Telegram Web Link
Forwarded from ماهنامه تالش
شماره ۱۸۶ ماهنامه تالش منتشر شد.
🌸کانال ماهنامه تالش🌸
@mahnametalesh
چنگ اندازی به هویت زنان قوم تالش توسط صدا و سیمای میلی


✍️ #شهرام_آزموده - آموزگار، روزنامه‌نگار و سردبیر ماهنامه تالش



شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ برابر با اول ژوئن ۲۰۲۴

🌐هفته‌نامه باخترگیلان- یکی دو شب پیش در یکی از شبکه‌های صدا و سیما مانند چند هفته اخیر برنامه‌ای با نام « ایران دوست داشتنی» پخش شد...

🔸... آنانی که برنامه را دیده اند حتماً متوجه شده اند که زنان حاضر در این برنامه با وجود پوشش زیبا و رنگارنگ محلی، در زیر روسریشان مقنعه سیاه بسته بودند!!! کاری بس عجیب و نازیبا که گویا با سفارش...



⬅️ متن کامل یادداشت را در پست بعدی مطالعه بفرمایید👇
___
https://chat.whatsapp.com/BXepZ1nfFO02IL0zrSmNg9
__
https://chat.whatsapp.com/KWsWxNtoowLJgmbb7npr4o

🆔://www.tg-me.com/Espiarodakora
تالشان سپیدرود تا کورا/Dınyo Tolışon/ایسپی رو دا کورا
چنگ اندازی به هویت زنان قوم تالش توسط صدا و سیمای میلی ✍️ #شهرام_آزموده - آموزگار، روزنامه‌نگار و سردبیر ماهنامه تالش شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ برابر با اول ژوئن ۲۰۲۴ 🌐هفته‌نامه باخترگیلان- یکی دو شب پیش در یکی از شبکه‌های صدا و سیما مانند چند هفته اخیر برنامه‌ای…
____ یادداشت

چنگ اندازی به هویت زنان قوم تالش توسط صدا و سیمای میلی


✍️ شهرام
#آزموده - آموزگار، روزنامه‌نگار و سردبیر ماهنامه تالش


شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ برابر با اول ژوئن ۲۰۲۴

🌐هفته‌نامه باخترگیلان- یکی دو شب پیش در یکی از شبکه های صداوسیما مانند چند هفته اخیر برنامه ای با نام « ایران دوست داشتنی » پخش شد. از آن جا که خیلی کم تلویزیون تماشا می کنم و از همان مقدار کم هم شبکه‌های ایرانی را بسیار بسیار کم می‌بینم، احتمالاً در تعطیلات نوروزی بود که یکی از بخش‌های برنامه فوق را برای دقایقی با سفارش و اطلاع‌رسانی یکی از بستگان دیدم. آن برنامه با حضور میهمانانی از شهرستان ماسال و شاندرمن ضبط شده بود و بماند که ...

⬅️ اما آن گونه که یکی از حاضرین در برنامه جدید در بخشی از صحبت‌های شان گفتند شهرداری و شخص شهردار رضوانشهر در ساخت این برنامه نقش داشته‌اند و همکاری‌های لازم را با سازندگان، کارگردان و دیگر عوامل برنامه داشته‌اند.

⬅️ذکر این نکته را در همین ابتدا لازم می‌دانم که من برنامه مربوط به رضوانشهر را از تلویزیون ندیده‌ام ولی با اطلاع‌رسانی یکی از حاضرین در برنامه از ثبت و ضبط آن در حدود یک ماه پیش اطلاع داشتم و بخش‌هایی از آن را نیز در دو صفحه خبری مرتبط با تالش دیده‌ام.

🔸این که برنامه‌هایی در جهت معرفی هویت، تاریخ، زبان، فرهنگ و اصالت قوم تالش ساخته شود و در شبکه‌های مختلف صدا و سیما پخش شود تا ایرانیان و جهانیان با این قوم نجیب و تاریخ‌ساز آشنا شوند، کاری خوب و شایسته سپاسگزاریست؛ ولی از آن جا که نوشتن مقاله و کتاب و ساختن فیلم و برنامه و... درباره هویت و فرهنگ یک قوم نیاز به مطالعه و دقت فراوان دارد و معتقدم باید در درجه اول فیلمساز، کارگردان و دیگر عوامل برنامه درباره آن قوم پژوهش کنند و اطلاعات حداقلی را درباره مردم و فرهنگ قوم مورد نظر داشته باشند؛ اما انگار در این برنامه چنین اتفاقاتی رخ نداده است و عزیزان برنامه‌ساز در این باره به فراخور سفارشی که از شبکه تلویزیونی دریافت کرده اند، بدون لحاظ کردن هویت، فرهنگ و اصالت تالشان به خود اجازه داده اند هر گونه که دلشان خواسته یا شبکه تلویزیونی خواسته در فرهنگ و هویت زنان قوم تالش دخل و تصرف کنند.

🔸آنانی که برنامه را دیده اند حتماً متوجه شده اند که زنان حاضر در این برنامه با وجود پوشش زیبا و رنگارنگ محلی، در زیر روسریشان مقنعه سیاه بسته بودند!!! کاری بس عجیب و نازیبا که گویا با سفارش عوامل ساخت برنامه و شبکه تلویزیونی این اتفاق رخ داده است.

🔸 من تاکنون ندیده ام و نمی‌دانم کدام زن تالش است که روئَره rawara (روسری سفید رنگ از جنس حریر) را روی مقنعه ببندد؟!! هر چند در گذشته زنان تالش پوششی خاص که در مناطق مختلف تالش دارای نام های مختلفی بوده زیر روسری سفید خود می‌پوشیدند، اما این پرسش را باید از حضرات برنامه ساز پرسید در کجای تاریخ و فرهنگ ما مقنعه سیاه جزوی از پوشاک زنان تالش ثبت شده است؟ و بر اساس کدام منبع پژوهشی، آقایان برنامه ساز به خود اجازه داده اند چنین کار نازیبا، ناپسند و خائنانه ای را در حق هویت و فرهنگ و پوشش زنان تالش انجام دهند و به نام خود این ننگ را در تاریخ ثبت کنند؟

⬅️عجیب تر از آن قبول این کار نادرست و ناپسند از طرف بانوان و دیگر عزیزان تالش حاضر در برنامه است. به راستی چرا باید چنین دستوری را اطاعت می‌کردند؟ آیا صرفاً به خاطر حضور در یک برنامه تلویزیونی و دیده شدن توسط مردم به خود اجازه داده اند با چنین پوششی من درآوردی در یک برنامه حضور داشته باشند و در این کار نابخشودنی شریک شوند؟

⬅️شاید خوانندگان بزرگوار این نوشته بر نگارنده خرده بگیرند که چرا با این دیدگاه درباره این برنامه نوشته است و چرا تلاش‌ها و حضور همشهریانش را نادیده انگاشته است؟ راستش اصلاً قصد نادیده انگاشتن تلاشهای همزبانان و هم ولایتی‌هایم را ندارم، چون جز یکی دو نفرشان مابقی را نه دیده ام و نه میشناسم؛ اما قرار نیست عزیزان تن به کاری بدهند که به هویت خودشان و قوم شان صدمه می‌زند، حتی در حد یک کار کوچک!! و البته در پاسخ به خرده گیری احتمالی برخی خوانندگان لازم است مطلبی را به اختصار درباره علت نوشتن این یادداشت بنویسم.


◀️خانم پروفسور آنه ماری شیمل مولوی شناس و ایران شناس معروف آلمانی در گفتگویی که چند سال پیش با یک روزنامه ایرانی داشت زحمات مرحوم دهخدا را به خاطر دست بردن در یک ضرب المثل ایرانی و مودبانه ساختن آن ضرب المثل با جایگزین کردن یک واژه به جای واژه اصلی و قدیمی موجود در آن ضرب المثل، چنان زیر سوال برد که انگار دهخدا با این کار خود جنایت بزرگی در حق فرهنگ ایرانی و ضرب المثل های ایرانی مرتکب شده است. چرا که معتقد بود فرهنگ عامه، هویت و فرهنگ یک قوم و یک ملت تاریخ و ارزشی به درازای تاریخ دارد و هیچ کس حق ندارد به میل خود کوچک ترین دخل و تصرفی در آن کند.
تالشان سپیدرود تا کورا/Dınyo Tolışon/ایسپی رو دا کورا
چنگ اندازی به هویت زنان قوم تالش توسط صدا و سیمای میلی ✍️ #شهرام_آزموده - آموزگار، روزنامه‌نگار و سردبیر ماهنامه تالش شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ برابر با اول ژوئن ۲۰۲۴ 🌐هفته‌نامه باخترگیلان- یکی دو شب پیش در یکی از شبکه‌های صدا و سیما مانند چند هفته اخیر برنامه‌ای…
◀️نگارنده این سطور نه آنه ماری شیمل است و نه قصد دارد نقش او را بازی کند؛ اما به عنوان یک تالش حق خود می‌داند از هویت و فرهنگ و تاریخ تالشان و خصوصاً بانوان ارجمند و تاریخ ساز این قوم که نقش اصلی را در ماندگاری زبان و فرهنگ و ... قوم تالش داشته اند دفاع کند و این یادداشت نیز در راستای دفاع از حقوق زنان تالش و از جمله بانوان حاضر در برنامه است که بنا به هر دلیلی تن به حضور در برنامه ای داده اند که در درجه نخست، ساخت آن توهین به خودشان بود و چنگ انداختن به هویت زنان تالش توسط صدا و سیمای میلی بود.

◀️البته این برنامه نشان داد که صدا و سیمای ما واقعاً میلی است و ملی نیست. چرا که حضرات مسئولش به میل خود در هویت ملی ایرانیان و اقوام ایرانی دخل و تصرف می کنند. اما نیک می دانیم که به گفته سعدی شیرازی:

سنگ بی قیمت اگر کاسه زرین شکند / قیمت سنگ نیفزاید و زر کم نشود

◀️شک ندارم که صدا و سیما با چنین کارهایی نه تنها نمی تواند در فرهنگ و هویت ما تالشان خدشه و خللی وارد کند که بی شک با کم شدن تماشاگرانش که از دیدن چنین برنامه هایی بیش از پیش از آن متنفر می شوند، زیانش برای صداوسیما بیش تر از گذشته خواهد شد و صد البته با رفتن زمستان روسیاهی برای زغال صدا و سیما خواهد ماند.

◀️پایان سخن این که ما تالشان راش های سربلند جنگل های تالشیم و با ضربات تبرهایی چنین کل(kǝl) به زمین نخواهیم افتاد! پاینده ایران!/

هفته‌نامه باخترگیلان
🆔//
www.tg-me.com/Espiarodakora
اولین همایش مدیریت پسماند

موسسه فرهنگی و هنری وسکه با همکاری شهرداری رضوانشهر برگزار می نماید.

با حضور دکتر ابوعلی گلزاری
متخصص مدیریت پسماند و مدرس دانشگاه

1403/03/17
ساعت : 16
محل برگزاری: خانه خلاقیت و نوآوری رضوانشهر


🆔//www.tg-me.com/Espiarodakora
امروز شانزدهم خرداد ماه روزجهانی محیط زیست نام گذاری شده و بی شک این نام گذاری برای حمایت از محیط زیست و آگاهی دادن به مردم برای حفاظت از آب، خاک، هوا، گونه های گیاهی و جانوری، حیات وحش، جنگل ها و مراتع، تالاب ها وهر آنچه که محیط زیست ما را می سازد می باشد
آسیب به  محیط زیست یک مسئله بین المللی است که بشر برای رسیدن به توسعه‌ اقتصادی خود عامل این آسیب بوده اگر چه در سطح جهانی اکنون تمهیداتی برای جبران خسارات وارده ویا جلوگیری از آسیب بیشتر به طبیعت اندیشیده  شده  اما این تلاش ها و تمهیدات در مقابل زیان های وارده بسیار اندک می باشد.
در کشور عزیز ما ایران  ما در هر گوشه ای با این  مشکل مواجه هستیم بخصوص در جای جای استان گیلان.
حجم عظیمی از زباله که سوغات مردم و مسافران  بخصوص در ایام تعطیلات به محیط زیست  است روزانه روانه طبیعت می شود.
کوهی عظیمی از زباله در سراوان به ارتفاع صد و طول هفده کیلومتر که علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع و انتشار بیماری های گوناگون  بخشی کوچکی از این هدیه می باشد که پساب ناشی از این زباله ها که مجددا به شهر رشت بر می گردد موجب گردیده که رودخانه های "گوهر رود" و "زردجوب" که روزگاری مملو از زندکی بودند  تبدیل به رودخانه هایی شوند که هیچ موجود زنده ای قادر به زندگی در آن نباشد.
تالاب انزلی و مشکلات آن که مثنوی صد من کاغذ می خواهد.
رشد گیاه بیگانه و مهاجم سنبل آبی در تالاب ها و استخرهای سراسر منطقه که  هدیه ای از دوستان چینی ما هست موجب نابودی تالاب و انواع آبزیان گردیده !.
سواحل زیبای کاسپین در سراسر مناطق بخصوص در  مناطق تالش نشين که علاوه بر برداشت  شن و ماسه  تبدیل به گورستان زباله گردیده.
مناطق گردشگری در سراسر منطقه بخصوص در کنار رودخانه ها علی  الخصوص رودخانه زیبای سیاهمزگی  که در پایان یک روز تعطیل تبدیل می شود به گورستانی از زباله به جای مانده از کسانی است  که با طبیعت دشمنی دارند.
رد چرخ موتورها ی سنگین و ماشین های آفرود در مناطق مختلف گيلان بخصوص در ییلاقات ماسال و از چند سال قبل  در ییلاق های سیاهمزگی که  باعث نابودی مراتع و خاک حاصل خیز آن شده  و دیگر هرگز در آنجا علفی سبز نخواهد شد و هزاران هزار مشکلات زیست محیطی که مجالی برای شمردن آن در این مقال نیست.
ولی باید به آنها توجه نمود و باید این را بدانیم که می شود با کمی دقت از نابودی طبیعت جلوگیری نمود. در هفتم خرداد سال جاری، گروه حامیان فعالیت های تالشی وتاتی  با همکاری گروه جغرافيای پژوهشگاه تاریخ اسلام، ششمین نشست علمی خود را به چالش های زیست محیطی در مناطق تالش و تات نشين  اختصاص داد و سعی نمود که سهم اندکی در بهبود وضعیت محیط زیست منطقه داشته باشد.
دوستان گرامی قدرت فضای مجازی را دست کم نگیریم. اگر گروه های مختلف امروز که روزجهانی محیط زیست است و یا در سایر ایام اوقاتی را به این امر  اختصاص دهند و پیام هایی  جهت بالا بردن آگاهی مخاطبین خود رد وبدل نمایند  بی هیچ تردیدی می تواند در بهبود وضعیت محیط زیست ما تاثیر گذار باشد و خدا را چه دیدید شاید  پیام ها عاملی بشود که مسئولین محترم هم از خواب  غفلت بیدار شوند و چاره‌ای برای مشکلات و چالش های زیست محیطی بیندیشند.
ما فقط یک زمین برای زندگی داریم.
پس قدر دان این نعمت الهی باشیم و آن را با وضعیت بهتری به فرزندان و آیندگان هدیه دهیم
پاینده باشید

: مجید نعمتی سیاهمزگی
۱۴۰۳/۰۳/۱۶

🆔//www.tg-me.com/Espiarodakora
محفل میرزایی ها به مناسبت نود و هشتمین سالگرد شهادت میرزا حسن خان آلیانی( معین الرعایا) 

سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ ساعت ۹:۰۰

سالن اجتماعات اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان فومن

🆔//
www.tg-me.com/Espiarodakora
Forwarded from آذری ها |Azariha
❇️ در ۲۱ سال گذشته ۱۲۰۰ کتابخانه در جمهوری باکو تعطیل شده است!

تغییر الفبا در جمهوری باکو که فقط با هدف ایرانی‌زدایی و بیگانه کردن مردم با هویت تاریخی‌شان صورت گرفت، روز به روز این جامعه را از اسناد مکتوب و کتاب‌ها دور کرد به طوری‌که در ۲۱ سال گذشته در این کشور کوچک، ۱۲۰۰ کتابخانه تعطیل شده است.


🆔 @Ir_Azariha
همایش بزرگداشت نخستین سالگرد درگذشت
بنیانگذار تات و تالش شناسی ایران
خادم بی بدیل فرهنگ تات و تالش دکتر علی عبدلی
پنج شنبه 24خرداد
@tatistan
🔵 «پایتخت جوانان جهان ترک» لباس جدید باکو بر تن «پان‌ترکیسم»؛ قوم ایرانی تالش در تیررس

Dınyo Tırka jıvonon poytaxt, Boku toža olat, Pántırkismi tán ada, İronıža Tolıša xalxi hadaf gataše

🔹به گزارش رسانه فرهنگی و خبری هَژِن، فعالان فرهنگی و اجتماعی شهرستان تالش طی بیانیه ای اعتراض خود را نسبت به اقدام سازمان بین‌المللی کشورهای ترک با ابتکار حکومت باکو برای انتخاب شهر تالش‌نشین لنکران به عنوان "پایتخت جوانان جهان ترک در سال 2024" اعلام داشتند.

Žago ki farhangi iyan xabariya mediá Hažen elon kárdaše İroni Tolıš šahristoni farhangi iyan ijtimáyiya faolon ila bayonnoma ada ıštan norohatati iyan noroziyati cı Boku davlati ku elonıšon kárda. Avon ıštan bayonot ada, Lánkoni Tırka jıvonon poytaxt elon kárde ku gırašon kárda o ca sababi Tolıša xalxi nom iyan tumi davasovıniye zınašone.

متن بیانیه به شرح زیر است:

شهری که روزگاری مرکز تاریخی خانات تالش بود و در دوران پس از جدایی از ایران مردمانش برای احقاق حقوق خود و رهایی از یوغ بیگانه بارها علیه حکومت باکو بپاخاسته‌اند، در اقدامی هدفمند پایتخت جوانان جهان ترک نام گرفت.
اقدامی عجیب و مضحک که در آن لنکران بزرگترین شهر تالش‌نشین جهان به عنوان پایتخت جوانان جهان ترک معرفی می‌شود که به مناسب آن در روزهای ۲۰ تا ۲۲ خرداد ماه ۱۴۰۳ در جمهوری آذربایجان شاهد برگزاری مراسم‌هایی با حضور هیئت‌هایی از پنجاه کشور متعدد هستیم.

سوال اینجاست چرا در بین صدها شهر ترک‌نشین در کشورهای ترکی زبان جهان، شهری که بیش از ۹۵ درصد جمعیتش را تالش‌ها تشکیل می‌دهند باید دارای یک چنین عنوان غیرموجهی باشد؟

بی‌گفتگوست که این شهر پیشینه‌ای تالشی دارد و روزگاری مرکز اداری، اقتصادی و فرهنگی منطقه جغرافیایی تالش بزرگ بوده است و به علت حفظ زبان و هویت تالشی که جزیی از تمدن ایران بزرگ است، مورد سوءظن مقامات پانترک باکو و اربابانش است.
از این روی پانترکیسم برای محو و نابودی آثار و نشانه‌های تمدن ایرانی درصدد است تمام همّ خود را بکار گیرد تا نام تالش را از صفحه تاریخ و جغرافیای خود حذف کند و در راستای نیل به این هدف نام منطقه تالش را به منطقه جنوب تغییر داده و با بهانه‌های واهی چون جاسوسی برای ایران و یا قاچاق مواد مخدر فعالان سیاسی و حتی فعالان فرهنگی، اجتماعی تالش را حذف نموده است.

امروز هم سازمان بین‌المللی کشورهای ترک با ابتکار حکومت باکو با انتخاب لنکران به عنوان پایتخت جوانان جهان ترک تیر دیگری به پیکر تالش و تالشی زد، تیری که پانترکسیم دقیقا روی گردن ایران قرار داده است.

ما به عنوان جمعی از فعالین فرهنگی و اجتماعی شهرستان تالش این اقدام مضحک، غیرانسانی و خلاف اصول مردم‌سالارانه دولت باکو را شدیداً محکوم کرده و  معتقدیم این اقدام ضد هویت ایرانی، تالش‌ستیزانه‌ و سبکسرانه دولت باکو باید با موج گسترده‌ای از واکنش‌های اعتراضی مواجه شود تا این تیر پانترکیسم هم به سنگ بخورد.

#هژن

🔻 تلگرام:
🆔 @HazhenNews

🔻 اینستاگرام:
https://www.instagram.com/hazhen.ir

🔻ایتا:
http://eitaa.com/hazhen
Forwarded from Talysh International TV
De İronı Həjen nomədə agentəti xəbə əsos;
Tolışi şəhəri mədəni-ictimayi əktiviston gıləy bəyanatədə ıştə itirozi iyən norohətəti çı Boku davlətiku ilon kardışone.
Əvon ıštə bəyanatədə Lankoni de 2024-nə sori Tırkə cıvonon poytəxti unvan ilon karde gorə itiraz kardəşone.

به گزارش رسانه هَژِن در ایران، فعالان فرهنگی و اجتماعی تالش طی بیانیه ای اعتراض خود را نسبت به دولت باکو عنوان کردند.
آنها در این بیانیه به انتخاب شهر تالش‌نشین لنکران به عنوان "پایتخت جوانان جهان ترک در سال 2024" اعتراض کرده اند.

📱 Instagram

📺 YouTube

Contact us

WhatsApp & Telegram

📲 +49 1785 739726
-------------------
@TalyshTV
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
فیلمی از چابک‌سواران تالش با صدای اهورایی قسمت خانی…❤️

لینک ورودبه کانال 👇

//www.tg-me.com/Espiarodakora
Forwarded from ایران زمین
رژیم علی‌اف مرکز تالشان یعنی شهر لنکران را به عنوان پایتخت سیرک به اصطلاح جهان ترک در سال 2024 معرفی کرد / هرچه بگویم از طنز ماجرا کم نمی‌شود :)

تالشی یکی از مهم‌ترین و کهن‌ترین زبان‌های ایرانی در پیوند با اوستایی است که بشدت در معرض خطر نابودی برنامه ریزی شده رژیم علیف قرار دارد. تالش‌ها در دو سوی مرز در کرانه کاسپین سکونت دارند

این انتخاب کاملا حساب‌شده و در راستای جعل هویت سرزمین تالشان و سرکوب هرچه بیشتر این مردمان تحت ستم علیف می‌باشد. تاکنون چند تن از رهبران برجسته تالشان توسط رژیم علیف ترور شده‌اند

🆔 @iranzamin777
🆔 Admin @f777kim

‌.
برنده سال ۲۰۲۴ مدال ادبی ذوالفقار احمدزاده معرفی شد.

صندوق بین المللی تالش در سوئد ۲۵ خرداد ماه هر سال، مصادف با زادروز ذوالفقار احمدزاده (پدر شعر تالشی) برنده مدال ذوالفقار احمدزاده را معرفی می کند.
برنده این جایزه توسط یک گروه هفت نفره -از داوران به صورت ناشناس- معرفی می گردد.
بر اساس رای و نظر کمیته داوران، مدال سال ۲۰۲۴ به دکتر احسان شفیقی از تالش های منطقه عنبران استان اردبیل تقدیم می شود.

منبع خبر:
https://www.tg-me.com/TalyshTV
📱 Instagram


https://www.tg-me.com/irankadus
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
شعر خوانی به زبان تالشی جناب آقای مرتضی سخایی، فعال فرهنگی و پژوهشگر نهضت جنگل


شعر: حسین صفری سید آبادی

به نام او که نامش ما را بس است
همو که خیر و خوشی‌مان در دست اوست

به نام او که ما را به خنده وا می‌دارد
ما که خوشحال شویم، او هم می‌خندد

▫️ اولین محفل میرزایی‌ها: حسن خان، کوچک خان
🔰 فومن : 22 خرداد 140
🎥 فیلم: رحیم شعبانی


@mirzaeihaa:منبع

🆔://www.tg-me.com/Espiarodakora
2024/06/17 00:12:35
Back to Top
HTML Embed Code: