Telegram Web Link
⚡️ Lupta cu spălarea banilor care lovește și în clienții de bună credință: Mai multe bănci au limitat zilele trecute opțiunea de cash in și cash out prin intermediul bancomatelor (ATM). Astfel, în lipsa cardului fizic, operațiunile de acest tip nu mai sunt posibile. Acestea pot fi efectuate doar cu folosirea cardului fizic.

(...) Potrivit unor surse, decizia vine după o solicitare expres a BNM de a opri operațiunile cu numerar unde clientul nu poate fi identificat. Banca Națională ar fi luat decizia după o creștere mare în ultima perioadă a tranzacțiiilor cu numerar, făcute de clienți neidentificabili.
💶 Gheorghe Petic va primi despăgubiri din partea statului de 2 milioane de lei pentru cele 9 luni în care a stat în detenție în dosarul care i-a fost fabricat pentru viol, în era Plahotniuc
​​🔴 Noi provocări ale separatiștilor pro-ruși. Așa zișii „pacificatori” ruși din stânga Nistrului planifică să-și verifice blindatele, prin manevre, de la punctele de control în perioada 17 mai – 17 iunie 2024.

(...) Reacția Chișinăului: A emis o reacție în care condamnă asemenea „inițiative” inoportune în contextul situației regionale de securitate, dar și abuzive, având în vedere că militarii ruși staționați în stânga Nistrului nu au obținut aprobarea Comisiei Unificate de Control.

(...) ​Discuții Serebrian-Ignatiev: Chișinăul îi cere Tiraspolului să permită fermierilor de la Dubăsari să-și prelucreze terenurile, să nu mai trimită citații pentru evidența militară elevilor și să elibereze toți cetățenii deținuți ilegal în Transnistria

💣 Unul dintre garanții lui Anatolie Blonschi, constatat cu o diferență de peste 2,5 milioane de lei între avere și venituri, pierde procesul cu ANI

📂 Dosarul privind amestecul fostei deputate a partidului „Șor” Marina Tauber în înfăptuirea justiției va fi comasat cu cel privind finanțarea ilegală a fostei formațiuni politice.

🧰 Avocatul Sergiu Băieșcu, cadidat la CSM, a promovat evaluarea Comisiei Vetting

🔌 Partidul „Șor” solicită Curții Europene pentru Drepturile Omului să suspende interzicerea activității sale

🇸🇰 Premierul împușcat al Slovaciei va fi operat din nou. „Starea sa este în continuare foarte gravă”

🎮 Chișinău în jocul video GTA. Doi tineri din Moldova au modificat jocul Grand Theft Auto, creând un server în baza țării noastre
💡 Dacă doriți o porție de inspirație, o găsiți pe 26 mai 2024 la evenimentul ”Liderul de mâine. Comunicare și Influență marca John Maxwell Leadership”, eveniment pentru liderii ce își doresc să devină și mai buni.

🛎 Invitatul special este Sorin Popa, speaker motivațional certificat de echipa Maxwell, cunoscut pentru abilitățile sale excepționale în domeniul dezvoltării personale și leadership-ului. Cu o vastă experiență în coaching și mentoring, Sorin a ajutat numeroase persoane și organizații să își atingă potențialul maxim și să își îmbunătățească performanțele.

🗝 Despre ce este evenimentul? „Liderul de mâine” este o oportunitate unică pentru lideri, manageri și profesioniști gata să învețe si să se inspire din experiențele și cunoștințele unor experți de top. Sorin Popa va împărtăși din vasta sa experiență, oferind perspective valoroase și strategii eficiente pentru dezvoltarea abilităților de lider.

🛡 De ce să vii?
Nu rata această oportunitate unică de a învăța de la Președintele Maxwell Leadership România - Sorin Popa, care îți va împărtăși secretele leadership-lui. Asigură-ți locul la evenimentul „Liderul de mâine” și pregătește-te să îți transformi viziunea și abilitățile de Lider! Numarul biletelor este limitat! Grăbește-te!

🚀 Pagina evenimentului pe facebook aici:

📍 Locație: Queen Residence Events din Chișinău

👉 Cumpără bilete la eveniment pe site-ul oficial sau pe iticket.

#PUB
​​🇩🇪 Cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat vizita în Moldova, în această vară

📍Moldoveanca Mia Rusu a
cucerit jurații de la „Românii au talent” în prima semifinală cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian: „Talentul nu te-a dezamăgit”

🇬🇧 Brexit: Camioanele cu produse perisabile au stat la cozi de până la 20 de ore să intre în Marea Britanie

📸 Scholz, la întâlnire cu Sandu la Berlin: Este impresionant ceea ce realizează Republica Moldova și cetățenii săi pe drumul către UE. Ei demonstrează voința de reformă și rezistența într-un mediu dificil. Suntem aproape de Maia Sandu!"
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🏓 Vladislav Ursu scrie istorie. E primul tenismen moldovean, calificat la Jocurile Olimpice de Vară la tenis de masă
​​🎹 Violeta Botezatu din R. Moldova a cucerit scena în prima semifinală la „Românii au talent”: „M-a durut carnea pe mine, la cât de mult mi-a plăcut”

🚁 Noi motive de tensiuni în Orientul Mijlociu.
Preşedintele Iranului Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, ucişi în prăbuşirea elicopterului care îi transporta

💰 „Nimic de declarat”, dar cu geanta plină cu bani: Doi străini rămas fără 83 mii de euro, la intrarea în țară

🇺🇦 Ucrainenii au distrus vânătorul rusesc de mine Proiect 266-M Kovroveţ: „Încă o zi proastă pentru flota rusă”
🔥 Scandalul din jurul demisiei Tatianei Răducanu. Centrul Pentru Resurse Juridice a făcut o declarație la sfârșitul săptămânii trecute în care o apăra pe fost sa membră.

(...) CRJM a arătat că Tatiana Răducanu, anterior membră a echipei acestei organizații neguvernamentale, este „onestă și curajoasă” și a acuzat-o, printre altele, pe Veronica Dragalin că a făcut publice „ilegal” datele unei cauze penale, iar unele dintre acestea nu ar corespunde realității. Totodată, CRJM a punctat că pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting este, de asemenea, „ilegală”. CRJM sugerează indirect că nu Dragalin ar fi autoarea scrisorii care a făcut-o pe Răducanu să-și dea demisia (făcând aluzie că alți procurori ar fi în spate pentru a discredita procesul de evaluare externă).

(...) Reacția șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin: Aceasta îl întreabă pe Gribincea dacă crede că ea nu poate citi decizii CEDO sau crede că nu știe româna suficient de bine pentru a formula propoziții mai complexe: "Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum? Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni. Nu aș fi ajuns până aici fără tărie de caracter. Acuzațiile false și atacurile nu mă ofensează. Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție".

(...) Reacție la reacție a lui Vladislab Gribincea de la CRJM: "Stimata Veronica Dragalin, vettingul a fost introdus pentru a scoate din justiție persoanele compromise. Pe cei corupți, pe cei care au executat comenzi politice, pe cei care au călcat în picioare drepturile omului. Și Dumneavoastră ați declarat că vă doriți același lucru. Alte metode de a scăpa de aceste persoane și-au dovedit deja ineficiența. Acest proces trebuie să continue, indiferent de preferințele unei sau a alte instituții sau persoane. Procurorii onești nu au de ce se teme. Vă asigur că nici eu, nici colegii mei, nu suntem oponenții Dumneavoastră în lupta veritabilă cu corupția".
dumitruciorici.com
📍Unirea celor care spun că vor binele Moldovei și "își propun să o scape de tirania Maiei Sandu". Igor Dodon confirmă că există întâlniri între președinții diferitor partide pentru a identifica un candidat comun împotriva Maiei Sandu la prezidențiale, (...)…
💡În căutarea candidatului comun. Pe Internet au apărut imagini de la adunarea opoziției, care își propune "să scape Moldova de dictatura Maiei Sandu". Potrivit NewsMaker, pe lângă numele vehiculate anterior, Natalia Morari, Vlad Filat, Ion Chicu, Igor Dodon, Irina Vlah și Gaik Vartanean, la eveniment au mai participat Tudor Ulianovschi și Stanislav Pavlovschi.

(...) Sursa menționează că Lisnevschi, Ostalep și Pavlovschi au participat la întrevedere „în calitate de observatori pentru a asigura transparența acestui proces la dialog”.
dumitruciorici.com
💡În căutarea candidatului comun. Pe Internet au apărut imagini de la adunarea opoziției, care își propune "să scape Moldova de dictatura Maiei Sandu". Potrivit NewsMaker, pe lângă numele vehiculate anterior, Natalia Morari, Vlad Filat, Ion Chicu, Igor Dodon…
Reacția lui Ulianovschi: Faptul că participi la o discuție unde îi asculți pe fiecare ce abordări are despre ciclurile electorale din Republica Moldova asta nu înseamnă ca împărtășești pe deplin acea abordare sau acele viziuni politice. Așa este și în diplomație, asculți toate părțile implicate. (...) Atâta timp cât cei din platourile finanțate din banii plătiți de contribuabilii noștri pentru tarifele galbenilor la gazul rusesc nu invită alți candidați pe la dezbateri democratice, asta nu se poate numi televiziune liberă. Păcat doar că pe timpuri mai erau emisiuni și jurnaliști cu o adevărată abnegație profesională și eticheta jurnalistică, astăzi tot mai puțini au rămas.
​​🚨 Percheziții la Ialoveni. Șase persoane, cercetate de CNA pentru fapte de corupție. Secretara Comisiei medicale a conducătorilor de autovehicule a fost reținută pentru 72 de ore

💰 Zero venituri salariale vs. bani de la companiile administratoare ale posturilor TV a căror licență de emisie a fost suspendată. Averile declarate de liderii partidelor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor

🇮🇷 Președintele iranian și alți oficiali de stat au decedat în urma prăbușirii elicopterului în care se aflau

💶 Ce salariu are președintele Franței, Macron - 14500 euro net lunar. Președintele Franței, nevoit să facă publică cifra în urma unei cereri făcute de un fost jurnalist. După cum se precizează în fișa de salariu, Emmanuel Macron primește 16.039,71 euro brut sau 12.457,10 euro „salariu de bază” la care se adaugă o „indemnizație de funcție” de 3.207,70 euro și o „indemnizație de ședere” de 373,71 euro.
​​🛎 Ești interesat de subiecte precum managementul deșeurilor, agricultura ecologică, schimbări climatice? Ești un antreprenor / antreprenoare care dezvoltă o afacere cu impact social sau verde?

💡 Ei bine, să știți că, în perioada 24-25 Mai, EcoVisio organizează la Chișinău conferința Impact Days, loc unde puteți găsi potențiali investitori și parteneri, inclusiv internaționali. Evenimentul este și pentru startup-urile și tinerii antreprenori care au nevoie de cunoștințe din domeniul de antreprenoriat social, cu impact (...) Scopul evenimentului este de a crea punți de comunicare și colaborare între oamenii implicați într-un ecosistem, pentru a împărtăși și multiplica practici sustenabile și cu impact în afaceri.

🔘 Printre subiectele panelurilor de discuții se regăsesc: Strategia Națională pe Economia Verde în Moldova, Managementul financiar în noile realități ESG (finanțarea verde și împrumuturi responsabile), Înverzirea proceselor în companiile de producție, etc.

📆 Agenda evenimentului poate fi văzută aici

📍Pagina de facebook a evenimentului

🎫 Cumpără bilet aici pe www.unde.io (încă mai există bilete la preț redus)

Vino la Impact Days pentru a afla cum crești impactul tău în societate!

#PUB
💰 Denunț la procuratură pe numele lui Ion Ceban: Fracțiunea PAS din CMC îl acuză pe primar că a luat ilegal de la bănci credite în sumă de circa 735 de milioane de lei în perioada 2021 – 2023

🎺„Nu se mai poate de răbdat”: Nicolae Botgros, revoltat după ce „Lăutarii” au fost ținuți la frontieră peste 2 ore: Nu e prima oară, cum să crezi că suntem cineva în lumea asta?!

🎸 Liderul Carla’s Dreams, acuzat că ar fi urcat drogat pe o scenă din România. Reacția artistului: „Avem toți uneori perioade mai complicate, cu manifestări diverse. Niciunul dintre membrii echipei Carla‘s Dreams nu utilizează substanțe interzise”, a declarat acesta.

🎥 Reportaj TV8: Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. O ordonanță de scoatere de sub învinuire, emisă de o procuroră anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo, a deschis calea pentru 13 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Acești judecători susțin că prin cercetarea lor penală pentru complicitate în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, le-au fost aduse pagube morale și materiale de sute de mii de lei. Ei obțin câștig de cauză în judecată, chiar dacă unii sunt în paralel condamnați pe alte dosare legate de Laudromat sau sunt cercetați penal pe alte dosare de corupție. Precedentul la care fac toți trimitere este al judecătoarei Domnica Manole, despăgubită cu 800 de mii de lei pentru că a fost cercetată penal pe un dosar pe care procurorii au renunțat ulterior la învinuire.

(...) La 4 aprilie 2024, Judecătoria Chișinău a obligat statul să-i achite judecătorului Serghei Popovici 850 de mii de lei.

(...) 400 mii lei pentru Ștefan Niță, găsit vinovat într-un alt dosar legat de Laundromat

(...) Controversatul judecător Garri Bivol este deja bine cunoscut opiniei publice. De numele lui sunt legate acuzații de adoptare a unei hotărâri de judecată care a condus la atacul raider asupra Băncii de Economii în 2011, dar și alte decizii păguboase pentru stat. Garri Bivol pretinde de la stat despăgubiri de 1,2 milioane de lei pentru dosarul legat de Laundromat încetat de procurora Sușițcaia.

(...) Mihail Moraru solicită de la stat 1 milion și 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

(...) Nu doar magistrații implicați în Laundromat se judecă cu statul pentru a obține prejudicii fabuloase din cauza acțiunilor pretins ilegale ale procurorilor. Practica e larg răspândită în ultimii ani. Despăgubiri de la stat solicită și 3 dintre cele 5 judecătoare învinuite în toamna anului 2018 într-un dosar de corupție care a scandalizat atunci opinia publică. Cu cazierul curățat, ex-judecătoarea Ludmila Ouș cere acum în judecată cel mai mare prejudiciu moral - 3 milioane de lei.
🔑 La o săptămână după Blocul „Victorie” a lui Șor, și Batrîncea a contestat legea votului prin corespondență la CC

▪️ Tragedie la o școală din Drochia: Directoarea, găsită fără suflare în sala de sport a instituției

💣 Curtea Penală Internațională de la Haga solicită mandate de arestare pentru Natanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas

🚦 Usatîi promite să declare stare de urgență în economie, dacă ajunge la putere: Pentru a se lua decizii rapide și calitative în interesul cetățenilor țării
🎙 Inspirație la început de săptămână, în special pentru antreprenori. Dacă aveți întrebări referitor la cum poți ajunge să faci vânzări în România, atunci recomandarea e pentru tine.

📍Podcastul Antreprenori optimiști: Cum să ajungi pe marketplace-urile din România?

👉 Află detalii în acest episod al cu Vadim Buzdugan, CEO Smart.md și Virgil Gheorghe, director general FAN Courier Moldova detaliile despre cum să ajungi pe piața românească.

Un proiect realizat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Suedia și Marea Britanie


🗝 Vezi podcastul pe Youtube

#PUB
​​♨️ Maestrul Nicolae Botgros și membrii Orchestrei „Lăutarii” nu au prezentat nicio motivare pentru urgentarea formalităților de control. Precizarea a fost făcută pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Denis Lazăr.

(...) Poliția de Frontieră din România a venit cu detalii după ce dirijorul Nicolae Botgros s-a plâns în spațiul public că, împreună cu orchestra „Lăutarii”, ar fi fost nevoit să petreacă mai mult de două ore în vama moldo-română, din cauza controalelor. Într-un comentariu pentru NM, instituția a precizat că verificările mijlocului de transport în care se afla artistul au durat 20 de minute.

💡 Ministerul Apărării: unități de tehnică militară se vor deplasa pe drumurile naționale. „Nu are tangență cu situația de securitate din regiune”

🔦 Punct și de la capăt: Cererea de revizuire depusă de Vlad Filat la CSJ va fi reexaminată, după ce doi judecători au demisionat

📊 Document al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Concret, autorii susțin că “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”. Raportul invocă datele publicate de website-ul GPSJAM, care documentează activitatea de blocare a semnalelor GPS. “Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. La data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”.
💡 Moldova, pe agenda discuțiilor la Reuniunea Anuală a BERD 2024 și Business Forumul din Erevan, Armenia

🚀 Republica Moldova și potențialul investițional din țară au fost unul dintre subiectele de discuție pe 16 mai, la reuniunea BERD.

(...) La ceremonia de premiere în cadrul Programului de Facilitare a Comerțului/ Trade Facilitation Program, BERD a acordat maib premiul „Cea mai activă bancă emitentă din Moldova în 2023”. Premiul reprezintă o recunoaștere a angajamentului continuu al băncii pentru susținerea activității de comerț internațional pe piața locală și a rezultatelor remarcabile obținute în cadrul programului TFP - Trade Facilitation Program. În anul 2023, în cadrul Trade Facilitation Program al BERD, maib a emis tranzacții documentare pentru clienți (garanții și acreditive stand-by) în valoare de 2 830 000 euro.

🧰 Președintele maib, Giorgi Shagidze, a relatat în cadrul panelului despre dezvoltarea aplicației de mobile banking, multiplele servicii bancare digitale, cum ar fi biometria, care face mai simplă și mai ușoară experiența clienților, acestea fiind posibile inclusiv datorită infrastructurii digitale dezvoltate de Guvern și disponibilității conexiunii de nivel înalt în țară. În context, reprezentanții Executivului moldovean au menționat că circa 60% dintre serviciile publice pentru antreprenori sunt acum online, urmărindu-se obiectivul de a atinge 75% până la sfârșitul anului și misiunea - un viitor 100% digital.

#PUB
⛔️ Comisia Vetting a finalizat evaluarea integrității a trei candidați pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și a unui judecător al CSJ. Potrivit Comisiei, candidații CSJ, avocata Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu, judecătorul de la Curtea de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, și judecătorul în funcție la CSJ, Anatolie Țurcan, nu corespund criteriilor de integritate financiară și nu promovează evaluarea.
🚦 CSM respinge candidatura lui Vladislav Gribincea pentru funcția de judecător la CSJ. Procurorul General interimar, Ion Munteanu, merge mai departe

(...) Dosarul candidatului Vladislav Gribincea a fost declarat inadmisibil, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii.
🔴 Publicația Politico: Uniunea Europeană (UE) ar putea demara pe 25 iunie 2024 negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, chiar în ziua unui summit al Consiliului European (CE), scrie POLITICO, citând cinci diplomați europeni.
2024/05/21 09:26:56
Back to Top
HTML Embed Code: