Telegram Web Link
🎤مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد:

🎤آخرین وضعیت برخی بیماری ها در کشور

🎤ثبت ۴۰۹ هزار مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته، بیشترین موارد در استانهای تهران و شمال کشور

🎤تشخیص ۷۹ مورد تب خونریزی دهنده کریمه کنگو

🎤تب مالت و ثبت حدود ۲۰ هزار مورد آن در کشور

🎤۸۲۶۷ مورد سالک در کشور/ سالک در ۱۹ استان کشور بومی است.

🎤سیاه زخم؛ بیماری بومی و گزارش ۱۴۲ مورد ابتلا به سیاه زخم پوستی

🎤۸۳۸۹ مورد مارگزیدگی و مرگ ۵ نفر در کشور

🎤عقرب گزیدگی در کشور با بروز بالا؛ ۸۱ هزار مورد و ۴ مورد مرگ

🎤بیش از ۵۲ درصد مبتلایان دیسانتری کودکان کمتر از ۱۰ سال بوده اند.

🎤در خرداد ماه ۱۴۰۴، ویروس کووید‌۱۹ با ۱۱/۷ درصد در راس ویروس های در گردش قرار داشته است.

#مرکز_مدیریت_بیماریهای_واگیر

لینک خبر

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔺تریاتوما روبروفاسیاتا به عنوان یک ناقل احتمالی بیماری بارتونلوز

🔹باکتری‌های بارتونلا معمولاً از طریق ناقل‌های بندپایان یا گزش و خراش حیوانات منتقل می‌شوند. با این حال، گونه‌های ناقل در انتقال بارتونلوز انسانی به‌طور کامل شناخته‌شده نیستند. این مطالعه به بررسی حضور بارتونلا در تریاتوما روبروفاسیاتا (نوعی ساس)از استان‌های گوانگ‌شی و هاینان چین پرداخته و پتانسیل آن را به عنوان ناقل این بیماری ارزیابی کرده است.

🔹بارتونلا در نمونه‌های تریاتوما روبروفاسیاتا با استفاده از تست های مولکولی و توالی‌یابی ژن‌ها شناسایی شد. مدت زمان بقای بارتونلا در تریاتوما روبروفاسیاتا و پتانسیل انتقال از طریق تخم‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش‌های انتقال انجام شد تا مشخص شود آیا این حشره می‌تواند بارتونلا را به موش‌ها منتقل کند. همچنین، بارتونلا در موش‌ها، کنه‌ها و کک‌های گربه‌ای که از همین مناطق جمع‌آوری شده بودند، مقایسه شد.

🔹شش گونه بارتونلا در تریاتوما روبروفاسیاتا شناسایی شد که شامل بارتونلا روچالیمای، بارتونلا الیزابتای، بارتونلا تریبوکورو، بارتونلا کوئینزلندنسس، بارتونلا سیلویتیکا و بارتونلا کوپر اسپلینسس بود. سه گونه اول آن‌ها بیماری‌زا هستند. بارتونلا روچالیمای و بارتونلا الیزابتای توانایی ماندگاری در تریاتوما روبروفاسیاتا را به مدت حداقل هشت هفته داشتند، اگرچه انتقال از طریق تخم‌ها مشاهده نشد. در مقایسه با موش‌ها، کنه‌ها و کک‌های گربه‌ای، تریاتوما روبروفاسیاتا تنوع بیشتری از گونه‌های بارتونلا را نشان داد.

🔹آزمایش‌های آزمایشگاهی تأیید کردند که بارتونلا الیزابتای می‌تواند از طریق گزش تریاتوما روبروفاسیاتا یا تزریق درون صفاقی مدفوع این حشره، موش‌ها را آلوده کند. این مطالعه از فرضیه‌ای که تریاتوما روبروفاسیاتا ممکن است به‌عنوان ناقل بارتونلوز عمل کند، پشتیبانی می‌کند. نتایج این تحقیق موجب گسترش درک فعلی از دینامیک انتقال بارتونلا و تأکید بر نقش بالقوه تریاتوما روبروفاسیاتا در گسترش این بیماری می‌شود. لینک مطالعه
#بارتونلوز #تریاتوما‌روبروفاسیاتا
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🏴سالروز شهادت چهارمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، حضرت سید الساجدین امام زین العابدین (ع) تسلیت باد.

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
⚠️ طغیان وبا در جمهوری دموکراتیک کنگو

🟣 در پی طغیان بیماری همه‌گیر وبا در شهر کینشاسا، پایتخت کشور جمهوری دموکراتیک کنگو، فلیکس تشیسکدی، رئیس جمهور این کشور در ۴ ژوئیه ۲۰۲۵، خواستار بسیج ملی شفاف و قاطعانه شد.

🟣 طبق اطلاعات ارائه شده، تاکنون ۱۴۹ مورد ابتلا و ۲۳ مورد مرگ ناشی از وبا در کینشاسا ثبت شده است.

🟣 پاتریک مویایا، وزیر ارتباطات و رسانه و سخنگوی جمهوری دموکراتیک کنگو، اعلام کرد: تنها در فاصله ۲۳ تا ۲۹ ژوئن ۲۰۲۵، چهار منطقه بهداشتی جدید، موارد ابتلا به وبا را ثبت کرده اند که تعداد کل مناطق آسیب‌دیده را به ۲۵ منطقه از ۳۵ منطقه در شهر کینشاسا می‌رساند.

🟣 رئیس جمهور این کشور گفت، این بیماری همه‌گیر نه تنها یک وضعیت اضطراری بهداشتی است، بلکه نشانه‌ای از پیشرفت آسیب‌ های انباشته شده میباشد، به ویژه با سیل‌های اخیر که به زیرساخت‌های بهداشتی آسیب جدی رسانده، منابع آب آشامیدنی را آلوده کرده و هزاران نفر را آواره کرده و آنها را در معرض شرایط بد بهداشتی قرار داده است که به طغیان وبا کمک میکند.

🌐 لینک خبر

#وبا
#جمهوری_دموکراتیک_کنگو

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔺ایجاد محافظت در برابر ویروس آنفلوانزا B با ذرات شبه‌ویروسی هم‌آگلوتینین آنفلوانزا A

🔹نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که ذرات شبه‌ویروسی هم‌آگلوتینین آنفلوانزا A می‌توانند در برابر عفونت‌های ویروس آنفلوانزا B حفاظت مؤثری فراهم کنند. این تحقیق نشان داد که واکسیناسیون با این ذرات، موش‌ها را در برابر دو سویه ویروس آنفلوانزا B، شامل B/Colorado و B/Malaysia، محافظت کرده و از عفونت‌های کشنده جلوگیری می‌کند. همچنین، واکسیناسیون باعث کاهش بار ویروسی در ریه‌های موش‌ها شده و موجب بقا کامل ۱۰۰ درصدی این موش‌ها گردید.

🔹سرم موش‌های واکسینه‌شده به آنتی‌ژن‌های ویروس‌های B/Colorado و B/Malaysia واکنش نشان داد و توانست پاسخ‌های ایمنی مانند کشتن سلولی وابسته به آنتی‌بادی را تحریک کند. این سرم‌ها همچنین به آنتی‌ژن‌های HA، HA1 و HA2 ویروس‌های B واکنش نشان دادند. واکسیناسیون همچنین موجب تولید آنتی‌بادی‌های IgG و IgA در ریه‌ها و تقویت پاسخ‌های ایمنی شامل سلول‌های ترشح‌کننده آنتی‌بادی، سلول‌های B و سلول‌های T CD4+ شد.

🔹مهم‌تر از همه، واکسیناسیون با ذرات شبه‌ویروسی H1H3 توانست پاسخ‌های التهابی خطرناک که معمولاً در عفونت‌های شدید ویروسی مشاهده می‌شود را مهار کند. این یافته‌ها نشان می‌دهند که ذرات شبه‌ویروسی H1H3 می‌توانند به‌عنوان یک گزینه امیدوارکننده برای واکسنی جهانی آنفلوانزا استفاده شوند که قادر است از عفونت‌های ویروس آنفلوانزا B نیز جلوگیری کند. لینک مطالعه
#آنفلوانزا
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔺اثربخشی واکسن آنفلوانزا در میان دانش‌آموزان مدارس ابتدایی و متوسطه در چین

🔹در فصل آنفلوانزای ۲۰۲۳/۲۴، یک مطالعه در شنژن، چین اثربخشی واکسن‌های آنفلوانزا در میان دانش‌آموزان مدارس ابتدایی و متوسطه را مورد بررسی قرار داد. در این مطالعه، تعداد ۲۶۸۹ بیمار با علائم شبه آنفلوانزا از دو بیمارستان این منطقه جمع‌آوری شدند. از این بیماران، ۵۸/۶۱٪ واکسن آنفلوانزا دریافت کرده بودند. از میان بیماران مبتلا به علائم شبه آنفلوانزا ، ۷۶۱ نفر (۲۸/۳٪) ابتلا به آنفلوانزا به‌طور آزمایشگاهی تأیید شده بودند که در این میان، بیشترین تعداد به ویروس (H3N2) (۷۶/۷٪) و سپس به ویروس B/Victoria (۲۲/۸٪) آلوده بودند.

🔹پس از تنظیم داده‌ها برای عوامل مختلف، اثربخشی تنظیم‌شده واکسن ۵۷/۰۶٪ برآورد شد. همچنین، این مطالعه نشان داد که واکسن آنفلوانزا در برابر ویروس B/Victoria اثربخشی بیشتری نسبت به ویروس H3N2 داشت و این اثربخشی با افزایش سن کاهش می‌یافت. در عین حال، در اوج فصل بهار و تابستان، اثربخشی واکسن آنفلوانزا در برابر تمامی زیرسویه‌ها از نظر آماری معنادار نبود و اثربخشی آن فقط ۱۹/۶۳٪ بود.

🔹این یافته‌ها تأکید می‌کند که واکسن آنفلوانزا در پیشگیری از مراجعه‌های سرپایی مرتبط با آنفلوانزا در میان دانش‌آموزان در فصل زمستان ۲۰۲۳/۲۴ در شنژن اثربخشی قابل‌توجهی داشت. این مطالعه بر اهمیت ادامه پوشش بالای واکسیناسیون برای جلوگیری از انتشار ویروس تأکید دارد. لینک مطالعه
#آنفلوانزا
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔺تغییرات اپیدمیولوژیک و مرگ‌ومیر بیماری پنوموکوک مهاجم در سوئیس

🔹نتایج یک مطالعه سراسری در سوئیس نشان می‌دهد که اگرچه پاندمی کووید-۱۹ منجر به کاهش موقت موارد بیماری پنوموکوک مهاجم شده است، اما تغییرات در اپیدمی سروتیپ‌ها و میزان مرگ‌ومیر ناشی از آن همچنان نگران‌کننده است. در سوئیس، واکسن کنژوگه ۱۳‌ظرفیتی پنوموکوک از سال ۲۰۱۱ وارد برنامه واکسیناسیون شده است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر این واکسن و همچنین همه‌گیری کووید-۱۹ بر اپیدمیولوژی بیماری پنوموکوک مهاجم و خطر مرگ در مبتلایان انجام شد.

🔹در مجموع، از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ تعداد ۸۷۴۷ مورد بیمار مبتلا به پنوموکوک تهاجمی ثبت شد. شیوع بیماری پنوموکوک مهاجم در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ترتیب به ۶ و ۵/۵ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر کاهش یافت، اما در سال ۲۰۲۲ مجدد به ۹.۱ رسید. در حالی‌ که میزان ابتلا در افراد بالای ۶۵ سال به سطح قبل از پاندمی بازنگشت، در نوزادان زیر یک سال در سال ۲۰۲۲ به‌طور معناداری افزایش یافت.

🔹تا سال ۲۰۱۹، میزان ابتلا به سروتیپ‌های موجود در واکسن کنژوگه ۱۳‌ظرفیتی پنوموکوک کاهش یافته بود، اما در دوران پاندمی دوباره روند افزایشی داشت. تحلیل‌های آماری نشان داد که برخی سروتیپ‌ها با مرگ‌ومیر بیشتر در ارتباط‌اند؛ از جمله سروتیپ ۱۱ از واکسن کنژوگه ۱۳‌ظرفیتی پنوموکوک، و سروتیپ‌های ۳ و ۱۹F از واکسن کنژوگه ۱۳‌ظرفیتی پنوموکوک نیز به ترتیب با افزایش خطر مرگ ارتباط داشتند.

🔹پاندمی کووید-۱۹ اثرات موقتی بر توزیع سروتیپ‌های پنوموکوک داشت، اما برخی سروتیپ‌ها همچنان با میزان بالای مرگ‌ومیر همراه هستند. استمرار استفاده از واکسن‌هایی با پوشش سروتیپی گسترده‌تر می‌تواند بار بیماری و میزان مرگ‌ومیر را کاهش دهد. لینک مطالعه
# پنوموکوک_مهاجم
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴شناسایی ویروس‌های منتقل‌شونده توسط پشه در ایران

🔺یک مطالعه مروری نظام‌مند حضور ویروس‌های منتقله از پشه از جمله ویروس نیل غربی، چیکونگونیا و تب دانگ را در ایران بررسی کرده است. این ویروس‌ها که از مهم‌ترین عوامل بیماری‌زای نوپدید در مناطق مختلف جهان به‌شمار می‌روند، سالانه میلیون‌ها نفر را مبتلا می‌کنند.

🔺در این پژوهش که بر اساس بررسی نظام‌مند و متاانالیز انجام شده، مطالعات منتشر شده بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۴ مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

🔺بر اساس یافته‌های این مطالعه، شیوع سرولوژیک ویروس نیل غربی در ایران حدود ۱۲/۹ درصد و ویروس چیکونگونیا ۶/۲ درصد برآورد شده است. در مورد ویروس تب دانگ، تنها دو مطالعه یافت شد که یکی از آن‌ها شیوع صفر و دیگری ۵/۶ درصد را گزارش کرده است.

🔺نتایج این متاانالیز نشان می‌دهد که ویروس‌های نیل غربی و چیکونگونیا در مناطق مختلف ایران شناسایی شده‌اند و به نظر می‌رسد در کشور گسترده باشند. در مقابل، موارد شناسایی‌شده از تب دانگ در ایران محدود بوده و همچنان به صورت پراکنده مشاهده می‌شود.
لینک مطالعه

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴 "روز جهانی زئونوزها"


۱۶-۲۲ تیرماه ۱۴۰۴- هفته آگاهی‌رسانی بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات

🔺شعار: "یک جهان، یک سلامت، یک آینده
باهم برای پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوانات
"

One World, One Health,One Future
Preventing Zoonses Together

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔔 طغیان مالاریا در نامیبیا

در پی طغیان مالاریا در نامیبیا، کشوری در ساحل غربی جنوب آفریقا، مقامات بهداشتی این کشور از ۸۹ هزار و ۹۵۹ مورد ابتلای تایید شده و ۱۴۶ مورد مرگ از زمان آغاز طغیان این بیماری در اواخر سال ۲۰۲۴ خبر دادند.

در آخرین هفته‌ای که داده‌ها منتشر شده، یعنی هفته منتهی به ۸ ژوئن، ۲۴۷۵ مورد ابتلای جدید گزارش شده است که نسبت به هفته قبل از آن ۵ درصد افزایش داشته است.

شهر کاتیما مولیلو (۲۳,۹۵۹ مورد ابتلا، ۱۹ مورد مرگ) و شهر انکورنکورو (۱۷,۳۸۱ مورد ابتلا، ۱۳ مورد مرگ) به شدت آسیب دیده‌اند.

از دسامبر ۲۰۲۴، موارد ابتلای محلی در مجموع ۷۴,۰۰۵ یا ۸۲٪ از کل موارد بوده است که نشان‌دهنده انتقال پایدار در سطح جامعه، به ویژه در مناطق بومی شمال و شمال شرقی است.

🌐 لینک خبر

#مالاریا
#نامیبیا

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴تأثیر محل تزریق واکسن بر سرعت و اثربخشی پاسخ ایمنی

🔺مطالعه‌ای جدید در استرالیا نشان داده است که تزریق دوز تقویتی واکسن کووید-۱۹ در همان بازویی که دوز اولیه دریافت شده، می‌تواند به پاسخ ایمنی سریع‌تر و مؤثرتری منجر شود.

🔺دلیل این پدیده به فعالیت سلول‌های ایمنی به‌نام ماکروفاژها در گره‌های لنفاوی نزدیک محل تزریق مربوط می‌شود. این سلول‌ها در پاسخ به دوز اولیه آماده‌سازی می‌شوند و در صورت تزریق دوز بعدی به همان محل، می‌توانند به سرعت سلول‌های B حافظه را فعال کنند؛ سلول‌هایی که برای تولید آنتی‌بادی‌های مؤثر در برابر ویروس ضروری‌اند.

🔺در این مطالعه، این پدیده ابتدا در موش‌ها و سپس در یک مطالعه بالینی بر روی ۳۰ داوطلب انسانی بررسی شد. نتایج نشان داد که افرادی که هر دو دوز را در یک بازو دریافت کرده بودند، در هفته اول پس از دوز دوم آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده بیشتری علیه ویروس کووید ۱۹ و حتی سویه‌های دلتا و اُمیکرون تولید کردند.

🔺دکتر راما دِنی، یکی از نویسندگان اصلی مقاله، می‌گوید: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که ماکروفاژهای حاضر در گره‌های لنفاوی نزدیک محل تزریق، نقش کلیدی در شکل‌گیری پاسخ ایمنی مؤثر دارند و بنابراین، محل تزریق می‌تواند عامل تعیین‌کننده‌ای باشد.»

🔺اگرچه در نهایت پس از چهار هفته سطح آنتی‌بادی در هر دو گروه برابر شد، پژوهشگران معتقدند که این پاسخ سریع اولیه می‌تواند در شرایط بحرانی مانند پاندمی‌ها تأثیر زیادی بر جلوگیری از شیوع بیماری داشته باشد.
لینک مطالعه

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴 مراقبت از خود در برابر بیماریهای واگیر در شرایط اضطراری

🔺وقتی با بحران‌هایی نظیر جنگ روبرو هستیم، ممکن است دسترسی مناسب به پزشک نداشته باشیم. در این شرایط برخی از افراد با بروز علائم بیماری اقدام به خود درمانی بویژه با آنتی‌بیوتیک می‌کنند.

🔺مصرف نابجا و یا ناصحیح آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند باعث بروز عوارض، از بین رفتن میکروب‌های مفید بدن و از همه مهمتر ایجاد مقاومت نسبت به دارو در میکروبها شود. اگر در شرایط جنگ و بحران دچار مشکلات زیر شدید به این گونه عمل کنید.

🔺 کاری از مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با همکاری مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🟣 خطر بومی شدن تب دانگ و چیکونگونیا به دلیل گرمایش جهانی در اروپا

🔹 براساس تحقیقات جدیدی که در می ۲۰۲۵ منتشر شد، بیماری ‌های تب ‌دار دانگ و چیکونگونیا میتوانند به زودی در اروپا بومی شوند، زیرا پشه ‌های آئدس که این ویروسها را منتقل میکنند، به دلیل گرمایش جهانی در حال گسترش در سراسر قاره اروپا هستند.

🔹 تقریبا نیمی از جمعیت جهان در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به این ۲ بیماری هستند که زمانی عمدتا به مناطق گرمسیری محدود میشدند.

🔹 هر دو ویروس باعث تب میشوند و در موارد نادر میتوانند کشنده باشند و توسط پشه‌ های آئدس اجیپتی و آئدس آلبوپیکتوس منتقل میشوند.

🔹 تیم تحقیقاتی اروپایی اعلام کرد که هرچه دما بالاتر برود، خطر طغیان بیماری ‌های ناشی از پشه‌ های آئدس بیشتر میشود. پشه آئدس با گرم شدن جهان به دلیل تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت‌ های انسانی، به سمت شمال اروپا حرکت میکند.

🔹 این مطالعه تاثیر تعدادی از عوامل از جمله آب و هوا بر گسترش این دو بیماری در اروپا در طول ۳۵ سال گذشته را تجزیه و تحلیل میکند.

🔹 طبق این مطالعه، فراوانی و شدت طغیان این بیماریها از سال ۲۰۱۰ با افزایش دما افزایش یافته است.

🔹 تا به امروز، ۶۶ طغیان تب دانگ و چیکونگونیا در اتحادیه اروپا رخ داده است.

🔹 در سال ۲۰۲۴، که گرم‌ترین سال ثبت ‌شده است، ۳۰۴ مورد تب دانگ در اتحادیه اروپا ثبت شد، یک اوج تاریخی در مقایسه با مجموع ۲۷۵ مورد در ۱۵ سال گذشته.

🔹 طغیان تب دانگ اکنون ایتالیا، کرواسی، فرانسه و اسپانیا را درنوردیده است.

🔹 این گزارش می‌گوید: یافته‌ های ما نشان میدهد که اتحادیه اروپا در حال گذار از طغیان پراکنده بیماری‌ های منتقله از طریق پشه آئدس به سمت یک وضعیت بومی است.

🔹 آنها پیش‌بینی کردند که در بدترین سناریو های تغییرات اقلیمی، طغیان هر دو بیماری میتواند تا سال ۲۰۶۰ به پنج برابر میزان فعلی افزایش یابد.

🔹 طغیان بیماری در مناطق ثروتمندتر شایعتر بوده است که نشان میدهد آزمایش‌ های بهتر میتوانند ویروس را تشخیص دهند. این مطالعه نشان میدهد که موارد ابتلا ممکن است در مناطق فقیرتر شناسایی نشوند.

🔹 خطر طغیان بیماری در مناطق شهری و نیمه شهری، ۳.۷۱ برابر بیشتر از خطر آن در مناطق روستایی است.

🔹 جزیره فرانسوی رئونیون در اقیانوس هند اخیرا شاهد طغیان مرگبار چیکونگونیا بوده است.

🔹 پشه‌ های آئدس همچنین میتوانند ویروس‌های زیکا و نیل غربی را منتقل کنند که مورد مطالعه قرار نگرفته‌اند.

🌐 لینک مقاله

#تب_دانگ
#چیکونگونیا
#پشه_آئدس
#گرمایش_جهانی
#اروپا

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴 طغیان بیماری سرخک در مراکش


🔰بروز رسانی وضعیت کلی طغیان سرخک تا آوریل ۲۰۲۵
🔺
از اواخر ۲۰۲۳، مراکش با طغیان گسترده سرخک در تمامی مناطق کشور مواجه شد. تا ۱۳ آوریل گزارش ۲۵۰۰۰ مورد مشکوک، ۱۳۷۰۶ مورد تأیید آزمایشگاهی، ۱۸۴ مورد فوتی (میزان کشندگی ۱/۳%) گزارش شد که ۶۸% موارد در افراد زیر ۱۸ سال رخ داد. بر اساس آمارها ۴۹% موارد ابتلا افراد واکسینه‌نشده بودند.

🔰ویژگی‌های اپیدمیولوژیک
- ژنوتایپ غالب: B3 (شایع در آفریقا)
- یک مورد ژنوتایپ D8: احتمالاً وارد شده از سایر کشورها بدون انتقال محلی
- روند طغیان: کاهش ۶۴% موارد ابتلا از فوریه ۲۰۲۵
- توزیع جنسیتی: تقریباً برابر (۵۰/۷% مرد، ۴۹/۳% زن)

🔰واکنش بهداشت عمومی
🔺واکسیناسیون جبرانی:
- آغاز کمپین ملی در مارس ۲۰۲۴
- هدف‌گیری کودکان زیر ۱۸ سال
- پوشش واکسیناسیون سرخک-سرخجه: ۷۳/۶%
- تأیید وضعیت واکسیناسیون برای ۱۰/۷۴ میلیون کودک (۹۸/۴۵%)
🔺تقویت نظارت و مدیریت موارد:
- فعال‌سازی ۸۲ تیم پاسخ سریع
- به‌روزرسانی پروتکل‌های مدیریت موارد ابتلا
- توزیع ویتامین A و تجهیزات ضروری

🔰ارزیابی خطر توسط سازمان بهداشت جهانی
- سطح ملی: متوسط (به‌ویژه برای افراد واکسینه‌نشده)
- سطح منطقه‌ای/جهانی: متوسط (به دلیل
مسافرت‌های بین‌المللی)

🔰عوامل کاهش‌دهنده خطر:
- ظرفیت پاسخگویی قوی مراکش
- روند نزولی موارد ابتلا
- پوشش واکسیناسیون رو به بهبود

🔰توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت
🔺پیشگیری:
- حفظ پوشش واکسیناسیون ≥۹۵% (دو دوز)
- واکسیناسیون گروه‌های پرخطر (کارکنان بهداشت، مسافران)
🔺نظارت:
- تقویت سیستم‌های تشخیص سریع
- پایش فعال در مراکز بهداشت عمومی و خصوصی
🔺مدیریت موارد:
- جداسازی بیماران
- پیشگیری پس از مواجهه (واکسن تا ۷۲ ساعت پس از تماس)
- تجویز ایمونوگلوبولین برای موارد خاص
🔺سفرها:
- بررسی وضعیت واکسیناسیون قبل از سفر
- عدم اعمال محدودیت سفر به مراکش

🔰هشدارهای کلیدی
سرخک می‌تواند باعث عوارض شدید (ذات‌الریه، آنسفالیت) شود در مقابل واکسیناسیون ۹۷% اثربخشی دارد.
لینک‌خبر
# سرخک# واکسیناسیون
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🟤 تاثیر منفی ویروس دانگ بر رشد مغزی کودکان در مناطق روستایی گواتمالا

🔵 یک مطالعه تازه در مناطق روستایی گواتمالا نشان داد که اگرچه ابتلا به ویروس زیکا پس از تولد تأثیر منفی مشخصی بر رشد مغزی کودکان ندارد، اما ویروس دانگ می‌تواند خطر بروز میکروسفالی (کوچکی جمجمه) و اختلالات رشدی را افزایش دهد. این یافته‌ها از یک مطالعه طولی طی سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ به دست آمده‌اند که رشد عصبی کودکان را با استفاده از ابزارهای تخصصی بررسی کرده است.

🔵 در این پژوهش، ۱۳۷۱ مادر و فرزند نوزاد یا خردسال ثبت‌نام شدند و ۸۶/۶ درصد آن‌ها دوره ۱۲ ماهه مطالعه را به پایان رساندند. نمونه‌های خونی شرکت‌کنندگان به‌طور منظم با استفاده از تست‌های مولکولی پیشرفته برای شناسایی ویروس‌های زیکا و دانگ بررسی شد. اگرچه در این بازه هیچ موردی از ابتلای تأییدشده به زیکا شناسایی نشد، اما یک‌سوم کودکان ۱/۵ تا ۳/۵ ساله هنگام ورود به مطالعه دارای آنتی‌بادی زیکا بودند که نشانه‌ای از ابتلای پس از تولد است.

🔵 در مورد ویروس دانگ، ۲۰ نفر در طول مطالعه به‌طور قطعی به آن مبتلا شدند که بیشترشان (۷۵ درصد) به گونه DENV-3 آلوده بودند. شیوع ویروس دانگ در میان نوزادان ۲/۶ درصد گزارش شد. جالب آنکه نوزادانی که با آنتی‌بادی زیکا یا دانگ متولد شده بودند، در ارزیابی‌های رشد مغزی تفاوت معنی‌داری با دیگر نوزادان نداشتند. اما در کودکان بزرگ‌تر، ویروس دانگ با عوارض قابل توجهی همراه بود.

🔵 کودکان ۱/۵ تا ۵ ساله‌ای که در زمان ورود به مطالعه دارای آنتی‌بادی علیه ویروس دانگ بودند، در مهارت‌های حرکتی ظریف، درک بصری و زبان، عملکرد ضعیف‌تری نسبت به همسالان خود نشان دادند. همچنین در پایان دوره مطالعه، بروز میکروسفالی در این گروه بیشتر بود. این یافته‌ها نشان می‌دهند که ویروس دانگ می‌تواند اثرات طولانی‌مدتی بر تکامل مغزی کودکان داشته باشد.

#تب_دانگ
#ویروس_زیکا
🌐لینک دسترسی به مقاله

مرکز
تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🔴 افزایش ناقلین مننگوکوک پس از همه‌گیری کرونا در نوجوانان ترکیه

🔵 یک مطالعه بزرگ در ترکیه نشان داد که میزان شیوع ناقل بودن باکتری نیسریا مننژیتیدیس به‌ویژه در میان نوجوانان در دوران پس از همه‌گیری کرونا افزایش یافته است‌. این یافته‌ها اهمیت بازنگری در روش های ایمن‌سازی برای پیشگیری از طغیان بیماری‌های مننگوکوکی را نشان می‌دهد.

🔵 در مطالعه ای که در طی دوران همه‌گیری کووید-۱۹ انجام شد، نمونه‌های نازوفارنژیال از ۱۵۸۵ فرد ۰ تا ۲۴ ساله از ۹ مرکز مختلف در ترکیه جمع‌آوری شد. نتایج نشان داد که ۸/۵ درصد از افراد شرکت‌کننده ناقل باکتری مننژوکوک بودند، که نسبت به مطالعات پیشین در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ (با میزان‌های شیوع ۶/۳٪ و ۷/۵٪) افزایش یافته است.

🔵 تجزیه و تحلیل توزیع سروگروپ‌ها نشان داد که شایع‌ترین سروگروپ قابل شناسایی، سروگروپ B (با میزان شیوع ۳۰/۶٪) بود، پس از آن سروگروپ W (با میزان شیوع ۱۲/۷٪) و سروگروپ Y (با میزان شیوع ۳/۷٪) قرار داشتند. همچنین ۴۵/۵ درصد از نمونه‌ها به هیچ سروگروپ خاصی تعلق نداشتند. نوجوانان ۱۵ تا ۱۷ ساله بیشترین میزان شیوع ناقل بودن را نشان دادند؛ در برخی زیرگروه‌ها تا بیش از ۲۴ درصد افراد ناقل بودند.

🔵 یافته مهم دیگر این مطالعه، ارتباط بین سابقه ابتلا به کووید-۱۹ و افزایش احتمال ناقل بودن مننژوکوک بود. افرادی که قبلاً به کرونا مبتلا شده بودند، تقریباً دو برابر بیشتر از دیگران احتمال داشت ناقل این باکتری باشند. این یافته‌ها حاکی از آن است که ویروس SARS-CoV-2 یا روش های مقابله با همه‌گیری (مانند قرنطینه‌ها) می‌توانند اکوسیستم میکروبی مخاط تنفسی را تغییر داده و باعث افزایش نرخ ناقلان شوند.

🔵 پژوهشگران بر این باورند که با توجه به تغییرات مشاهده‌شده در توزیع سروگروپ‌ها در طول سال‌ها، باید رویکرد واکسیناسیون به‌ویژه در سنین نوجوانی بازنگری شود. ایمن‌سازی هدفمند علیه سروگروپ‌های غالب، به‌ویژه ب، می‌تواند نقش مهمی در کنترل بیماری‌های مننژوکوکی در آینده ایفا کند.

#مننژیت
#نیسریا_مننژیتیدیس
🌐لینک دسترسی به مقاله

مرکز
تحقیقات بیماریهای نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🟢 طغیان سالمونلا مرتبط با خیارهای نشسته

🔺وضعیت فعلی طغیان
- منبع آلودگی: خیارهای بسته بندی شده نشسته تولیدشده توسط کمپانی Bedner Growers Inc و توزیع شده توسط Fresh Start Produce Inc
- تاریخچه توزیع: ٢٩ آوریل تا ١٩ می ٢٠٢۵
- تعداد موارد تأییدشده: ٢۶ نفر (آمار واقعی احتمالاً بالاتر است)
- علت احتمالی کم‌گزارشی: بسیاری از بیماران بدون مراجعه به پزشک بهبود می‌یابند.

🔺نقشه جغرافیایی موارد بیماری
این طغیان چندایالتی بوده و موارد در مناطق زیر گزارش شده‌اند:
(نقشه نشان‌دهنده پراکندگی موارد در ایالت‌های آسیب‌دیده)

🔺توصیه‌های فوری برای کسب‌وکارها
- عدم فروش یا سرو خیارهای کامل و‌ شسته نشده تولیدشده در بازه زمانی ذکرشده
- تخریب ایمن محصولات احتمالی باقی‌مانده
- گزارش‌دهی به مقامات بهداشتی در صورت وجود موجودی

🔺علائم عفونت سالمونلا
- تب
- اسهال (ممکن است خونی باشد)
- استفراغ
- کم‌آبی بدن
- دردهای شکمی

🔺گروه‌های پرخطر
- کودکان زیر ۵ سال
- سالمندان بالای ۶۵ سال
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف
- زنان باردار

🔺اقدامات پیشگیرانه برای مصرف‌کنندگان
1. پرهیز از مصرف خیارهای مشکوک
2. شستشوی کامل تمام میوه‌ها و سبزیجات
3. جداسازی وسایل آشپزی مورد استفاده برای محصولات خام
4. پخت کامل سبزیجات در صورت امکان

🔺پاسخ بهداشت عمومی
- مرکز کنترل و مدیریت بیماری های آمریکا و مقامات ایالتی در حال:
- ردیابی زنجیره توزیع
- انجام آزمایش‌های میکروبیولوژیک
- بررسی علت آلودگی در مزرعه/توزیع

🔺هشدار: این طغیان ممکن است به ایالت‌های بیشتری در آمریکا گسترش یافته باشد. به روزرسانی‌های بعدی از طریق سایت مرکز کنترل و مدیریت بیماری ها منتشر خواهد شد.
لینک خبر
# سالمونلا
🔺مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🛑 گزارش هفتمین مورد ابتلا به ویروس وحشی فلج اطفال در پاکستان در سال ۲۰۲۵

🟡 در ادامه‌ی وضعیت ویروس وحشی فلج اطفال (WPV-1) در پاکستان، مقامات بهداشتی این کشور در ۲۵ آوریل ۲۰۲۵، از یک مورد جدید تایید شده‌ فلج اطفال در منطقه‌ی تورغر در ایالت خیبر پختونخوا در شمال غرب پاکستان خبر دادند. این هفتمین مورد در سال ۲۰۲۵ در پاکستان است.

🟡 تا به امروز، موارد ابتلا به ویروس وحشی فلج اطفال از ایالت های سند (۴ مورد)، خیبر پختونخوا (۲ مورد) و پنجاب (۱ مورد) گزارش شده است.

🟡 در سطح جهان، ۹ مورد ابتلا به ویروس وحشی فلج اطفال گزارش شده است: ۷ مورد در پاکستان و ۲ مورد در افغانستان.

🟡 در سال ۲۰۲۴، در مجموع ۷۴ مورد ابتلا به فلج اطفال در پاکستان گزارش شد که از این تعداد، ۲۷ مورد از ایالت بلوچستان، ۲۳ مورد از سند، ۲۲ مورد از خیبر پختونخوا و یک مورد از پنجاب و یک مورد از شهر اسلام آباد بودند.

🟡 دومین کمپین سراسری فلج اطفال در سال جاری از ۲۱ تا ۲۷ آوریل در این کشور انجام شد و هدف آن واکسینه کردن ۴۵.۴ میلیون کودک زیر پنج سال در سراسر کشور است.

🟡 پس از آن، یک کمپین سراسری دیگر از ۲۶ می تا ۱ ژوئن برگزار خواهد شد. منطقه تورغر به همراه سایر مناطق کشور در هر دو کمپین واکسیناسیون قرار دارد.

🟡 فلج اطفال یک بیماری فلج کننده است که درمانی ندارد. دوزهای متعدد واکسن خوراکی فلج اطفال و تکمیل برنامه واکسیناسیون روتین برای همه کودکان زیر پنج سال، برای ایجاد مصونیت بالا در کودکان در برابر این بیماری وحشتناک ضروری است.

🌐 لینک خبر

#پاکستان
#فلج_اطفال

🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
⁉️ویروس هانتا چیست؟

🔺ویروسهای هانتا گروهی از ویروسها هستند که از طریق جوندگان آلوده (عمدتاً موشها و رتها) به انسان منتقل میشوند. این ویروسها میتوانند باعث دو بیماری جدی در انسان شوند:
1. سندرم ریوی هانتاویروس در قاره آمریکا
2. تب خونریزی دهنده با سندرم کلیوی در اروپا و آسیا

🔺راههای انتقال
- استنشاق گرد و غبار آلوده به ادرار، بزاق یا مدفوع جوندگان عفونی (شایعترین راه).
- تماس مستقیم با جوندگان آلوده یا گازگرفتگی یا چنگ زدن توسط آنها (نادر).
- مصرف غذا یا آب آلوده به ترشحات جوندگان (بسیار نادر).

🔺علائم بیماری
🔸سندرم ریوی هانتاویروس- آمریکا
مرحله اول (۱ تا ۸ هفته پس از مواجهه):
- علائم شبه آنفلوانزا (تب، لرز، درد عضلانی، خستگی، سردرد).
- مشکلات گوارشی (درد شکم، تهوع، استفراغ، اسهال).
مرحله پیشرفته (۴ تا ۱۰ روز بعد):
- تنگی نفس شدید و سرفه.
- نارسایی تنفسی سریع که ممکن است منجر به مرگ شود (میزان مرگ ومیر ≈ ۳۰٪).

🔸تب خونریزیدهنده با سندرم کلیوی - اروپا و آسیا
مرحله اولیه:
- تب، قرمزی چشم، درد کمر و شکم، راش پوستی.
مرحله حاد:
- خونریزی داخلی، افت فشار خون، نارسایی کلیه.
- میزان مرگ ومیر: ۱ تا ۱۵٪ (بسته به نوع ویروس).

🔺آمار عفونت هانتاویروس در ایالات متحده
- از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۲۲، تنها ۸۶۴ مورد تأییدشده گزارش شده است.
- بیشتر موارد در مناطق روستایی غرب آمریکا (کالیفرنیا، آریزونا، نیومکزیکو، واشنگتن، کلرادو) دیده می شوند.

🔺درمان
- هیچ داروی ضدویروس اختصاصی برای هانتاویروس وجود ندارد.
- درمان شامل مراقبتهای حمایتی است:
- اکسیژن رسانی یا دستگاه تنفس مصنوعی (برای سندرم ریوی هانتاویروس ).
- دیالیز (برای تب خونریزیدهنده با سندرم کلیوی در صورت نارسایی کلیه).
- کنترل فشار خون و مایعات درمانی.

🔺پیشگیری
۱. جلوگیری از ورود جوندگان به محیط زندگی:
- مسدود کردن درزهای دیوارها، نگهداری غذا در ظروف دربسته.
۲.تمیزکردن ایمن فضای آلوده:
- استفاده از دستکش و ماسک N۹۵.
- خارج کردن هوا از محیط قبل از تمیزکاری.
- خیساندن سطح با محلول سفیدکننده قبل از جمع آوری آلودگی.
- پرهیز از جاروکردن (برای جلوگیری از پراکندگی ویروس در هوا).
۳. آزمایش جوندگان خانگی در صورت تماس با جوندگان وحشی.

🔺هانتاویروس یک تهدید جدی اما نادر برای سلامت عمومی است. پیشگیری (با کنترل جوندگان و رعایت اصول بهداشتی) کلید اصلی جلوگیری از عفونت است. در صورت بروز علائم تنفسی یا کلیوی پس از مواجهه با جوندگان، مراجعه فوری به پزشک ضروری است.
لینک مطالعه
# هانتاویروس
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
🦠مروری جامع بر روندهای نوپدید و یافته های تحلیلی ویروس متاپنومو ویروس انسانی از جوامع و بیمارستانها در سال ۲۰۲۵


ویروس متاپنومو ویروس انسانی یک پاتوژن مهم تنفسی است که به ویژه کودکان خردسال، سالمندان و افراد دچار نقص ایمنی را تحت تأثیر قرار می دهد. اگرچه علائم بالینی آن مشابه ویروسهای تنفسی دیگر مانند ویروس سنسیشیال تنفسی، آنفلوانزا و کووید-۱۹ است، میتواند منجر به عوارض شدید شود. این ویروس عمدتاً از طریق قطرات تنفسی منتقل میشود و طغیان آن در فصول زمستان و بهار به اوج می رسد.

چالشهای تشخیص و مدیریت
- تشخیص دقیق متاپنومو ویروس انسانی در مناطق با منابع محدود بهداشتی به ویژه با استفاده از تستهای مولتیپلکس PCR ضروری اما چالش برانگیز است.
- مطالعات اخیر نشان میدهد که ۶٫۲۴٪ بیماران بستری با عفونتهای حاد تنفسی به متاپنوموی انسانی مبتلا هستند.
- میزان ابتلا و مرگ ومیر ناشی از متاپنوموی انسانی قابل مقایسه با آنفلوانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی است، که لزوم پایش دقیقتر و راهبردهای پیشگیرانه مؤثر را نشان میدهد.

جمعیت های در معرض خطر و دینامیک انتقال
- کودکان، سالمندان و افراد دچار نقص ایمنی بیشترین گروههای آسیب پذیر هستند.
- پس از کاهش محدودیتهای کووید-۱۹، افزایش موارد متاپنومو ویروس انسانی مشاهده شده که نیاز به سیستمهای نظارتی قویتر را برجسته میکند.
- دوره دفع ویروس در افراد دچار نقص ایمنی طولانی تر است و میتواند منجر به بیماری شدیدتر شود.

نیاز به تحقیقات آینده
- توسعه درمانهای ضدویروسی (به ویژه با هدفگیری پروتئین F ویروس).
- ساخت واکسنهای مؤثر با پوشش گسترده علیه ژنوتیپ های مختلف متاپنوموی انسانی.
- شناسایی پاسخهای ایمنی مرتبط با عفونت متاپنومو ویروس انسانی برای بهبود روشهای درمانی و پیشگیرانه.
- توسعه ابزارهای تشخیصی سریع و مقرون به صرفه برای مناطق محروم.
- ایجاد شبکه های نظارتی جهانی برای ردیابی الگوهای طغیان و تکامل ویروس.

با توجه به بار جهانی متاپنومو ویروس انسانی و همپوشانی علائم آن با سایر ویروسهای تنفسی، همکاریهای بین المللی برای مدیریت مؤثر این بیماری ضروری است. سرمایه گذاری در تحقیقات بالینی، توسعه واکسن و تقویت سیستمهای تشخیصی میتواند به کاهش تأثیر متاپنومو ویروس انسانی و افزایش آمادگی در برابر بیماریهای عفونی نوپدید کمک کند.
لینک مطالعه
# متاپنوموویروس
🔺 مرکز تحقیقات بیماری‌های نوپدید و بازپدید:
تلگرام و ایتا و بله
2025/07/11 20:50:29
Back to Top
HTML Embed Code: