🔻۱۸۰ میلیارد تومان درآمد کثیف زباله گردی طی یک ماه

مدیرعامل و عضو هیأت مدیره سازمان مدیریت پسماند:

▪️حقوق کارگران مدیریت پسماند نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده.

▪️آمارها نشان می‌داد تا پیش از اجرای قراردادهای جدید حدود ۵ تا ۶ هزار زباله گرد داشتیم که در حال حاضر به حدود هزار زباله گرد، کاهش پیدا کرده است.

▪️۶۰ تا ۷۰ درصد زباله گردی در شهر تهران کاهش پیدا کرده است و ۸۰۰ ماشین حمل زباله در تهران وجود دارد که مدل نیمی از آن ۱۴۰۲ است.

▪️تا الان ۱۰۰ نفر از کولی و کتفی ها به عنوان پاکبان جذب شده‌اند.

▪️۱۸۰ میلیارد تومان درآمد کثیف زباله گردی طی یک ماه است که ما مقابل آن ایستاده‌ایم و می‌خواهیم با نوماند منفعت به شهروندان باز گردد.| مهر

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
📛 نقشه زاکانی نقش بر آب شد/ مخالفت منابع طبیعی با هتل‌سازی در بوستان‌ها

▫️نقی عزیزی، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران:

 🔸درخواستی از سوی شهرداری تهران برای ساخت هتل در پارک‌های جنگلی به اداره کل منابع طبیعی استان تهران داده نشده است و در صورت دریافت چنین درخواستی، با آن مخالفت خواهیم کرد چراکه این کار با اهداف طرح‌های ما منافات دارد.

🔸در پارک‌های جنگلی نمی‌توانیم ساختمان بلندمرتبه بسازیم چون ما مشکل آب و فاضلاب داریم بنابراین با ساخت و ساز سنگین در این پارک‌ها مخالفت می‌شود و تنها با ساخت سازه‌های سبک، سازگار با طبیعت و قابل حمل موافق می‌شود.

🔸اداره کل منابع طبیعی استان تهران اصلا مجوز ساخت و ساز سنگین مانند هتل را به شهرداری نداده و فقط مجاز به احداث سازه‌های سبک مانند حصارکشی برای اهدافی مانند تامین امنیت باغ پرندگان و پایگاه نیروی انتظامی همچنین ساخت پیاده‌رو، مسیر دوچرخه سواری، کافی‌شاپ و رستوران سنتی و کوچک و یک طبقه بدون قطع درخت یا جابجایی تعداد محدودی درخت و بدون از بین بردن شکل ظاهری پارک‌ها داده می‌شود.


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
تلف شدن ریشا به دلیل بیماری مزمن گوارشی

🔹بر اساس بررسی‌های انجام شده شیر باغ وحش مشهد (ریشا)، دچار یک بیماری مزمن گوارشی مقاوم به درمان بوده که اسهال ناشی از آن به همراه کهولت سن و ضعف سیستم ایمنی باعث مرگ حیوان شده است.

🔹اواخر بهمن ماه سال گذشته بررسی و معاینات تیم متخصص دامپزشکی با حضور ۹ دامپزشک نشان داد که میزان گلبول‌های سفید کروی شکل در بدن این گونه، اندکی زیاد و نشان دهنده وجود عفونت است.


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
🔴دلیل پربارشی بهار امسال اعلام شد

🔹عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی گفت: در طی سال ۲۰۲۳ دمای سطح آب در اقیانوس اطلس شمالی به طور متوسط بیش از یک درجه سانتی‌گراد نسبت به متوسط بلندمدت افزایش داشته است و این روند افزایشی همچنان ادامه دارد. همین امر موجب شده است تا مقادیر بیشتری از بخار آب به سمت شرق، از جمله منطقه غرب آسیا روانه شود.

🔹عبدالمجید نادری بنی در خصوص بارندگی‌های بهار سال جاری، گفت: امسال منطقه جنوب غرب آسیا، از جمله ایران، بهار مرطوب‌تری را تجربه کرده‌اند. بسیاری از محققان این شرایط را به طور عمده به رویداد «ال نینو» نسبت می‌دهند.

🔹وی «ال نینو» را شرایطی دانست که دمای سطحی آب اقیانوس در مرکز و شرق اقیانوس آرام به طور متوسط بالاتر از میانگین است و بروز این پدیده می‌تواند به طور قابل توجهی بر الگوهای آب و هوای جهانی تأثیر بگذارد./ایسنا


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
🚨 تهدید آب ایران

🔹هنوز لب‌های هیرمند در سیستان از بی‌آبی خشک است که خبر «حذف ایران از معادلۀ دجله و فرات» منتشر می‌شود. توافق آبی میان عراق و ترکیه در حالی بدون حضورِ ایران به امضا رسیده که غرب و جنوب غرب کشور به دلیل بی‌آبی ناشی از کاهشِ آب دجله و فرات به کانون وسیع توفان‌های گرد و غبار تبدیل شده است.

🔹فقط ترکیه نیست که سیاست‌هایش حیاتِ ایران را تهدید می‌کند، طالبان هم با ساخت‌ سدهای جدید روی هیرمند، تأمین آب سد دوستی را نیز به شکل جدی تهدید می‌کند. سد دوستی بیش از ۵۰ درصد آب مشهد را تامین می‌کند و هم‌اکنون کمتر از۲۰ درصد مخزن آن پر است. سیاستی خارجی پویا که باید امنیت و منافع را تامین کند اینجا معنا می‌یابد. هجمۀ حیرت‌انگیز و هماهنگ همسایگان غربی و شرقی در معادلات آب‌های فرامزی این نگرانی را تقویت کرده که آیا ضعف دیپلماسی ایران در مواجهه با همسایگان سبب بروز چنین سیاستی شده است؟ برای پاسخ به این ابهام باید اتفاقات مرتبط با آب‌های مرزی در ایران طی سال‌های اخیر را مرور کرد.

جاه‌طلبی آبی ترکیه

🔹دولتِ ترکیه با طرح‌های جاه‌طلبانه گاپ و داپ سعی دارد، فقر خود در حوزۀ انرژی و برخی ضعف‌های ژئوپلیتیکی را پوشش دهد. ایده‌‌ای که برخی تحلیل‌گران هیدروپلیتیک از آن با تروریسمِ آبی اسم می‌برند. طرح‌های ترکیه تمام همسایگانش را تحت تأثیر قرار داده است. از یک سو ایران و آب رودخانۀ ارس را هدف گرفته و از سوی دیگر مهار آب‌ دجله و فرات در بالادست عراق خود به خود سرزمین ایران را متأثر می‌کند.

🔹«گاپ» یک پروژۀ توسعۀ چند بخشی شامل سدسازی گسترده در جنوب شرق آناتولی ترکیه است. این پروژه ۹ استان ترکیه را در بر می‌گیرد که در حوضۀ رودخانه‌های فرات و دجله قرار دارند.

🔹«داپ» اما پروژۀ سدسازی در آناتولی شرقی است که بخش عمده آن روی حوضۀ ارس و کورا ساخته می‌شود. از جمله سدهای در حال ساخت در قالب پروژۀ داپ می‌توان به سدهای کاراکورت، سویلمز و نارین‌قلعه اشاره کرد. اجرای این پروژه به ‌طور مستقیم بر ایران، ارمنستان و "جمهوری آذربایجان: تأثیرگذار است.

🔹«ترکیه با توجه به فقر انرژی‌های فسیلی به‌خصوص نفت و گاز به منظور استفاده حداکثری از منابع آبی دجله و فرات و استفاده از موقعیت هیدروپلیتیکی خود طی دهه‌های گذشته با محدود کردن میزان آب ورودی این رودها به عراق و سوریه، آنها را با مشکلاتِ عدیدۀ اجتماعی و اقتصادی مواجه کرده و تأثیرات سیاسی، امنیتی و زیست‌محیطی جدی بر وضعیت ارتباطات منطقه‌ای دولت‌های حوضه رودهای مذکور گذاشته است.»

🔹روزهای آغازین اردیبهشت ۱۴۰۳ ، رجب طیب اردوغان بعد از ۱۲ سال با حضور در عراق و امضای تفاهم‌نامه‌ای با السودانی، نخست‌وزیر عراق سعی کرد، مشکل آبی خود با عراق را حل کند. موضوعی که به نظر می‌رسد در آینده، اعتراض در دو کشور سوریه و ایران را به دنبال داشته باشد. چراکه تنش آبی حاصل از پروژه‌های جاه‌طلبانه ترکیه علاوه بر عراق، سوریه را نیز به شدت متأثر می‌کند و در مرحلۀ بعد جنوب غرب و غرب ایران نیز از این سیاست آسیب جدی دیده و در آینده نیز آسیب خواهد دید.

🔹پیش از این محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه ایران چنین اتفاقی را در گفت‌وگویی رسانه‌ای پیش‌بینی کرده بود؛ «هر زمان عراقی‌ها به ما در مورد رودخانه‌های مرزی فشار می‌آوردند، ما دو حرف می‌زدیم. یکی، اینکه معاهده ۱۹۷۵ همه ‌چیز را مشخص کرده است. دوم اینکه ما و شما و سوریه مشترکاً از سیاست‌های آبی ترکیه متضرر هستیم پس به ‌شکل مشترک اقدام کنیم. اما همه کشورها سعی می‌کردند، مستقیم خودشان مشکل‌شان را حل کنند. کمااینکه عراق دارد این کار را می‌کند.»

🔹 اشاره ظریف به توافقنامه ۱۹۷۵ معروف به پیمان الجزایر است که در سال ۱۹۷۵(۱۳۵۳) در الجزیره میان عباسعلی خلعتبری و سعدون حمادی، وزیران خارجه وقت ایران و عراق امضا شد و مبنای حل اختلافات مرزی ایران و عراق قرار گرفت.

🔹با این حال آنچه در مذاکره ترکیه و عراق بدون حضور ایران اهمیت دارد؛ اولویت داشتن منافع ملی بر ملاحظات دیگر در دیپلماسی جهانی است. اتفاقی که متأسفانه در ایران به شدت متأثر از سیاست‌های دیگری است که منافع ایران را کمتر در اولویت خود قرار می‌دهد و به جای ملاحظات و خلأهای ژئوپلیتیکی و هیدروپلیتیکی، مبنایی ایدئولوژیکی دارد./سازندگی


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
خشکاندن عمدی 16 هزار درخت در تهران

🔹هر روز یک خبر تازه درباره فضای سبز و درختان تهران؛ از پرونده ساخت‌وساز در پارک‌های قیطریه و لاله تا آمارهایی از درآمد شهرداری از قطع درختان و توقف ساخت و ساز در پارک گیاه‌شناسی.
🔹محمد متینی‌زاده، عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور:
🔹طبق آماری که سال گذشته از سوی منابع طبیعی استان تهران منتشر شد، حدود ۱۶ هزار پایه درخت در پارک‌های جنگلی خشک شده بودند که عدد بسیار قابل‌توجهی است
🔹در بسیاری از موارد بلافاصله گفته می‌شود که این درختان دچار آفت شده‌اند: «همکاران بیماری‌شناس و گیاه‌پزشک ما این موضوع را بررسی کردند؛ داستان همانی است که در جنگل‌های زاگرس وجود دارد. درخت زمانی دچار آفت می‌شود که ضعیف شود و آب و غذا به آن نرسد. این اتفاق هم عامدانه یا ناآگاهانه در پارک‌های جنگلی ما رخ می‌دهد. به درختان آب داده نمی‌شود، خشک می‌شوند و این خشکی باعث می‌شود حشرات، آفات و بیماری‌ها سراغ آنها بیایند. به‌هیچ‌وجه نباید باور کرد که مشکل آفات و بیماری‌هاست.»
🔹سارا سبزی
🔹خطر «فرونشست زمین» برای ساخت مسکن دولتی

نرخ فرونشست زمین در کشور نسبت به سال‌‌‌های گذشته حداقل ۱.۵ برابر شده است. در این سو، آمارها نشان می‌‌‌دهد زمین مورد نیاز برای ساخت حداقل یک میلیون واحد مسکونی، به دلیل تشدید بحران فرونشست، عملا از چرخه ساخت‌وساز خارج شده است.

مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن: سازمان ملی زمین و مسکن حدود ۳۰‌هزار هکتار زمین دیگر شناسایی کرده بود که به دلیل خطر فرونشست و سایر دلایل فنی، برای ساخت‌وساز مناسب نبوده و بنابراین از چرخه تامین زمین نهضت ملی مسکن خارج شده است. در پهنه‌‌‌های واقع در خطر فرونشست زمین، اجازه ساخت‌وساز داده نمی‌شود.

هم‌‌‌اکنون ۵۰۰‌هزار متقاضی پای کار در طرح نهضت ملی مسکن فاقد زمین بوده و در انتظار تامین زمین به سر می‌‌‌برند. تعداد متقاضیان فعلا بیش از اراضی تامین شده است.

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
*مردم استان خوزستان بیشترین سهم را در تنفس گاز فلر دارند/تهدید سلامتی مردم خوزستان جدی است*

🔹 *طبق گزارش کمیسیون انرژی مجلس ۸۰ درصد فلرینگ در استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان رقم می‌خورد و‌ مردم این استان ها بیشترین الودگی فلرینگ را دریافت میکنند.*
🔹 کمیسیون انرژی مجلس در گزارشی به بررسی گازهای فلر شده در مشعل ها پرداخته و نوشته است روزانه حدود ۴۲ میلیون متر مکعب گاز روی فلرها دود می شود.


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥تصاویر شگفت‌انگیز از صخره‌های زاگرس

بزهای کوهی در سخت‌ترین و صعب‌العبورترین نقاط کوهستان مخفی‌ شده‌اند.

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
🔴🔴🔴
باسلام و احترام

دوستان لطفا این کارزار را امضا کنید،  در اقدامی عجیب، دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی تبدیل به دانشکده "کشاورزی، غذا، آب و فراسودمندی ها" شد وکلن واژه "محیط زیست" حذف گردید. برای بازگرداندن نام "محیط زیست" نیازمند کمک شما دوستان هستیم ولطفا به اطرافیانتان هم اطلاع رسانی کنید.
سپاسگزارم

📎 لینک کارزار
https://www.karzar.net/115219

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️


🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
۵۰ گونه جانوری ایران در خطر انقراض

کارشناس دفتر مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست:
🔹از ۱۰۳۶ گونه مهره‌دار جانوری کشور، ۷۵ گونه در لیست سرخ اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارند.

🔹تصادفات جاده‌ای؛ علت نیمی از تلفات گوشتخواران است.

🔹۵۰ گونه ایران در طبقه در خطر انقراض و حدود ۲۵۰ گونه در طبقه حمایت شده و حفاظت شده قرار دارند.

🔹میش‌مرغ و یوزپلنگ آسیایی به مراتب وضعیت بدتری دارند.

🔹به‌گونه‌ای که حدود ۱۹ قطعه میش‌مرغ و ۲۵ فرد یوز در کشور شمارش شده‌اند

🔹 اقداماتی برای افزایش جمعیت این گونه‌ها در حال انجام است.

🔹بیشتر گونه‌های در معرض انقراض در کشورهای درحال توسعه هستند.

🔹سگ‌های گله بلاصاحب به معضلی جدی برای گونه‌های جانوری تبدیل شده‌اند.

isna.ir/xdR74k


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
📛 وزارت نفت و شرکت های نفتی وابسته به نهادهای مختلف مقصر تخریب و عدم ثبت و هورالعظیم در کنوانسیون رامسر


🔹معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های ‌سازمان محیط زیست بهره‌برداری نفت را عامل محدودیت ‎#ثبت_تالاب_هورالعظیم در کنوانسیون رامسر عنوان کرد
شرکت های نفتی مستقر از عوامل نابودی هورالعظیم، بیش از ده هزار هکتار از هور را تصرف و برای صرفه جویی در استخراج نفت، هور را خشکاندند


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
❇️ سلاجقه: ۵۵۰ نیروی جدید جذب سازمان محیط زیست می‌شوند

رییس سازمان حفاظت:
🔹سال گذشته یک‌هزار نفر جذب سازمان محیط زیست شدند و برای سال جاری نیز ۵۵۰ نیروی جدید در این سازمان جذب خواهند شد.

🔹در یک سال گذشته یک‌هزار و ۲۰۰ دستگاه موتورسیکلت به همراه ۱۰۰ دستگاه خودرو به ناوگان خودرویی سازمان محیط زیست در شهرهای مختلف کشور افزوده شد.


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
فرایند نمک‌زدایی، بلای جان خلیج فارس

آب شیرین، آینده شور

🔹آزاده چیذری در «تجارت فردا» مقاله‌ای با عنوان«شیوخ عرب چگونه بلای جان خلیج فارس شده‌اند؟» نوشته است، که چکیده آن را می‌خوانید:

🔹کشورهای حاشیه خلیج فارس بزرگ‌ترین استفاده‌کنندگان از فناوری‌های نمک‌زدایی در جهان هستند که برای تامین نیازهای آب شیرین آنها ضروری است. پیش‌بینی می‌شود تولید آب شیرین‌شده به سرعت در دهه‌های آینده افزایش یابد.

🔹فرایند نمک‌زدایی ممکن است در درازمدت به افزایش غیر قابل چشم‌پوشی شوری در سطح خلیج فارس منجر شود، که می‌تواند اثرات مخرب گسترده‌ای بر اکوسیستم‌های منطقه داشته باشد.

🔹تولید سالانه آب شیرین نمک‌زدایی‌شده در حال حاضر حدود دو درصد از تبخیر خالص سالانه از خلیج فارس است. پیش‌بینی‌ها تا سال ۲۰۵۰ این مقدار را به هشت درصد می‌رساند که ممکن است در اواخر نیمه دوم قرن، از 10 درصد تبخیر خالص فراتر برود.

🔹 امارات، عربستان، کویت و قطر چهار کشوری هستند که تا سال ۲۰۳۰ سالانه ۱۲ میلیارد مترمکعب آب خلیج فارس، معادل کل مصرف آب شرب و صنعت یک سال مردم ایران را نمک‌زدایی کرده و شورابه آن را به دریا می‌ریزند.

🔹پادشاهی عربستان سعودی بیش از صد سال است که نمک‌زدایی را می‌شناسد؛  در سال ۱۹۰۷ دستگاهی از یک کشتی غرق‌شده در سواحل جده بیرون کشیده شد. این دستگاه آب شیرین تولید می‌کرد.

🔹در سال ۱۹۲۶، به دلیل رنج کشیدن زائران و عمره‌گزاران از کمبود آب شیرین در بدو ورود به جده، ملک عبدالعزیز بن عبدالرحمن آل سعود دستور واردات دو دستگاه بزرگ برای شیرین‌سازی آب دریا را صادر کرد.

🔹در سال ۱۹۶۵، عربستان سعودی یک اداره کل برای نمک‌زدایی آب شور در وزارت محیط زیست، آب و کشاورزی تاسیس کرد و اولین کارخانه‌های نمک‌زدایی این کشور در الوَجه و دوبا (۱۹۶۹) و به دنبال آن جده (۱۹۷۰) و خوبَر (۱۹۷۳) ساخته شد.

🔹تعداد کارخانه‌های آب شیرین‌کن در حال حاضر به ۳۳ کارخانه می‌رسد که از این تعداد هشت دستگاه در سواحل خلیج فارس و ۲۵ دستگاه آب شیرین‌کن در سواحل دریای سرخ نصب شده و روزانه ۶.۵ میلیون مترمکعب آب شیرین تولید می‌کنند.

🔹 عربستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده آب شیرین‌ در جهان است. همچنین رکورد جهانی گینس را برای ساخت کم‌مصرف‌ترین کارخانه آب شیرین‌کن جهان با ۲۷.۲ کیلووات‌ساعت در هر مترمکعب آب شیرین به ثبت رسانده است.

🔹خط ساحلی خلیج فارس بین هشت کشور مشترک است که بسیاری از آنها طی ۳ دهه گذشته توسعه اقتصادی سریعی را تجربه کرده‌اند که با رشد چشمگیر جمعیت و شهرنشینی همراه بوده است.

🔹در دسترس بودن فراوان منابع آب شیرین، شرط لازم برای حفظ هرگونه توسعه است. در داخل خلیج فارس، تنها ایران و عراق می‌توانند برای نیازهای آب شیرین خود به آبراهه‌های طبیعی متکی باشند.

🔹 بنابراین، جای تعجب نیست که کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس از اولین پذیرندگان فناوری‌های نمک‌زدایی بوده‌ و امروز، بخش اعظم آب شیرین مورد استفاده در منطقه خلیج فارس را تامین می‌کنند.

🔹امارات متحده عربی نیز میلیاردها دلار برای تامین آب شیرین ساکنان و جاذبه‌های گردشگری خود هزینه کرده است، اما کارشناسان می‌گویند که این تلاش‌ها، به تخریب منابع طبیعی خلیج فارس منجر می‌شود.

🔹نشریه  Scientific Reports از فعالیت شدید کشورهای عربی در زمینه نمک‌زدایی از آب دریا ابراز نگرانی کرده و هشدار داده که اگر این روند ادامه یابد، علاوه بر محیط زیست حتی انسان‌ها هم در امان نخواهند بود.

منبع: تجارت فردا، شماره ۵۴۵

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
🔻 دستور رئیسی برای خودکفایی در تولید برنج همزمان با بحران آب در کشور!

▫️جلسه پیگیری موضوعات ویژه استان مازندران از جمله «رفع موانع افزایش تولید و حرکت به سمت خودکفایی برنج»، «مولدسازی پلاژهای دولتی»، «توسعه زیرساخت‌های بنادر استان»، «کالاهای رسوبی در گمرکات» و «مسائل تالاب میانکاله» با حضور رئیس جمهور در محل استانداری برگزار شد.

▫️رئیسی پس از شنیدن نظرات و پیشنهادات اعضای جلسه به وزیر جهادکشاورزی دستور داد، با محاسبه دقیق و به روزرسانی آمار میزان نیاز کشور به برنج، میزان تولید این محصول در کشور و میزان مورد نیاز برای واردات، زمینه لازم برای اعمال محدودیت هوشمند در واردات برنج را فراهم کند./ تسنیم


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
فعال محیط‌زیست خبر داد: بمب ساعتی «بند گلستان» در مشهد/ ادامه خطرناک ساخت‌وسازهای غیرمجاز در ارتفاعات جنوبی این شهر

محمود ارجمندی، فعال محیط‌زیست و دکترای شهرسازی در گفتگو با هم‌میهن:
🔹ساخت کمربند جنوبی مشهد یک پروژه طولانی‌مدت است و هدف مدیریت شهری از اجرای آن، روان‌شدن ترافیک در حاشیه شهر مشهد بود، اما ترافیک داخل مشهد هم با اجرای این پروژه سنگین شده است. شش‌سال پیش آقای پژمانفر، نماینده مشهد و شورای شهر وقت هم قول دادند که پروژه خریدوفروش املاک ارتفاعات جنوبی و تخریب این محدوده برای همیشه متوقف شود. شهرداری هم درختکاری‌هایی انجام داد و فضای سبز ایجاد شد، اما با آمدن شورای شهر جدید روند ساخت‌وسازها شدت گرفته است.
🔹منطقه سیدی همیشه مسیر پخش سیلابی بوده که از داخل شهر مشهد عبور می‌کرد و به‌سمت کال قره‌خان می‌رفت، اما امروز این کانال به‌صورت کامل دفن و به یک کانال بسیار باریک در زیرزمین تبدیل شده است. کال قره‌خان یک کانال فصلی سیلابی بود و ۱۰۰ سال پیش برای جمع‌آوری سیلاب احداث شده بود تا این آب را از ارتفاعات جنوبی جمع و به‌سمت کشف‌رود ببرد. سرچشمه این کانال در بلوار فلسطین مشهد است، اما امروز به‌صورت کامل دفن و روی آن ساخت‌وساز شده و به یک کانال خروجی تبدیل شده که آب را از مشهد خارج می‌کند؛ به این ترتیب در بافت مرکزی مشهد هم خطر شدیدی وجود دارد و اگر مدیریت شهری فکری برای آن نداشته باشد و به دوران ترسالی برگردیم که زمانش مشخص نیست، مشهد خسارت زیادی می‌بیند.
🔹منطقه سیدی روی دامنه کوه است و به‌دلیل ساخت‌وسازهایی که در آن انجام شده، بستر کوه را آسفالت و بتن‌ریزی کردند و به‌همین‌دلیل فرصتی برای نفوذ آب نیست. سیل از این منطقه شدت گرفت و وارد کلانتری شد و زیرگذرهایی که خروجی مناسبی ندارند، درگیر آب شدند. دو سامانه بارشی دیگر نیز در پیش است و امکان دارد بافت مرکزی مشهد هم درگیر صدمات شدیدتری شود. حرم مطهر هم یکی از اماکنی است که در معرض خطر است و همین الان هم چون قعر این بستر قرار دارد، در حرم فاضلاب در می‌آید.
🔹احتمال شکسته‌شدن بند گلستان که روی رودخانه چهل‌بازه مشهد قرار دارد، هم مثل یک بمب ساعتی عمل می‌کند. بند گلستان بیش از ۱۵۰ سال قدمت دارد و حالا ترک خورده است. این بند روی رودخانه چهل‌بازه قرار گرفته و از دو روز پیش در حال رها کردن آب پشت آن هستند، اما میزان آبی که رها می‌شود کم است و می‌گویند ما آب را در تابستان نیاز داریم. مدیریت آن هم با آستان قدس است. اگر این بند شکسته شود همه بلوار وکیل‌آباد تا ارتفاع دو متر به زیر آب می‌رود. درحال‌حاضر حریم رودخانه چهل‌بازه در حال خریدوفروش است و بعضی از دستگاه‌ها برای تغییر کاربری این اراضی به مسکونی پافشاری می‌کنند./هم‌میهن


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
🌍به مناسبت روز جهانی حفاظت از گیاهان

🪴🌲🌱🥀
امروز 18 می مصادف با ۲۸ اردیبهشت روز جهانی حفاظت از گیاهان و برای گرامیداشت تلاشهای محققان،حافظان محیط‌زیست و باغ های بوتونیک جهان درحفاظت از گیاهان درخطر انقراض و نیز برای مقابله با چالش‌های جدید آینده است.

🥀گیاهان در معرض تهدید به دلایل مختلف از جمله مداخلات مخرب انسانی و یا تأثیرات طبیعی در معرض انقراضند. طبق گزارش سازمان جهانی حفاظت از طبیعت ومنابع طبیعی تخمین زده می‌شود که تاسال2050 میلادی بیش از 60,000گونه گیاهی یعنی تقریباً یک پنجم گونه‌های گیاهی جهان منقرض شوند واگر این روند ادامه یابد این بیشترین میزان تلفات گونه‌های جهان است که تاکنون در یک مدت کوتاه اتفاق افتاده است.

🌵در ایران 8 هزار گونه‌ گیاهی می‌روید که 1800 گونه‌ی آن بومی سرزمین ماست. متاسفانه این پوشش بی‌مانند گیاهی با مداخلات مخرب از تصرف منابع طبیعی تا چرای دام شده نابود شده و بخشی از پيامد آن همین سیلابهای مخرب است.
اکنون نزدیک به 2 هزار گونه از گیاهان ایران با خطر نابودی روبه‌رو هستند.
گیاهان نقش مهمی در حفاظت از منابع آب دارند و نابودی شان کل اکوسیستم را تضعیف می کند.


♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
❇️ در امتداد سلسله گفتگوهای  کنشگران اجتماعی و مردم با فعالان محیط زیست؛ مدرسه روزنامه‌نگاری کمپین مردمی حمایت از زاگرس مهربان برگزار می‌کند


عنوان جلسه: *سیاسی‌سازی آب و آب به مثابه سلاح در فلسطین*


Title : *The Weaponization and Politicisation of Water in Palestine.*


با حضور:

👈 *پروفسور مارک زیتون، استاد دیپلماسی آب در موسسه تحصیلات تکمیلی ژنو، و مدیر قطب آب ژنو (Geneva Water Hub)*



*Prof Mark Zeitoun* ; leads the Geneva Water Hub, and a Professor of Water Diplomacy at the Graduate Institute in Geneva

🔹 این جلسه به‌صورت آنلاین و پرسش و پاسخ خواهد بود.


🔹 لطفا از طریق لینک زیر به اتاق گفتگو وارد شوید👇

https://www.skyroom.online/ch/zagrosmehraban/goftogohayeab

🔹 نکته: تا زمان برگزاری نشست ( یک‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ( ۱۹ مه ) ساعت ۹ شب به وقت ایران ) اتاق تعطیل است؛ پس از گشایش اتاق، از طریق ایکون گزینه ورود مهمان به این اجتماع بپیوندید

Time : 19 may - 19:30 ; Geneva time

♻️ کانال آخرین اخبار و تحلیل‌های محیط زیست، معماری و شهرسازی↙️

🆔https://www.tg-me.com/+QalxSmBRcYc8nWY6
❇️ *چگونه با تغییر اقلیم کنار بیاییم؟ قسمت اول*

(چاپ شده در روزنامه جمهوری اسلامی امروز ۲۹ ام اردیبهشت ۱۴۰۳)

✒️مهدی قمشی
استاد دانشگاه شهید چمران اهواز



این روزها صحبت از تغییر اقلیم زیاد می شود و هر چند در مورد پیامدها و اثرات قطعی این پدیده بر کشورمان زود است اظهار نظر دقیقی ارایه شود ولی توسط محققین مختلفی کم و بیش اظهار نظرهای قابل قبولی ارایه شده است. در حال حاضر با تجویز و الزام نهادهای بین المللی اقداماتی برای تاثیر و یا توقف روند تغییر اقلیم در کشور و منطقه کم و بیش در حال انجام است امّا مشاهده تاثیر عملی این اقدامات به زودی (ممکن است تا یک قرن آینده) قابل مشاهده نخواهند بود و البته موضوع این یادداشت نیز نمی باشد. آنچه موضوع این یادداشت است این است که حال که همه این پدیده را باور کرده و اثرات آن را کم و بیش دیده ایم تکلیف مان چیست. آیا باید دست روی دست بگذاریم و به آسمان خیره شویم تا مسئله بعد از چند قرن حل شود یا می شود کاری کرد.
قبل از اینکه وارد جواب شویم به عنوان مقدمه کلیات موضوع را با هم مرور کنیم.
در شرایط معمول جهان، انرژی خورشیدی ورودی به جوّ زمین که معمولاً بخش مهمی از آن بازتاب می یافت و از جوّ خارج می گشت به دلایل افزایش گازهای گلخانه ای ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی، جنگل زدایی و مصرف بیش از حد انرژی، به صورت انرژی گرمایی در اتمسفر زمین حبس می گردد و همین مسئله سبب تاثیر کلی بر درجه حرارت متوسط کره زمین و دیگر پدیده های وابسته به آن شده است. اندازه گیری ها نشان می دهند که تا کنون افزایش ۱ درجه سانتیگراد در متوسط درجه حرارت زمین به اثبات رسیده است هر چند تحلیل داده های درجه حرارت سالیانه کشورمان نشان می دهد که متاسفانه کشورمان تا کنون ( در ۵۰ ساله گذشته) افزایش ۲ درجه ای حرارت هوا را تجربه کرده است. پیش بینی ها این است که کشور ما ممکن است به طور کلی به دلیل این پدیده بین ۲ تا ۴.۵ درجه سانتیگراد افزایش دمای متوسط سال را تجربه نماید. هر چند این افزایش یک یا دو درجه سانتیگراد از نظر مقدار، زیاد به نظر نمی رسد امّا اثرات شگرفی بر حیات روی کره زمین خواهد داشت از جمله تاثیر بر نزولات آسمانی و تغییر و یا تشدید پدیده های حدی خشکسالی و ترسالی، تغییر در کمیت منابع آب هر منطقه، تاثیر بر بیماری ها و سلامت انسانها، تاثیر برکشاورزی، بالا آمدن آب اقیانوس ها و ذوب شدن یخچال های قطبی، و تاثیر بر زندگی حیات وحش.
در کشور ما همین تغییر دو درجه ای حرارت متوسط سالیانه، سبب روند کاهشی شاخص های حدی سرد و روند افزایشی در شاخص های حدی گرم شده است. علاوه بر اینها سر جمع نزولات آسمانی کاهش یافته و متوسط ارتفاع نزولات که مقدار تاریخی آن ۲۵۰ میلی متر بوده در بیست سال اخیر به ۲۳۰ میلی متر کاهش یافته است. مضافاً اینکه ماهیت و الگوی ریزش های جوی نیز بیشتر بصورت باران است و دیگر از روزهای برف و بوران زیاد مانند گذشته خبری نیست. کاهش نسبی مقدار بارندگی باعث شده مقدار آب شیرین قابل استحصال کشور که متوسط سالیانه آن در گذشته ۱۳۵ میلیارد مترمکعب در نظر گرفته می شد اکنون به ۱۰۰ میلیارد تقلیل یابد. علاوه بر اینها شدت بارش های سیلابی افزایش یافته اند و مناطق مختلف کشور علی رغم کمبود کلی آب ولی ریزش های سیلابی شدید را تجربه می نمایند مانند همین واقعه سیلی که در استانهای شرقی کشور در هفته گذشته مشاهده شد که خسارت زیادی هم به هم وطنان مان وارد کرد.
اغلب کشورهای جهان فرض درستی را در پیش رو گذاشته اند و آن اینکه تغییرات اقلیمی که تا کنون رخ داده تا چند هزار سال آینده با ما خواهد بود و ما فقط می توانیم تغییرات بیش از این را کنترل یا متوقف کنیم. لذا کشورهای جهان با پذیرفتن اثرات ناشی از تغییر اقلیم و پیش بینی افزایش اثرات آنها در آینده در حال تطبیق شرایط محیطی خود با اثرات فعلی و حتی تغییرات آینده آن هستند. امّا در کشور ما کمتر کسی روی این مسئله تمرکز کرده و ظاهراً همه منتظرند مسئله حل شده و اوضاع به روال گذشته برگردد و خلاصه اینکه تکلیف ما در این شرایط جدید مشخص نیست و مدیران جامعه نمی دانند که در سایه تغییر اقلیم چگونه محیط عمومی زندگی و امور جامعه را تنظیم کنند تا اختلالی در زندگی مردم پیش نیاید. به همین جهت است که خسارات ناشی از این عدم توجه گریباگیر نسل فعلی وآیندگان خواهد بود. (جالب است بدانید که نگارنده حدود ۲۰ سال پیش در کشور انگلستان به عینه دیده است که شهرداری ها برنامه خود را برای مواجه با اثرات تغییر اقلیم آماده کرده و بر اساس شرایط و پیش بینی های وضعیت ۵۰ سال بعد، تغییر در شبکه جمع آوری آبهای سطحی شهرها را شروع کرده اند).
حال که بخشی از تاثیرات تغییر اقلیم بر شمرده شدند وارد اصل مطلب شویم و ببینیم ما در ایران عملاً چه کارهایی می توانیم انجام دهیم.
😷CITY RAVAND♻️
❇️ *چگونه با تغییر اقلیم کنار بیاییم؟ قسمت اول* (چاپ شده در روزنامه جمهوری اسلامی امروز ۲۹ ام اردیبهشت ۱۴۰۳) ✒️مهدی قمشی استاد دانشگاه شهید چمران اهواز این روزها صحبت از تغییر اقلیم زیاد می شود و هر چند در مورد پیامدها و اثرات قطعی این پدیده بر کشورمان…
❇️ *چگونه با تغییر اقلیم کنار بیاییم؟ قسمت دوم*
(چاپ شده در روزنامه جمهوری اسلامی امروز ۲۹ ام اردیبهشت ۱۴۰۳)

✒️مهدی قمیشی
استاد دانشگاه شهید چمران اهواز



- اولین و مهمترین کاری که باید بشود در نظر گرفتن بخشی به نام برنامه های انطباق با اثرات تغییر اقلیم در برنامه های دولت، وزارتخانه ها و سازمانهای مرتبط است.
- کار بعدی به عهده وزارت نیرو است که با توجه به تغییرات الگوی بارش ها چند کار مهم زیر را باید در دستور کار خود قرار دهد.

۱-نصب ابزارهای هشدار سیل در مسیل ها و رودخانه ها.
 ۲- تجدید نظر در ساخت سدهای مخزنی و در پیش گرفتن ساخت سدهای سیل گیر در مناطق در خطر سیل.
۳- تجدید نظر در اختصاص آب و کاهش آن برای بخش های مختلف مصرف خصوصاً بخش کشاورزی.
  ۴- اولویت دادن به تامین حقآبه زیست محیطی تالابها و سایر بسترهای آبی.
 ۵- با توجه به غالب شدن پدیده خشکسالی ها برنامه ریزی بهره برداری از مخازن سدهای مخزنی کشور باید از برنامه ریزی یک ساله به چند ساله تغییر نمایند.
۶- تعیین حد بستر رودخانه ها و مسیل ها با توجه به شرایط جدید سیلابی و سپس تعیین حریم آنها.
- شهرداری ها می توانند کارهای زیر را در برنامه خود قرار دهند.

 ۱-در طراحی شبکه های دفع آبهای سطحی باید تغییرات ناشی از تغییر اقلیم را لحاظ نمایند تا معابر شهرها دچار آبگرفتگی طولانی نشوند. در شهرهایی که مطالعه دقیقی در این خصوص وجود ندارد به نظر می آید در نظر گرفتن ۲۰ درصد افزایش در دبی طرح منطقی باشد.
 ۲- در مناطق گرمسیر استفاده از رنگ های روشن برای خیابان ها و آسفالت خیابان ها و نمای ساختمان ها جهت کمتر کردن گرمایش محیط عمومی معابر.
- وزارت کشاورزی می تواند موارد زیر را دنبال نماید
۱- حرکت به سمت ترویج کاشت گیاهان کم مصرف و تغییر الگوی کشت هر منطقه بر اساس شرایط جدید و بالا بردن راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی.
۲- افزایش فعالیت های آبخیزداری جهت تسکین شرایط سیلابی و تغذیه آبهای زیر زمینی.
مسلّم است که کارهای بیشتری می توان در این خصوص ردیف کرد که از حوصله یک یادداشت روزنامه ای خارج است امّا در انتهای مطلب از این نکته نباید صرف نظر کرد که آگاهی بخشی به عامه مردم در مورد این پدیده و آموزش روشهایی که می توانند در راستای کاهش اثرات مخرب این پدیده انجام دهند و همین طور همراه نمودن آنان جهت موفقیت برنامه های فوق الذکر از اهمیت ویژه برخوردار است و نباید نادیده گرفته شود.
2024/05/20 01:16:55
Back to Top
HTML Embed Code: