Telegram Web Link
«اتاق در رسانه‌‌»
🔺دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴      
                                                                 
🔺بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

👈خلاصه‌ای از اهم اخباری که در این بولتن آمده است:

▫️محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، امروزه مشکل کمبود سرمایه در گردش، بزرگ‌ترین مشکل واحد‌های تولیدی است.

▫️رامین گوران، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: بازار مسکن گرفتار معادله دو سر باخت شده است.

▫️حسن فروزان فرد، رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران: تابستان سخت پیش‌ رو فرصت ارزشمندی برای بازنگری در الگوهای حکمرانی است.

👈اخبار بیشتر در بولتن روزانه اتاق بازرگانی تهران:

http://www.newswire.ir/bulletin/264a08c808
▪️به سوی اقتصاد نرمال

✍️پویا جبل عاملی، اقتصاددان:

🔺خاویر میلی ماه گذشته آخرین گام خود را برای کامل کردن اصلاحات اقتصادی در آرژانتین برداشت؛ حرکت به سوی نظام ارز شناور با باز کردن حساب سرمایه در این کشور. وی تا پیش از این اجازه داده بود تا پزو به شکل «میخکوب خزنده» (crawling peg) تغییر کند. به این معنا که همراه با کنترل نقل و انتقال سرمایه، پزو هر ماه ۲درصد در مقابل دلار آمریکا تضعیف می‌شد. اما مشکل آنجا بود که تورم آرژانتین اغلب اوقات بالاتر از این سطح بود و در نتیجه صادرات این کشور قدرت رقابتی خود را از دست می‌داد؛ درحالی‌که میلی به دنبال ایجاد رشد اقتصادی بود.

🔺از سوی دیگر، انباشت تقویت ارزش پزو، سرمایه‌گذاران را قانع کرده بود که به زودی ارزش پزو سقوط خواهد کرد و از همین رو بانک مرکزی آرژانتین طی یک ماه ۲.۵میلیارد دلار آمریکا از ذخایر خود را به فروش رساند تا جایی که خالص ذخایر خارجی این بانک در ماه آوریل به منفی ۷میلیارد دلار رسید.

🔺حال اما صندوق بین‌المللی پول با بسته‌ای ۲۰میلیارد دلاری در ازای برداشتن کنترل‌های سرمایه‌ای و باز شدن بازار ارز آرژانتین، به میلی کمک کرد تا قطعه آخر پازل اصلاحات اقتصادی در این کشور گذارده شود. هرچند توافقات این کشور با صندوق اکثرا به شکست انجامیده‌اند، اما این‌بار و با وجود تحقق دیگر اصلاحات میلی، امیدها برای موفقیت این گام بیش از پیش شده است. از منظر نشریه اکونومیست، این گام به معنی نرمال شدن اقتصاد آرژانتین است. به عبارت دیگر تا زمانی که کشوری آزادی ورود و خروج سرمایه را نداشته باشد، در دنیای امروز یک کشور نرمال و معمولی نیست.

🔺سرمایه‌گذاران برای ورود به یک اقتصاد اول می‌بینند که آیا امکان خروج سرمایه در آن کشور وجود دارد یا خیر؟ این امکان به معنی گرفتن مجوز و اتیکت‌دار کردن سرمایه ورودی به دست دولت برای آنکه مجوز خروج هم داشته باشد، آن‌چنان‌که در قوانین پیچیده ما مرسوم است، نیست بلکه به این معناست که سرمایه‌گذار بدون دست و پا زدن در بوروکراسی دولتی و سروکار داشتن با دولت بتواند سرمایه‌اش را خارج کند. اگر این امکان در کشوری فراهم شود، ورود سرمایه هم رخ خواهد داد.

🔺آزادی ورود و خروج سرمایه یعنی عجین شدن با بازارهای مالی دنیا؛ یعنی کشور آمادگی همراهی با اقتصاد جهانی را دارد. ذهنی که برای مدیریت بازار به دنبال کنترل‌های سرمایه‌ای، تعهدات ارزی و پیمان‌سپاری است، ذهنی نامتجانس با مقتضیات مدرن و امروزین است. اگر تحریم دیواری بر اقتصاد می‌کشد، این ذهنیت نیز از داخل دیوار را بتنی و مستحکم‌تر می‌کند. کشوری آمادگی رشد و پیشرفت را از خود نشان می‌دهد که موانع سرمایه‌ای را از پای اقتصاد بزداید.

🔺اما دو نکته در اینجا حائز اهمیت است. اول، اگر در آرژانتین اصلاحات از سمت بودجه آغاز شد و به اصلاحات ارزی رسید، در کشورهایی که بخش قابل توجهی از درآمد دولت بر پایه ارز خارجی است، اصلاحات ارزی ‌باید در گام‌های نخست برداشته شود. دوم، زمانی که اقتصاد کشور با رفع کنترل‌های سرمایه‌ای به شکل نرمال درآمد، آن‌گاه با توجه به اینکه سیاستگذار بر آن است تا با ابزار پولی خود اهداف سیاستی را برای متغیرهای کلان دنبال کند، آن چنان که «سه‌گانه ناممکن ماندل» به ما نشان می‌دهد، نیاز است تا نظام نرخ ارز شناور انتخاب شود.

🔺بنابراین همزمان با کاهش کنترل سرمایه، باید پذیرش شناور بودن نرخ ارز را نیز پذیرفت و در عین حال کنترل تورم را به تمامی به هدف‌گذاری تورمی و ابزار پولی سپرد. اینها بخشی از گام‌هایی است که برای نرمال کردن شرایط اقتصاد باید برداشته شود./ دنیای اقتصاد

https://news.tccim.ir/?79199
▪️دلالت‌های نهادی پدیده ناترازی انرژی در ایران

▫️غلامرضا دشتی‌منش، مدیر مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی بوشهر:

🔺آنچه به‌عنوان ناترازی انرژی در ایران شناخته می‌شود، محصول سال‌ها تصمیمات اشتباهی است که بر هم انباشته شده‌اند و بی‌تردید نمی‌توان آن را در کوتاه‌مدت اصلاح نمود. آشکار است که پدیده‌های کلان سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، نه در یک شب پدید می‌آیند و نه در یک شب از بین خواهند رفت. اصلاح چنین ناکارآمدی‌هایی نیز کاری مشکل و پیچیده خواهد بود و از اساس باید پذیرفت که تغییرات پایدار، تابع اجرای فرآیندها، رویه‌ها و برنامه‌هایی مستمر و منسجم هستند.

🔺شاید پیچیده‌ترین بخش سیاست‌گذاری برای تحقق تغییرات پایدار و اصلاح کلان ناکارآمدی‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، سیاست‌گذاری معطوف به ترتیبات نهادی حاکمی باشد که ناکارآمدی‌ها و ناترازی‌ها بر آن بستر شکل گرفته و رشد یافته‌اند. پوشیده نیست که معضل ناترازی نیز پدید نیامده مگر متاثر از بافت نهادی و نظام‌های کلان اجتماعی، سیاسی و اقتصادی که در جامعه ایران حاکم است و ناامیدکننده آن است که اصلاح ناترازی نیز به‌صورت پایدار جز با در نظر گرفتن ترتیبات نهادی حاکم، ممکن و میسر نخواهد شد.

🔺این موضوع، ناامید کننده است چراکه ترتیبات نهادی دچار چسبندگی هستند و به‌راحتی تغییر نخواهند کرد و بنابراین پدیده ناترازی، صرفاً با سرمایه‌گذاری بیشتر، اصلاح برخی دستورالعمل‌ها یا تشکیل یک یا چند نهاد جدید و مواردی از این قبیل، اصلاح نخواهد شد؛ هرچند تردیدی نیست که این قبیل برنامه‌ها در کوتاه‌مدت می‌تواند فرصتی برای تداوم حیات بسیاری از صنایع و کسب‌وکارها فراهم نماید تا بلکه در این دوره از کنترل ناترازی، اقداماتی اساسی‌تر برای رفع پایدار این پدیده رخ دهد./ آینده‌نگر

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79201
▪️تجارت استان تهران در یک نگاه

🔺معاونت مطالعات اقتصادی و آینده‌پژوهی اتاق تهران در این اینفوگرافیک، وضعیت تجارت استان تهران طی 11 ماهه 1403 را آورده است.

👈دریافت فایل کامل گزارش

@TEHRANCHAMBER
«اطلاعیه»
▪️انتخاب صنعتگران و معدنکاران نمونه استان تهران

🔺به اطلاع واحدهای صنعتی و معدنی استان تهران می رساند: درنظر است به منظور شناسایی و انتخاب صنعتگران و معدنکاران نمونه استان و بر اساس شاخص‌های تعیین شده ، واحدهای مورد نظر ارزیابی و انتخاب شده تا طی مراسمی که با حضور مدیران کشوری و استانی در سالی که مزین به شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» است تجلیل به‌عمل آید.

🔺لذا واحدهای متقاضی حضور در این رقابت می توانند ضمن مراجعه به سایت اداره کل صنعت، معدن و تجارت به آدرس www.teh.mimt.gov.ir نسبت به تکمیل فرم‌های مربوطه و ارسال آن به دبیرخانه کمیته واقع در اداره کل صنعت، معدن و تجارت اقدام کنند تا بر اساس شرایط و ضوابط ارزیابی شوند.

▫️سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران

@TEHRANCHAMBER
▫️از هفتمین دوره نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی کشور چه بر جا ماند؟

▪️پایان ایران‌اکسپوی هفتم

🔺نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران با عنوان «ایران اکسپو 1404» پس از پنج روز برگزاری به پایان رسید. اتاق بازرگانی تهران در طول برگزاری این رویداد، در دو غرفه در سالن‌های 44 و 18 نمایشگاه بین‌المللی تهران، میزبان اعضای خود، فعالان اقتصادی و همچنین هیات‌های تجاری خارجی بود.

👈گزارش تصویری

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79205
▫️با پیگیری اتاق بازرگانی تهران انجام شد

▪️رفع اختلال فرآیند تمدید کارت‌ و ترخیص کالا در زمان انقضای کارت بازرگانی


🔺وزارت صنعت، معدن و تجارت پس از نامه رئیس اتاق تهران در مورد وجود اختلال در سامانه جامع تجارت و کندی تمدید اعتبار کارت‌های بازرگانی که موجب تاخیر در ترخیص کالا و افزایش هزینه‌ها می‌شود، اعلام کرد فعالان اقتصادی 60 روز قبل از پایان اعتبار کارت بازرگانی می‌توانند برای تمدید کارت خود اقدام کنند. هم‌چنین کالایی که در زمان اعتبار کارت ثبت‌سفارش و بارنامه آن صادر شده در زمان انقضا اعتبار کارت نیز قابل ترخیص است.

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79206
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
▫️رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد

▪️باید از لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف خارج شویم

🔺محمدرضا نجفی‌منش، رئیس «کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار و رفع موانع» تولید اتاق بازرگانی تهران در حاشیه رویداد ایران اکسپو 1404 از مسئولان و سیاستگذاران نظام حکمرانی اقتصادی کشور خواست هر چه سریع‌تر برای خروج ایران را از لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف تلاش کنند تا مراودات تجاری و مالی فعالان اقتصادی با شرکای خارجی و دیگر کشورها تسهیل و یک مانع بزرگ از مسیر آنها برداشته شود.

👈بیشتر بخوانید:


https://news.tccim.ir/?79204

👈در کانال آپارات اتاق بازرگانی تهران ببینید:

https://www.aparat.com/v/irxvj5s
▫️در نشست «فرصت‌ها و چالش‌های سرمایه‌گذاری در توسعه زنجیره‌های ارزش» مطرح شد

▪️اتاق‌های بازرگانی، محور تسهیل همکاری‌های زنجیره ارزش باشند

🔺در نشست هم‌اندیشی روسا و اعضای هیات رئیسه اتاق‌های بازرگانی با موضوع فرصت‌ها و چالش‌های سرمایه‌گذاری در توسعه زنجیره‌های ارزش که در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شد، اصلاح سیاست‌ها و قوانین اقتصادی، ارتقای امنیت سرمایه‌گذاری، و تقویت نقش بخش خصوصی از الزامات مشارکت فعال و هدفمند در زنجیره‌های جهانی و منطقه‌ای ارزش بیان شد. همچنین این نکته نیز مورد تاکید قرار گرفت که اصرار به خودکفایی منجر به بازماندن شرکت‌های ایرانی از رقابت‌های جهانی می‌شود.

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79207
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
▪️صفحه نخست چند روزنامه اقتصادی                           
                                   
🔺سه‌شنبه‌ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴               
                           
@TEHRANCHAMBER
«اتاق در رسانه‌‌»
🔺سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴      
                                                                 
🔺بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

👈خلاصه‌ای از اهم اخباری که در این بولتن آمده است:

▫️با پیگیری اتاق تهران رخ داد: رفع اختلال فرآیند تمدید کارت‌ و ترخیص کالا در زمان انقضای کارت بازرگانی

▫️مرتضی حاجی آقامیری، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: با قطعی مکرر سامانه جامع تجارت، توسعه تجارت اتفاق نمی‌افتد.

▫️محمدرضا بهرامن، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: سرمایه‌گذاری خارجی باید وارد کشور شود تا بتواند با خودش بازار‌های نو بیاورد.

👈اخبار بیشتر در بولتن روزانه اتاق بازرگانی تهران:

http://www.newswire.ir/bulletin/264a08c808
▪️راهکارهای مقابله با کمبود انرژی

✍️مهراد عباد، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران و ایران:

🔺کمبود انرژی به ویژه در کشورهای در حال توسعه می‌تواند مانع رشد اقتصاد بشود. برخی از کشورها در مسیر نیل به توسعه با این چالش مواجه شده‌اند و راهکارهای مختلفی را برای مقابله با آن ارائه داده‌اند و کشورهایی مانند چین، هند، آفریقای جنوبی، برزیل، پاکستان و... توانستند با مدیریت درست از بحران‌های انرژی به وجود آمده برای کشورشان به سلامت عبورکنند.

🔺در سال 2022 رشد صنعتی سریع و افزایش مصرف انرژی باعث خاموشی‌های گسترده در چین شد. این کشور پهناور و پرجمعیت توانست با گسترش استفاده از انرژی‌های پاک، تنوع بخشی به منابع واردات زغال سنگ و نفت و اجرای سیاست‌های «صرفه‌جویی» در صنایع انرژی بر همچنان در مسیر توسعه اقتصادی قرار بگیرد.

🔺سیاست «صرفه‌جویی انرژی» چین در صنایع انرژی بر مانند فولاد، سیمان، آلومینیوم و مواد شیمیایی بخش اصلی از برنامه‌های کاهش مصرف انرژی و آلایندگی این کشور بوده است. کاهش شدت انرژی، کاهش وابستگی به زغال سنگ، کاهش هزینه‌های انرژی و تحقق اهداف مربوط به تغییرات اقلیمی اهداف اصلی سیاست صرفه‌جویی چین بوده و راهکارهای اجرایی این سیاست‌ها شامل این موارد می‌شود: اجرای استانداردهای اجباری بهره وری انرژی در صنایع گوناگون، سیستم تشویق صنایع که بهره‌وری انرژی بالاتری دارند، تعطیلی واحدهای قدیمی و کم‌بازده، قیمت‌گذاری تفکیکی برق برای صنایع انرژی‌بر، استفاده از فناوری‌های کم‌مصرف، اجرای برنامه پایش آنلاین انرژی، مشوق‌های مالیاتی و یارانه‌ای برای انرژی‌های تجدیدپذیر.

🔺اجرای استانداردهای سختگیرانه در حوزه انرژی باعث کاهش مصرف 20% انرژی به ازای تولید هرتن فولاد شد و تعطیلی صنایع سیمان کم‌بازده باعث 10% کاهش مصرف شدید انرژی گردید. ایران نیز در این سال‌ها با چالش انرژی به صورت جدی مواجه شده، شاید اگر 10 یا 20 سال گذشته کارشناسان هشدار می‌دادند که ایران با کمبود انرژی مواجه خواهد شد کمتر کسی آن را جدی می‌گرفت اما امروزه همه از آن به عنوان ناترازی یاد می‌کنند.

🔺همان‌طور که در ابتدا گفته شد شرایط حال حاضر ماحصل عوامل مختلفی است و برای اصلاح آن نیاز است سلسله اقداماتی تحت یک برنامه جامع صورت گیرد تا اصلاحات با موفقیت انجام شود، در این راه چالش‌های فراوانی وجود دارد، مواردی نظیر مقاومت صنایع قدیمی، کمبود سرمایه، تحریم‌ها، بهره‌وری پایین صنایع، سیاست‌های قیمت‌گذاری و...

🔺با وجود این چالش‌های گوناگون که ظاهراً به نسبت سایر کشورهایی که دچار کمبود انرژی شده‌اند، بیشترند لازم است تا با برنامه‌ای هماهنگ میان ارکان نظام و مردم قدم در راه اصلاح برداریم. در این راه لازم است اقدامات متفاوت و موازی صورت گیرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

🔺شاید اقدامات زیر تحت نظارت یک برنامه جامع انرژی بتواند راهگشا باشد: اصلاح سبد انرژی کشور و کاهش نیاز به سوخت‌های فسیلی مخصوصاً نفت و گاز، تدوین، به‌روزرسانی و اجرای جدی استانداردهای حوزه انرژی، تعطیلی واحدهای فرسوده و ناکارآمد، قیمت‌گذاری واقعی انرژی، جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، افزایش بهره‌وری سیستم‌های انتقال انرژی و کاهش هدر رفت، نظارت جدی بر عدم دزدی و قاچاق انرژی، ورود فن‌آوری‌های نوین در این حوزه، افزایش سهم انرژی بادی، خورشیدی، دریایی و هسته‌ای و سایر تجدیدپذیرها در سبد انرژی، استفاده از کارشناسان خبره این حوزه، اصلاح الگوی مصرف به معنای واقعی.

🔺حمایت دولت از فناوری‌های کم‌مصرف و حوزه انرژی تجدیدپذیر، افزایش بهره‌وری از چاه‌های نفت و گاز قدیمی با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا، مشارکت با شرکت‌های انرژی‌محور و قدرتمند دنیا جهت سرمایه‌گذاری و ورود فن‌آوری به ایران، استفاده از فن‌آوری‌های جدید تولید انرژی مانند انرژی همجوشی هسته‌ای، انرژی هیدروژنی و زمین‌گرمایی، نظارت دقیق و آنلاین بر میزان تولید و توزیع فرآورده‌های نفت و گاز، خصوصی‌سازی و انحصارزدایی از بازار انرژی داخل کشور، بهینه‌سازی مصرف سوخت خودرو و سیستم‌های گرمایشی، کاهش هدررفت در هنگام استخراج منابع نفت و گاز و افزایش توان ذخیره‌سازی انرژی‌های گوناگون نیز از دیگر اقدامات است./ آینده‌نگر

https://news.tccim.ir/?79210
▪️تسهیل تجارت خارجی؛ مسیرها، تجارب جهانی و الزامات موفقیت

▫️معاونت مطالعات اقتصادی و آینده‌پژوهی اتاق تهران منتشر کرد:

🔺رقابت‌پذیری بنگاه‌های ایرانی به کارایی زنجیره تجارت خارجی گره خورده است؛ در حالی که ایران با امتیاز ۲٫۳ در رتبه ۱۲۳ شاخص لجستیک ۲۰۲۳ قرار دارد و از رقبای منطقه‌ای با امتیاز بالای ۳٫۴ عقب مانده، تجربه کشورهایی مانند ترکیه، کره‌جنوبی، آلمان و هلند نشان می‌دهد که دیجیتالی‌سازی جامع فرایندها، استقرار پنجره واحد، مدیریت هوشمند ریسک گمرکی، اصلاح ساختار تعرفه‌ها، گسترش توافقات تجاری و هم‌سویی استانداردها می‌تواند زمان و هزینه مبادلات را به‌شدت کاهش دهد.

🔺برای جبران این فاصله، ایران باید با عزم حاکمیتی و مشارکت بخش خصوصی، پنجره واحد ملی و تبادل الکترونیکی اسناد را تکمیل، هوش مصنوعی را در مدیریت ریسک پیاده، ساختار تعرفه‌ای را ساده، دیپلماسی تجاری را تقویت و زیرساخت‌های لجستیکی را توسعه دهد؛ اقداماتی که نه‌تنها صادرات را می‌افزاید، بلکه اشتغال، سرمایه‌گذاری خارجی و جایگاه ژئوپلیتیکی کشور را نیز ارتقا می‌دهد و با بهره‌گیری از مسیرهای ترانزیتی و سامانه‌های الکترونیکی موجود، می‌تواند نقطه آغاز تحول بنیادین در تجارت خارجی ایران باشد.

👈دریافت فایل کامل گزارش

@TEHRANCHAMBER
2025/07/08 07:22:11
Back to Top
HTML Embed Code: