Telegram Web Link
غذاهایی که مغولان در ایران رواج دادند

مغولان آثار تمدن چین را در ایران منتشر کردند و خوراکی های که از دوره ساسانی معمول بود، رفته رفته عقب نشست و به شکل غذاهای دهاتی درآمد.

زیرا مغولان می ترسیدند که طبیب و آشپز مسلمان ایشان را زهر دهند. پس پزشکان و آشپزان ختایی با خود آورده و دستورهای پزشکی چینی رفته رفته شیوع پیدا کرد و مرکز آن هم دانشکده پزشکی چین بود که در تبریز احداث کردند و نیز انواع و اقسام نوشیدنی ها و آش و پلو و عرق و درسون و قمیز شرق دور از آن وقت مرسوم شد.

پلو که اکنون یکی از خوراک های اساسی ماست، خوردن آن در دوره قرون وسطی معمول نبود و از عهد مغولان معمول شد. انواع و اقسام آش ها، پلوها، آش رشته، زعفران، باقلا پلو و ... به دستور آشپزان چینی در دربار ایلخانان تهیه می شد و خوردن برنج ابتدا از هرات عمومیت یافت.


📚منبع: زندگی مسلمانان در قرون وسطی، علی مظاهری، ترجمه مرتضی راوندی

@ancient
صادق خلخالی در مصاحبه با هفته نامه پروین در سال ۱۳۸۱، خبرنگار به خلخالی : شما روزی بنا داشتید بیست نفر را با هم محاکمه کنید. جلوی صف آنها رفتید و گفتید یکی در میان از سمت راست، اولی اعدام شود و دومی حبس ابد برود. نفر آخر که حبس ابد گرفته بود، به امید اینکه شاید روزی آزاد شود، گویا خنده‌ای برلبانش نقش بست...

و شما تا خنده او را دیدید گفتید حال که این‌طور شد از آخر صف، یکی در میان، اولی اعدام شودوبعدی به حبس ابد رود.
خلخالی: آن خنده شیطانی بود. دقیقا آن صحنه را به یاد دارم. الان شما می‌آیید از دلیل و اثبات دلیل میگویید آن‌موقع این چیزها نبود اصلا. می‌گفتند فلانی ضد انقلاب است ما هم اعدامش می‌کردیم".

@ancient
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
یه زمانی ما به شوروی هم پیکان صادر میکردیم...

با دیدن این فیلم تاریخی متوجه میشید که ایران از نظر صنعت ، در اون زمان حتی از ابرقدرتی مثل شوروی هم پیشرفته تر بوده...

@ancient
فرعون‌های ایرانی!!

در منابع مصر باستان به دو تن از پادشاهان ایرانی که به مصر دست یافتند، لقب سلطنتی مصریان یعنی "فرعون" داده شده است. داریوش بزرگ و “کمبوجیه" پادشاهان بزرگ هخامنشی بودند که پس از غلبه بر مصر از سوی مصریان عنوان فرعون را بدست آوردند.

تصویر سمت راست، رَع خدای خورشید و خدای بزرگ مصریان است. داریوش اول از سوی مصریان لقب شاهانه ی پسر رَع را دریافت کرد.این عنوان از القاب سلطنتی فراعنه بود.

📚منبع: داریوش و ایرانیان، والتر هینتس

@ancient
به دشت گندم بريان، گرمترين نقطه زمين خوش آمديد...😐

دشت گندم بریان در حاشیه کویر لوت و در مساحتی معادل 480 کیلومتر قرار گرفته و ناسا نام اين منطقه را در صدر گرمترین نقاط جهان قرار داده است!

@ancient
باید دولت انگلیس را مسبب تمام گرفتاری های ایران (در زمان فتحعلی شاه قاجار) و از دست رفتن ولایات دانست؛ دولتی که از دوران صفویه به ایران رخنه کرده و باعث تیره روزی ایران و ایرانیان شده است.

📚منبع: تاریخ ده هزار ساله ایران نوشته عبدالعظیم رضایی

@ancient
این حکایت رو بخونید و ببینید براتون آشنا نیست؟!

"ابن هرمه" شاعر مدح سرای حجازی به نزد منصور، خلیفه عباسی آمد، منصور وی را عزیز داشت و تکریم کرد و پرسید؛ چیزی از من بخواه! ابن هرمه گفت: به کارگزارت در مدینه بنویس که هر گاه مرا مست گرفتند، مرا شلاق نزنند!

منصور گفت: باید حد جاری شود، را راهی نیست، چیز دیگری بخواه و اصرار کرد. اما ابن هرمه بیشتر اصرار کرد!
سرانجام منصور گفت به کارگزار مدینه بنویسند: هر گاه "ابن هرمه" را مست نزد تو آورند وی را هشتاد تازیانه بزنید و آورنده اش را صد تازیانه!!

از آن پس ابن هرمه مست در کوچه ها میرفت و کسی از ترس شلاق خوردن معترضش نمیشد!

این حکایت منو یاد نحوه برخورد با افشا کنندگان مفاسد اقتصادی میندازه...

@ancient
‏دقیقا ۹۰ سال پیش در چنین روزی یکی از مجریان رادیو بی‌بی‌سی در یکی از بخش‌های اخبار شامگاهی گفت «امروز هیچ خبری نیست» و شروع کرد به پخش کردن پیانو.

کاشکی یه روزی برسه ۲۰:۳۰ هم یه همچین خبر خوبی بهمون بده :))

@ancient
رضاشاه در یکی از شب ها قبل از صرف شام، بنده را احضار و فرمودند: سلیمان مدتی است که شب ها از اول شب ، دیگر در خیابان های اطراف کاخ سر و صدای آمد و رفت به نظر نمی آید. و بعد از مدتی تامل فرمودند: توجه کن مثل این که پرنده پر نمی زند، چرا این طور شده؟

به عرض مبارکشان رساندم مدتی است شهربانی دستور داده از اول شب عبور وسایل نقلیه اطراف کاخ مخصوصا خیابان پهلوی ممنوع باشد، این است که بکلی خلوت شده و سر و صدا نیست. از شنیدن عرایض بنده بی اندازه ناراحت شدند و با پرخاش و ناراحتی فرمودند: پس همسایه ها و ساکنین این خیابان اگر اتومبیل دارند چه بکنند؟ و چرا آنقدر مردم را به زحمت می اندازند؟ این همه اشکال تراشی برای چیست؟

فورا به رئیس شهربانی تلفن کنید رفع اشکال و زحمت از مردم بنمایند. من این خیابان ها را برای گردش و حتی استراحت مردم تهیه کردم و خودم هم علاقه دارم بین مردم زندگی کنم.

📚منبع: خاطرات سلیمان بهبودی، صفحه ۳۷۰

@ancient
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
پدرش کشاورز بود
دانشگاه آکسفورد قبول شد
به بازیگری علاقه داشت
و عضو گروه کمدی دانشگاه شد
ولی لکنت زبانش باعث میشد بهش نقش ندن جایی!!

یه روز فهمید وقتی نقش کس دیگه ای رو بازی می کنه لکنتش برطرف میشه
ولی باز بهش بازی نمی دادن
چون صورت سینمایی و هیکل خوبی نداشت
پس رفت و کاراکتر خودش رو ساخت

مستر بین، معروف ترین کاراکتر کمدی دنیا
اون الان ۱۳۲ میلیون پوند ثروت داره
فقط با تلاش و اراده ی خودش ثابت کرد برای موفقیت نیازی به قیافه و هیکل و این چیزا نداری... قوی باشیم!

@ancient
ابو ریحان بیرونی چگونه قاره آمریکا را کشف کرد؟

ابو ریحان بیرونی در کتاب الهند (حدود ۵۰۰ سال پیش از کریستف کلمب) با اصول و قواعد علمی حدس زده بود که در ربع مقاطر ربع مسکون شمالی، یعنی در نیمکره جنوبی مقابل بخش شمالی از کره زمین که آباد و قابل سکونت است، خشکی دیگری نیز وجود دارد که امروزه با نام قاره آمریکا شناخته می شود.

📚منبع: یاری‌نامه: کرانی، عرفان (۱۳۹۶). ص ۸۶


@ancient
دیکتاتورها درباره خود چه دیدگاهی داشتند:

ایوان مخوف [تزار خون ریز روسیه] :
من ماموریت‌یافته از سوی "خدا و مسیح" برای نجات و رستگاریِ روس‌ها هستم.

آدولف هیتلر:
من مسیری را می‌روم که "خدا" به من دیکته می‌کند و اعتماد به‌ نفسِ کسی را دارم که در خواب راه می‌رود.

بنیتو موسولینی:
من نظرکرده‌ی "خدا" هستم.

فرانسیسکو فرانکو:
من فقط نسبت به "خدا" و تاریخ احساس مسئولیت می‌کنم.

معمر قذافی:
من رئيس جمهوری نيستم که از سمَتِ خود کنار بروم. من رهبر انقلاب ليبی هستم و تا ابدالدهر و وقتی که “شهيد” شوم در اين سمت باقی خواهم ماند.

رابرت موگابه:
ریاست جمهوری برای من ماموریتی "آسمانی و الهی" است که نمی‌توانم از آن سر باز زنم و شانه خالی کنم.

هایله سلاسی:
بدانید که من از نسل داوود و سلیمان نبی هستم. خداوند زمام امور کشور را به دست من سپرده است. آنانکه وضعیت موجود را زیر سوال میبرند کافرانی هستند که میخواهند ایمان شما را سست کنند.

@ancient
‏برای انهدام یک تمدن ۳ چیز لازم است:

خانواده
نظام آموزشی
الگوها

برای اولی منزلت زن را باید شکست،
دومی منزلت معلم
برای سومی منزلت بزرگان و اسطوره ها ...

✍🏻جبران خلیل جبران

@ancient
شاید باور نکنید ولی در زمان هخامنشیان همچین کفش‌هایی میپوشیدند!

در دوران هخامنشی کفش‌ها از چرم و کتان تهیه میشد و برای زیباتر کردنشون با لایه‌های چرم بصورت خطی کفش‌ها رو می‌آراستند، این درحالیه که روميان و يونانيان صندل‌های چوبی به پا می‌کردند !

@ancient
سرداری که خود را وقف ایران کرد!

در زمان داریوش بزرگ، یک نفر در بابل شورش کرد و حکومت شهر را در دست گرفت. داریوش بزرگ شتابان با سپاه بزرگی به سوی بابل تاخت، ولی در آنجا با دفاع سخت بابلیان روبرو شد! سپاه داریوش شهر را محاصره کرده بود ولی کاری از پیش نمی برد.

تا اینکه زوپیر، سردار دلیر سپاه داریوش، راهی به ذهنش رسید. او گوش ها و بینی خود را برید و نزد داریوش رفت و از او خواست که به این بهانه که توسط ایرانی ها تنبیه شده به بابل پناهنده شود و به درون دشمن نفوذ کند.

داریوش در ابتدا مخالف بود ولی با عمل سردار، در عمل انجام شده قرار گرفت. زوپیر به بابل پناه برد و بابلیان با دیدن گوش و بینی بریده زوپیر باور کردند که او توسط داریوش تنبیه شده است و از روی این که زوپیر بتواند از داریوش انتقام بگیرد، سپاهی به او دادند.

زوپیر دروازه های شهر بابل را به روی سپاه داریوش باز کرد و سپاه ایران دفاع بابلیان را در هم شکست و شورشیان بابل پا به فرار گذاشتند. داریوش بزرگ به پاس خدمتی که زوپیر انجام داد، او را به ساتراپی بابل برگزید.

📚منبع: تاریخ هرودوت

@ancient
با مسجد و مناره شهر اسلامی نمیشود!

شهرهای اسلامی در درجۀ اول یک تعریف عدالت محور دارند شهری که طلاق در آن زیاد باشد اسلامی نیست

شهری که خانۀ میلیاردی در آن ساخته شود اما آن طرف هزاران نفر حتی توانایی اجارۀ یک اتاق را نداشته باشند آن شهر اسلامی نیست حتی اگر در روز عاشورا همه جای آن سیاه پوش باشد

شهری که در آن رباخواری زیاد باشد آن شهر اسلامی نیست حتی اگر همه جایش گنبد و مناره باشد

شهری که در آن دو نفر عاشق نتوانند اتاقی اجاره کنند و ازدواج کنند آن شهر اسلامی نیست !

مدام می‌گوییم که بنیاد خانواده در غرب فروپاشیده اما تا چند سال دیگر خودمان روی غرب را سفید خواهیم کرد یک عده فکر می‌کنند تفریح و شادی عملی غیر دینی‌ست و انسان فقط باید در دین خلاصه شود

انسان بدن دارد ، نیاز مادی دارد ، روح دارد ، عقل دارد ، باید نیازش را بشناسیم ، حقوقش را بشناسیم . بین دین و زندگی دیوار کشیدیم و خیال می‌کنیم حالا که جوانان تفریح ندارند می‌آیند پای منبر می‌نشینند ، یک چیزهایی در زیر پوست شهرها در حال اتفاق افتادن است که اگر زودتر نفهمیم به زودی پوسته را می‌شکنند و مثل آتشفشان بیرون می‌زنند

✍🏻دکتر یوسف اباذری

@ancient
ﭘﺴﺮﻡ ! ﻭﻗﺘﯽ ﻣﯽﺑﯿﻨﯽ
ﮐﺴﯽ ﻟﻬﺠﻪ ﺩﺍﺭﺩ ،
ﻣﻌﻨﺎﯾﺶ ﺍﯾﻦ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺗﻮ
ﯾﮏ ﺯﺑﺎﻥ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﯽﺩﺍﻧﺪ .

✍🏻ﻫﺎﯾﻨﺮﯾﺶ ﺑﻞ

@ancient
۱۵۱سال قبل یعنی سال ۱۸۶۹، شعری درباره قرنطینع توسط کاتلین اومارا سروده شد و سپس در زمان آنفلونزای همه‌گیر سال ۱۹۱۹ اسپانیا با این عکس دوباره منتشر شد.

“و مردم در خانه‌های خود ماندند:
و کتاب خواندند
و شنیدند
و استراحت کردند
و ورزش کردند
و بازی کردند و به هنر پرداختند
و راه‌های تازه‌ای از بودن را آموختند.

و متوقف شدند و عمیق‌تر گوش دادند
برخی مراقبه کردند، برخی دعا کردند
برخی با سایه‌هایشان ملاقات کردند.

و مردم شروع کردند به تفکراتی متفاوت
و مردم شفا یافتند.
و در غیاب مردمانی که به روش‌های جاهلانه، خطرناک، بی‌معنی
و بی‌رحمانه زندگی می‌کردند
زمین شروع کرد به شفایافتن.

و زمانی که خطر برطرف شد،
مردم خودشان را یافتند.
آنان برای مردگان عزاداری کردند

و انتخاب‌های تازه داشتند
و دیدگاه‌های تازه‌ای را خواب دیدند
و روش‌های تازه‌ای را برای زندگی کردن آفریدند.

و زمین را بطور کامل شفا دادند
درست همانگونه که خودشان شفا یافتند."

@ancient
در زمان کمبوجیه، شخصی به نام "سی سام نِس" را که شغل قضاوت داشت، کمبوجیه به اعدام محکوم ساخت و پس از اعدام دستور داد پوست او را کنده روی مسندی که می نشست بگسترند و شغل این قاضی را بعد به پسرش داده و به او گفت: هر زمان که می خواهی حکمی بدهی به این مسند بنگر.

آنچه مسلم است در دوران هخامنشی به داوری و احقاق اهمیت خاصی می داده اند. شاهان نسبت به قضاوت، چنانچه گفته شد بسیار سختگیر و گاهی بی رحم بوده اند.

📚منبع: تاریخ ایران باستان(جلد دوم)، حسن پیرنیا

@ancient
هنگامیکه اوضاع اندوهبار جهان را در اندک روزگاری پیش از کوروش به یاد می آوریم، اهمیت بی کران آن شاه شکوهمند و بزرگ بهتر نمایان می شود. او را به حق لقب بزرگ داده اند، زیرا بدان گروه انگشت شماری از مردمان تعلق دارد که انسانیت نمی تواند از دادن لقب بزرگ بدانان دریغ کند.

✍🏻پروفسور شاپور شهبازی

@ancient
2025/07/05 05:47:52
Back to Top
HTML Embed Code: