Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
دکتر جردن پیترسن: برای انجام کارها دنبال انگیزه نگرد. چیزی که نیاز داریم نظم هست و راه رسیدن بهش ایجاد اهداف کوچیک و قابل تحقق برای اثبات ارزش برنامه ریزی به ذهن هست.

======================
@Reza_Ghanipur
درخواستی  #پاکشو 23 اردیبهشت 1403

======================
@Reza_Ghanipur
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
موقعیت: وقتی بازار یک سال ریزش کرده و بازم منفی میخوره.


======================
@Reza_Ghanipur
بله ابزار نرخ بهره و افزایش اون میتونه با ایجاد رکود در بازارها, باعث کاهش تورم بشه. اما بازی با نرخ بهره به این سادگی‌ها هم نیست. در حقیقت نرخ بهره واقعی باید در یک بازار آزاد کشف بشه. خود بازارها مکانیزم‌هایی برای ایجاد تعادل در این نرخ رو ایجاد می‌کنند و یکی از ویژگی‌های بازار آزاد اینه که در صورت نبود بانک مرکزی که نقدینگی را افزایش بده, میتونه نرخ بهره رو به سمت صفر نزدیک کنه. دستکاری نرخ بهره حتی برای قویترین بانک‌های مرکزی جهان هم به این راحتی نیست.

به طور مثال ژاپن برای دهه‌ها درگیر تنظیم نرخ بهره هست. یا فدرال رزرو با دستکاری اشتباه در نرخ بهره باعث ایجاد بحران مالی سال ۲۰۰۸ شد. وقتی ما با دولت و سیستمی روبرو هستیم که هیچ نوع نظم مالی نداره و هیچ امیدی به کاهش کسری بودجش نیست. بدهکار بدی هست و حقوق مالکیتو نقض میکنه. هیچ نوع تلاشی هم برای کاهش هزینه‌های بیخودش نداره, بالا بردن نرخ بهره صرفاً یک نوع بازی پانزی هست. تنها تفاوتش اینه که دولت در نهایت با خلق نقدینگی جدید بدهی خودشو پرداخت می‌کنه.

این کارم باعث ایجاد تورم می‌شه و در واقع از جیب همه هزینه این اشتباهات پرداخت می‌شه. منظور منو اشتباه متوجه نشین من نمیگم که نیایم و تورم رو کنترل نکنیم. حرف اصلی من اینه دولت ابتدا باید کل هزینه‌های اضافی خودش رو حذف و کسری بودجه رو به شدت کنترل می‌کرد. اقدامات سیاسی بسیار زیادی انجام می‌شد تا مبادله آزاد تجاری با کشورهای دیگه رخ می‌داد. از این طریق سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در داخل کشور میشد. همین کنترل کسری بودجه و افزایش تولید ناخالص ملی به خودی خود کمک خیلی زیادی به کاهش تورم می‌کرد و بعد از اون می‌شد ما صحبت از ابزار نرخ بهره بکنیم.

مثال دم دستی ما آرژانتین هست. این کشور دقیقاً سعی کرد با افزایش نرخ بهره و تقلید از فدرال رزرو نرخ تورم رو کاهش بده اما در سر رسید پرداخت اوراق‌ها شاهد افزایش تورم شدیم. اما رئیس جمهور جدید این کشور خاویر میلر, که رسانه‌های چپ شدیداً علیه اون هستن, دقیقاً در ابتدا اومد و دست و پای دولت رو بست و هزینه‌های دولت رو کاهش داد. امروز نتیجه این اقدامات رو در آرژانتین می‌بینیم. بنابراین با وضعیت فعلی, فقط می‌تونم انتظار تورم شدیدتر همراه با رکود داشته باشم.

اشتباه فاجعه بار بعدی دولت, داستان مالیات بر عایدی سرمایه هست. اگر دولت سعی کنه افراد رو به خاطر محافظت از دارایی‌های خودشون در برابر تورم تنبیه کنه و دست مردم رو برای دفاع از خودشون ببنده, قطعاً شاهد عظیم‌ترین فرار سرمایه تاریخ خواهیم بود نقل قولی از ماکیاولی هست که میگه افراد شاید قاتل پدرشون رو ببخشنو اما کسی که ارث پدرشون رو خورده هرگز. جیب مردم به دریا وصل نیست که دولت بخواد هر روز بیشتر ازش برداشت کنه. قدرت خرید مردم به شدت کاهش پیدا کرده و دیگه توانی برای پرداخت هزینه اشتباهات دولت رو ندارن.


======================
@Reza_Ghanipur
بیت کوین, قانون گرشام و اثر کانتیلون

قانون گرشام در اقتصاد، یک اصل پولی هست که میگه: «پول بد، پول خوب رو از گردش میندازه». اما این قانون برای زمانی بود که بحث پول با پشتوانه یا همون فلزات مطرح بود. در اقتصاد مدرن و کشورهای با ابر تورم, این قانون متفاوت عمل میکنه و ارزهای خارجی غالباً جایگزین ارزهای محلی میشن. یعنی وقتی که یک ارز سریع ارزش خودشو ا از دست بده، مردم تمایل به استفاده از ارزهای با ثبات تر رو پیدا میکنن.

ریچارد کانتیلون، اقتصاددان قرن هجدهم بود که نظریه جالبی رو مطرح کرد. گسترش عرضه پول، بر همه شهروندان یک جامعه به طور یکسان نیست و سیستمی با برنده‌ها و بازنده‌ها ایجاد می‌کنه. افرادی که در ابتدا پول جدید رو دریافت می‌کنن، میتونن زمانی که قیمت‌ها نسبتاً پایین‌تر هست،خرید کنن، در حالی که بقیه بعد از گرون شدن به پول عرضه شده دسترسی پیدا میکنن. خیلی اشناست, درسته؟ مثل داستان افرادی که در ایران به راحتی وام های بزرگ با شرایط ویژه میگیرن و مردم عادی که بعد از گرانی ها تازه حقوق ماهانشون یکم افزایش پیدا میکنه.

همیشه مردم عادی با پیامدهای بلندمدت تورم و کاهش قدرت خرید دست‌وپنجه نرم می‌کنن. اثر کانتیلون در زمینه ارزهای فیات (همین دلار و ریال و ....) خیلی مهمه، بانک‌های مرکزی اختیار دیکته کردن سیاست‌های پولی، از جمله ایجاد پول جدید از طریق مکانیسم‌هایی مانند تسهیل کمی و دستکاری نرخ بهره رو دارن. در نتیجه، اثر کانتیلون به افزایش نابرابری ثروت در اقتصادها منجر میشه.

جالبه بدونید بیت کوین مقاومت قوی‌تری در برابر اثر کانتیلون نشون میده. برخلاف ارزهای سنتی، که به میل دولت افزایش پیدا میکنه، بیتکوین دارای یک برنامه عرضه ثابت و از پیش تعیین شده هست. بیتکوین یک عرضه حداکثری ۲۱ میلیونی، داره. ماهیت غیرمتمرکز ارز های دیجیتال کمک میکنه تمرکز ثروت در دستان افرادی معدود کم بشه. ماهیت بدون مرز بیتکوین به افراد در مناطقی که دسترسی محدودی به خدمات مالی سنتی دارن، این امکان رو میده تا در اقتصاد جهانی مشارکت کنن.

در کشورهایی مثل ونزوئلا یا زیمبابوه که تحت تورم فوق‌العاده یا کنترل سرمایه قرار دارن، بیتکوین به عنوان راه نجات برای شهروندانی که به دنبال حفظ ثروت خود و انجام معاملات خارج از دسترس دولت هستن، ظاهر شده. علاوه بر این، کریدورهای حواله نیز توسط بیتکوین تقویت شده‌ و به افراد اجازه میده پول خودشونو به سرعت و با کمترین هزینه به هر نقطه از جهان ارسال کنن و محتاج واسطه‌های گرون‌قیمت و شبکه‌های بانکی سنتی نباشن.

======================
@Reza_Ghanipur
رئیسی هم‌ رفت و خیلیا یادشون میره که وقتی کارشو شروع کرد دلار چند بود، قیمت مسکن، گوشت و مرغ و ...چند بود و حالا چند هست. همه یادشون میره که وعده داده بود سریع وضعیت بورس درست میشه ولی سهامدار به خاک سیاه نشست. همه یادشون میره که گفته بود ۴ میلیون مسکن میسازه و ... ما هم درد تورمو تحمل کردیم و هم بدبختی رکود. حالا هم منتظریم تا وعده های نفر بعدیو بشنویم.

======================
@Reza_Ghanipur
شاید فکر کنید وضعیت پرتفو من و .... خیلی بهتر از شما باشه یا نقد هستم و صدام از جای گرم بلند میشه. ولی اصلا اینجوری نیست. سه پرتفوی نوسانگیری، میان مدت و بلند مدت در بازار سهام دارم. سیستم معاملاتی من در محدوده شاخص ۲ میلیون، اجازه ورود داد. این هم عکس بازدهی پرتفوی میان مدتی منه که حدود ۶ ماهه استارت خریدش خورده. اگه سود مجمع رو در اون تعدیل کنم. ده درصد در زیان هست. همه سوار یک کشتی هستیم.

======================
@Reza_Ghanipur
#طلا_جهانی تایم کوتاه مدت

======================
@Reza_Ghanipur
Forwarded from رضا غنی پور (Re Za)
زمان معلم بزرگي است، ولي متأسفانه تمام شاگردانش را مي كشد

اغلب معامله گران ظاهراً قصد دارند مسير بازار را تغيير دهند (تغيير مسير رودخانه با بيل هاي كوچك). اينكار غير ممكن است. اگر آنها بتوانند رودخانه را به سر منشاء آن بازگردانند شايد بتوانند كل مسير را نيز با جابجا كردن چند سنگ تغيير دهند تا در جهتي ديگر حركت كند! گاهي اوقات تغييراتي بسيار كوچك در "علت"، باعث تغييرات بسيار بزرگي در "معلول" مي گردد كه اين امكان با فيزيك و رياضيات خطي نيوتني و يا هندسه اقليدسي قابل توجيه نيست.

هر علت لزوماً منجر به يك معلول خاص و ثابت نميگردد، و همچنين براي هر معلولي نيز نميتوان انتظار وجود علتي مشخص و معين را داشت. به عبارت ديگر برهان علت و معلول به كنار گذاشته مي شود، و با تكيه بر اين فرض كه بازار ذاتاً تصادفي و پيش بيني ناپذير است، معامله گر صرفاً تلاش مي كند تا مسير حركت فعلي بازار را درك كرده، و همگام با آن شروع به حركت نمايد.

بيشتر معامله گران مانند پاندول رفتار میکنند. . به عنوان مثال شما اقدام به معامله كرده و تصميم مي گيريد كه كاملاً محتاط باشيد. حد ضرر بسيار كمي نيز قرار مي دهيد. با خود مي گوييد كه بايستي حد ضرر خيلي كم باشد تا در صورت اشتباه، متحمل ضرر زيادي نشويد. در اين حالت بازار يك بازگشت معمولي كرده و با اصابت به حد ضررتان، شما را از معامله خارج مي كند. سپس به مسير مورد انتظار شما باز مي گردد. وقتي ضرر خود را مورد بررسي قرار مي دهيد به اين نتيجه مي رسيد كه حد ضرر كم بوده و بايد به بازار فضاي بيشتري براي حركت بدهيد. در معامله ي بعدي حد ضرر را در نقطه اي بسيار دور تر نسبت به نقطه ي ورود قرار داده و فضاي زيادي در نظر مي گيريد.

باز هم بازار همانگونه رفتار كرده و شما متحمل ضرر بزرگي مي شويد! شما نمي توانيد بسادگي اين ضرر بزرگ را تحمل كرده و پس از بررسي به اين نتيجه مي رسيد كه حد ضرر خود را مجدداً كم كنيد! بسياري از معامله گران متضرر در دام اين ساختار (عقب – جلو) افتاده و مرتكب اشتباه مي گردند. تغيير بارها و بارها مورد آزمون و تجربه قرار مي گيرد اما به پايان نمي رسد. هر پيشرفتي به نظر موقت مي آيد. در جايي حماقت را اينگونه تعريف كرده اند: كاري را به كرات انجام دادن و انتظار نتيجه ي متفاوت داشتن! /Bill M. Williams

======================
@Reza_Ghanipur
#ATOMUSDT

======================
@Reza_Ghanipur
شما استاد عزیزی که در این سیرک شرکت میکنی, قطعا اطلاع داری همینا بودن نامه زدن که سهام قیمتش بالاست و صندوقا بفروشن. این دستور یک اقدادم غیر قانونی و دستکاری در روند بازار حساب میشه و در یک کشور نرمال, چنین افرادی رو به زندان میندازن. حتی اگه شما نیت خوبی داشته باشی, داری به این نمایش مسخره رونق میدی. یه گروه هم که رسما بمال بودن کارشونه و حتما یادتونه چقدر از سیاست های اقتصادی دولت ها حمایت میکردن. الانم منتظر نفر بعدی هستن برای مجیز گویی.

======================
@Reza_Ghanipur
فقط یک درصد اوراق دولت فروش رفت. فکرشو نمیکردین، این گندی که به بازار زدین، دامن خودتونم بگیره؟ حالا این اول داستانه.

======================
@Reza_Ghanipur
داستان نرخ بهره و فروش اوراق

اولین بار در ۷ سال گذشته، نرخ بهره حقیقی مثبت شد. گفته میشه بدهی واقعی دولت کاهش پیدا کرده. اما چطوری؟ در واقع دولت در بخش های که به مردم مربوط هست, بودجه واقعی رو کاهش داده ولی از هزینه های خودش کم نکرده. نکته اولیه در مورد بدهی دولتها اینه، تا وقتی که دولت ها توان پرداخت «بهره» بدهی رو داشته باشن (بدهکار خوش حساب) مشکلی پیش نمیاد.

معمولا بدهی دائمی (Perpetual Debt) چنین چیزیه. بدهکار فقط بهره رو پرداخت می‌کنه و اقساط شامل بازپرداخت اصل نیست. باید بین «سطح بدهی» و «سطح اقساط» و همینطور بخشی محل صرف اون تفکیک قایل بشیم. مثلا سطح بدهی دولتی میتونه از حدود ۳۰درصد به ۸۰درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) برسه ولی از اون طرف «بهره پرداختی» از حدود «یک و نیم درصد GDP» به «نیم درصد GDP» تقلیل پیدا کنه!

حالا اگر بدهی دولت صرف اقداماتی مثل ارتقاء کیفیت و کمیت آموزش‌های کاربردی و عملی برای عموم مردم، بهبود کیفیت بوروکراسی و نظام قضایی یا ساختن زیرساخت‌هایی مثل قطار سریع بشه که رشد اقتصادی رو تسریع کنه و نرخ رشد اقتصادی بزرگ‌تر از نرخ بهره بدهی باشه، اقتصاد در مجموع کمتر زیان میبینه و در بلندمدت فشار بدهی به دولت کم‌تر میشه.

اگه با بازی پانزی اشنا باشین حتما براتون سوال پیش میاد که این بدهی گرفتن نمیتونه بازی پانزی باشه؟ بله میتونه بازی پانزی باشه! اگر بدهی دولت بیش‌تر صرف مصرف جاری و حیف و میل بشه و اقساط وام‌های قبلی صرفا با بدهی جدید پرداخت بشن، ماجرا به بازی پانزی بی‌شباهت نیست.

اما کشور ها به اون معنی ورشکسته نمیشن. یک اعتبار دهنده (مثل خریدار اوراق قرضه) نمیتونه کشور داغون شده رو به دادگاه ورشکستگی بکشه و دارایی‌های اونو به چنگ بیاره. کشورها با این بهانه که قادر به بازپرداخت بدهی نیستن, میتونن تصمیم به نپرداختن قرض خود بگیرن. بنابراین وام‌دهندگان باید نگران توانایی و تمایل یک کشور به بازپرداخت بدهی باشن.

کشورها به چند روش از بدهی فرار میکنن. کم‌دردترین اون رشد اقتصادیه که بدهی رو ناچیز میکنه. یا از طرح ریاضت اقتصادی استفاده میکنن. بیشتر رشد اقتصادی ما در این دوره از فروش نفت بود و عملا در کشوری که سیاست انقباضی وجود داره, و نرخ ارز سرکوب میشه, امکان ایجاد رشد اقتصادی نیست.

و گزینه بعدی افزایش تورم برای کاهش ارزش بدهی هست. مثلا با افزایش نرخ بهره مردم از دولت اوراق بخرن و بعد دولت با ایجاد تورم (پرداخت بدهی ها با خلق پول جدید) ارزش واقعی بدهیو کم میکنه. البته این اشتباه بزرگیه چون اگه خریدارای اوراق بوی تورم رو بشنون, فرار میکنن یا نرخ‌های بهره بالاتری میخوان و یا بدتر از اون از وام دادن خودداری می‌کنن (مثل وضعیت فعلی).

اینکه برای کنترل تورم فقط نرخ بهره رو بالا ببریم, مثل خوردن مسکن برای درمان سرطان هست. شاید فقط درد رو کم کنه ولی بیمار جانش رو از دست میده. تا زمانی که علت ایجاد تورم سر جاشه, این اقدام فرقی با داستان خوردن مسکن که گفتم نداره. دولت اول باید هزینه هاشو کاهش بده و در کنارش تعرفه ها و کلا هر نوع هزینه (سیاسی, بروکراسی و ...) برای واردات و صادراتو حذف کنه. نرخ ارزو دستکاری نکنه. حقوق مالکیتو با روش های مثل قیمت گذاری دستوری نقض نکنه. نظم مالی داشته باشه و ....

======================
@Reza_Ghanipur
ارزش معاملات بازار بورس به 2500 میلیارد تومن رسیده در صورتی که ارزش معاملات نات کوین فقط در یک صرافی ایرانی نزدیک 1000 میلیارد تومن هست.

======================
@Reza_Ghanipur
فکر کنم منتظرن ۴۰ام ابراهیم رئیسی تموم بشه تا دامنه نوسان رو باز کنن. مجید عشقی حتی این دم آخری هم ول کن نیست. دلیل اینکه مجید عشقی رو گوساله خطاب نمیکنم، احترامیه که برای مفید بودن گوساله دارم.

======================
@Reza_Ghanipur
اول اینکه خوراک ستاره خلیج فارس و کلا پترو پالایشگاهی ها میعانات گازی هست نه نفت!

و جهت اطلاع، همین پتروشیمی خلیج فارس در زمان برجام با تجهیزات و مشاور خارجی و با هزینه ۱۰ میلیارد دلاری ساخته شد.

بعد مردم پول بدن دست شما؟ همین یک قلم بازار سرمایه، مثلا چه گلی به سر سهامداران زدین؟

======================
@Reza_Ghanipur
2024/06/16 02:43:20
Back to Top
HTML Embed Code: