Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📻 Aquest juny, a #Desenredades abordem la creixent militarització, els vincles amb l'extractivisme i el retorn de l'austeritat a la #UE.

🗳️ Ja desvetllat el panorama polític, conversem amb Mar Benseny, de l'Institut NOVACT de Noviolència, i Nicola Scherer, investigadora de l'ODG, per saber què esperar d'aquesta legislatura.

🎧 Escolta l'episodi 24 del nostre pòdcast
Torna el VOLT! Del 18 al 20 d'octubre de 2024, celebrem la sisena edició #FemUnVolt

🚌 Un trajecte en autocar que recorre i s’atura a diverses parades on s'organitzen visites i descobertes, xerrades, accions, etc. de la mà de les plataformes arrelades al territori.

💭 Intercanviem experiències de resistència, per pensar i articular les alternatives per una transició energètica ecosocial i justa!

🚧 Aquest cop ens centrarem en les falses solucions i les veritables alternatives. Visitarem diversos territoris per desmuntar narratives enganyoses i reflexionar sobre propostes ecosocials.

🤜🤛 Uneix-te a nosaltres per amplificar i connectar veus en la lluita per la sobirania energètica i la justícia climàtica!

✍️ Vols venir? Ja hem obert inscripcions
Ja tenim el cartell definitiu pel #DebatsODG que farem el pròxim dimecres 26 de juny.

Comptarem amb François Kamate, activista climàtic i defensors dels drets humans, que ha creat el grup local de l’Extinction Rebellion Rutshuru, per a organitzar i mobilitzar a les joves voluntàries, i és membre cofundador de l’Amani Institute ASBL, un moviment sociocultural de voluntariat jove que treballa per la promoció de la cultura de pau a la província de Kivu (R. D. Congo).

Com ja havíem anunciat, també participarà Josep Maria Royo, investigador del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB.

Si hi voleu participar, només cal que envieu un correu a [email protected]. Hi ha opció presencial o virtual.

Bona revetlla!
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🤔 En aquesta nova legislatura europea, què podem esperar pel que fa a l'extractivisme?

🤔 Quin vincle hi ha entre la transició "verda" i l'auge del militarisme?

🤔 Quin paper hi juga l'extrema dreta?

🎙️ Nicola Scherer, investigadora de l'ODG, ho explica en el pòdcast #Desenredades. Escolteu aquí tot l'episodi!
🚩Avui fem el #DebatsODG "República Democràtica del Congo, més enllà de l'extractivisme"

🗣️ François Kamate, defensor de DDHH i activista climàtic
🗣️ Josep Maria Royo, de l'Escola de Pau de la UAB

📍 A la seu de Lafede.cat (C/ Tàpies 1-3, BCN)
17 hores
💻 Opció virtual

🤗 Us hi esperem!
💦 Organitzacions de la #CimeraSocialAigua ens hem reunit amb els partits polítics al Parlament per presentar-los 10 mesures per fer front a l'escassetat d'aigua. Des d’inicis de segle, Catalunya consumeix un 30% més de l’aigua disponible! #NoEnRaja

⚠️ Però al marge de la sequera, fa molts anys que patim una escassetat hídrica permanent i la demanda actual és insostenible. En comptes de planificar segons l'aigua disponible, les administracions s'han guiat per les necessitats de les activitats econòmiques.

📢 Per això, compartim el decàleg acordat a la IV Cimera Social de l’Aigua on proposem mesures per evitar que es cronifiqui l'actual situació d'escassetat hídrica i revertir un model de gestió privativa dels béns comuns.

🏞️ Demanem que el nou govern posi per davant el benestar col·lectiu, de les persones i del planeta, respectant els límits biofísics del territori.

🔗 Decàleg disponible al nostre web
🏭 Malgrat que el consens científic assenyala que limitar l’escalfament global exigeix una dràstica reducció de la despesa energètica, la producció i el consum, la idea de “creixement verd” guia les polítiques a escala estatal i europea, en un context en què les grans corporacions són reconegudes com a col·laboradores davant la crisi climàtica, més que no com a agents a fiscalitzar.

📚 Ho ha analitzat la investigadora sobre deute, financerització i col·laboracions publicoprivades de l’Observatori del Deute de la Globalització (ODG) Nicola Scherer, que identifica el rentat verd corporatiu com una porta oberta a recursos públics, alhora que un bloqueig a les mesures per “una transició verda real i socialment justa”, que la ciència alerta que han de tenir lloc aquesta mateixa dècada.

Llegiu l'entrevista completa a La Directa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📢 Tenemos ocho propuestas y medidas para construir una #GobernanzaEconómicaJusta. Pedimos al gobierno español que cumpla con el mandato de llevar a cabo una reforma fiscal plenamente democrática y transparente.

➡️ Las doce entidades firmantes de una carta al gobierno de Pedro Sánchez nos ofrecemos para enriquecer el plan fiscal-estructural estatal. La UE ha establecido que se incluyan voces expertas de la sociedad civil en la redacción de estos planes, que se deben ajustar a las nuevas reglas fiscales.

⚠️ Nos jugamos mucho: es imprescindible que las medidas, reformas e inversiones que se instauren no se basen en una austeridad 2.0 y en el retorno a los recortes.

⚖️ El plan fiscal-estructural debe priorizar el bienestar colectivo a través de la redistribución de la riqueza y de acciones para afrontar la emergencia climática. Por ejemplo, con impuestos a las grandes fortunas (#TaxTheRich), o con la inclusión de metas "verdes" y "lilas" en los presupuestos.
El nuevo plan fiscal-estructural del gobierno español debe priorizar e incrementar el gasto público, garantizando derechos y servicios esenciales: 🏥 sanidad, 📚 educación, y 🚃 transporte público, 🏘️ vivienda, 💟 cuidados, 💜 vida libre de violencias, 💦 agua, ⚡️ energía, 🍅 alimentación sana...

‼️ No podemos seguir financiando públicamente sectores que son dañinos para el planeta: basta de greenwashing y subsidios a las grandes energéticas, o de impulsar la industria armamentística aumentando el gasto militar 🪖.

📝 Doce entidades de la sociedad civil nos ofrecemos para aportar nuestra experiencia y conocimiento en la elaboración del plan fiscal-estructural del estado español.
🌿 El passat dissabte es va celebrar la #FESSRural i la nostra companya Júlia Martí hi va participar.

🖌️Aquí un resum il·lustrat, fet per Clara-Tanit Arqué, de la taula "Parem màquines!": lluites en defensa del territori, decreixement i #TransicióEcosocial
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📄 Ja teniu disponible la memòria d'activitats del 2023! Podeu recuperar les nostres fites de l'any, consultar les dades econòmiques, rellegir les publicacions, conèixer el nostre abast comunicatiu, saber la nostra petjada de carboni...

📌 Hem tornat a celebrar el #SeminariODG i els #DebatsODG. Un altre espai molt rellevant ha estat el Fòrum per la #TransicióEcosocial: Futurs (Im)possibles.

📌 Hem coproduït el documental 'El cost amagat. L'altra cara de la transició verda', sobre els impactes a països com Xile i l'Argentina.

📌 En aquesta línia, fem un treball de camp sobre l'impacte de l'hidrogen i per conèixer persones que viuen en zones de sacrifici de l’actual transició energètica al Nord global. Hem visitat diversos territoris de l'Estat espanyol: Aragó, País Basc, Cantàbria...

📌 També hem estat a la #COP28, fent seguiment, incidència i denúncia.

😉 Per (re)descobrir tot el que hem fet l'any 2023, no deixeu de consultar la memòria. La teniu disponible al nostre web, en català, castellà i anglès.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🚨 El Gobierno español habilita a #Enagás a comenzar las obras del #H2Med y sigue adelante con su plan para expandir y exportar hidrógeno. Desde la red Gas No Es Solución criticamos el modelo basado en grandes infraestructuras.

⚠️ El desarrollo de macroproyectos y grandes infraestructuras de transporte y exportación de hidrógeno, como el #H2Med, son innecesarios, despilfarran fondos públicos y ponen en riesgo la posibilidad de que se lleve a cabo una transición energética justa en el Estado español.

🛢Es fundamental un análisis de la demanda actual y a medio plazo por sectores, y garantizar que los proyectos de producción de hidrógeno estén alineados con las necesidades de los territorios donde se quieran implantar, así como con sus capacidades. ¡Basta de crear zonas de sacrificio!

Podéis saber más en la web de Gas No Es Solución
#PUBLICACIÓ: Lluites feministes en defensa de la vida i el territori

Resultat d’una conversa teixida entre Centreamèrica i Catalunya, quatre activistes i defensores comparteixen les seves lluites en defensa del territori i per una vida més lliure, més sostenible i més digna.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#LLIBRE: A ‘La mina, la fàbrica i la botiga', analitzem les dinàmiques globals de la “transició verda” i les seves conseqüències en el “triangle del liti”, és a dir, abordem les cadenes de subministrament i valor de les “tecnologies netes”, i els impactes que suposen en territoris del Sud Global.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#INFORME: Mapa global d’impactes i conflictes de Terres Rares
Documentem 28 conflictes socioambientals causats per l'extracció, el processament i el reciclatge d'aquests minerals. Elaborat per l'ODG en col·laboració amb l’Environmental Justice Atlas de l’ICTA-UAB, l’Institute for Policy Studies i el CRAAD-OI Madagascar.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#INFORME: 'El rastre de l'hidrogen'
En aquesta investigació, l’ODG i Ecologistas en Acción analitzem el desenvolupament del mercat de l’hidrogen, les relacions geopolítiques, els mecanismes de finançament i els impactes que tenen els projectes en el territori.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#INFORME: Mineria urbana i el rol en l’emergència climàtica a Barcelona
L’augment de la demanda de certs minerals està generant noves zones de sacrifici, i incrementant la pressió sobre territoris amb reserves i les seves poblacions. En canvi, la recuperació de minerals ja extrets de deixalles electròniques i altres residus presents a la ciutat – un procés conegut com a mineria urbana – és una via fins ara poc explorada però prometedora. Si bé no és un substitut per la demanda en augment de primeres matèries, la mineria urbana pot contribuir al seu subministrament amb menor impacte climàtic i social.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#INFORME | No hi ha recuperació sense la ciutadania
La societat civil ha quedat en gran part exclosa tant en el disseny com en l’execució dels plans de recuperació estatals i europeus que s'han posat en marxa en els darrers anys, amb inversions que no han cobert les seves necessitats. No garantir una implicació pública adequada només contribueix a augmentar les desigualtats actuals i erosionar encara més la democràcia europea, a més de limitar el potencial del fons a l’hora d’assolir els objectius ecològics.

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem les publicacions de l'ODG perquè tingueu lectures reposades 😉
#LLIBRE: 'Manual Ecofeminista contra el poder corporatiu', escrit per la investigadora Júlia Martí. Editat per Llibres en Acció, OMAL i l'ODG.
Davant la inacció i la falta d’ambició dels governs en relació a la crisi climàtica, així com la creixent desigualtat i enriquiment de les grans fortunes i l’expansió d’un capitalisme verd neocolonial, necessitem propostes ecofeministes aterrades, pràctiques, que confrontin els principals responsables de la crisi ecosocial que vivim: les empreses transnacionals i tots els seus socis (o, dit altrament, el poder corporatiu).

🔗 Consulteu-lo en el nostre web

📚 Aquest agost, recuperem publicacions de l'ODG perquè feu lectures reposades 😉
2025/07/06 05:31:21
Back to Top
HTML Embed Code: