Telegram Web Link
▪️صفحه نخست چند روزنامه اقتصادی                           
                                   
🔺پنجشنبه‌ هشتم خرداد ۱۴۰۴               
                           
@TEHRANCHAMBER
▪️بدترین سقوط‌ها

محمدصادق جنان‌صفت

🔺حالا دیگر مثل روز روشن است که ارتفاع زندگی مادی اکثریت ایرانیان با سقوط بزرگ روبه‌رو شده و میلیون‌ها کارگر و پیشه‌ور خرده‌پا و نیز کارمندان با شتاب به زیر خط فقر افتاده یا درنزدیکی آن قرار دارند. شهروندان ایران از اوایل دهه تازه سپری‌شده و پس از اعمال رژیم تحریم‌ها از سوی آمریکا و نیز ناکارآمدی دولت‌ها در سیاستگذاری به دلیل مجادله در زمین سیاست داخلی نتوانستند به اندازه کافی ثروت تولید کنند و تولید اندک ثروت نیز با نابرابر‌ترین اندازه ممکن بین ایرانیان توزیع شد.

🔺حقیقت ناراحت‌کننده این است که چشم‌انداز میان‌مدت کشور نیز برای ایرانیان روشن نیست و کسب‌وکار و نیز اندازه معیشت مردم به داستان مبارزه با آمریکا گره خورده است‌. آیا این سقوط بدترین سقوط برای ایرانیان است؟ البته که نابرابری فزاینده و نیز روزافزون شدن تهیدستی بسیار دردناک است اما باید گفت در این سال‌ها‌ی سخت سپری‌شده دو سقوط دیگر نیز در میان ایرانیان و در لایه‌های زیرین دیده می‌شود.

🔺زیر پوست هر ایرانی در این سال‌ها و در این روزهای ناروشن جریانی از سقوط اخلاقی در اندازه و شکل‌های گوناگون و نیز در میان گروه‌های اجتماعی راه افتاده که کاهش رعایت اخلاق عرفی و مراعات قانون است.
شوربختانه و با کمال تاسف باید گفت این رخداد بسیار آسیب‌رسان به یک قشر و یک گروه محدود نشده است و هر قشر و گروهی کوشش‌های جانکاهی دارند که دخل‌وخرج خود را در تعادل نگه دارند.

🔺از آنجایی که شهروندان برای به دست آوردن درآمد بیشتر حتی با کار بیشتر چشم امید به  نهادهای حکومتی ندارند و از آنجایی که از دولت آموخته‌اند دست در جیب هم‌میهنان می‌کنند و با انواع ترفندها و زورگویی‌های کوچک درآمدی بالاتر از اندازه عرف و قانون به جیب می‌زنند. به طور مثال یک خبرگزاری رسمی نوشته است‌: «فروش اکتان‌افزا و ادتیوهای بنزین در جایگاه‌های عرضه سوخت ممنوع است و حتی اگر مالک خودرو متقاضی دریافت این اقلام باشد باید آنها را از فروشگاهی خارج از جایگاه دریافت کند اما فروش اجباری و دریافت پول زور در زمان سوخت‌گیری از عجایب این ‌روزهاست.»

🔺این روزها شهروندان برای خرید نان که می‌روند خشمگین و اندوهگین می‌شوند وقتی می‌بینند همان نانوایی که مهربان به نظر می‌رسد چگونه نان را کوچک و قیمت را دو برابر کرده و بدون اینکه به‌روی خود بیاورد به مشتریان می‌فروشد. مردم به چشم می‌بینند رانندگان تاکسی‌، قصاب‌ها‌، میوه‌فروش‌ها‌، صاحبان کارخانه‌های مواد‌غذایی و… همه بی‌انصاف شدند چون با انصاف بودن خرج دارد.

🔺سقوط بدتر از هر چیز اما بی‌تفاوتی شهروندان به همه اجحاف‌هایی است که در حقشان می‌شود. هرکس تصورش این است که می‌تواند بی‌اخلاقی دیگران را تلافی کرده و بی‌تفاوتی که خشن‌ترین مجازات است را در جای دیگر جبران کند. شهروندان ایرانی تا کجا در این سقوط پیش رانده خواهند شد و سهم دولت چقدر است؟/ جهان صنعت

@TEHRANCHAMBER
▪️بازدید رئیس اتاق تهران از نمایشگاه قطعات و لوازم خودرو

🔺محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، با حضور در بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قطعات، لوازم و مجموعه‌های خودرو از غرفه‌های بنگاه‌های قطعه‌سازان بازدید کرد.

🔺رئیس اتاق تهران در نخستین ساعات گشایش این نمایشگاه، از آخرین توانمندی‌های بخش خصوصی کشور در زمینه تولید قطعات و لوازم خودرو دیدن کرد و با قطعه‌سازان در مورد پیشرفت‌های این صنعت و چالش‌های آن به گفت‌وگو نشست.

🔺محمدرضا نجفی‌منش، رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار اتاق تهران و از فعالا این صنعت نیز در این بازدید رئیس اتاق تهران را همراهی کرد.

@TEHRANCHAMBER
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
▪️صفحه نخست چند روزنامه اقتصادی                           
                                   
🔺شنبه‌ ۱۰ خرداد ۱۴۰۴               
                           
@TEHRANCHAMBER
«اتاق در رسانه‌‌»
🔺شنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۴                 
                                                                 
🔺بولتن دیجیتال اتاق در رسانه‌ها که به صورت روزانه توسط روابط عمومی اتاق تهران تهیه می‌شود شامل چهار بخش اخبار اتاق تهران، اتاق ایران، اتاق‌های استانی و اخبار اقتصادی است.

👈خلاصه‌ای از اهم اخباری که در این بولتن آمده است:

▫️پیمان سنندجی، رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق تهران: برای رسیدن به جایگاه مطلوب در عرصه جهانی، باید به توسعه حمل‌ونقل به‌عنوان سرمایه‌گذاری راهبردی نگاه کرد.

▫️محمدرضا نجفی‌منش، رئیس کمیسیون بهبودمحیط کسب‌وکار اتاق تهران: اگر تخصیص ارز به سرعت صورت نگیرد تیراژ تولید قطعات خودرو به مشکل می‌خورد.

▫️سهیل آل‌رسول، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: اگر آیین‌نامه جدید مشارکت عمومی-خصوصی در پیچ‌وخم بوروکراسی گرفتار شود، تا 1410 حدود 150‌هزار پروژه نیمه‌تمام باقی می‌ماند.

▫️قدیر قیافه، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: ذخایر طلای بانک مرکزی پشتوانه‌ای مطمئن برای پوشش ریسک‌های ارزی و دور زدن تحریم‌ها

👈اخبار بیشتر در بولتن روزانه اتاق تهران:

http://www.newswire.ir/bulletin/759c23da97
▪️نفت، اقتصاد و یک پیشنهاد

✍️موسي غني‌نژاد، اقتصاددان:

🔺در کشور ما زمان‌هایی که درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت به‌شدت بالا می‌رفت عوض اینکه اثر درازمدت مثبتی برای اقتصاد ملی به جای بگذارد، مشکل‌آفرین بوده است. تجربه کشور عربستان سعودی می‌تواند برای ایران درس‌آموز باشد. عربستان یارانه‌های هنگفتی به شهروندانش پرداخت می‌کند که عمدتا ارانه‌های نقدی است. اما در ایران بخش عمده یارانه‌ها ناظر بر قیمت‌های دستوری یارانه‌ای در اغلب بازارها است. از نظر علم اقتصاد، در رویکرد عربستان، سیاستگذار مداخله‌ای در نظام قیمتی بازار نمی‌کند و لذا تخصیص منابع کمیاب به‌صورت بهینه صورت می‌گیرد. اما در رویکرد ایران مداخله در نظام بازار و تحمیل قیمت‌های دستوری موجب به‌هم خوردن نظام قیمت‌های نسبی می‌شود و تخصیص منابع کمیاب دچار اختلال می‌شود که نتیجه آن اتلاف گسترده منابع، تشکیل شبکه‌های تو در توی فساد مالی در تمام خلل و فرج نظام اقتصادی و البته سیاسی کشور است.

🔺در دهه۱۳۵۰ با افزایش بی‌سابقه درآمدهای ارزی ناشی از صادرات نفت، دولت سرمایه مالی عظیمی را بدون توجه به محدودیت عینی زیرساخت‌های اقتصادی، وارد فرآیند تولید و تجارت کرد؛ که علاوه بر اتلاف گسترده منابع موجب افزایش نگران‌کننده نرخ تورم شد. در ادامه نیز برای کنترل تورم قیمت‌ها را سرکوب کرد که نتیجه‌ای جز نارضایتی نداشت.

🔺دولت نهم با در پیش گرفتن سیاست‌های پوپولیستی فرآیند اصلاحات اقتصادی دولت هشتم را متوقف کرد و یارانه‌های قیمتی را در قالب یک اقتصاد دستوری سفت و سخت گسترش داد. البته سیاست‌های پوپولیستی از مجلس هفتم آغاز شد و با دولت همسوی نهم گسترش یافت. به‌طور مشخص در خصوص قیمت بنزین و دیگر حامل‌های انرژی رئیس مجلس هفتم تثبیت قیمت را که در واقع نقض قانون برنامه سوم توسعه بود، به‌عنوان عیدی به مردم ایران هدیه داد. گرچه چند سال بعد اصلاح قیمت بنزین به‌طور مقطعی همزمان با افزایش یارانه‌های نقدی صورت گرفت، اما این سیاست تداوم نیافت و با وجود تورم‌های دورقمی قیمت بنزین و گازوئیل نامتناسب با نرخ تورم عملا تثبیت شد.

🔺معضل بزرگ امروز اقتصاد ایران که یک وجه بارز آن بن‌بست یارانه‌های قیمتی حامل‌های انرژی اعم از بنزین و گازوئیل تا برق است در آخرین تحلیل، ناشی از تصور نادرست و غیرعلمی از‌سازوکار بازارها و به‌طور کلی ساختار و عملکرد نظام اقتصادی است. تا زمانی که این رویکرد نادرست بر نظام حکمرانی اقتصادی ما حاکم است به‌طور منطقی نمی‌توان امیدی به اصلاح وضع موجود داشت.

🔺تفاوت عملکرد دو اقتصاد نفتی مانند ایران و عربستان سعودی در همین رویکرد حکمرانی اقتصادی نهفته است. سعودی‌ها به یافته‌های علم اقتصاد باور دارند و بر مبنای آن حکمرانی و سیاستگذاری می‌کنند؛ اما در کشور ما برخی مدعیان «علم اقتصاد» می‌خواهند چرخ را از نو اختراع کنند و اقتصاد و جامعه ایران را تافته جدا بافته‌ای از بقیه جهان می‌دانند که «علم اقتصاد» خاص خود را لازم دارد؛ می‌گویند در کشور نفتی مانند ایران فرآورده‌های نفتی مانند بنزین و گازوئیل باید ارزان‌تر از دیگر کشورها باشد.

🔺قیمت‌گذاری دستوری پایین‌تر از هزینه‌فرصت یک کالا موجب تقاضای بیش از حد، اتلاف منابع و فساد اقتصادی اجتناب‌ناپذیر می‌شود. مطابق خوش‌بینانه‌ترین برآوردها در حدود ۲۰درصد تقاضا برای بنزین و گازوئیل در کشور ما تقاضای قاچاقچیان است و به خارج از مرزها فرستاده می‌شود. تنها راهکار علمی و موثر برای این معضل، اصلاح قیمت با در نظر گرفتن هزینه‌فرصت و در سطحی است که قاچاق را غیر سودآور کند. برخی مدعیان «علم اقتصاد» می‌گویند چون دستمزدها در کشور ما دلاری نیست، قیمت کالاها هم نباید با قیمت‌های جهانی دلاری محاسبه شود. این سخن با وجود ظاهر منطقی آن مبتنی بر استدلال عقلی نبوده و مغالطه‌ای بیش نیست. محاسبه هزینه‌فرصت در ایران طبیعتا و ذاتا با پول ملی ایران یعنی ریال صورت می‌گیرد. قیمت بنزین و گازوئیل در عربستان سعودی کمتر از قیمت‌های متوسط جهانی اما کم و بیش در همان سطح کشورهای همجوار است؛ به‌طوری‌که قاچاق آن موضوعیت ندارد.

🔺در کشور ما نمی‌توان در کوتاه‌مدت اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را در سطح هزینه‌فرصت آن به‌صورت عمومی و کامل انجام داد. اما می‌توان با تکیه بر پیشرفت‌های روز فناوری اطلاعات آنچه را که در علم اقتصاد به آن تبعیض قیمتی می‌گویند، درخصوص قیمت بنزین و گازوئیل جاری ساخت؛ یعنی برای هر مصرف‌کننده‌ای اعم از خانوار یا متصدی حمل مسافر و بار میزان مصرف معینی را با قیمت یارانه‌ای سهمیه قائل شد و مصرف بیشتر از آن را با قیمت آزاد محاسبه کرد. بزرگ‌ترین حسن این تدبیر، عملی بودن بلافاصله آن و کاهش تقاضای قاچاق از یک‌سو و از سوی دیگر کاهش مصرف و یا پرداخت هزینه‌فرصت سوخت توسط کسانی است که چندین اتومبیل پرمصرف دارند./ دنیای اقتصاد

https://news.tccim.ir/?79329
▫️اتاق تهران با هدف توسعه همکاری‌ها، میزبان دو هیات تجاری از جمهوری خلق چین بود

▪️از تجارت کالا تا تبادل داده‌های پژوهشی

🔺با حضور دو هیات تجاری در حوزه قطعات خودرو و مطالعات و پژوهش‌های اقتصادی در اتاق تهران، یک نشست مذاکره مستقیم بین فعالان اقتصادی دو کشور برگزار شد. هم‌چنین معاون امور بین‌الملل اتاق تهران نیز در دیدار با نمایندگان مرکز تحقیقات توسعه شهرداری شانگهای بر توسعه مراودات تجاری و انجام امور پژوهشی تاکید کرد.

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79328
▪️پیوستن به FATF؛ گامی راهبردی برای تسهیل تجارت

✍️عباس آرگون، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران:

🔺گروه ویژه اقدام مالی (FATF) به عنوان نهادی بین‌المللی که با هدف مقابله با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم فعالیت می‌کند، نقش مهمی در تعیین استانداردهای مالی جهانی دارد و یکی از کنوانسیون‌های کلیدی زیرمجموعه آن، «پالرمو» است؛ معاهده‌ای که با هدف پیشگیری و مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی، تقویت همکاری‌های بین‌المللی، و ارتقای ظرفیت‌های حقوقی و قانونی کشورها در این حوزه طراحی شده است.

🔺پیوستن به این چارچوب‌ها، نشان‌دهنده پایبندی کشورها به قواعد اقتصاد بین‌المللی و تعهد آنها به شفاف‌سازی و مقابله با فساد و فعالیت‌های غیرقانونی است. برای ایران، که هم‌اکنون با محدودیت‌های فراوانی در زمینه نقل و انتقالات مالی، روابط بانکی و سرمایه‌گذاری خارجی مواجه است، حرکت در مسیر این قواعد بین‌المللی می‌تواند آثار مثبت قابل‌توجهی به‌دنبال داشته باشد.

🔺یکی از اصلی‌ترین موانع همکاری بانک‌های خارجی با ایران، نگرانی نسبت به نبود نظام شفاف مالی و احتمال سوءاستفاده از این فضا برای فعالیت‌های غیرقانونی است. تصویب لوایح مرتبط با FATF می‌تواند به ایجاد اعتماد در سطح بین‌المللی کمک کرده، هزینه‌های انتقال پول را کاهش دهد و ریسک تعاملات مالی با ایران را از نگاه شرکای خارجی تعدیل کند.

🔺این شفافیت مالی، زمینه‌ساز جذب سرمایه‌گذاری خارجی نیز خواهد بود. محیط اقتصادی شفاف، نه‌تنها برای سرمایه‌گذاران خارجی جذاب‌تر است، بلکه می‌تواند اعتبار بین‌المللی ایران را ارتقا دهد و نقش آن را در توافق‌های دوجانبه و چندجانبه اقتصادی تقویت کند. همچنین، با کاهش نقش واسطه‌ها در مبادلات مالی، بهای تمام‌شده کالاهای وارداتی کاهش یافته و روند تجارت تسهیل خواهد شد.

🔺 از سوی دیگر، رعایت استانداردهای بین‌المللی در حوزه مبارزه با جرایم مالی، به کاهش قاچاق و سالم‌سازی فضای کسب‌وکار منجر خواهد شد. این امر به نوبه خود رقابت‌پذیری اقتصادی کشور را افزایش می‌دهد و به‌ویژه در شرایطی که ایران در تلاش برای بازگشت به چرخه تجارت جهانی است، از اهمیت دوچندانی برخوردار است.

🔺نباید فراموش کنیم که تحریم‌ها همیشگی نیستند. مذاکرات جاری نیز نویدبخش گشایش‌هایی در آینده نزدیک هستند. اما برای بهره‌مندی واقعی از چنین فرصت‌هایی، لازم است زیرساخت‌های حقوقی، بانکی و اقتصادی کشور با الزامات جهانی تطبیق یابد و پیوستن به FATF و اجرای این اصول و قواعد بین‌المللی به عنوان تکه‌های یک پازل، یکی از گام‌های ضروری برای حرکت در این مسیر است.

🔺پیوستن ایران به پالرمو اقدام مثبتی ارزیابی می‌شود و انتظار می‌رود که با تعیین تکلیف سی‌اف‌تی و رفع محدودیت‌ها، و هم‌چنین برداشته شدن تحریم‌ها، فعالان اقتصادی ایرانی نیز بتوانند به شکل عادی به تجارت با دنیا بپردازند. به این ترتیب، فرصتی برای بازسازی روابط مالی بین‌المللی ایران، کاهش فشارهای اقتصادی و حضور مؤثرتر در زنجیره ارزش جهانی پدید خواهد آمد.

https://news.tccim.ir/?79332
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
▫️نایب‌رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران مطرح کرد

▪️سخت‌گیری‌ها منجر به افت عملکرد صادرات و ارزآوری شد

🔺محمدرضا غفراللهی، نایب‌رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران با اعلام هشدار نسبت به افت عملکرد صادرات بر ضرورت بازنگری در سیاست‌های ارزی تاکید کرد.

👈ویدئوی این گفت‌‌وگو را از کانال آپارات اتاق تهران تماشا کنید:

https://www.aparat.com/v/ijzw5dc

👈بیشتر بخوانید:

https://news.tccim.ir/?79327
2025/07/02 03:09:30
Back to Top
HTML Embed Code: