Forwarded from کوچار
🏵 دورهٔ مقدماتی تسهیلگری در عمل 🏵

🔎 آشنایی با تسهیلگری کودک و طبیعت

🗓 دوره اردیبهشت ماه
- یکشنبه‌ها و چهارشنبه‌ها، از ۲۹ فروردین
- مهلت ثبت‌نام تا ۲۱ فروردین

🔖 برای ثبت‌نام می‌توانید به @Koochar_Contact در تلگرام پیام دهید.

. www.tg-me.com/KoocharNatureschool
. instagr.am/KoocharNatureSchool

کوچار
📌معرفی کتاب«لوح سپید؛ انکار مدرن ذات بشر»
نظریات درباره چیستی انسان، امروزه از زبان فرهنگ‌پژوهان، انسان‌شناسان، روانشناسان و روانکاوان، پزشکان، محققان حوزه‌های مختلف علوم انسانی و جامعه‌شناسان -و نه صرفا و فقط فلاسفه- بیان می‌شود. و شاید بتوان مخرج مشترک بسیاری از این گفتما‌ن‌های تقریبا متفاوت و سرشار از بدایع و نکات گوناگون را در یک جمله خلاصه کرد؛ این که اکثریت آن‌ها معتقدند: «بشر ذات ندارد.» به بیانی دیگر، بیشتر آنها سخن جان لاک را بازگو می‌کنند که می‌گفت: "انسان لوح سپید است."‌
{ادامه👇}
▫️لوح سپید

موضوعات مطرح شده در کتاب «لوح سپید» از سنخ روانشناسی تکاملی است و روانشناسی تکاملی ترکیبی از دو علم زیست‌شناسی تکاملی و روانشناسی شناختی است که مکمل همدیگر برای شناخت رفتار انسان هستند تا به زعم خود به توصیفی علمی و کاملی از ماهیت انسان و نحوه رفتارش دست یابند. روانشناسان تکاملی مغز را به مثابه ماشینی فیزیکی تلقی میکنند که برنامه‌ای به نام ذهن را اجرا می‌کند.
نظریه «لوح سپید» از معروف‌ترین نظریه‌های علوم روان‌شناسی کلاسیک است که درحوزه‌هایی نظیر آموزش و پرورش، تربیت کودکان، سیاست عمومی، زبان‌شناسی و... تاثیر زیادی داشته است. استیون پینکر دراین کتاب به نقد و البته بیش از آن به رد این نظریه مهم می‌پردازد. او هم رای با دیگر دانشمندان علوم شناختی معتقد است که ذهن همانند یک ماشین کار می‌کند و کارکرد آن بر اساس یک نظریه‌ی محاسباتی پیچیده است که از قوانین مشخصی پیروی می‌کند. اما پینکر معتقد نیست که انسان از خلا برآمده و در ارتباط با جهان بیرون و محیط پیرامونش شکل می‌پذیرد. بر خلاف او تا سالیان بسیار رفتارگرایانی همانند اسکینر و همکارانش، نقش ذهن و استعداد را به بهانه‌هایی از قبیل این که این‌ها را نمی‌توان اندازه گرفت و علمی نیستند، نادیده می‌گرفتند و معتقد بودند با تغییر محیط می‌توان در انسان‌ها توجه به ساختار ژنتیکی را بررسی کرد. اما، پینکر عقیده دارد هم محیط و هم توارث ژنتیکی در شکل‌گیری آنچه انسان می‌نامیم نقشی دارند.
در این کتاب پینکر سه نظریه مهم در مورد ذات بشر را که صدها سال است مطرح شده به چالش می‌کشد. نخست، نظریه‌ی معروف جان لاک در باب «لوح سپید»؛ دوم، نظریه ژان ژاک روسو در مورد «وحشی نجیب» و سوم، دیدگاه رنه دکارت که آن را طعنه‌وار به نقل از گیلبرت رایلی، «شبح در ماشین» می‌نامد. جان لاک مدعی بود که آگاهی از تجربه می‌آید و با این نظریه به جنگ اشرافیتی رفت که مدعی بود لیاقتش برای اشرافی بودن ذاتی و موروثی است. لاک با این استدلال معتقد بود که انسان‌ها شبیه به هم هستند و حق و حقوقی برابر دارند. به همین دلیل او فرضیه لوح سپید را مبنای استدلالش قرار داد. در همان دوران ژان ژاک روسو معتقد بود که انسا‌ن‌های اولیه در وضعیتی آرام و در صلح و آشتی به سرمی‌بردند و گسترش تمدن غربی و هجوم اروپاییان به مناطق دیگر این تعادلی و وضعیت اولیه را برهم زده و انسان‌ها را آزمند و حریص بدخو بارآورده است. رنه‌دکارت هم انسان را ماشینی بامکانیسم و سازوکاری مشخص و تدوین یافته تصور می‌کرد که روحی غیرمادی در جسم او حلول کرده و ذهن را اساسا به دو بخشی مادی و غیرمادی تقسیم می‌کرد. پینکر این سه نظریه تجربه‌گرایی، رمانتیسیسم و دوگانه‌انگاری را شالوده‌های اصلی عقایدی که درباب ذات بشر و فهم برآمده از آن که مدعی است بشر فاقد ذات است، می‌داند.
در نقد این نظریه‌ها، استیون پینکر حرف‌ها و مثال‌ها و شواهد تجربی زیادی دارد. پینکر می‌نویسد که براساس نظریات بیشتر جامعه‌شناسان کلاسیک، سنت‌ها و مناسبات و رفتارهای اجتماعی جوامع گوناگون از قبیل جنسیت، نابرابری و حتا بیماری، «برساخته»ی همان جوامع هستند و چیزی طبیعی نیستند، اما آن‌ها غریزه و توارث ژنتیکی و استعداد را نادیده می‌گیرند و می‌خواهند با تکیه برهمین ادعا رؤیای کمال‌پذیری انسان را با «مهندسی اجتماعی» عملی کنند. برخلاف آن‌ها پینکر بر این باور است که ذات بشر برخاسته از برهمکنش پیچیده و تودرتویی از توارث ژنتیکی و اثرات محیطی است.
لوح سپید شامل فصولی متعددی است و در مقدمه آن پینکر اشاره می‌کند که در فصول ابتدایی کتاب به تشریح نگرانی‌های برخاسته از شیوه نقد خود و نظریه‌های خود و همفکرانش پرداخته و در فصولی میانی به راهکارهای فرونشاندن این نگرانی‌ها اشاره می‌کند و درفصول پایانی به قول خود این وعده را می‌دهد که مفهوم ذات بشر از دیدگاه او چگونه می‌تواند به درک ما از زبان، اندیشیدن، حیات اجتماعی و اخلاقیات غنا ببخشد و چراغ راه تعارضات موجود بر سر مفاهیمی همچون سیاست، خشونت، و تربیت فرزند باشد. با این اشارات، لوح سپید در زمره پرمحتواترین کتاب‌هایی است که تا به امروز در این زمینه به فارسی ترجمه شده است. به علاوه، استیون پینکر از آن دست دانشمندانی است که قدرت قلم بسیار خوبی دارند و گواه آن جایزه پولیتزری است که این نویسنده دریافت کرده است.
📍 سفارش کتاب

@cnstudy| مطالعات‌کودک‌وطبیعت
با سلام
دومین 《دوره CPRT》 (با تخفیف ویژه برای اعضای محترم کانال کیت) در اردیبهشت ماه برگزار می‌شود.

دوره《بهبود رابطه والد و کودک》، رویکردی بازی محور دارد.
شرکت در این دوره برای والدین کودکان بین ۳ تا ۸ سال،
که کودکشان افت خلق دارد یا از اضطراب (اضطراب جدایی) رنج می‌برد، یا مشکلاتی در تغذیه مستقل و/یا دستشویی رفتن دارد
مناسب است.

اگر مایل بودین در این دوره شرکت کنید
به ادمین کانال کیت! پیام بدهید
تا اطلاعات تکمیلی در مورد دوره خدمتتان ارسال شود.

این دوره آنلاین است و در گوگل میت برگزار خواهد شد.

تسهیلگر دوره:
نیلوفر
زینب زعفرانچی،
مترجم و پژوهشگر حوزه بازی و کودکی
و بازی درمانگر

ظرفیت دوره دوم، ۵ نفر است،
و بر اساس اولویت ثبت نام خواهد بود.


با مهر و احترام
نیلوفر
Admin: @niloofarzaynab 💭
با بازی کردن و تنها با بازی کردن است که
کودک یا فرد بزرگسال می‌تواند خلاق باشد
و همه ابعاد شخصیتی خود را بروز دهد،
تنها با خلاق بودن است که افراد
خودِ واقعی
را کشف می‌کنند.

Donald Winnicott
@kodakbazitabiatKIT
نوبانگ اندیشه برگزار می‌کند:
کارگاه آنلاین تسهیلگری ارتباط کودک با طبیعت
لطفا جهت ثبت نام به شماره ۰۹۹۰۴۷۷۶۱۵۰ در تلگرام یا پیامک، پیام دهید.
https://www.tg-me.com/NobangAndisheh
Forwarded from محمد درویش
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💚 آزادی فعالان محیط‌زیستی دربند، امیدبخش‌ترین خبر سال! 💚

📚
@darvishnameh

1️⃣ بیش از ۸۰۰ سال پیش مولانا به همه انسان‌ها نوید داده بود:

در اگر بر تو ببندد مرو و صبر کن آن جا
ز پس صبر، تو را او به سر صدر نشاند
و اگر بر تو ببندد همه ره‌ها و گذرها
ره پنهان بنماید که کس آن راه نداند
...

2️⃣ خواستم بگویم امروز، ۱۹ فروردین ۱۴۰۳ با شنیدن خبر آزادی هومن جوکار و یارانش پس از تحمل حدود ۶ سال حبس، عمیقاً درک کردم که مولانا چه می‌گوید و از کدام امید و صبوری سخن می‌گوید ...

3️⃣ چقدر به شنیدن این خبرهای خوش نیاز داریم ... چقدر ...

#امید_برای_طبیعت_ایران
#محمد_درویش
Forwarded from کودکی‌کو
دوره‌های ماهیانه نگاه؛
والد بودن همسو با طبیعت

🌿 کارگاه سیزدهم: جایگاه معنا در زندگی

زمان: پنجشنبه ۳۰ فروردین

🗒️ ثبت‌نام: @Koodakikoo_Contact

مهلت ثبت‌نام: تا ۲۶ فروردین

کودکی‌کو
Forwarded from کوچار
🏵 دورهٔ مقدماتی تسهیلگری در عمل 🏵

🔎 آشنایی با تسهیلگری کودک و طبیعت

🗓 دوره اردیبهشت ماه
- یکشنبه‌ها و چهارشنبه‌ها، از ۲۹ فروردین
- مهلت ثبت‌نام تا ۲۱ فروردین

🔖 برای ثبت‌نام می‌توانید به @Koochar_Contact در تلگرام پیام دهید.

. www.tg-me.com/KoocharNatureschool
. instagr.am/KoocharNatureSchool

کوچار
▫️«عبدالحسین وهاب‌زاده» یک دهه پس از طرح‌ ایدهٔ «مدرسهٔ طبیعت» از حق کودکی می‌گوید

🔻طبیعت را به کودکان پس دهید
| بهمن عظیمی |

◇وقتی از نمای نزدیک به کارها و آثار و فعالیت‌های «عبدالحسین وهاب‌زاده» نگاه کنیم، سه چهره از او نمایان می‌شود. وهاب‌زاده‌ای که معلم دانشگاه است و سال‌ها به تدریس بوم‌شناسی و تکامل مشغول بوده است؛ چهره‌ای که شاید دیگر از ذهن بسیاری افراد مگر دانش‌آموختگان خوش‌حافظهٔ سال‌های دور دانشگاه فردوسی مشهد، محو شده است و جایش را به وهاب‌زادهٔ مترجم داده است. او ۲۶ عنوان کتاب را در بیش از چهار دهه به فارسی ترجمه کرده که حجم آنها از هشت هزار صفحه گذشته است.

◇در کسوت مترجم، وهاب‌زاده پیگیر پروژه‌ای بلندمدت برای آشنایی دانشجویان و پژوهشگران علوم‌زیستی با کتاب‌های مهم در موضوعات اساسی حوزهٔ بوم‌شناسی، محیط‌زیست، تکامل و رفتارشناسی بوده است. او آثار مهمی مانند «بهار خاموش»، «اژدهای بهشتی»، «مبانی محیط‌زیست»، «مقدمه‌ای بر اکولوژی رفتار»، «تنوع حیات»، «شناخت محیط‌زیست»، «سوسیوبیولوژی»، «طراحی با طبیعت»، «بوم‌شناسی: مطالعهٔ تجربی توزیع و فراوانی»، «تکامل»، «کودک‌وطبیعت»، «در سایهٔ انسان» و «حقِ مادرزاد» را به زبان فارسی برای خوانندگان مهیا ساخته است. گرچه او امروز متفکر و مترجم نامداری در حوزهٔ محیط‌زیست ایران به‌شمار می‌آید، اما ماندن در محیط‌های آکادمیک و پیوند غیرمستقیم با مخاطبان به‌واسطهٔ کتاب‌هایش هرگز غوغای درونی و ذهن خلاق و تیزبینش را تسلی نبخشید. امروز جامعهٔ ایران او را در قامت کنشگری اجتماعی برای خلق ایده و تأسیس مدرسهٔ طبیعت ایرانی می‌شناسد.

◇او می‌گوید همیشه دوست داشته با کودکان کار کند و ذهش به‌تازگی معطوف به موضوع کودک و طبیعت نشده است و تقریباً از زمانی‌که در دانشگاه بوم‌شناسی می‌خوانده است، تحت‌تأثیر کتاب «بوم‌شناسی تخیلات کودکی» از «ادیت کاب»، به اهمیت تجربهٔ طبیعت در کودکی فکر می‌کرده است. با او دربارهٔ ایده‌اش که اکنون فراگیر شده است و توانسته عدهٔ زیادی از خانواده‌های ایرانی را دربارهٔ موضوع کودکی و تجربهٔ طبیعت و اهمیت فعالیت‌های ساختارنیافته و بازی آزاد بر بستر طبیعت حساس کند و لشکری مشتاق از کنشگران را برای تحقق ایدهٔ مدرسهٔ طبیعت بسیج کند تا طبیعت را برای کودکان پس بگیرند، به گفت‌وگو نشستیم.

گفت‌وگوی کامل را این‌جا بخوانید.
@payamema
اگر قصد این را دارید که افراد خلاق پرورش دهید،
به آنها فرصت کثیف‌کاری و بعد تمیزکاریِ بعدش را بدهید.

Krista O'Reilly Davi-Digui
@kodakbazitabiatKIT
هوای تازه
هم برای جسم خوب است هم روح.
طبیعت
همیشه به گونه‌ای بوده که گویا رازی برای گفتن به ما دارد.
همینطور هم هست،
هوای تازه و شنیدن راز طبیعت را
امروز فراموش نکنید 💭
John Lubbock
بهتر است همهٔ فکر و ذکرمان نگرانی از آینده نباشد،
اینگونه فرصتِ دیدن قشنگی‌هایی
که شاید امروز برایمان داشته باشد را از دست می‌دهیم..‌.
💭
📌راشل کارسون، دانشمند و نویسنده امریکایی، با بیانی فصیح اهمیت تکوینی جلوه‌های بی‌همتای طبیعت را برای رشد کودک، اینگونه توصیف می‌کند:

«جهان کودک باطراوت و جدید و زیباست، پر از شگفتی و هیجان است ... به راستی حفظ و تقویت این حس شگفتی و حیرت، و به رسمیت شناختن طبیعتی فراتر از مرزهای وجود انسان چیست؟ آیا جستجوی طبیعت صرفا راهی خوشایند برای گذراندن ساعت‌های طلایی دوران کودکی است یا اینکه چیزی عمیق‌تر در میان است؟ یقین دارم که در اینجا چیزی بسیار عمیق‌تر جاری است، چیزی بادوام‌تر و اساسی‌تر ... کسانی که در زیبایی زمین اندیشه می‌کنند قدرتی پیدا می‌کنند که در تمام طول زندگی‌شان دوام می‌آورد. در مهاجرت پرندگان، جزر و مد آب ، تاخوردگی‌های غنچه‌ی آماده برای بهار علاوه بر زیبایی واقعی، نوعی زیبایی نمادین نیز وجود دارد. در موسیقی تکراری طبیعت چیزی بی‌نهایت شفا‌بخش جاریست

@cnstudy| مطالعات‌کودک‌وطبیعت
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
«کودکی مرحله اثرات دیرپاست: دورانی که خوب یا بد بر همه عمر سایه می‌افکند. این دوران تاثیرگذار امروزه محور پیشرفت برای هر ملتی است که قصد توسعه واقعی داشته باشد و تلاش می‌شود که این مرحله سرنوشت‌ساز زندگی هرچه پربارتر شود.
اما این پرباری نه در تبدیل کودک به انبانی از اطلاعات نظری بی‌ارتباط با زندگی، بلکه در توانا شدن او و تحقق همه استعداد‌های حسی، حرکتی، عاطفی و شناختیست. نیز در رشد خلاقیت، قدرت تخیل، مهارتهای اجتماعی‌اش و تعامل با دیگران است. به بیان دیگر کودک نیازمند رشدی متوازن، سازواره و جامع است نه دستی بلند و حجیم بر پیکری نحیف، آنچنان که نظام های آموزشی کنونی می‌پرورند.»‌


| پیشگفتار کتاب طبیعت و‌کودک‌خردسال |
[ عبدالحسین وهاب‌زاده]
#مدرسه‌طبیعت ری را
.
▫️جادوی گفتگو

من به گفتگو ایمان پیدا کرده‌ام؛ به اینکه خیلی وقت‌ها جواب می‌دهد. جواب می‌دهد هم یعنی حتی اگر مشکل را حل نکند، ما را به جای متفاوتی می‌رساند، پرسش‌های تازه‌ای را پیش رویمان قرار می‌دهد، به هم نزدیک‌ترمان می‌کند، بدفهمی‌ها را کمتر می‌کند و به معانی تازه‌ای فرصت ساخته شدن می‌دهد.

خیلی وقت‌ها در آغاز گفتگو اصلاً نمی‌دانیم که قرار است به کجا برسیم. تنها می‌دانیم که این گفتگو لازم است و باید انجامش بدهیم. ما صرفاً با مسئله‌ای آغاز می‌کنیم، امّا مسئله اصلی الزاماً همان مسئله آغازین نیست. بخش مهمی از گفتگو تلاش برای پیدا کردنِ مسئله‌ی اصلی است. مثلاً می‌گویم بیا در مورد اینکه چرا فلان پروژه به نتیجه نرسید گفتگو کنیم، بعد کم‌کم از خلالِ گفتگو به این می‌رسیم که مسئله اصلی حرف‌های زده نشده بین ما است و نه خطا در زمانبندی یا هر چیز دیگری. یا می‌گوییم بیا گفتگو کنیم که چطور فلان رابطه را تمام کنیم، بعد کم‌کم می‌فهمیم که مسئله تمام کردن نیست، اشتیاقی است که راهش را  گم کرده است.

مثال‌های فراوانی می‌توان زد از اینکه چطور گفتگو اگر همدلانه، صادقانه، صریح و به دور از خودفریبی باشد، از هرکجا که آغاز بشود، می‌تواند آرام‌آرام موضوعات اصلی‌تر و بنیادی‌تری را برایمان آشکار کند. گفتگو نوعی سفر است؛ سفری که هر لحظه ممکن است مقصد جدیدی را پیش روی ما قرار دهد، ما را به احساساتی دسترسی بدهد که به تنهایی در دسترسمان نبودند و فکرهای تازه‌ای را برایمان رقم بزند که در تنهاییِ خودمان به سختی ممکن بود به ذهنمان بیایند.

می‌دانم با هر کسی و در هر شرایطی نمی‌توان گفتگو کرد و می‌دانم خیلی حرف‌زدن‌ها به ظاهر گفتگو هستند، امّا این را هم می‌دانم که گفتگو مخصوصاً صریح و صبورانه‌اش همیشه آدم را حیرت‌زده می‌کند.
دکتر محمود مقدسی


💥به درخواست دوستان مهلت ثبت نام در وبینار "چالشهای گفتگو با فرزندان" تا ساعت ۲۴ امشب تمدید شد.
اطلاعات بیشتر:
https://www.tg-me.com/dialogueschool_ir/1805


انستیتو مدرسه گفت‌وگو
🌐 www.dialogueschool.ir
۰۲۱۶۶۴۵۹۱۴۳
🆔 @dialogueschool_ir
اشتیاق و علاقه
از زمین با دست‌های گلیِ کودکان برداشته می‌شود،
از آستین‌هایی که لکه‌های چمن رویش دارد سفر می‌کند درون قلب.
اگر می‌خواهیم محیط زیست را نجات دهیم،
باید گونه‌ای در معرض انقراض را نیز نجات دهیم:
کودک در طبیعت.

Richard Louv
@kodakbazitabiatKIT
2024/05/02 09:17:05
Back to Top
HTML Embed Code: