Telegram Web Link
به درخواست برخی از کاربران، امکان کامنت‌گذاری برای بحث درباره‌ی مقالات در کانال فعال شد.
در قلمرو کوانتومی، حتی جریان زمان آنطور که شما انتظار دارید نیست!

زمان، مفهومی است که نه تنها در فیزیک، بلکه در دیگر حوزه‌ها نیز همیشه جنجال‌برانگیز بوده. این جنجال به ویژه هنگامی به اوج خود رسید که با نظریه نسبیت اینشتین، زمان در حوزه فیزیک و در کنار سه بعد فضا قرار گرفت؛ یعنی از یک مفهوم عالی متافیزیکی که حتی به واسطه‌ی آن مفهوم خلقت و خالق توضیح داده می‌شد، به یک مفهوم برآمده‌ی فیزیکی تنزل یافت که حتی علیت را هم دچار تزلزل نمود. زمان در قلمروی کوانتوم، حتی عحیب‌تر هم می‌شود، مانند پژوهش جدیدی که نشان می‌دهد جریان زمان می‌تواند در آن واحد، هم به سمت جلو و هم به سمت عقب باشد، یعنی حتی جناب کریستوفر نولان هم در تنت، یک پله از دنیای واقعی عقب‌تر است! با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/egzl2

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
داستان فیزیک در سال ۲۰۲۱ چگونه گذشت؟

ضمن تبریک سال نوی میلادی، در این مقاله به بررسی داستان فیزیک در سال ۲۰۲۱ می‌پردازیم‌، داستانی که از ذرات زیراتمی رازآلود شروع می‌شود و با کامپیوترهای کوانتومی عجیب و غریب و یکی از بلندپروازانه‌ترین آزمایش علمی تاریخ یعنی پرتاب تلسکوپ جیمز وب ادامه می‌یابد. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/5nshn

_____________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
تصویربرداری فراصوت از مغز با یادگیری ماشین

یک تکنیک پیشنهادی یادگیری ماشین می‌تواند سیگنال‌های فراصوت را به نمایه جمجمه تبدیل کند. این تکنیک می‌تواند منجر به تصویربرداری غیر تهاجمی برای درمان‌های پزشکی در مغز انسان شود.

منبع: physics.aps.org


#خبر_کوتاه
نگاهی به ژرفای کوانتوم | @deeplook
طولانی‌ترین معادله فیزیک چیست؟

فرم لاگرانژی مدل استاندارد که تصویر آن را در بالا مشاهده میکنید، طولانی‌ترین معادله در فیزیک است.
سه خط اول این معادله، به گلوئون‌ها (بوزونی که نیروی قوی را حمل می‌کند) اختصاص یافته است. تقریبا نصف این معادله، برهمکنش‌های بین بوزون‌ها، به ویژه بوزون‌های W و Z را توضیح می‌دهد. بوزون‌ها ذرات حامل نیرو هستند و چهار گونه از بوزون‌ها وجود دارد که با سایر ذرات و با سه نیروی بنیادی برهمکنش می‌کنند. نصف دیگر معادله توضیح می‌دهد که ذرات مادی بنیادی چگونه با نیروی ضعیف و همچنین با ارواح هیگز (موجوداتی مجازی که حاصل میدان هیگز‌اند) برهمکنش می‌کنند.

منبع: cantorsparadise


#دیپ_فکت
نگاهی به ژرفای کوانتوم | @deeplook
«سیاه چاله» اتم‌ها مشاهده شد!

محققان توزیع بار الکترونی یک اتم هالوژن را که مدت‌ها به دنبال آن بوده‌اند، به تصویر کشیده‌اند. این تصویر شبیه ساختار حلقه‌مانند درخشانی است که یک سیاه‌چاله را احاطه می‌کند.

منبع: physics.aps.org

#خبر_کوتاه
نگاهی به ژرفای کوانتوم | @deeplook
به نظر می‌رسد ماده و پادماده به یک اندازه به گرانش پاسخ می‌دهند!


۱۸ ماه همکاری محققان ریکن (RIKEN) و سرن (CERN) نشان داد که در شرایط عدم قطعیت آزمایش، ماده و پادماده به نحو یکسانی به گرانش پاسخ می‌دهند.

منبع: phys.org

#خبر_کوتاه
نگاهی به ژرفای کوانتوم | @deeplook
استفاده از توضیح چندجهانی برای توجیه جرم کم هیگز !

مدل جدیدی که فرض می‌کند در زمان شکل‌گیری جهان ما تعداد زیادی از جهان‌ها وجود داشته‌اند، ممکن است توضیح دهد که چرا جرم هیگز کوچک‌تر از آن چیزی است که مدل‌های سنتی پیش‌بینی می‌کنند. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/hbc4s

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
ترسیم نمودارهای کوانتومی شگفت انگیز!

فیزیکدان‌ها سعی می‌کنند با ترسیم نمودارهای کوانتومی که نشان‌دهنده ارتباطات علی و اطلاعات اکتسابی از ناظر هستند، تفسیری واقع گرایانه از مکانیک کوانتومی ایجاد کنند. بسیاری از فیزیکدانان هنگامی که با اثرات کوانتومی عجیب و غریب روبرو می‌شوند فقط به محاسبه احتمالات نتایج تجربی، با استفاده از تابع موج شرودینگر بسنده می‌کنند. اما آیا این رویکرد توضیح می‌دهد که چرا ذرات مانند امواج رفتار می‌کنند یا چگونه درهم تنیدگی در فواصل بزرگ حفظ می‌شود؟ یا ریاضیات فقط یک ابزار محاسباتی است که عدم درک اساسی ما از پدیده های کوانتومی را پنهان می‌کند؟ محققانی که بر روی مبانی فیزیک کار می‌کنند امیدوارند با ترسیم نمودارهای کوانتومی اجزای یک آزمایش، توضیح علی مکانیک کوانتومی را آشکار کنند. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/p6ka5

_________________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
آیا علوم اعصاب می‌تواند به بزرگترین سوالات فیزیک پاسخ دهد؟ (قسمت اول)

فیزیک به عنوان یک علم تجربی می‌تواند برخی از اساسی‌ترین مشاهدات ما را به طور قابل ملاحظه‌ای رد کند. ما اجسامی را می‌بینیم که در مکان‌های مشخصی وجود دارند، اما ماهیت موجی ذره می‌تواند چنین خاصیتی را ازبین ببرد. ما زمان را به صورت یک جریان درک می‌کنیم، اما واقعا چگونه؟ ما خودمان را موجوداتی آزاد می‌دانیم و این خیلی عجیب است. برخی از فیزیکدانان پاسخ به بزرگترین سوالات فیزیک را در گرو دستیابی به یک نظریه همه چیز می‌دانند، در نوشتار زیر که ترجمه‌ی مقاله‌ای با همین عنوان در وب‌سایت ناتیلوس است، جورج ماسر (GEORGE MUSSER) (یکی از ویراستاران ناتیلوس و ساینتیفیک امریکن) با قلم جذابش توضیح می‌دهد که چگونه نظریه‌ای در رابطه با خودآگاهی می‌تواند به ایجاد نظریه همه چیز کمک کند. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/0wyuv

___________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
آیا علوم اعصاب می‌تواند به بزرگترین سوالات فیزیک پاسخ دهد؟ (قسمت دوم)

در قسمت اول این مقاله، ماسر با آغاز از نظریه اطلاعات یکپارچه، به بررسی دقیق دو سطح بالا و پایین مقیاس سیستم‌ها پرداخت و نشان داد سطح بالاتر چگونه می‌تواند به نحو معجزه‌واری منجر به توصیف بهتری از سیستم شود. در این قسمت، او درباره‌ی کاربرد نظریه اطلاعات یکپارچه برای توضیح برخی از بزرگترین سوالات فیزیک مانند مسئله اندازه گیری و برهم نهی و فروریزش بحث می‌کند. با دیپ لوک همراه باشید…

https://zaya.io/junri

_________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
مطالعه جدید نشان داد چه اطلاعاتی در اندازه‌گیری‌ های کوانتومی مهم هستند

محققان موسسه علمی و فناوری کره‌(KIST) اخیرا سعی کرده‌اند تعامل میان انواع مختلف اطلاعات را که در هنگام جمع آوری اندازه‌گیری‌ های کوانتومی مهم هستند، بدست آورند. طبق این مطالعه، افزایش اطلاعات، اختلال و برگشت پذیری سه عنصر کلیدی در هنگام اندازه‌گیری هستند. مقاله منتشر شده آن‌ها در Physical Review Letters ، برای نخستین بار، نشان دهنده این سه مقدار کلیدی مربوط به اندازه‌گیری کوانتومی در یک رابطه توازنی یا تعادلی واحد است. با دیپ لوک همراه باشید…

https://zaya.io/t5tv3

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
بحران عمیقی که فیزیکدانان را مجبور به بازنگری قوانین بنیادین طبیعت می‌کند (قسمت اول)

محققان دهه‌ها به شکلی بی‌ثمر به دنبال کشف ذرات بنیادی جدیدی بودند که به وسیله آن‌ها دلیل شکل کنونی طبیعت را توضیح داده و با حل بحران‌های موجود در زمینه طبیعی بودن آن را تفسیر کنند. شکست‌های متعدد فیزیکدانان منجر به این شد که آن‌ها یک فرض قدیمی و مهم را بازنگری کنند: چیزهای بزرگ از چیزهای کوچک‌تر تشکیل شده‌اند. نوشتار حاضر ترجمه مقاله‌ای به قلم ناتالی ولچور (Natalie Wolchover) نویسنده و ویراستار ارشد وب‌سایت کوانتامگزین، درباره‌ی تلاش‌های انجام شده در این زمینه‌ی عمیق و بحث‌برانگیز است. دیپ لوک ضمن تبریک نوروز، شما را به مطالعه اولین قسمت از این نوشتار جذاب سه قسمتی دعوت می‌کند…

https://zaya.io/rbdz9


_______________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
بحرانی عمیقی که فیزیکدانان را مجبور به بازنگری قوانین بنیادی طبیعت می‌کند(قسمت دوم)

در قسمت قبل به بررسی بحران طبیعی بودن پرداختیم و دو مورد از نتایج آن را بررسی کردیم و دیدیم که با وجود آزمایشگاه چندین میلیاردی سرن هنوز نتوانسته‌ایم پاسخی برای این دو مسئله غامض فیزیک بنیادی پیدا کنیم؛ با این وجود دانشمندان دست از تلاش برنداشته و راه‌حل‌هایی جذاب اما انقلابی ارائه داده‌اند. حال با ادامه ترجمه این نوشتار با دیپ لوک همراه باشید…

https://zaya.io/l81ew

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
بحران عمیقی که فیزیکدانان را مجبور به بازنگری قوانین بنیادی طبیعت می‌کند (قسمت سوم)

در قسمت قبل ایده قدیمی تقلیل گرایی را بررسی کردیم و دیدیم که چگونه گرانش کوانتومی مانع از پایبندی طبیعت به این ایده می‌شود و در نتیجه ممکن است پاسخ به پرسش‌ها و راه‌حل بحران‌های موجود را بتوان در ادغام مقیاس‌ها به وسیله یک نظریه گرانش کوانتومی پیدا کرد. با دیپ لوک در قسمت پایانی ترجمه این نوشتار جذاب همراه باشید…

https://zaya.io/75e39

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
بن بست کوانتومی؟ من فقط می‌خواهم بدانم از چه ساخته شده‌ام

صد سال پیش در سال ۱۹۲۲، نیلز بور، فیزیکدان دانمارکی و یکی از بنیانگذاران نظریه کوانتومی، جایزه نوبل را برای خدماتش در تحقیق در مورد ساختار اتم ها دریافت کرد. اکنون در سال ۲۰۲۲، مایکل بروکس (MICHAEL BROOKS) در نوشتار زیر که ترجمه‌ی مقاله‌ای با همین عنوان از وب‌سایت ناتیلوس است، می‌خواهد بداند آیا کشفیات در مورد ساختار اتم‌ها می‌تواند کمک کند تا بفهمیم ما از چه چیزی ساخته شده‌ایم. به نظر می‌رسد نظریه کوانتومی پاسخی را نوید می‌دهد که اکنون، حداقل به شکلی که ما قادر به درک آن باشیم، نمی‌تواند ارائه دهد. درست همانطور که بور گفت: «زمانی که صحبت از اتم‌ها می‌شود، فقط می‌توان زبان شعر را استفاده کرد». پس آیا زمان آن فرا رسیده که بپذیریم به یک بن بست کوانتومی رسیده‌ایم؟ آیا باید به ریاضیات بازگردیم؟ با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/je973

____________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
نظریه میدان کوانتومی مدل مغز را بهبود می‌بخشد!

دانشمندان از تکنیکی به نام بازبهنجارش که اغلب در نظریه میدان کوانتومی استفاده می‌شود، برای بررسی نحوه ذخیره و پردازش اطلاعات توسط مغز استفاده کرده‌اند. نتیجه این پژوهش مهم و جذاب در مجله معتبر PHYSICAL REVIEW LETTERS منتشر شده است. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/0zju7

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
آیا ما در یک شبیه سازی بزرگ زندگی می‌کنیم؟ (قسمت اول به قلم دیوید چالمرز)

زندگی در یک شبیه سازی چگونه است؟ تصور معمول این است که شواهد مسلمی وجود دارد که نشان می‌دهد ما درون یک شبیه سازی بزرگ قرار نداریم. اما وجود چنین شواهدی از نظر منطقی غیرممکن است! نوشتار زیر که به قلم دیوید چالمرز (David J. Chalmers) استاد فلسفه و علوم اعصاب و مدیر مرکز ذهن، مغز و خودآگاهی دانشگاه نیویورک و طراح مسئله دشوار خودآگاهی (Hard problem of consciousness) از وب‌سایت ناتیلوس منتشر شده، به بحث در این باره می‌پردازد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://zaya.io/sr3jc

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
تکلیف معنای زندگی و خدا در یک شبیه سازی چیست؟ (قسمت دوم مصاحبه با دیوید چالمرز)

در قسمت قبل، نظرات دیوید چالمرز، فیلسوف و استاد دانشگاه نیویورک در مورد احتمال شبیه سازی بودن عالم را با قلم خود او از وب سایت ناتیلوس مرور کردیم. در این قسمت، شما را به مطالعه نظرات وی در مورد معنای زندگی و مفهوم خدا در یک دنیای شبیه سازی شده در مصاحبه با خبرنگار برجسته علمی دن فالک (Dan Falk) دعوت می‌کنیم. با دیپ لوک همراه باشید…

https://zaya.io/pnscu

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
آیا علیت در دنیای کوانتومی در نهایت محکوم به فناست؟ (مصاحبه)

حتما تا کنون شما هم به این سوال فکر کرده‌اید که کدام یک اول به وجود آمده است، مرغ یا تخم مرغ؟ الیز کرال، فیلسوف فیزیک در کالج شهر نیویورک، بر اساس آزمایش‌هایی که به تازگی انجام شده پاسخ ‌می‌دهد که هر دو. این آزمایش‌‌ها نشان می‌دهند توالی‌های علًی می‌توانند در مدارهای کوانتومی مخلوط شوند. وب‌سایت خبری انجمن فیزیک آمریکا (APS) اخیرا با الیز کرول مصاحبه کوتاهی کرده تا نشان دهد فیلسوف فیزیک بودن چگونه است. کرال نیز اشتیاق خود را برای کند و کاو درمورد مفاهیم علیت را بیان کرده است. با دیپ لوک همراه باشید…


https://zaya.io/nwj8m

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
2025/07/05 19:08:42
Back to Top
HTML Embed Code: