Telegram Web Link
Forwarded from انجمن علمی فیزیک شریف (Mohammad Hossein Amiri)
🔶 دانشکده ی فیزیک دانشگاه صنعتی شریف برگزار می‌کند :

🔸 "روز فیزیک"
به مناسبت هفته ی پژوهش

ثبت نام آغاز شد!

🗓 زمان : سه‌شنبه ۲۷ آذر ماه ساعت ۸:۳۰ الی ۱۷
🏢 مکان : دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه صنعتی شریف

لینک ثبت نام :
http://psi.ir/?phyday97
@anjoman_elmi_phys_sut
دموکراسی‌ها چگونه از هم می‌پاشند؟ سیستم های پیچیده فیزیکی پاسخ می‌دهند!

شاید شما هم از طرفداران سریال آینه سیاه (Black Mirror) باشید، حتما این فکر از ذهنتان گذشته که آیا واقعا یک شبکه اجتماعی می‌تواند روی ثبات دموکراسی یک کشور تاثیر بگذارد یا اصلا دموکراسی تا چه حد نسبت به جریان‌های فکری می‌تواند آسیب‌پذیر باشد؟ سیستم‌ های پیچیده که جعبه سیاه دنیای فیزیک هستند، این بار به دنبال آزمودن میزان ثبات یک دموکراسی و عوامل تاثیر‌گذار بر روی آن است. اگر فرصت دیدن سریال ندارید ولی کنجکاو شده‌اید پاسخ سوال بالا را پیدا کنید، پیشنهاد می‌کنم امروز در دیپ لوک با ما همراه باشید…

https://goo.gl/huPP4L

________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
پیدا کردن ریشه‌ی جرم منفی در بنیادی‌ترین لایه‌های مکانیک کوانتومی

جرم، مفهومی است که از دوران ابتدایی آموزش و زندگی با آن سر و کار داریم. شاید معمول‌­ترین تعریف جرم، همان قانون دوم نیوتن باشد. اگر به جسمی نیرو وارد شود، شتابی می‌­گیرد که با جرم جسم رابطه دارد و هم‌­جهت با نیرو است، مانند توپ فوتبالی که با ضربه‌­ی پا، آن را به سمت دروازه‌­ی حریف می‌فرستیم. ولی اگر با ضربه ­ی ما، توپ در جهت معکوس حرکت کند، چه اتفاقی می‌­افتد؟! این، مثالی از مفهومی به نام جرم منفی است که پژوهش‌های زیادی را متوجه خود ساخته است. دانشمندان در مقاله‌ای که در مجله­‌ی Physics Review Letters منتشر شده، پیامدهای مفهوم شگفت‌انگیز جرم منفی را بررسی کرده‌اند. با دیپ­‌لوک همراه باشید…

http://goo.gl/9iMbgm
___________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
نیروی خلا ؛ مهم و تاثیرگذار!


خلا، خالی نیست و نیروی خلا واقعیت دارد! ممکن است جادویی به نظر برسد، اما این مسئله فیزیکدانان را از آغاز تولد مکانیک کوانتومی به خود مشغول کرده است. فضای خالی به طور مداوم می‌جوشد و افت وخیزهایی از نور را حتی در دمای صفر مطلق تولید می‌کند. همانطور که در ادامه‌ی این مقاله خواهیم دید، این فوتون‌های مجازی آماده‌ی استفاده‌اند و می‌توانند نیروها را حمل کرده و ویژگی‌های ماده را تغییر دهند. با دیپ لوک همراه باشید…


http://goo.gl/8aTzXw
____________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
ویژه‌نامه یلدایی دیپ لوک به مناسبت یلدا: این ایده باید بمیرد

در این ویژه نامه که با همکاری فیزیکدانان برتر ایرانی منتشر شده، به ایده های مانع پیشرفت علم خواهیم پرداخت.در بلندترین شب سال همراه دیپ لوک باشید.

http://goo.gl/iZSSaQ

________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
Deeplook pinned «ویژه‌نامه یلدایی دیپ لوک به مناسبت یلدا: این ایده باید بمیرد در این ویژه نامه که با همکاری فیزیکدانان برتر ایرانی منتشر شده، به ایده های مانع پیشرفت علم خواهیم پرداخت.در بلندترین شب سال همراه دیپ لوک باشید. http://goo.gl/iZSSaQ ________________ نگاهی به…»
مدل جدید نظریه ریسمان : جهان ما روی یک حباب، سوار است!


فلاسفه‌ی باستان معتقد بودند زمین بر بالای شاخ گاو و گاو بر پشت ماهی و ماهی در آب قرار دارد. هر چند این تصویر برای ما، بیش از حد تخیلی به نظر می‌رسد، اما شاید برای درک تصویر علمی جدیدی که از جهان بدست آمده، به ما کمک کند! محققان دانشگاه اوپسالا (Uppsala University)، مدل جدیدی طبق نظریه ریسمان برای جهان پیشنهاد کرده‌اند که می‌تواند معمای انرژی تاریک را حل کند. این مقاله جدید که در مجله‌ی Physical Review Letters منتشر شد، مفهوم ساختاری جدیدی را برای جهانی که روی حبابی در حال انبساط در یک بعد اضافی سوار است، پیشنهاد می‌دهد. با دیپ لوک همراه باشید…

http://goo.gl/hhoRkd

______________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دنیای فیزیک در سال ۲۰۱۸ : سردرگمی توام با کورسوی افق‌های نو!

اگر واقع‌بینانه‌ نگاه کنیم، سال ۲۰۱۸ از آن سال‌های طلایی فیزیک نبود، شکی نیست که امروزه با شتاب خارق‌العاده‌ای که در دنیای علم می‌بینیم، پیشرفت‌ها و اکتشافات مهمی در دنیای فیزیک در سال ۲۰۱۸ اتفاق افتاد، اما نمی‌توان آنها را یک کشف یا نظریه‌ی انقلابی نامید، منظور من آن شور و هیجانی است که در سال ۲۰۱۲ با مشاهده‌ی بوزون هیگز یا در سال ۲۰۱۶ با مشاهده‌ی امواج گرانشی در دنیای فیزیک تجربه کردیم. اما در هر صورت سروکله‌ی چیزهای تازه‌ای پیدا شد که چه بسا بنیان اکتشافات طلایی آینده باشند. ضمن تبریک سال نو میلادی، از شما دعوت می‌کنیم تا در بررسی مهم‌ترین اتفاقات فیزیک در سال ۲۰۱۸ از نگاه وب‌سایت کوانتامگزین با دیپ لوک همراه باشید…


http://goo.gl/uWrMuF
_________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
ترانزیستور توپولوژیکی با قابلیت‌های منحصربفردش، دنیای الکترونیک را شگفت‌انگیز خواهد کرد

مواد توپولوژیکی مانند عایق‌های توپولوژیکی، ویژگی‌های جالب و جدیدی دارند که توجه دانشمندان را به خود معطوف کرده است. دانشمندان معتقدند این مواد باعث پیشرفت‌های مهمی در زمینه‌ی محاسبات و کامپیوترهای کوانتومی خواهند شد و به همین دلیل بسیاری از محققان بر روی مواد توپولوژیکی کار می‌کنند. اولین قدم در راستای تولد کامپیوترهای کوانتومی، توسعه‌ی نسل جدید ترانزیستورها می‌باشد. ترانزیستور توپولوژیکی یکی از گزینه‌های پیش‌ روی دانشمندان است که با کار جدید دانشمندان این زمینه، یک قدم به تحقق ترانزیستور توپولوژیکی نزدیک‌تر شده‌ایم. با دیپ لوک همراه باشید…

http://goo.gl/RSQxAP

________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
مسحورکننده‌تر و غول‌پیکرتر از LHC: طرح بزرگترین برخورددهنده ذرات در چین

برخورددهنده ذرات جایی است که ذرات بنیادی را با سرعتی نزدیک به سرعت نور به هم برخورد می‌دهند، آنجاست که عبارت باغ وحش ذرات ملموس‌تر می‌شود! هدف از ساخت این دستگاه‌های غول‌پیکر یافتن پاسخ‌های معماهای حل‌نشده‌ی فیزیک از طریق تجزیه‌تحلیل نتایج برخورد است. در حال حاضر، بزرگترین برخورددهنده ذرات و در واقع بزرگترین دست‌ساخته‌ی بشر، LHC واقع در سرن است، اما قرار است چین با ساخت یک برخورددهنده‌ی غول پیکرتر، این عنوان را از سرن برباید. فیزیکدان وانگ یفنگ (Wang Yifang) مغز متفکر پشت این پروژه به مجله نیچر اطلاعات جدیدی در رابطه با این پروژه‌ی جاه‌طلبانه داده است. با دیپ لوک همراه باشید…

http://goo.gl/iRzupj

_______________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
تکلیف ما با تنظیم ظریف چیست؟ (قسمت اول)


حدود ۱۰ سال پیش، به نظر می‌رسید LHC می‌تواند از خیالی‌ترین گمان‌های فیزیک نظری دفاع کند؛ یعنی از ابعاد اضافه‌ی پیچ خورده گرفته تا سیاه‌چاله‌های میکروسکوپی و قلمروی پنهان ذرات جدید. کشف پیروزمندانه‌ی هیگز در سال ۲۰۱۲، مفاهیم نظری درباره‌ی تولید ذراتی را تایید کرد که در دهه‌ی ۱۹۶۰ مطابق با فیزیک مدل استاندارد معرفی شده بودند. تاکنون غیاب فیزیک جدید در LHC، برای بسیاری از ایده‌های انتزاعی فراسوی مدل استانداردی که در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ پیشرفت خوبی داشته، سد محکمی ایجاد کرده است. این پیشرفت، بحث درباره‌ی ایده‌ای مرکزی در فیزیک ذرات بنیادی مدرن به نام «اصل طبیعی بودن» (the naturalness principle) را تقویت کرده که به عنوان بنیانی برای پیش‌بینی «فیزیک جدید» در LHC  به خدمت گرفته شد. با دیپ لوک همراه باشید… 

goo.gl/2Utgtp

______________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دقیق‌ترین دماسنجی کوانتومی‌ : اندازه‌گیری دما تا یک نانوکلوین در یک چگال بوز-اینشتین


طراحی دقیق‌ترین دماسنجی کوانتومی گامی بسیار بزرگ در فیزیک ماده چگال به شمار می‌رود، اما این دماسنج در حقیقت یک دماسنج نیست! بلکه تحلیلی از حالت کوانتومی ناخالصی است که با چگال بوز-اینشتین (BEC) تعامل داشته است. نتیجه‌ی این پژوهش در قالب مقاله‌ای که نویسنده‌ی اول آن، پژوهشگری ایرانی است، دیروز در مجله معتبر PHYSICAL REVIEW LETTERS منتشر شد، اگر علاقمند شدید بدانید چگونه می‌توان دمایی تا یک نانو کلوین را با استفاده از این تحلیل اندازه‌گیری کرد، با دیپ‌لوک همراه باشید…

http://goo.gl/xYpsFS

_______________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
بازار داغ رقابت بر سر ساخت عظیم‌ترین شتاب‌دهنده : این بار، سرن دست به کار شد

در حال حاضر LHC بزرگترین شتاب‌ دهنده در جهان است که از ابتدای راه‌اندازی‌اش، داده‌های ارزشمندی برای ما فراهم کرده است. اما LHC با تمام عظمتش، هنوز برای پاسخ دادن به سوالات بنیادی ما درباره‌ی ذرات، کوچک است! و درست به همین دلیل است که رقابت برای ساخت شتاب دهنده غول پیکرتری در اروپا و آسیا تشدید شده است. پس از خبر طراحی برخوددهنده‌ی عظیم چینی‌ها، این بار،‌ خبرهای داغی از ساخت یک شتاب دهنده بزرگتر از سرن به گوش رسیده است. با دیپ لوک همراه باشید…

goo.gl/u7VjwD

__________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
تکلیف ما با تنظیم ظریف چیست؟ (قسمت دوم)


در قسمت اول با تنظیم ظریف آشنا شده و به معرفی راه‌حلی پرداختیم که در رفع بی‌نهایت‌های نظریه میدان کوانتومی در فیزیک مدل استاندارد کمک می‌کرد. در قسمت قبل دیدیم که استفاده از حد قطع در نظریه میدان، منجر به حذف بی نهایت‌های آن می‌شود. در این قسمت خواهیم دید چگونه انتخاب یک نقطه مرجع متفاوت می‌تواند به حل مشکل کمک کند. با دیپ لوک همراه باشید…

goo.gl/yEiiVK

______________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
یک ذره کوانتومی چگونه دنیا را از یک چارچوب مرجع کوانتومی می‌بیند؟

طبق یکی از بنیادی‌ترین اصول در فیزیک، ناظر در یک قطار در حال حرکت، از قوانین یکسانی برای توصیف توپ روی بستر ناظر استفاده می‌کند، یعنی قوانین فیزیکی، مستقل از انتخاب یک چارچوب مرجع‌اند. چارچوب‌های مرجع مانند قطار و بستر، سیستم‌های فیزیکی هستند و نهایتا از قوانین مکانیک کوانتومی پیروی می‌کنند. آنها می‌توانند به طور همزمان در یک حالت کوانتومی از برهم نهی مکان‌های مختلف باشند. سوال اینجاست که توپ برای ناظر روی چنین بستر کوانتومی، چگونه به نظر خواهد رسید؟ محققان دانشگاه وین و آکادمی علوم اتریش، ثابت کردند ظهور ویژگی‌های کوانتومی به چارچوب مرجع کوانتومی بستگی دارد. با این حال، قوانین فیزیکی، هنوز مستقل از این چارچوب هستند. نتایج این پژوهش در مجله‌ی معتبر Nature Communications منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

goo.gl/27jYqz

________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
کنترل ترانسمون ها برای پیمودن نردبان انرژی با سرعت نزدیک به حد سرعت کوانتومی!

استفاده از پدیده‌های کوانتومی می‌تواند منجر به ساخت غول‌های محاسباتی یا همان کامپیوترهای کوانتومی شود، ماشین‌هایی که قادرند مسائل لاینحل کامپیوترهای سنتی را در کسری از ثانیه حل کنند. یکی از مشکلات مهم برای ساخت پردازنده‌های کوانتومی، ردیابی و کنترل سیستم‌های کوانتومی آنها در لحظه می‌باشد که البته کار دشواری است؛ زیرا سیستم‌های کوانتومی بسیار حساس هستند. اکنون محققان توانسته‌اند با روشی زیرکانه، رفتارهای کوانتومی سیستمی خاص به نام ترانسمون را کنترل کنند. با دیپ لوک همراه باشید…


https://goo.gl/LgQGgh

_____________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
این رکود فیزیک بنیادی ، عادی نیست!

چند سالی است که عدم پیشرفت‌های چشمگیر در فیزیک بنیادی، صدای فیزیکدانان را درآورده است. برخی از آنها وضعیت کنونی فیزیک بنیادی را بحرانی نامیده‌اند. در مقاله‌ی زیر که به قلم سابین هوسنفلدر (Sabine Hossenfelder)، فیزیکدان نظری موسسه مطالعات پیشرفته‌ی فرانکفورت، در وب‌سایت معتبر ناتیلوس منتشر شده، در مورد وضعیت کنونی فیزیک بنیادی که هوسنفلدر آن را رکود فیزیک بنیادی می‌نامد به تفصیل صحبت شده است. با دیپ لوک همراه باشید…


https://goo.gl/YEjyyP

_________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
کشف شکل جدیدی از الکترون‌هابه نام اکسایتون های کایرال سطحی

دانشمندان در پژوهش جدیدی، شکل عجیب‌ و‌ غریبی از الکترون‌ها را کشف کرده‌اند که مانند سیارات می‌چرخند. این موجودات جالب که اکسایتون های کایرال سطحی نام دارند و متشکل از ذرات و پاد‌ذرات متصل بهم هستند، می‌توانند منجر به پیشرفت صنعت روشنایی، سلول‌های خورشیدی، لیزر و نمایشگرهای الکترونیکی شوند. نتیجه‌ی این پژوهش به تازگی در مجله معتبر PNAS منتشر شده است. با دیپ لوک همراه باشید…


https://goo.gl/jwLsgk

_______________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
مدل هولوگرافی جدیدی که چگونگی برامدن جهان به عنوان یک هولوگرام را توضیح می‌دهد!

یکی از جذاب‌ترین و بنیادی‌ترین سوالاتی که هنوز در فیزیک، جواب قاطعی به آن داده نشده، منشا فضازمان و چگونگی برآمدن آنها از اجزای بنیادی‌تر است. با توجه به نقش بنیادی فضازمان در توصیف رویدادهای کوانتومی، کشف هرگونه سرنخی در این زمینه می‌تواند فوق‌العاده هیجان‌انگیز باشد. اکنون فیزیکدانان، چنین سرنخ‌هایی را یافته‌اند: یک مدل هولوگرافی از فضای دوسیته. جهان‌های پاددوسیته دارای مشکل بی‌نهایت هستند، اما دانشمندان با برش دادن و تغییر شکل دو جهان پاددوسیته و سپس چسباندن مرزهای آنها به یکدیگر، یک هولوگرام از فضای دوسیته ساختند که مشکل بی‌نهایت ندارد! با دیپ لوک همراه باشید…

goo.gl/sSUJKE

______________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
تولد دوباره قاعده بورن : داستان مرموز ظهور واقعیت فیزیکی از دل ریاضیات انتزاعی کوانتومی (قسمت اول)

وقتی سخن از نظریه کوانتومی به میان می‌آید، به احتمال زیاد اولین چیزی که به ذهن می‌رسد غرابت و اسرارآمیز بودن آن باشد و دقیقا به همین دلیل است که بسیاری از حوزه‌های شبه علم، برای به کرسی نشاندن حرف‌های غیرعلمی‌شان از پسوندهای کوانتومی برای مجاب کردن عوام استفاده می‌کنند. در مورد غرابت‌های این نظریه به وفور در دیپ لوک سخن گفته‌ایم، اما این‌ بار روی موضوعی دست گذاشته‌ایم که شاید عمیق‌ترین پرسش بی‌جواب درباره‌ی این نظریه باشد: قاعده بورن ، پلی که ریاضیات مکانیک کوانتومی را به دنیای قابل مشاهده‌ و واقعی ما وصل می‌کند. پلی که از قضا خیلی هم خوب کار می‌کند، اما به طرز خنده‌داری واقعا نمی‌دانیم چرا؟! در ادامه شما را به مطالعه‌ی اولین قسمت از یک مقاله سه قسمتی به قلم فیلیپ بال دعوت می‌کنیم که به تازگی از وب‌سایت کوانتامگزین منتشر شده است. با دیپ لوک همراه باشید…


https://goo.gl/ykDQiB

_______________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
2025/07/09 20:10:35
Back to Top
HTML Embed Code: