Telegram Web Link
✳️ سقف کوبیاکس چیست ؟ | مزایا، معایب و نحوه اجرا — به زبان ساده

‏سقف کوبیاکس یک سیستم اجرای دال مجوف دو طرفه بتنی با استفاده از قالب‌های پلاستیکی است. در این مقاله، تاریخچه، اجزا، انواع، عملکرد، نحوه اجرا، مزایا، معایب و نکات طراحی سقف کوبیاکس را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

══ فهرست مطالب ══

‏ ○ تاریخچه سقف کوبیاکس به چه دورانی باز می‌گردد؟
‏ ○ کوبیاکس چیست؟
‏ ○ اجزای سقف کوبیاکس چه هستند؟
‏ ○ انواع قالب کوبیاکس کدام هستند؟
‏ ○ عملکرد سقف کوبیاکس چگونه است؟
‏ ○ اجرای سقف کوبیاکس چگونه صورت می‌گیرد؟
‏ ○ الزامات اجرایی و طراحی سقف کوبیاکس چه هستند؟
‏ ○ مزایای سقف کوبیاکس چه هستند؟
‏ ○ معایب سقف کوبیاکس چه هستند؟
‏ ○ قیمت سقف کوبیاکس چند است؟
‏ ○ معرفی فیلم آموزش مقدماتی انواع کف‌ها و سقف‌های سازه‌ای و غیر سازه‌ای
‏ ○ طراحی سقف کوبیاکس چگونه انجام می‌شود؟


🔸 تاریخچه سقف کوبیاکس به چه دورانی باز می‌گردد؟

‏ایده ساخت دال‌های مجوف (توخالی) به دوران باستان باز می‌گردد. در آن دوران، طراحان در حین تلاش برای ساخت سازه‌هایی با دهانه‌های بزرگ دریافتند که المان‌های توپر باعث اعمال بارهای اضافی بر روی سازه می‌شوند و افزایش دهانه را غیر ممکن می‌کنند. از این‌رو، مهندسان دوران باستان به فکر طراحی سازه‌هایی با عضوهای توخالی افتادند. معبد «پانتئون» (Pantheon) در رم ایتالیا، یکی از اولین سازه‌ها دارای المان‌های توخالی است. طراحان این سازه با استفاده از جعبه‌های مخصوص (مانند بلوک) در سقف، وزن آن را کاهش دادند و امکان افزایش قابل توجه دهانه را فراهم کردند.

‏اصول طراحی معبد پانتئون تا قرون وسطی برای ساخت سازه‌های بزرگ دیگر مورد استفاده قرار می‌گرفت. در سال‌های گذشته، استفاده از دال‌های مجوف در سازه‌های در حال کم‌رنگ شدن بود تا اینکه در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی (اواسط دهه ۱۳۷۰ شمسی)، ایده ساخت دال‌های دو طرفه مجوف دوباره مطرح شد. پیشرفت تکنولوژی قالب‌سازی، امکان ایجاد حفره‌های واقعی درون سازه توسط قالب‌های پلاستیکی را فراهم کرد.

‏در سال ۱۹۹۸ میلادی (۱۳۷۷ شمسی)، تحقیقات بر روی دال‌های بتن مسلح دو طرفه مجوف، طراحی سازه با ظرفیت باربری خوب بدون نیاز به میلگردهای برشی اضافی را ممکن ساخت. در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ میلادی (۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳ شمسی)، چندین پروژه آزمایشی با استفاده از کوبیاکس برای امکان‌سنجی اجرا و ارزیابی پایداری سازه انجام شد. محصولات کوبیاکس از آن بازه زمانی تا کنون در حال تغییر و توسعه هستند.


🔸 کوبیاکس چیست؟

‏کوبیاکس یک سیستم اجرای سقف دال مجوف دو طرفه بتنی با استفاده از قالب‌های پلاستیکی بازیافتی است. این سیستم با به کارگیری قالب‌های سبک در ساختار عضوهای بتن مسلح، باعث ایجاد فضاهای خالی درون آن‌ها می‌شود. کوبیاکس، از سیستم‌های مدرن ساخت دال بتنی به شمار می‌رود که اجرای سقف با ضخامت پایین و دهانه بلند را امکان‌پذیر می‌کند.

‏دال دو طرفه، نوعی از دال‌های معمولی است که از هر چهار طرف توسط تیر و ستون نگهداری می‌شود. به دلیل تحمل بار در دو جهت افقی و عمودی (نسبت به تیرها)، به این دال‌ها دو طرفه می‌گویند. دال‌های دو طرفه معمولا برای ساخت دهانه‌های بلند با طول و عرض بیشتر از ۴ متر مورد استفاده قرار می‌گیرند. نسبت طول به عرض در این نوع دال کمتر از ۲ است.

‏دال مجوف، دالی است که تمام مقطع آن توسط بتن پر نمی‌شود. کوبیاکس، یوبوت و بابل دک، شناخته‌شده‌ترین سیستم‌های دال مجوف دو طرفه هستند. در این سیستم‌ها، حجم بتن مصرفی نسبت به سیستم‌های دال توپر کاهش قابل توجهی پیدا می‌کند؛ بدون آنکه تغییری در ظرفیت باربری دال رخ دهد. تصویر زیر، تفاوت بین دال مجوف، توپر و ترکیبی را نمایش می‌دهد.



مطالعه ادامه مطلب 👇👇

🔗 سقف کوبیاکس چیست ؟ | مزایا، معایب و نحوه اجرا — به زبان ساده — کلیک کنید (+)


📌 کانال اختصاصی آموزشی مهندسی

آخرین مطالب علمی، مقالات رایگان و ویدئوهای آموزشی مهندسی را در کانال اختصاصی [@FaraEng] دنبال کنید. 👇

@FaraEng — مطالب و آموزش‌های مهندسی فرادرس

2025/07/13 13:29:21
Back to Top
HTML Embed Code: