Telegram Web Link
#دانش_افزایی

✳️ گَرته‌برداری یا گَرده‌برداری

گَرته‌برداری یا گَرده‌برداری نوعی وامگیری زبانی است که در آن، صورت ترکیبی یا اصطلاحات زبان دیگری، تجزیه می‌شود و برای هر یک از کلمه‌های آن اصطلاح، یک معادل قرار داده می‌شود و عبارت به زبان وام‌گیرنده ترجمه می‌شود. برای مثال، زمانی که «سیب‌زمینی» وارد ایران شد، واژه‌ای برای نامیدن آن وجود نداشت، و برای نامیدن آن اصطلاح فرانسوی «Pomme de terre» را به‌صورت واژه‌های تشکیل‌دهندهٔ آن («سیب» و «زمین») تجزیه کردند و ترکیب «سیب‌زمینی» را به‌جای آن قرار دادند.

❇️ منبع: ویکی پدیا

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
بامداد سه شنبه دوستان عزیزم به نیکی و شادی
هدیه امروز حافظ شیرین سخن به شما مهربانان

دیوان حافظ غزل شماره ۴۳۶

  🍃🌷🍏💐🍏🌺🎼🌺🍏💐🍏🌷🍃

آن غالیه خط گر سوی ما نامه نوشتی
گردون ورق هستی ما درننوشتی

هر چند که هجران ثمر وصل برآرد
دهقان جهان کاش که این تخم نکشتی

آمرزش نقد است کسی را که در این جا
یاریست چو حوری و سرایی چو بهشتی

در مصطبه عشق تنعم نتوان کرد
چون بالش زر نیست بسازیم به خشتی

مفروش به باغ ارم و نخوت شداد
یک شیشه می و نوش لبی و لب کشتی

تا کی غم دنیای دنی ای دل دانا
حیف است ز خوبی که شود عاشق زشتی

آلودگی خرقه خرابی جهان است
کو راهروی اهل دلی پاک سرشتی

از دست چرا هشت سر زلف تو حافظ
تقدیر چنین بود چه کردی که نهشتی

معنی لغات غزل:

غاليه: ماده معطري كه از مواد خوشبو مانند كافور، عنبر و مشك و سائيده چوبهاي معطر مانند عود تهيه مي شده و به رنگ سياه بوده است.
غاليه خط: ۱- نوجواني كه موهاي رسته بر عارضش متمايل به رنگ سياه و به خوشبويي غاليه است، ۲- آن محبوبي كه خط و نامه اش معطر است.
نوشتي: مي‌نوشت.
گردون: فلك گردنده، سپهر گردون.
ورق هستي: (اضافه تشبيهي) هستي و وجود به ورق تشبيه شده.
در ننوشتي: (ماضي استمراري) در هم نمي پيچيد، در هم لوله نمي‌كرد و كنار نمي‌گذاشت.
هجران: دوري، فراق.
ثمر وصل: ميوه وصال.
دهقان جهان: باغبان عالم كنايه از آفريدگار.
نكِشتي: نمي‌كاشت.
آمرزش: مغفرت، بخشش خدا و درگذشتن از گناه بنده.
آمرزش نقد: در حال حاضر آمرزيده، آمرزيده بالفعل.
حوري: زن بهشتي سياه چشم.
كعبه دل: (اضافه تشبيهي) دل به خانه كعبه تشبيه شده.
صومعه: عبادتگاه راهب و مسيحيان.
كِنِشت: عبادتگاه يهوديان.
مِصْطَبه: سكّو، قسمت شاه نشين اطاق كه بلندتر و مرتفع تر از سطح اطاق است، كنايه از جايگاه رفيع.
مِصطَبه عشق: جايگاه بلند عشق.
تنعم: ناز و نعمت، فراخي معيشت.
بالش: در زبان فارسي: بالشت، مُتّكّا، چيزي كه به هنگام خواب زير سر مي‌گذارند، در زبان تركي مغولي: به شمش طلا كه معادل پانصد مثقال طلا بوده مي‌گفته اند.
بالش زر: متكّاي زر دوزي شده، شمش بزرگ طلا.
خِشتي: ۱- يك خشت گلي كه از آن در ساختن ديوار استفاده مي‌شود، ۲- خشتي از زر كه در مقايسه با بالشي از زر مقدار كمتري از طلا را شامل مي‌شود، خشت طلا.
باغ ارم: باغ عاد، نام باغي كه شداد فرزند عاد بنا كرد و محل آن را عربستان جنوبي ياد كرده اند و در قرآن در آيه اِرَمَ ذاتِ الْعِمادْ به آن اشاره شده است.
نخوت: غرور و تكبر، ناز و نخوت.
شداد: پادشاه قوم عاد در عربستان كه به شداد بن عاد مشهور و باغي نظير باغ بهشت و آنچه در وصف آن شنيده بود بنا كرد و او كه با هودِ نبي معاصر بود در پايان كار به هنگام بازديد باغ، قبض روح شد و باغش در زمين فرو رفت.
دنّي: پست، فرومايه، صفت دنيا.
خوبي: (با ياء وحدت) خوب، صفت دل.
زشتي: (با ياء وحدت) زشت، صفت دنيا.
جهان: در اينجا كنايه از مردم جهان است.
هِشت: فعل ماضي از مصدر هِشتن (گذاشتن)، از دست داد.
تقدير: آنچه مقدر شده، مشيّت الهي.
چه كردي كه نَهِشتي: چه مي‌توانست كرد كه از دست ندهد.


https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
معنی غزل شماره ۴۳۶


(۱) اگر آن كسي كه موي رسته بر چهره او و همچنين نامه اش مشكين و معطر است براي ما نامه‌يي مي‌نوشت، دست روزگار برگ دفتر وجود و هستي ما را در هم نمي‌پيچد.

(2) هرچند كه نهال دوري و فراق، سرانجام ميوه وصال و ديدار بار مي‌آورد، اي كاش باغبان روزگار، تخم آن را در مزرعه دنيا نمي‌كاشت.

(۳) كسي كه در اين دنيا معشوقي مانند حور بهشتي و خانه‌يي به آراستگي بهشت دارد، در همين دنيا آمرزيده شده است.

(۴) در سكوي ميخانه محبت، نمي‌توان با ناز و نعمت و آسودگي خيال تكيه زد. اگر بالش زر دوزي شده براي زير سر نباشد، به خشتي مي‌سازيم.

(۵) يك شيشه شراب و يك زيباروي شيرين لب و لب كشتزاري را با باغ ارم كه نخوت شداد را به همراه دارد مبادله مكن.

(۶) اي دل آگاه، تا كي غم اين دنياي پست را مي‌خوري! حيف است كه يك خوب، عاشق و شيفته يك زشت بشود.

(۷) آلودگي دامن صاحبان خرقه و شريعت سبب خرابي دنيا و مردم دنيا مي‌شود. كجاست آن سالك راه حقيقت و صاحبدلي كه پاك سرشت باشد.

(۸) چرا حافظ سر زلف تو را از دست داد؟ (چون) مشيّت الهي بر اين قرار گرفته كه آنرا از دست بدهد. او براي اينكه از دست ندهد چه مي‌توانست كرد؟
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
شرح غزل شماره ۴۳۶


وزن غزل: مفعول مفاعيل مفاعيل فعولن
بحر غزل: هزج مثمّن اخرب مكفوف محذوف
٭
سعدي:
اي باد كه بر خاك درِ دوست گذشتي
پندارمت از روضه رضوان بهشتي
٭
اوحدي:
چون فتنه شدم بر رخت اي حور بهشتي
رفتي و مرا در غم خود، زار بهشتي
٭
مفاد و ايهامات ابيات اين غزل دلالت بر اين دارد كه به هنگام تبعيد حافظ و در يزد سروده شده است.

در مطلع غزل، روي سخن با شاه شجاع است و شاعر مخاطب خود را غاليه خط خطاب مي‌كند كه هم به معناي كسي است كه داراي محاسن سياه و مشكي است و هم كسي كه نامه هاي او بوي مشك مي‌دهد.

سابقاً نويسندگان نامه هاي عاشقانه و آنها كه مرقومه هايشان به دست بزرگان مي‌رسيده است، مرقومه خود را به عطر و مواد خوشبو معطر مي‌كرده اند و حافظ با عنوان غاليه خط به شاه شجاع اشاره دارد و منظورش از نامه او، دست خطي مبني بر گذشت و دعوت به بازگشت مي‌باشد كه غايت آمال حافظ در غربت بوده است.

در بيت دوم شاعر به آزادي و تغيير وضعيت خود در آينده اميدواري نشان داده و در بيت سوم اشاره به خوش گذراني هاي شاه يحيي مي‌كند.

شاه يحيي در كوي خراباتيان و محله پشت باغ فعلي يزد كه يك قنات بزرگ آب از ميان آن مي‌گذشت براي خويش باغي بزرگ و آباد و عمارتي عالي بنا كرده و كاخش جايگاه عيش و نوش شبانه بود اما به سبب اينكه حافظ مورد غضب شاه شجاع واقع و شاه شجاع پدر همسر شاه يحيي بود اين حاكم ممسك يزد به حافظ روي خوش نشان نمي‌داد و حافظ كه در دل آرزوي معاشرت و مجالست با شاه يحيي را مي‌پرورانيد با كمال حسرت از اين خوش گذراني هاي شاه يحيي ياد مي‌كند.

در ابيات بعدي، شاعر به ترتيب در غربت و تنهايي دم از سازگاري با محيط و غنيمت شمردن هر فرصتي كه دست دهد و پرهيز از غم دنياي دني خوردن را زده و از تباه كاريهاي صوفيان خرقه پوش مسلط بر جامعه آن روز گله نموده و در مقطع غزل با لحني كه ظاهراً بوي پشيماني از آن به مشام مي‌رسد خطاب به خود مي‌گويد:

چرا دست از دامن شاه شجاع برداشتي؟ و خود به اين چرا بدينگونه پاسخ مي‌دهد كه: با مقدرات نمي توان درافتاد.

در جاي ديگر گفته شد كه هر جا حافظ بخواهد عذر تقصير خود را بخواهد، گناه را به گردن تقدير و سرنوشت و مقدّرات ازلي مي‌اندازد و اين نكته را نيز نبايد از نظر دور داشت كه اينگونه عذر تقصير خواستن هاي حافظ در غزل هميشه مصلحتي است و به هيچ وجه برآنچه را كه در گذشته عمل كرده قلباً پشيمان نشده و او كسي است كه تا آخر عمر از روي و ريا گريزان و از رياكاران بيزار بود.
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
روح غزل و رهنمود فال

🆔 https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
Audio
فایل صوتی غزل شماره ۴۳۶
با صدای مهربانو فرزانه جمشیدی

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
qazal 436
modarreszaadeh
فایل صوتی غزل شماره ۴۳۶
با صدای مهربانو مدرس زاده

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
Audio
فایل صوتی غزل شماره ۴۳۶
با صدای استاد موسوی گرما رودی

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱ خرداد زادروز جلیل شهناز

(زاده ۱ خرداد ۱۳۰۰ اصفهان -- درگذشته ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ تهران) نوازنده تار

او فرزند شعبان‌خان، از بزرگ‌ترین و سرشناس‌ترین نوازندگان تار و سه‌تار سده اخیر در ایران است که توانست با استفاده از تکنیک‌های برجسته در شیوه تارنوازی، بسیاری از ردیف‌های موسیقی سنتی ایران را با تار بنوازد و از جمله آن‌ها نواختن در مایه دشتی و دشتستانی است.
وی از کودکی به‌موسیقی علاقه‌مند شد و نواختن تار را نزد عبدالحسین شهنازی و برادر بزرگش حسین شهناز که به‌خوبی ساز می‌نواخت، آغاز کرد. پشتکار زیاد و استعداد شگرف وی به اندازه‌ای بود که در جوانی از نوازندگان خوب اصفهان شد.
او در جوانی با حسن کسایی "نوازنده سرشناس نی" آشنا شد که این آشنایی آغاز همکاری بلندمدت آن‌دو بود. شهناز از سال ۱۳۲۴ در تهران ساکن شد و با رادیو تهران شروع به‌همکاری کرد و در بسیاری از برنامه‌ها به‌عنوان تک‌نواز شرکت داشت.
این نوازنده تار در طول زندگی هنری‌اش با هنرمندان والای کشور از جمله فرامرز پایور، حبیب‌اله بدیعی، پرویز یاحقی، همایون خرم، علی تجویدی، منصور صارمی، رضا ورزنده، امیرناصر افتتاح، جهانگیر ملک، اسداله ملک، حسن کسایی، محمد موسوی، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، محمودی خوانساری، محمدرضا شجریان، خواجه‌امیری"ایرج" اکبر گلپایگانی و عبدالوهاب شهیدی همکاری داشت.
او در سال ۱۳۸۳ به‌عنوان چهره ماندگار هنر و موسیقی برگزیده شد. همچنین در ۲۷ تیر سال ۱۳۸۳ مدرک درجه یک هنری "معادل دکترا" برای تجلیل از یک عمر فعالیت هنری به وی اهدا شد.
او علاوه بر نواختن تار، که ساز اختصاصی‌‌اش بود، با نواختن ویلون، سنتور و تنبک نیز آشنایی داشت.
آرامگاه وی در قطعه هنرمندان است.

🆔 https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#جلیل_شهناز
برگی از تقویم تاریخ

۱ خرداد زادروز محمدرضا طغرل‌جردی "اهورا ایمان"

(زاده ۱ خرداد ۱۳۵۳ بم) شاعر و ترانه‌سرا 

او در نوجوانی به‌موسیقی علاقه‌مند شد و نواختن نی، دف، تار و سه‌تار را فراگرفت و با تأثیر از همشهری‌اش ایرج بسطامی، مشغول به یادگیری موسیقی به‌صورت خودآموز شد.
در سال ۱۳۷۱ به دانشگاه پیام‌نور بم رفت و در سال ۱۳۷۵ در رشته ادبیات فارسی فارغ‌التحصیل شد و دوسال بعد به تهران مهاجرت کرد.
آغاز فعالیت حرفه‌ای او به‌عنوان ترانه‌سرا، با ترانه دلم گرفت با صدای "حمیدرضاحامی" و با آهنگسازی "بابک بیات" و به‌عنوان ترانه فیلم سام و نرگس به‌کارگردانی "ایرج قادری" بود. «سیاه و سفید» «شب عشق» «تموم شد ترانه» «زنگی و رومی» ترانه‌های دیگری هستند که باهمکاری وی و بیات به اجرا درآمد.
او در سال‌های آغازین دهه ۱۳۸۰ با فریدون شهبازیان آشنا شد که پنج ترانه مجموعه باران عشق به‌کارگردانی احمد امینی و باصدای محمد اصفهانی و ترانه تیتراژ سریال معصومیت از دست رفته به کارگردانی داوود میرباقری حاصل این همکاری بود.
در مراسم اختتامیه جشنواره فجر، او به‌یاد شاعران درگذشته ترانه «رفته‌های نرفته» را باصدای خودش اجرا کرد. متن این ترانه از امیرعلی سلیمانی است.
ترانه‌های او توسط سالارعقیلی، محمد اصفهانی، همایون شجریان، احسان خواجه‌امیری، علیرضا قربانی، ابی، معین، رهنما و رضا صادقی خوانده شده و با آهنگسازان، فریدون شهبازیان، علیرضا کهن دیری، آریا عظیمی‌نژاد و پدرام کشتکار همکاری داشته‌است.
وی ترانه "مرو ای دوست" را برای مصیبت زلزله بم سرود، او می‌گوید: «ضبط کار در یک شب اتفاق افتاد. «ماه رمضان بود و یک شب از افطار تا سحر در برج افق ماندیم تا محمد اصفهانی بخواند و کار را تمام کند که نشد. من آنجا جوان لاغراندامی را دیدم که ناظر ضبط بود و با وسواس بر کار نظارت می‌کرد.» این جوان لاغراندام که چند قطعه ماندگار هم ساخته، کسی نبود جز علیرضا کهن‌دیری آهنگساز خوش‌نام امروز.» او درباره «مرو ای دوست» می‌گوید: «من کارهای غمگین متعددی داشتم که مورد توجه قرار گرفتند؛ ترانه‌هایی مانند «دلم گرفت» (حامی) «میم مثل مادر» «معصومیت از دست رفته» (محمد اصفهانی) «وفا» (عشق است و آتش و خون) «پریدخت» (سالار عقیلی) «تموم شد ترانه» (مانی رهنما) و… ولی «مرو ای دوست» تنها اثری است که به‌خاطر غم زیادش و خاطره همشهریان از دست رفته‌ام و زادگاهی که خاک شد و غبار شد و ایرج و برادرم که در سالگرد زلزله پرکشید و رفت، نمی‌توانم به آن گوش بدهم و شدیداً مرا منقلب می‌کند.» مرو ای دوست بهترین قطعه سال ۸۴ و جزو ۱۰۰ قطعه چهار دهه اخیر موسیقی ایران است.

🆔
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#اهورا_ایمان،
‍ ‍ ‍ ‌‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱ خرداد زادروز عباس یمینی‌شریف

‍(زاده ۱ خرداد ۱۲۹۸ تهران -- درگذشته ۲۸ آذر ۱۳۶۸ تهران) شاعر و نویسنده ادبیات کودکان

او تحصیلاتش در رشته ادبیات و آموزش کودکان بود و اولین سردبیر مجله‌های «بازی کودکان» «کیهان بچه ها» و موسس دبستانهای روش‌نو و از بنیانگذاران شورای کتاب کودک و برنده جوایز متعدد در ادبیات کودک بود. بیش از ۳۰ اثر به‌صورت شعر و داستان به‌چاپ رساند و آثار متعدد چاپ نشده‌ای نیز برجای گذاشت.
وی از شاعرانی است که در سراسر عمر پربارش برای کودکان با زبان پاک و آهنگین شعر و ترانه سرود. او در خانواده‌ای که به‌شعر و ادب علاقه‌مند بودند رشد یافت و با تاثیر محیط ادبی از شعر بزرگان ادب فارسی از جمله حافظ و سعدی و مولوی آشنا شد و به‌سبب آشنایی خانوادگی با فرخی یزدی، با شعر او انس و الفتی پیدا کرد.
وی سرودن شعر برای کودکان را با تشویق استادان دانشگاهی به‌طور جدی ادامه داد و در سال ۱۳۲۱ اولین شعرش در روزنامه‌ای به نام نونهالان برای کودکان و نوجوانان و دیگر اشعارش در مجله سخن به‌چاپ رسید و
در سال ۱۳۲۴ اشعارش وارد کتابهای درسی شد و تاکنون نیز زینت بخش این کتب است.
با توجه به اهمیت ادبیات کودکان و از آنجایی که زیربنای تحولات ذهنی و فکری و اجتماعی و علمی آینده کشور است، او کوشش کرد که ادبیات کودک را به‌خصوص در زمینه شعر به‌شکلی علمی و مطابق با روحیات کودکان با زبانی ساده و گیرا و خوش‌آهنگ تعالی بخشد. باید توجه کرد ساختن اشعار برای کودکان که به‌ظاهر آسان مینماید، کاری دشوار و حساس است و او در این زمینه موفق بود. وی شعر کودک را نه تنها از لفظ، بلکه از حیث معنی و مضمون ساده و گویا متناسب با فهم و تصور کودکان سرود و با جدیت و پشتکار، شعر کودک را از حالت ترجمه اشعار کودکان خارجی در آورد و به‌شکلی موزون و هماهنگ با روحیه و فطرت کودکان ایران سازگار ساخت.
او با پیگیری و مداومت پنجاه ساله‌اش توانست شعر و ادبیات کودکان را با زبانی شیرین و ساده و با مضمونهایی آموزنده و پاک و قالبهایی مناسب و آهنگین رسمیت بخشد و راه را برای رهروان ادبیات کودک هموار سازد.

آثار:
آواز فرشتگان
نيم قرن در باغ شعر كودكان
گربه‌های شيپور زن
دو كدخدا
بازي با الفبا
فری به آسمان می‌رود
آوای نوگلان
در ميان ابرها
گلهای گوناگون
آه ايران عزيز
داستان خر و خركچی
خانه باباعلی
جدال در پرتگاه توچال
فارسی زبان ايرانيان
و ....

🆔
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#عباس_یمینی_شریف
✳️ واژگان متروک

❇️ واژه هایی که معنی گذشته ی آنها متروک شده و در زبان فارسی امروز، با معنی جدیدی به کار می روند( از دست دادن معنای پیشین و پذیرفتن معنای جدید ) :

✔️رعنا:
معنی متروک : کم عقل ، احمق / معنی جدید: زیبا

✔️شوخ :
معنی متروک : گستاخ / معنی جدید: بذله گو

✔️علامت :
معنی متروک : درفش ، علم / معنی جدید: نشان

✔️دبیر:
معنی متروک : نویسنده ، کاتب / معلم دبیرستان ، کارمند صاحب مقام سفارتخانه

✔️دولت :
معنی متروک : بخت و اقبال / معنی جدید: حکومت

✔️جمعیّت :
معنی متروک : آرامش و فراغ بال / معنی جدید: انبوهی از مردم

✔️فرمان یافتن :
معنی متروک : مردن / معنی جدید: دستور یافتن برای انجام کار

✔️دستور :
معنی متروک : وزیر / معنی جدید: فرمان

✔️کثیف:
معنی متروک : غلیظ/ معنی جدید : آلوده

✔️مزخرف :
معنی متروک : طلا باف شده / بیهوده

✔️تماشا:
معنی متروک : گردش و قدم زدن با کسی / معنی جدید: مشاهده کردن

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
✳️ وابسته های پسین، صفت های بیانی

❇️ انواع صفت فاعلی

الف) بن مضارع + َ نده :  گوینده ، بیننده
ب) بن مضارع + ان : خندان ، گریان
ج) بن مضارع + ا : توانا ، گویا
د) بن ماضی یا مضارع + ار : خریدار ، پرستار
هـ) بن ماضی یا مضارع یا اسم +گار : آفریدگار ، آموزگار ، کامگار
و) بن ماضی یا بن مضارع یا اسم و صفت + گر : رفـتـگـر ، تـوانـگـر ، کـارگــر ، روشــنگر
ز) بن مضارع ، اسم ، صفت یا فعل امر + کار :
   تــراشــکــار  ، ریـــاکــار  ،  نــیــکــوکــار  ، بستانکار
 ح) اسم + بن مضارع : درســــخــــوان
 ت) پیشوند + بن مضارع یا صفت :  نــادان ، نــاوارد
 ی) اسم ، صفت ، قید یا ضمیر مشترک + بن مضارع : دادرس ، خوش نویس ، تــنــدرو ، خـــودجــوش

 ❇️ صفت مفعولی
- بر سه گونه است :

الف) بن ماضی + ه : خورده ، نشسته
ب) اسم ، صفت + بن ماضی : خوش دوخت ، بادآورد
پ) اسم + بن مضارع: دست ساز

واژه‌ه‌ای نظیر دست‌ساز به معنی ساخته‌شده با دست است، پس صفت مفعولی‌ است.

❇️ صفت لیاقت :
- مصدر + ی : دیدنی ، گفتنی

 ❇️ صفت نسبی :

الف) اسم + ی : شیرازی (برخی از واژه های مختوم به "ه" به جای « ی » پسوند « گی » می گیرند : خانگی ، هفتگی)

ب) اسم / صفت + انه : پسرانه ، مؤدبّانه ( برخی از واژه های  مختوم به ه/ ــه به جای « انه » پسوند « گانه » می گیرند :  بچگانه

پ) اسم یا گروه اسمی + ه : کناره ، دوماهه
ت) اسم + ین / ینه :  زرّین / زرّینه
ث) اسم / صفت + گان / گانه : دهگان ، جداگانه
ج) اسم + انی : نورانی  
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
✳️ انواع ظرف در ادبیات

پارچ: کاسه‌ای بزرگ که دور می‌گردانند.
پیاله: کاسه کوچک بی پایه
پیمانه: لیوان، رطل هم می‌گویند
تغار: آوند نسبتآ کوچک
تُنگ: آوند شیشه‌ای گردن باریک، صراحی هم گفته‌اند.
جام: لیوان شیشه‌ای
چمانه: نیم-کدوی تراشیده و نگارینی که با آن می می‌خوردند.
خُم: كوزه بزرگ
خمره: همان خم
زیغال: جام شکم بزرگ یک نفره، قدح هم گفته‌اند.
ساتگین: آوند شیشه‌ای بزرگ و استوار
ساغر: کاسه پایه دار
سبو: کوزه سفالی دسته دار
سبوچه: سبوی کوچک
قرابه: آوند شیشه‌ای شکم بزرگ
کوزه: آوند سفالین نسبتآ بزرگ

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
#دانش_افزایی

#کتابهای_که_دارای_دو_عنوان_هستند

۱_تاریخ بیهقی=تاریخ مسعودی(ابولفضل بیهقی)

۲_منطق الطیر=مقامات الطیور(عطار)

۳_شرح زندگانی من=تاریخ اجتماعی واداری عصر قاجار(عبدالله مستوفی)

۴_سیاست نامه:سیرالملوک(خواجه نظام الملک)

۵_چهارمقاله:مجمع النوادر(نظامی عروضی سمرقندی)

۶_بوستان سعدی:سعدی نامه(سعدی)

۷_مثنوی معنوی:مثنوی مولوی(مولوی)

۸_سفرنامه ابن بطوطه=رحله ی ابن بطوطه=»تحفة النظار وغرایب الامصار

۹_روزها:سرگذشت(محمدعلی اسلامی ندوشن)

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
#دانش_افزایی

❇️ واژه "اد کُلُن"

این نام برگرفته از شهر "کلن" آلمان است که به زبان آلمانی " کُلُن " تلفظ می شود !

در سال 1708، یک عطرساز ایتالیایی به نام جیوانی ماریا فارونا پس از سفرش به شهر کلن آلمان، به برادرش نامه ای نوشت و در آن اظهار داشت که رایحه ای را یافته که بوی صبح دل انگیز بهار ایتالیا و عطر بهار نارنج پیچیده شده در هوای پس از باران را به خاطر می آورد

او نام این رایحه را به افتخار شهری که در آن چنین رایحه ای را یافته بود، ادکلن "Eau de Cologne" نامید. در ایران تقریبا همه عطرهای خارجی با نام ادکلن شناخته می شود. اگر توانستید حتما ادکلن اصلی (اوریجینال) را امتحان کنید. واقعا بوی عطر بهار نارنجش، مشام را به گرمی می نوازد !

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
نکتۀ #ویرایشی

لب مطلب یا لپ مطلب؟

🔹«لب» به‌معنای خلاصه، گزیده و جوهر و مغز درخت است؛ بنابراین، با «لپ» که معنای آن را می‌دانیم، متفاوت است.
🔹 پس یادمان باشد که «لُبّ مطلب» و «لُبّ کلام» به‌معنای اصل مطلب و جان کلام است. بعضی به اشتباه «لُپ کلام» می‌نویسند و می‌گویند. این اشتباه به‌دلیل نزدیکی آوایی «ب» و «پ» پیش آمده است.
🔸 لب کلام گوینده این بود که باید سخن مستند باشد. (درست)
🔸 لپ کلام گوینده این بود که باید سخن مستند باشد. (نادرست)

زین قند پارسی

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976

🕊️*🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃*🕊️
📚هر روز یک نکته #ویرایشی

نگارش چند واژه و ترکیب به انتخاب فرهنگستان، باتوجه به فاصله و نیم‌فاصله👇

آب‌پاش
آب‌پز
آبخوان
آبدار
آبراهه
آتشبار
آتش‌بیار
آتش‌کار
آتش‌گیر
آتش‌نشان
آسیب‌پذیر
آسیب‌زا
جاخوردگی
جابه‌جایی
جانب‌داری
جان‌بخش
جان‌خراش
جان‌سپار
جان‌برکف
جانباز
جامه‌دان

زین قند‌ پارسی
علیرضا حیدری

🤟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟꙰҈҈꙰꙰҈҈꙰꙰҈꙰҈꙰꙰҈҈꙰҈҈҈꙰҈҈҈꙰꙰꙰꙰꙰꙰꙰҈҈҈҈҈҈꙰҈҈҈꙰꙰꙰꙰꙰҈꙰꙰꙰҈҈҈꙰҈҈҈꙰҈🌿 🤟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟⃟꙰҈҈꙰꙰҈҈꙰꙰҈꙰҈꙰꙰҈҈꙰҈҈҈꙰҈҈҈꙰꙰꙰꙰꙰꙰꙰҈҈҈҈҈҈꙰҈҈҈꙰꙰꙰꙰꙰҈꙰꙰꙰҈҈҈꙰҈҈҈꙰҈🌿*

https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
*🦅꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭‌꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭ٖٖٖٖٖٖٖ⚘꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭❄️☃️❄️⚘꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭꯭🦅*
🕊️*🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃🎀⃝⃡🍃*🕊️
شکّرشکن شوند همه طوطیان هند
«زین قند پارسی» که به بنگاله می‌رود
حافظ

چند جایگزین فارسی
        
بامداد، پگاه                       علی‌الطلوع
آشکارا                              علنی
بنابراین                            علی‌هذا، لذا
به‌زودی                            عن‌قریب
هنگام نیاز                         عنداللزوم
بخشش                             عطا
اخمو                                عبوس
درآمدها                            عایدات
شگفتی‌ها                          عجایب
تنومند                              عظیم‌الجثه


با #زین_قند_پارسی همراه شویم و هر روز یک نکتۀ ویرایشی بیاموزیم.
#علیرضا_حیدری 
https://www.tg-me.com/amirnormohamadi1976
2024/05/21 07:38:23
Back to Top
HTML Embed Code: