📌از «دیپلماسی» تا «میدان» و فراتر از آن: ظهور «میدان سایبری» بهعنوان عنصر تعیینکننده برنده در سیاست و جنگ◀️در سیاست خارجی ایران، سالهاست که دو رویکرد کلان در تقابل یا تکامل با یکدیگر مطرح هستند: «
دیپلماسی» و «
میدان». طرفداران «
دیپلماسی» بر حل مشکلات از طریق گفتوگو و تعامل تأکید دارند، درحالیکه طیف دیگر معتقدند که در «
میدان» و با تکیه بر قدرت سخت است که می توان معادلات را تغییر داد. اما در دهه اخیر، حوزهای جدید و بیصدا اما بسیار تأثیرگذار به این دو اضافه شده است: میدان
«سایبری»
داستان شنود NSA و تحریم ایران◀️در سال ۲۰۱۰، همزمان با تلاشهای آمریکا برای تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت علیه ایران، سازمان اطلاعاتی NSA آمریکا با بهرهگیری از شنودهای گسترده، به مکالمات دیپلماتهای روسیه، چین و چند عضو غیر دائم شورای امنیت دست یافت. این اطلاعات باعث شد آمریکا بتواند مواضع کشورهای عضو شورا را پیش از رأیگیری بشناسد. نقل قول معروفی از آمریکایی ها در این باره وجود دارد که میگوید:
«
چرا مذاکره کنیم وقتی میتوانیم شنود کنیم؟!»
◀️آمریکایی ها توانستند کشورهای مخالف تصویب قطعنامه علیه ایران را شناسایی کنند و سپس نمایندگان کشورهای مخالف را با تهدید یا دادن امتیاز به آنها با خود همراه کنند و اجماعی جهانی علیه ایران شکل دهند. آنچه در ظاهر بهعنوان
«دیپلماسی» موفق آمریکا نمایش داده شد، در باطن نتیجه برتری در میدان «
سایبری» بود.
تأثیر قدرت سایبری بر میدان و دیپلماسی◀️ماجرای NSA فقط یک نمونه از صدها نمونه است که نشان میدهد حوزه سایبری، نهتنها یک حوزه فنی، بلکه یک میدان تعیین کننده است که به شکل مستقیم بر «
میدان نظامی» و «
دیپلماسی» اثرگذار است.
◀️در جنگ ۱۲روزه اخیر رژیم اسرائیل علیه ایران نیز رد پای قدرت سایبری به وضوح دیده شد. رژیم اسرائیل با بهرهگیری از اشراف اطلاعاتی سایبری، فرماندهان ما را ترور کرد و با ایجاد اختلال در سامانههای پدافندی، عملیات نظامی خود را به پیش برد. مدیریت اطلاعات و عملیات روانی همزمان با میدان نظامی، جریان داشت که در روزهای اول جنگ منجر به برخی برتریهای تاکتیکی در میدان نظامی شد.
◀️کشورهایی که در آینده از میدان سایبری غافل شوند، در نهایت هم در میدان نظامی شکست خواهند خورد و هم در دیپلماسی دست پایین را خواهند داشت.
◀️توسعه فضای سایبری کشور هم با سیاستهای محافظه کارانه مانند فیلترینگ هرگز محقق نمی شود. ایران هم به لحاظ جغرافیایی و هم به لحاظ ارزان بودن انرژی و هم به دلیل وجود مناطقی با آب و هوای سرد مستعد راه اندازی دیتاسنترهای بین المللی بزرگ و میزبانی و ترانزیت بخش بزرگی از Data در جهان است. فضای سایبری کشور باید آنقدر توسعه پیدا کند که ما نه تنها دنیا را فیلتر نکنیم بلکه دنیا آنقدر وابسته به ما بشود که نتواند ما را فیلتر کند. هر نگاهی جز این به آینده ارتباطات کشور خیانت به نسل آینده است چرا که در دنیای فردا دیپلماسی بهشدت متکی به اشراف اطلاعاتی و مقابله اطلاعاتی است و پیروزی در میدان جنگ، بدون حمایت سایبری و عملیات اطلاعاتی مدرن، در دسترس نیست.
◀️در پایان مرور مجددا این نقل قول از پروفسور یووال هراری خالی از لطف نیست:«زمانیکه شما Data دارید دیگر نیاز به اعزام سرباز جهت کنترل کشورهای دیگر ندارید!» ✉️@PingChannelخبر، تحلیل، انتقاد - فناوری اطلاعات🔫🔫🔫🔫