Telegram Web Link
عنوان بحث:
قسمت دوم آزادی از مفاهیم

رحیم محمدی

۲۰ مهر ۱۴۰۳
👍4
دورکیم چرا دوباره به ایده‌ی وحدت، وفاق و نظم بازگشت؟


‌‎#دورکیم
دورکیم جامعه‌شناس زمانه‌ای بود که با مسأله‌ی قرن ۱۹ مواجه بود. در این قرن، آشوب و آشفتگی پس از انقلاب فرانسه همچنان ادامه داشت و وحدت و نظم در فرانسه و اروپا به وجود نمی‌آمد.
دورکیم متوجه شد اگر متفکران و نخبگان بر وحدت در دولت اصرار کنند و دولت را به عنوان کانون وحدت و نظم توضیح دهند، این آشوب پایان نخواهد یافت، در نتیجه او وحدت را به جامعه منتقل کرد و گفت وحدت در جامعه است نه در دولت.
به سخن دیگر وی دریافت این تعهدِ جمعی و وحدتِ اخلاقی جامعه و اعضا جامعه است که نظم و وحدت خلق می‌کند و در دولت به ظهور می‌رساند. از اینرو دولتِ مدرن از مناسبات و کیفیات درون جامعه بیرون می‌آید و دولت از آسمان یا طبیعت در‌نمی‌آید.
رحیم محمدی
۲۱ مهر ۱۴۰۴

#امیل_دورکیم
#جامعه‌_شناسی
#ایران
#جامعه
#وفاق_جمعی
#وحدت
#نظم_جمعی
👍4
‏اندکی می‌دانم سخن زمانه‌ی ما خیلی از زمانه‌ی ‎#حافظ چرخیده و این طبع آن طبع نیست. اما هندسه‌ی کلمات و نظم او چیز دیگری است:
در کوی نیک نامی ما را گذر ندادند ...
محمدی
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳
👍2
‏این فکر می‌کند آنان که کشته می‌شوند سر پنجه‌ی انگشتان دست هستند، ولی پیکر و رهبری سالم است و به زودی آنها را بازسازی خواهد کرد. اما آن فکر می‌کند نظم جدید ‎#خاورمیانه بدون نیابتی‌ها و فشار جنگ را رقم می‌زند و شاید نقشه‌ای بزرگتر...
اما من این وسط چیز دیگری فکر می‌کنم...
محمدی
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳
‏یک روزی تو این کشور فیلم‌سازا هم چریک بودن ...
پس عجالتاً پیشرفت‌‌مان بد نیست ...
#نادر_ابراهیمی
#محسن_مخلباف
👏1
هابرماس و مسأله یهود


رحیم محمدی
۶ آذر ۱۴۰۲

هابرماس فیلسوف بزرگی است، مسأله‌ها و پرسش‌های مهمی طرح کرد، عصر ما هم کم و بیش تحت تاثیر پژوهش‌ها و افکار ایشان است.
اما توجه کنیم کارل مارکس تقریبا شش یا هفت دهه قبل از تشکیل دولت اسرائیل، رساله‌ای نوشت به اسم "مسأله‌ی یهود".
این رساله چندان در عصر کنونی خوانده نمی‌شود و من فکر می‌کنم هابرماس هم آنرا نخوانده است یا دست کم التفاتی به مسأله این رساله نداشته است.
من اگر یک برداشت آزاد از رساله مارکس ارائه کنم، گویا وی در پایان می‌خواهد بگوید: مدرنیته مسأله‌ای هم بنام مسأله یهود دارد که اگر این مسأله نیز فهمیده و حل نشود، آرمان‌ها و آرزوها و ارزش‌های مدرنیته شکست خواهند خورد.
ما هم البته امروزه می‌توانیم مسأله یهود را به سان  "مسأله اسرائیل" قرائت کنیم.
واقعیت این است امروزه اسرائیل و مسأله اشغال و اخراج ساکنین تقریبا اغلب ارزش‌ها و آرزوهای مدرنیته را به چالش کشیده است‌. من گاهی مسأله اسرائیل را به سان "مسأله استعمار" می‌بینم. به همان میزان که استعمار ارزش‌های مدرن را سیاه کرد، اسرائیل نیز.

البته این را هم اضافه کنم، مطلب فوق به معنای همدلی با اسلامیسم و ایدئولوژی بنیادگرایی نیست. من وقتی به تاریخ معاصر نگاه می‌کنم، ایدئولوژی‌های بنیادگرایان مسلمان را هم چیزی چونان استعمار و مسأله اسرائیل می‌بینم.

این را هم به صورت گذرا اشاره کنم، چیزهایی که با مدرنیته در اجتماعات و جوامع قدیمی و متصلّب‌ از میان رفت، مدرنیته خود چیزهایی به مراتب ارزشمندتر و والاتر به جای آنها نشاند.
👍4
اشاراتی در مورد موسیقی و فلسفه قدیم؛
سنت به مثابه نوزایش یا موزه‌داری؟


رحیم محمدی
۲ آبان ۱۴۰۳

کانال جامعه ایرانی
👍1🙏1
👆👆
نقدِ خوانش مارکس در ایران


رحیم محمدی
۲ آبان ۱۴۰۳


کانال جامعه ایرانی
👍31
Forwarded from mohammadreza zolfaghari
گروه جامعه‌شناسی ایران برگزار می‌کند:
هفتمین مرحله از همایش جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی
بررسی و نقد آثار و کنشگری دکتر مرتضی فرهادی
سخنرانان:
داریوش رحمانیان (سردبیر مجله مردم‌نامه)
رحیم محمدی (پژوهشگر و جامعه‌شناس)
جبار رحمانی (هیات علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی)
چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۶ تا ۱۸
مکان: دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، دفتر انجمن جامعه‌شناسی ایران
👍1
گروه جامعه‌شناسی ایران برگزار می‌کند:
هفتمین مرحله از همایش جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی
بررسی و نقد آثار و کنشگری دکتر مرتضی فرهادی
سخنرانان:
داریوش رحمانیان (سردبیر مجله مردم‌نامه)
رحیم محمدی (پژوهشگر و جامعه‌شناس)
جبار رحمانی (هیات علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی)
چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۶ تا ۱۸
مکان: دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، دفتر انجمن جامعه‌شناسی ایران
@ir_sociology
👍1
موضوع:
چگونه می‌توان با سنّت ایرانی مواجه شد؟


رحیم محمدی
۹ آبان ۱۴۰۳


انجمن جامعه‌شناسی ایران
همايش جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی

نقد و بررسی آثار و پژوهش‌های دکتر مرتضی فرهادی
👍3
نکته:
بله ‏درسته ‎#برهنه شدن در فضای عمومی کنش مناسبی نیست. اما اندکی هم بدون تعصب در این فکر کنید، چه می‌شود یک انسان به اینجا می‌رسد که با تمام سختی‌هاش برهنه می‌شود؟ همانطور که جامعه‌شناسان در مورد ‎#خودکشی پرسیده‌اند: چه می‌شود که یک انسان حاضر می‌شود به زندگی خود پایان دهد؟
#دختر_علوم_تحقیقات
👍14👎6
نکته:
‏ترامپ ۸۰ تا ۹۰ درصد مشابه دور اول خود عمل خواهد کرد. با این اولویت که او این بار خواهد کوشید با سرعت بیشتری موانعِ خارجی که در جلو عظمتِ آمریکا قرار گرفته‌اند، آنها را از پیش پا بر خواهد داشت. بنابراین خاورمیانه و ایران باید منتظر اتفاقات و حوادث سریعی باشند.
#ترامپ
#امریکا
#ایران
#روسیه
#اوکراین
👍2
Audio
سخنرانی دکتر رحیم محمدی - نهم آبان 1403 (نشست اول - نقد آثار دکتر مرتضی فرهادی)
https://yek.link/kavehfarhadi
@mardomnameh
@ir_sociology
👍1
Audio
سخنرانی دکتر جبار رحمانی - نهم آبان 1403 (نشست اول - نقد آثار دکتر مرتضی فرهادی)
https://yek.link/kavehfarhadi
@mardomnameh
@ir_sociology
Audio
سخنرانی دکتر داریوش رحمانیان - نهم آبان 1403 (نشست اول - نقد آثار دکتر مرتضی فرهادی)
https://yek.link/kavehfarhadi
@mardomnameh
@ir_sociology
Audio
سخنرانی دکتر مرتضی فرهادی - نهم آبان 1403 (نشست اول - نقد آثار دکتر مرتضی فرهادی)
https://yek.link/kavehfarhadi
@mardomnameh
@ir_sociology
گزارش_نشست_دکتر_فرهادی_روزنامه_اعتماد_241106_161413.pdf
731.7 KB
گزارش روزنامه اعتماد از نشست علمی ۹ آبان ۱۴۰۳ انجمن جامعه‌شناسی ایران.

نشست نقد و بررسی آثار و افکار دکتر مرتضی فرهادی

سخنرانان: رحیم محمدی/ داریوش رحمانیان/ جبار رحمانی
سخنی با قضاوت‌کنندگان؛
خودکشی را قضاوت نکنید،
شجاعت ویرانی داشته باشید!


رحیم محمدی
۲۴ آبان ۱۴۰۳


همین اول بگویم من موافق خودکشی نیستم و راضی نمی‌شوم انسانی یک سوزن هم به انگشت خود فرو کند و از خودکشی آقای کیانوش سنجری و اشخاصی مثل او که هر روز در گوشه و کنار این کشور دست به خودکشی می‌زنند و کمتر روزی هست خبری از این دست نشنویم، بسیار غمگین و متأثرم.

اما در ساعات گذشته شاهد بودیم کسانی در شبکه‌های اجتماعی حس خوددانشمند پنداری برداشتند و خودکشی کیانوش سنجری را قضاوت کردند یا حتی او را سرزنش نمودند. من و شما می‌دانیم بخشی از این بیچاره‌ها مستخدم این شغل‌اند و اگر در دل خود هم راضی نباشند، باید این حرف‌ها را بزنند تا سر ماه حقوق خود را از سازمان متبوع‌شان دریافت نمایند. پس من در اینجا روی سخنم فقط با اشخاص آزاد و مستقل است.

اما عزیزان حقیقت این است فرد خودکشی کننده نیز راضی به کشتن خود نیست، بلکه زمانی فرا می‌رسد که او برای «دفاع از خود» یا «دیگری» دست به خودکشی می‌زند. بگذارید یک داستان تاریخی برای‌تان تعریف کنم؛ یادم هست وقتی کودک بودم خانمی که با مادرم نشسته بود و صحبت می‌کردند، از زبان یکی از شاهدان ماجرا به مادرم تعریف کرد، زمانی که فلان گروه مهاجم (در اینجا نامی از این گروه نمی‌برم، ولی برای اشخاص پژوهشگر قابل جستجو است) به «میاندوآب» حمله کردند، گروهی از دختران و زنان شهر خود را به رودخانه‌ی زرینه‌رود (جغاتو در زبان محلی) انداختند و از بین رفتند. شما فکر می‌کنید این دختران و زنان همشهری ما راضی به این کار بودند یا مثلاً یک بیماری روانی داشتند؟

واقعیت این است که خودکشی یک اتفاقِ اجتماعی است، نه یک امر روانشناختی و فردی صرف. یعنی در عمر هر فردی زمان‌های معدودی فرا می‌رسد که شرائطِ سیاسی و امنیتی و اقتصادی و اعتقادی و فرهنگی و گفتمانی از شش جهت چنان بر او فشار و عذاب وارد می‌کنند و چنان او را شکنجه می‌دهند که چاره‌ای برای این فرد باقی نمی‌گذارند و او برای دفاع از خود و نجات دادن خود از «عذابِ‌ بزرگتر» به «عذابِ کوچکتر» راضی می‌شود و جان خود را به دست خود می‌ستاند. مثل همان شرایطی که آقای احمد زیدآبادی در مصاحبه‌ی خود از تجربه‌ی زندانش با آن مصاحبه‌گر توصیف کرد. (لطفاً خودتان آن مصاحبه را پیدا کنید و گوش دهید)

بنابراین بارها مشاهده شده یا خود اشخاص نقل کرده‌اند، وقتی فردی که تصمیم به خودکشی داشت همینکه موقعیت و شرایط او را عوض کردند و او را از آن موقعیت و شرایط جهنمی نجات دادند، تصمیم او هم فوری تغییر کرده و به زندگی برگشته است.

پس عرض می‌کنم اگر جنابتان هم دلیری و شجاعتی در خود احساس می‌کنید، این موقعیت و شرائط را قضاوت و سرزنش کنید و اگر توانی بالاتر دارید این شرائطِ سیاسی و امنیتی و اقتصادی و اعتقادی و فرهنگی و گفتمانی را تغییر دهید تا این مشکل اجتماعی هم درمان شود و دیگر تکرار نشود و جنابتان نیز از زحمت سرزنش افراد راحت شوید.

#خودکشی
#کیانوش_سنجری
#احمد_زیدآبادی


تلگرام جامعه ایرانی:
https://www.tg-me.com/RahimMohamadi

واتساپ جامعه ایرانی:
https://chat.whatsapp.com/IxZpaituwxd9KpX9d8trxi
👍61👎1
Forwarded from زیر سقف آسمان
♦️علی‌ی شریعتی اسطوره‌پرداز بزرگ اسلام‌گرایی در ایران

حسن محدثی‌

۴ آذر ۱۴۰۳

علی‌ی شریعتی از اسطوره‌پردازان بزرگ برای ایده‌ئولوژی‌ی اسلام‌گرایی بود. او ایده‌ئولوگ بسیار بزرگ و موفقی بود و توانست مخاطبان زیادی را در ایران جذب کند. معلوم است که طرف‌داران او و دیگر اسلام‌گرایان از سخنان من آزرده می‌شوند. او بود که علی حقیقتی بر گونه‌ی اساطیر را نوشت، از ابوذر نخستین سوسیالیست مسلمان را ساخت، و از حسین ره‌بری انقلابی پدید آورد و از زینب اسطوره‌ی پیام‌گزار انقلاب را ساخت. او هرگز برای تحقق عدالت یا تحقق آزادی تئوری نداشت.

برای اداره‌ی جامعه نیاز به نظریه داریم. اسطوره‌ها هرگز کافی نیستند. اسطوره‌ها عواطف را برمی‌انگیزند و مردم را به شور می‌آورند. اسطوره‌ها بیش‌تر به کار تخریب می‌آیند. برای ساختن نیازمند عقلانيت و علم و دانش هستیم. برای ساختن نیازمند نظریه و طراحی‌ی عقلانی و علمی هستیم.

ساختن جهان و ارتقا بخشیدن کیفیت زنده‌گی و جهانی انسانی‌تر و عقلانی‌تر و مطلوب‌تر پدید آوردن، چه کار دشواری و پیچیده‌‌ای است و چه‌قدر دانش و کار و سازمان‌دهی و برنامه‌ریزی می‌خواهد!

#علی_شریعتی
#اسطوره‌پردازی
@NewHasanMohaddesi
👍42
2025/07/14 09:13:55
Back to Top
HTML Embed Code: