Telegram Web Link
دالان باریک توسعه‌ی اقتصادی ایران

آسم‌اغلو و رابینسون در کتاب دالان باریک آزادی به تشریح دینامیکی در جوامع انسانی می‌پردازند که در آن قرار گرفتن در دالان توسعه‌ی همه‌شمول نیازمند برقراری تعادل بین قدرت حکومت و قدرت جامعه‌ی مدنی است. کتابی که به زودی در مورد آن و نقدهایش بیشتر خواهیم شنید.

❇️اما به نظر می‌رسد که اگر در مورد توسعه‌ی اقتصادی ایران -به عنوان یک کشور سرشار از منابع طبیعی با سطح توسعه‌ی نهادی و اقتصادی متوسط - بخواهیم صحبت کنیم می‌توان از یک دالان باریک دیگر هم نام برد.

🌷دالان باریکی که در آن توسعه‌ی اقتصادی نیازمند برقراری تعادل بین اصلاحات اقتصادی و گشایش‌های بین‌المللی است.
در این دالان توسعه‌ی پایدار (و نه موقتی) اقتصاد ایران نیازمند بهبود مستمر و متناسب گشایش‌های بین‌المللی و اصلاحات اقتصادی داخلی است.

⚠️در مقابل گشایش‌های بین المللی بدون اصلاحات اقتصادی متناظر با آن در عمل اقتصاد ایران را در یک چرخه‌ی سرکوب ارزی، افزایش وابستگی اقتصاد به منابع طبیعی و کاهش کیفیت نهادهای اقتصادی قرار می‌دهد. این چرخه در نهایت منجر به افزایش تحریم‌پذیری اقتصاد ایران و در عمل افزایش انگیزه‌ها برای تحریم اقتصاد ایران می‌شود. چرخه‌ای که نیمه‌ی دوم دهه‌ی هشتاد بهترین نمونه‌ی آن است.

⚠️همچنین اصلاحات اساسی اقتصادی بدون گشایش‌های بین‌المللی و در شرایط مضیقه‌ی ارزی به دلیل تاب‌آوری کم جامعه می‌تواند منجر به آشوب‌های اجتماعی و در نهایت به ضد خودش تبدیل شود. واقعیت آن است که بخش زیادی از اصلاحات اساسی اقتصادی حداقل در کوتاه مدت منجر به بازتوزیع منافع اقتصادی بین گروه‌های مختلف می‌شود. در شرایط بحرانی از آنجاییکه گروه‌های مختلف وضعیت خود را بدتر از وضعیت گذشته‌ی خودشان می‌بینند، آستانه‌ی تحمل آن‌ها برای هر گونه کاهش بیشتر رفاهشان بسیار کم است و در نتیجه‌ هزینه‌ی اجتماعی انجام اصلاحات بیشتر از هزینه‌ی اصلاحات در شرایط عادی است. اتفاقات آبان ۹۸ یکی از تلخ‌ترین مثال‌های این چرخه‌ی شوم است.

👈البته عواملی هم بر عریض شدن این دالان باریک موثر هستند. برخی از عواملی که منجر به عریض شدن این دالان باریک و در نتیجه افزایش تاب‌آوری اقتصاد ایران (در برابر شوک‌های بین المللی و در برابر اصلاحات اقتصادی) می‌شود عبارتند از:
🔹افزایش سرمایه‌ی اجتماعی دولت
🔹افزایش کیفیت نیروی انسانی (و علی‌الخصوص تیم اقتصادی) دولت
🔹کاهش نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی

مثلا اگر دولت بتواند مردم را متقاعد بکند که در بلند مدت اصلاحات اقتصادی به نفع خود آنان است، میزان تحمل‌پذیری برای این اصلاحات افزایش می‌یابد. داشتن نیروی انسانی بهتر در دولت نیز قطعا در کیفیت سیاست‌ها تصمیم بسزایی دارد. نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی هم بر میزان بازتوزیع اصلاحات اقتصادی و در نتیجه مقاومت در برابر اصلاحات تاثیر مستقیم دارد. اما بخش عمده‌ی این عوامل در کوتاه مدت غیر قابل تغییر است.

📣مهم‌ترین نتیجه‌ی این نگاه آن است که متوجه بشویم که برای رشد بلند مدت و پایدار اقتصاد ایران به شدت نیازمند اصلاحات متناسب و هم زمان در گشایش‌های بین‌المللی و مسائل داخلی (مانند نظام حکمرانی، کسری بودجه، رشد نقدینگی، نظام رفاهی، نظام تجاری،...) هستیم.

⚠️مثلا در این نگاه، آثار اقتصادی بلند مدت کاهش یک‌باره‌ی تمامی تحریم‌ها الزاما بهتر از آثار کاهش گام‌به‌گام اما مستمر تحریم‌ها و همزمانی آن با اصلاحات اقتصادی داخلی نیست.

⬅️به عبارت دیگر در صورت صحت این نگاه مهم‌ترین وظیفه‌ی مجموعه‌ی وزارت خارجه و تیم اقتصادی یافتن مجموعه‌ی تدریجی و گام به گامی از گشایش‌های بین‌المللی و اصلاحات اقتصادی است که بتوانند در کنار یکدیگر به پیش برود.

در غیر این صورت افزایش یکباره منابع ارزی در دسترس در عمل منجر به افزایش بی‌رویه‌ی واردات، سرکوب قیمت ارز (نسبت به نرخ رشد نقدینگی) و در نهایت بازگشت تحریم‌ها و شوک ارزی بعدی در سال‌های آینده می‌شود. از طرف دیگر عدم کاهش‌ تحریم‌های فعلی هم امکان هرگونه اصلاح اساسی اقتصادی از کشور را می‌گیرد و با وضعیت فعلی نظام ارزی، رفاهی و تجاری کشور وضع معیشت مردم روز به روز بدتر می‌شود.

🌷به نظرمی‌رسد یافتن مجموعه‌ی گام‌به‌گام و متناسب گشایش‌های بین‌المللی و اصلاحات اقتصادی داخلی در سال‌های پیش‌رو مهم‌ترین راهکار نجات اقتصاد ایران از وضعیت دهه‌های اخیر است.
@monitoreconomy_ir
🔴 بدهکارترین کشورهای جهان؛ ۲۰۲۱

🔸 ژاپن همچنان با ۲۵۷ درصد بالاترین نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی در جهان را دارد که به طور قابل توجهی بالاتر از سایر کشورهای توسعه یافته است.

🔶 ايران هم ۳۳.۶ درصد‏ توليد ناخالص داخلی‌اش بدهی دارد.

@monitoreconomy_ir
🔴 کارنامه فسادزدایی ۲۰۲۱

🔸 ائتلاف جهانی ضدفساد «شفافیت بین‌المللی» تازه‌ترین گزارش «شاخص ادراک فساد» خود را برای ۲۰۲۱ منتشر کرد. این شاخص معیاری برای اندازه‌گیری سطح درک‌شده فساد بخش دولتی در ۱۸۰ کشور است و مقیاس نمره صفر (بالاترین فساد) تا ۱۰۰ (پاک‌ترین) دارد.

🔶 نمره فساد ایران بدون تغییر نسبت به سال ۲۰۲۰، ۲۵ است؛ با این حال جایگاه ایران نسبت به سال گذشته، در میان ۱۸۰ کشور جهان با یک پله سقوط در رتبه ۱۵۰ قرار گرفته است.

🔸 در رتبه‌بندی، دانمارک و فنلاند و نیوزلند توانستند به طور مشترک با نمره ۸۸، در رده نخست به‌عنوان پاک‌ترین کشور و نروژ با نمره ۸۵ در جایگاه بعدی قرار گرفته است.
@monitoreconomy_ir
قسمت ششم فصل دوم #فارکست منتشر شد.
#Farcast

آنچه در این قسمت می‌شنوید:

#دکتر_حسین_نیلی
فناوری #پیوند_اعضای_بدن حیوان به انسان
حذف و اضافه ۱۰ ژن، چطور قلب خوک را آماده پیوند به انسان کرد؟
استفاده از حیوانات، چه ظرفیتی برای متحول ساختن اقتصاد #پیوند_عضو دارد؟

#دکتر_حامد_قدوسی
معمای پس‌انداز فراوان در جهان
چرا نرخ پس‌انداز و #انباشت_دارایی در جهان بالا است؟
آیا کرونا جریان پس‌انداز را عوض خواهد کرد؟

#دکتر_فرهاد_نیلی
تحولات خارج از كنترل #نرخ_بهره
آيا دوران پول ارزان به سر آمده است؟
پيشرانه‌هاي ساختاري كاهش نرخ بهره كدامند؟

#دکتر_سید_فرشاد_فاطمی
رقابت شرکت‌ها برای به کارگیری نیروی کار ماهر
شرکت‌های آمریکایی چه راه‌حل‌های خلاقانه‌ای برای کمبود نیروی کار دارند؟
شرکت‌های آلمانی چگونه در دوره همه‌گیری با مشکل #کمبود_نیروی_کار مواجه شدند؟

میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/erJdZPux

در شبکه‌های اجتماعی با #فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo
@monitoreconomy_ir
تأمین مالی از طریق اوراق بدهی در دولت سیزدهم
 
🔸 دولت سیزدهم با محدود شدن سایر گزینه‌های تأمین مالی اقدام به استفاده گسترده از اوراق کرد. این امر منجر به تحمیل شرایط به بانک‌ها برای خرید اوراق گشت که نتیجه آن بر کمبود منابع بانک‌ها و افزایش نرخ بین بانکی مشاهده شد.

🔸 پس از تغییر جهت سیاست‌گذاری پولی به سمت تسهیل شرایط انقباضی در پیش گرفته شده با کاهش نرخ ریپو از ۲۰.۱۸ درصد به ۱۹.۳ درصد در دی‌ماه، به نظر می‌رسد دولت نیز سعی کرده است با روند در پیش گرفته شده از سوی بانک مرکزی همراهی نماید تا از فشار بیشتر بر بازار پول جلوگیری شود. البته به نظر می‌رسد با توجه به تحولات اخیر در وضعیت فروش نفت و دسترسی به منابع حاصل از فروش منابع فعلی یا گذشته نیز در تحقق موارد ذکر شده بی‌ تأثیر نباشد. دولت سیزدهم طی بیست مرحله حراجی که از ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ تا ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ داشته، حدود ۷۸ هزار میلیارد تومان اوراق نقدی (کوپن دار) فروخته است. 
@monitoreconomy_ir
قسمت هفتم فصل دوم فارکست منتشر شد.
#Farcast
#دکتر_حامد_قدوسی
بحران مالی بعدی
آیا نشانه‌هایی از یک بحران مالی جدید به چشم می‌‌خورد؟
در صورت #سقوط_بازارهای_مالی چه خواهد شد؟

#دکتر_سید_فرشاد_فاطمی
میل به ولخرجی در پساکرونا
چرا احیاء سرمایه‌گذاری پس از کرونا سریعتر از بحران مالی سال‌ ۲۰۰۸ بود؟
#سرمایه_در_پساکرونا به چه بخش‌هایی هدایت می‌شود؟

#مهندس_علیرضا_ساعدی
چین در کلوپ کشورهای با درآمد بالا
آیا #چین در آینده نزدیک به جمع #کشورهای_با_درآمد_بالا می‌پیوندد؟
پیشران‌های #تداوم_رشد_اقتصادی چین چیست؟

#دکتر_حسین_نیلی
انبار فروشگاه‌ها، کندوی ربات‌های تیز و چابک
۳۵۰ هزار #ربات در انبارهای #شرکت_آمازون چه کار می‌کنند؟
تا پیمودن #زنجیره_تأمین «#بدون_دخالت_دست» چقدر فاصله داریم؟

میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر
بیتا امین‌پور

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/e7uWzunZ

در شبکه‌های اجتماعی با #فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo
📈 #نرخ_تورم #بهمن ماه ۱۴۰۰، ۴۱.۴ درصد

🔶 تورم نقطه به نقطه ۳۵.۴ درصد

مرکز آمار ایران اعلام کرد:

🔸 در بهمن ماه ۱۴۰۰ عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۳۹۶.۴ واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۲.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد.

🔸 در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۵.۴ درصد می‌باشد؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۳۵.۴ درصد بیشتر از بهمن ماه ۱۳۹۹ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (۳۵.۹ درصد) ۰.۵ واحد درصد کاهش یافته است.

🔹 درصد تغييرات شاخص كل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به بهمن ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۴۱.۴ درصد است.
#تورم
@monitoreconomy_ir
🔴 رشد نگران‌کننده تولید در صنایع کشور- منفی برای چهارمین ماه متوالی
 
🔸 در نمودار روند رشد شاخص تولید صنعتی نسبت به ماه مشابه سال قبل ترسیم شده است. ملاحظه می‌شود که رشد شاخص تولیدات صنعتی برای چهارمین ماه متوالی منفی است که در یک سال و نیم گذشته بی سابقه است.

🔸 با توجه به سرد شدن هوا و در نتیجه کاهش گاز تحویلی به تولید کنندگان مواد شیمیایی و همینطور قطعی مقطعی گاز و برق صنایع فلزی باعث ادامه‌دار شدن رشد منفی این شاخص شده است. در مقابل می‌توان گفت مهم‌ترین عاملی که باعث شده است تا شاخص مذکور افت زیادی نداشته باشد، وضعیت خودروسازها هستند که در دی ماه در حدود ۱۰ درصد رشد تولید داشته‌اند. 

🔸 از سوی دیگر با توجه به سیاست‌های کنترل ترازنامه‌ای بانک مرکزی و محدود کردن بانک‌ها در اعطای تسهیلات، بنگاه‌های اقتصادی برای تأمین سرمایه در گردش خود با مشکلاتی مواجه شده‌اند که با این اوصاف پیش‌بینی می‌شود رشد بخش صنعت که مطابق اعلام بانک مرکزی در تابستان نیز منفی بوده است، همچنان در پاییز و زمستان منفی یا بسیار ناچیز باشد و از این محل در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ مشارکتی در رشد اقتصادی کشور وجود نداشته باشد.  
@monitoreconomy_ir
سند تحول دولت مردمي.pdf
11.9 MB
سند تحول دولت مردمی

🔹 دولت سیزدهم، «سند تحول دولت مردمی» را منتشر کرد. این سند، برنامه مدون دولت سیزدهم برای تحقق وضع مطلوب است که متناسب با وضع موجود و موضوعات اولویت‌دار ارائه شده است.

🔹 با بررسی‌های کارشناسی، اولویت‌های اساسی در دو حوزه بخش‌های پیشران و موضوعات فرابخشی با دو معیار اصلی «میزان اهمیت»و «میزان فوریت» انتخاب شده‌است. بر این اساس برنامه تحول بخش‌های پیشران و موضوعات فرابخشی در نه فصل زیر تدوین شده است:
۱- تولید و اشتغال
۲- سرمایه‌گذاری و نظام تامین مالی
۳- نظام مالیه عمومی
۴- زیرساخت
۵- امور اجتماعی و سلامت
۶- آموزش
۷- فرهنگ و هنر
۸- نظام اداری و حقوقی
۹- سیاست خارجی و امنیت

🔹 این سند بر اساس چهار رکن اساسی زیر بوده است:
۱- عدالت محوری و فسادستیزی به مثابه جوهره تحول و مسیر اصلی برای حرکت آینده
۲- میدان‌داری مردم با پیشتازی جوانان برای اقامه قسط و عدل به مثابه الگوی راهبری تحول
۳- دانش و خیزش علمی برای تولید ثروت و اقتدارآفرینی به مثابه پیشران تحول
۴- خانواده مداری به مثابه پیکره سلولی بنیادین تحول
@monitoreconomy_ir
امیدوارم سال ۱۴۰۱، سالی سرشار از خیر و برکت، همراه با سلامتی برای شما دوستان و همراهان گرامی باشد.

◽️ ناظر اقتصاد
@monitoreconomy_ir
❇️ سال ۱۴۰۱، سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین»
@monitoreconomy_ir
__1647815134.pdf
1.2 MB
گزارش تاثیر تنش میان روسیه و اوکراین بر بازارهای جهانی

🔹
در این گزارش:
۱. نقش روسیه در بازار انرژی و سناریوهای محتمل قیمت نفت و گاز در دنیا
۲. نقش روسیه و اوکراین در تامین موادغذایی و کود شیمیایی در جهان
۳. تاثیر تنش‌ها بر بازار حمل و نقل
۴. نقش این دو کشور در بازار فلزات از جمله سنگ آهن، فولاد و ... بررسی می‌شوند.
▫️
گروه مشاور سرمایه‌گذاری ترنج
@monitoreconomy_ir
قسمت ۸ فصل دوم فارکست منتشر شد.
#Farcast
#دکتر_فرهاد_نیلی
رمز ارزها؛ فرصت‌ها و تهدیدها
چرا در آستانه یک انقلاب در نظام‌های پولی هستیم؟
چگونه #رمز_ارزها نقش و جایگاه بانک‌های مرکزی را متحول خواهد کرد؟

#دکتر_سید_فرشاد_فاطمی
دفاتر خالی و آینده فضاهای تجاری شهری
کرونا بر کسب‌و‌کارهای وابسته به دفاتر تجاری چه اثری داشته است؟
تحولات بلندمدت در طراحی و کارکرد دفاتر تجاری در شهرهای بزرگ چه خواهد بود؟


میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/eYkS_wt8
در شبکه‌های اجتماعی با فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo
@monitoreconomy_ir
قسمت ۹ فصل دوم #فارکست منتشر شد.
#Farcast

#دکتر_فرشاد_فاطمی
تلاش چین برای خنثی‌سازی تحریم‌های غرب
آیا چین می‌تواند خود را از فناوری‌های آمریکایی مستقل کند؟
چین در چه فناوری‌هایی بیشترین وابستگی را به آمریکا دارد؟

#دکتر_فرهاد_نیلی
اقتصاد سیاسی تجارت آمریكا و چین
چگونه بازندگان واردات از چین، ممكن است موجب تندروی در سیاست خارجی آمریكا شوند؟
درس‌های موج اول جهانی‌سازی برای حفظ موج دوم چیست؟

#دکتر_حسین_نیلی
روسیه و زیرساخت ملی برای فناوری‌های دیجیتال
ملی‌سازی کل زیرساخت دیجیتال چه ابعادی دارد؟
چرا روسیه نتوانسته به موفقیت‌های چین دست یابد؟

#دکتر_حامد_قدوسی
پیامدهای اقتصادی حمله روسیه به اوکراین
حمله روسیه از چه محورهایی روی اقتصاد جهانی اثر می‌‌گذارد؟
اقتصاد روسیه تا چه حد از تحریم‌ها آسیب‌پذیر است؟

میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/eKXQnqCu

در شبکه‌های اجتماعی با فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo
@monitoreconomy_ir
قسمت ۱۰ فصل دوم فارکست منتشر شد.
#Farcast
آنچه در این قسمت می‌شنوید:
#دکتر_حامد_قدوسی
امنیت انرژی اروپا
اثرات جنگ اوکراین روی امنیت انرژی اروپا چیست؟
آیا قیمت‌های فعلی اجازه جدایی اروپا از گاز روسیه را می‌دهد؟

#دکتر_سید_فرشاد_فاطمی
پیامدهای جنگ روسیه و اوکراین بر اقتصادهای نوظهور
جنگ چگونه از چه کانال‌هایی اقتصادهای نوظهور را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟
چرا اقتصادهای نوظهور در برابر جنگ روسیه و اوکراین آسیب‌پذیری زیادی ندارند؟

#دکتر_حسین_نیلی
۲۰۲۲: سال ماه‌نوردی‌های پیاپی
اهداف کشورها از سفر به ماه چقدر تغییر کرده است؟
آیا منابع ماه هم محل نزاع‌های بین‌المللی خواهد شد؟

میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/e6FRuQvd
در شبکه‌های اجتماعی با فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo

#جنگ_اوکراین_و_روسیه
#پیامدهای_اقتصادی_جنگ_اوکراین_و_روسیه
#اوکراین #حمله_روسیه #اقتصاد_روسیه
#daneshgoo #rahnaman #podcast
@monitoreconomy_ir
قسمت ۱۱ فصل دوم فارکست منتشر شد.
#Farcast

#دکتر_حسین_نیلی
منشأ کرونا، واقعاً حیوانات بازار ووهان بوده‌اند
دو مقاله علمی جدید، چطور پرونده مبدأ کرونا را بستند؟
برای فرضیات دیگر، چقدر اعتبار باقی می‌ماند؟

#دکتر_فرهاد_نیلی
اقتصاد جهان در شرایط جنگی
تأثیر جنگ روسیه با اوكراين بر تورم و رشد اقتصاد جهان چقدر است؟
بانک‌های مرکزی کشورهای پیشرفته چگونه واکنش خواهند داد؟

#دکتر_حامد_قدوسی
نفت ۲۰۰ دلاری؟
نظر بزرگان صنعت نفت در مورد بحران انرژی جاری چیست؟
آیا رفع تحریم صادرات نفت ایران نقشی دارد؟

میزبان:
مهران به‌نیا

تدوین و تنظیم:
علی نقیبی
محمد اسماعیل نوائی

گرافیک:
نعیمه وجدانی‌فخر
بیتا امین‌پور

جهت دسترسی به این قسمت به لینک زیر مراجعه نمایید:
https://lnkd.in/eJRHsQgG

در شبکه‌های اجتماعی با فارکست همراه شوید:
https://zil.ink/daneshgoo

#جنگ_اوکراین
#منشا_کرونا #کرونا
#اقتصاد_جهانی
#پیامدهای_اقتصادی_جنگ_اوکراین
#اوکراین #حمله_روسیه #اقتصاد_روسیه
#daneshgoo #rahnaman #podcast
@monitoreconomy_ir
📈 #نرخ_تورم #اسفند ماه ۱۴۰۰، ۴۰.۲ درصد

🔶 تورم نقطه به نقطه ۳۴.۷ درصد

مرکز آمار ایران اعلام کرد:

🔸 در اسفند ماه ۱۴۰۰ عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۴۰۱.۵ واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.

🔸 در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۴.۷ درصد می‌باشد؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۳۴.۷ درصد بیشتر از اسفند ماه ۱۳۹۹ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (۳۵.۴ درصد) ۰.۷ واحد درصد کاهش یافته است.

🔹 درصد تغييرات شاخص كل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به اسفند ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۴۰.۲ درصد است.
#تورم
@monitoreconomy_ir
AyandeNegar_118.pdf
16.7 MB
سال غبار آلود ۱۴۰۱

🔹
ویژه‌نامه نوروزی اتاق تهران؛ مرور اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ و پیش‌بینی ۱۴۰۱، تحلیل‌ها و یادداشت‌هایی از ۳۸ اقتصاددان، تحلیلگر و فعال بخش خصوصی و روزنامه‌نگار درباره اقتصاد ایران در سال پیش‌رو.
@monitoreconomy_ir
عملکرد بودجه ۱۴۰۰

🔹 سرانجام با به پایان رسیدن سال ۱۴۰۰، وزیر امور اقتصادی و دارایی در ابتدای هفته جاری گزارشی از عملکرد بودجه ۱۴۰۰ ارائه کرد. مطابق این گزارش دولت توانست در وهله اول ۲۷۳ هزار میلیارد تومان از هزینه‌های پیش‌بینی شده را کم کند و مصارف بودجه را به ۱۰۰۴ هزار میلیارد تومان برساند. از سوی دیگر درآمدهای عمومی که عمدتاً شامل مالیات‌ها می‌شود، حدود ۱۱۴درصد عملکرد داشته که البته بخشی عمده‌ای از این را می‌توان مرهون افزایش قیمت‌های اسمی دانست.

🔹 در بخش واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای که غالب آن حاصل از درآمدهای فروش نفت است، دولت ۱۹۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کرده که عمده این رقم در سه ماه پایانی سال محقق شده است که دلیل اصلی آن می‌تواند شرایط پیش آمده در مذاکرات احیای برجام و همچنین رشد تقاضا و قیمت نفت در جهان پس از همه‌گیری باشد.

🔹 همچنین دولت در سال ۱۴۰۰ مجموعاً ۱۷۴ هزار میلیارد تومان اوراق نقدی و غیر نقدی به فروش رسانده است و حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان نیز واگذاری شرکت به صورت رد دیون داشته است که هر دو این موارد در بخش واگذاری‌ دارایی‌های مالی جای می‌گیرند.
@monitoreconomy_ir
بازدهی بازارهای مالی ایران در ده سال اخیر چگونه بوده است؟

🔸 شروع رشد قیمت‌ها در انواع بازارها با جهش ارزی شروع می‌شود. این ادعا در بازدهی نرخ دلار در سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۷ واضح است. بر این اساس در سال‌های یاد شده، دلار (آزاد) و سکه طلا (امامی) پیشتاز رشد بودند.

🔸 سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ بازارها به رکود رفتند چرا که تلاطمی در بازار ارز احساس نمی‌شد (امضای برجام و سیاست ضد تورمی دولت یازدهم)

🔸 سال ۱۳۹۸ همانند سال ۱۳۹۲، همزمان با فروکش کردن تلاطم‌های ارزی، نوبت به سایر بازارها رسید. طبق نمودار بازار بورس(شاخص کل) در سال ۱۳۹۲، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ رتبه اول بازدهی را کسب کرد و جالب اینکه در هر سه این سال‌ها، بازار مسکن (شهر تهران) در رتبه دوم قرار گرفت.

🔴 نکته جالب رفتار تورم (کالاهای اساسی) و بانک (سپرده سالانه) است که فقط در سال ۱۴۰۰ توانستند خودی نشان دهند که مهر تاییدی بر فرضیه "بازارها به نوبت حرکت می‌کنند" است.

🔸 در سال ۱۴۰۰ بازارها به رکود رفتند و بورس بعد از پشت سر گذاشتن رشدهای چند صد درصدی، با رشد فقط ۵درصد رتبه آخر را کسب کرد.
@monitoreconomy_ir
2025/07/04 15:29:06
Back to Top
HTML Embed Code: