Telegram Web Link
🔴 مخمصه علی‌اف در میانه درگیری تهران و تل‌آویو؛ جنگ نامتقارن به قفقاز جنوبی سرایت می‌کند؟

حملات هوایی اسرائیل به ایران در جریان جنگ ۱۲روزه، از جمله حمله به اهدافی در نزدیکی تبریز، مرکز آذربایجان ایران، و سپس حملات آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران، جمهوری آذربایجان را در موقعیت دشوار و نامطلوبی از نظر استراتژیک قرار داده است.

حملات هوایی اسرائیل به ایران در جریان جنگ ۱۲روزه، از جمله حمله به اهدافی در نزدیکی تبریز، و سپس حملات آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران، جمهوری آذربایجان را در موقعیت دشوار و نامطلوبی از نظر استراتژیک قرار داده است. در حالی که منطقه به سمت یک درگیری گسترده‌تر حرکت می‌کند، باکو مجبور است در این وضعیت، میان متحد اسرائیلی خود، حامی ترکیه‌ای، ابرقدرت آمریکایی و همسایه ایرانی‌اش، تعادلی ظریف برقرار کند.

به گزارش نشنال اینترست، آذربایجان در ظاهر و به‌طور رسمی در طول این درگیری از کاهش تنش حمایت کرد، اقدامی که هم نشان‌دهنده عمل‌گرایی دیپلماتیک است و هم بازتاب محاسبات ژئوپلیتیکی عمیق‌تر.

🌐 @donyayebourse_com
1👍1
📝 انسان عقلایی؛ فراتر از اقتصاد

✳️ پرهام پهلوان در یادداشتی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشته است که در ساده‌‌‌ترین تعریف، انسان عقلایی موجودی است که هدف دارد، گزینه‌‌‌های پیش روی خود را می‌‌‌شناسد، و می‌‌‌کوشد با محاسبه‌‌‌ سود و زیان، بهترین انتخاب را انجام دهد. اگرچه این تعریف در آغاز در بستر نظریه‌‌‌های اقتصادی مطرح شد، اما به‌‌‌سرعت جایگاه خود را در سایر شاخه‌‌‌های علوم انسانی، به‌‌‌ویژه علوم سیاسی، روابط بین‌الملل، جامعه‌‌‌شناسی و روان‌شناسی رفتاری نیز پیدا کرد؛ چرا که هر جا پای تصمیم‌گیری و انتخاب در میان باشد، ردپای عقلانیت نیز باید جست‌‌‌وجو شود.

در این میان، یک عنصر کلیدی در کارکرد عقلانیت همواره برجسته بوده است: اطلاعات. بدون اطلاعات شفاف، دقیق و به‌‌‌موقع، حتی عقلانی‌‌‌ترین ذهن‌‌‌ها نیز نمی‌توانند تصمیم درستی بگیرند. تصمیم‌گیری بدون اطلاعات، همچون رانندگی در مه غلیظ است؛ شاید خودرو و مهارت رانندگی داشته باشید، اما مسیر را نمی‌‌‌بینید. این مساله در حوزه‌‌ سیاستگذاری عمومی اهمیت دوچندان دارد، زیرا تصمیم‌‌‌های سیاستگذاران بر سرنوشت میلیون‌‌‌ها انسان تاثیر می‌‌‌گذارد.

✳️ در علوم اقتصادی، مفهوم «انسان عقلایی» یا همان Homo Economicus یکی از بنیادی‌‌‌ترین مفاهیم نظری است که بر مبنای آن بسیاری از مدل‌‌‌ها و فرضیات رفتاری بنا شده‌‌‌اند. انسان عقلایی به‌‌‌طور ساده موجودی است که ترجیحات مشخص و پایدار دارد، اطلاعات موجود را به‌‌‌خوبی تحلیل می‌کند و همواره در پی بیشینه‌‌‌سازی منافع یا مطلوبیت شخصی خود است. در این چارچوب، فرض بر این است که افراد کنش‌‌‌هایی انجام می‌دهند که منجر به بیشترین نفع فردی با کمترین هزینه می‌شود.

این فرضیه که در قلب نظریه‌‌‌های کلاسیک اقتصادی قرار دارد، برای نخستین بار در آثار اقتصاددانان قرن‌های هجدهم و نوزدهم نظیر آدام اسمیت و جان استوارت میل شکل گرفت، اما در قرن بیستم با توسعه نظریه انتخاب عقلایی (Rational Choice Theory) و تئوری‌‌‌های رفتاری بیش از پیش تقویت شد. انسان عقلایی، برخلاف موجودات غیرمنطقی یا احساسی، در تصمیم‌گیری‌‌‌های خود تحت‌‌‌تاثیر هیجان، فشار اجتماعی یا شناخت ناقص قرار نمی‌گیرد؛ بلکه با استفاده از داده‌‌‌ها، احتمالات و تحلیل هزینه-فایده، منطقی‌‌‌ترین انتخاب ممکن را برمی‌گزیند.

✳️ البته در دهه‌‌‌های اخیر، اقتصاددانان رفتاری همچون دنیل کانمن، ریچارد تیلر و دیگران این مدل ایده‌‌‌آل را مورد نقد قرار داده‌‌‌اند و با ارائه شواهد تجربی نشان داده‌‌‌اند که رفتار واقعی انسان‌‌‌ها در بسیاری از موارد با الگوی «عقلانیت کامل» تطابق ندارد. این رویکردهای جدید مفهومی به ‌‌‌نام «عقلانیت محدود» (Bounded Rationality)» را وارد مباحث اقتصادی کرده‌‌‌اند که به واسطه‌‌ محدودیت‌های شناختی، اطلاعات ناقص و زمان محدود، رفتار انسان را واقع‌‌‌بینانه‌‌‌تر تحلیل می‌کند.

با‌این‌حال و به‌رغم نقدهای واردشده، مفهوم انسان عقلایی همچنان ستون فقرات بسیاری از تحلیل‌‌‌های اقتصادی است، به‌‌‌ویژه در حوزه‌‌‌هایی مانند سیاستگذاری عمومی، تحلیل بازار، اقتصاد خرد و مدل‌‌‌سازی رفتاری. سیاستگذار اقتصادی فرض می‌کند که کنشگران اقتصادی (اعم از مصرف‌کننده، تولیدکننده، یا حتی دولت‌‌‌ها) در راستای بیشینه‌‌‌سازی مطلوبیت خود عمل می‌کنند. این فرض اجازه می‌دهد رفتارهای کلان و خرد اقتصادی را پیش‌بینی کرده و پیامدهای سیاست‌‌‌های مختلف را تحلیل کرد.

✳️ در نهایت می‌توان گفت انسان عقلایی در فلسفه اقتصادی نماد فردی است که از اطلاعات برای رسیدن به انتخاب بهینه بهره می‌گیرد و این دقیقا نقطه‌‌‌ای است که مفهوم «شفافیت اطلاعات» نیز به اهمیت می‌‌‌رسد؛ زیرا عقلانیت فرد وابسته به کیفیت و دقت داده‌‌‌هایی است که در اختیار دارد.

گزارش کامل در وبسایت اکوایران

🌐 @donyayebourse_com
📊 آرامش تابستانی در بازار مسکن؛ افت معاملات خرید و افزایش فایل‌های اجاره‌ای

در حالی که بازار خرید و فروش مسکن با کاهش محسوس تقاضا مواجه شده، افزایش عرضه فایل‌های اجاره‌ای به‌ویژه در مناطق پایین‌شهر تهران، نوید تابستانی آرام‌تر برای مستاجران را می‌دهد؛ تحولی که تحت‌تأثیر خروج گسترده اتباع بیگانه و ثبات نسبی قیمت‌ها رقم خورده است.

بازار مسکن از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ وارد رکود معاملاتی شد و از نیمه دوم سال ۱۴۰۳ نیز از نظر قیمتی به ثبات نسبی رسید.

کاهش قدرت خرید متقاضیان مصرفی را می‌توان مهم‌ترین عامل این رکود دانست. در کنار آن، عواملی مانند اجرای مالیات بر خانه‌های خالی و افت تقاضای سرمایه‌گذاری نیز در تثبیت قیمت‌ها تأثیرگذار بوده‌اند.

هرچند اغلب کارشناسان زمانی مشخص برای پایان رکود مسکن اعلام نمی‌کنند، اما تجربه دوره‌های گذشته نشان داده در صورتی که قیمت‌ها طی سه تا چهار سال افزایش نیابد، ممکن است توان خرید مصرف‌کنندگان به‌تدریج با سطح قیمت‌ها هماهنگ شود و زمینه رونق بازار فراهم گردد.

🌐 @donyayebourse_com
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📹 پیشنهاد جدید برای بهبود سازوکار بازار سرمایه

▫️به گزارش اکوایران، فؤاد حسینی، کارشناس بازار سرمایه بیان کرد با توجه به اینکه ما در شرایط تورمی قرار داریم، نمی‌توانیم نرخ بهره را به مدت طولانی پایین قرار داد.

▫️او افزود: در این شرایط کاهش کم و کوتاه مدت نرخ بهره نیز نمی‌تواند بر بازار سرمایه اثر مثبتی بگذارد.

▫️حسینی به این مسئله اشاره کرد که باید توجه داشته باشیم با توجه به وضعیت کشور، تزریق نقدینگی، کاهش نرخ بهره یا افزایش هزین‌های مالی دولت نمی‌تواند کمکی به بازار سرمایه کند.

▫️وی در ادامه به بررسی یک پیشنهاد نوین در این راستا پرداخت.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
1
🔴 تصویب استمهال و تنفس یک‌ماهه برای اقساط شرکت‌های خسارت‌دیده از جنگ

رئیس مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه‌گذاری معاونت علمی ریاست‌جمهوری اعلام کرد: استمهال اقساط تسهیلات شرکت‌هایی که در بازه جنگ خسارت دیده‌اند، تصویب شده و شرکت‌هایی که پرداخت یک‌باره دارند، یک ماه مهلت گرفته‌اند.

حامد رفیعی، رئیس مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه‌گذاری معاونت علمی در این نشست با اشاره به شرایط دشوار اقتصادی، بر تلاش این معاونت برای بهره‌برداری از فرصت‌های موجود برای پشتیبانی مؤثر از فعالان زیست‌بوم نوآوری تأکید کرد و گفت: ما تلاش می‌کنیم از فرصت‌های محدود موجود برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بهره بگیریم.

وی با تأکید بر لزوم دریافت گزارش‌های مستمر از میزان خسارات شرکت‌ها، افزود: از همه شرکت‌ها درخواست داریم گزارش‌های خسارت خود را به صورت مستمر به مرکز ارسال کنند تا روند گذار از وضع موجود را به شکل محرمانه و دقیق رصد کنیم.

🌐 @donyayebourse_com
🟡 ایمانی: همبستگی ملی را بیش از صنایع موشکی پاس بداریم/ مقاومتِ حاکمیت درباره فضای مجازی بی دلیل است

قتصادنیوز: «ناصر ایمانی»، تحلیلگر سیاسی می‌گوید: بزرگ‌ترین اقدامی که به نظر من حاکمیت باید انجام دهد توجه به مردم و خواست آن‌ها است. مردم باید احساس کنند که حاکمیت حرف آن‌ها را می‌فهمد و با آن‌ها یک زبان مشترک دارد.

«همبستگی و انسجام ملی» در روزهای جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل و در پساجنگ بارها و بارها از سوی تحلیلگران سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ...مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، آنچنان که ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا حتی تاکید دارد که « این جنگ فرصتی بود برای آن‌که خودمان را بشناسیم و بفهمیم که علی‌رغم تمام ناراحتی‌ها و دلخوری‌هایی که میان مردم وجود دارد، می‌توان همبستگی ملی را ایجاد کرد.»

در گفتگوی «ناصر ایمانی» با «اقتصادنیوز» بررسی کردیم که این سرمایه چطور توسط حاکمیت باید به رسمیت شناخته شده و حفظ شود.

مشروح گفتگو با این فعال سیاسی اصولگرا را از اینجا بخوانید.

🌐 @donyayebourse_com
1
🔴 طرح تسهیل حمل‌ونقل تجاری؛ کاهش رسوب کالاها در بنادر کلید خورد

مدیر کل دفتر آماد و پشتیبانی سازمان توسعه تجارت ایران، ضمن اشاره به ارسال طرح سازمان توسعه تجارت ایران به هیات دولت به‌منظور به حداقل رساندن فرآیندهای تجاری، بر کاهش زمان رسوب کالاها در گمرکات تاکید کرد.

سید علی امامی با اشاره به پیامدهای اقتصادی جنگ تحمیلی 12 روزه، اظهار داشت: در این مدت توانسیتم ارزیابی درستی از توان زیرساخت‌های اقتصادی خود داشته باشیم؛ خوشبختانه در حوزه واردات و صادرات کالا اتفاق خاصی رخ نداد و روند تجارت به‌صورت متعارف از پایانه‌های مرزی، مسیر بنادر در حال انجام بود؛ همچنین در این مدت توقف کامیون‌ها به حداقل رسید و بار و محموله‌ها در مدت زمان کوتاه به بنادر می‌آمدند و تخلیه می‌شدند. به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، وی با تاکید بر اینکه روند ترخیص کالاهای اساسی در این مدت تسریع پیدا کرد، افزود: توانایی حمل‌ونقل جاده‌ای، ریلی، دریایی متناسب با ظرفیت‌ها مطلوب بود.

امامی از ارسال طرحی از سوی سازمان توسعه تجارت ایران به هیات دولت خبر داد و گفت: هدف این است که توقف کالاها و فرآیندها در حوزه حمل‌ونقل جاده و دریا را به حداقل برسانیم تا با حمل یکسره، بار را تخلیه و به مراکز مصرف رسانده شود و این چنین زمان رسوب و دپو کالاها در بنادر را کاهش بدهیم؛ همچنین در جاده هم پیشنهاداتی ارائه دادیم که در حال بررسی است هدف و برنامه اصلی سازمان توسعه تجارت ایران این است که فرآیندهای تجارت به حداقل رسانده شود.

🌐 @donyayebourse_com
🚘 ناوگان برون‌شهری کشور نونوار می‌شود

همزمان با توجه به کمبود ناوگان اتوبوس در کشور دومین جلسه برای تامین هزار دستگاه اتوبوس برون شهری در دستور کار قرار گرفته است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، براساس این گزارش با توجه به آنکه در جلسات قبلی ستاد اربعین مقرر شده که سه هزار دستگاه اتوبوس برای جابه جایی زائران در نظر گرفته شود بنابراین تمهیدات لازم برای تامین این ناوگان در دستور کار قرار گرفته است.

در همین راستا دومین جلسه تأمین ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس بین‌شهری ناوگان حمل ونقل عمومی برگزار شد که در این جلسه، گزارشی جامع درباره مشخصات فنی و استانداردهای اتوبوس‌های در حال تامین ارائه شد .

همچنین روند همکاری میان صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته (صحا) و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای برای تسریع در روند اجرایی پروژه به بحث گذاشته شد.

🌐 @donyayebourse_com
1
Forwarded from اکوایران
📝 اولین تصویر از رفاه ایرانیان در سال 1403

▫️درآمد سرانه خالص یک ایرانی در سال 1403 معادل 22 میلیون تومان نسبت به سال 1390 کاهش پیدا کرده است.

📌گزارش کامل در وبسایت اکوایران

📺 @ecoiran_webtv
📝 بیانیه ۱۸۰ اقتصاددان و استاد دانشگاه درباره تغییر پارادایم حاکم بر نظام حکمرانی/با دیپلماسی و مذاکره، از ایران محافظت کنید

✳️ جمعی از اقتصاددانان و اساتید دانشگاه با انتشار بیانیه‌ای خطاب به مردم ایران و مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ضمن محکوم ‌کردن تجاوز رژیم جنایتکار اسرائیل به ایران و حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای کشور، خواستار تغییر پارادایم حاکم بر نظام حکمرانی برای برون‌رفت از بحران کنونی شدند.

امضاکنندگان این بیانیه با تاکید بر اهمیت تامین امنیت به‌عنوان نخستین و مهم‌ترین وظیفه هر حکومت و در همین حال، تقدیر از رشادت‌های مردم و نیروهای مسلح و پدیده ارزشمند انسجام ملی در جنگ ۱۲روزه، نسبت به تداوم ناکارآمدی، بی‌اعتمادی، سیاست خارجی منجمد، تبعیض‌ها و بی‌عدالتی‌ها هشدار دادند.

✳️ امضاکنندگان با اشاره به «هزینه‌های سنگین جنگ» و «بحران‌های ساختاری در حوزه‌های اقتصاد، سیاست و روابط خارجی»، اصلاحات بنیادین در رویکرد نظام حکمرانی، پایان‌دادن به انحصار رسانه‌ای، تقویت شایسته‌سالاری و آزادی زندانیان سیاسی را به‌عنوان ضرورت‌های تضمین امنیت، ثبات و توسعه ایران معرفی کرده و از دولت درخواست کرده‌اند با در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی و مذاکره سازنده با آمریکا و اروپا از ایران محافظت کند.

این گروه همچنین خواستار خروج نیروهای نظامی از اقتصاد و بازنگری در سیاست‌های ارزی و مالی برای مقابله با رانت‌جویی، فساد و احیای اعتماد عمومی شده‌اند.

✳️ متن کامل بیانیه

🌐 @donyayebourse_com
6
📝 رمزگشایی از مدیریت بازار مالی؛ کلیدهای حفظ ثبات بازار ارز در شرایط جنگی

✳️ اسرائیل بامداد روز جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ به ایران حمله کرد و با ترور فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای شیپور جنگ را در ایران نواخت؛ این جنگ تحمیلی ۱۲ روز طول کشید و در نهایت آتش‌بس میان تهران و تل‌آویو اعلام و جنگ وارد منطقه خاکستری شد.

بازار ارز در هنگام شروع جنگ جهشی رو به بالا را تجربه کرد و فراتر از نیمه کانال ۹۰ هزار تومان رفت؛ ولی با آتش‌بس انتظارات تورمی تعدیل شد و اقدامات نظارتی بانک مرکزی و عرضه ارز هم به تعدیل قیمت‌ها در بازار کمک کرد.اکنون قیمت دلار کمتر از سقف خود از زمان شروع جنگ معامله می‌شود و در حال حرکت نوسانی برای رسیدن به محدوده تعادلی جدید است.

✳️ در جنگ لازم است که تراز تجاری به‌خوبی مدیریت و کنترل شود؛ به‌طور کلی کسری تراز تجاری، ذخایر ارزی را مصرف می‌کند و این روند برای بازار ارز مطلوب نیست. بنابراین در شرایط جنگی بهتر است تا مصارف به شکلی کنترل شود که مازاد تراز تجاری شکل بگیرد؛ یعنی میزان صادرات کشور از واردات بیشتر شود و بر منابع ارزی اضافه شود.

گزارش کامل در وبسایت اکوایران

🌐 @donyayebourse_com
📝 شانس ایران در بریکس؛ تهران در جست‌وجوی راهی برای کاهش فشار اقتصادی

✳️ در حالی که جمهوری اسلامی ایران جنگی 12 روزه را با اسرائیل پشت سر گذاشته است، دوستان جدیدی در سایر نقاط جهان خارج از خاورمیانه پیدا کرده است. ایران از روز یکشنبه به اجلاس گروه بریکس در ریو دوژانیرو پیوسته است که کشورهایی چون برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی نیز در آن حضور دارند. براساس تحلیلی از نیویورک تایمز، این شرایط شانسی برای ایران است تا نشان دهد در حالی‌که در پی برنامه هسته‌اش با تحریم و تهدیدهای نظامی روبه‌روست، متحدانی در جهان دارد.

پس از آن‌که اسرائیل و ایالات متحده آمریکا ماه گذشته حملات نظامی را علیه ایران انجام دادند، گروه بریکس در بیانیه‌ای نگرانی عمیق خود را ابراز کرد و این حملات را نقض قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل متحد خواند. با این حال، این گروه که کشورهای عضو آن بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، از انتقاد صریح از آمریکا و اسرائیل خودداری کرده است.

✳️ مشروح گزارش در وبسایت اکوایران

🌐 @donyayebourse_com
📝 نشانه‌های نااطمینانی در بازار سرمایه؛ دلار و طلا منفی شدند

✳️ در اولین روز پس از تعطیلات محرم و بازگشایی بازارها در حالی‌که بر اساس رفتار رکوردی بازار در این ایام، اصلاح آن منطقی به‌نظر می‌رسید؛ شاخص کل بورس تهران دوشنبه -16 تیرماه- افزایش ۱۹ هزار و ۸۷۰ واحدی را ثبت کرد، ۲۵۱ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام و حق تقدم خارج شد و شاخص کل هم‌وزن منفی شد تا بازار سهام همچنان نشانه‌هایی از تردید را روی تابلوی خود منعکس کند‌.

با توجه به تعدیل بازار سهام ارزش معاملات خرد بازار سهام و حق تقدم بدون احتساب صندوق‌های سهامی تا محدوده پنج هزار میلیارد تومان در بازار سهام کاهش پیدا کرد حقیقی‌ها در روز گذشته ۲۵۱ میلیارد تومان پول از سهام و حق تقدم بدون احتساب صندوق‌های سهامی خارج کردند.

✳️ همچنین با کاهش صف‌های فروش و تعدیل انتظارات منفی ارزش معاملات خرد در بازار سهام کاهش پیدا کرد، چراکه در بازار متعادل دیروز نیاز به ورود سنگین حقوقی وجود نداشت. در روز قبل صندوق‌های طلا هم مانند سهام کاهش ارزش معاملات خرد را ثبت کردند و برای دومین روز متوالی پول حقیقی از صندوق‌های طلا خارج شدند.

در چنین شرایطی، فقط صندوق‌های درآمد ثابت ورود پول حقیقی را ثبت کردند. ارزش معاملات خرد صندوق‌های درآمد ثابت حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان بود و ۴.۹ همت پول وارد صندوق‌های درآمد ثابت شد که منعکس‌کننده کاهش نگرانی از ریسک‌های سیستماتیک در بازار سهام و طلا است، ولی هنوز معامله‌گران در رابطه با سهام و‌ طلا محتاطانه رفتار می‌کنند.

✳️ دیروز دلار تهران کانال ۹۰ هزار تومانی را از دست داد و تا محدوده ۸۸ هزار و ۶۵۰ تومان کاهش پیدا کرد؛ درهم امارات هم با کاهش ۹۰۰ تومانی مواجه شد، و با از دست دادن کانال ۲۴ هزار تومانی در محدوده ۲۳ هزار و ۸۵۰ تومان دفتر معاملات را بست. همچنین در روز گذشته حباب درهم ۱۰۲۴ تومان منفی شد.

تتر نیز پایین‌تر از دلار تهران در معاملات دیروز معامله شد و پس از تعطیلی بازار در معاملات شبانه هم کاهش پیدا کرد و در صبح امروز در محدوده ۸۷ هزار و ۳۰۰ تومان قرار گرفت.

✳️ بعد از تاسوعا و عاشورا غالبا بازار ارز دچار رکود می‌شود و در روز قبل هم انتشار مصاحبه رئیس‌جمهوری با تاکر کارلسون در شرایط رکودی بازار به اصلاح بیشتر دلار کمک کرد.

گزارش کامل


🌐 @donyayebourse_com
1
📝 بانک‌های مرکزی چه بلایی بر سر پول می‌آورند؟

✳️ نظام پولی سالم، نظیر سایر نهادهای بازار، باید بر پایه انتخاب آزاد و رقابت نهادی شکل بگیرد، نه تصمیمات متمرکز دولتی. پول چیزی نیست که توسط دولت ایجاد شده باشد، بلکه برآمده از فرآیندهای انتخابی و نهادی بازار است. بانک‌های مرکزی با فرضِ دانش کامل در مورد تقاضا برای پول و سطح بهره، خود را جایگزین بازار کرده و کارایی آن را تضعیف می‌کند.

به طور کلی، اطلاعات اقتصادی در سطح گسترده‌ای در جامعه و میان افراد پراکنده است و هیچ نهاد متمرکزی نمی‌تواند آن را تماماً درک یا مدیریت کند.

✳️ یکی از انتقادات اصلی به بانک‌های مرکزی، تعیین نرخ بهره به‌صورت دستوری است. در دوره‌های مختلف و در کشورهای گوناگون، این نهاد نرخ بهره را با هدف تحریک رشد اقتصادی کاهش داده است، اما این سیاست، سیگنال‌های نادرست به بازار ها ارسال می‌کند.

نرخ بهره پایین دستوری، سرمایه‌گذاران را به پروژه‌هایی سوق می‌دهد که تنها در صورت ادامه این نرخ پایین سودآور هستند؛ اما این نرخ‌ها پایدار نیستند و در نتیجه، پروژه‌ها به شکست می‌انجامند. این چیزی نیست جز تداوم همان چرخه‌های رونق و رکود ناشی از مداخله پولی که در یکی از مهم‌ترین مقاطع تاریخی، در جریان بحران مالی 2008 نیز تجربه شد.

✳️ افزایش شدید پایه پولی و سیاست تسهیل کمی نه تنها به بهبود واقعی اقتصاد کمکی نکرد، بلکه منابع را از مسیر طبیعی‌شان منحرف کرد. بنابراین، نرخ بهره باید بازتابی از ترجیحات زمانی واقعی مردم باشد، نه خروجی جلسات بانک مرکزی. افزایش نقدینگی بدون اصلاحات ساختاری، همانند تزریق مُسکن به بیمار است. ممکن است درد را کاهش دهد، اما مشکل را عمیق‌تر می‌کند. فدرال رزرو آمریکا نیز با این سیاست، تنها زمان سقوط بعدی را به تأخیر انداخت.

در نتیجه، چالش اصلی پولی، نه حجم پول بلکه انعطاف‌پذیری نهادی برای پاسخ به تغییرات در ترجیحات پولی مردم است. این کار نه با سیاست‌گذاری، بلکه با آزادی در تولید و رقابت میان پول‌ها ممکن است. در این رویکرد، بانکداری آزاد با پشتوانه طلا یا سایر دارایی‌های واقعی، راه‌حلی نهادی برای ثبات پولی معرفی می‌شود.

✳️ گزارش کامل را در وبسایت اکوایران بخوانید

🌐 @donyayebourse_com
2
📝 گردشگری نوین در بوتان؛ وقتی رمزارز، ویزای ورود می‌شود!

✳️ بوتان در حال ادغام پرداخت‌های کریپتو در زیرساخت‌ گردشگری خود است تا بتواند به مدرن‌سازی اقتصادی اقدام و گردشگران جوان و دیوانه‌ تکنولوژی را جذب کند.

به نوشته کوین تلگراف، در یک گفت‌وگو در جریان تور کریپتوی صرافی رمزارز بایننس در بوتان، دامچو رینزین، مدیر وزارت‌خانه گردشگری این کشور، به حضار اعلام کرد که بخش گردشگری بوتان به‌دلیل زیرساخت‌های مربوط به پرداخت، مدت‌هاست که دچار چالش شده است.

✳️ در 7 می (17 اردیبهشت)، «بایننس پِی» شراکت خود را با بانک محلی DK بوتان آغاز کرد تا به کاربران اجازه دهد هزینه‌های خود در این کشور را با استفاده از ارز دیجیتال پرداخت کنند. رئیس بانک DK اعلام کرده است حدود هزار بازرگان در سراسر این کشور این روش پرداخت را قبول کرده‌اند.

مدیر وزارت گردشگری بوتان گفته نظر گردشگران درباره حواله‌های بانکی DK که در بوتان استفاده می‌شود، مثبت نیست زیرا آن‌ها معتقدند این روش پرداخت برای گذشته است.

✳️ گزارش کامل در وبسایت اکوایران

🌐 @donyayebourse_com
1
📈 سرخ‌پوشی دوباره بازار سرمایه؛ داستان خروج نقدینگی از بورس ادامه دارد

✳️ بازارسرمایه در نیمه نخست روز سه شنبه -17 تیرماه 1404- با افت محسوسی همراه بود؛ به نحوی که شاخص کل بورس ریزش 47 هزار واحدی را تجربه کرد.

در این بین، 93 درصد نمادهای بورسی منفی بودند و تنها 7 درصد مابقی مثبت معامله شدند؛ به عبارتی 57 نماد مثبت وجود داشت و 798 نماد دیگرمنفی بودند.

✳️ در 90 دقیقه ابتدایی بازار امروز همچنین شاهد خروج پول حقیقی از تالار شیشه‌ای و صندوق کالایی بودیم ولی در مقابل نقدینگی وارد صندوق بادرآمد ثابت شده است.

#بورس_تهران

🌐 @donyayebourse_com
📝 ممنوعیت واگذاری حساب بانکی و ابزارهای پرداخت به سایر افراد

✳️ روابط عمومی بانک توسعه صادرات، بانک مرکزی در این اطلاعیه تأکید کرده است: در صورت واگذاری حساب یا ابزارهای پرداخت به اشخاص دیگر، دارنده اصلی باید بلافاصله نسبت به قطع دسترسی افراد غیرمرتبط و خلع ید آنان اقدام نماید تا از تبعات و مسئولیت‌های قانونی ناشی از این اقدام مصون بماند.

این گزارش می افزاید: عدم رعایت این دستورالعمل‌ها، ممکن است منجر به شمول ضمانت اجراهای قانونی و قضایی علیه شخص دارنده حساب یا ابزار پرداخت شود.

✳️ همچنین در این بخش‌نامه نسبت به واگذاری حساب و ابزارهای مالی به اتباع خارجی یا افراد دارای فعالیت‌های غیرمجاز، هشدار جدی داده شده است؛ چرا که چنین اقداماتی می‌تواند زمینه‌ساز جرایم مالی و تخلفات بانکی شود.

🌐 @donyayebourse_com
1
📝 پشت صحنه دیدار سوم ترامپ و بی‌بی در کاخ سفید؛ سه سناریوی احتمالی

✳️ نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، تا ساعاتی دیگر برای سومین بار در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، به کاخ سفید خواهد رفت. این روز همچنین مصادف است با بیست‌و‌یکمین ماه از جنگ اسرائیل علیه غزه. هدف این سفر هنوز نامشخص است و گمانه‌زنی‌های زیادی در جریان است: آیا ترامپ و نتانیاهو قصد دارند آتش‌بس واقعی در غزه را اعلام کنند؟ آیا سوریه به توافق‌نامه‌های ابراهیم خواهد پیوست؟ یا اینکه ممکن است ترامپ مجوز اقدام نظامی گسترده‌تری از سوی اسرائیل علیه ایران را بدهد؟

پیش از سفر نتانیاهو، ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال یک اولتیماتوم منتشر کرد و مدعی شد که اسرائیل با یک آتش‌بس ۶۰ روزه موافقت کرده است. او از حماس خواست که این شروط را بپذیرد و هشدار داد که اگر نپذیرد «اوضاع بدتر خواهد شد». هدف ترامپ از این اظهارات، اعمال فشار بر حماس بود؛ در ادامه روایتی دیرینه که این گروه را مانعی بر سر راه صلح معرفی می‌کند.

✳️ گزارش کامل در وبسایت اکوایران

🌐 @donyayebourse_com
📝 دریای سرخ دوباره غرق در آتش؛ بازگشت غرب در لحظه حساس؟

✳️ ارتش اسرائیل بامداد دوشنبه حملات هوایی‌ای را به بنادر و تأسیسات تحت کنترل حوثی‌ها در یمن انجام داد و حوثی‌ها نیز در پاسخ موشک‌هایی به سمت اسرائیل شلیک کردند.

این حملات پس از حمله‌ای در روز یکشنبه انجام شد که یک کشتی با پرچم لیبریا را در دریای سرخ هدف قرار داد. این کشتی دچار آتش‌سوزی شد و آب به داخل آن نفوذ کرد و در نهایت خدمه مجبور به ترک کشتی شدند.

✳️ به گزارش واشنگتن‌پست، شبهه‌ها درباره حمله به کشتی باری تحت مالکیت یونان با نام مجیک سیز بلافاصله متوجه حوثی‌ها شد؛ به‌ویژه آن‌که یک شرکت امنیتی اعلام کرد به نظر می‌رسد قایق‌های بدون‌سرنشین حامل بمب پس از آن‌که کشتی با سلاح‌های سبک و آرپی‌جی هدف قرار گرفت، به آن برخورد کرده‌اند. رسانه‌های وابسته به حوثی‌ها از حمله گزارش دادند، اما مسئولیت آن را برعهده نگرفتند. معمولاً ساعت‌ها یا حتی چند روز طول می‌کشد تا آنها مسئولیت یک حمله را بپذیرند.

گزارش کامل

🌐 @donyayebourse_com
📝 نقش دامنه نوسان در بورس؛ نظم‌‌‌ بخش یا نوسان‌‌‌ ساز؟

✳️ در سال گذشته، تصمیم سازمان بورس مبنی بر کاهش دامنه نوسان از ۷ درصد به ۳ درصد، در حالی که شاید با نیت جلوگیری از نوسانات شدید و حمایت از سهامداران خرد اتخاذ شد، اما اکنون و به‌‌‌ویژه در شرایط خاص کنونی، بیشتر از آنکه کارکرد حمایتی داشته باشد، به عاملی برای قفل شدن معاملات و کاهش نقدشوندگی بدل شده است.

در روزهای اخیر، خبرهایی مبنی بر حمایت‌‌‌های حقوقی‌‌‌ها و صندوق‌ها از بازار منتشر شده است. به عنوان نمونه، تزریق منابع از سوی صندوق تثبیت بازار سرمایه یا ورود بازارگردان‌‌‌ها به برخی نمادها، تلاش‌‌‌هایی بوده که برای بازگرداندن تعادل صورت گرفته است. هم‌‌‌زمان، برخی مقامات نیز از لزوم «بازنگری در دامنه نوسان» سخن گفته‌‌‌اند، اما همچنان رویکرد غالب، تداوم محدودیت‌‌‌های قبلی و پرهیز از ریسک‌‌‌پذیری در سیاستگذاری است.

✳️ اینجاست که تناقض در مواضع مشخص می‌شود: از یک‌‌‌سو دولت و سازمان بورس ادعای کاهش مداخله و تمایل به سازوکار بازار دارند، اما از سوی دیگر، ابزاری چون دامنه نوسان را به شکل سختگیرانه حفظ کرده‌‌‌اند. این در حالی است که خود دامنه نوسان یکی از شاخص‌‌‌ترین جلوه‌های مداخله‌‌‌ در فرآیند آزاد کشف قیمت است.

مدافعان دامنه نوسان، آن را سپری برای جلوگیری از ریزش‌‌‌های هیجانی می‌‌‌دانند و معتقدند که در شرایط نبود بازارگردان حرفه‌‌‌ای و ابزارهای پوشش ریسک، حذف این ابزار می‌تواند منجر به سقوط آزاد قیمت‌‌‌ها شود.

✳️ در سوی دیگر، منتقدان آن بر این باورند که دامنه نوسان باعث ایجاد صف‌‌‌نشینی، تاخیر در کشف قیمت و رفتارهای غیرعقلایی در بازار می‌شود.

تجربه بازگشایی خساپا به‌‌‌خوبی نشان داد که هر دو گروه، بخشی از واقعیت را بیان می‌‌‌کنند. حذف دامنه نوسان اگر در بستر آماده (بازار با نقدشوندگی بالا، تحلیل‌‌‌پذیری، حضور بازارگردان قوی و روان‌شناسی آرام) انجام شود، می‌تواند کشف قیمت را تسریع کند. اما در بازار نااطمینان، بی‌‌‌اعتماد و هیجانی، حذف این ابزار به‌‌‌تنهایی نه‌‌‌تنها کارساز نیست، بلکه بحران‌‌‌آفرین است.

✳️ گزارش کامل در وبسایت اقتصادنیوز

🌐 @donyayebourse_com
1
2025/07/11 22:30:47
Back to Top
HTML Embed Code: