Telegram Web Link
شهرداری تهران باید برای قاعده‌مند کردن واگذاری املاک، آیین‌نامه تهیه کرده و به تصویب شورا برساند
@baharvin

🔸 بهاره آروین در سیصدوهشتمین جلسه علنی شورای شهر تهران و در جریان بررسی لایحه «تعیین تکلیف املاک و اموال غیرمنقول واگذارشده شهرداری به اشخاص حقیقی و حقوقی» ضمن پیشنهاد جایگزینی ماده ۱۲ گفت: همانطور که مستحضر هستید سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران در دوره‌های قبل با تغییر آیین‌نامه‌ مالی و معاملاتی خود، املاک شهرداری تهران را بدون تصویب شورا و صرفا با تصمیم هیئت‌مدیره آن سازمان به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار می‌کرد.

🔸 عضو شورای شهر تهران ادامه داد: با توجه به اینکه در ماده ۱۲ شهرداری موظف شده است آیین‌نامه اجرایی این مصوبه را ظرف مدت یک ماه تهیه و ابلاغ کند، برای اینکه مشکلات گذشته تکرار نشود پیشنهاد می‌شود متنی جایگزین متن این ماده شود.

🔸 وی افزود: در این متن جایگزین دو نکته مدنظر قرار گرفته است؛ یکی اینکه شهرداری برای واگذاری‌های بعد از این، آیین‌نامه‌ای تهیه کند اما چون بحث واگذاری حقوق عامه است، آن آیین‌نامه را به تصویب شورا برساند و دیگر اینکه در آیین‌نامه‌ای که شهرداری تهیه می‌کند نباید اختیار شورا برای واگذاری املاک سلب شود.

🔸 این پیشنهاد که از سوی بهاره آروین و سید حسن رسولی مطرح شده بود با ۱۸ رای موافق به تصویب رسید.

🔸 متن ماده یادشده به شرح زیر است:
شهرداری تهران موظف است در خصوص واگذاری‌های جدید پس از تصویب این مصوبه و همچنین تمدید مهلت واگذاری املاک واگذارشده‌ی پیوست این مصوبه، مطابق با آیین‌نامه‌ای عمل نماید که حداکثر ظرف مدت یک ماه پس از تصویب این مصوبه، به تصویب شورای اسلامی شهر تهران می‌رساند. در آیین‌نامه مذکور نمی‌توان حق تصویب واگذاری بهره‌برداری از املاک شهرداری را از شورای اسلامی شهر تهران سلب کرد و در هر صورت، واگذاری املاک باید به تصویب شورای شهر برسد.

#گزارش_صحن
@baharvin
bit.ly/3Az1zLK
مردم باید ثمرات شفافیت را در زندگی روزمره خود حس کنند

💠 بررسی ایده شهرداری تمام شیشه‌ای با حضور بهاره آروین و رحمت الله حافظی در برنامه «انجمن پنجم»
@baharvin
aparat.com/v/tTBVM

🔸 خانم دکتر آروین با توجه به‌اینکه ممکن است در دوره بعدی شیوه مدیریت شهری تغییر کند، باید چه کنیم که دوباره به نقطه آغاز برنگردیم؟

🔹 بهاره آروین: ما برنامه‌ای را در دستورکار قرار داده‌ایم تا این تغییرات بازگشت‌ناپذیر شوند. اگر اصطلاحاً پس و پشت وبسایت شفاف درست نباشد ممکن است روزی تصمیم بگیرند آن را از دسترس خارج سازند. لذا کاری که در دستور کار قرار دادیم، ایجاد پشتوانه برای وبسایت شفاف است. اگر معاملات به صورت الکترونیکی انجام نشود و فقط اطلاعات آن‌ها به صورت آفلاین در وبسایت شفاف قرار گیرد طبیعتا دچار کاستی و خطا خواهد بود. شاید سیستماتیک شدن فرایند چندان برای مردم ملموس نباشد؛ ولی برای ما از این جهت که به ریشه‌دار شدن وبسایت شفاف کمک می‌کند مهم است.

🔸 با توجه به‌اینکه مدیران در هر سطحی مخالف شفافیت‌اند، در برابر مقاومت آنان چه باید کرد؟

🔹 رحمت‌الله حافظی: در وهله اول باید شان و جایگاه مدیران به آنان تفهیم شود. در دوره‌های گذشته مواردی داشتیم که آقای شهردار هر اقدامی دلش می‌خواست انجام می‌داد و در پایان سال وقتی متوجه می‌شد عملکرد بودجه با بودجه مصوب مغایرت فاحش دارد، عملکرد را به صحن شورا آورده و با حمایت آقای رئیس به تصویب می‌رساند. این در حالی است که اگر رئیس شورا عملکرد بودجه را نپذیرد پرونده به عنوان تخلف به دادگاه رفته و شهردار باید پاسخگو باشد.

🔹 بهاره آروین: البته ما در دوره پنجم به دلیل همسوئی که بین مدیران رده بالا و اعضای شورا وجود داشت، کمتر با مقاومت در برابر شفافیت مواجه بودیم؛ ولی چنین مشکلی را با مدیران میانی و بدنه شهرداری تهران تجربه کردیم. اساسا حوزه اختیارات مدیران رده بالا آنقدر زیاد است که با الکترونیکی شدن فرایندها نگران از دست دادن قدرت خود نیستند اما این در مورد مدیران میانی صدق نمی‌کند. شفاف و الکترونیکی شدن فرایندها از اختیارات و قدرت امضای مدیران میانی می‌کاهد. این است که هزار و یک‌ بهانه برای الکترونیکی نشدن معاملات و فرایند صدور پروانه می‌تراشند.

🔸 آقای دکتر حافظی فکر می‌کنید مهمترین مصادیق شفافیت در مدیریت شهری چه می‌تواند باشد؟

🔹 رحمت‌الله حافظی: اصلی‌ترین مصداق شفافیت این است که نیازی نباشد مردم برای انجام کارهای روزمره خود از منزل خارج شوند. برای حذف کامل فساد باید ارتباط چهره به چهره مردم با کارگزاران اجرایی دستگاه‌های مختلف قطع شود. غیرحضوری شدن کارها امری غیرممکن نیست. کافی است برای هر فرد یک کارت الکترونیکی صادر شود و این کارت هم برای واریز حقوق استفاده شود، هم شناسنامه او باشد، هم پاسپورت، هم کارت بانکی و هم کارت سوخت. قطعاً نقطه‌ ایده‌آل برای همه جوامع رسیدن به یک دولت هوشمند است.

🔸 خانم دکتر اگر بار دیگر به آغاز شورای پنجم بازمی‌گشتید آیا تغییری در اولویت‌هایتان می‌دادید؟

🔹 بهاره آروین: شاید اگر یک بار دیگر به زمان آغاز به کار شورای پنجم برمی‌گشتیم، یکی از مهم‌ترین اقداماتی که انجام می‌دادم برقراری پیوند بیشتر با مردم بود. ما باید شفافیت را تا دم در خانه مردم می‌بردیم. باید شفافیت را به کوچه‌ها و محله‌های شهر می‌بردیم. ما باید گروه‌های کوچکی شکل داده و به آن‌ها آموزش می‌دادیم تا بتوانند تخلفات را گزارش کنند. مردم باید یاد بگیرند تخلفات محله خود را فریاد بزنند. اگر در محله آن‌ها دور یک باغ حصار کشیده شد و درختان آن قطع شد باید اعتراض کنند. هر نهادی که زمین‌ها را به دور و بری‌ها و اطرافیان واگذار می‌کند باید بترسد و بداند همین بازنشسته‌ها و زنان خانه‌دار محله می‌آیند و می‌خواهند که مجوز و سند خود را نشان دهد. در چنین شرایطی اسناد پنهان املاک و واگذاری‌ها روی وبسایت شفاف می‌آید. توصیه‌ام به کسانی که پس از این در مسیر شفافیت گام می‌نهند این است که شفافیت را به در خانه مردم ببرند و کاری کنند که مردم در زندگی روزمره خود با آن پیوند برقرار کنند.

🔸 آقای دکتر مسئولیت‌پذیری اجتماعی و مطالبه شفافیت از سوی مردم باید چگونه باشد؟

🔹 رحمت‌الله حافظی: تک‌تک آحاد جامعه باید شفافیت را به طور جدی مطالبه کنند و در قبال شهر خود احساس مسئولیت کنند. در برخی کشورها سالمندان بعدازظهرها درحالی در پیاده‌روها مشاهده می‌شوند که به انتهای عصای آن‌ها یک میخ متصل شده و یک کیسه هم به کمرشان است و همین‌طور که قدم می‌زنند با میخِ عصایشان زباله‌ها را جمع کرده و در کیسه می‌اندازند. متاسفانه ما نه تنها حساس نیستیم و مطالبه نمی‌کنیم؛ بلکه خود دارای خطا هستیم.

گزارش این میزگرد در روزنامه اعتماد به آدرس الکترونیکی etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/169298 منتشر شده است.

#شهرداری_تمام_شیشه_ای

@baharvin
بازار آنلاین تهاتر راه‌اندازی می‌شود

بهاره آروین: با راه‌اندازی بازار آنلاین تهاتر، بساط فساد کارگزاری‌ها برچیده خواهد شد
@baharvin

🔸 بهاره آروین در سیصدونهمین جلسه علنی شورای شهر تهران ضمن قرائت گزارش کمیسیون برنامه و بودجه از لایحه «دستورالعمل چگونگی فعالیت و فرایند تهاتر در بازار الکترونیکی تهاتر منابع غیرنقد شهرداری تهران» اظهار داشت: در اولین روزهای پنجمین دوره مدیریت شهری، شهردار وقت تهران بخشنامه‌ای مبنی بر ممنوعیت فعالیت کارگزاری‌ها در حوزه منابع غیرنقد صادر کرد. کارگزاری ایده‌ای بود که در دوره‌های قبل ایجاد شده بود تا بتواند بودجه غیرنقد را محقق کند.

🔸 عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: برخی از بدهکاران پول نقد نداشتند و می‌خواستند به جای بدهی خود به شهرداری ملک دهند و برخی از طلبکاران به دلیل عدم وجود نقدینگی در شهرداری حاضر بودند به جای طلب خود ملک یا پروانه دریافت کنند. چون شهرداری تصور می‌کرد مدیریت این وضعیت پرهزینه است و از طرفی نمی‌توانست از بدهکاران خود ملک دریافت کند این مسئولیت را به کارگزاری می‌سپرد تا کارگزاری‌ها با بدهکاران و بستانکاران تسویه کنند و بعد شهرداری آن مبلغ را در قالب پروانه و هولوگرام به کارگزاری‌ها پرداخت کند.

🔸 وی در ادامه گفت: نفع بیشینه کارگزاری‌ها در این بود که املاک بدهکاران به شهرداری را با کمترین قیمت بردارند و از سوی دیگر طلب طلبکاران از شهرداری را با املاک بی‌ارزش یا کم ارزش ولی با قیمت غیرواقعی پرداخت کنند. کارگزاری‌ها از هر دو طرف ضرر و زیان وارد می‌کردند تا نفع خودشان بیشینه شود و هردو طرف از آنجا که در عسر و حرج قرار داشتند ضرر و زیان را قبول می‌کردند.

🔸 به گفته او، آنقدر این فضا غیرشفاف بود که در انتهای دوره قبل و ابتدای دوره پنجم شورا خیلی از کارگزاری‌ها به شهرداری بدهکار بودند؛ یعنی پیش از آن که با طلبکاران شهرداری تسویه کنند از شهرداری پروانه و هولوگرام گرفته بودند.

🔸 آروین خاطرنشان کرد: سال ۹۷ که دستورالعمل مدیریت منابع غیرنقد شهرداری به شورا آمد ایده‌ای از سوی دوستان طرح شد که به کمک آن بتوان ضرورت وجود کارگزاری‌ها را حذف کرد. با توجه به اینکه ما یک سری طلبکار داریم و یک سری بدهکار داریم که هردو به دلیل عدم وجود نقدینگی می‌خواهند بدهی خود را به صورت غیرنقد تسویه کنند، با استفاده از بستر فناوری اطلاعات می‌توانیم این‌ها را در ارتباط باهم قرار دهیم و به نظر می‌رسد نفع دو طرف ایجاب کند قیمتی تعادلی تعیین شود تا ضرر و زیانی متوجه هیچ یک از طرفین نشود.

🔸 وی با بیان اینکه دوستان شهرداری معتقد بودند این کار جزئیات و ریزه‌کاری‌هایی دارد، گفت: یکی از دغدغه‌ها این بود که طلبکاران و بدهکاران چگونه اولویت‌بندی شوند. به‌علاوه این دغدغه وجود داشت که ممکن است در صورت ابلاغ این دستورالعمل حساسیت‌هایی در نهادهای نظارتی ایجاد شود. بنابراین ما پیشنهاد کردیم دستورالعمل به شورا بیاید تا هم دغدغه‌های شورا در آن لحاظ شود و هم از سوی نهادهای نظارتی مساله‌ای ایجاد نشود.

🔸 آروین ادامه داد: ما این موضوع را طی سه سال گذشته در کمیته شفافیت دنبال کردیم و با همکاری اداره کل خزانه‌داری شهرداری کارگروهی در این زمینه تشکیل دادیم و اکنون دستورالعمل نهایی شده است. در این دستورالعمل همه دغدغه‌ها را لحاظ کرده‌ایم. برای اینکه شهرداری به موضوع ورود نکند تا بازار به هم نخورد و در عین حال بر روی بازار نظارت داشته باشد، در دستورالعمل جزئیاتی دیده‌ایم و حتی برای تسویه بدهی‌ها از طریق بازار سقف زمانی گذاشته‌ایم تا اگر بدهکاران از این امکان تهاتر استفاده نکردند فرصتشان به اتمام برسد.

🔸 وی با تاکید بر اینکه همه جزئیات و ریزه‌کاری‌ها در دستورالعمل دیده شده و به نظر می‌رسد شفاف است، گفت: اگر این دستورالعمل اجرا شود امیدواریم بخش مهمی از فساد حوزه کارگزاری‌ها و تحقق بودجه غیرنقد رفع شود و هم بدهکار و هم طلبکار از فرایند تهاتر بدهی و طلب راضی‌تر باشند.

🔸 درنهایت پیشنهاد بازگشت این لایحه به کمیسیون با ۱۰ رای موافق از ۲۱ نفر از حاضران به تصویب نرسید و کلیات لایحه با ۱۵ رای موافق تصویب شد.

برای مشاهده متن کامل این خبر دکمه INSTANT VIEW را لمس کنید.

#بازار_آنلاین_تهاتر
#گزارش_صحن
@baharvin
bit.ly/2UI6Wrq
تصویب کلیات طرح حمایت از سوت‌زنی در صحن علنی شورای شهر تهران
@baharvin

🔸 بهاره آروین در سیصدویازدهمین جلسه علنی شورای شهر تهران ضمن قرائت گزارش کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و نظارت و حقوقی از طرح «الزام شهرداری تهران به اصلاح و بهبود فرایند دریافت و رسیدگی به گزارش‌های شهروندان درباره فساد و رشوه و تشویق گزارشگران تخلفات در شهرداری تهران» و لایحه «آیین‌نامه مصونیت و حمایت از افشاگران فساد در شهرداری تهران» گفت: ضرورت حمایت از گزارشگران تخلف اولین بار در سال ۹۷ و در قالب مصوبه «مدیریت تعارض منافع در شهرداری تهران» طرح شد. در آن مصوبه شهرداری مکلف شد لایحه حمایت از گزارشگران تخلف را ظرف شش ماه به شورا آورد.

🔸 عضو شورای شهر تهران افزود: متاسفانه پروسه ارائه لایحه از سوی شهرداری طولانی شد و همین امر سبب شد آقای فراهانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در پیگیری مصوبه اول طرحی را تدوین کند تا خود شورا مصوبه را اجرا کرده باشد. از سوی دیگر همزمان با ارائه طرح از سوی آقای فراهانی لایحه شهرداری هم رسید و درنهایت باهم توافق کردیم نکات مثبت لایحه را در طرح ادغام کنیم و مصوبه نهایی کمیسیون مشترک را به صحن آوریم.

🔸 وی با بیان اینکه این طرح دارای ۱۳ ماده است، گفت: نکته مهم در گزارش نهایی این است که اصل حمایت از گزارشگران تخلف در مجموعه شورای شهر دیده شده است نه شهرداری؛ چراکه ممکن است مجموعه شهرداری در حمایت جدی از گزاشگران تخلف و حفظ محرمانگی آنها دچار تعارض منافع باشد. به هر حال وقتی گزارش تخلفات یک سازمان مطرح باشد اگر حمایت از گزارشگران به همان سازمان ارجاع شود احتمال دارد در کار خلل‌هایی پیش آید. بنابراین کمیسیونی که باید بر فرایند رسیدگی به تخلفات و حمایت از گزارشگران تخلف نظارت کند، در شورای شهر دیده شده است.

🔸 رییس کمیته شفافیت و شهر هوشمند در ادامه گفت: ممکن است این اشکال گرفته شود که فرایند رسیدگی به تخلفات از امور اجرایی است و قابلیت اجرای آن در شورا وجود ندارد. اما با توجه به اینکه هم‌اکنون برای رسیدگی به تخلفات مختلف فرایندهایی در شهرداری وجود دارد، ما در مصوبه خود آن فرایندها را تغییر نداده‌ایم؛ تغییر اصلی که داده شده این بوده که کمیسیونی برای نظارت بر فرایند رسیدگی به تخلفات و حمایت از گزارشگران تخلف در شورای شهر تشکیل شده و رییس شورای شهر ریاست این کمیسیون نظارتی را برعهده گیرد. همچنین در اعضای کمیسیون سعی شده میان افراد دعوت‌شده از شهرداری و شورا تعادل برقرار شود.

🔸 آروین نکته دیگری را که در طرح مدنظر قرار گرفته است محرمانگی هویت گزارشگران تخلف دانست و گفت: در این طرح شهرداری ملزم شده است به جای ایجاد سامانه‌ای جدید، با استفاده از بستر سامانه‌های موجود امکان گزارشگری امن تخلف را مهیا سازد؛ البته هر سامانه‌ای برای این کار انتخاب شود باید ویژگی‌هایی داشته باشد؛ از جمله امکان گزارشگری امن و حفظ محرمانگی هویت گزارشگر. همچنین باید دسترسی‌های کمیسیونی که برای نظارت بر فرایند در شورا تشکیل می‌شود در سامانه کامل باشد.

🔸 وی افزود: در ماده ۱۲ طرح نیز ضرورت اطلاع‌رسانی به مردم مورد توجه قرار گرفته است تا رسیدگی به تخلف و فساد تماما پشت درهای بسته نباشد و مردم از سرنوشت گزارش‌ها مطلع باشند.

🔸 عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: این مصوبه آخرین حلقه از تلاش‌های متعددی است که شورای پنجم طی این چهار سال در مبارزه با فساد انجام داده است. البته اجرای این طرح به شورای پنجم نمی‌رسد اما امیدوارم در شورای بعدی اجرایی شود تا تلاش‌هایی که طی این چهار سال برای کاهش فساد ریشه‌دار در شهرداری صورت گرفت بیش از پیش به ثمر بنشیند.

🔸 آروین خاطرنشان ساخت: فکر می‌کنم طرح حمایت از گزارشگران تخلف الگوی خوبی برای کل کشور باشد؛ چراکه جای خالی چنین طرحی در سطح کشور احساس می‌شود. متاسفانه در حال حاضر گزارشگران تخلف و فساد به جای اینکه حمایت شوند متحمل هزینه‌های مختلفی می‌شوند.

🔸 گفتنی است کلیات طرح مذکور با ۱۸ رای موافق به تصویب رسید و با اتمام زمان جلسه، بررسی جزئیات به جلسه بعد موکول شد.

#حمایت_از_گزارشگران_تخلف
#گزارش_صحن
@baharvin
bit.ly/3hOoj3i
...حالا که فکرش را می‌کنم...| بهاره آروین
تصویب کلیات طرح حمایت از سوت‌زنی در صحن علنی شورای شهر تهران @baharvin 🔸 بهاره آروین در سیصدویازدهمین جلسه علنی شورای شهر تهران ضمن قرائت گزارش کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و نظارت و حقوقی از طرح «الزام شهرداری تهران به اصلاح و بهبود فرایند دریافت و رسیدگی…
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
بهاره آروین: با تصویب طرح حمایت از سوت‌زنی، آخرین حلقه تلاش‌های شورای پنجم در مبارزه با فساد کامل خواهد شد


🔸 قرائت گزارش کمیسیون مشترک برنامه و بودجه و نظارت و حقوقی شورای شهر از طرح «الزام شهرداری تهران به اصلاح و بهبود فرایند دریافت و رسیدگی به گزارش‌های شهروندان درباره فساد و رشوه و تشویق گزارشگران تخلفات در شهرداری تهران» و لایحه «آیین‌نامه مصونیت و حمایت از افشاگران فساد در شهرداری تهران»

#حمایت_از_گزارشگران_تخلف
@baharvin
آیتم‌های اطلاعات منتشرشده از معاملات شهرداری تهران کامل است

💠 یادداشت بهاره آروین در واکنش به نقد سامانه شفافیت در روزنامه شرق

@baharvin
bit.ly/3eSYA7P

🔸 به تازگی نقدی درخصوص سامانه شفافیت شهرداری تهران در روزنامه شرق(+) منتشر شد که به نکات مهمی اشاره می‌کند و اتفاقا شورای اسلامی شهر تهران در خرداد ۹۷ همسو با انتقاد مطرح‌شده و همزمان با طراحی مصوبه «الزام شهرداری تهران به انجام الکترونیکی و انتشار عمومی اطلاعات معاملات» به این نکات توجه نموده است.

🔸 در این نقد اشاره شده که صِرف انتشار عنوان، موضوع، مبلغ و اطلاعات طرف قرارداد‌ها در وبسایت شفاف بیش از آنکه موجب شفافیت شود، اسباب ابهام و شبهه را فراهم می‌آورد. همچنین تاکید شده است که اطلاعاتی همچون مدت قرارداد، شرح خدمات، تضمین‌های قراردادی، نیروی انسانی قرارداد، تجهیزات و امکانات موردنیاز، شیوه پرداخت، کسور قانونی مانند بیمه و مالیات و نظایر آن است که می‌تواند سلامت یا عدم سلامت یک قرارداد را نشان دهد و انتشار چنین اطلاعاتی برای تحقق واقعی شفافیت ضروری است.

🔸 در پاسخ باید گفت توجه به چنین نکته‌ای درست است و برای تحقق واقعی شفافیت باید اقلام اطلاعاتی متعددی از هر معامله منتشر شود اما چنین نقدی به سامانه شفافیت وارد نیست؛ چراکه کلیه ضروریات مورد اشاره علاوه بر اینکه در مصوبه شورای شهر لحاظ شده، هم‌اکنون روی وبسایت شفاف یا همان سامانه شفافیت نیز موجود است اما ممکن است به دلیل نحوه نمایش اطلاعات از چشم برخی پنهان مانده باشد.

🔸 اگر به وبسایت شفاف نگاه کنید، در قسمت اطلاعات منتشرشده از قراردادهای شهرداری تهران آخرین ستون تحت عنوان «جزئیات بیشتر» حالتی کشویی دارد که در صورت لمس آن، اطلاعات کاملی درخصوص هر قرارداد نمایش داده می‌شود؛ اما افراد معمولا به آن ستون توجه نمی‌کنند.

🔸 اگر روی این گزینه کلیک کنید، ردیفی تحت عنوان «فایل‌های قرارداد» مشاهده می‌کنید که پیوست‌های قرارداد را دردسترس گذاشته است. در این قسمت متن قرارداد، شرح خدمات، پیوست‌های فنی، شرایط عمومی پیمان، شرایط خصوصی پیمان و صورتجلسه کمیسیون معاملات ضمیمه شده است.

🔸 در میان فایل‌های قرارداد، صورتجلسه کمیسیون معاملات از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه حاوی اطلاعات مهمی نظیر شرکت‌کنندگان مناقصه یا مزایده، حاضران در جلسه، قیمت‌های پیشنهادی، قیمت برنده، امضاکنندگان قرارداد و امضاکنندگان صورتجلسه است که تحلیل خوبی درخصوص سلامت یا عدم سلامت قرارداد به دست می‌دهد.

🔸 یکی دیگر از اطلاعات حائز اهمیت، آگهی معاملات است که شهرداری را ملزم کردیم تصویر آن را روی وبسایت شفاف منتشر کند. اهمیت این آیتم بدان جهت است که بعضا آگهی‌ها در نشریات دست چندم منتشر می‌شوند تا کسی از آن‌ها مطلع نشود و مناقصه یا مزایده تنها با یک شرکت‌کننده انجام شود.

🔸 اساسا در تبصره دوم ماده یک مصوبه «الزام شهرداری تهران به انجام الکترونیکی و اعلان عمومی اطلاعات معاملات شهرداری» که در تاریخ یکم خرداد ماه ۱۳۹۷ به تصویب شورای شهر تهران رسیده است، تاکید شده درخصوص هریک از معاملات باید حداقل ۱۲ آیتم به صورت برخط دردسترس آحاد شهروندان قرار گیرد که شامل آگهی و فراخوان مناقصه/ مزایده/سرمایه‌گذاری، نام و مشخصات اعضای کمیسیون/ مناقصه‌گران و حاضران در جلسات مناقصات/ مزایدات/ترک تشریفات، اسناد فراخوان معامله، روش و مراحل ارزیابی و شیوه تعیین برنده، صورتجلسات و نتایج ارزیابی‌های توانمندی فنی و مالی، نام و مشخصات برنده یا برندگان شامل نام شخص حقوقی و اشخاص حقیقی امضاکننده به همراه شناسه ملی و کد اقتصادی، نام و مشخصات کارفرما شامل نام سازمان و امضاکنندگان از سوی سازمان، موضوع و شرح خدمات قرارداد، مبلغ معامله و نحوه پرداخت، تاریخ شروع و پایان قرارداد، هر نوع تغییر در قرارداد اعم از اصلاحیه/متمم/الحاقیه و همچنین نام و مشخصات ناظر قرارداد می‌شود.

🔸 این ۱۲ آیتم براساس بررسی‌های کارشناسی در مصوبه قید شده و برای انتشار عمومی هریک از آن‌ها ضرورت‌ها و دلایل موجه و کارشناسانه وجود داشته است.

برای مشاهده متن کامل این یادداشت دکمه INSTANT VIEW را لمس کنید.

#وبسایت_شفاف
#معاملات_شهرداری
@baharvin
پیگیری پیشرفت طرح سامانه آنلاین برگزاری حراج و مزایده‌های تبلیغات محیطی شهر تهران
@baharvin

🔸 صدوسی‌وهفتمین جلسه کمیته شفافیت و شهر هوشمند ۲۸ تیر ماه به ریاست بهاره آروین و با حضور برزین ضرغامی، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران و نمایندگان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران به صورت مجازی برگزار شد.

🔸 در این جلسه توافق شد مدیریت سامانه آنلاین برگزاری حراج و مزایده‌های تبلیغات محیطی شهر تهران با سازمان زیباسازی باشد و مقرر شد درآمدهای حاصل از تبلیغات محیطی نیز توسط همین سازمان دریافت شود.

🔸 همچنین با توجه به اینکه انتخاب کارگزار راه‌اندازی سامانه باید از طریق برگزاری مناقصه انجام شود، توافقاتی درخصوص مدل تجاری این مناقصه حاصل شد.

🔸 در ادامه جلسه نیز سازمان زیباسازی و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات موظف شدند حداکثر ظرف مدت یک هفته اسناد مناقصه انتخاب کارگزار را نهایی سازند.

🔸 برای مشاهده متن کامل نامه صورتجلسه دکمه INSTANT VIEW را لمس کنید.

#شهرداری_تمام_شیشه_ای
#کمیته_شفافیت_و_شهر_هوشمند
#صورت_جلسه
@baharvin
bit.ly/2WFlERf
مشارکت شهروندان با راه‌اندازی ستاد و اداره کل محقق نمی‌شود

مخالفت اعضای شورای شهر تهران با کلیات لایحه نظام‌نامه مشارکت محله‌ای شهروندان
@baharvin

🔸 بهاره آروین در سیصدوپانزدهمین جلسه علنی شورای شهر تهران و در مخالفت با کلیات لایحه «نظام‌نامه مشارکت محله‌ای شهروندان در مدیریت شهری» اظهار داشت: این لایحه از جمله موارد اختلافی در شورای شهر تهران بود و شاید جا نداشت در جلسه آخر به این شکل به آن ورود شود. لایحه نظام‌نامه مشارکت محله‌ای شهروندان درخصوص بحث مدیریت سراهای محلات است و در کمیسیون برنامه و بودجه درباره آن نظرات و ایده‌های مشخصی از منظر تشکیلات و همچنین مدیریت درآمدها و هزینه‌ها وجود داشت. در ستاد هماهنگی شورایاری‌ها نیز ایده‌هایی مدنظر بود و در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و مشخصا شهرداری تهران نیز رویکرد تمرکزگرایی نسبت به جلب مشارکت شهروندان وجود داشت. همانگونه که رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا در توضیحات خود اظهار کردند تقریبا می‌توان گفت نظرات شورا در این لایحه لحاظ نشده و کمیسیون تخصصی عین لایحه شهرداری را به تصویب رسانده است.

🔸 عضو شورای شهر تهران ادامه داد: این در حالی است که لایحه شهرداری دارای تمرگزگرایی تشکیلاتی و ساختاری زیادی است که خود مانع اصلی جلب و تحقق مشارکت واقعی شهروندان خواهد بود. این لایحه سه ماده اصلی (مواد ۴ و ۵ و ۶) دارد که در آن‌ها مقرر شده است سه دستورالعمل تهیه شود و تهیه هر سه دستورالعمل نیز به یک ستاد راهبری واگذار شده است. بنابراین همه چیز در این لایحه به سه دستورالعمل موکول شده است و اگر این موکول شدن به آینده را هم‌اکنون تصویب نکنیم هم اتفاقی رخ نخواهد داد.

🔸 وی افزود: شهرداری تهران در سال ۱۳۹۳ آیین‌نامه‌ای را ابلاغ کرد که هیچ‌گاه به تصویب شورای شهر نرسید و سراهای محلات براساس آن اداره می‌شد. آشفتگی فعلی سراهای محلات ناشی از آن آیین‌نامه است و ما اکنون قصد داریم همان آیین‌نامه را به تصویب برسانیم. با تصویب این آیین‌نامه اختیارات شورا به شهرداری واگذار می‌شود.

🔸 آروین لایحه «نظام‌نامه مشارکت محله‌ای شهروندان در مدیریت شهری» را دارای اشکالات متعددی دانست و بیان کرد: مثلا در این لایحه یک سامانه جامع محلات برای مشارکت شهروندان دیده شده است؛ این در حالی است که ما طی چهار سال تلاش، درگاه واحد شهروندی را ایجاد کرده‌ایم که همه دسترسی‌های شهروندان به خدمات شهرداری از طریق حساب شهروندی تهران من صورت گیرد. حال در صورت تصویب این لایحه در آخرین جلسه شورا در تناقض با همه آن تلاش‌ها سامانه‌ای جدید تعریف می‌کنیم.

🔸 رییس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران تاکید کرد: با توجه به اینکه لایحه شهرداری بدون لحاظ شدن نظرات اعضای شورای شهر و با رویکرد واگذاری اختیارات نمایندگان مردم به شهرداری به صحن آورده شده است، پیشنهادم این است که این لایحه به کمیسیون بازگردد؛ چراکه بحث مشارکت شهروندان در این لایحه مطرح است و براساس تجربه هرگاه اختیار جلب مشارکت شهروندان به سازمان اجرایی سپرده شود، تنها بر حجم بوروکراسی افزوده می‌شود و فرایندهای اداری عریض و طویل می‌شود؛ در حالی که این در تضاد با مشارکت واقعی شهروندان است.

🔸 آروین در پایان گفت: با توجه به اینکه تصویب این لایحه فوریتی ندارد، بازگشت آن به کمیسیون این فرصت را ایجاد خواهد کرد که موضوع با صبر و حوصله بیشتری بررسی شده و موارد اختلاف نیز با تامل بیشتری برطرف شود.

🔸 درنهایت کلیات این لایحه با ۸ رای موافق به تصویب نرسید.

#گزارش_صحن
@baharvin
bit.ly/3rLSvPA
رشته توییت بهاره آروین درخصوص آخرین اقدامات انجام‌شده در حوزه شفافیت در هفته‌های اخیر
@baharvin

🔸 انتشار حواله‌های شهرداری تهران در وبسایت شفاف

shafaf.tehran.ir/Default.aspx?tabid=554

توضیحات بیشتر:
bit.ly/3joBRSH

🔸 انتشار گزارش‌های حسابرسی مصوب شورا از صورت‌های مالی مناطق، سازمان‌ها و شرکت‌های شهرداری تهران در وبسایت شفاف

shafaf.tehran.ir/Default.aspx?tabid=633

🔸 تصویب طرح حمایت از گزارشگران تخلف و فساد
توضیحات بیشتر در خصوص این مصوبه:

bit.ly/3C2DCgR
متن مصوبه:
bit.ly/3iedmYN

🔸 تصویب لایحه بازار آن‌لاین تهاتر

توضیحات بیشتر در خصوص این مصوبه:

bit.ly/3CgHF9t
متن مصوبه:
bit.ly/3ylt9dV

🔸 تصویب تغییرات اساسنامه شرکت شهروند برای عرضه سهام در بازار سرمایه که به عنوان اولین قدم اجرایی شدن طرح کمیته شفافیت در خصوص عرضه سهام شرکت‌ها و سازمان‌های وابسته به شهرداری در بازار سرمایه و با هدف افزایش شفافیت‌ و انضباط‌بخشی مالی در این واحدها انجام شد.

متن مصوبه:
bit.ly/3xk4ViM

#شهرداری_تمام_شیشه_ای
@baharvin

twitter.com/ArvinBahare/status/1422230097097015297
...حالا که فکرش را می‌کنم...| بهاره آروین
#شفافیت، گمشده ماست. #شهرداری_تمام_شیشه_ای تلاشی است برای رسیدن به این گمشده. آشنایی با محورهای طرح پیشنهادی #بهاره_آروین، جوان‌ترین کاندیدای زن #لیست_امید @baharvin
گزارش عملکرد چهارسال نمایندگی مردم در شورای شهر
@baharvin
۴سال نمایندگی مردم در شورای شهر امروز به پایان رسید. در انتخابات سال ۹۶ تلاش کردم برنامه‌ای سنجش‌پذیر با عنوان #شهرداری_تمام_شیشه_ای را به عنوان برنامه فعالیت‌هایم برای عضویت در شورای شهر ارایه دهم و در این ۴ سال، آن‌چه در توان داشتم برای تحقق‌ این برنامه انجام دادم.
گزارشی از عملکرد ۴ساله‌ام در جهت تحقق طرح شهرداری تمام شیشه‌ای ارایه کرده‌ام تا امکان ارزیابی و قضاوت در مورد میزان موفقیت یا شکست این برنامه برای شهروندان فراهم شود.

🔸 خلاصه گزارش عملکرد بهاره آروین
🔸 مشروح گزارش عملکرد بهاره آروین
🔸مشروح عملکرد کمیته شفافیت و شهر هوشمند

از این پس در جایگاه یک شهروند، مطالبه‌گر شفافیت خواهم بود. مردم ذینفعان اصلی شفافیت‌اند. امیدوارم با افزایش مطالبه‌گری مدنی و سازمان‌یافته برای تحقق شفافیت، آن‌چه تاکنون در این حوزه انجام شده پایدار مانده و روز به روز دستاوردهای بیشتری نصیب‌ مردم شود.

دستاوردهای تحقق شفافیت در شهرداری تهران

🔸 شفافیت اطلاعات با راه‌اندازی وبسایت شفاف shafaf.tehran.ir و انتشار عمومی:

▪️ اطلاعات معاملات کلان و متوسط شهرداری اعم از هزینه‌ای، درآمدی، مشارکتی و سرمایه‌گذاری، حواله‌ها و قراردادهای ملکی

▪️ صورت‌های مالی، اساسنامه و آیین‌نامه معاملاتی شرکت‌ها و سازمان‌های شهرداری

▪️ لایحه، مصوبه، عملکرد و تفریغ بودجه در قالب اکسل

▪️عملکرد ماهانه درآمد و هزینه

▪️گزارش‌های حسابرسی مصوب شورای شهر

▪️اطلاعات پرونده‌های صدور پروانه تخریب و نوسازی و پروانه‌های دارای تغییر کاربری

▪️ سوابق طرح تفصیلی روی نقشه اطلاعات مکانی شهر تهران

▪️ اطلاعات کارکنان و مدیران شهرداری تهران

▪️ اطلاعات سفرهای خارجی کارکنان و مدیران

▪️نسخه کامل پژوهش‌ها و کتاب‌های شهرداری تهران

▪️داده‌های خام پیام‌های ثبت شده در سامانه‌های ۱۳۷ و ۱۸۸۸

▪️ اطلاعات کیوسک‌های مطبوعاتی و گل و گیاه

▪️اطلاعات روزبازارها و پیمانکاران مجاز آن‌ها

▪️ اطلاعات پروانه‌های صادره در باغات


🔸 الکترونیک کردن فرایندها

▪️ ایجاد امکان ثبت الکترونیکی درخواست صدور پروانه تخریب و نوسازی از طریق حساب شهروندی «تهران من»

▪️ راه‌اندازی کارتابل شهروندی و برقراری دسترسی شهروند به وضعیت پرونده‌های شهرسازی خود در حساب شهروندی «تهران من»

🔸 ارتقای سامانه‌های نظارت همگانی

▪️افزوده شدن امکان ثبت پیام ۱۳۷ و ۱۸۸۸ از طریق درگاه تهران من همراه با امکان ارسال عکس و لوکیشن

دستاوردهای تحقق شفافیت در شورای شهر

🔸 شفافیت جلسات صحن علنی شورا با:
▪️ انتشار عمومی مشروح مذاکرات و آرای اعضا (۱۳۵ جلسه) روی سامانه مشروح مذاکرات شورای اسلامی شهر تهران mashruh.tehran.ir

▪️ انتشار عمومی دستورجلسات به همراه ضمائم آن‌ها و صوت جلسات روی وبسایت شورای اسلامی شهر تهران shoratehran.ir

▪️انجام الکترونیکی رای‌گیری در جلسات شورای شهر

🔸 طرح‌های مصوب:

▪️ «الزام شهرداری تهران به انجام الکترونیکی و اعلان عمومی اطلاعات معاملات شهرداری»

▪️ «الزام شهرداری تهران به انتشار عمومی اطلاعات شهرسازی»

▪️ «مدیریت تعارض منافع در شهرداری تهران»
و
«اصلاحیه مصوبه مدیریت تعارض منافع در شهرداری تهران»

▪️«حمایت از گزارشگران تخلف و فساد در شهرداری تهران»

▪️ «الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه در خصوص عرضه سهام شرکت‌ها، سازمان‌ها و موسسات تابعه در بازار سرمایه»

▪️«دستورالعمل چگونگی فعالیت و فرآیند تهاتر در بازار الکترونیکی تهاتر منابع غیرنقد شهرداری تهران»

▪️«هوشمندسازی ثبت مشاركت‌ها و نحوه تشويق شهروندان»

▪️«الزام شهرداری تهران به رفع سد معبر ساختمانی غير مجاز و ايمن سازی حصار كارگاهی»

@baharvin
...حالا که فکرش را می‌کنم...| بهاره آروین
گزارش عملکرد چهارسال نمایندگی مردم در شورای شهر @baharvin ۴سال نمایندگی مردم در شورای شهر امروز به پایان رسید. در انتخابات سال ۹۶ تلاش کردم برنامه‌ای سنجش‌پذیر با عنوان #شهرداری_تمام_شیشه_ای را به عنوان برنامه فعالیت‌هایم برای عضویت در شورای شهر ارایه دهم…
وقتی از کمیته شفافیت حرف می‌زنیم
@baharvin

🔸نمایندگی موثر جز با شبکه‌ای از کارشناسان خوش‌فکر و متعهد به پیگیری و انجام کارها میسر نمی‌شود و خدا را شاکرم که در چهار سال عضویت در شورای شهر تهران، از چنین شبکه‌ای بهره‌مند بودم.

🔸حلقه‌ای از کارشناسان باهوش، دقیق، منظم، متعهد و متمرکز بر پیشبرد کارها در حوزه‌‌های مشخص که در کمیته شفافیت گرد هم جمع شده بودند و بدون چشم‌داشتی از نام و نشان و تنها با هدف افزایش خیر و منفعت عمومی، آن‌چه را در توان داشتند انجام دادند.

🔸بنا بر جایگاه نمایندگی و پژواکی که این جایگاه به صدا می‌دهد، من در این چهار سال، گزارشگر این تلاش‌ها و دستاوردهای همراهش بودم اما بدون هیچ تعارف و اغراقی، هیچ‌کدام از دستاوردهای شفافیت در شهرداری تهران محقق نمی‌شد اگر این حلقه همکاران و کارشناسان متعهد و کاربلد در کمیته شفافیت وجود نمی‌داشت.

🔸فایل پیوست (+)، مشخصات همکارانم در کمیته شفافیت شورای شهر تهران است که در این چهار سال، برخی‌شان بی‌اغراق از جان‌شان مایه گذاشتند تا رویه‌های غیرشفافی را تغییر دهند که برای سال‌ها در رگ‌وریشه شهرداری تهران رسوب کرده بود.

🔸برای تک‌تک آن مواردی که در وبسایت شفاف شهرداری تهران در دسترس عموم قرار گرفته است، ده‌ها جلسه گذاشته شده است؛ جلساتی گاه پرتنش همراه با پیگیری‌هایی تمام‌نشدنی که مکرر به خشم و سرخوردگی‌ منتهی می‌شده است و... بالاخره این اطلاعات با همراهی برخی مدیران باورمند به شفافیت و همکاران و کارشناسانی همراه از بدنه شهرداری تهران منتشر شده است.

🔸هرآن‌چه در حوزه شفافیت در شهرداری تهران انجام شده است مدیون تلاش‌ خستگی‌ناپذیر این آدم‌هاست. امیدوارم این تلاش و تجربه چهارساله دوستانم در کمیته شفافیت در موقعیت‌های مرتبط به‌کار گرفته شود و نهال تازه پا گرفته شفافیت روز به روز بیشتر ثمر دهد و به بار نشیند.

@baharvin
مسیر شفافیت در شورای شهر و شهرداری
از کجا آغاز کنیم؟ چطور ادامه دهیم؟

@baharvin

وبینار تخصصی بررسی مسیر تحقق شفافیت در شوراهای اسلامی و شهرداری‌های کشور

🗣 سخنرانان:

1⃣ دکتر بهاره آروین (عضو سابق و رئیس کمیته شفافیت دوره پنجم شورای اسلامی شهر تهران)

2⃣ دکتر مهدی ثنائی (مسئول اندیشکده شفافیت برای ایران)

🗓 دوشنبه، ۸ شهریور، ۱۴۰۰
🕰 ساعت ۱۶ تا ۱۸

از همه منتخبین جدید و نمایندگان ادوار شوراهای اسلامی و شهرداری‌های سراسر کشور، پژوهشگران و علاقه‌مندان به حوزه شفافیت و مبارزه با فساد دعوت می‌شود در این جلسه حضور بهم رسانند.

🔗 ثبت‌نام و اطلاعات بیشتر:
https://eseminar.tv/wb32594

@baharvin
The account of the user that owns this channel has been inactive for the last 5 months. If it remains inactive in the next 19 days, that account will self-destruct and this channel may no longer have an owner.
The account of the user that owns this channel has been inactive for the last 5 months. If it remains inactive in the next 9 days, that account will self-destruct and this channel may no longer have an owner.
در این نشست، در مورد این پرسش همفکری کردیم که برای تحقق شفافیت در ایران باید اول تغییراتی بنیادی در ساختار حکمرانی بدهیم یا اقدامات محدود و مقطعی در تحقق شفافیت هم می‌تواند راهگشا باشد؟

پنج‌شنبه، ۲۵ فروردین، ساعت ۱۴:۰۵، رادیو اقتصاد، موج fm، ردیف ۹۸
بازار خدمات اموزشی در مدرسه و دانشگاه: یک طرح مساله
@baharvin
🔸 تحصیل آموزش ابتدایی در برخی مدارس غیرانتفاعی در تهران چندین برابر تحصیل در پرتقاضاترین رشته های مهندسی در معتبرترین دانشگاه های کشور هزینه دارد. چرا و چگونه؟

🔸 از اوایل دهه هفتاد شمسی تغییری در حوزه آموزش و پرورش و آموزش عالی در کشور رخ داد: اینکه دولت به صورت رسمی به ارایه‌دهندگان خدمات آموزشی اجازه داد در قبال خدمات‌شان از متقاضیان پول دریافت کنند. این تغییرطی حدود سه دهه بعد، به پیامدهای کاملا متفاوتی در آموزش و پرورش و آموزش عالی منجر شد.

🔸 دریافت پول در ازای خدمات آموزشی ابتدایی که در قالب شکل‌گیری مدارس غیرانتفاعی انجام شد، طی حدود سه دهه به تنوع قابل ملاحظه در خدمات ارایه شده و افزایش کیفیت خدمات آموزشی در آموزش ابتدایی منجر شد، اکنون مدارس غیرانتفاعی تنوع قابل ملاحظه‌ای به لحاظ میزان هزینه دریافتی در قبال خدمات آموزشی دارند به گونه‌ای که اقشار و طبقات مختلف اجتماعی می‌توانند متناسب با توان مالی‌شان، مدارس غیرانتفاعی موردنظرشان را برای آموزش فرزندشان انتخاب کنند؛ در بسیاری از مناطق تهران، اقبال به مدارس غیرانتفاعی نسبت به مدارس دولتی آنچنان بالاست که مدارس دولتی در این مناطق در حال حذف شدن هستند. مدارس غیرانتفاعی همچنین انواع بسیار متنوعی از رویکردهای آموزشی را نمایندگی می‌کنند، از مدارسی که همچنان مزیت رقابتی خود را آمار بالای قبولی در کنکور یا دیگر آزمون‌های رقابتی عنوان می‌کنند تا مدارسی که شکوفایی استعدادهای مختلف دانش آموزان را هدف قرار داده‌اند.

🔸 در آموزش عالی اما پیامدها کاملا متفاوت بود و دانشگاه آزاد و دیگر دانشگاه‌ها و موسسات غیرانتفاعی به گرد پای اعتبار دانشگاه‌های دولتی هم نرسیدند، لذا برخلاف آموزش و پروش، هیچ بازار رقابتی و بالتبع تنوعی در ارایه خدمات آموزشی دانشگاهی شکل نگرفت و این دانشگاه‌ها و موسسات آزاد و غیرانتفاعی در قالب همان تصویر اولیه مراکز صدور مدرک در قبال پول درجا زدند. جالب است که تصور اولیه در مورد مدارس غیرانتفاعی هم تصویر مشابهی بود که این مدارس مخصوص بچه تنبل‌هایی است که قرار است در قبال پرداخت پول، نمره و مدرک بگیرند. این تصویر طی حدود سه دهه در مورد مدارس غیرانتفاعی اصلاح شد و امروز کمتر مدرسه دولتی است که اعتبارش قابل رقابت با مدارس شناخته شده غیرانتفاعی باشد اما در آموزش عالی چنین تغییری رخ نداد. چرا؟

🔸 جالب است که سخت‌گیری ایدئولوژیک حکومت در آموزش و پرورش شامل تمرکزگرایی شدید در ارایه مجوزها، محتوای آموزشی، معلمان و غیره، خیلی بیشتر از آموزش عالی است، بااین‌حال بازار ارایه خدمات آموزشی ابتدایی آنچنان پررونق است که مدارس غیرانتفاعی را به انواع و اقسام راه‌های دور زدن این تمرکزگرایی کشانده است به گونه ای که بتوانند بسیاری از فارغ‌التحصیلان باکیفیت دانشگاه‌ها را بدون گذراندن فرآیندهای گزینش به کار گیرند اما در آموزش عالی، عدم اختیار و استقلال دانشگاه ها، اعم از دولتی و آزاد و غیرانتفاعی در به کارگیری مدرسان باکیفیت، ترجیع‌بند نقاط ضعف آموزش عالی است.

🔸 درواقع به نظر می‌رسد امکان دریافت پول در ازای ارایه خدمات آموزشی به شکل گیری بازار، رقابت فزاینده و افزایش کیفیت در ارایه خدمات آموزشی ابتدایی منجر شده است اما در آموز عالی چنین بازار پررونقی شکل نگرفته است و هزینه/قیمت آموزش دانشگاهی در مقایسه با آموزش پیش از دانشگاه به شکل قابل توجهی کمتر است. چرا و چطور؟

🔸 چطور همان طبقه‌ای که حاضر است برای آموزش سال‌های ابتدایی دبستان آنچنان هزینه کند و بازار ارایه خدمات آموزش ابتدایی را آنچنان پررونق گرداند که در مرفه‌ترین مناطق تهران، چندین هکتار زمین به ساخت مجتمع‌های آموزشی از پیش‌دبستان تا پیش‌دانشگاهی اختصاص یابد، تقاضا و بازار مشابهی را در آموزش عالی شکل نمی‌دهد؟

🔸 چرا همین مجتمع‌های آموزشی که معمولا در قالب دبیرستان شکل گرفتند و بعد به پیش‌دبستانی هم توسعه یافتند، دانشگاه و موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی، دست کم در رشته های خاص و پرتقاضا شکل ندادند؟ یا حتی همین شرکت های نوآور و فناورانه در بخش خصوصی که از قضا با بحران جدی نیروی کار باکیفیت و کاربلد هم مواجهند، دست کم برای رفع نیاز خودشان هم که شده، موسسه آموزش عالی آزاد و غیرانتفاعی برای آموزش حرفه ای رشته‌های مرتبط با نیازشان راه نمی‌اندازند؟

🔸 احتمالا پاسخ اولیه همه سوالات این است که تقاضای موثری وجود ندارد که مشابه آموزش ابتدایی، ارایه این نوع خدمات آموزشی متنوع و باکیفیت را در یک بازار رقابتی به صرفه گرداند. اما چرا و چطور چنین تقاضایی وجود ندارد؟

شخصا فرضیه معقولی به ذهنم نمی‌رسد، با یکی دو نفر از دوستان اقتصادی هم طرح بحث کردم، به نتیجه مشخصی نرسیدیم، گفتم اینجا طرح مساله کنم بلکه دوستان بتوانند فرضیه های راهگشایی ارایه کنند.
@baharvin
دوستی: فراتر از بدیهیات
@baharvin
🔸 دوستی به چه کارمان می‌آید؟ چرا باید وقت و انرژی و توان‌مان را صرف دوستی کنیم؟ دوستی دقیقا چه چیزی بهمان می‌دهد که دیگر تعاملات‌مان در اجتماع مثل تعاملات خانوادگی و کاری نمی‌دهد؟

🔸 خواندن کتاب "فلسفه دوستی" را با این پرسش‌ها آغاز کردم، چون علی‌رغم اینکه می‌دیدم زندگی بدون وجود دوستی دشوار یا حتی ناممکن است اما از بیان شفاف و قابل فهمی از کارکرد و هدف دوستی ناتوان بودم.

🔸 در متن ضمیمه، خلاصه‌ای از مهم‌ترین نکات کتاب در باب دوستی را با شما به اشتراک گذاشته‌ام، بیشتر از سر هیجان کشف و شهودی که این کتاب موجبش شد:) خلاصه که خواندنش تجربه دلچسبی بود که پیشنهادش می‌کنم.
@baharvin

https://telegra.ph/%D8%AF%D9%88%D8%B3%D8%AA%DB%8C-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%D8%B2-%D8%A8%D8%AF%DB%8C%D9%87%DB%8C%D8%A7%D8%AA-05-08
امر اجتماعی
@baharvin
🔶 در چه صورت می ‌توانیم صفت "اجتماعی" را برای یک پدیده یا مساله به کار بریم؟

🔸معمولا پاسخ این است: درصورتی‌که آن پدیده‌ و مساله فردی نباشد، اما کدام مسائل و پدیده‌ها فردی نیستند؟ باز معمولا پاسخ این است: آن‌هایی که در مورد تعداد زیادی از افراد مصداق پیدا کنند. آیا در این صورت، اعمالی مثل غذا خوردن، خوابیدن، خندیدن و بسته شدن ناخواسته چشم هنگام نزدیک شدن شی خارجی که در مورد همه یا اغلب افراد مصداق پیدا می‌کند، مصداق امور اجتماعی هستند؟ بعید است کسی نفس این اعمال را به دلیل فراگیر بودن‌شان میان انسان‌ها "اجتماعی" تلقی کند.

🔸 سوال مهم‌تر و مرتبط اینکه در چه صورت یک تحلیل و تبیین از واقعیت را تحلیل و تبیین اجتماعی تلقی می‌ کنیم؟ اینجا معمولا خطای بزرگتری در پاسخ‌ های معمول وجود دارد و آن تحلیل و تبیین‌‌هایی اجتماعی تلقی می‌شوند که علل پدیده‌ها و مسائل اجتماعی را به شکل مبهمی به دولت یا فرهنگ ارجاع می ‌دهند بدون اینکه مشخص کنند دقیقا چه چیز، دولت یا فرهنگ را تبدیل به امر اجتماعی می‌ کند؟

🔸 این تحلیل‌ ها به خصوص دچار خطای انسان‌ انگاری(۱) هستند یعنی به گونه ‌ای سخن می‌ گویند که گویی دولت، فرهنگ یا جامعه انسانی دارای اراده و نیازها و خواسته ‌هایی است که برای دست‌ یابی به آن‌ها چیزهایی را در واقعیت به وجود می‌ آورد یا از میان می‌‌برد. به همین دلیل است که راهبرد اغلب این نوع تحلیل‌ ها برای حل مسائل موجود خطاب به دولت یا به عبارتی سیاست ‌گذاران و مجریان سیاست ‌گذاری‌ها بیان می ‌شود گویی آن‌ ها دارای این قدرت هستند که واقعیت را بنا به تحلیل‌ های علمی این تحلیل‌ گران تغییر دهند فقط کافی است بفهمند و بخواهند!

🔷 اما پاسخی که به نظرم راهگشاست این است: پدیده اجتماعی پیامد ناخواسته و قصد نشده (۲) کنش‌ های قصدمند است. وبه همین سیاق، تحلیل و تبیین اجتماعی واقعیت به معنای آشکار کردن همین نکته است که چطور برخی کنش‌ های افراد که به قصد دیگری انجام شده ‌اند، ناخواسته به پیامد قصد نشده و به کل متفاوتی منتهی شده‌اند.

🔹 به همین دلیل انقلاب‌ها یکی از بهترین خوراک‌ها برای جامعه‌شناسی بوده و هستند چراکه علی‌رغم خواست یکپارچه و جمعی تعداد زیادی از افراد جامعه اما ناگزیر به چیزی منتهی می‌شوند که بسیار دور از خواست انقلابیون است.

🔹 یک روایت از شکل‌گیری جامعه‌شناسی در فرانسه قرن نوزدهم همین است که آن ‌را واکنشی به انقلاب فرانسه و تلاش برای فهم آن می‌داند چراکه آن‌جا هم خواست جمعی و مشهور آزادی برابری برادری به شکلی تناقض‌آمیز و غیر قابل ‌فهم به دیگر نماد مشهور انقلاب فرانسه منتهی شد: گیوتین

🔹 خلاصه اینکه دفعه بعد اگر کسی ادعای تحلیل و تبیین اجتماعی کرد و در پاسخ به سوال "چرا واقعیت این‌گونه که هست هست؟" نوک پیکان را به سمت دولت یا فرهنگ نشانه رفت، حواس‌تان باشد که ممکن است جنس تقلبی بهتان قالب ‌شود. تحلیل‌گر مربوطه به هر دلیلی نمی‌ خواسته اسم این فرد و آن فرد خاص را بیاورد (می‌ترسیده یا می‌‌دانسته که چنین تحلیلی آشکارا فردی خواهد بود) گفته به جایش بگویم دولت، این تحلیل‌ها نه فقط دچار خطای انسان‌ انگاری هستند بلکه به همین دلیل، عاملیت‌محور هم هستند یعنی واقعیت را ناشی از کنش‌های قصدمند فرد یا گروهی از افراد مانند دولتمردان می‌ دانند.

🔹 یک نمونه از تمایزبخشی درخشان میان تحلیل اجتماعی و غیراجتماعی از پدیده افزایش طلاق در جوامع مدرن از کتاب "جامعه‌شناسی" استیو بروس را در فایل ضمیمه مشاهده کنید

۱. Anthropocentrism
۲. Unintended consequence

@baharvin

https://tinyurl.com/4xstnwpd
2024/05/29 04:04:02
Back to Top
HTML Embed Code: