Telegram Web Link
#Management_de_criza:

În perioada stării de urgență din 2022, Guvernul Republicii Moldova a adoptat 55 de hotărâri prin Comisia pentru Situații de Urgență.

1) Aceste decizii au fost cu derogări de la 90 de legi, inclusiv 13 legi organice.

2) Guvernul vrea să prelungească starea de urgență cu încă 60 de zile.

3) Opoziţia critică decizia argumentând că partidul de guvernământ are o majoritate confortabilă în parlament şi controlează guvernul.

3) Starea de urgență permite guvernului să ia aproape orice decizie (chiar dacă sfera stării de urgență se limitează la chestiuni de securitate și securitate aprovizionării în domeniul energetic), cu excepția celor care necesită acordul Curții Constituționale.

4) Acest lucru duce, de asemenea, la abateri de la prevederea privind transparența (fără consultare sau limitare a perioadei de consultare).

5) Guvernul insistă asupra necesității menținerii regimului special pentru a contracara amenințările care decurg din agresiunea rusă împotriva Ucrainei (atât „cunoscutele necunoscute”, cât și „necunoscutele necunoscute”).
#Moldova:

Țara este în alertă după ce MAE Lavrov a declarat într-un interviu că NATO/Vest ar fi interesat să repete „scenariul ucrainean” în Moldova.

Această declarație coincide cu avertismentele Ucrainei că Rusia pregătește un atac masiv, care ar putea avea repercusiuni și asupra Moldovei. Două moduri prin care Rusia poate prezenta în mod eficient riscuri militare pentru Moldova sunt următoarele:

1) atacuri cu rachete (diverse rachete au violat spațiul aerian moldovenesc în 2022-2023;

2) prin Transnistria.

Primul risc are o probabilitate mai ridicată decât a doua.

Explicație:

a) dacă Rusia folosește din punct de vedere militar Transnistria, armata ucraineană va reacționa cu acțiuni preventive (fără așteptarea acordului Moldovei);

b) Elitele separatiste din Tranistrie caută să păstreze pacea în scopul supraviețuirii.
Dacă Ucraina lovește, regimul separatist nu va face față
cu cascada de consecințe. Astăzi, regiunea se află deja în stare de urgență economică.

Cei care susțin că Rusia va ajunge în Moldova din nord (din Belarus prin Ucraina) au o înțelegere vagă despre constrângerile cu care se confruntă Rusia și potențialul defensiv al Ucrainei.
#Georgia:

UE oferă sprijin bugetar (20,8 milioane de euro) pentru a promova reformele legate de agricultură, muncă și dezvoltarea regională în Georgia. Aceasta vine după recenta dezvăluire că Georgia este mai avansată în apropierea legislativă cu UE decât Moldova, și la același nivel cu Ucraina.

Ca o condiție prealabilă pentru orice asistență UE, Bruxelles-ul are nevoie de ca țara recipientă să demonstreze rezultate bune în sectorul statului de drept. În acest domeniu, există multe semne de întrebare față de partidul de guvernământ georgian (mai ales având în vedere cazul lui Saakashvili).

Cu toate acestea, cazurile de corupție ridicată în Ucraina și progresele discutabile din Moldova împing UE să-și arate mai multă flexibilitate politică și mai puțină cerere de reforme.

Acest lucru poate fi necesar, deoarece există o temere că Tbilisi s-ar putea apropia de Rusia, dacă este izolată de către UE.
#Personal:

În iunie 2021, Roskomnadzor a solicitat să mă includă (Denis Cenusa) în registrul rus al „agenților străini”. Solicitări similare au fost făcute pe numele altor experți europeni (cu unii dintre care mă cunosc în persoană).

Dacă Roskomnadzor mă urmărește, atunci probabil că materialele mele analitice referitoare la politica externă a Rusiei în raport cu regiunea a fost remarcată la Moscova.

Multă lume m-a felicitat cu faptul că autoritățile ruse sunt cu ochii pe mine. Faptul că un regim autoritar, condus de Putin, consideră activitatea mea un risc pentru sine doar mă încurăjează să continui lucrul pe care îl fac.
#Rusia_Sancțiuni:

România a declarat că dorește să propună un regim separat de sancțiuni UE împotriva Rusiei și a facilitatorilor săi pentru încercările de destabilizare a Moldovei. Aceasta este o idee nouă, care într-o oarecare măsură ar putea replica sancțiunile SUA de anul trecut împotriva Partidului Șor din Moldova.

După ce partea română a făcut anunțul, brusc șeful MAE-ului de la Chișinău a cerut la Bruxelles sancțiuni împotriva forțelor pro-ruse, care organizează proteste cu scopul de a destabiliza țara.

Partea moldovenească nu a explicat de ce a durat atât de mult pentru a cere UE să aplice sancțiuni, pe care SUA le-au introdus în urmă cu aproximativ 4 luni.
Astăzi public o analiză nouă despre “conflictele înghețate”.

Fac referință la trei scenarii legate de evoluția conflictului transnistrean:

“Rusia și costurile geopolitice ale războiului: “conflictele înghețate” din Moldova și Azerbaidjan.”

👉 https://www.ipn.md/ro/rusia-si-costurile-geopolitice-ale-razboiului-conflictele-inghetate-din-7978_1095632.html
O analiză nouă, una care ridică multe întrebări despre imparțialitatea evaluărilor UE privind progresele din Ucraina, Moldova și Georgia:


“Dialogul de pre-aderare cu UE – calendar încă incert pentru Ucraina, Moldova și Georgia”

👉 https://www.ipn.md/ro/dialogul-de-pre-aderare-cu-ue-calendar-inca-incert-7978_1096145.html
Revin astăzi cu o analiză proaspătă despre reuniunea Comunității Politice Europene, care se va desfășura în Moldova la începutul lui Iunie. Explic care pot fi implicațiile pentru țările din Parteneriatul Estic și Moldova.

Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE

👉 https://www.ipn.md/ro/comunitatea-politica-europeana-in-proximitatea-rusiei-consolidarea-cercului-de-7978_1096659.html
Astăzi public un nou articol analitic despre noile regimuri de sancțiuni ale UE și cum acestea pot fi folosite în procesul de lărgire europeană:

“Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est.”

👉 https://www.ipn.md/ro/sanctiunile-anti-coruptie-ale-ue-un-instrument-util-pentru-7978_1097225.html
2024/05/11 12:54:58
Back to Top
HTML Embed Code: