Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مکانیزم عملکرد کلید مینیاتوری (MCB)
#كليد_مینیاتوری :
كليد مینیاتوری از نظر کاربرد به تیپهای B روشنایی ، C موتوری ، D ترانسفورماتوری ، K قدرت ، Z بسیار حساس تقسیم بندی می گردد:
كليد مینیاتوری نوع B روشنایی :
کلید مینیاتوری نوع B عموما در مصارف خانگی و روشنایی کاربرد دارند. این کلیدها در جریان اضافه بار بین 3 تا 5 برابر جریان نامی در زمان مشخص ، مدار را قطع می کنند و حساسیت مناسبی برای کاربردهای عادی خانگی دارند. به كليد مینیاتوری تندکار نیز معروف است.
كليد مینیاتوری نوع C موتوری :
کلید مینیاتوری نوع C بیشتر کاربرد صنعتی دارند. این کلیدها در جریان اضافه بار بین 5 تا 10 برابر جریان نامی در زمان مشخص ، مدار را قطع می کنند و زمان قطعشان از تیپ B بیشتر است.به كليد مینیاتوری کندکار نیز معروف است.
كليد مینیاتوری نوع D ترانسفورماتوری :
کلید مینیاتوری نوع D برای مصارف صنعتی خاص ( مانند مولد های اشعه ایکس X-Ray و یا ترانسفورماتورها ) استفاده می شوند. این کلیدها در جریان اضافه بار بین 10 تا 20 برابر جریان نامی در زمان مشخص ، مدار را قطع می کنند و زمان قطعشان از تمامی تیپها بیشتر است.
كليد مینیاتوری نوع K قدرت :
کلید مینیاتوری نوع K برای حفاظت در مدارات قدرت ، ترانسفورماتور و موتور ها استفاده می شوند. در این نوع از کلید مینیاتوری حد جریان برای قطع در موارد اضافه بار کمتر از سایر کلیدهاست و هنگام به وجود آمدن اضافه بار مدار را سریعتر قطع می کنند ولی در موارد اتصال کوتاه منحنی قطع این نوع کلید ها بین تیپ D و C می باشد.
كليد مینیاتوری نوع Z بسیار حساس :
این نوع از کلید مینیاتوری هنگامی که جریان عبوری از جریان نامی بیشتر شود در یک مدت زمان خاص ( که از تمامی تیپها کمتر است ) طبق منحنی قطع ، فرمان قطع را صادر می کند. حساسیت این نوع از کلیدها ، هم در مواقع اضافه بار و هم اتصال کوتاه از تمامی تیپهای دیگر بیشتر است و در صورت بروز خطا مدار را سریعتر قطع می کند. بنابر این کاربرد این نوع فیوز مینیاتوری در مدارات با حساسیت بالا می باشد.
زمان قطع این تیپها به ترتیب ( از سریعترین ) عبارت است از Z و B و C و D
#راه_اندازی_الکتروموتورها_با_کنتاکتور
👍1
قطع کننده حرارتی ( رلۀ حرارتی یا #بیمتال ) :
رلۀ حرارتی یا بیمتال به منظور حفاظت مدار ها در برابر اضافه بار ( به ویژه در موتورها ) به کار می رود . بیمتال معمولاً از دو تیغۀ فلزی غیر هم جنس و با ضریب انبساط طولی مختلف ساخته می شود ، بیمتال دارای دو قسمت مدار قدرت و مدار فرمان همچون کنتاکتورها می باشد و هنگام عبور جریان زیاد از مدار قدرت آن در صورتی که مقدار آن از مقدار تنظیم شده روی بیمتال بیشتر باشد ، باعث قطع و وصل کنتاکتهای قسمت فرمان بیمتال خواهد شد . چنانچه جریان عبوری از بیمتال از حدی بالاتر رود ، مقدار تنظیم شده بر روی بیمتال ، عبور جریان دو فلز را گرم کرده طول آنها را افزایش می دهد و از آنجا که طول یکی بیشتر از دیگری افزایش می یابد دو فلز خم شده و از طریق اهرم هایی کنتاکت بیمتال را باز می کنند به این ترتیب مدار قطع می شود . هر رلۀ حرارتی سه فاز از سه کنتاکت قدرت برای عبور جریان اصلی مصرف کننده که بعد از کنتاکتور قرار می گیرند و دو کنتاکت فرمان بهره می گیرد . از دو کنتاکت فرمان یک کنتاکت بسته است و جهت قطع مدار تغذیه بوبین کنتاکتور به کار می رود و کنتاکت دیگر باز است که پس از عمل بیمتال ، بسته می شود و برای اطلاع یا وصل مدارهای اضطراری به کار می رود .
#راه_اندازی_الکتروموتورها_با_کنتاکتور
نحوه عملکرد بی متال
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
بی متال چگونه کار می کند؟
طریقه اتصال بیمتال در جریان تکفاز .
#رله_کنترل_فاز ( Monitoring Phase ) :
رله کنترل فاز برای تشخیص جابه جایی فاز یا تغییر توالی فازها که منجر به تغییر جهت گردش موتورها می شود و می تواند منجر به خرابی دستگاهها شود ، همچنین تشخیص قطعی یک یا دو فاز که باز هم باعث سوختن موتورهای الکتریکی می شود مورد استفاده قرار می گیرد . این وسیله یکی از وسایل حفاظتی در تمامی مدارهای سه فاز می باشد .
#راه_اندازی_الکتروموتورها_با_کنتاکتور
◼️تنظیمات رله کنترل فاز :


◾️بر روی اغلب کنترل فازها دو پیچ تنظیم وجود داردکه کاربرد آنها را شرح می دهیم:

▪️زمان عکس العمل :
با این پیچ تنظیم می توان زمان تاخیر در قطع را تنظیم نمود که از آن برای پوشش دادن زمان استارت وجلوگیری از عمل رله در مواقع نامطلوب استفاده میشود.

▪️حساسیت قطع فاز :
با این پیچ تنظیم می توان نامتقارنی و ولتاژ برگشت را جهت قطع خروجی انتخاب کرد. ( در اکثر موارد حساسیت بین 15 تا 20 درصد مناسب است اما در موتور هایی که ولتاژ برگشت زیادی دارندمی توان از حساسیت 5 درصد استفاده کرد و در صورتی که عدم تقارن ولتاژ موجود در شبکه مزاحم عمل عادی رله باشد می توان از حساسیت های 25 تا30 درصد استفاده کرد.)

◾️در انتها برای اطمینان از صحت تنظیم رله می توان در حالی که موتور در حال کار است فیوز یکی از سه فاز را قطع کرد تا شبکه دو فاز شود و رله کنترل فاز عمل کند.


🔷سیگنالهای خطا
🔹VOLT.:
در صورتیكه ولتاژ سه فاز به كمتر از 300 ولت كاهش یابد، روشن میشود.
🔹SEQU.:
در صورتیكه ترتیب فازهای شبكه عوض شود روشن میشود.
🔹ASY.V:
هنگامیكه شبكه دو فاز میشود و یا عدم تقارن بین ولتاژ فازها از حد تنظیم شده(توسط دسته پتانسیومترASY.V) بیشتر شود، روشن می شود.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
معرفی رله ی کنترل فاز یا کنترل ولتاژ سه فاز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
رله ی کنترل فاز یا کنترل ولتاژ تکفاز
توضیح قسمت های یک کنترل فاز
#رله_کنترل_بار :
در این رله ها با استفاده از یک سری کانال عبوری که سیم¬های سه فاز در داخل آنها قرار می گیرد ، میزان جریان عبوری را توسط روش القائی اندازه می گیرند ( مانند آمپرمترهای انبری ) . کاربرد عمده این رله ها در حفاظت موتورها در برابر عواملی مثل اضافه بار بیش از حد مجاز ، دوفاز شدن ، ااتصالی در هر نقطه از مسیر مصرفی جریان حتی در داخل موتور و اختلالات داخلی موتور است . با استفاده از یک کانال یا دو کانال نیز می توان موتورهای تکفاز و دوفاز را حفاظت کرد . چون موتورها در ابتدای کار جریان زیادی جهت راه اندازی دریافت می کنند لذا در این مدت زمان رله نباید عمل کند تا موتور راه بیفتد لذا بر روی این رله ها یک تایمر قابل تنظیم قرار داده می شود تا پس از این مدت ( عبور از اضافه جریان اولیه ) رله فعال شود . همچنین یک ولوم قابل تغییر نیز جهت تنظیم جریان مجاز موتور در حین کار بر روی این رله قرار داده می شود ، بر روی پنل این رله نیز یک دکمه ریست جهت ریست رله پس از اجرای عمل حفاظت قرار می گیرد . بر خلاف رله¬های بیمتال که سرعت عملکرد آنها بسیار پایین است ( برای یک رله 12 آمپری در جریان 18 آمپری حدود 90 تا 180 ثانیه ) و موتور آسیب خواهد دید ، رله های الکترونیکی کنترل بار در مدت زمان بسیار کمی ( کمتر از 1 ثانیه ) فازها را قطع می کنند . البته باید ذکر کرد که رله بصورت مستقیم فازها را قطع نمی کند بلکه کنتاکتور فازهای اتصالی به موتور را قطع می کند .
#راه_اندازی_الکتروموتورها_با_کنتاکتور
#کلید_های_شناور یا فلوتر
کلیدهای شناور برای کنترل سطح آب یا مایعات داخل منبع ها ، استخر ها و مخازن مورد استفاده قرار می گیرند، ساختمان این کلید از وزنه تعادل ، یک قسمت شناور و یک میکرو سوئیچ تشکیل شده است . هنگامی که قسمت شناور را تنظیم می کنند با تغییر سطح مایع داخل مخزن ، شناور تغییر مکان داده و میکرو سوئیچ داخل کلید فرمان می دهد و باعث قطع و وصل مدار می شود .
#راه_اندازی_الکتروموتورها_با_کنتاکتور
2025/07/09 19:02:17
Back to Top
HTML Embed Code: