Telegram Web Link
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 راز و رمز پیری زودرس صندوق‌های بازنشستگی

▫️راز بحران صندوق‌های بازنشستگی «در ایران» چیست و نقطه بحران کجاست؟

▫️در میزگرد اکوایران، کارشناسان به این موضوع می‌پردازند.

▫️آنها معتقدند صندوق‌های بازنشستگی در ایران دچار پیری زودرس شدند. بحرانی که برای کشورهای پیر در دنیا رخ می‌دهد، در «ایرانِ جوان» گریبان صندوق‌ها را گرفته است.

▫️بحرانی که به گفته مجتبی قاسمی، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی، در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از بودجه سالانه را می‌بلعد و به اعتقاد نرگس اکبرپور روشن، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، کارشناسان بین‌المللی هم اوضاع صندوق‌ها در ایران را «خراب» توصیف می‌کنند.

▫️این میزگرد به زودی از اکوایران پخش می‌شود.

📺 @ecoiran_webtv
🔆«باز هم در باب محاسبات دلاری دارایی داخلی»

این موضوع نفیا یا اثباتا هیچ ربط مستقیمی به کیفیت حکمرانی ندارد و دلالت بر نتیجه‌گیری خاصی از آن بیرون نمی‌آید چون:

۱-اول) نوسان درآمد صادراتی (قطع و وصل تحریم)، نرخ حقیقی ارز را شدیدا جابه‌جا (اینجا ۹۶ تا ۱۴۰۲ نزدیک سه برابر افزایش) می‌کند.
در نتیجه دارایی با قیمت برحسب افزایش قیمت بیشتری برحسب قیمت دلار پیدا می‌کند، چون رشد دلار بیش از رشد دارایی بوده است.

۲-دوم) عوامل خواسته و ناخواسته «ممنوعیت واردات»، «محدودیت تولید در ابتدای تولید» و «مصرفی بودن بخشی از تقاضای خودرو» و «خصوصیت‌های پس‌اندازی و لاتاری بودن» خودرو داشتن از ۱۳۹۷ به این طرف می‌تواند حداقل روی کاغذ باعث رشد قیمت‌ خودرو به اندازه بیش از تورم شود.
طبعا در یک اقتصاد بازتر با قیمت‌های مشابه‌تر اثرگذاری این موارد کمتر است.

۳-سوم) دست‌آخر نفهمیدم کدام شیر ناپاک‌خورده‌ای این باور را رواج داده که ارزش حقیقی یک دلار آمریکا $1 در طول زمان ثابت است!!

@AminKavei
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
«هدایت اعتبار»


آیا نقدینگی چیز قابل انتقالیه؟

آیا اعتبارات بعد از این را می‌توانیم با هدف خاص اقتصادی و تولیدی بین افراد پخش و توزیع کنیم؟

جایگاه کنترل ترازنامه در هدایت اعتبار کجاست؟

چه کسی می‌تواند تعیین کند کدام پروژه یا محصول برای اقتصاد در اولویته و باید تامین مالی بشه؟
بانک مرکزی یا سازمان برنامه و بودجه یا هیچکدام؟

دیدن قسمت دوم از سریال پولی بانکی با حضور
خانم دکتر «امینه محمودزاده»
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف و
آقای دکتر «مجید شاکری»
پژوهشگر مالیه حکمرانی و مدرس دانشگاه تهران، که درباره این موضوع بسیار مهمه رو خیلی توصیه می‌کنم.

(محموعه این سریال با همکاری مشترک فارکست و اکوایران تهیه شده و قسمت دومش به زودی منتشر میشه.)
@ecoiran_webtv
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔆«چه می‌شد اگه دلارهای نفتی واقعا بین مردم به مساوی تقسیم می‌شد؟!»

آیا ما یک کشور نفتی ثروتمند هستیم؟

یک راهکار رایج بین مردم، ایجاد رفاهی مشابه کشورهای نفتی منطقه با صادرات نفت است. آیا این ایده در مورد ما کار می‌کند؟

مبنای این اشتباه قیاس کردن رفاه مردم کشورهای صادرکننده نفت در حاشیه خلیج فارس با مردم ایران است. اما این کشورها علیرغم صادرات نفت مشابه ایران بدون (در نظرگرفتن تحریم‌ها) جمعیتی بین یک بیستم تا یک دهم ما دارند که باعث می‌شود توانایی خرید کالای خارجی برایشان بسیار بیش از ما باشد. جالب توجه آن که همین جمعیت کم آن‌ها هم عمدتا از نیروی کار مهاجر با درآمد حداقلی تشکیل شده و بیشتر منافع صادرات نفت نصیب افراد بومی می‌شود که به آن‌ها رفاه بی‌نظیری می‌دهد‌.

@AminKavei
@ecoiran_webtv
▫️«تورم بهتر است یا تورم؟

نامه‌ای در فضای مجازی دست به دست می‌شود که در آن وزیر صمت خطاب رییس کل بانک مرکزی، درخواست تسهیلات اعتباری بیشتری برای ایران ‌خودرو و سایپا کرده است. تا اینجای کار ماجرا عادی به نظر می‌رسد.

اما...
نکته جالب نامه این است که وزیر محترم عدم افزایش قیمت به دلیل «مهار تورم» را، عامل ایجاد مشکل برای تولید و «تسهیلات بیشتر» از نظام بانکی را رافع آن مشکل دانسته‌ است!

سوای صحت و سقم این نامه و جدای از اینکه دو شرکت عموما زیان‌ده که تحت فشار قیمت‌گذاری دستوری پایین و نبود رقابت، جانی برای ادامه حیات روی پای خودشان ندارند،
چرا مسئول دولتی ما حین نگاشتن نامه به این فکر نمی‌کند که چگونه است که در راستای کاهش و «مهار تورم»، قیمت‌گذاری دستوری یک کالا موثر، مجاز، صحیح و اصل است اما برداشت تسهیلات بی‌ضابطه از بانک‌ها آن هم برای بنگاهی که زیان‌ده است اثری بر تورم ندارد؟!

@AminKavei
«مسعود نیلی مردی برای تمام فصول»


امین کاوئی

به بهانه نکوداشت یکی از شاخص‌ترین و مهم‌ترین افراد، در جامعه دانشگاهی اقتصاد و فضای سیاستگذاری دکتر مسعود نیلی باید سطور بنویسیم و صفحه‌ها به یادگار بگذاریم.

اهمیت و لزوم این یادداشت‌ها نه صرفا از روی وظیفه اخلاقی یا تاریخی، که برای نسل جدید و آینده است که ممکن است بزرگان کشورش را نشناسد یا از تجارب و سابقه آن‌ها بی‌خبر باشد.

دو خدمت مهم مسعود نیلی تلاش برای احیای نظام برنامه‌ریزی حین و پس از دوران جنگ و دیگری پیگیری تاسیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف در ادامه راه محمد طبیبیان، مسعود روغنی زنجانی، محمدتقی بانکی و علینقی مشایخی در دانشگاه صنعتی اصفهان و موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت برنامه‌ریزی (نیاوران) بودند.
میوه‌های این دو نهال مهم یکی در ساختار اداری و یکی در فضای دانشگاهی، تغییرات عمده در هر دو جنبه عمومی و کارشناسی اقتصاد کشور بود.
پس از آن بود که به تدریج صحبت از مباحث و متغیرهای مهمی چون نقدینگی، ارز، بهره، عدالت اجتماعی، تجارت آزاد و... را نسبت به دهه‌های قبل، دستخوش تغییرات جدی کرد.

تربیت نسل جدیدی از دانش‌آموختگان اقتصاد برآمده از رشته‌های علوم و فنی و مهندسی که به تبع رشته تحصیلی و همچنین به این علت که از قدیم به درست یا غلط دانش‌آموزان توانمند به رشته ریاضی می‌رفتند، معمولا از توانایی تحلیلی و استنتاجی بالایی برخوردار بودند، از نکات مهم و برجسته عملکرد مسعود نیلی است. افرادی که بعدها چه در ادامه تحصیل، چه در دانشگاه و چه در سیاست‌گذاری به افراد تاثیرگذار و موفقی تبدیل شدند.

دیگر ریشه مهم نقاط قوت دکتر نیلی و آنچه که در تمام این سال‌ها وجه تمایز ایشان با سایر اساتید و کارشناسان بود، شروع ایشان از کارشناسی در سازمان برنامه و بودجه بود.
وی که می‌توانست به سادگی با پست مدیریتی شروع کند، با کار کردن از پایه تجربیات ذی‌قیمتی را به دست آورد که او را مانند یکی از الگوهای مورد علاقه‌اش مهندس «محمد صفی اصفیاء» (۱۲۹۵-۱۳۸۷) در سطح فنی و کارشناسی بی‌مانند کرد.

کار بزرگ ایشان در حوزه کارشناسی تدوین استراتژی توسعه صنعتی ایران بود که در آن زمان در نوع خود بسیار ارزشمند بود.

البته این هم درست نیست که صرفا به دستاوردها و موفقیت‌های استاد ارجمند پرداخته شود و دچار شعارزدگی شویم که این خود ظلم به مقام اساتیدی چون ایشان است.
به شخصه فکر می‌کنم تکثیر شدن دانشکده‌هایی مثل دانشکده‌ اقتصاد دانشگاه شریف در سایر دانشگاه‌های تهران و شهرستان اعم از دولتی و غیردولتی می‌توانست سرمشق قرار گیرد.
گروه اقتصاد موسسه پژوهش‌های پیشرفته تهران (تیاس) که با حمایت مالی بانک پاسارگاد تاسیس شد شاید تنها نمونه مثبت باشد.

شاید برخی منتقدان استراتژی دکتر نیلی در این سال‌ها که تاکید بر زدودن امر سیاسی از سیاست‌گذاری ایران است را هم به حساب خطاهای استاد بگذارند که جای تامل هم دارد.
آن‌ها عمدتا تاکید می‌کنند که بدون حداقلی از نهادسازی و توسعه سیاسی، تجویز سیاست‌های خوب برداشته از اقتصادهای توسعه‌یافته به نتیجه نمی‌رسد. اما به عنوان مثال توجه به تجربه‌های جهان‌شمول کاهش تورم که جز انگشت‌شمار کشوری در جهان، از کشورهای بسیار فقیر بگیر تا بسیار پردرآمد هم رخ داده است، حداقل در این زمینه موید صحت و کارایی تلاش‌های دکتر نیلی در انتخاب این راه بوده است.

صحبت بر سر همان تورمی است که نحله دیگری از مخالفان علم اقتصاد، روش کاهش آن را تثبیت و قیمت‌گذاری دستوری پایین قیمت ارز، بنزین، گازوئیل و گندم و ... می‌دانند و از خود نمی‌پرسند چرا در سایر کشورها قیمت اینها دولتی ابلاغ نمی‌شود اما تورم آن‌ها خیلی کمتر از ماست!

@AminKavei
کامل یادداشت در:
https://www.eghtesadnews.com/fa/tiny/news-628670
مجتبی یوسفی نماینده اهواز در مجلس:

«دسترسی به صنعت هوایی حق همه است/
صنعت هواپیمایی نباید لاکچری باشد!»

https://www.etemadonline.com/tiny/news-611290

در ادامه...

@AminKavei
🔆«آیا دسترسی به هواپیما حق همه است؟!»

در جستجو در اینترنت، به صورت تصادفی به مصاحبه‌ای بسیار عجیب برخوردم.

ظاهرا چندی پیش آقای مجتبی یوسفی نماینده محترم فعلی مردم «اهواز، باوی، حمیدیه و کارون» نکاتی عجیب و غیرقابل باور را درباره قیمت هواپیما گفته‌اند.

۱) کالای لوکس چیست؟

بنا به تعریف علم اقتصاد کالای لوکس، یعنی کالایی که «رشد نسبی تقاضایش از رشد نسبی درآمد بیشتر باشد.»
خانوارهای مختلف در صورت افزایش درآمد، مردم ناگهان به شدت به سفرهای هوایی داخل و خارج روی می‌آورند و این رشد جهشی نشان می‌دهد هواپیما حداقل در ایران کالای لوکس است!

۲) آیا هواپیما ابزار «عدالت اجتماعی» است؟

تردیدی وجود ندارد کاهش فقر و نابرابری از وظایف قطعی دولتهاست و دولت‌ها باید با گرفتن مالیات خصوصا از پردرآمدها نسبت به کاهش فقر و نابرابری با توزیع منابع مستقیم یا تخصیص آموزش، بهداشت و خوراک حداقلی به قشر کمتر برخوردار حتما اقدام کنند.

اما بلیت هواپیما، بنزین، فولاد، خودرو و ماست(!) یا سایر کالاهای خصوصی ابزار «عدالت اجتماعی» نیستند و دخالت در قیمت آن‌ها باعث جیره‌بندی، قرعه‌کشی، صف‌ و دورریز منابع می‌شود که عامل اصلی عقب‌ماندگی و رشد اقتصادی پایین‌تر از انتظار ایران است.
طرفداران این رویه فعلی قیمت‌گذاری اگر توانستند یک نمونه و خیلی تلاش کنند دو نمونه در کشورهای سر به تن بیارز(!)جهان معرفی کنند که قیمت‌گذاری دستوری اینگونه رایج و گسترده باشد.

مداخله در بازاری که دچار شکست بازار نیست و در کشورهای دیگر هم دارد کار خود را انجام می‌دهد، اشتباه است. لوکس و لاکچری بودن یا نبودن یک کالا هم مجوز مداخله دولت نیست.

اگر کسانی می‌خواهند برای درمان از این سو به آن سوی کشور پرواز کنند، راه‌حل کمک به آن‌ها تشویق به ورود بیمه به هزینه سفر درمانی یا تقویت زیرساخت بیمارستان‌ها با تجهیز منابع عمرانی است نه «دخالت در قیمت هواپیما» از طریق سندروم سیاستمدار خوش‌نیت!

فرد مبتلا به سندروم «سیاستمدار خوش‌نیت» کسی است که فکر می‌کند در حال افزایش دادن رفاه مردم است، اما با ناآگاهی و اتلاف منابع دارد آینده آنها را به خطر می‌اندازد.

۳) آیا قیمت در بازارها با استدلال برای لزوم ارزانی و ابلاغ پایین می‌آید؟

خیر، نتیجه این کار صرفا علاف شدن ملت پشت در بلیت‌فروشی‌های اینترنتی، رواج رشوه و بازار سیاه و زیان‌ده شدن شرکت‌های هواپیمایی است.

تنها منتفع قیمت‌گذاری دستوری ارزان بلیت هواپیما، خود آقای «مجتبی یوسفی» یا سایر مسئولان دولتی هستند که به بلیت بدون صف و اصطلاحا از در پشتی دسترسی دارند و هیچوقت به در بسته سامانه خرید بلیت هواپیماهای با صندلی تماما پُر نمی‌خورند!

راه‌حل سیاستی:

سیاستگذار به جای شعارهای عامه‌پسند و
«سیر کردن تقاضای حمل و نقلی مردم با آبنبات جای غذای مغذی»،
برای حل مشکل صنعت هوایی باید:
۱-«کاهش اداره بعضا دولتی»،
۲-«توقف قیمت‌گذاری دستوری و تغییر دیر به دیر و ناهمگام با تورم بلیت»،
۳-«فراهم کردن حضور عامل پنجم و رقیب خارجی در پروازهای داخل برای افزایش رقابت»،
۴-«عدم مداخله دستوری در قیمت‌ سوخت برای جلوگیری از اتلاف» و
۵-«تلاش برای رفع تحریم»

را مد نظر قرار دهد.


ناآگاهی مردم عادی از مبانی علم اقتصاد عجیب نیست و در دنیا هم وجود دارد، اما ناآگاهی و بی‌دانشی برای سیاستگذاران و نمایندگان از هر سمی برای مردم مهلک‌تر است!

@AminKavei
منبع خبر:
https://www.etemadonline.com/tiny/news-611290
Forwarded from برخط بوک
#منتشرشد

گذشته‌ی یک توهم
جُستاری درباب اندیشه‌ی کمونیسم در قرن بیستم

اثر فرانسوا فوره
ترجمه از فرانسه: حمید هاشمی‌کهندانی
ویراستار و دبیر مجموعه: احسان عزیزی
چاپ اول ۱۴۰۲ انتشارات کتابستان برخط
۹۱۰ ص گالینگور رقعی
قیمت: 800.000
تخفیف ویژه تا ۲۹ اسفند: 640.000 ت


این اثر سترگ یکی از مهم‌ترین آثار مورخ برجسته‌ی فرانسوی «فرانسوا فوره» است که به بیش از 20 زبان ترجمه شده است.

فرانسوا فوره را یکی از مورخان برجسته‌ی انقلاب فرانسه در سده‌ی بیستم می‌دانند؛ اما او در سال‌های قبل از مرگش به بررسی عواقب و پیامدهای یک انقلاب مهم دیگر، یعنی انقلاب کمونیستی شوروی پرداخت...

باور به نجات انسان در مسیر تاریخ فقط با انکار ریشه‌های تاریخ ممکن بود، که دلیل وجودی کمونیسم را همان اصلاحاتی لغو کرد که ماهیت کمونیسم را برساخته بود. موضوع اصلی این کتاب بررسی همین مفهوم است. هدف ما به‌طور دقیق نه بررسی تاریخ کمونیسم و نه قطعاً بررسی تاریخ شوروی است. هدف ما بررسی تاریخ توهم کمونیسم است، که شوروی سوسیالیستی مدت‌ها آن را برپاداشته و ابقا می‌کرد.

لینک سفارش


📚برخط‌بوک👇
🆔 @BarkhatBook
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 آرزوی اقتصاددانان برای مردم و ایران 1403

▫️اقتصاددانان برای ما مردم چه می‌خواهند؟

▫️به مناسبت آغاز سال نو به سراغ اقتصاددانان و اندیشه‌ورزان ایرانی رفتیم تا از آرزوها و آرمان‌هایشان این بار برای «مردم ایران» بپرسیم.

📺 @ecoiran_webtv
🕡«سال نو مبارک»

عید و سال جدید بر همه دوستداران ایران و ایرانی و پیگیری‌کنندگان اقتصاد و رفاه مردم، به شادی و خوبی باشد.

من هم مانند بیشتر اقتصاددانان فوق، آرزوی کاهش بیشتر تورم، افزایش بیشتر رشد اقتصادی، کاهش فقر و نابرابری و بهبود همه‌شمول رضایت فردی را دارم.

امین کاوئی
«إِنَّا لِلَّٰهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ»

مراسم ترحیم «فریبرز کاوئی دیلمی»

پدر عزیزم

هرگز فکر نمی‌کردم در کانالی که برای نوشتن از اقتصاد ساختم چنین چیزی بگذارم.
اما مشیت الهی چنین است و گریزی هم از آن نیست.

از عموم دوستان و بزرگواران تقاضا دارم با ذکر فاتحه‌ای یادش را گرامی بدارند.

مکان:
کانون توحید واقع در میدان توحید، خیابان توحید، خیابان پرچم

زمان:
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
ساعت ۱۶ الی ۱۷:۳۰
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔆«دلارها در جیب چه کسی رفته بوده؟

آقای دکتر حسین صمصامی*، در این گفتگو توضیح می‌دهد که:

«چون کالاها و محصولات نهایی ارز ۴۲۰۰ پس از حذف افزایش قیمت داشته‌اند، پس منابع ارز ترجیحی در جیب مردم رفته بوده (پس اصابت آن درست بوده است)»

در ادامه...
@AminKavei
🔆«دلارها در جیب چه کسی رفته بوده؟!»

آقای دکتر حسین صمصامی*، در این گفتگو توضیح می‌دهد که:

«چون کالاها و محصولات نهایی ارز ۴۲۰۰ پس از حذف افزایش قیمت داشته‌اند، پس منابع ارز ترجیحی در جیب مردم رفته بوده (پس اصابت آن درست بوده است)»
https://www.tg-me.com/AminKavei/421



چرا این استدلال دقیق نیست؟

اول)
۱-صحبت سر مقدار مرغ و گوشتی است که با قیمت فروش پایین‌تر برای خانوار می‌توان تامین کرد.
رفاه را قیمت خشک و خالی نمی‌سازد بلکه رفاه از جنس و بُعد «قیمت واحد × مقدار معاملاتی» است. وقتی با قیمت ارزان مقدار کمی گوشت و مرغ بدهند اما صف بلندی تشکیل شود و تنها به عده‌ای برسد، نمی‌گوییم «مردم» رفاه‌شان زیاد شد!

۲-مقدار افزایش قیمت محصول در قیاس با افزایش قیمت نهاده‌ وارداتی هم مهم است که می‌تواند نقش اتلاف بین واسطه‌ها در حالت قبلی را نشان دهد.

۳-توزیع دهکی در انتخاب روش کمک به مردم هم مهم است.

بعید می‌دانم آقای صمصامی این مطالب بنیادین را ندانند.

دوم)
اینکه قیمت برخی از کالاها به خاطر افزایش قیمت نهاده‌هایشان بالا می‌رود، به معنی بدی و خطا رفتنِ اصلِ تصمیم نیست، جزئیات زیاد دیگری هم در کار است.

این نتیجه هم به نوع و روند حذف کردن مربوط است، به علاوه اینکه با جبران و بازتوزیع نقدی منابع تازه در اقتصاد بین مردم یا توسط دولت، «عادلانه‌تر و بهینه‌تر» از حالت قبلی خواهد بود.

سوم)
روند تدریجی جایگزینی وضعیت فعلی با توزیعِ نقدیِ ریالیِ به‌روزرسانی شده با تورمِ همان منابعِ ارز ترجیحی یا معادل دلاری آن به قیمت روز، به مساوات بین همه یا فقط بین دهک‌های پایین هم این خوبی را دارد که (تازه به فرض نبود ریخت و پاش واسطه‌ها در وضع فعلی) مثل راه‌حل فعلی ارزان‌فروشی دلار کالاهای اساسی، پردرآمدها با مصرف زیادترشان بیشتر از کم‌درآمدها از کمک دولتی بهره‌مند نمی‌شوند.

چهارم)
«دلار» ابزار عدالت اجتماعی نیست!
راه کمک به سفره کم‌درآمدها هم مالیات‌گیری از پردرآمدها و بازتوزیعی ریالی مستقیم و غیرمستقیم منابع حاصل در رفاه، آموزش و بهداشت است.
(حداکثر و صرفا برای مدت کوتاهی قیمت‌های واسط ارز برای هموارتر کردن جهش و شوک‌های برون‌زای وارد شده به اقتصاد قابل توصیه است نه تا ابد!)


توضیح: *سرپرست محترم وزارت اقتصاد در دوران دولت محمود احمدی‌نژاد و عضو هیئت علمی اقتصاد در دانشگاه شهید بهشتی
https://snn.ir/004nWL


@AminKavei
🔆«داستان خوشحالی دولت و ناراحتی یاسر جبراییلی از بدهی!»

پس از اعلام خبر کم‌بودن «نسبت بدهی دولت به نسبت GDP» در خبرگزاری دولت، آقای جبراییلی هم این موضوع را به «رفاه» مربوط و یک «فاجعه تمام‌عیار» دانسته است.


۱-کوچک بودن نسبت بدهی به GDP خوب است؟)

این دو سویه مثبت و منفی دارد:

نشان می‌دهد پایداری اقتصاد کشور نسبتا از این منظر بالاست.
❗️نشان می‌دهد کشور از فرصت‌های تامین مالی کم‌بهره بوده است.
پس نه خوب است نه بد.

۲-آیا بدهی و بودجه نسبی دولت عامل رفاه است؟)

«پایین بودن بدهی به GDP»، ربطی به «پایین بودن بودجه دولت به GDP» و
«پایین بودن بودجه دولت به GDP» ربطی به «رفاه» ندارد.
وگرنه «آرژانتین» فلاکت‌زده با کوهی از بدهی نسبی و «برزیل» سمبل نابرابری و فقر اما با بودجه دولتی بزرگ در حد ده کشور اول جهان، بهترین جاها برای زندگی بودند!

۳-آیا دولت ایران کوچک است چون نسبت G/GDP پایین است؟)

❗️حاکمیت شرکت‌های وابسته فراوانی دارد که در G نیست.
❗️برخلاف سایرین، دولت‌‌های ما با قیمت‌گذاری‌ها در اداره اقتصاد بسیار موثرند.

نسبت مالیات به GDP یا نسبت مخارج امنیت و آموزش به GDP معیارهای بهتری هستند.

@AminKavei
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔆 «فقر در ایران چه زمانی به اوج رسید؟»

با معیار قرار دادن بالاترین و سختگیرانه‌ترین خط فقر جدید و متداول بین‌المللی یعنی معادل ۶.۸۵ دلار آمریکا (PPP) و معادل‌سازی ریالی آن با داده‌های بانک جهانی، تعداد و درصد افراد زیر خط فقر در ایران و جهان و تغییرات قابل مشاهده است.

در سال پایانی جنگ ایران و عراق یعنی سال ۱۳۶۷، به دلیل کم‌شدن شدید تولید ناخالص داخلی فقر گسترده شیوع پیدا کرده بود که در سال‌های سازندگی و اصلاحات با رشد اقتصادی مداوم از سال ۱۳۶۸ تا دهه ۸۰، روند کاهش فقر با سرعتی بیش از بقیه دنیا از ۴۸٪ به ۱۲٪ کاهش یافت.

اما در ادامه با تحریم‌های جدید هسته‌ای توسط ترامپ بخشی از افراد دوباره به زیر خط فقر برگشتند تا نرخ فقر به ۱۷٪ برسد.

نرخ دلار PPP ایران، با استفاده از تعدیل کل GDP انجام شده است. در صورت استفاده از تعدیل مصرف خصوصی GDP، در حدود ۱۵٪ خط فقر کاهش یافته و نرخ فقر ایران کمتر برآورد می‌شود.

در داده‌های فوق از هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران ۱۴۰۱، بانک جهانی و محاسبات دکتر جواد صالحی اصفهانی استاد اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا استفاده شده است.
@AminKavei
@ecoiran_webtv
میزان رشد اقتصادی کشورهای منطقه
تدبیر منزل
میزان رشد اقتصادی کشورهای منطقه
این ویدئو مدتی‌ است خیلی پخش شده است.

جای تعجب دارد که فیک‌نیوز، داده‌های مغشوش و نتیجه‌گیری‌های بی‌پایه از آن‌ها اینقدر در مجازی فرصت گسترش دارد!

این خود هشداری است که نشان‌ می‌دهد چقدر پیگیری صحت و سقم یا اعتبار علمی مطالب نادر است و معمولا انجام نمی‌شود.

قبلا اینجا توضیح داده‌ام که چرا این مقایسه به کلی غلط است👇

@AminKavei
Forwarded from تدبیر منزل
🔆«آیا در پنجاه سال گذشته اقتصاد عربستان ۷۴ برابر شده، ایران ۱۴ برابر؟!»

درک تفاوت‌های متغیرهای اقتصادی برای عامه مردم شاید با دشواری‌هایی همراه باشد، اما اینکه بزرگواری از هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با این مفاهیم پایه‌ای و کاربرد آن در اقتصاد کلان و بین‌الملل به درستی آشنا نباشد مایه تعجب است.


۱تولید ناخالص داخلی برحسب دلار اسمی یا جاری (GDP by Current USD)، برای کشورهای در حال توسعه صادرکننده منابع طبیعی به شدت به رابطه مبادله، نوسانات بازار کامودیتی و حجم صادرات وابسته است.
(سوای اینکه دلار هم تورم دارد!)

آنچه که در مقایسه توسعه کشورها از منظر رشد اقتصادی اهمیت دارد، «رشد حقیقی یا رشد حقیقی سرانه» است.

به عنوان مثال از ۳۵ سال گذشته تا آخرین آمار موجود تا سال ۲۰۲۲، اندازه
«اقتصاد حقیقی عربستان ۳.۱ برابر»،
«اقتصاد حقیقی ایران ۳.۱ برابر» و
«اقتصاد حقیقی ترکیه ۴.۵ برابر» شده است نه ارقامی که گفته شده است.
(ر ک: بانک جهانی - ۲۰۲۲)

این نوع رشد اقتصادی یا رشد اقتصادی سرانه است که برای عملکرد پیشرفت کشورها قابل استفاده است، چون اثرات نوسانات قیمت‌ها یا ارزش واحد پول‌ها از داخلش حذف شده است.


۲وقتی در یک کشور نفتی گاز یا نفت به تازگی کشف می‌شود اندازه دلاری اقتصاد آن‌ها ناگهان جهش می‌کند.
برای ایران و عربستان تاریخ اولین بشکه‌های صادراتی نفت به دهه‌ها پیش و خارج از بازه ۵۰ ساله مورد اشاره در کشورهای مورد اشاره برمی‌گردد ولی کشورهای مورد اشاره در داخل بازه مورد اشاره (به دلیل تاخیر در اکتشاف و سرمایه‌گذاری نسبت به ایران)، اولین بشکه‌های نفت یا معادل گاز در مقیاس انبوه را دهه‌ها بعد صادر کردند.
در نتیجه وقتی سهم نفت در اندازه اقتصاد آن کشورها (برخلاف ایران متاخر) بزرگتر باشد، سال‌های شروع جهش نفتی اواخر دهه‌های ۱۹۷۰ و ۲۰۰۰ میلادی در GDP آن کشورها، خود را خیلی بزرگتر نشان خواهد داد.
وقتی اندازه اقتصاد کشوری کوچکتر باشد، شروع به صادرات منابع طبیعی مشابه با السابقون، طبعا رشد بسیار بزرگتری در اقتصاد آن‌ها ایجاد می‌کند!

۳مبدا و مقصد گرفتن دو تک‌ سال خاص به دلیل نوسانات خاص هر کشور هم کاملا دقیق نیست و بهتر آن است که شیب خط برازش شده بر تولید ناخالص داخلی هر کشور و روند آن معیار قرار گیرد.


https://www.tg-me.com/NavadeEghtesadi/56414
@AminKavei
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 چگونه می‌توان از شر یارانه‌ها خلاص شد؟

▫️در شرایط خاص بعد از درگذشت رییس‌جمهور و انتخاب رئیس دولت جدید هستیم.
اولویت برای دولت آینده چیست؟

▫️چرا برخی فکر می‌کنند حذف ارز ترجیحی هم باعث افزایش قیمت ارز آزاد و افزایش پایدار و رشد سطح عمومی همه قیمت‌ها می‌شود؟

▫️چگونه می‌توان برای جلوگیری از هدررفت منابع یا تشویق صادرات و سخت‌شدن خروج سرمایه، از نظام چندنرخی به نظام تک‌نرخی رسید؟

▫️یارانه نقدی ارز ترجیحی چه دستاوردهایی در دو سال داشت؟ آیا باعث کاهش فقر و ضریب جینی شد؟
کالابرگ مفیدتر است یا پرداخت نقدی؟

▫️چنانکه که در اوایل خروج ترامپ از برجام گفته می‌شد، آیا ممکن است شرایط چنان وخیم شود که به شرایط ناپایدار ابرتورم یا فروپاشی اجتماعی برسیم؟

▫️دکتر «جواد صالحی اصفهانی» استاد اقتصاد دانشگاه ویرجینیا تک آمریکا در گفتگو با اکوایران در این باره توضیح می‌دهد.

📺 @ecoiran_webtv
2024/06/16 04:27:37
Back to Top
HTML Embed Code: