📌توصیه خیرخواهانه همتی به دولت سیزدهم: فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید؛ وگرنه با خروج سنگین سرمایه روبرو می شوید

🔸براساس گزارش مسوولان بانک مرکزی در طول سال گذشته یعنی ۱۴۰۲، مبلغ ۶۹میلیارد دلار ارز با نرخی بسیار پایین‌تر از نرخ ارز در بازار، برای واردات تامین شده است.

🔸عبدالناصر همتی رئیس پیشین بانک مرکزی، در یادداشتی با اشاره به این رقم نوشته در دنیای اقتصاد است:

🔸درحال حاضر اختلاف نرخ ارز بازار با نرخ ارز نیما به ۲۵هزار تومان یعنی بیش از ۶۰درصد رسیده است و اختلاف آن با ارز ۲۸۵۰۰تومانی به ۳۷هزار تومان رسیده؛ یعنی ۲.۳برابر شده است.

🔸به تجربه، توصیه خیرخواهانه اینجانب به مسوولان این است که این فاصله را به‌تدریج و در یک فاصله زمانی معقول اصلاح کنند. تداوم این سیاست نه تنها موجب ثبات اقتصادی نمی‌شود، بلکه موجب تحریک حرکت‌های سفته‌بازانه، خروج سنگین سرمایه و فاصله گرفتن نرخ بازار با نرخ‌های تثبیتی می‌شود.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌احمدی‌نژاد: اکثریت مردم با حجاب اجباری، مخالفند

محمود احمدی نژاد: همین الان شما از ملت ایران نظرخواهی کنید. سوال کنید حجاب چیز خوبی است یا چیز بدی است؟ اکثریت قاطع می‌گویند خیلی چیز خوبی است. این اتفاق افتاده است. اصلا رفراندوم کنید. بنظر شما چیز خوبی است یا چیز بدی است؟ همه می‌گویند عالی است. چند هزار سال ایرانی‌ها چه زن و چه مردش حجاب داشتند. نوع ملت‌ها حجاب دارند.

◻️ آیا شما موافقید ما این حجاب را اجباری کنیم؟ بالای ۹۵ درصد می‌گویند نخیر، خرابش می‌کند. هر امر خوبی را شما اجبار کنید، خرابش می‌کنید.

◻️ بالاتر از نماز هست؟ نماز را اجبار کنید چه می‌شود؟ تبدیل به ضد آن می‌شود، روح طرف را تخریب می‌کند. طرف با اکراه انجام می‌دهد نه با شوق. سازندگی ندارد. به محض اینکه فرصت پیدا کند، نمی‌خواند.

دی ۱۴۰۰ | گفت‌وگو با محمدرضا تقوی‌فرد

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌خودروبرقی، گفتار درمانی جدید وزارت صمت است

📖سعید تاجیک، رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران:مسئولان وزارت نیرو در جلسات می‌گویند برقی برای خودروهای برقی ندارند.

۱۲ هزار مگاوات کسری برق دارند ولی وزارت صمت اصرار به خودروی برقی دارد.

دو سال در مجلس درباره قانون ساماندهی صنعت خودرو گفتار درمانی کردید ولی زیر ۱۰ هزار خودرو در نهایت وارد شد.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📖عبدالله گنجی فعال رسانه ای اصولگرا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:

🔹توماج صالحی حتما اعدام نمی شود اما ظاهرا جمهوری اسلامی باید هزینه اعدام را  پرداخت کند.

🔹حکم اعدام هاشم آغاجری یادتان هست؟ او هنوز استاد دانشگاه تربیت مدرس است. اما خرداد ۱۳۸۲ بیش از صد مجروح در زد و خوردهای درون دانشگاهی داشتیم.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌اعتراض دانشگاه‌های بزرگ جهان به آپارتاید و نسل‌کشی اسرائیل و سکوت دانشگاه‌های ایران

📖دکتر عباس آخوندی، استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، در یادداشتی به بهانه‌ی اعتراضات اخیر دانشگاه‌های بزرگ جهان ازجمله آمریکا به آپارتاید و نسل‌کشی اسرائیل نوشت:

بی‌گمان برترین دلیل ناهم‌راهی بخش بزرگی از جامعه‌ی ایران از جمله نخبگان دانشگاهی با اعتراض‌های جهانی در برابر جنایات نظام آپارتایدی و نسل‌کشی وحشتناک اسرائیل به سیاست داخلی ایران بازمی‌گردد. متاسفانه نظام حکمرانی به‌قدری دور از عدل و انصاف با شهروندان خود رفتار کرده و زندگی را بر آنان از هر حیث تنگ کرده که آنان حتی در چنین وضعیت‌هایی که وجدان هر انسان آزاده‌ای به‌درد می‌آید از هر اقدامی که نشان از همراهی با حکومت باشد پرهیز می‌کنند. لیکن افزون بر این که بسیار مهم هم هست، به زعم من، فهم نسل جوان در ایران و جهان و هم‌چنین جریان روشنفکری مدرن از مساله فلسطین با سیاست رسمی ایران تفاوت بنیادین دارد. ایران هم‌چنان در چنبره‌ی رویکرد ایدئولوژیک به مساله فلسطین درگیر است، حال آنکه مساله نسل جدید زندگی انسانی است.

در باره بحث فلسطین و مواجهه‌ی نسل جوان غربی با آن بسیار مهم است که فهم دقیقی ازمفهوم “زمانه” در قالب فلسفه زمان و تاریخی اندیشی و مفهوم “مکان” به مفهوم تمدن و یا معرفت غالب در ارتباطات بین‌الاذهانی آدمیان در جهان داشته باشیم. وقتی آنان در آمریکا اعتراض می‌کنند، تصور ما این است که دلیل و نحوه رویکرد آنان به موضوع اعتراضی همان نگاهی است که حکومت در ایران دارد. باید بدانیم که این‌گونه نیست.

نکته‌های کانونی اعتراضی آنها سلب حق زندگی از فلسطینیان، مفهوم نژادپرستی، پاکسازی نژادی و حق تعیین سرنوشت است. اساسا آنان تفاوت زیادی میان جوان یهودی اسرائیلی و مسلمان فلسطینی حس نمی‌کنند و در دوگانه یهودی/صهیونیست-مسلمان باقی نمی‌مانند.چون آنان از مفهوم هویت دینی عبور کرده‌اند. حال آن‌که برای ما انتفاضه بیداری مسلمانان علیه صهیونیست‌ها است.

در ایران نیز، در گفته فعالان حوزه‌ی سیاست فلسطین نقد آپارتایدی را می‌بینیم. لیکن، نقد آنان از این منظر بیشتر جنبه سلبی و در جهت نشان دادن جنایات اسرائیل را دارد. در حوزه‌ی سیاست‌گذاری، بلافاصله جمهوری اسلامی وارد همان گفتمان دوگانه‌ی صهیونیزم/اسلام و جنبش مسلمانان علیه یهودیان صهیونیست و حرکت‌های ایدئولوژیکی اسلامی می‌شود و با جریانهای مدرن ضد آپارتاید هم‌سو و هم‌موضع نمی‌شود.

در هر صورت مهم است که فهم دقیقی از آنچه در دانشگاه‌های آمریکا در حال وقوع است داشته باشیم و بدانیم که ضرورتا آن با فهم دولت ایران یکی نیست. من مقاله‌ای بسیار طولانی در این باره اخیرا نوشته‌ام که در نشریه آگاهی نو انتشار یافته و لینک آن را نیز اینجا قرار می‌دهم تا صورت تمایل به آن مراجعه شود. راهبردی که من پیشنهاد می‌کنم پی‌گیری راهبرد زمانه پسند است تا امکان همگرایی جهانی بیشتری فراهم آورد‌.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌«اشکان خطیبی» پس از مهاجرت: در ایران همه چیز داشتم و مدیر بودم!/ زندگی در اروپا کار راحتی نیست

📖«اشکان خطیبی» بازیگر سینما و تئاتر:
خودم به همه چیز پشت پا زدم؛ در ایران همه چیز داشتم و مدیر بودم! اگر اشتباه کردیم همگی با هم اشتباه کردیم!
زندگی در اروپا کار راحتی نیست؛ اینجا به بیماری C-PTSD مبتلا شدم و تحت درمانم؛ نه بدنم و نه ذهنم دیگر توانایی کار کردن ندارد!
اصلا از کیفیت کارهایی که در خارج از ایران کردم راضی نیستم و حدود ۶ سال است که روی صحنه نرفتم؛ سخت است واقعا سخت است.
بهایی که من دادم به قیمت از دست دادن خانواده‌ام تمام شد!

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌 مرکز پژوهش های مجلس: اعتبار در نظر گرفته شده برای یارانه نان در سال ۱۴۰۲ در حدود ۵۶ هزار میلیارد تومان است در حالی که دولت از بودجه سال گذشته حدود ۱۵۹ هزار میلیارد تومان برای یارانه نان پرداخت کرده است. این رقم نشان می دهد تا چه اندازه پیش بینی اعتبار در قانون بودجه سال گذشته خطا داشته است!

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌جامعه ایران از «دین نهادی» عبور کرده است!

📖فراز و فرود دین‌داری به سبک ایرانی از منظر جبار رحمانی/

🔸نسل جدید زندگی روزمره‌ای دارد که افق آن روی زمین است. او با خودش می‌جنگد و دعوا‌های عجیب‌وغریبی دارد؛ ولی دیگر مثل ما درگیر آن تصویر بزرگ عذاب وجدان نیست. تصویری که یک خدای غضبناک بالای سرش‌ایستاده و مدام باید با بُعد جلالی خدا ارتباط برقرار کرد، در میان این نسل کم‌رنگ است.

🔸دین و دین‌داری عمومی یا مردمی همیشه انتخاب شده است. دین‌داران همواره مجموعه‌ای از گزینش‌ها را در شیوه دین‌داری خود دارند. اولویت‌ها، گزینش‌ها و چیز‌های ممنوعه در چنته این انتخاب به حساب می‌آیند. تمام دین‌داران - چه عالمان دینی، چه آدم‌هایی در کنج یک روستای دورأفتاده وقتی با امر قدسی مواجه می‌شوند - یک انتخاب و گزینشی در سبک زندگی‌شان وجود دارد. این انتخاب، ظاهراً شخصی است؛ ولی شخصی نیست. لایه‌های شخصی‌اش خیلی ضعیف است. همیشه دین‌داران در تمام اعصار و در تمام دوران‌های تاریخ، از صفر پیدایش امر قدسی تا امروز با آن به‌صورت گزینشی برخورد کرده‌اند.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌پیام آیت الله مکارم شیرازی به سردار رادان: طرح نور با قوت ادامه دهید

🔸حجت الاسلام محی الدین مکارم شیرازی، پیام آیت الله مکارم شیرازی در حمایت از طرح نور نیروی انتظامی را به سردار رادان ابلاغ کرد. وی گفت: حضرت آیت الله مکارم شیرازی سلام رساند، خداقوت گفت و از زحمات سردار رادان تشکر کرد؛ خصوصا از طرح نور تشکر کرد و گفت که با قوت این برنامه را ادامه دهید، حاشیه سازی نشود و احترامات رعایت شود، سست نشوید و محکم ادامه دهید و برای موفقیت نیروی انتظامی دعا کرد.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌برخی رسانه‌های خارجی امروز تاکید کردند که چین درخواست آمریکا برای تعلیق خرید نفت ایران را رد کرده است. این رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که امروز رکورد ۱۶ میلیون بشکه نفت خام ایران به ارزش ۱.۴ میلیارد دلار به مقصد چین توسط ماهواره‌ها مشاهده شده است./پتروتحلیل

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌قیمت دلار در بازار آزاد تهران به کانال ۶۱ هزار تومان کاهش پیدا کرده است.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌محمد یلماز: خلأ اصلی فقدان سیاستمداری است که با میدان‌داری همه‌ آنچه را که داریم به نحو دیگری به جریان اندازد

📖التفات و پرداختن به حوزه سیاست، به صورت کلی و هم در شرایط خاص امروز ما از اولویت نسبت به سایر حوزه‌‌ها برخوردار است.

پرداختن به سیاست به صورت حرفه‌ای هم به معنای مهارت داشتن افراد در لابی‌گری فهم می‌شود.

ما به یک معنا الان خیلی چیزها داریم ولی خلأ اصلی فقدان سیاستمداری است که با میدان‌داری همه‌ی آنچه را که داریم به نحو دیگری به جریان بیاندازد.

احساس نگرانی گسترده نسبت به آینده مسئله‌اش فقدان سیاستمدار است.

مسئله اصلی این است که چرا الان حتی خود نیروهای حزب‌اللهی هم امکان جریان پیداکردن را ندارند.

این گفته‌ی امام که اسلام همه‌اش سیاست است، صرفا به این معنا نیست که ما برای جاری شدن اسلام نیازمند قدرت سیاست هستیم.

تداوم شرایط بد اقتصادی یک امر داده نیست، بلکه متاثر از وضعیت سیاسی ماست.

نه اتفاقات زن، زندگی، آزادی در سال ۱۴۰۱ و نه اعتراضی که در انتخابات مجلس اخیر مشاهده می‌شود، هیچ‌کدام اقتصادی نیستند.

خواسته‌ی امام این بود که واقعا مردم بر سرنوشت خودشان حاکم بشوند.

بنظر می‌رسد که در سال‌های اخیر ما تصمیم گرفته‌ایم امور را طوری مدیریت کنیم که مردم درگیر مسائل کلانی که زندگی‌شان را متأثر کرده نباشند.

احساس عمومی این است که انتخابات اخیر مجلس نه بامعیارهای خودمان و نه با معیارهای جهانی، انتخابات خوبی نبود و ضمن آن شاهد یک نوع صدای اعتراضی از خود حزب‌اللهی‌ها بودیم.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌۲۰ میلیون حاشیه‌نشین محصول فقر و تورم هستند

📖امان‌الله قرایی‌مقدم، جامعه‌شناس:

🔷حاشیه‌نشینی سال‌هاست به معضلی برای جامعه ما تبدیل شده است و هر سال با افزایش تورم و فقیر شدن تعداد بیشتری از مردم، این معضل بیش از پیش خود را نشان می‌دهد.

🔹به طور تقریبی می‌توان گفت نزدیک به ۲۰ میلیون نفر حاشیه‌نشین در کشور داریم که البته سهم شهرهای بزرگی مانند تهران و اصفهان و شیراز از همه بیشتر است.

📖مصطفی اقلیما، پدر علم روانکاوی ایران:

🔷اگر بخواهیم واقعیت را بیان کنیم، باید بگوییم بی‌تدبیری دولت‌ها عامل اصلی به وجود آمدن شرایط بحرانی اقتصادی و اجتماعی در جامعه است.

🔹در حال حاضر حاشیه شهرهای بزرگ ایران به مکانی امن برای افراد مجرم تبدیل شده است.
🔍منبع: تجارت‌نیوز

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌اینکه در ایران به جای اینکه شاهد خیزش خودجوش جامعه در اعتراض و محکومیت صهیون باشیم، درگیر این هستیم که چه شد که گشت ارشاد شکست خورده دوباره به صحنه بازگشت تداعی گر یک چیز است: شریعت بدون طریقت یا فقه بدون جهان بینی. و این دقیق نقطه مقابل گفتمان انقلاب است. دقیقا نقطه مقابل.

🔗 Milad Dokhanchi| میلاد دخانچی

#عصراندیشه
@Asreandisheh)
📌روزنامه جوان: کم کم می خواهند شنبه را به روز اصلی تعطیل تبدیل کنند
اینکه گفته می شود باید با دنیا هماهنگ شویم یک پیام پنهان دارد
دین برای زمان اهمیت ویژه قائل است. اسلام به برخی زمان‌ها نگاه ارزشی دارد . عناوینی، چون «شب قدر، روز مبعث، عید غدیر، روز عاشورا، عید فطر، شب جمعه و روز جمعه» نشان از نگاه خاص اسلام به برخی از زمان‌ها و جانمایی خاص آن در زندگی انسان مسلمان دارد.
تجربه نشان می‌دهد هنگامی که دو روز تعطیل است، به طور طبیعی روز دوم به عنوان روز اصلی تعطیل قلمداد می‌شود. چه اینکه امروزه در تهران روزهای پنج‌شنبه تعطیل است و مردم از آن به‌عنوان روز کارهای عقب‌مانده استفاده می‌کنند و جمعه را تعطیل به‌معنای استراحت و تفریح به شمار می‌آورند.

جمعه روز خاص و نماد اسلام است و به نوعی از شعائر اسلامی شناخته می‌شود. در برابر شنبه که نماد یهود است و یک‌شنبه که نماد مسیحیت است. ما نسبت به بعد نمادین روزها غفلت داریم.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌غرب هنوز مرکز هستی است. با بالا گرفتن اعتراضات دانشجویی در آمریکا تایملاین همه شده فلسطین. روشنفکرانی که سکوت کرده بودند، دارند موضع می گیرند.  گویی چیزی تغییر کرده است. خیلی خوب است. اما این چیزی از واقعیت کم نمی کند که ما هنوز با چشم و عقلی غربی جهان را می بینیم و درک می کنیم.

🔗 Aghil Daghagheleh | عقیل دغاقله

#عصراندیشه
@Asreandisheh)
📌معاون علمی رئیسی: افرادی که از کشور خارج می‌‎شوند با منِ نوعی مشکل دارند نه با ایران/ آنها از کشور خارج شدند از دین و وطن‌پرستی که خارج نشدند

💢 روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور، در نشست خبری:

📌چین بزرگترین مهاجرفرست علمی و فناوری است ولی نگاه چین به این قصه این است کسی که از کشور چین به کشور دیگر می رود سفیر علم و فناوری است طرف که از دین و وطن پرستی خارج نشده است.

📌کسی که از ایران خارج می‌شود با من نوعی مشکل دارد با وطن و ایران که مشکل ندارد. وطن پرستی یک شاخصه عمومی است.

📌قسمت بزرگی از دستاوردهای امروز چینی‌ها و هندی‌‎ها به لطف محققانی از این کشورهاست که به کشورهای دیگر رفته‌اند.

📌باید نگاه به کلمه فرار مغزها یا فرار از کشور را باید برداشت.

📌هر کسی که از کشور خارج می‌شود و یا کسی که وارد کشور می‌شود یک سرمایه است.

📌باید آمار واقعی از مهاجرت داشته باشیم تا بتوانیم تصمیم بگیریم. بنیاد نخبگان و فراجا توافق کردند تا اطلاعات خروج افراد خاص را دریافت کنند نه اینکه جلوی خروج افراد را بگیریم.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌مقایسه آمار داوطلبان ریاضی امسال با سال قبل، نشان می دهد روند کاهش تدریجی 8 تا 10 هزار نفر در چند سال اخیر ادامه دارد، در حالی که علوم انسانی با افزایش 40 هزار نفر !! و تجربی با افزایش 16 هزار روند رو به رشد داشته است.
مشکل، کاهش داوطلبان ریاضی است. چرا؟ چه آینده ای داریم؟

🔗 رسول جعفریان (@jafarian1964)
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌چرا باید به قاعده هرم اجتماع سیاسی اندیشید نه راس آن؟نسبت تازه جمهوریت و اسلامیت

📖جواد کاشی: چهل و پنج سال پیش مردم ایران در یک همه پرسی سراسری به «جمهوری اسلامی» رای دادند. جمهوری اسلامی به اسم تازگی داشت به رسم نه. پرسش از نسبت میان جمهوریت و اسلامیت، عمری دراز دارد. از مشروطه تا کنون. قانون اساسی مشروطه پاسخی به این سوال بود. جمهوریت را در کانون نشاندند و اسلامیت منحصر شد به اینکه شماری از فقها، بر قوانین نظارت کنند تا ناقض شریعت نباشند. سهم اسلامیت در نظام مشروطه همین بود و بس. قانون اساسی جمهوری اسلامی قاعده را دگرگون کرد. به حسب روایت رسمی، اسلامیت در کانون قرار گرفت و جمهوریت ذیل آن تعریف شد. جمهوریت در محدوده اسلامیت معنادار شد.

🖇نکته جالب توجه آن بود این دو تصمیم به ظاهر ناسازگار، یک نتیجه مشترک داشتند: در هر دو یک ساختار متمرکز قدرت شکل گرفت که نه توجهی به ملاحظات جمهوریت داشت نه اسلامیت. یک اراده خودمختار سیاسی دائرمدار امور عمومی شد. مشکل کجا بود؟ مشکل این بود و هست که «جمهور» یک فرض ناموجود بود. نشانی در عالم واقع نداشت. مردمان عصر مشروطه هنوز از وضع رعیت بیرون نیامده بودند. مردمان دوران انقلاب نیز توده بی‌شکل شهر و روستا بودند که هنوز درکی از خود فردی و جمعی‌شان به منزله شهروندان آزاد نداشتند.

🖇نظرورزان سیاسی هم در دوران مشروطه و هم در انقلاب سال 1357 به فرم حکومت نظر داشتند. چندانکه گویی مردم به منزله جمع فعلیت یافته سیاسی و آگاه، در صحنه حاضرند تنها منتظرند جایگاه مطلوب‌شان را در عرصه سیاست پیدا کنند. جمهوری در میان نبود. نظم‌یابی سیاسی بدون حضور و قدرت واقعی مردم، لاجرم به یک سازمان متمرکز و خودمختار سیاسی می‌انجامد. چگونه ممکن است به مردمی که وجود ندارند، سهمی در ساختار قدرت داد؟  پرسش از نسبت میان جمهوریت و اسلامیت هنوز هم پیش روی ماست. اگر متولیان نظام به سمت حذف جمهوریت پیش می‌روند مخالفین‌شان نیز به حذف اسلامیت فکر می‌کنند. هر دو غافلند. پرسش بزرگ صحنه سیاسی ما هنوز هم اندیشیدن به رابطه میان جمهوریت و اسلامیت است.

🖇مردم چگونه فعلیت سیاسی پیدا می‌کنند تا طرح مساله جمهوریت موضوعیت پیدا کند؟ این پرسش بزرگی است که کمتر به آن اندیشیده‌ایم. میراث فکری در دوران پیش از انقلاب، در صنوف متعدد به ویژه اسلامی و ناسیونالیستی با  دغدغه هویتی شکل گرفته است.. تلاش می‌کنند توده پراکنده را ذیل نام ایرانیت یا اسلامیت همبسته کنند. توده همبسته شده ذیل نام‌های ایدئولوژیک، مردم نیستند شمار کثیر مردمان تبعیت پذیرند. شرط اول و بنیادی تکوین و تولد مردم و متعاقب آن جمهور، پذیرش فردیت به مثابه شهروند مسئول است. از یکسو لازم است فرد حیثیتی مستقل از نام‌ها و صفات و هویت‌ها پیدا کند و از سوی دیگر، فرد باید احساس مسئولیت جمعی و سیاسی داشته باشد. 

🖇خوشبخانه تحولات چهار دهه اخیر به نحو شگرفی بسترهای ظهور فردیت را فراهم ساخته. آنچه کمتر مشاهده می‌شود احساس مسئولیت جمعی و سیاسی است. ما با کاستی فرد دگرخواه مواجهیم. برای آنکه به شکل‌گیری مردم و فعلیت سیاسی آنها می‌اندیشد، نام‌ها و هویت‌ها و مواریث اسلامی و ایرانی، از زاویه دیگری موضوعیت پیدا می‌کنند: اسلامیت یا ایرانیت چه کمکی به استقلال فردی، خردورزی و همزمان احساس مسئولیت جمعی می‌کنند؟  کدام اسلام یا ایرانیت می‌تواند به جای همبستگی‌های مبتنی بر تبلیغات و فشار هنجاری، فردیت را تصدیق کند و همزمان حس تعاون و دگرخواهی بر‌انگیزد؟ برای خلق جمهور، هر کس به سهم خود باید مدد کند. همه مواریث تاریخی و فرهنگی در این شمارند. این بار در پاسخ به نسبت میان جمهوریت و اسلامیت، باید به قاعده هرم اجتماع سیاسی اندیشید نه راس آن.

#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌نماز جماعت در دانشگاه مونترال کانادا توسط حامیان جبهه مقاومت
#عصراندیشه
@Asreandisheh
2024/04/29 00:24:09
Back to Top
HTML Embed Code: