Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔥جشن چهارشنبه سوری شاد باد🔥

♥️ایرانیان شـب سـرد
🔥را بـه آتـش می کشند

♥️به امید روزهای گـرم و نیک
🔥کـانـون زنـدگی تـون
♥️همچـو آتـش اهورایی
🔥گــرم گــرم


🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️فرا رسیدن جشن نوروز این میراث کهن ایران زمین بر شما مبارک باد

🔥جهان است شادان به پندار نیک

🔥ز پندار نیک است گفتار نیک

🔥چو پندار و گفتار نیک شد

🔥نیاید زتو غیر کردار نیک…

نمی‌میرد ملتی که کوروش ها در سینه دارد

کیست کوروش ؟همان داریوش
کیست کوروش ؟همان ارشیر
کیست کوروش ؟همان مهرداد
کیست کوروش ؟همان انوشیروان
کیست کوروش ؟همان یعقوب لیث
کیست کوروش ؟همان فردوسی

🆔
@conference_iranvich🔥
‏این گربه کز کرده چسبیده به دیوار

ته مانده ای از بیشه شیر وطن ماست

ای آنکه به آیین عجم خرده گرفتی

نوروز همان پاسخ دندان شکن ماست

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️دختر مغول دوست و تخم دو زردینه

شوربختانه در سرزمینی زندگی میکنیم که حاکمانش جوانان  را بخاطر آتش زدن سطل اشغال اعدام می‌کنند،اعتراض به مسایل معیشتی را فعالیت علیه امنیت ملی قلمداد می‌کنند،ولی یک نهاد دولتی با وقاحت تمام دختری مغول دوست را که خواهان تکه تکه شدن ایران و تمام هنرش برای تجزیه ایران به کار گرفته شده نه تنها برخوردی باهاش نمیشه
بلکه لوح تقدیر هم نصیبش میشه
لعنت بر شرف نداشته تان،جرم مهسا و نیکا و مجید رضا و....از این هرزه بیشتر بود؟؟کمترین کاری که با این دختر مغول دوست باید  کرد آتش زدنش و خاکسترش رو در دشت اورخون  رها کنید که با روح چنگیز محشور بشه.

لابد از دید آقایان روسری از سر بر داشتن فعالیت علیه امنیت ملی،فعالیت برای تجزیه ایران ایرادی نداره و باید بهش جایزه داد

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️زادروز اشو زرتشت شاد باد

🌊🌿هنگام زادن و بالیدنش، آبها و گیاهان شادمان شدند.

🌊🌿هنگام زادن و بالیدنش، آبها و گیاهان بالیدند.

💎🧚‍♀️هنگام زادن و بالیدنش، همه آفریدگان سپند مینو به خود مژده رستگاری دادند:

🔥خوشا به روزگار ما، اینک آتُربانی زاده شد: سِپیتمان زردشت
...
(اوستا ـ فروردین یَشت ـ کرده 24 ـ شماره 93 و 94 )🔥

📯🔥📯ششم فروردین زادروز اشو زرتشت بزرگ، پیام آور
"اندیشه نیک، گفتار نیک، کردار نیک" خجسته باد. 🔥

🆔
@conference_iranvich🔥
بیا با رای نو، پندار نو، دلدار نو، سیزده بدرکن تو آن خوی بد، آز و ناز و فکر بد، از سر بدر کن

به امید رسیدن فردایی روشن و آزاد برای ایران زمین 🔥🔥🔥

سیزده بدر فرخنده باد 🧚‍♀️🍀

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️جشن فروردینگان شاد باد

🔥فروشی های اشؤن مردان همه سرزمینها را می ستاییم.

🔥فروشی های اشون زنان همه سرزمینها را می ستاییم.

🔥همه فروشی های نیک توانای پاک اشونان را از گیومرت تا سوشیانت پیروزمند میستایم.

🔥بشود که فروشی های نیکان، بزودی در این جا به دیدار ما بشتابند. بشود که آنان به یاری ما آیند
بشود که ما را - هنگامی که به تنگنا افتاده ایم - با یاوری آشکار خویش، نگاهداری کنند؛ با پشتیبانی مانند مزدا اهوره و سروش پارسای توانا و «منثروی ورجاوند» دانا - آن پیک دشمن دیو که از مزدا اهوره ی دیو ستیز است - که زرتشت را به پناه بخشی جهان استومند فرستاد.

🔥ای فروشی های اشوان! ای نیکان! ای آبها! أی گیاهان!
شادمان و گرامی در این خانه فرود آیید و آرام گزینید و بمانید.

📘
#اوستا_فروردین_یشت

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️فارسی میانه

زبان فارسی ،میانه که گاه پهلوی یا پهلوی ساسانی نیز خوانده میشود از زبانهای ایرانی میانه جنوب غربی و بازماندۀ یکی از گونه های فارسی باستان است. این زبان زبان رسمی شاهنشاهی ساسانی بود و در آن زمان Parsīg «پارسیگ» خوانده میشد زیرا خاستگاه آن استان پارس بود از سده سوم هجری به ،بعد واژه پارسی/ فارسی از (پارسیگ) تنها به فارسی دری اطلاق میشد و فارسی میانه به کار رفته در متن های زرتشتی را پهلوی/ فهلوی می نامیدند.


اصطلاح پهلوی/ فهلوی در زمان ساسانیان به صورت Pahlawig* «پهلویگ» تنها به زبان پارتی اطلاق میشد،به دیگر سخن واژه «پهلویگ» که در روزگار ساسانیان تنها به زبان پارتی اطلاق میشد در دوره اسلامی به صورت پهلوی فهلوی به نامی برای زبان ساسانیان که خودشان را پارسیگ مینامیدند بدل شد.

از این رو اکنون برای رفع ابهام زبانی را که خاستگاهش استان پارت بوده است پارتی یا پهلوانی یا پهلوی ،اشکانی و زبان رسمی شاهنشاهی ساسانی را فارسی میانه یا پهلوی ساسانی یا فقط پهلوی مینامند اصطلاح پهلوی و به ویژه صورت معرب آن فهلوی (جمع: فهلویات)، بعدها به گویشهای محلی غرب ایران نیز اطلاق میشد.

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️دهم اردیبهشت روز ملی خلیج فارس شاد باد


دلیل نام‌گذاری دهم اردیبهشت اما این است که نیروهای پرتغالی از ۲۱ تا ۳۰ آوریل ۱۶۲۲ میلادی، یعنی حدود ۴۰۰ سال قبل، سواحل جنوب ایران را پس از ۱۱۷ سال حضور یا اشغال ترک کردند.
شاه عباس بزرگ  صفوی در سال ۱۶۲۱ هرمز را از چنگ پرتغالی‌ها درآورد و سال بعد در آوریل ۱۶۲۲ و در پی رشادت‌های لشکریان ایران به فرماندهی «امامقلی‌خان»، نیروهای پرتغالی خلیج فارس را ترک کردند.

هویت ملی و سرزمینی ایران با خلیچ فارس به عنوان آبراه استراتژیک عجین شده طوریکه همبستگی و وفاق ملی ایرانیان، امروز با خلیج فارس معنی و مفهوم می‌یابد.


‏۲۵۱ سال قبل، مجله پلیس لندن در ۲۶ نوامبر ۱۷۷۳ میلادی، برای روایت اخبار خاورمیانه، از عنوان ‎
#خلیج_فارس استفاده میکرد؛
۱۵۹ سال قبل از ایجاد کشور عربستان سعودی و ۱۹۸ سال پیش از تاسیس امارات متحده عربی.
منبع: آرشیو تاریخی مطبوعات بریتانیا
#روز_ملی_خلیج_فارس
#persiangulf

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️پیشگوییهای جاماسب


جاماسب که نامش در گاهان( یسن ۴۶ بند ۱۷؛ یسن ۴۹ بند ۹؛ یسن ۵۱ بند ۱۸) اوستای جدید و متنهای ،پهلوی بارها آمده است نمونه دانایی و خردمندی در روزگار باستان است. او دومین گرونده به دین ،زردشتی داماد ،زردشت وزیر گشتاسب برادر فرشوشتر و از خاندان هوو (Hvova) خاندان همسر ،زردشت است. جاماسب در سنت زردشتی پیشگوی بزرگی است که از همه آگاهی ایزدی برخوردار است. توصیفی از آنچه که خرد ابر انسانی او را آشکار می سازد، در یادگار زریران در جنگ مذهبی ایرانیان علیه تورانیان به سرکردگی ارجاسب تورانی آمده است بندهای (۳۵-۳۸) پیشگوییهای او با آنچه در زند و همن یسن آمده شباهت ها و اختلافاتی دارد بخشی از پیشگوییهای جاماسب در جاماسب نامه یا جاماسبی پهلوی و بخشی در یادگار جاماسبی آمده است که از تلفیق مطالب این دوآگاهی های نسبتاً کاملی از جاماسب به دست می آید.

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️موبد کوروش نیکنام درگذشت

موبد کورش نیکنام نویسنده و پژوهشگر فرهنگ ایران باستان نماینده زرتشتیان در هفتمین دوره مجلس در پی بیماری سرطان در فرانسه در گذشت موبد کورش نیکنام شامگاه پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ و به روز رام ایزد از ماه اردیبهشت ماه ۳۷۶۲ زرتشتی دور از زادگاهش دیده فروبست.

در سال ۱۳۶۰ به مدت ۱۰ ماه در جبهه نبرد با عراق شرکت کرد. چون با بینش فردوسی در پاسداری از ایران افتخار می کرده، چو ایران نباشد تن من مباد از سال ۱۳۶۱ دوره آموزش موبدی را به استادی موبدان زنده یاد فیروز آذرگشسب مهربان فروهر و بهمن اهورایی گذرانده و گواهینامه آن را از انجمن موبدان ایران دریافت داشت.

از سال ۱۳۷۵ با کارشناسی زبان انگلیسی در دانشکده دینی زرتشتیان هندوستان ثبت نام و به فراگیری آموزشهای دینی و فلسفه زرتشت پرداخت در سال ۱۳۷۸ در رشته علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال پذیرفته شد در سال ۱۳۸۰ پس از ارایه پایان نامه آداب و رسوم سنتی و دینی زرتشتیان ایران درجه دکتری فلسفه زرتشت را از دانشکده زرتشتیان هندوستان دریافت.

🆔@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️فرخنده باد بیست و پنجم اردیبهشت روز بزرگداشت نگهبان تاریخ و فرهنگ ایران،پاسدار زبان فارسی، فردوسی بزرگ گرامی باد.

فردوسی، هنگامی که جهانشاهی برونی و مرزهای ایرانزمین از هم پاشیده بود، گونه ای جهانشاهی فرهنگی را پدید آورد. این بوم های پراکنده را که در آشفتگی، پریشانی و بی سامانی به سر می بردند و با یکدیگر همواره در ستیز بودند، با رشته ای به هم پیوست که به آسانی گسستنی نیست. با رشته ی فرهنگ؛ با رشته ی زبان . اگر شاهنامه در آن روزگار باریک و دشوار، سروده نمی شد، شاید ما امروز با سرزمینی به نام ایران روبرو نبودیم. ایران به بومهایی خرد بخش شده بود. اگر فردوسی شاهنامه را نمی سرود ، جهانشاهی پهناور زبان پارسی نمی توانست آمد که از کاشغر در بخشهای آپاخترین (شمالی) چین تا قیروان در مراکش را در بر گرفت. قلمرویی را که فردوسی پایه نهاد، بسیار پهناورتر از قلمرو ایران کنونی است.

ملک‌الشعراء بهار:


فردوسی استخوان بازوی ایرانیان را قوی ساخت و قلب مردم پارسی‌زبان را فراخ و سینه‌های آنان را پهن و قدمهای آنان را در راه مردی و مردانگی و رشادت و غیرت استوار و ثابت ساخت


🆔
@conference_iranvich
#بخش_اول

📜🕯️🖋️اشکانیان و هویت ایرانی

ً درباره شکل گیری پادشاهی اشکانی یکی از مباحثی که عموما مـورد غفلـت واقـع شـده اسـت مساله اخراج سلوکیان ِبیگانـه و در نتیجـه بیگانه سـتیزی و رویکـرد ملـی دودمان اشـکانی اسـت. برخی مورخان البته به شکل گذرا و موردی به این مسئله پرداخته اند و گذشته از انگیزه های اقتصادی و سیاسی، احتمال وجود حسی شبیه وطن پرستی یا بیگانه ستیزی و به تعبیر بهتری، برخی مؤلفه های ملی در شکل گیری دودمان شاهی اشکانی را منتفی ندانسته اند. بنابراین دور از واقعیت نیست که اشکانیان که دارای پیوستگی نژادی زبانی و دینی روشن و معناداری با سنتهای ایرانی هستند تقویت و احیای هویت ایرانی به تعبیر امروزی و دلبستگی به سنتهای ایرانی به تعبیر کهن تر را به عنوان یکی از پایه های پادشاهی نوبنیاد خود مدنظر داشته باشند.

بررسی و تحلیل تلاشهای بی وقفه شاهان نخست اشکانی در تأسیس و سپس نگاهداشت قلمر و مفتوحه و جنگ های دشوار با سلوکیان، نشانگر عزمی راسخ و هدفی متعالی است که اخراج بیگانگان و برپایی دودمان شاهی ایرانی و پیگیری برنامه های ایدئولوژیک از دستاوردهای سیاسی و فرهنگی آن به شمار می رود. بنابراین در شکل گیری پادشاهی اشکانی میتوان بنیانهای هویت زایی که در تقابل با دشمنی خارجی تجلی پیدا میکرد را ردیابی کرد این دشمن شناخته شده در ابتدا در وجود سلوکیان و سپس تر در قالب امپراتوری روم که از قضا سرشتی متجاوز نیز داشت تجلی پیدا کرد. اشکانیان در گستره طولانی فرمانروایی خویش در حفظ قلمرو سرزمینی ایران در غرب و شرق کوشیدند. گذشته از برخی ناکامیها و شکستهای نظامی آنان رومیان را در پشت مرزهای فرات زمین گیر کردند و شکست های فضاحت باری به سپاه جنگ آزموده و سراپا مسلح روم تحمیل کردند.

در مرزهای شرقی و شمالی نیز، شواهد تاریخی، مرگ دست کم دو پادشاه اشکانی در مواجهه با بیابانگردان و طوایف جنگجوی نیمه وحشی را تأیید میکند. یکی از مبانی اساسی و اولیه هویت هر ملتی با قلمرو سرزمینی و سرحدات مرزی در ارتباط است. شگردها و تاکتیکهای جنگی اشکانیان در نگاهداری و تثبیت مرزهای تاریخی در غرب و شرق نشانگر توجه آنان به این مؤلفه هویت بخش است.

#منبع :اشکانیان و هویت ایرانی مؤلفه های هویت ایرانی در دورۀ اشکانی

فرشید نادری

🆔
@conference_iranvich🔥
#بخش_دوم

📜🕯️🖋️اشکانیان و هویت ایرانی

در ادامه مباحث مرتبط با شکل گیری پادشاهی اشکانی و نیز «نخستین نسل شاهان اشکانی و پیوند آن با هویت ایرانی برخی بنیانهای هویت زای تاریخی که دارای آبشخور و ریشه های هخامنشی هستند را مورد بررسی قرار خواهیم داد به عنوان نمونه در مسئله سکه های اشکانی میتوان به نقش هخامنشی کماندار، نوشته های آرامی، سرپوش هخامنشی «باشلق» و لقب هخامنشی «کرنی» در سکه های دو پادشاه نخستین اشکانی اشاره کرد «کرنی» در دوره هخامنشی بر بلندپایگان نظامی اطلاق میشد.

با استفاده از لقب «کرنی»در سکه های ارشک یکم که میشود آن را معادل «اوتوکراتور» در معنای مرسوم خودمختار یا سردار برگزیده سلوکی دانست وی تمایل خود را به استفاده از یک عنوان هخامنشی و فاصله گرفتن از طرحهای سلوکی آشکار میکند تلاش اشکانیان در برساختن تبار هخامنشی را نیز میتوان از جمله پیوندهای اشکانیان با سنت های هخامنشی به شمار آورد. آنان خود را از اعقاب اردشیر دوم هخامنشی میدانستند که پیش از رسیدن به پادشاهی لقب «آرساکس» داشت.

همچنین باید به داستان هفت توطه گری که علیه ساتراپ سلوکی پارت شورش کردند اشاره کرد. این داستان آشکارا داستان داریوش و همدستان وی را در شورش علیه بردیای دروغین تداعی میکند در اینجا نیز ارشک با شش تن دیگر از جمله برادر و پنج همدست خویش بر ساتراپ سلوکی پارت شوریده و وی را از پای در می آورد به نظر میرسد این داستانها در آینده و به احتمال در دوران پادشاهی مهرداد یکم و یا دوم برساخته شده اند. با اینکه ماهیت داستانی این روایت آشکار است اما تلاشهای اشکانیان در سامان دادن به پایه های ایدئولوژیک شهریاری خویش را به درستی نشان میدهد مسئله دیگر به داستان ارشک یکم و اشارات منابع به سابقه راهزنی وی بر میگردد.

این داستان با سنت های کهن مردم ایران که تمایل داشتند طبقه شاهان را از یک منشاء آغازین پست قلمداد کنند در ارتباط نزدیک است چنین داستانهایی درباره کورش هخامنشی و ساسان جد اعلای ساسانیان نیز روایت شده است.

همچنین بایستی به سیاست اشکانیان نخستین در معرفی «پارت» به عنوان موطن خود به عنوان یک اقدام هویت بخش اشاره کرد  این اقدام از آن جهت حائز اهمیت بود که سرزمین پارت (پرثوه هخامنشی) نخستین سرزمین مهم و شناخته شده ای بود که به دست اشکانیان گشوده شد. در آینده گذشته از پذیرش پارت به عنوان سرزمین مادری گزینش زبان پارتی  به عنوان زبان دیوانی و سلطنتی و دست کشیدن از زبان به احتمال «پرنی» از دیگر اقدامات هویت زای اشکانیان محسوب می شود.

#منبع :اشکانیان و هویت ایرانی مؤلفه های هویت ایرانی در دورۀ اشکانی

فرشید نادری


🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️شاهنامه قبل از فردوسی

پیش از اینکه اثر فردوسی نام شاهنامه را به خودش منحصر کند، لغت شاهنامه بر کتابها و تألیفاتی اطلاق میشد که داستان حکومت شاهان ایرانی در آنها بیان شده باشد. از این گونه کتابها سه اثر معروف است که عبارتند از 👇

🔥شاهنامه بزرگ ابوالمؤید بلخی

🔥شاهنامه ابو علی ،بلخی

🔥و شاهنامه ابومنصوری

عده ای از محققان قصیده مسعودی مروزی پیش از (۳۵۵ق) را نیز که در آن ذکر شاهان باستانی ایران گویا به ترتیبی تاریخی آمده بوده است شاهنامه مسعودی مروزی خوانده اند. اما نه مطهر بن طاهر مقدسی (سده ۴ق) که نام مسعودی را آورده و از قصیده او نیز مطالبی یاد کرده است و نه ثعالبی (وفات: ۴۲۹ یا ۴۳۰ ق)، اثر مسعودی مروزی را «شاهنامه» نخوانده اند.

ثعالبی در ترجمه آزادی که از شاهنامه ابومنصوری به عربی کرده است آنرا مزدوجه فارسی مسعودی میخواند مقدسی هم که سه بیت از اشعار مسعودی را نقل کرده است اثر مسعودی را یک بار «قصيدته المحبّرة» خوانده ،است، که معلوم میکند شعر مسعودی شعری آراسته به صنایع بدیع و نفایس هنری بوده است، و یک بار هم «قصیدته بالفارسية.


سه بیتی که از قصیدهٔ مسعودی در کتاب البدء والتاریخ مقدسی ذکر شده این ابیات است.

🔥نخستین کیومرث آمد به شاهی

🔥گرفتش به گیتی درون پیشگاهی


🔥چو سی سالی به گیتی پادشا بود

🔥که فرمانش به هرجایی روا بود ....


🔥سپری شد زمان خسروانا

🔥چو کام خویش راندند در جهانا

چنان که معلوم اهل فن ،است مصراع ثانی بیت یکم یا فاسد است و یا مسعودی در قصیده فارسیه اش از بحری به بحری میرفته است به هر حال اگر اشکال بیت یکم را نادیده بگیریم یا آنرا چنان که علامه ،قزوینی تقی زاده و بهار فرموده اند تصحیح کنیم ظاهراً قصیده فارسیه مسعودی به بحر هزج مسدس و بر وزن خسرو و شیرین نظامی بوده است.

روایات داستانی که مسعودی در مزدوجهٔ خودش نقل کرده است با آنچه در شاهنامه فردوسی آمده فرق دارد مثلاً مسعودی بنای قهندز مرو را به تهمورث منسوب کرده است و مرگ زال را هم به دست بهمن بن اسفندیار دانسته است. در حالی که در روایت فردوسی زال به دست بهمن کشته نمیشود و ذکری هم از اینکه تهمورث قهندز مرو را ساخته باشد نیامده است بنابراین اگر مزدوجه مسعودی را که قدما هیچ گاه شاهنامه نخوانده اند کنار بگذاریم چنان که گفتیم سه شاهنامه پیش از شاهنامه فردوسی معروف بودهاند این کتب عبارتند از شاهنامه ابوعلی بلخی، شاهنامه نثر ابوالمؤید بلخی و شاهنامه ابومنصوری.

📙منبع:تاریخ جامع ایران جلد۱۵ص۲۷۹
#محمود_امید_سالار

🆔
@conference_iranvich🔥
📜🕯️🖋️سوم خرداد سالگرد فتح خرمشهر و رشادت دلیرمردان بی ادعا گرامی و ماندگار باد
جان دادیم…
خاک ندادیم
خرمشهر دشنه‌ ای است به قلب ایران ستیزان و  شعله ز آتش عشق به وطن است
روزی که همه ابر قدرت ها از قدرت فرزندان ایران لرزيدند

🆔
@conference_iranvich🔥
#بخش_اول

📜🕯️🖋️اسب در دوره ساسانی


ساسانیان اسب را برترین جانوران میدانستند (نوروزنامه منسوب به خیام ۵۱ منقول از خسروپرویز) اسب سفید خوش چشم زردگوش و درخشان موی و سفید پلک را از همه مرغوبتر می شمردند (مینوی خرد، شصتم بند ۹؛ بندهشن، ص ۱۲۰) چنانکه دیدیم برگستوان دورااروپوس به اسبی عربی متوسط القامه امروزی می خورد، اما خیلی زود اسبان قویتر و تناورتری پیدا شدند که سواران سنگین زره و نیز برگستوانهای گران را به آسانی میکشیدند بهترین نمونه چنین اسبی شبدیز خسرو پرویز بود که در سنگتراشی طاق بستان نزدیک کرمانشاه و در قصیده ای از خالد الفیاض از اوایل دوره اسلامی جاویدان مانده است.

هنوز هم اسبان نسایی (مادی) را بهتر از همه می دانستند (آمیانوس مارسلینوس؛ سیزدهم، فصل ۶، بند ۳۰) دستکشی و به گزینی و رعایت دقیق قواعد تیمار و علوفه دهی باعث شد که اسبان قوی برای جنگ و راه پیمایی و یا نخجیر و بازیهای میدانی به بار آید و نیز بسیاری آیینهای مربوط به نراکت مسابقه و شکار برای مهتران وضع شد که نمونه هایشان را در کتاب التاج في اخلاق الملوک منسوب به جاحظ آورده اند همه فرزندان نجبا و آزادگان درجه پایینتر هم به آداب و قواعد سخت سواری خویگر میشدند (مثلاً نولدکه کارنامه ارتخشبر پاپکان ۳۸۹؛ آمیانوس بیست وسوم فصل ۶ بند ۸۳)

پیروزیهای ایرانیان بیشتر منوط به شجاعت سواره نظام بود و آمیانوس که خود صفوف سواران شاپور دوم را دیده است میگوید: چنان رده هایی تنگ از سواران زره پوش در پیش ما کشیدند که برق تنهای پوشیده از آهنشان دیدگان هر بیننده ای را خیره میکرد؛ و همه اسبان صفوف سواران با برگستوانهای چرمین محافظت می شدند (همان، بیست و چهارم فصل ،۶ بند ۸). با این سواران مأموری هم بود که او را ستور پزشک میخواندند (در مقدمه الادب زمخشری:بچشک ستور همان که امروز دامپزشک میگویند)

مواظبت و تیمار اسبان زیر نظر او بود و چون بیمار میشدند با داروهای گیاهی به درمانشان میکوشید (دینکرد کتاب هشتم فصل ۲۶ بند ۱۱ )حتی در گرفتن و پرورش اسبان وحشی نیز نمی توانستند بی پروایی کنند چنانکه بدانان آسیب رسانند» (نیکاتوم نسک اوستا منقول در (دینکرد و نیز به دستور اوستا (منقول) آخر اسبان میبایست پاک نگهداشته شود والا گناهی در حد مکافات پیش می آمد اوستای ساسانی فصلی مخصوص هنر جنگ داشته است به نام ارتشتارستان که در آن از اسبان و خوراک و تیمار و نیز از مکافات گزند رسانندگان بدانها سخن رفته بود.

📙منبع:اسب و سوارکاری در ایران باستان از روانشاد دکتر
#شاهپور_شهبازی

🆔
@conference_iranvich🔥
2024/06/01 03:15:47
Back to Top
HTML Embed Code: