Telegram Web Link
📑 فهرست مطالب ماه مرداد 1400



⚡️ #درسگفتار

📢
اندیشه هانا آرنت - ابراهیم صحافی (5 جلسه)

📢 فلسفه کانت (1389) - حمید طالب زاده (24 جلسه)

📢 هایدگر در ایران - بیژن عبدالکریمی (10 جلسه)




⚡️ #فیلم

📹 آیا آتئیسم، نوعی دین و ایمان است؟ (رابرت لارنس کوهن در گفتگو با جان شلنبرگ)

📹 خداباوری شک‌گرایانه چیست؟ (رابرت لارنس کوهن در گفتگو با اولیور کریسپ)

📹 باید بتوانی رأی خود را روایت کنی! (ریچارد رورتی)

📹 جلسه نقد و بررسی کتاب "شهید مطهری و تحلیل کانت از مدرنیته" (حمید طالب زاده، حمیدرضا آیت اللهی، علی اکبر احمدی افرمجانی)




⚡️ #مرور_مقالات

📄 پیامدهای فرهنگی مهاجرت قبایل عرب به ایران تا پایان دوره اموی (آذرتاش آذرنوش، زهره دهقان پور)

📄 نواندیشی دینی در سه پرده (آرش نراقی)

📄 گفتگو پیرامون هرمنوتیک (رضا داوری اردکانی، محمدرضا ریخته گران، احمد علی حیدری، پرویز ضیاء شهابی، علی اصغر مصلح، احمد واعظی)



⚡️ #تازه_های_اندیشه

💠 چرا زمانه ابن سینا قرن طلایی تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی نامیده شد؟ (مهدی سیدی)



⚡️ #تازه_های_دین_پژوهی

✳️ فقیهان و قهوه: سرنوشت شیرین یک نوشیدنی تلخ (حمیدرضا تمدّن)




⚡️ #معرفی_کتاب

◾️ فارسی

📗
سکوت و معنا: جستارهایی در فلسفه ویتگنشتاین (سروش دباغ)

📗 بررسی مسئله‌ی شر در آثار ادبی (به سرپرستی زهیر باقری نوع‌پرست)

📗 در باب فلسفه تحلیلی با محوریت ویتگنشتاین (سروش دباغ)


◾️عربی

📘 تنقیح المناظر لذوی الابصار و البصائر (کمال الدین فارسی)


◾️ انگلیسی

📙
سوفیسم در عصر گذار: عمر سهروردی و طلوع اخوت عرفانی اسلامی (اریک اس. اولاندر)

📙 سهروردی و مکتب اشراق (مهدی امین رضوی)




⚡️ #سخنرانی

📣 روان‎شناسی عليه زندگی - آرش حیدری

📣 لائیسیته از منظر اخلاقی و حقوقی - مصطفی ملکیان

📣 چیستی معرفت : مقایسه ی دیدگاه افلاطون و ارسطو - مهدی عظیمی (دو جلسه)



◾️ نشست‌های تخصصی دانشگاه مفید با موضوع فلسفه اخلاق؛ پاییز ۹۹

📣
فلسفه اخلاق معاصر (ابوالقاسم فنائی)
📣 نسبت اخلاق و حقوق بشر (سیدمسعود موسوی)
📣 جایگاه نظریه اعتباریات علامه در فلسفه اخلاق (مسعود ادیب)
📣 فلسفه اخلاق در یونان (سیدابراهیم موسوی)
کتابخانه مجازی الفبا pinned «🔎🔎 فهرست جامع کانال الفبا 💬 مجموعه الفبا در پی جامعیت و سهولت جستجو و کاوش در منابع متفاوت می‌باشد. به همین دلیل این کانال سعی در ارائه محتوا به نحو جامع، دقیق و منظم دارد. ما مطالب کانال را در 13 دسته قرار داده‌ایم که به شرح زیر می‌باشد. ✔️ پرونده معرفی…»
#معرفی_کتاب


📙 ترجمه انگلیسی کتاب "هیاکل النور" سهروردی

The Shape of Light: Hayakal Al-Nur

🖋 شهاب الدین سهروردی
🖋 شیخ توسون بایراک الجراهی الحلوتی (Shaykh Tosun Bayrak al-Jerrahi al-Halveti)

🔹 زبان : انگلیسی
🔸وضعیت نشر : Fons Vitae 1998










#فلسفه_اسلامی #شیخ_اشراق

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#تازه_های_دین_پژوهی


✳️ درباره محمدرضا حکیمی


محمدرضا حکیمی به عنوان فقیه، مجتهد شیعه، فیلسوف، متفکر و نویسنده شناخته می‌شود؛ مجاهدی خستگی‌ناشناس و مدافع آرمان‌ها و تعالیم مکتب وحی که زندگی‌اش در تبیین علمی مفهوم عدالت‌خواهی و مبارزه برای ستم‌زدایی از جوامع بشری، سپری شد.



روزی زاده می‌شویم و روزی می‌میریم. این، وجه مشترکِ همه انسان‌ها و بلکه همه کائنات است؛ امّا زندگیِ راستین در سرنوشت جسم خاکی خلاصه نمی‌شود و سرشتی دیگر دارد. در مطالعه احوال بزرگان، باید به این نکته، توجّه داشت. هر انسانی را آغازی است و انجامی. کودکی و جوانی، میان‌سالی و پیری در زندگیِ همه بنی‌آدم تکرار می‌شود. این‌ها حیات ظاهری است و صورتِ زیستن. در ورای این سِیر طبیعی، سلوک روحیِ هر شخص است که او را به کام مرگ ابدی می‌کشاند و یا زندگِی جاودانه می‌بخشد. هرچند حیات ظاهری و سلوک روحانی، ارتباطی متقابل دارند لیکن اوّلی با مرگ جسم، متوقّف می‌شود و دیگری، فناناپذیر است. سطح زندگی، چندان ارجمند نیست، اگر عمق آن، ارجمند نباشد؛ اینها بخشی از نوشته محمدرضا حکیمی فرزانه و حکیم نامدار خراسان است؛ فردی که امام خمینی(ره) او را «جناب مستطاب ثقه‌الاسلام» خطاب می‌کنند و رهبر انقلاب وی را مشاوری خوب برای اهالی فرهنگ می‌دانند.


تولد و تحصیلات

محمّدرضا حکیمی فرزند حاج عبدالوهاب در ۱۳۱۴ خورشیدی در مشهد چشم به جهان گشود. پس از گذراندن دوران دبستان به حوزه علمیّه «نوّاب» وارد شد و در میان هم‌درسانِ خویش، خوش درخشید. به زودی در بسیاری از شاخه‌های علوم حوزوی و معارف دینی، «مرجع تحقیقِ» طلّاب جوان و کثیری از دانشجویان و جوانان در بیرون از حوزه شد. وی از محضر عالمانی چون ادیب نیشابوری، آیت‌الله حاج سید محمّدهادی میلانی، شیخ هاشم و شیخ مجتبی قزوینی، حاج میرزا احمد مدرّس، شیخ غلامحسین محامی بادکوبه‌ای و… کسب علم کرد و با بزرگانی همچون علّامه امینی، سیّد ابوالحسن حافظیان، شیخ علی اکبر الهیان و… مأنوس شد.


انس با محافل ادبی

حکیمی در بسیاری از محافل ادبی خراسان مانند انجمن ادبی قهرمان و فردوسی عضویت داشت؛ او در ۲۳ سالگی از آقابزرگ‌طهرانی اجازه نقل حدیث گرفت و از همان دوران، سری پرشور داشت و در راه تحقق عدالت مبارزه می‌کرد. مهدی اخوان‌ثالث از دوستانش، وی را «سربدار امروز خراسان» نامیده و شعری را در نخستین مجموعه انتشاریافته خود، با نام «ارغنون»، به او تقدیم کرده است و مهرداد اوستا در وصفش سروده: «در گلشن کلام «حکیمی» بین / آیات رشک حکمت یونان را».

او با شاعرانی چون غلامرضا قدسی، عماد خراسانی، امیری فیروزکوهی و شهریار همنشینی داشت و در ۱۳۴۹ خورشیدی و در بحبوحه عصر اختناق، با همکاری علامه سیدجعفر شهیدی، یادنامه علامه امینی، صاحب «الغدیر» را منتشر کرد.



آثار و تالیفات

آثار این استاد فرزانه را می توان در چند مورد دسته بندی کرد که به این شرح است:
- آثاری که در معرّفی و شناساندنِ مکتب تفکیک نگاشته شده‌اند: هم‌چون «مقام عقل، اجتهاد و تقلید در فلسفه، معاد جسمانی در حکمت متعالیه، الهیّات الهی و الهیّات بشری و مکتب تفکیک»
‌- آثاری که در زمینه روایات اهل بیت(ع) و ترجمه احادیث تألیف شده است از جمله دایره‌المعارف «الحیاه، گزارش و انذار»
‌-‌ آثاری که شناساننده اسلام نجات‌بخش و آموزنده دستورات فردی و اجتماعیِ این آیین آسمانی‌ هستند، هم‌چون «کلام جاودانه، خورشید مغرب، امام در عینیّت جامعه، مرام جاودانه، جامعه‌سازی قرآنی، پیام جاودانه، ادبیّات و تعهّد در اسلام»
‌- آثاری که در تجلیل از زحمات و مجاهدات مفاخر اسلام نوشته شده و تصویرگر چهره روشنی‌بخشِ این رادمردان است، چونان «سپیده‌باوران، بیدارگران اقالیم قبله، حماسه غدیر، شیخ آقابزرگ، میرحامدحسین و شرف‌الدّین»
-‌ آثاری که مجموعه‌ای از مقالات او را در بر می‌گیرد مانند «عقل سرخ، آنجا که خورشید می‌وزد، نان و کتاب و عاشورا و غزّه» همچنین اشعار فارسی و عربیِ حکیمی را نیز می توان به اینها افزود.


ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)

#محمدرضا_حکیمی

🖇 به نقل از :
📌 ایرنا

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#فیلم


📹 صفات الهی بر مبنای ایده‌ی کمال مطلق

🎤 صبا فریدونی





▪️ درباره فیلم :‌

برگزار شده در گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف (مدرسه زمستانی فلسفه دین)







#فلسفه_دین__کلام_جدید #صفات_الهی #صبا_فریدونی

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#مرور_مقالات


📄 تئوری دولت از نظر ابن خلدون

🖋 محمدعلی موحد




▪️چکیده :

عبدالرحمان بن خلدون به سال 732 در تونس بزاد و اوایل عمر را در کسب دانش و استفاده از محضر علمای عصر بگذرانید و به سال 756 به دبیری سلطان ابوعنان پادشاه فاس (مراکش) تعیین گردید. شمال آفریقا و اندلس در دوران حیات وی دستخوش انقلابات و مبارزات بود و ابن خلدون چنانکه خود حکایت می کند در جریان توطئه ها و دسته بندیهای امرا بر ضد یکدیگر از عوامل مهم و مؤثر بود.

طبع بلندپرواز و زیادت طلب، هیچگاه او را آرام نمی گذاشت و موجب می شد که پای ثبات و صداقت وی در خدمت همواره لرزان باشد و پیوسته از درباری به دربار دیگر روی آورد و عاقبت کار به جایی کشید که ادامۀ زندگی سیاسی در شمال آفریقا برای او غیر میسر گشت و به مصر رفت و در جامع ازهر به تدریس پرداخت ...



#فلسفه_سیاست #ابن_خلدون #محمدعلی_موحد

🖇 به نقل از :
📌 کانون وکلا 1336 شماره 54

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#سخنرانی


📣 تأملی فلسفی در مفهوم تکنولوژی


🎤 مصطفی تقوی

🔸 صاحب محتوا : دیدگاه نو
🔹 تعداد کل جلسات : 1
📆 تاریخ : 5 دسامبر 2020










#فلسفه_تکنولوژی #مصطفی_تقوی

🖇 به نقل از :
📌 کانال دیدگاه نو

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#تازه_های_اندیشه


💠 گزارشی از نشست بررسی کتاب «طاعون و افول تمدن اسلامی»



نشست نقد و بررسی کتاب «طاعون و افول تمدن اسلامی» نوشته مایکل والترز دالس و ترجمه قربان بهزادیان نژاد استاد میکروب شناسی و پژوهشگرعلوم بین رشته ای طی جلسه ای با حضور غلامرضا ظریفیان، یوسف اباذری، قربان بهزادیان نژاد و عباس منوچهری در محل اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.



ظریفیان در ابتدای این جلسه گفت: این کتاب از این جهت اهمیت دارد که به بررسی یک پاندمی فراگیر و یک بیماری عالمگیر در دوران پس از تمدن اسلامی در قرن چهاردهم میلادی می پردازد؛ بر اساس آمارهای اعلام شده در آن دوران تعداد تلفات این بیماری با عنوان طاعون سیاه حدود ۸۰ تا ۲۰۰ میلیون نفر بود؛ البته باید توجه داشت همچنان که آمارهای اعلام شده درباره تلفات بیماری کرونا در عصر حاضر قطعی نیست می توان انتظار داشت که رقم اعلام شده درباره تلفات طاعون سیاه در جهان نیز متفاوت باشد.

پاندمی ها، مقدمه تغییرات بزرگ و بنیادین در طول تاریخ بشریت بوده است

وی افزود: برخی معتقد هستند که پاندمی ها، مقدمه تغییرات بزرگ و بنیادین در طول تاریخ بشریت بوده است، به عنوان مثال در آستانه قرن چهاردهم میلادی یکی از عوامل مهم رنسانس را شیوع این پاندمی عنوان کرده اند و هم اکنون که با یک شیوع وحشتناک و خانمان سوز با عنوان کرونا روبرو هستیم در چنین شرایطی برخی معتقدند که از این پس می توان دنیا را به سوی پیشا کرونا و پسا کرونا تقسیم کرد.

رییس اندیشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه موضوع بررسی پاندمی ها بین رشته ای است، گفت: این امر ابعاد مختلف زندگی انسان را در برمی گیرد و به لحاظ مباحث وجودشناسی، معرفتی و نگاه الهیاتی و نیز مسائل انضمامی اقتصادی، فقر، گرسنگی، فاصله طبقاتی و مشکلات روحی-روانی و تحولات فرهنگی و سیاسی نقش ایفا می کند.

وی به اهمیت و جایگاه این کتاب به خصوص در عصر حاضر پرداخت و گفت: دالس (نویسنده اثر) تلاش کرده با توجه به علاقه ای که به مساله تحولات طاعون سیاه داشته به سراغ اسناد برود و منابع مختلف تاریخی و غیرتاریخی را مورد توجه قرار دهد و آقای بهزادیان نژاد به عنوان مترجم که خود از دانشمندان و متخصصان علم میکروب شناسی است و بیش از ۸۰ مقاله علمی داخلی و خارجی و ۲۵ کتاب علمی را در عرصه تخصصی و مسائل بین رشته ای تالیف و ترجمه کرده است این بار موفق به ترجمه یکی دیگر از آثار دالس شد.

مقدمه چاپ دوم کتاب «طاعون و افول تمدن اسلامی» یک مقاله ارزشمند علمی است

ظریفیان به نقد و بررسی کتاب «طاعون و افول تمدن اسلامی» پرداخت و گفت: ۲۵ صفحه نخستین چاپ دوم این کتاب اختصاص به مقدمه ای بسیار عالمانه دارد که می توان گفت این مقدمه به تنهایی یک مقاله ارزشمند علمی است؛ در این مقدمه فرایند فرهنگی – اجتماعی و تخصصی این پاندمی شرح داده و به بهانه این پاندمی وارد بحث کرونا شده است.

نهضت ترجمه تحت تاثیر شیوع اپیدمی ها قرار داشت

در ادامه بهزادیان نژاد که به عنوان مترجم اثر در این نشست حضور داشت گفت: در زمان ترجمه این کتاب تصور نمی کردم، جامعه و افراد آن در عصر حاضر نیز تجربه ای مشابه را پیش رو داشته باشند.

وی افزود: موضوع کتاب مرگ سیاه است که در زبان فارسی آن را به طاعون یا افول تمدن اسلامی بازگرداندیم؛ اصولا در تاریخ اجتماعی، طاعون در غرب و شبه طاعون شرق به نوعی همه اپیدمی ها و پاندمی ها را شامل می شود و تعریف دقیقی از طاعون وجود ندارد، البته مرگ سیاه شباهت های بسیار زیادی به طاعون دارد.

بهزادیان نژاد بی توجهی به پیش فرض های نویسنده را مانع فهم دقیق اثر عنوان و تاکرد کرد: لازم و ضروری است که توجه ویژه ای به پیش فرض های نویسنده این اثر داشته باشیم،در غیر این صورت فهم مطلب دشوار به نظر می رسد.بر همین اساس باید بپذیریم که اصولا اسلام جن و چشم زخم را قبول دارد، در دوران مکی و مدنی در آیات تفاوت هایی است و در زندگی پیامبر(ص) تفاوت هایی در میزان قدرت جن وجود دارد دارد و بالعکس هیچ یک از فرقه های اسلام سحر و جادو را نمی پذیرند.



ادامه مطلب 👇🏻
(برای مطالعه ادامه این مطلب روی instant view کلیک کنید.)


#تمدن_اسلامی #کرونا #طاعون

🖇 به نقل از :
📌 دین آنلاین

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#فیلم


📹 بزرگداشت سالروز تولد دکتر محمدعلی موحد





▪️ درباره فیلم :‌

جشن تولد نودسالگي محمدعلي موحد با حضور اصحاب فرهنگ، ادبيات و انديشه برگزار شد. مراسم ۲ خرداد ۱۳۹۱ برگزار شد.
در ابتداي مراسم كه سه‌شنبه، دوم خردادماه، 1391 در شهر كتاب، مهدي فيروزان ـ مديرعامل شهر كتاب ـ با تبريك به محمدعلي موحد به مناسبت نودسالگي‌اش، در سخناني گفت: ايام از شما محمدعلي موحد مبارك است و خواندن آثار شما و ديدن شما مبارك است. محمدعلي موحد ما را مبارك گردانده است. اين مبارك گرداندن هم در انديشه‌ي ما تأثير گذاشته است و هم در سايه‌ي ديدن شما، اخلاق و معاشرت شما بر اخلاق ما تأثير گذاشته است و هر كدام از ما قابليت و استعداد بخشي از اين نور خورشيدي وجودي شما را دريافت كرده‌ايم و اميدواريم آن را به گونه‌اي منعكس كنيم.

در ادامه‌ي اين مراسم، احمد سميعي گيلاني ـ عضو پيوسته‌ي فرهنگستان زبان و ادب فارسي ـ با تبريك نودسالگي محمدعلي موحد گفت: زماني كه خبر برگزاري اين مراسم را شنيدم، مشتاقانه منتظر اين روز بودم. وقتي به من خبر دادند كه بايد در اين مراسم سخنراني كنم، با خود فكر كردم كه من خيلي آشنايي نزديكي با استاد موحد ندارم؛ ولي به يك اعتبار ديگر فكر كردم كه سخن گفتن راجع به استاد موحد نبايد كار مشكلي باشد؛ چرا كه در مواقعي با بعضي افراد سال‌ها حشر و نشر داريد؛ ولي آن‌ها را نمي‌پسنديد؛ ولي در مقابل، كساني هستند كه فقط يك بار فرصت ديدن آن‌ها را پيدا مي‌كنيد؛ اما با آن‌ها انس و الفت پيدا مي‌كنيد. موحد از اين‌گونه افراد است.
او افزود: موحد كسي است كه بي‌رياست، تزوير و دورنگي ندارد و افكار و انديشه‌هايش پيچيده نيست و آدم حقيقت‌جويي است. اين‌گونه افراد در برابر حقيقت حساس هستند و هرگونه انحرافي از حقيقت، آن‌ها را برمي‌انگيزاند.

در ادامه‌ي اين مراسم، ضياء موحد ـ شاعر و منطق‌دان ـ نيز در سخنان كوتاهي به بيان آشنايي خود با محمدعلي موحد پرداخت.
همچنين حسين معصومي همداني ـ عضو پيوسته‌ي فرهنگستان و ادب فارسي ـ با تبريك آغاز دهمين دهه‌ي زندگي محمدعلي موحد، اظهار كرد: ارادتم به ايشان خيلي ديرينه است و به سال 1340 برمي‌گردد كه با يكي از كتاب‌هايش آشنا شدم.
اين پژوهشگر در ادامه به اهميت كتاب «خواب آشفته‌ي نفت» اشاره كرد و گفت: در اين كتاب، يك نوع فرزانگي، خردمندي و حكمت وجود دارد كه قابل توصيف نيست. موحد در اين كتاب توانسته قدم را از مرز تاريخ فراتر نهد؛ به طوري‌كه كتاب با گذشت زمان، منزلت ادبي هم پيدا كند. اين خصوصيات در كتاب «خواب آشفته‌ي نفت» وجود دارد و اين كتاب در آينده سرمايه‌ي ادبي نيز خواهد بود.
محمدرضا شفيعي كدكني ـ شاعر و استاد زبان و ادبيات فارسي ـ براي لحظه‌اي پشت تريبون قرار گرفت و گفت: بهترين سخني كه مي‌توانم به عرض ايشان برسانم، اين شعر است: خود ثنا گفتن ز من ترك ثناست.
سپس هوشنگ مرادي كرماني كه با محمدعلي موحد در فرهنگستان زبان و ادب فارسي همكار است، نوشته‌اي را در توصيف موحد در هنگام نشستن در كنار او در فرهنگستان خواند.
اين داستان‌نويس همچنين گفت: محمدعلي موحد در كار بسيار جدي است؛ ولي در دلش مانند پروانه‌ است و ما در فرهنگستان در خدمت او هستيم.
در ادامه براي دقايقي، علي تحريري به تك‌نوازي سنتور براي حاضران در مراسم پرداخت
سپس حجت‌الاسلام والمسلمين سيدمحمود دعايي ـ مدير مؤسسه‌ي اطلاعات ـ به سخنراني پرداخت و اظهار كرد: سال‌هاست كه با مجموعه‌ي شهر كتاب ارتباط و آشنايي دارم و به نوعي در پايه‌گذاري و شكل‌گيري اوليه‌ي شهر كتاب نقش داشته‌ام. اين مركز بنيان مبارك و ارجمندي بوده كه حق است از پايه‌گذاران آن، از آقايان انوار، كرباسچي، دكتر اژه‌اي، نجفي، لاريجاني، اشعري و ديگراني كه در پايه‌گذاري اين بنيان سهم دارند، ياد كنيم.
دعايي ادامه داد: مدت‌هاست كه شاهديم ايشان به دليل درك و معرفت خود، كارهاي مهم و بزرگي همچون برگزاري بزرگداشت مفاخر علمي و فرهنگي كشور در شهر كتاب انجام داده‌ است و من به مناسبت‌هاي مختلف شاهد اين موضوع بوده‌ام. نگذاريم اين شمع خاموش شود و اين ابتكار سركوب شود؛ بلكه تلاش كنيم اين محافل گسترش پيدا كند.

در ادامه با حضور غلامعلي حداد عادل، احمد سميعي گيلاني، اسماعيل سعادت و سيدمحمود دعايي، محمدعلي موحد كيك تولدش را كه طرحي از كتاب «مقالات شمس» بود، بريد. ....




🖇 به نقل از :
📌 شهر کتاب

🔗 مجموعه الفبا :

🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#مرور_مقالات


📄 نقش خواجه نصیر طوسی در تداوم فلسفۀ ابن‌سینا و نوآوری‌های فلسفی او


🖋 طیبه کرمی



▪️چکیده :

جریان کلامی فلسفی ضد سینوی که با غزالی آغاز شد و با فخر رازی تکمیل شد، زمینه­ای برای خواجه نصیر بود تا از هویت فلسفۀ اسلامی و کلام شیعی دفاع کند. او با عنایت به مباحث و اشکالات مطرح‌شده، به تفسیر و شرح آثار و آراء ابن‌سینا پرداخت و به تقریرهای جدیدی دست یافت که در جای خود با اهمیت بود و پس از او نیز مورد توجه سایر حکما و متکلمان قرار گرفت. خواجه نصیر دربارۀ صدور و خلقت، جایگاه عقل و نفس الامر، علم خدا، نیاز عقل انسان به تعلیم و لزوم متابعت از شرع در کیفیت مبدأ و معاد نکات با اهمیتی مطرح کرد. او براساس اعتبارات فلسفی و حساب ترکیبات، ساختار جدیدی برای صدور کثرت تبیین، و تکثر عالم عقل و جهات متکثر معقولات را اثبات کرد. او عالم عقل را معادل نفس الامر در نظر گرفت و علم خدا به جزئیات را نیز از طریق تکثر عالم عقل و معقولات آن تبیین کرد. خواجه نصیر از منظر حکمت الهی شیعه، عقل انسان را نیازمند مدد دانست و برای عقول بالقوه و غیرمتکامل بشری، هدایت و تعلیم را لازم دانست. او درعین‌حال معتقد بود که برخی امور خارج از حوزه عقل هستند و تنها به وسیلۀ شرع تبیین می­ شوند.




#فلسفه_اسلامی #ابن_سینا #خواجه_نصیرالدین_طوسی #طیبه_کرمی

🖇 به نقل از :
📌 حکمت سینوی، دوره 24، شماره 64
پاییز و زمستان 1399

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
#درسگفتار


📢 فلسفه تاریخ

🎤 مصطفی ملکیان
🔹تعداد کل جلسات : 18
🗓 تاریخ : 1372



▪️درباره درسگفتار :

مصطفی ملکیان در این درس‌گفتارها به فلسفه تاریخ در هر دو معنای آن می‌پردازند.
یازده جلسه اول به فلسفه علم تاریخ (فلسفه نقدی تاریخ) اختصاص دارد که ایشان به اعتبار گزاره‌های جزیی مطرح در رشته تاریخ می‌پردازند و مباحثی چون علم بودن تاریخ، علّیت در تاریخ، عینیت در تاریخ و… را مطرح می‌کنند.
در هفت جلسه پایانی به (فلسفه نظری تاریخ) به معنی قوانین حاکم بر حوادث گذشته و بیان گزاره‌های کلی درباره حوادث گذشته می‌پردازند که طی آن فلسفه تاریخ هگل (جلسه دوازدهم)، فلسفه تاریخ کارل مارکس (حلسه سیزدهم)، فلسفه تاریخ آرنولد توین‌بی (جلسه چهاردهم و پانزدهم)، فلسفه تاریخِ ویکو، کُندرسه و آگوست کنت (جلسه شانزدهم؛ که نیمه‌تمام است) و فلسفه تاریخ اسوالد اشپنگلر و کانت (جلسه هفدهم و هجدهم) مطرح و نقد و ارزیابی می‌شود.



▪️یادداشت :
این درس‌گفتارها بنا به قرینه‌هایی که در طی محتوای جلسات به آن اشاره شده است، به صورت هفتگی و در کلاس تاریخ طلاب موسسه در راه حق ارایه شده و تاریخ شروع آن مهرماه ۱۳۷۲ است.





#فلسفه_تاریخ #مصطفی_ملکیان

🖇 به نقل از :
📌 صدانت

🔗 مجموعه الفبا :
🌐 سایت 🚀 تلگرام 📺 یوتیوب 🎞 آپارات
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه اول

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه دوم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه سوم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه چهارم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه پنجم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه ششم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه هفتم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه هشتم

Alefbalib
🔺 فلسفه تاریخ مصطفی ملکیان
🔻 جلسه نهم

Alefbalib
2025/07/11 18:49:17
Back to Top
HTML Embed Code: