Telegram Web Link
#خلاصه_نكات
سلسله دروس با موضوع: #ولایت_شرط_صحت_و_قبول_اعمال (۱۱)

جلسه ۱۱
چهاردهم ماه رمضان ۱۴۴۵ ه.ق

سرّ دولت و نظام الهی نزد امام عصر است و هنگام ظهور آشکار خواهد شد. در آن دولت هیچ تخلف و كوتاهی از پیاده‌سازی حق نخواهد بود.

از جهتی حالت محبت و شوق به تعجیل امر حضرت عجل الله فرجه هست و از طرفی حالت تسلیم کامل نسبت به آنچه خداوند درباره‌ی ظهور حضرت تصمیم می‌گیرد در مومنین موجود هست. هردو حالت حق و لازم هست. هم توکل به خداوند در امر ظهور حضرت و هم ابراز و اظهار شوق اکید برای تعجیل در ظهور حضرت.

در آیه‌الکرسی توحید به لسان ولایت بیان شده است زیرا صحبت از کفر به طاغوت و ایمان به خلیفه الله مطرح شده است.
اساسا یکی از ارکان توحید، کفر به طواغیت و برائت از ولایت آنهاست. پس تمسک به الله در قالب تمسک به ولایت ولی الله خودنمائی می‌کند و این هم رکن توحید است.

ذیل آیه‌ی شریفه: اِتَّخَذوا اَحبارَهُم وَ رُهبانَهُم اَربابا مِن دونِ اللهِ ، امام باقر علیه‌السلام فرمودند: بخدا سوگند آنها علماء خود را سجده نکردند و برای آنها نماز و روزه انجام ندادند بلکه خضوع و انقیاد کامل کردند؛ خداوند نام این حالت آنها را ربوبیت گذارده است.
پس اقرار به ربوبیت خداوند، با نماز خواندن و روزه گرفتن محقق نمی‌شود بلکه با خضوع تام نسبت به خلیفه الله محقق می‌شود.
افضل عبادات خضوع تام در برابر خلیفه الله است لذا ملائکه برای خداوند، رو به خلیفه‌ی او با حالت سجده که کاملترین نوع اظهار خضوع است اظهار عبودیت کردند. و نیز سجده‌ی قلب در برابر ولی‌الله بالاترین نوع عبادت است.
حتی ملائکه به همین مطلب مورد امتحان قرار گرفتند.

آیات دیگری در قرآن دقیقا همین مطلب را بیان کرده‌اند مانند سوره حجر آیه ۲۹ و سوره نحل آیه ۳۶ و سوره نساء آیه ۶۴ و ۶۵ و سور زمر آیه ۱۷.

در اوائل صحیفه‌ی سجادیه امام علیه‌السلام بیانی درباره‌ی اهمیت صلوات بر پیامبر دارند که در آن فرموده‌اند خداوند پیامبرش را تکریم و تعظیمی کرده است که هیچ مخلوقی را اینچنین تکریم ننموده است. ترفیع صوت بالاتر از صوت پیامبر اکرم موجب حبط جمیع اعمال می‌شود. یعنی بی ادبی به پیامبر شرک به خداست زیرا حبط عمل نتیجه‌ی شرک است نه نتیجه‌ی یک معصیت جزئی فرعی. ادب برخورد با پیامبر اکرم تا این حد عظمت دارد. زیرا هرگونه برخورد با پیامبر برخورد با خداست.

حقیقت نماز توجه به پیامبر و اهل‌بیت است لذا جمیع فقهاء فتوی داده اند که توجه به اهل بیت قبل از نماز مستحب است و در خود نماز هم اهدناالصراط المستقیم و صلوات در تشهد و در سلام و ..‌. در مواضع دیگر توجه به اهل‌بیت قرار داده شده است.

مخاطب قرار دادن رسول الله در نماز، کلام آدمی نیست بلکه مخاطبه‌ی با خداست.

در خواست حضرت ابراهيم كه در قران بيان شده : وَ اجعَل اَفئِدَة مِن النّاسِ تَهوي اِلَيهِم. غایت عبادات در این آیه‌ی کریمه، میل قلوب به سوی اهل‌بیت بیان شده است. قطعا حضرت ابراهیم درخواست منافی با توحید از خداوند نمی‌کنند.

اهل بیت وسائل الی الله هستند، وسائل منحصره ای هستند که نه وسایل دیگری در عرض آنها هست و نه بدون این وسایل ممکن هست که به خداوند تقرب جست.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
سلسله دروس با موضوع: #ولایت_شرط_صحت_و_قبول_اعمال (١۲)


مرجع عاليقدر حضرت آیت الله سند حفظه الله

جلسه ۱۲
📃 موضوع: حقیقت تصدیق‌های سه‌گانه (شهادت به توحید نبوت ولایت)
🗓 تاریخ: دوشنبه ۱۵ رمضان ۱۴۴۵هجرى

سرفصل‌های درس:

۱. لزوم دائمی بودن یاد امام زمان عجل الله فرجه توسط مؤمن

۲. توحید ، نبوت و ولایت در شهادت ثالثه(تصدیق ولایت )

۳. تعليم اسماء به خليفة خدا که مظهر تجلی ذات الهی است.

۴. نامها تجلی ذات الهی و خلیفه تجلی أسماء است

۵. نقص و قصور در بیان معنای تهلیل و رسالت و امامت

۶. منحصر نبودن تصدیق ثالثه (شهادت ولایت) در امر ولایت فقط

۷. شهادت ثالثه نشانه‌ای برای توحید و منبع نبوت و ولایت هستند

۸. منبع تمامی نبوت نزد اهل بیت علیهم السلام است

۹. وحی انواعی دارد و مشتمل بر دایره اصطفائی دوم

۱۰. آب دهان پیامبر برای علی علیه السلام و فرزند فاطمه علمی است وحیانی

۱۱. پیامبر صلوات الله عليه وآله از آب دهان خود به فرزند فاطمه سلام الله عليها خوراند

۱۲. روحِ امریِ ابر قدرتي روحاني نیروی خاص ذخيره شده در ذات پیامبر

۱۳. شهادت های سه گانه تجلیاتی برای یکدیگر هستند

۱۴. عظمت شؤون آیات الهی در اساس ایمان و توحید

۱۵. توصیف حضرت أمير با عنوان دابة الارض حاكى از عظمت اوست

١٦. توسعه و تكامل بشر در يكي از حكومتهاى حضرت أمير عليه السلام

١٧. ايمان تصديق و انقیاد و رو کردیست به اهل بیت علیهم السلام

۱۸. ایمان مومن تا به زیارت امام حسین علیه السلام نرود در قلب او مستقر نمی‌شود.

۱۹. دین معرفت و تصدیق و سپس تولی و توجه به ولي خدا است

۲۰. همفكري دانشمندان دینی ضروری است و مهم تر از آن رجوع به علماي ثقلین

۲۱. امامت در خاندان پيامبر و وراثتی که منشأ آن برگزیدن قرآنی است

۲۲. آیات حدیث ثقلین و ابعادی از شهادت ثالثه

۲۳. حقیقت شهادتهای سه گانه در متون

📍 صوت درس
📍 متن درس
📍 نکات درس
#خلاصه_نكات
سلسله دروس با موضوع: #ولایت_شرط_صحت_و_قبول_اعمال (١٢)

جلسه ١٢
پانزهم ماه رمضان ۱۴۴۵ هـ.ق

آیة‌الکرسی دلالت می‌کند بر اینکه ولایت اهل‌بیت و برائت از دشمنان اهل‌بیت، شرط توحید است.

چرا خداوند در تعریف خلیفه‌ی خودش تمام اسماء را تعلیم فرمود؟ معنای این مطلب این است که خلیفه‌ی خداوند تجلی و مظهر اسماءالله است و اسماءالله تجلی الله است پس خلیفه خداوند، تجلی خداوند است به وسیله‌ی اسماءالله.
انبیاء و رسل تجلی و مظهر شارعیت خداوند و حاکمیت خداوند هستند لذا شهادت ثانیه مشتمل بر شهادت اولی نیز هست و همینطور شهادت ثالثه هم مشتمل بر شهادت اولی و ثانیه هست.

شهادت ثالثه با شهادت اولی گره خورده زیرا ولی الله، عین الله و وجه الله و یدالله و اسم الله و تجلی الله است.

اهل‌بیت، مشرّع هم هستند و در این جهت هم مظهر اسماء الله هستند.

نبوت به همان جوهر نورانی ملکوتیش بعینه نزد اهل بیت به ودیعه گذاشته شد. اینکه ایشان معدن وحی و رسالت هستند به همین معناست و این مطلب هم شاهدي بر در هم آمیختگی شهادت ثانیه و ثالثه است پس در حقیقت شهادت ثالثه، شهادت به توحید است و ملحق به شهادت اولی است.

نحوه‌ای از وحی و نزول جبرئیل بر اهل‌بیت هم انجام می‌شده مانند آنچه درباره‌ی حضرت مریم اتفاق می‌افتاد.
حتی نحوه‌ای از وحی به افراد دائره‌ی اصطفاییه ثانیه هم می‌شود و شاهد بر این مطلب است قول امام سجاد عليه السلام به حضرت زینب: انت بحمدالله عالمه غیر معلمه و فهیمه غیر مفهمه. پس وحی، درجات و انواع دارد.

روح امري قوه‌ای از قوای باطنی رسول الله است و حقیقت آن در ذات ایشان شکل گرفته است.

اکثر موارد کفر در آیات قرآن، کفر به ایات خداوند معرفی شده است. زیرا ذات خداوند بدون آیه، ذاتی مجهول است. پس توحید ذات بدون اقرار به آیات، نقص در توحید ذات است. و باز این هم بیان دیگری برای درهم‌آمیختگی شهادات ثلاثه است.

تصدیق و معرفت به اهل‌بیت، به تنهایی کافی نیست بلکه خضوع و انقیاد و اقبال و ارتباط دائمی با ایشان هم لازم است والا ایمان انسان در معرض خطر خواهد بود لذا در بعضی از روایات فرمودند هر مومن باید زوار ( زيارت كننده دائم و مكرر) امام حسین عليه السلام باشد نه زائر. در فرق زوار و زائر دقت شود. زوار دلالت بر کثرت و دوام و استمرار دارد.

آنچه در تشهد نماز گفته شده است که شهادت اولی و ثانیه ذکر شود، این حداقل است که مجزی است ولکن نفی ذکر شهادت ثالثه را نمی‌کند؛ بلکه ذکر شهادت ثالثه، متمم و مکمل شهادت اولی و ثانیه است.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Audio
#جلسات_علمی

مهمترين معيار در حجيت روايات
روايات صادره اجمالی وتفصيلی

مرجع عاليقدر حضرت آيت الله شيخ محمد سند (دام ظله)

دوشنبه ٧ خرداد ١۴٠٣ هـ ش
١٩ ذو القعدة ١٤٤٥ هـ
نجف اشرف
@ayatollahsanad 🔺
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
اینک ادنی معرفت امام با چه چیزی محقق می‌شود؟ آیا با مفترض‌الطاعه دانستن او پایین‌ترین مرتبۀ معرفت حاصل می‌شود یا افزون بر آن، باید امام را شاهد و ناظر اعمال خود بدانیم و همۀ امور را به او وا‌گذار کنیم تا به پایین‌ترین حد معرفت به امام برسیم؟
⬇️

🖊پاسخ

1. بین مقام «امامت» با مقام «نبوت» و «رسالت» تلازمی وجود ندارد. امامت مقامی مجزا‌ست و برای این‌که پیامبری امام شود، به جعلی مجزا نیاز دارد.

2. پیامبر عظیم‌الشأن اسلام، حضرت محمد مصطفی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم)، هم مقام نبوت و رسالت را داشت و هم مقام امامت را. ایشان، هم نبی و رسول بود و هم امام امت.

3. برخی پیامبران الهی علاوه بر مقام نبوت، به مقام امامت نیز رسیدند، ولی باید دانست که مرتبۀ امامتِ پیامبران ، به‌جز پیامبر خاتم، پایین‌تر از مرتبۀ امامتِ دوازده معصوم (علیهم‌السلام) است.

4. مرتبۀ امامتِ پیامبر خدا محمد مصطفی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم) از مرتبۀ امامتِ دوازده معصوم (علیهم‌السلام) بالا‌تر و والا‌تر است.

5. هر شأن و مقام و جایگاه و مرتبه و کمالی برای ائمۀ معصومین (علیهم‌السلام) اثبات شود به‌طریق اولی برای حضرت ختمی‌مرتبه محمد مصطفی (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم) به نحو بالا‌تر و والا‌تر و راقی‌تر ثابت است.

6. همان‌طوری که امامتِ حضرتِ ختمی‌مرتبه (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلم) از امامتِ ائمۀ معصومین (علیهم‌السلام) بالا‌تر و والا‌تر است، امامتِ حضرتِ امیرِ مؤمنان، علی (علیه‌السلام) از امامت دیگر ائمه (علیهم‌السلام) بالا‌تر و وا‌لا‌تر است.

7. «الرد إليه» در‌مورد امام مطرح است و پیامبری که به مقام امامت بار نیافته باشد، «الرد إليه» در‌مورد او مطرح نیست.

8. امامت مدیریت عمومی و سراسری است و این مقام گام‌به‌گام در همۀ مسئولیت‌ها و در همۀ امور و شئون مطرح می‌شود.

9. این مسئله با مسئله استنباط نیز مرتبط است. در مقام استنباط، نباید به ادله و قوانین عامه اکتفا کنیم و حتماً باید به ادلۀ خاصه و روایت ائمۀ معصومین (علیهم‌السلام) نیز مراجعه کنیم و از راهنمایی‌های آن ذوات قدسی (علیهم‌السلام) بهره‌مند شویم.

10. شیخ مفید (قدس‌سره‌الشریف) در «مقنعه» می‌فرماید اگر سلطان جور به فقیه شیعه اجازه دهد و فقیه توانایی یابد و بر مسند قضا نشیند، باید خود را رخصت‌یافته از سلطان حق بداند، نه سلطان جور، یعنی باید چنین قصد کند که با اجازه و رخصتِ حضرتِ امامِ زمان (عج‌الله‌فرجه) و به نیابت از ایشان بر مسند قضا نشسته‌است، نه با اجازه و رخصتِ سلطانِ جور.

11. چنین نگرشی در قضا انحصار ندارد و در مقام افتا و در قبول هر مسئولیتی و در انجام دادن هر فعالیتی مطرح می‌شود. شخص، چه در مقام قضا و چه در مقام افتا و چه در هر مقام و مسئولیتی، باید رضایت حضرتِ حجت‌بن‌الحسن (عج‌الله‌فرجه) را در‌نظر داشته باشد و خود را مأذون از طرف ایشان و نائب ایشان بداند.

12. «الرد إلی الإمام» عام است و منحصر در امور علمی نیست. انسان باید در همۀ امور دنیوی و اخروی و دینی «رد إلی الإمام» کند.

13. در تبیین پایین‌ترین مرتبۀ معرفت به امام باید بین همۀ ادله جمع کرد و حاصل آن را پایین ترین مرتبۀ معرفت دانست. بنا‌بر‌این همۀ آن‌چه در روایات مختلف به‌عنوان «ادنی مرتبۀ معرفت به امام» معرفی شده‌است شرطِ لازمِ تحققِ چنین معرفتی است و با فقدان هر‌یک از آن‌ها ادنی معرفت به امام حاصل نشده‌است.
🔹

🌐 https://m-sanad.com/?faqs=در-روایت-وارد-شدهاست-بَعْدَهُ-مَعْ&lang=fa

@ayatollahsanad 🔺
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
سلسله دروس با موضوع: #ولایت_شرط_صحت_و_قبول_اعمال (١۳)


مرجع عاليقدر حضرت آیت الله سند حفظه الله

جلسه ۱۳
📃 موضوع: ولایت تشریعی پیامبر و أهل بیت
🗓 تاریخ:  سه شنبه ۱۶ رمضان ۱۴۴۵ هجرى

سرفصل‌های درس:

۱. حجتها در معراج همان ولایت علی و فاطمه و فرزندانشان هستند

۲. شهادت ثالثه(تصدیق ولایت) اصل سوم در دین است

۳. پیامبر و آلش اولیای بندگان و صحرای محشر و روز قیامت هستند

۴. حجیت حضرت فاطمه و ولایت او در معراج پیامبر

۵. شهادت ثالثه و ولایت، اصل سوم در دین است

۶. شهادت ثانیه و ثالثه راه برای رسیدن به توحيد

۷. جهنم شديدترين مخلوق موجود در برائت از دشمنان علی عليه السلام

۸. معاد (رجعت) مظهری از مظاهر دولت اهل بیت عليهم السلام

۹.خلقت نورانی و لطیف حضرت علی و فاطمه و اولادشان عليهم السلام در عرش

۱۰. علو مقام خلقت نورانی، علی و فاطمه و فرزندانشان در عرش

۱۱. خلقت نورانی مهدی عجل الله در وسط عرش

۱۲. مشخص کردن تهلیل برائتی است از ولایت طاغوت در برابر ولایت الهی

۱۳‌. ادغام کردن شهادت ثالثه (ولایت) در اصل توحید

۱۴‌. تشریعهای پیامبر اطاعتی است در طول و دنباله تشریع الهی. نه در موازات آن

۱۵. اصل تشریع الهی و عمل کردن به آن در راستای تشریع پیامبر و خاندانش

۱۶. فراگیری دانش با ورع ترین عملی است که دانشمند علوم دینی می‌تواند دنبال کند

۱۷. شبهه عرفا و صوفیان در خلط بين شفیع و شریک

۱۸. قدرت کاشف الغطاء در چندین علم و راهی برای رسیدن به هدایت

۱۹. سجده و توسل به پیامبر و آلش از آن حیث که متصل به خداوند هستند سجده الهی به شمار می آید.

۲۰. کتاب نقد لطیف اثر آقابزرگ و روش تفسیری

۲۱. سترگ بودن مقام آقابزرگ در ساخت علوم

۲۲. آقابزرگ: کتاب منهج الرشاد مهمترین پاسخ علیه وهابیت و عرفان است

۲۳‌. شبهه‌های قلبی و عقلی بزرگترین امتحانی است که یک بنده به آن گرفتار می‌شود

۲۴. تصدیق وحی توسط حضرت ابراهیم از ذبح اسماعیل عظیم‌تر است

۲۵. شفاعت پیامبر و آلش مایه نجات از هول قیامت است

۲۶. عبادت توحیدی و اقسام چهار گانه

📍 صوت درس
📍 متن درس
📍 نکات درس
#خلاصه_نكات
سلسله دروس با موضوع: #ولایت_شرط_صحت_و_قبول_اعمال (١٣)

جلسه ١٣
شانزهم ماه رمضان ۱۴۴۵ ه.ق

طبق روایات متواتره، ولایت حضرت زهراء سلام الله علیها هم در کنار ولایت سایر اهل‌بیت، در شهادت ثالثه داخل است. و این مطلب در معراج بلکه در بالاترین مراتب معراج به پیامبر اکرم وحی شد.

اعتقاد به ولایت اهل‌بیت، بر اعتقاد به معاد مقدم است. زیرا اهل‌بیت بر بهشت و جهنم و عالم اخرت نیز ولایت و هیمنه دارند.

بعضی از انواع وحی، در معراج و در مراتبی بالاتر از بهشت انجام شده است.

در بعضی از روایات، شهادت ثانیه و ثالثه به صورت در هم آمیخته بیان شده یعنی در قالب یک شهادت بیان شده است.

در روایات وارد شده است که در قیامت، اطاعت جهنم از امیرالمومنین حتی از اطاعت بهشت نسبت به آن حضرت بیشتر است و هیچ مخلوقی، برائتش از اعداء امیرالمومنین از جهنم بیشتر نیست.

رجعت و معاد، از مظاهر دولت و حکومت اهل‌بیت است. اینکه فرموده‌اند: نحن ساداة الجنة یا فرموده‌اند: الحسن و الحسین سیدا شباب اهل‌الجنه معنایش همین سلطنت و حاکمیت و ولایت اهل‌بیت بر بهشت و اهل بهشت است.

خلقت جسم نوری اهل‌بیت که الطف از ابدان اهل بهشت است، قبل از خلقت ابدان دنیوی ایشان انجام شده.

تشریعات پیامبر اکرم در برابر تشریعات خداوند نیست بلکه در طول آن است. اطاعت از تشریعات پیامبر اکرم، اطاعت از تشریعات خداوند است. و اهل بیت هم در طول تشریعات خداوند و رسول الله، مقام تشریع را دارند.

مهمترین مصداق ورع برای اهل علم، دقت در تعلیم و تعلم است.

جبت و طاغوت، مانع و حجاب خداست ولکن باب الله و سبیل الله شفیع هستند لذا خواندن ایشان و توسل به ایشان توسل به خداست.

مرحوم‌ کاشف الغطاء در کتاب منهج الرشاد موضوع توسل را با نگاهی عقلی عرفانی دقیق توضیح داده است.

کتاب النقداللطیف مرحوم آغابزرگ طهرانی در علم تفسیر از حیث تتبع و صناعت تفسیری حتی بر کتاب البیان مرحوم آیت الله خویی برتری دارد.

اعظم امتحانات الهی، شهوت و مال و قدرت و جاه نیست بلکه شبهات قلبی و اعتقادی است.

درباره‌ی حضرت ابراهیم، بزرگترین فضیلت ایشان تصدیق وحی بود نه ذبح فرزند و سایر امتحانات؛ زیرا تصدیق وحی، امری اعتقادی بود.

ولی الله، وجه الله و سبیل الله است.

امیرالمومنین به هر مقامی نزد خداوند رسیدند، به شفاعت رسول الله رسیدند.

اصلا عبادت خداوند بدون اسماءالله، عبادت خداوند نیست بلکه الحاد است. عبادت خداوند فقط باید از طریق اسماءالله باشد.

@ayatollahsanad 🔺
#پرسش_فقهی
#حج

سؤال

در مناسک حج، «سند‌الناسکین»، مسئلۀ 427، گفته‌اید:
«علاوه بر این‌که حاجی باید در منا مبیت داشته باشد، باید محل استقرارش نیز منا باشد به‌طوری که مرکز اقامتش منا باشد. البته لازم نیست کل اوقات را در منا بماند.»
ظاهراً اصل اقامت در منا در ایام تشریق (11 و 12 و 13 ذی‌الحجه) است و حج‌گزاران، مطابق فتوای مراجع تقلید‌شان، به‌قدری که برای انجام دادن اعمال منا لازم باشد در منا اقامت می‌کنند و در‌نتیجه منا مرکز اقامت آن‌ها نیست. از سوی دیگر، حاجی‌ها دسته‌جمعی و با قافله‌ها و کاروان‌های حج به حج می‌روند و با توجه به این‌که مرکز اقامت بقیۀ حج‌گزاران و در‌نتیجه محل اقامت کاروان منا نیست، مقلدین شما باید از کاروان جدا شوند و به‌صورت انفرادی در منا بمانند و چنین کاری موجب عسر و حرج و مشقت است. آیا راه‌حل برای این کار حرجی وجود دارد؟
⬇️

🖊پاسخ

1. اعمال منا در ایام تشریق واجب است و ترک برخی اعمال منا، علاوه بر قضا، موجب کفاره می‌شود و شخص باید گوسفندی قربانی کند، ولی این اعمال، علی‌رغم وجوب، داخل در ماهیت حج و از اجزای نیستند و در‌نتیجه با ترک آن‌ها، به صحت حج آسیبی نمی‌رسد.

2. اگر زائر به‌تنهایی قادر به ماندن در منا نباشد، مثلاً نتواند راه منا پیدا کند و چیز‌هایی از این قبیل، معذور است [و لازم نیست مرکز اقامتش منا باشد].

3. در‌صورت امکان، حاجی باید مرکز حضور و اقامتش را منا قرار دهد و اگر این امکان وجود نداشته باشد، مخصوصاً برای کسی که راه‌ها و مکان‌ها را نمی‌شناسد، معذور است و لازم نیست مرکز اقامتش منا باشد.

4. «مرکز حضور و اقامت» به این معنی نیست که در تمام اوقات باید در منا باشد [و حق خارج شدن از آن مکان را به‌هیچ‌وجه ندارد]، بلکه به این معنی است علاوه بر مبیت و علاوه بر رمی جمرات، در منا باشد و تا حدودی به منا تردد کند، هر‌چند رفت و آمد و تردد در خیمه‌ها و چادر‌های تعیین‌شده یا موضع دیگری از منا باشد.
🔹

🌐 https://m-sanad.com/?faqs=در-مناسک-حج،-سندالناسکین،-مسئلۀ-427،&lang=fa

@ayatollahsanad 🔺
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2024/06/11 02:30:00
Back to Top
HTML Embed Code: