Telegram Web Link
⚠️وضعیت ترسناک آبی در کشور! منابع آب در حال سقوط و تسلیم هستند!

براساس گزارش شركت مديريت منابع آب ايران، از ابتداي سال آبي تا ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ (سال آبي ۱۴۰۴-۱۴۰۳) حجم آب موجود در سدها نسبت سال گذشته ۲۰٪ کاهش داشته‌است درحالی‌است که سال گذشته هم اوضاع آبی کشور بسیار بد بوده‌است!

از طرفی حجم آب ورودی به سدها نسبت به سال گذشته ۳۹٪ کاهش داشته، درحالی‌که حجم خروجی از سدها ۱۶٪ کاهش! این بدین معنی‌است که از لحاظ منابع آبی به مرحله سقوط رسیده‌ایم و درحال مصرف ذخایر اندک خود هستیم!

#آب
#سقوط_منابع_آب

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
😷طوفان گردوخاک (⁧ریزگرد⁩) در غرب کشور

‏داده‌های ناسا نشان از ورود ریزگرد به غرب کشور را داشت. در حال حاضر هم داده‌های شبکه پایش کیفیت هوای کشور ورود ریزگرد را تایید کرده و ⁧ کیفیت هوا⁩ در شهرهای چند استان خطرناک گزارش شده‌است!

⬅️ دلیل اصلی افزایش شدت و تعداد ریزگردها در ایران دیپلماسی بسیار ضعیف آب و اقلیمی در ۱۵ سال گذشته بود و حالا عواقب این ضعف دیپلماسی نفس هموطنان ما را تنگ کرده‌است!

👈ریزگرد یکی از نشانه‌های ازدست‌دادن پایداری سرزمینی است.

(داده: #علی_ناهیدی‌نژاد)

#آلودگی_هوا
#ریزگرد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💧سخنان ترامپ در مورد مافیای آب در ایران

ترامپ در «نشست سرمایه‌گذاری عربستان ـ آمریکا» در ریاض گفت:

در حالی که شما بیابان‌های خشک را به زمین‌های حاصل‌خیز تبدیل کرده‌اید، رهبران ایران زمین‌های سبز و کشاورزی را به بیابان‌های خشک تبدیل کرده‌اند؛ به لطف مافیای آب.

مافیای آب باعث خشکسالی و رودخانه‌های خشک‌شده‌ای می‌شود که مردم در آن‌ها هیچ آبی ندارند.

آنها ثروتمند می‌شوند اما نمی‌گذارند مردم ایران از آن سهمی داشته باشند.

برگرفته از ایران تایمز

#مافیای_آب
#ترامپ
#آب

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚰انتقال آب عمان به تهران: نمادی از وارونگی در توسعه
(بخش دوم)

از اوایل دهه ۹۰ وزارت نیرو با مطرح‌ساختن طرح تعادل بخشی آبخوان‌ها گامهای خوبی را آغاز کرد ولی از همان ابتدا بنا به ده‌ها دلیل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره این طرح با شکست مواجه شد و من معتقدم که دیگر بسیاری از آبخوانهای کشور توان به تعادل رسیدن و احیا شدگی خود را از دست داده‌اند!!

راهکارهایی چون انتقال پایتخت نیز با توجه به امکانات اقتصادی دولت‌ها و ده‌ها اما و اگر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در هاله‌ای از ابهام است. از طرفی انتقال آب با آنچه یونسکو اعلام می‌دارد عملا نه به سود منطقه مبدا و نه منطقه هدف است و ساختارهای اکولوژیکی هر دو منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

دولت و حکمرانی آب تردید نداشته باشد که با اجرای یک طرح انتقال آب چندین میلیارد دلاری حتما مشکل آب شرب شهر تهران را می‌تواند تا حدی حل کند ولی فقط تا اندازه‌ای و آن هم فقط در کوتاه مدت!! مستندات نشان‌دهنده این است که در جهان دود طرح‌های انتقال آب در دراز مدت بر چشم مناطق هدف و مقصد نیز می‌رود.

آیا مگر مدل‌های محیط‌زیستی ارائه‌شده در سدسازی‌های غول پیکر پروژه‌های GAP و DAP ترکیه و یا چین نشان نمی‌دهند که تاثیرات مثبت محیط‌زیستی این نوع طرح‌ها فقط محدود به تامین آب کوتاه‌مدت در مناطق هدف نیست و بسته به پروژه‌ها بعد از سالها تاثیرات منفی محیط‌زیستی مناطق مبدا حتما بر روی مناطق هدف تاثیر خواهند گذاشت.

آیا ذخیره بیش از ۱۸۰ میلیارد مترمکعب آب در پشت سدهای ترکیه که باعث تشدید مشکلات محیط‌زیستی چون افزایش ریزگردها می‌گردند فقط محدود به اراضی پایین دست دجله و فرات در عراق و سوریه می شوند و بعد از ۲۰ الی ۳۰ سال ما نباید در انتظار فرسایش خاک و رسیدن این ریزگردها به مناطق هدف باشیم؟

معضل مهم دیگر بحث اقتصادی‌بودن تامین آب شرب شهر تهران از طریق دریای عمان است. دولت ورشکسته فعلی توان تامین مالی اجرای این پروژه را دارد؟ این آب گران‌بها قرار است متر مکعبی چند ریال به دست شهروند تهرانی برسد؟ آیا مردم ما که دغدغه تامین نیازهای روزانه خودرا دارند از عهده پرداخت چند صد هزار تومان به ازای هر مترمکعب این آب بسیار گران‌بها را دارند!؟

یا دولتی برای تامین سوبسید چنین هزینه‌ای وجود دارد؟ چرا با صدها برابر هزینه کمتر به دنبال تامین آب شرب در طی ده‌ها سال در درون خود دشت تهران نبودیم؟ در شرایطی که در خوشبینانه ترین سناریو ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را می‌توان به تهران از طریق انتقال از آب تامین نمود و این چند درصد از کل آب مصرفی سالانه در این شهر است؟

تاسف‌بار است که شهری را با توسعه‌ای ناموزون و با استفاده از تامین آب شرب به هر طریقی به ۱۲ تا ۱۴ میلیون نفر رسانده‌ایم و حالا بر خرابه‌های آن نشسته و بر طبل بی‌دقتی‌های خود از طریق انتقال آبی به مراتب وحشتناک تر از آن خرابه‌ها می‌کوبیم.!!

👈برای مطالعه بخش اول به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.tg-me.com/CC_AP/2177

نویسنده: #ناصر_خلقی، پژوهشگر عرصه آب
تماس با نویسنده:
@Kholghi42

#انتقال_آب
#دریای_عمان
#خلیج_فارس
#آب
#تهران

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚨هشدار⁩: افزایش دما و گرمای شدید از روز دوشنبه تا روز چهارشنبه!

براساس مدل‌های اروپا و امریکا، کشور ما افزایش دما و گرمای شدیدی را از دوشنبه (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) تا چهارشنبه (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) ‏تجربه خواهد کرد.

احتمال شکستن رکورد دمایی برخی از مناطق مخصوصا در چهارشنبه وجود دارد!

‏در مناطق غربی کشور معمولا پیش‌بینی مدل‌ها دست‌پایین است و دماهای بالاتری احساس می‌شود.

(داده: #علی_ناهیدی‌نژاد)

#هشدار
#افزایش_دما
#هواشناسی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚰آب یک منبع طبیعی و خدادادی است نه اهرم فشار برای اعمال قدرت و بازیهای سیاسی!

از زمانی که مرزهای سیاسی جایگزین مرزهای هیدرولوژیک شدند و مدیریت از حوضه‌های آبریز طبیعی به مرزهای سیاسی و اداری محدود گردید، به تشدید تنش‌های آبی دامن زده و پایداری منابع آب این مملکت را با تهدید مواجه نمود.

حوضه‌های آبریز بر اساس مرزهای هیدرولوژیک (طبیعی) تعریف می‌شوند و تمامی اجزای چرخه آب (بارش، رواناب، تبخیر، تغذیه آبخوان‌ها) در این محدوده به هم پیوسته هستند. مدیریت یکپارچه حوضه‌ بر این اصل استوار است که تصمیم‌گیری‌ها باید در چارچوب این واحد طبیعی صورت گیرد تا از بهره‌برداری بیش‌ازحد از منابع جلوگیری شود و تعادل بین مصارف مختلف (کشاورزی، صنعت، شرب) برقرار گردد و اکوسیستم‌های وابسته به آب حفظ شوند.

وقتی مدیریت آب تنها در چارچوب تقسیم‌بندی‌های سیاسی (استان‌ها، شهرستان‌ها، یا حتی کشورها) صورت می‌گیرد، پیامدهای منفی به دنبال دارد.
رقابت ناسالمی در بهره‌برداری از منابع شکل می‌گیرد و استان‌های بالادست با برداشت بی‌رویه و انتقال آب، جریان آب به پایین‌دست را کاهش می‌دهند. حداقل آسیب این است که در این کشمکش‌ها حقابه‌های محیط‌زیستی قربانی مطامع سیاسی می‌گردد.

طرح‌های انتقال آب بین‌حوضه‌ای، اغلب با توجیه «عدالت منطقه‌ای» اجرا می‌شوند، اما در بلندمدت به‌دلیل نادیده‌گرفتن ظرفیت اکولوژیک حوضه مبدأ، بحران را تشدید می‌کنند. متاسفانه نمونه‌های عینی چنین بحران‌هایی در کشور کم نیستند؛

🔸دریاچه ارومیه؛ رقابت ناسالم در برداشت منابع بین سه استان و عدم توافق بر سر کاهش مصارف کشاورزی، دریاچه به آن عظمت را خشک کرد!
🔸کارون بزرگ؛ انتقال آب به فلات مرکزی ایران، نه‌تنها مشکل کم‌آبی مقصد را حل نکرد، بلکه کارون را نیز به مرز بحران رساند.
🔸زاینده‌رود؛ چند استان بر سر آن دعوا دارند و هر کدام آب را برای خود می‌خواهد، در نهایت نه اصفهان آب دارد و نه چهارمحال رضایت دارد، گاوخونی هم در پایاب خشک شد!

⁉️آقایان مسئول در استان قزوین؛
آیا این همه فاجعه‌ی آبی در کشور برایتان تجربه نشده‌است؟!
زاینده رود خشکید، کارون بزرگ نفسش به شماره افتاد، دریاچه ارومیه نابود شد، ده‌ها تالاب و رود دیگر در این مملکت در پی همین نابخردی‌ها از نقشه کشور محو شدند!

حالا شما همان بازی خطرناک را با آب طالقان و الموت شروع کرده‌‌اید و می‌خواهید ۲۵۵ میلیون متر مکعب حقابه قزوین از سد طالقان را به تهران ببخشید و برای جبران از سرشاخه‌های شاهرود و دوهزار و سه‌هزار آب به قزوین منتقل نمایید؟! واقعا فکر می‌کنید رودخانه مثل شلنگ آب هست، که هر وقت خواستید جهتش را تغییر دهید؟!

طبیعت به دخالت بشر دوپا و دست‌اندازی و انتقال آب بین حوضه‌ای حساس است، آسیب می‌بیند، آسیب می‌زند، زهی خیال باطل اگر فکر کنید طبیعت هم مثل شما با بله قربان گفتن همراهی می‌کند؟!

سکوت شما در این شرایط، حتی مطابق قوانین در نظام ج.ا ، نه فقط کوتاهی، بلکه خیانت است. خیانت به مردم، به کشاورزان، به طبیعت، به امنیت و …

آقایان مسئول؛ قدرت امروز دست شماست، اما فردا را تاریخ قضاوت خواهد نمود!

نویسنده: #محمد_نوری، کارشناس ارشد مدیریت منابع آب
تماس با نویسنده:
@Mn_1091

#انتقال_آب
#قزوین

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
تغییر اقلیم و آلودگی هوا
🚨هشدار⁩: افزایش دما و گرمای شدید از روز دوشنبه تا روز چهارشنبه! براساس مدل‌های اروپا و امریکا، کشور ما افزایش دما و گرمای شدیدی را از دوشنبه (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) تا چهارشنبه (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) ‏تجربه خواهد کرد. احتمال شکستن رکورد دمایی برخی از مناطق مخصوصا…
🌡️گرمای سوزان شروع شد!

داده‌های ایستگاه‌های کشور در دوشنبه ۲۹اردیبهشت۱۴۰۳ نخستین دمای بالای ۵۰ درجه سانتی‌گراد در کشور را در شبانکاره با ۵۱.۵ درجه و آب‌پخش با ۵۰.۴ درجه در استان بوشهر دوشنبه ثبت کردند.

‏امروز دهلران هم در بامداد دوشنبه ۲۹اردیبهشت۱۴۰۳ (ساعت ۱۲شب) دمای ۴۰.۱ درجه سانتی‌گراد را ثبت کرد در نوع خود بسیار بالا بود!

#تغییر_اقلیم
‏⁧ #گرمایش_جهانی
#هشدار
#افزایش_دما
#هواشناسی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚨هشدار⁩: درگیرشدن غرب ‌و شرق و مرکز کشور با گردوخاک (ریزگرد⁩)!

تصاویر ماهواره‌ای و خروجی مدل‌ها نشان می‌دهد که کانون ریزگرد در شمال عربستان و استان موصل عراق فعال شده و به سمت ایران در حرکت است!

‏همچنین فعال‌شدن کانون ترکمنستان، شمال، شمال شرق، و شرق کشور را درگیر گردوخاک (ریزگرد) می‌کند.

کانون مرکزی ⁧گردوخاک⁩ کشور نیز فعال می‌شود.

(داده: #علی_ناهیدی‌نژاد)

#هشدار
#آلودگی_هوا
#ریزگرد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚨آژیر قرمز برای کشور! وضعیت ‌وحشتناک و ترسناک تغییرات دما! تابستان فاجعه‌باری در پیش است!

بولتن سازمان هواشناسی تا تاریخ ۲۶اردیبهشت۱۴۰۴ اطلاعات مهم و بسیار نگران‌کننده دارد که باید در صدر اخبار در ایران قرار گرفته شود و سازمان هواشناسی گزارش ویژه و اعلام آژیر خطر برای کشور می‌کرد ولی با بی‌توجهی روبرو شده‌است.

گزارش نشان می‌دهد که ایران با ناهنجاری بسیار شدید و وحشتناک دما⁩ در اردیبهشت روبرو بوده‌است:
🔸ناهنجاری متوسط دما: ۳.۵ درجه سانتی‌گراد
🔸ناهنجاری کمینه دما: ۲.۷ درجه
🔸ناهنجاری بیشینه دما: ۴.۳ درجه

‏ناهنجاری دما در اکثر استان‌های نوار مرکزی ایران بالای ۴ درجه است. استان‌های خراسان شمالی، سمنان، تهران، و البرز بالاترین ناهنجاری در بین استان‌های ایران را دارند!

⬅️ برای درک این خطر، بدترین سناریوی هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم (IPCC)، SSP5-8.5، موجب ناهنجاری دمای ۴.۴ درجه سانتی‌گراد می‌شود. این افزایش وحشتناک ⁧ناهنجاری دما⁩ تاثیرات وحشتناکی بر اقتصاد، آب، تبخیر، و انرژی کشور دارد.

‏هر یک درجه افزایش دما چیزی در حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مگاوات مصرف برق را افزایش می‌دهد! این یعنی یک نیروگاه نکا یا پاکدشت - که جز بزرگترین نیروگاه‌های کشور هستند - دیگر نیاز است تا این میزان جبران شود! حال برای اضافه مصرف برق ناهنجاری بیشینه دما که ۴.۳ درجه سانتی‌گراد است یعنی حداقل باید ۴ تا نیروگاه نکای اضافه داشت!! اگر چنین ناهنجاری دما در تابستان داشته باشیم یعنی قطعی برق طولانی مدت!

در سدهای برق‌آبی، افزایش دما و تبخیر باعث کاهش حجم آب و در نتیجه کاهش ارتفاع و فشار آب می‌شود، که راندمان تولید برق را کم می‌کند. یعنی همزمان با افزایش مصرف برق (برای خنک‌سازی)، ظرفیت سد برای تولید برق کم می‌شود یعنی یک چرخه معیوب.

‏این میزان ⁧ناهنجاری دما⁩ و در کنار کاهش بارش تولید برق‌آبی را با مشکل روبرو کرده و روبرو خواهد کرد! امسال تولید برق‌آبی از ۷۰۰۰ مگاوات به ۲۵۰۰ مگاوات کاهش یافته و در تابستان بدتر می‌شود!

‏همچنین این ناهنجاری بالا باعث می‌شود برف‌های موجود زودتر از موعد ذوب شوند، یعنی حجم بیشتری از آب در بهار جاری و یا وارد سد می‌شود ولی در تابستان (زمان نیاز) آبی باقی نمی‌ماند و در تابستان مشکل داریم و هیدروگراف یا الگوهای ورود و خروج آب و مدیریت سد بر هم می‌خورد.

همچنین این افزایش دما موجب افزایش مصرف برق می‌شود و برای نیاز مدیریت شبکه برق کشور، برخی واحدهای نیروگاهی سدها برای تولید برق باید وارد مدار شوند که منجر به کاهش ذخیره آبی برای تابستان می‌شود. به‌عنوان مثال، واحد نیروگاهی سد سیمره وارد مدار تولید برق شده‌است.

‏در این شرایط ⁧ناهنجاری دما⁩، تبخیر از سطح مخازن به‌شدت افزایش می‌یابد. در برخی سدها، تا ۲۰٪ از کل آب ورودی ممکن است فقط تبخیر شود که بیشتر هم می‌شود. به‌ویژه در تابستان، زمانی که بیشترین نیاز به آب وجود دارد، ظرفیت قابل تنظیم سد را کاهش می‌دهد. سدهای کشور در جاهایی هستند که ⁧ناهنجاری دما⁩ بسیار بالاست!

‏گرمای بیشتر (ناهنجاری بالا)، نیاز آبی محصولات کشاورزی را به‌شدت بالا می‌برد. از طرفی سد نمی‌تواند نیاز آبی پایین‌دست را تامین کند پس پایین‌دست یا خشک می‌شود و عواقب اجتماعی دارد و یا فشار مضاعف بر منابع آب زیرزمینی دارد که باعث افزایش برداشت از آنها می‌شود.

‏همچنین نفوذ آب به زمین کاهش و تغذیه آبخوان‌ها مختل می‌شود. افزایش دما باعث کاهش کیفیت آب مخزن می‌شود. مثل افزایش رشد جلبک‌ها و مشکلات کیفی مانند کاهش اکسیژن محلول، بو، مزه و حتی سمی‌شدن آب.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#ناهنجاری_دما
#تغییر_اقلیم
#گرمایش_جهانی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
💧آبخوان‌های (سفره‌های آب زیرزمینی) ازدست‌رفته

به‌عنوان یک دغدغه‌مند و متخصص عرصه آب این سرزمین کهن بطور طبیعی باید ابتدا چالش‌های پیش روی منابع آب‌های کشور و به‌ویژه آب‌های زیرزمینی را به تصویر بکشم و به نوعی آسیب شناسی نمایم و سپس با جمع‌آوری اطلاعات و تجربیات سایر متخصصین این عرصه در مورد راهکارهای عملی سخن به میان آورم و در پایان از حکمرانی آب و خاک بخواهم که ضمن احترام به دغدغه های کارشناسان و متخصصین با تجربه این مرزو بوم حتما در عملیاتی ساختن این راهکارها تلاشی صدچندان نماید.

دوستان این روند طبیعی یک کنشگری مبتنی بر دانش، تجربه، و فن‌آوریهای نوین در جهان است. پس مشکل و موضوع چیست؟ چرا ما نمی‌توانیم در سرزمین خود پیروی از چنین نورم جهانی بنمائیم؟ اگر مدعی باشم که ما در سطح کلان مدیریتی در همه عرصه‌ها به ویژه منابع طبیعی و آب به عادتی بد بنام نداشتن «تفکر یکپارچه و سیستمی» خو گرفته‌ایم سخنی بی‌ربط نگفته‌ام.

آیا آئین نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و قوانین در مورد حفاظت از منابع آب به‌ویژه در آب‌های زیرزمینی نداریم؟ آیا از فقدان کارشناسان و متخصصان با تجربه رنج می‌بریم؟ آیا فاقد بهترین متخصصین حتی در عرصه مدیریت هستیم؟ آیا در مقاطعی در چند دهه اخیر پول، اعتبار و سرمایه دولتی کم داشته‌ایم؟

پاسخ این پرسش ها همگی منفی است. ما را چه می‌شود که علیرغم دانش، تجربه، و دغدغه بالا شاهدیم که منابع آب‌های زیرزمینی کشورمان در بدترین و پر فلاکت‌ترین وضع موجود خود در طی تاریخ چند هزار ساله‌اش قرار گرفته‌است؟ آیا زمان آن نرسیده که واکاوی ابر چالش آب‌های زیرزمینی را فقط در سطح مباحث، سمینارها، جلسه‌ها، و گفتگوهای علمی و فنی تقلیل ندهیم؟

آیا برای ما مشکل است که دریابیم مشکل آب و خاک کشور ما صرفا ریشه در ضعف های استراتژیک در «الگوی اقتصاد سیاسی» دارد؟ آیا ما متخصصین آب سیاستمداریم؟ در اقتصاد سطح کلان تخصصی داریم؟جامعه‌شناسی و به‌ویژه اشراف بر جامعه‌شناسی تاریخی سرزمین آب محور خود داریم؟ مناسبات کشور خود را با همسایگان و یا سایر کشورها را بخوبی می‌توانیم تبیین نمائیم؟

من معتقدم اکثر ما فاقد چنین ویژگی‌هایی هستیم. اما یک مطلب را به‌خوبی درک می‌کنیم و آن به گوش رسیدن ناله‌های دردناک آخرین ذخایر غیرقابل‌تجدید منابع آب‌های زیرزمینی موجود در آبخوان‌های کشور است. چه باید کرد؟

اولین گام تغییر ذهنیت غیرپویا و نامتناسب با پتانسیل آبخوان دشت‌های کشور در حکمرانی کلان آب کشور و در درجه بعد تعمیم این ذهنیت با «مشارکت» گذاشتن روند کارها با مردم و مصرف‌کنندگان است. آیا در تاریخ ۷۰ ساله گذشته و به ویژه در چند دهه اخیر ما حتی سایه روشنی از چنین ذهنیتی را سراغ داریم؟

در درجه بعد تصمیم جدی برای اجرای صد در صدی و بدون ذره‌ای تخفیف مدیریت کلان در حوضه‌های آبریز و خط بطلان‌کشیدن بر روی مدیریت استانی و شهرستانی مبتنی با تقسیمات سیاسی است. در مرحله بعد ایجاد زیرساخت‌های لازم قانونی، علمی برای اجرای کامل مدیریت حوضه‌های آبریز است.

در مرحله بعد در هم ریختن ساختار شورای عالی آب است که متاسفانه بجای اینکه در چند دهه اخیر کارگشا باشد مانع بزرگی در حفظ منابع آب بوده‌است. در مرحله بعد شفاف‌سازی داده‌ها و اطلاعات پایه منابع آب و مشخص‌کردن نتایج دوره‌های آماربرداری به‌گونه‌ای سیستماتیک است که تاکنون و به‌ویژه در چند سال اخیر ما شاهد آن نبوده‌ایم؟ در مرحله بعد انجام مطالعات دقیق اکتشافی برای تعیین ستبرای اشباع آب‌های باقیمانده زیرزمینی در کل کشور است.

تغییر ساختارهای مدیریت کلان آب کاملا با مدیریت خاک و کشاورزی درهم تنیده شده است و اگرچه معتقدم تا زمانی که «الگوی اقتصاد سیاسی» ما دچار تحولی پویا نگردد این تغییر ساختارها معجزه نخواهند کرد ولی فرض می‌کنیم که نشانه‌هایی از تحول صورت پذیرد که در آن صورت ادغام بخش آب وزارت نیرو با معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی را جز الزامی‌ترین کارها می‌دانم. چرا؟

دهها سال است که وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی حتی در ابتدایی‌ترین مسائل چون آمار منابع پایه آب بایکدیگر توافق ندارند. تفاوت ۱۰ میلیارد مترمکعبی بین مصارف آب بین این دو وزارتخانه دلیلی براثبات وجود چنین تراژدیی است.

در نهایت مجبورم مدعی شوم که متاسفانه حتی با رعایت مسائلی که عنوان شد آنقدر ضربه بر آبخوان‌های کشور زیاد بوده‌است که به‌ویژه در بزرگترین حوضه آبریز ما یعنی فلات مرکزی که بیشترین جمعیت و شهرها را درخود جای داده است عملا دیگر از احیا منابع آبهای زیرزمینی عاجزیم.

نویسنده: #ناصر_خلقی، پژوهشگر عرصه آب
تماس با نویسنده:
@Kholghi42

#آبخوان
#آب_زیرزمینی
#آب

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
🚰مافیای آب⁩ چگونه کار و بقای خود را تضمین می‌کند؟

برای ابربحران آب در کشور که اکثر آنها را خود مافیای آب به‌وجود آورده‌است، طرح‌های ناپایدار و راه‌حل موقت به‌صورت زنجیروار تعریف می‌شوند و تا چندین سال سود میلیاردی خود را تضمین می‌کند. حال چگونه؟ مثال تهران را می‌زنیم!

تهران با ابربحران آب روبرو است که خود مافیای آب در به‌وجود آوردن آن سهم عمده دارد. بعد از پخش چند ویدیو در مورد خالی‌بودن سدهای تهران در فضای مجازی و تحریک احساسات مردم، به ناگاه مافیا وارد می‌شود طرح ناپایدار و راه‌حل موقتی می‌دهد که باید بخشی از آب تهران از قزوین تامین شود و این طرح تصویب می‌شود!

اما! با اجرای این طرح خود قزوین دچار مشکل آب می‌شود! حال برای مشکلی که خود مافیا برای قزوین به‌وجود می‌آورد جهادی‌وار طرح ناپایدار و راه حل موقت⁧ دیگری که انتقال آب⁩ از مازندران است را تصویب می‌کند!

خوب حالا چگونه منابع آب در مازندران برای انتقال به قزوین تامین شود؟! طرح دیگری ارائه می‌شود که باید روی رودخانه‌ها در مازندران سد زده شود و یا اگر سدی درحال ساخت است تامین اعتبار شود! و این طرح‌ها هم تصویب می‌شود!

حال اگر این پروژه‌ها انجام شد چه می‌شود؟؟ چون این طرح‌ها ناپایدار و راه‌حل‌ها موقتی هستند، مشکلات همچنان به‌قوت خود باقی باقی می‌مانند و از طرفی مشکلات دیگری هم اضافه می‌شوند. و اینگونه این مافیا این چرخه را ادامه می‌دهد و سود بالا و بقای خود را تضمین می‌کند!

اما نتیجه بقای و تضمین سود مافیا، ازبین‌رفتن پایداری سرزمینی، تخریب اقتصادی و سیاسی کشور، خشک‌شدن رودخانه‌ها و دریاچه‌ها و تالاب‌ها، تخلیه آبخوان‌ها، و تهدید موجودیت سرزمینی به‌نام ایران است.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#مافیای_آب
#آب

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
کارزار مردمی جهت جلوگیری از انتقال غیرقانونی حقابه قزوین به تهران

حقابه قزوین در ترازوی عدالت؛ چرا باید قربانی مدیریت نادرست تهران شویم؟!

ما در شرایطی قرار گرفته‌ایم که مسئولان قصد دارند به صورت غیرقانونی ۲۵۵ میلیون مترمکعب از حقابه استان قزوین را از سد طالقان به تهران منتقل کنند. هدف اصلی این کارزار، جلوگیری از این اقدام غیرقانونی و حفظ پایداری و امنیت سرزمینی استان قزوین است.

این تصمیم نادرست در حالی گرفته می‌شود که استان تهران می‌تواند با مدیریت درست منابع آبی خود، نیازش را برطرف کند بدون اینکه به حقوق آبی قزوین تجاوز شود. واقعیت این است که تهران سالانه ۸۰ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی را صرف فضای سبز می‌کند، این در حالی است که مطابق مطالعات آبفای استان تهران، برای مجموعه شهرداری تهران، میزان ۲۵۰ میلیون مترمکعب از پساب تصفیه‌خانه‌ها تخصیص داده شده است که می‌تواند جایگزین آب برداشت شده از چاه‌ها شود و از ظرفیت ایجاد شده برای شرب استان تهران استفاده گردد.

ما معتقدیم این انتقال آب نه تنها غیرقانونی است، بلکه تهدیدی جدی برای پایداری زیست محیطی و امنیت غذایی منطقه محسوب می‌شود. بخش کشاورزی تهران سالانه ۱.۵ میلیارد مترمکعب از آبهای زیرزمینی استفاده می‌کند، در حالی که می‌تواند از ۴۵۰ میلیون مترمکعب ظرفیت تصفیه خانه‌های تهران بهره ببرد و از طریق جایگزینی این میزان ۴۵۰ میلیون متر مکعبی را برای شرب اختصاص دهد.

امروز ۱.۲ میلیارد متر مکعب نیاز شرب تهران است، تهران می‌تواند با اقدامات ساده‌ای مثل نصب شیرهای کاهنده مصرف که ۱۵ تا ۲۰ درصد صرفه‌جویی دارد، و نیز با کاهش ۲۰ درصدی هدررفت آب در شبکه توزیع و خطوط انتقال و مخازن (که متاسفانه اکنون به حدود ۴۰ درصد می‌رسد) حداقل ۵۰۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه‌جویی کند. این مقدار به میزان دو برابر آبی است که می‌خواهند به صورت غیرقانونی از قزوین منتقل نمایند.

ما برای دفاع از قانون و حفظ پایداری سرزمینمان ایستاده‌ایم. انتقال این آب به تهران فاجعه‌بار خواهد بود. دشت قزوین که هم‌اکنون هم از دشت‌های بحرانی کشور است، سالانه به طور متوسط ۷۰ سانتی‌متر افت سطح آب زیرزمینی دارد و در ۲۷ سال گذشته ۴۲ متر سطح ایستابی اُفت پیدا نموده و متاثر از این کاهش، بعضی مناطق تا ۳۰ سانتیمتر فرونشست زمین داریم. اگر این آب هم منتقل شود، آینده تاریکی در انتظار کشاورزی و محیط زیست قزوین خواهد بود.

این کارزار با هدف قانونی و مشروع دفاع از حقوق آبی قزوین و حفظ امنیت زیست محیطی منطقه تشکیل شده است. ما از همه مردم قزوین و همه ایرانیانی که به عدالت و حفظ محیط زیست اعتقاد دارند می‌خواهیم با امضای این طومار به ما بپیوندند. هر امضا یک قدم برای توقف این اقدام غیرقانونی است.

به جای اینکه آب قزوین را به صورت غیرقانونی بگیرند، از مسئولان تهران بخواهیم مدیریت درست منابع آبی را یاد بگیرند. راه‌حل‌های بهتری وجود دارد که هم نیاز تهران را برطرف کند و هم قانون و عدالت را زیر پا نگذارد.

🔗برای امضای کارزار به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.karzar.net/212022

نویسنده: #محمد_نوری، کارشناس ارشد مدیریت منابع آب
تماس با نویسنده:
@Mn_1091

#انتقال_آب
#قزوین

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
💧وضعیت فوق بحرانی آب در مشهد و کلانشهرها! علت چیست؟

اگر بخواهم خیلی خلاصه فاجعه مدیریتی در ناتوانی تامین آب شرب پایدار در کلانشهرهای ایران مانند مشهد را توضیح بدهم، به مطالبی به‌شرح ذیل باید اشاره نمایم:

🔸تغییرات اساسی در الگوهای مصارف آب در عرصه‌های مختلف کشاورزی، صنعت و شرب (که بخش شرب آن فقط مربوط به شرکت‌های آبفا است).

🔸طی چند دهه باید نه فقط در کلانشهر مشهد بلکه در سایر نقاط ایران شبکه‌های فرسوده انتقال درون شهری ترمیم می‌شد و از نشت وحشتناک آب که بیش از ۴ برابر ذخیره آب سد امیرکبیر کرج و بیشتر از ۲.۵ میلیارد مترمکعب است جلوگیری می‌شد.

🔸در طی این سالها اساسا حتی در دوره‌هایی که اعتبارات مالی بسیاری خوبی وجود داشته متاسفانه نسبت به تصفیه فاضلاب اقدامی اساسی صورت نگرفته‌است.

🔸در طی این همه سال جایگزینی حجم عظیمی از بخشی از از آب چاه‌های کشاورزی به‌عنوان بزرگترین مصرف کننده آب با بخش شرب صورت نگرفته‌است.

🔸در طی این چند دهه کوششی جدی برای پروژه های Artificial Recharge صورت نگرفته‌است.

🔸در طی این همه سال تلاشی برای احیا چاه‌های موجود انجام نگرفته و به محض کم ‌شدن آبدهی بلافاصله اقدام به تغییر محل چاه شده و باعث تشدید پدیده نشست زمین شده اند.

🔸در طی این همه سال تلاش و همکاری با شرکت‌های آب منطقه‌ای و وزارت جهاد کشاورزی برای اجرایی‌شدن سند تدبیر آب صورت نگرفته‌است.

🔸در طی این چند دهه از تکنولوژی‌های نوین برای کاهش مصارف شهری مانند زهکش‌نمودن آبهای جاری حاصل از بارندگی‌ها و سیل‌ها در معابر، سطح شهرها صورت نگرفت.

🔸در طی این همه سال از کشت گیاهان بسیار کم آب طلب برای فضای سبز شهری خوداری گردید.

🔸در طی دهه‌ها کوششی برای همکاری با سایر مجموعه‌های دولتی برای پیشبرد طرح تعادل‌بخشی دشت‌ها صورت نگرفت.

🔸سال‌ها خرید ۷۰ درصد از آب چاه‌های کشاورزی در بخش غربی و شمال‌غربی شهر مشهد و تصفیه و سپس انتقال آن به شبکه شهری صورت نگرفت.

🔸هیچ تلاشی برای ایجاد جلساتی جدی به‌همراه شرکت آب منطقه‌ای خراسان بزرگ و وزارت امورخارجه چه قبل از تفکیک به ۳ استان و چه بعد از آن برای کمتر وابسته‌کردن تامین آب شرب شهر مشهد به پروژه کاملا وابسته به شرایط ناپایدار سیاسی سد دوستی صورت نگرفت و اساسا نگرش هیدروپولیتیکی برای تامین آب جایگاهی در نظام فکری آنها وجود نداشت.

🔸نگاه و تفکر سیستمی و یکپارچه برای تامین آب شرب هرگز در چارچوب ذهنی آنها هرگز وجود نداشت.

🔸بدون توجه به اینکه پایدارترین اصل برای تامین آب یک حوضه آبریز و سپس دشت و بعد از آن یک شهر تامین آب درون آن دشت است و اتکا بی‌جا و کاملا غیراقتصادی و ضدموازین محیط‌زیستی انتقال آب از از سایر حوضه‌های آبریز بوده و تقلیل اهداف مدیریتی پایدار با کلید تامین آب از دریای عمان (خط پنچ انتقال آب از خلیج فارس و عمان).

🔸عدم هماهنگی و تناقض در راهکارها و اهداف با وزارت جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای.

🔸بی‌توجهی وزارت جهاد کشاورزی به اجرای الگوهای کشت متناسب با شرایط اقلیمی منطقه و عدم تضمین خرید اقلام کشاورزی (فقط گندم و آن هم در سالهای اخیر طی چند قسط جگرکش!!).

🔸وابسته‌کردن بیشتر دشت مشهد و سایر دشت‌های کشور به کشاورزی به بهانه تامین مواد غذایی و با شعار پوچ خودکفایی غذایی توسط جهاد کشاورزی.

🔸طفره‌رفتن تعمدی شرکت‌های آب منطقه‌ای و وزارت نیرو در تعیین مقدار و حجم آب باقیمانده غیرقابل‌تجدید و در حال اتمام آبخوان‌ها به بهانه جلوگیری از تنش‌های اجتماعی!!

🔸عدم توجه به ایجاد گلخانه‌های معمولی و هیدروفونیک و آکوافونیک و غیره از طرف جهاد کشاورزی.

🔸به بهانه استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار، زیادنمودن سطح زیر کشت و عدم توجه به بحث بهره‌وری و افزایش تولیدات در واحد سطح برای صرفه جویی در مصارف آب.

نویسنده: #ناصر_خلقی، پژوهشگر عرصه آب
تماس با نویسنده:
@Kholghi42

#آب
#ابربحران_آب
#مشهد
#فروپاشی_منابع_آبی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
💧جلسه در کلاب‌هاوس؛ مدیریت منابع آب

در کلاب‌هاوس، در اتاق «آب گران‌بهاترین دارایی دشت»، به موضوع تغییر مدیریت منابع آب از استانی به حوضه آبریز رودخانه پرداخت می‌شود.

در این برنامه، کارشناسان و مهمانان در این باره گفتگو می‌کنند.

📆 زمان: شنبه ۳۱اردیبهشت۱۴۰۴
ساعت ۲۱ شب به‌وقت تهران

🔗برای شرکت در این برنامه از لینک زیر استفاده کنید:
https://www.clubhouse.com/invite/RXpcKNpGql0OvXqG1YWrw5dRp88cy14NYb:t82p5C0fphBB8NST7MoF7qqUxI6bEN9WjueGG4HkRMU

#کلاب‌هاوس
#آب_گران‌بهاترین_دارایی_دشت
#مدیریت_منابع_آب
#حوضه_آبریز

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
تغییر اقلیم و آلودگی هوا
💧جلسه در کلاب‌هاوس؛ مدیریت منابع آب در کلاب‌هاوس، در اتاق «آب گران‌بهاترین دارایی دشت»، به موضوع تغییر مدیریت منابع آب از استانی به حوضه آبریز رودخانه پرداخت می‌شود. در این برنامه، کارشناسان و مهمانان در این باره گفتگو می‌کنند. 📆 زمان: شنبه ۳۱اردیبهشت۱۴۰۴…
💧جلسه در کلاب‌هاوس؛ مدیریت منابع آب

در کلاب‌هاوس، در اتاق «آب گران‌بهاترین دارایی دشت»، به موضوع تغییر مدیریت منابع آب از استانی به حوضه آبریز رودخانه پرداخت می‌شود.

در این برنامه، کارشناسان و مهمانان در این باره گفتگو می‌کنند.

📆 زمان: درحال برگزاری

🔗برای شرکت در این برنامه از لینک زیر استفاده کنید:
https://www.clubhouse.com/invite/RXpcKNpGql0OvXqG1YWrw5dRp88cy14NYb:t82p5C0fphBB8NST7MoF7qqUxI6bEN9WjueGG4HkRMU

#کلاب‌هاوس
#آب_گران‌بهاترین_دارایی_دشت
#مدیریت_منابع_آب
#حوضه_آبریز

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
‏ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
حتی در بهشتی ساختگی‌شان هم محیط‌زیست را از بین برده‌اند!

#بهشت_فومن

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
‏ID: https://www.tg-me.com/CC_AP
2025/07/08 11:59:26
Back to Top
HTML Embed Code: