Telegram Web Link
🔵 مسئلۀ زمان؛ پاشنۀ آشیل نظریۀ کوانتوم

از ابتدای پیدایش نظریۀ کوانتوم بسیاری از فیزیکدانان برجسته نسبت به آن ابراز ناخرسندی کرده اند. شرودینگر و اینشتین از اولین افرادی بودند که سعی داشتند با بیانی شفاف و منطقی، ناقص بودن این نظریه را اثبات کنند. (میتوانید پارادوکس گربۀ شرودینگر و پارادوکس EPR را ببینید). هربار که استدلالی بر علیه کوانتوم کپنهاگی ارائه میشد، بور و هایزنبرگ به نحوی از پاسخ طفره می رفتند و با زیر سوال بردن مفروضات اساسی علم، نظریۀ خود را تبرئه می کردند. موفقیت های تجربی این نظریه جامعۀ علمی را قانع کرده بود که معضلات آن را نادیده بگیرند و به حل مسائل دیگر در چارچوب این نظریه بپردازند. اما در این میان معضل بسیار عمیقی وجود داشت که خود را از چشم تیزبین بسیاری از فیزیکدانان پنهان کرده بود.

اولین بار پائولی این معضل را با بور مطرح کرد. او که در مقام نظریه پردازی و آزمایش سرآمد بود، به مشکلی عمیق در نظریۀ کوانتوم پی برد. او گفت که ما در آزمایشگاه مکان و زمان برخورد ذرات به آشکار ساز را اندازه میگیریم. با این حال نظریۀ کپنهاگی تنها مکان را به عنوان یک مشاهده پذیر به رسمیت میشناسد و برای آن یک عملگر در نظر میگیرد، ولی در مورد زمان هیچ عملگر متناظری ارائه نمیدهد. در این نظریه، زمان صرفا پارامتری است که تحول تابع موج را توصیف میکند و هیچ پیشبینی ای دربارۀ زمان آشکارسازی وجود ندارد. پائولی نشان داد اگر بخواهیم برای زمان یک عملگر تعریف کنیم باید طیف انرژی همواره پیوسته باشد (که میدانیم برای بسیاری از پدیده ها اینطور نیست) و همچنین حد پایینی برای انرژی سیستم نداریم (یعنی انرژی سیستم میتواند به منفی بینهایت میل کند).

بگذارید کمی مسئله را واضح تر کنیم. تابع احتمال مکانی یک ذره به ما میگوید: «اگر در یک زمان مشخص مکان ذره را اندازه بگیریم،‌ چه قدر احتمال دارد که ذره را در هر بازۀ مکانی پیدا کنیم.» تصور کنید که ما در تمام نقاط فضا آشکارسازهای خاموشی را قرار داده ایم و در یک لحظه تصمیم میگیریم که همۀ آشکارسازها را روشن کنیم و تابع موج ذره را مجبور به کلپس (یا همان تقلیل)‌نماییم.این با چیزی که در آزمایشگاه اتفاق می افتد کاملا متفاوت است. ما در آزمایشگاه آشکارساز را در مکان مشخصی قرار میدهیم و منتظر میمانیم تا ذره خودش به آشکارساز برسد (و تابع موج آن کلپس نماید)، و زمان رسیدن (یا کلپس) را اندازه میگیریم. اینکه چه قدر احتمال دارد که ذره را آشکار کنیم به مکان آشکارسازی و زمان رسیدن ذره بستگی دارد. حال آنکه تابع احتمال مکانی صرفا یک تابع احتمال شرطی است. یعنی احتمال آشکارسازی ذره در فلان مکان به شرط اینکه کلپس در فلان زمان اتفاق بیافتد. ولی ما نمیدانیم در چه زمانی کلپس اتفاق می افتد!

شاید در نگاه اول مسئلۀ ساده ای به نظر برسد. ما احتمال مکانی ذره را در هر زمانی داریم. در نتیجه بدست آوردن احتمال زمان رسیدن ذره به یک مکان مشخص نباید خیلی سخت باشد. اما حقیقت این است که تابع احتمال شرطی مکان، نمیتواند اطلاعاتی دربارۀ تابع احتمال زمانی سیستم بدهد. این درحالی است که ما در آزمایشگاه همواره درحال اندازه گیری زمان هستیم. شاید برایتان جالب باشد؛ نظریۀ کوانتوم حتی در آزمایش دو شکاف معمولی هم نمیتواند احتمالات را به درستی برای ما پیشبینی کند. ما صرفا، با استفاده از تقریب های بسیار، طرح تداخلی را توجیه میکنیم. این موضوعی است که در کتاب های درسی به آن اشاره ای نمیکنند.

این موضوع به وضوح کامل نبودن نظریۀ کوانتوم و عدم توانایی آن در توضیح نتایج آزمایشگاهی را نشان میدهد. موضوعی که امثال اینشتین تلاش میکردند به صورت خیلی پیچیده تری آن را اثبات نمایند. نکتۀ جالب اینجاست که تا سال ۱۹۶۰ توجهی به این موضوع نشد تا اینکه آهارونوف و بوهم سعی کردند برای یک ذرۀ آزاد یک بعدی عملگری برای زمان آشکارسازی تعریف کنند. بعد از آن جریانی راه افتاد تا بتوانند به صورت اصول موضوعه ای تابع احتمال زمانی را استخراج نمایند. با وجود تلاش های بسیار تاکنون راه حل خالی از ایرادی برای این مسئله در چارچوب کوانتوم استاندارد ارائه نشده است و نظریات موجود تابع احتمال را صرفا برای ذرۀ آزاد یک بعدی بدست آورده اند. دیگر نظریات بدیل نیز توافق نظری با یکدیگر ندارند. اما در کوانتوم بوهمی،‌ راحت تر میتوان به این مسئله پرداخت. چرا که در این نظریه ذرات مسیرهای مشخصی دارند که محاسبۀ زمان رسیدن آنها کار چندان دشواری نیست.

🔹 تصویر زیر مسیر ذرات، طرح تداخل زمانی و متوسط زمان رسیدن آنها در آزمایش دوشکاف است که در نظریۀ کوانتوم بوهمی شبیه سازی شده است. #QC42

🧑🏻‍💻 تولید محتوا توسط Quantum problems

🌀 @QuantCamp | کمپین کوانتوم
هفته های #زوج_و_فرد نیم سال دوم 1403-1402:
🔴شنبه 21 بهمن( هفته اول ): فرد
🟢شنبه 28 بهمن( هفته دوم): زوج
🔴شنبه 5 اسفند( هفته سوم): فرد
🟢شنبه 12 اسفند(هفته چهارم): زوج
🔴شنبه 19 اسفند(هفته پنجم): فرد
🟢شنبه 26 اسفند( هفته ششم): زوج
🔴شنبه 11 فروردین( هفته هفتم): فرد
🟢شنبه 18 فروردین( هفته هشتم): زوج
🔴شنبه 25 فروردین( هفته نهم): فرد
🟢شنبه 1 اردیبهشت( هفته دهم): زوج
🔴شنبه 8 اردیبهشت( هفته یازدهم): فرد
🟢شنبه 15 اردیبهشت( هفته دوازدهم): زوج
🔴شنبه 22 اردیبهشت(هفته سیزدهم): فرد
🟢شنبه 29 اردیبهشت( هفته چهاردهم): زوج
🔴شنبه 5 خرداد( هفته پانزدهم): فرد
🟢شنبه 12 خرداد( هفته شانزدهم): زوج
🔴شنبه 19 خرداد( هفته هفدهم): فرد

@BASU_physics
#چالش_هوش_1
در جدول بالا ، چه عددی باید جایگزین علامت سوال شود ؟
چه عددی باید قرار گیرد؟
Anonymous Quiz
24%
8
32%
3
28%
6
16%
9
🔔اطلاعیه🔔
دانشجویانی که تمایل داشتند درس ریاضی فیزیک 2 را بردارن اما با الکترومغناطیس1 تداخل داشت، ساعت درس ریاضی فیزیک 2 تغییر کرده و از حذف و اضافه به بعد در صورت به حد نصاب رسیدن، تشکیل خواهد شد.
با تشکر
🆔@BASU_physics
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔵 قدرت‌ کامپیوتر کوانتومی چقدره‌ و اصلا چی هست؟

کی فکرشو می‌کرد که از این دنیای عجیب کوانتومی بشه ابزاری ساخت تا انسان را از پیش قدرتمندتر کنه، کوانتوم فقط مربوط به کتاب ها نیست یا جهانی که از عجایبش شگفت‌زده بشیم.

🟡 انقلاب بعدی احتمالا در حوزه تکنولوژی‌های کوانتومی رخ دهد، در اینجا به بررسی کامپیوتر کوانتومی و برتری های آن نسبت به کامپیوتر‌های دیجیتال می‌پردازیم. #QC53

🧑🏻‍💻 تولید محتوا توسط کانال مستندهای علمی

🌀 @QuantCamp | کمپین کوانتوم
🔵 فیزیکدانان به فاز جدیدی از ماده دست یافتند!

دنیای فیزیکی ما فقط از دو نوع ذره تشکیل شده است: بوزون‌ها که شامل نور و بوزون هیگز است، و فرمیون‌ها (پروتون، نوترون و الکترون) که «همه مواد» را شامل می‌شوند. اخیرا گروهی از فیزیکدانان با استفاده از یک پردازنده کوانتومی برای اولین‌بار فاز جدیدی از ماده به نام «نظم توپولوژیکی غیر آبلی/non-Abelian topological order» را بسازند. این تیم توانست سنتز و کنترل ذرات عجیبی به نام آنیون‌های غیرآبلی را نشان دهد که نه بوزون هستند و نه فرمیون، بلکه چیزی بین آن‌ها هستند.

محققان این تیم برای درک وضعیت ماده عجیب خود از خلاقیت زیادی استفاده کردند. آن‌ها با به حداکثر رساندن قابلیت‌های جدیدترین پردازنده H2 کار خود را شبکه‌ای از 27 یون به دام افتاده آغاز کرد. آن‌ها از اندازه‌گیری‌های جرئی و هدفمند برای افزایش متوالی پیچیدگی سیستم کوانتومی خود استفاده کردند. این کار عملا به یک تابع موج کوانتومی مهندسی شده با خواص و ویژگی‌های دقیق ذراتی که دنبال می‌کردند ختم شد. #QC58

🔗 لینک خبر
🔗 لینک مقاله

🧑🏻‍💻 تولید محتوا توسط مجله نجوم کاویان

🌀 @QuantCamp | کمپین کوانتوم
🔔اطلاعیه🔔
دانشجویانی که به هر دلیل موفق به اخذ درس فیزیک پایه۳ نشده‌اند، ظرفیت جدیدی برای این درس، با تدریس دکتر توکلی، در ساعت‌های زیر ارائه شده است:
شنبه‌: ۱۸-۲۰
دوشنبه: ۱۸-۱۹
دوشنبه (حل تمرین): ۱۹-۲۰
درصورت تمایل به اخذ این درس، حداکثر تا تاریخ ۱۲/۱۰ ساعت ۱۸ به سامانه‌ی گلستان مراجعه کرده و از مسیر: ثبت‌نام=> عملیات ترمیم=> ترمیم اقدام نمایید.
🆔@BASU_physics
🟣 انجمن علمی دانشجویی آمار دانشگاه بوعلی سینا برگزار می کند:


🔥کارگاه آموزشی Excel در ۳ جلسه

به صورت حضوری و غیر حضوری

زمان: دوشنبه، ۱۴ اسفند ، ساعت ۱۲

♦️مکان: دانشکده علوم پایه

💵هزینه ثبت نام: 80 هزار تومان

⬇️برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
🆔 @marcel2026
🔔اطلاعیه🔔
دانشجویانی که به هر دلیل موفق به اخذ درس فیزیک پایه۳ نشده‌اند و یا تمایل به تغییر گروه این درس دارند ، ظرفیت جدیدی برای این درس، با تدریس دکتر توکلی، در ساعت‌های زیر ارائه شده است:
شنبه‌: ۱۸-۲۰
دوشنبه: ۱۸-۱۹
دوشنبه (حل تمرین): ۱۹-۲۰
درصورت تمایل به اخذ این درس، حداکثر تا پایان وقت امروز به دفتر آقای منصور مراجعه نمایید‌ و یا با ایشان تماس بگیرید.
https://www.aparat.com/v/GLxXO

🔔سخنرانی دکتر " محمد ملک جانی" در بیست و پنجمین گردهمایی پژوهشی نجوم ایران، با عنوان " تجزیه و تحلیل در مدل استاندارد ریاضیات  تئوری بیگ بنگ و انتقال به سرخ" را می توانید از طریق لینک آپاراتی که خدمتتون قرار گرفته تماشا کنید🌹
https://www.aparat.com/v/6oBqy
🔔سخنرانی دکتر " احمد مهرابی " در بیست و پنجمین گردهمایی پژوهشی نجوم ایران، با عنوان "روش‌های مستقل از مدل در بررسی داده های کیهانی " را می توانید از طریق لینک آپاراتی که خدمتتون قرار گرفته تماشا کنید🌹
🔔عرض درود و شب بخیر خدمت همه دانشجویان عزیز
🔊علاقه‌مندان می‌توانند جهت عضویت در انجمن علمی دانشجویی فیزیک، فردا ساعت ۱۱:۳۰ صبح جلوی دفتر انجمن های علمی حضور داشته باشند.
(همچنین اگر کسی علاقه‌مند بود اما فرصت حضور در این ساعت رو نداشت، می تواند به ادمین پیام داده تا هماهنگی ها انجام شود.)
با تشکر؛
سلامت و پایدار باشید🌹
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
توضیح شناوری کوانتومی به زبان ساده و به صورت تصویری برای درک بهتر.
محتوا و زیرنویس: ساره مرادی
🆔@physics_basu
#تست_هوش
سوال: چگونه 8 تا وزیر را در خانه های شطرنج، طوری قرار دهیم که هیچکدام نتواند دیگری را بزند؟

نکته1: در شطرنج، وزیر به صورت عرضی، طولی و قطری می تواند حرکت کند.

نکته2: این مسئله تنها یک جواب ندارد.

نکته 3: خانه ها در صفحه شطرنج به صورت طولی به ترتیب از چپ به راست (a-h) و به صورت عرضی به ترتیب از پایین به بالا (8_1) طبقه بندی شده اند. جهت نام بردن خانه ها اول حروف و بعد عدد را می‌گویید. برای مثال : خانه a8

🎁🎁 به اولین نفری که جواب درست را به آیدی زیر بفرستد، یک کتاب به انتخاب خود فرد، هدیه داده می شود. 🎁🎁
@AminDelavariii

🟢انجمن علمی دانشجویی فیزیک دانشگاه بوعلی سینا
🆔@BASU_physics
انجمن علمی فیزیک دانشگاه خوارزمی برگزار می‌کند:

🔵 #کارگاه_تخصصی پایتون پیشرفته 🟡

🔸به صورت ۱۰ جلسه مجازی
🔸با صدور گواهی معتبر
🔸به همراه پشتبانی آنلاین
🔸دوره ای از مباحث پایه ای در جلسه صفرم

🔷مدرس ها:
آرین حکیم
فرید رجبی
عرفان کیانی

📚 مباحث کارگاه

🕙 زمان برگزاری: پنج‌شنبه‌ها ساعت ۱۰ الی ۱۲

🔗 لینک ورود به جلسه صفرم:
Meet.google.com/Wou-xzmx-mzs
برای شرکت در جلسه صفرم نیازی به ثبت نام نیست.

🗓 مهلت ثبت نام: ۲۹ اسفندماه

🔗 جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام با ما در ارتباط باشید: @KHUPAA

🆔 @KHUPA
#چالش_هوش_۲ 🧐
یکی از اعداد بالا با سایر اعداد همخوانی ندارد. آن را مشخص کنید.
🎥 Passengers (مسافران) 🎥

کارگردان : مورتن تیلدام
نویسنده : جان اسپیتز
بازیگران: کریس پرت ، جنیفر لارنس ، مایکل شین ، لارنس فیشبرن ، اندی گارسیا ، آرورا پرینو .....
محصول : ایالات متحده آمریکا
تاریخ انتشار : سال ۲۰۱۶
امتیاز در《IMDB 》: 7

خلاصه داستان: 
یک شرکت فضایی قرار است هزاران نفر را برای یک زندگی جدید به‌وسیله‌ی یک سیاره پیما به سیاره‌ای دوردست بفرستد. مسافران این پروژه تا رسیدن به مقصد به یک خواب مصنوعی چندین ساله وارد شده‌اند اما سفینه دچار مشکلاتی می‌شود و یکی از مسافران خارج از برنامه و ۹۰ سال زودتر از خواب بیدار می‌گردد ......

#معرفی_فیلم
#به_وقت_سینما 🎬
🆔@BASU_physics
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2025/07/06 18:05:28
Back to Top
HTML Embed Code: