Telegram Web Link
رساله پس از دانشگاه | معرفی رساله‌های دانشگاهی در علوم اجتماعی
 
مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند برگزار می‌کند:

در «رساله پس از دانشگاه» قصد داریم فرصتی فراهم آوریم تا بر فرایند پژوهش و نگارش برخی رساله‌های دانشگاهی در حوزه‌ی علوم اجتماعی که در سال‌های اخیر پدید آمده‌اند نگاهی بیفکنیم. معتقدیم که با وجود محدودیت‌هایی که فضای دانشگاه در سال‌های اخیر از سر گذرانده است، دانشجویان مقاطع میانی در کارشناسی ارشد به یاری برخی پژوهشگران و مدرسین دانشگاه، با موضوع قرار دادن چرایی و چگونگی عملکرد سازوکارهای اجتماعی، با مسأله‌مند کردن و بداهت‌زدایی از آنها به شکلی روش‌مند در قالب رساله‌های خود، کوشیده‌اند ما را به درکی دیگر از واقعیت‌های موجود برسانند.

اطلاعات بیشتر👇
از آنجا که اکثر این رساله‌ها چندی پس از ارائه‌ی آنها در جلسه‌ی دفاعیه به بایگانی دانشگاه سپرده می‌شود و بازتابی در فضا پیدا نمی‌کند، اهمیت دارد که امکان تمرکز بر آنها و گفتگو و سنجش درباره‌شان برای دانشجویان مقاطع پایین‌تر و همچنین مخاطبین آزاد در عرصه‌ی عمومی، به درستی محقق شود. ازین رو از بعضی مدرسین و پژوهش‌گران دانشگاه دعوت کرده‌ایم تا برخی پژوهش‌های تحت نظر خود را که توسط دانشجویان آنها به انجام رسیده و به طرح موضوعات تجربی، میدانی و نظری به شکلی نوآورانه و روش‌مند پرداخته معرفی کنند تا باری دیگر در فضایی موازی با دانشگاه و در همکاری با مدرسه‌ی بیدار و حلقه‌ی مطالعاتی یک‌چند، ارائه و به بحث گذاشته شود.
 برای هر رساله جلسه‌ی آزادی در نظر گرفته‌ایم که در بخش نخست آن، مراحل پژوهش، روش تحقیق و دستاوردهای رساله توسط خود دانشجو ارائه می‌شود و سپس در حضور دیگر پژوهشگران یا استاد راهنما و با حضور مشارکت‌کنندگان به بحث و بررسی درباره‌ی آن می‌نشینیم. علاقه‌مندان شرکت در جلسات می‌توانند پس از ثبت‌نام به شکل رایگان در جلسه به شکل حضوری یا آنلاین شرکت کنند.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses
مدرسه‌ی بیدار با همکاری حلقه‌ی مطالعاتی یکچند برگزار می‌کند:

رساله پس از دانشگاه؛ ۱. «تاریخ انتقادی» با ابراهیم توفیق
چهار رساله‌ای که در این مجموعه مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت، همان‌طور که از عنوان‌ها پیداست، به موضوعات مختلفی می‌پردازند. آنچه آنها را به هم پیوند می‌دهد چشم‌انداز مشترکی است که می‌توان آن را تاریخی و انتقادی نامید.

لیست رساله‌ها:
زهرا عمادحقی: نسبت بین خاطره جمعی و ساخت شهر: خاطره و نوستالژی در طبس/ ۱۳۹۶
 آیلا عراقی: تبارشناسی جنبش زنان در ایران در دهه ۸۰ ‌ شمسی/۱۳۹۹
شایان محمدی: فضامند شدن کودکی در ایران؛ دوران پهلوی اول/ ۱۴۰۱
حامد عسکری: بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/۱۳۹۹

اطلاعات بیشتر👇
رویه‌ی غالب در آکادمی علوم اجتماعی ما چنین است که موضوع‌های مورد بررسی نه به‌عنوان برآیندهای احتمالی و یکه‌ی یک منظومه‌ی تاریخی-اجتماعی خوانده و تحلیل، بلکه به ابژه‌های آزمون نظریه‌های عام و جهان‌شمول فروکاهیده می‌شوند. برخلاف این رویه، نویسندگان ما تلاش کرده‌اند – مستقل از میزان موفقیت – در مواجهه‌ی مسئله‌مند با موضوع مورد بررسی چهارچوبی نظری و روشی در خدمت تحلیل تاریخی و انتقادی آن اتخاذ کنند.
جز در مورد زهرا عمادحقی که من راهنمای رساله بودم، در سه مورد دیگر نقش مشورتی غیررسمی داشته‌ام. این مشاوره‌ی غیررسمی در چهارچوب دو دوره کارگاه پایان‌نامه ممکن شد که من به همراه چند نفر از همکارانم در سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ برگزار کردیم. در این کارگاه‌ها ما (برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان) از منظری تاریخی-انتقادی به بررسی جمعی پایان‌نامه‌ها که در مراحل مختلف انجام قرار داشتند، می‌پرداختیم.

این جلسات بی‌شک وجه آموزشی متفاوتی از کارگاه پایان‌نامه دارد. شرکت‌کنندگان مخاطب پایان‌نامه‌هایی قرار می‌گیرند که به سرانجام رسیده‌اند. بااین‌حال امیدواریم تجزیه‌وتحلیل انتقادی پایان‌نامه‌ها افق‌های پژوهشی جدیدی برای شرکت‌کنندگان بگشاید. بی‌شک مطالعه‌ی پیشاپیش پایان‌نامه‌ها نقشی تعیین‌کننده در نزدیک‌شدن به این هدف دارد.

لیست رساله‌ها:
زهرا عمادحقی: نسبت بین خاطره جمعی و ساخت شهر: خاطره و نوستالژی در طبس/ ۱۳۹۶
 آیلا عراقی: تبارشناسی جنبش زنان در ایران در دهه ۸۰ ‌ شمسی/۱۳۹۹
شایان محمدی: فضامند شدن کودکی در ایران؛ دوران پهلوی اول/ ۱۴۰۱
حامد عسکری: بررسی تاریخی درهم‌تنیدگی پیوندهای خویشاوندی و مناسبات سیاسی مدرن در استان کهگیلویه و بویراحمد/۱۳۹۹

ابراهیم توفیق متولد  آبادان در ۱۳۳۸، از دانشگاه گوته‌ی فرانکفورت با درجه‌ی دکترا در رشته‌ی جامعه‌شناسی دانش‌آموخته شد. پایان‌نامه‌ی دکتری او با عنوان «مدرنیزاسیون و حاکمیت پسااستعماری در ایران؛ رساله‌ای در باب دولت» می‌کوشد با تمرکز بر برهه‌ی زمانی پس از مصدق که خود آن را آغاز مرحله‌ای متداوما پسااستعماری می‌خواند، رویکردی تازه به توسعه‌ی دولت و اقتصاد سیاسی ایران تحت حاکمیت سلسله‌ی پهلوی عرضه کند. توفیق در بازگشت از آلمان در دهه‌ی هشتاد شروع به تدریس در دانشگاه‌های علامه طباطبایی، تربیت‌مدرس و علم فرهنگ نمود و همراه با نسل تازه‎‌ای از پژوهشگران جامعه‌شناسی و مطالعاتِ فرهنگی انتشار مجموعه کتب تاریخ انتقادی را آغاز کرد که جلد نخست آن تحت عنوانِ «نامیدن تعلیق» در سال ۱۳۹۸ منتشر شد. از دیگر آثار او می‌توان به «درباره‌ی نظام دانش»، «بازآرایی امپراطوری: چشم‌اندازی به اقتصاد سیاسی دولت مدرن در ایران» اشاره کرد.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

📌آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
پنجشنبه ۲۴ آبان، ساعت ۱۷ تا ۱۹
مدیر جلسه: ابراهیم توفیق
نویسنده‌ی رساله : زهرا عماد‌حقی

نسبت بین خاطره‌ی جمعی و ساخت شهر؛ خاطره و نوستالژی در طبس/ زهرا عمادحقی

تفاوت بین خاطرات رسمی و غیر رسمی مسئله‌ای است که شاید برای نسل‌هایی که بعد از بروز وقایع طبیعی و یا غیرطبیعی به دنیا آمده‌اند وجود داشته باشد. خاطرات وقایع، مکان‌ها و شهرها آن‌گونه که در فضاهای خانوادگی و دوستانه یادآوری شده‌اند ممکن است در چارچوب‌‌های رسمی شنیده نشده باشند. اما به جهت تاثیرگذاری‌ای که خاطره دارد باید به این موضوع پرداخته شود. تاثیری که خاطرات جمعی روی هویت افراد از یک طرف و شکل‌گیری حال و آینده جوامع از طرف دیگر می‌گذارند به حدی است که باید روی روند ساخته‌شدن خاطرات تامل کرده و مسیر تثبیت یا تغییر آنها را بررسی کرد. چگونگی این روندها ما را به سمت شناخت بیشتر درباره‌ی تاثیر نیروهای مختلفی می‌برد که در بازه‌ی خاصی از زمان و نسبت به شرایط مکانی خاص ایجاد شده‌اند. عواملی چنان متنوع که تنها از طریق شنیدن روایت‌های مردم و خاطرات‌شان و تامل در نقطه‌های مشترک آنها می‌توان پی به وجود و تاثیرشان برد.

اطلاعات بیشتر👇
من به عنوان کسی که در شهری زلزله‌زده متولد شده‌ام چنین وضعیتی را تجربه کرده‌ام. شهر طبس نه تنها مانند همه شهرهای دیگر ایران در بهمن ۵۷ انقلاب را تجربه کرد بلکه چندماه قبل در شهریور همان سال با زلزله‌ای بزرگ فروریخته بود. تفاوت‌هایی که در طول سالیان بین خاطرات مردم و روایت‌های رسمی می‌دیدم تبدیل به مسئله یا سرخطی برای پیگیری داستان خاطره شهر قبل شد. در این کار من به سراغ بررسی تاثیر خاطره رفتم تا بلکه بتوانم تفاوت روایت‌ها را درک کنم. اینکه ببینم چطور خاطره مردم از شهر قبل از زلزله می‌تواند عاملیت داشته و موجب کنشگری مردم شود و در طرف مقابل کم‌رنگ‌شدن خاطره چه تاثیری می‌تواند داشته باشد.
برای پاسخ به این دو سوال یعنی چگونگی تاثیر خاطرات و دیگری چگونگی تغییر خاطرات به دنبال نقاط پررنگ موجود در خاطرات مردم از شهر رفتم. اینکه چگونه در زمان بازسازی خاطره شهر نمایان شده است و دیگر اینکه اکنون چگونه مردم گذشته را و ساخت شهر را به یاد می‌آورند.
من داستان شهری را که در آن زندگی کرده‌ام از لحظه‌ی ویرانی‌اش تعریف می‌کنم تا ببینم چگونه گذشته توانسته است حال و آینده شهر را تغییر دهد و در مقابل نیز چگونه الزامات حال و آینده توانسته‌اند گذشته و خاطره را تغییر دهند و در نهایت چه نیروها و عواملی در این میان موثر بوده‌اند.

زهرا عمادحقی متولد سال ۱۳۶۲، در طبس به دنیا آمده و بزرگ شده است. او فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی طراحی صنعتی از دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی از دانشگاه علم و فرهنگ است.

🔻جهت ثبت‌نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر پیام دهید:
@public_yekchand

🔻حلقه‌ی مطالعاتی یک‌‌چند
@halghe_yekchand

🔻مدرسه هنر و ادبیات بیدار
@bidarschool
@bidarcourses

📌آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کناب «روستاییان و‌مشروطیت ایران»
شنبه ۲۶ آبان، ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران» در طی سه جلسه و به گردانندگی فاطمه مهدویان انجام شد، قصد داریم با حضور نویسنده‌ی کتاب سهراب یزدانی و منتقد علیرضا خزائی،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری یا آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: www.tg-me.com/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses
درسگفتار (آفلاین )
زنانگی، جنون، تجزیه و مرگ
به‌هدایت سید مهدی یوسفی
۴ جلسه‌

@bidarschool
@bidarcourses
درسگفتار (آفلاین )
زنانگی، جنون، تجزیه و مرگ
به‌هدایت سید مهدی یوسفی
۴ جلسه‌

شکل‌گیری دولت-ملتِ مدرن مستلزم نظم‌بخشی‌ها و منضبط‌کردن‌های متعدد و چندلایه‌ای بود که به تدریج نظم دولتی را مستقر کرد. بخشی از این نظم‌بخشی‌ها از طریق ایجاد هراس‌هایی ممکن شد که همسویی‌ها، سنگربندی‌ها و انتظام و مراقبت را ضروری جلوه می‌دادند. آیا می‌توانیم تاریخ شکل‌گیری دولت ملی را بر اساس این هراس‌ها بخوانیم؟ اگر متراکم‌ترین لحظه‌های این نظم‌یابی جدید یعنی فاصله‌ی دو جنگ جهانی را در نظر بگیریم، به نظر می‌آید زنانگی‌هراسی، مجنون‌هراسی، تجزیه‌هراسی و مرگ‌هراسی یا ترس از زوال تمدنی مهم‌ترین این هراس‌ها بوده‌اند. در این میان شاید آخرین هراس به نوعی تجمیع تمامی هراس‌ها بود.

در این دوره‌ی چهار جلسه‌ای از خلال بعضی متون مؤثر یا بازنماینده در این هراس‌افکنی، به این چهار محور شکل‌گیری نظم جدید دولت می‌پردازیم، یا درواقع تلاش می‌کنیم ارتباط این موضوعات را در سه جلسه‌ی آغازین تحلیل کرده و تجمیع آن‌ها در موضوع هراس از زوال دولتِ ملی را در آخرین جلسه بررسی کنیم. هیچ‌یک از این جلسات بررسی دقیق و جامع موضوع خاص خود نیستند و بعضی متون و اسناد مرتبط را در دل طرح کلی جلسه به بحث می‌گذارند.

جلسه‌ی اول:
هراس از زنانگی که در نهایت به سازمان‌دهی مردسالارانه‌ی فضای سیاسی و به تفکیک فضاییِ تولید و بروز زنانگی انجامید، کهن‌ترین و عمیق‌ترین هراسِ برسازنده‌ی دولت-ملت در ایران بوده است. هراسی که ریشه در اواخر عصر صفوی داشت، و در پیوندی که از آن زمان با امر دینی و منازعات تمدنی پیدا کرد تحول یافت و در اواخر دوره‌ی قاجار به شکل ایده‌های سیاسی مشخصی برای سازمان‌دهی فضای دولت بدل شد. در اولین جلسه تلاش می‌کنیم با برجسته کردنِ لحظاتی از این هراس‌افکنی به این موضوع بپردازیم که دیسیپلینه‌کردن زنان چه نقشی در شکل‌گیری دولت-ملت در ایران داشته است.

جلسه‌ی دوم:
مواجهه با جنون یا اشکال مختلف اقدامات و کنش‌های جنون‌آمیز، در دوران مظفرالدین‌شاه آغاز شد، اما در فاصله‌ی دو جنگ جهانی بود که تنظیم فضایی دیوانگان و موضوع جنون و ارتباط آن با نظم اجتماعی به بخشی تعیین‌کننده از تعریف عقلانیت و تجدد بدل شدند. در دومین جلسه می‌پرسیم هراس از جنون و سازمان‌یابی مجانین در این بازه‌ی زمانی چگونه با شکل‌گیری نهادهای جدید دولتی گره خورد و نقشی تعیین‌کننده در تشکیل سیاست‌های شهری، بهداشتی، حقوقی و تربیتی داشت و چگونه مفهوم نظم و عقلانیت را به یکدیگر مرتبط ساخت.
 
جلسه‌ی سوم:
شکل‌گیری نیروی نظامی و اقتدارگرایی در دوران پس از مشروطه در دل انضباطی تمرکزگرا مشروع می‌شد و این مشروع‌شدن نیازمند هراس‌افکنی از تجزیه بود. تجزیه‌هراسی به عنوان بخش محوری نظام تمرکزگرا در ایران چه نقشی در این دوران بازی کرد و چگونه دیسیپلینه‌کردنِ فضای سرزمینی با هراس از تجزیه گره خورد؟ چگونه سیاست‌های سرکوب و امنیتی‌سازی از طریق این هراس به خود مشروعیت می‌بخشیدند و این تجزیه‌هراسی چه سیاست‌هایی را برای بخش‌بندی اجتماعی و انتظام‌بخشی‌های متفاوت اما مکمل در پهنه‌ی سرزمینی ممکن کرد.

جلسه‌ی چهارم:
از اوایل دوران قاجار موضوع ترس از زوال تمدنی و دینی به موضوع بحث در ایران بدل شد که در نهایت توانست ایده‌ی پیشرفت یا نظام سیاسی عقلانی و متمرکز را مشروع جلوه دهد. در جلسه‌ی پایانی به این موضوع می‌پردازیم که چگونه حکم‌رانی جدید به عنوان راه حلی برای فرار از مرگ تمدنی مطرح شد و چگونه به این معنا زمانی سیاسی شکل گرفت که در آن آینده و شتاب جهان جدید دلهره‌هایی بنیادین ایجاد می‌کردند که خصوصاً در اواخر عصر قاجار تحولاتی شتابان پیدا کرد و در نهایت تمامی هراس‌های پیشین را برای مواجهه با دیگریِ قاتل، یا «غرب» بسیج کرد.

سیدمهدی یوسفی دانش‌آموخته‌ی علوم اجتماعی و اندیشه‌ی سیاسی است. موضوع اصلی رساله‌ی دکتری او ساخت فضایی و زمانی دولت جدید در ایران و فضازمان سیاست در عصر قاجار بوده است و از سال ۱۳۹۵ در دانشگاه علامه‌ی طباطبایی و دانشگاه علم و فرهنگ به تدریس نظریه‌ی جامعه‌شناسی، روش‌شناسی و روان‌شناسی اجتماعی پرداخته و هم‌چنین در آموزشگاه‌های آزاد کارگاه‌ها، دوره‌های متن‌خوانی و درسگفتارهایی درباره‌ی اندیشه‌ی سیاسی و تاریخی ارائه کرده است. او در سال‌های اخیر کتاب‌ها و مقالاتی درباره‌ی شکل‌گیری نهادهای سیاسی، علمی، رفاهی منتشر کرده و عضو هیأت ویرایشی مجموعه‌ی تاریخ انتقادی نشر گام نو بوده است.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
www.bidar.school
[email protected]
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
Audio
فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «روستاییان و‌مشروطیت ایران» در طی سه جلسه به گردانندگی فاطمه مهدویان و با حضور نویسنده‌ی کتاب سهراب یزدانی و منتقد علیرضا خزائی،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* روستاییان و مشروطیت ایران
نویسنده: سهراب یزدانی
ناشر :نشر ماهی
#نشست_بیدار_مکتوبات
اطلاعات بیشتر 👇
https://www.tg-me.com/bidarcourses/681
نشست آزاد (حضوری و آنلاین) درباره‌ی کتاب «زندگی روزمره‌ی تهی‌دستان شهری»
شنبه ۱ دی، ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «زندگی روزمره‌ی تهی‌دستان شهری» در طی سه جلسه و به گردانندگی بشیر خادملو انجام شد، قصد داریم با حضور منتقدان پرویز صداقت و مجید ابراهیم‌پور،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: [email protected]
تلگرام: www.tg-me.com/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses
2025/07/02 02:23:23
Back to Top
HTML Embed Code: