Telegram Web Link
Shoemaker--Christmas in the Qur'an.pdf
232.7 KB
#راوی (۱)
#منابع_پادکست

🔹مقالۀ اصلی پادکست یکم
استیون شومیکر، «کریسمس در قرآن: گزارش قرآن از تولد مسیح و روایات ناحیۀ فلسطین»، مطالعات اورشلیم دربارۀ زبان عربی و اسلام، ۲۸ (۲۰۰۳)، ص۱۱-۳۹.

Stephen J. Shoemaker, "Christmas in the Qur'an. The Qur'anic Account of Jesus' Nativity and Palistinian Local Tradition," Jerusalem Studies in Arabic and Islam, 28 (2003), pp. 11-39.

@doornamaa
Ray--August 15 and the Development of the Jerusalem Calendar.pdf
17.2 MB
🔹رسالۀ دکتری والتر ری
والتر ری، مورخ مسیحیت اولیه در دانشگاه ایلینوی جنوبی، در سال ۲۰۰۰ از رسالۀ دکتری خود با نام «۱۵ آگوست و تطور تقویم اورشلیم» دفاع کرد. او در این رساله با بررسی لایه‌های مختلف تقویم اورشلیم از نظرگاه تطور زمان‌مند آیین‌ها و مناسک دینی، توانسته است تغییر و تحولات زمان‌مند آیین‌های مذهبی اورشلیم را در قرون اولیۀ میلادی به دست آورد.

Walter D. Ray, August 15 and the Development of the Jerusalem Calendar, PhD diss., University of Notre Dame, 2000.

@doornamaa
Avner_The_Dome_of_the_Rock_in_Lightt_of_the_Development_of_Concentric.pdf
3.2 MB
🔹مقالۀ رینا آونر
رینا آونِر، باستان‌شناس سازمان باستان‌شناسی اسرائیل، یکی از باستان‌شناسانی است که کاوش‌های بسیاری دربارۀ کلیسای کاتیسما انجام داده و گزارش‌‍‌های متعددی از او در این باره منتشر شده است. او در این مقاله شباهت‌ها و تفاوت‌های معماری قبةالصخره را با بناهای حومۀ اورشلیم به‌ویژه کلیسمای کاتیسما بررسی کرده است. در این مقاله (ص۴۳) تصویری واضح از موزاییک کشف‌شده در کلیسای کاتیسما با نقش درختان خرما روی آن آمده است.

Rina Avner, "The Dome of the Rock in Light of the Development of Concentric Martyria in Jerusalem: Architecture and Architectural Iconography," Muqarnas, 27 (2011), pp. 31-50.

@doornamaa
▪️خیلی دور، خیلی نزدیک
گفت‌وگو با پژوهشگران ایرانیِ خارج از مرزها
به میزبانیِ زهیر میرکریمی (ملبورن)

🔹 نشست نهم
سلف‌گرایی شیعی در ایران
با حضور محمد فضل‌هاشمی

🔻پنج‌شنبه ۱۴ دی / ۴ ژانویه
ساعت ۲۱ تهران / ۱۸:۳۰ اروپای مرکزی/ ۴:۳۰ آدینۀ ملبورن

✔️ در صفحۀ اینستاگرام دورنما:
https://www.instagram.com/doornamaaa/

#خیلی_دور_خیلی_نزدیک
#محمد_فضل‌هاشمی
#سلف‌گرایی_شیعی
#اصلاحات_شیعی
#دورنما_ببینیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

▪️ سلف‌گرایی شیعی در ایران
      گفت‌وگو با #محمد_فضل‌هاشمی
 
🔹محمد فضل‌هاشمی (متولد ۱۳۴۰، تهران) در ۱۹۷۷، در شانزده سالگی، به سوئد رفت و در ۱۹۹۴ از رسالۀ دکتری‌اش با موضوع اندیشۀ سیاسی غزالی در دانشگاه اومئو دفاع کرد. او تا ۲۰۱۲ استاد تاریخ اندیشه‌ها در این دانشگاه بود و در حال حاضر استاد الهیات و فلسفۀ اسلامی در دانشگاه اوپسالا است. فضل‌هاشمی در طی سی سال گذشته ده‌ها کتاب و مقاله به زبان‌های سوئدی و انگلیسی دربارۀ اندیشۀ دینی‌ و ‌سیاسی در اسلام و جوامع مسلمان منتشر کرده است. بخش مهمی از پژوهش‌های اخیر او به بررسی تحولات ‌سیاسی‌ـ‌مذهبی در ایران معاصر اختصاص دارد.

🔹فضل‌هاشمی ساکن استکهلم است و در نهمین نشست «خیلی دور، خیلی نزدیک» به پرسش‌های دورنما دربارۀ مفهوم سلف‌گرایی و مصادیق آن، سلف‌گرایان شیعی در ایران، شریعت سنگلجی و میراث فکری او، و نسبت اندیشۀ سنگلجی با تحولات سیاسی ـ مذهبی ایران معاصر پاسخ خواهد داد. میزبان گفت‌وگو زهیر میرکریمی، دین‌پژوهِ ساکن ملبورن، است.

Photo Credit: Mikael Wallerstedt

#دورنما_ببینیم
#مطالعات_آکادمیک_اسلام
#رسانۀ_مستقل_اسلام‌پژوهی

@doornamaa
CV-Mohammad Fazlhashemi 2023.pdf
389.6 KB
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)
#معرفی_مهمان

🔹#محمد_فضل‌هاشمی، علاوه بر تدریس و عضویت در هیئت علمی دانشگاه، آثار متعددی عمدتاً به سوئدی و نیز به انگلیسی منتشر کرده است. گزیده‌ای از مهم‌ترین عناوین در رزومۀ مفصل او در ادامه خواهد آمد.

🔹عنوان برخی کتاب‌های اخیر او از این قرارند: «ایران میان سه انقلاب: الگوها و ضدالگوها» (در دست انتشار، ۲۰۲۴)؛ «سلف‌گرایی شیعی؟» (۲۰۲۲)؛ «دوران پویای میانیِ اسلام: تاریخ اندیشه در اسلام میان دوران طلایی و اسلام سیاسی» (۲۰۱۶)؛ و «بهار عربی: قیام‌های مردمی در خاورمیانه و شمال افریقا» (۲۰۱۳).

🔹موضوع برخی مقاله‌های اخیر او از این قرارند: الهیات بوم‌شناسی اسلامی (۲۰۲۳)؛ جریان‌های افراطی و تکفیری (۲۰۲۲)؛ شیعۀ امامیه یا اثناعشریه (۲۰۲۱)؛ نقد سازندۀ دین و اسلام (۲۰۱۹)؛ ارتباط تصمیم سیاسی و استدلال دینی (۲۰۱۶). او در سال‌های دور چند مقالۀ فارسی نیز عمدتاً در حوزۀ غرب‌شناسی در برخی نشریات ایرانی نظیر «نامۀ فرهنگ» منتشر کرده است.


🔻گفت‌وگوی زندۀ زهیر میرکریمی با محمد فضل‌هاشمی را پنج‌شنبه ۱۴ دی ساعت ۲۱ تهران در صفحۀ اینستاگرام ما ببینید.

#دورنما_ببینیم
#رسانۀ_مستقل_اسلامپژوهی

@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

▪️توجیه تصمیم‌های سیاسی از طریق استدلال‌های دینی*
نوشتۀ #محمد_فضل‌هاشمی

🔹دربارۀ ارتباط میان دین و سیاست در جوامع اسلامی از منظرهای بسیار متنوعی بحث کرده‌اند. یکی از این منظرها برآمده از نظریۀ سیاست دینی است که بر اساس آن، اندیشه‌ها و تصمیم‌های سیاسی با حمایت دلایل دینی و الهیاتی توجیه و مشروع‌سازی می‌شوند. فرض محوری در این نظریه آن است که دین قادر است برای کارها و تصمیم‌های سیاسی مجوزهای اخلاقی فراهم بیاورد. این مقاله از ارتباط بین دین و سیاست در بافت شیعی در دورۀ پیشامدرن و اوایل دورۀ مدرن بحث می‌کند و بر نظریۀ سیاست دینی مبتنی است. حرف اصلی مقاله این است که علمای شیعه در دورۀ صفوی (۱۵۳۱-۱۷۳۶) دیدگاه‌های‌شان دربارۀ امور دنیوی سیاست را به‌هدف توجیه هم‌کاری‌شان با شاهان صفوی بر تفسیر قرآن و حدیث و متون شیعۀ امامیه، به‌ویژه اندیشه‌شان دربارۀ امام غایب، مبتنی می‌ساختند. مطابق این نظریه، سیاست دینی درون بافتی ایدئولوژیک نظیر یک دولت‌-ملت و در شرایط تاریخی خاص رخ می‌دهد. مشروعیت‌بخشی دینی به تصمیم‌های سیاسی معمولاً با هویت‌های محلی و تاریخی درهم‌تنیده‌اند. بدین‌ترتیب، ایدئولوژی‌های دینی بازگشت به خود سنت نیستند، بلکه بازسازی ایدئولوژیک سنت برای بافتی جدیدند. پرسش نهایی اما این است که کدام‌یک اول بوده‌اند؟ آیا تفسیرهای دینی بر تصمیم‌های دنیوی و سیاسی تقدم دارند یا برعکس؟ نظریۀ سیاست دینی به این نتیجه می‌رسد که توضیحات و دلایل الهیاتی و دینی برای مشروعیت‌بخشی به سنت‌های اندیشۀ سیاسی و تصمیم‌های دنیوی به کار گرفته می‌شوند نه برعکس.

🔹انديشۀ سياسی علمای شيعه و تلاش‌های آنان در زمينه‌سازی این اندیشه در مباحث كلامی و فلسفی بسيار جالب‌توجه‌ است. با‌این‌حال، مواضع سیاسی آنان در چارچوب رویدادهای تاریخی مشخصی شکل گرفته‌اند. سیاست دینی آنان نیز نتیجۀ سنت منحصر‌به‌فرد اندیشه‌های دینی و سیاسی شیعه بود. بدون اشاره به شرایط خاص اجتماعی و سیاسی و سنت سیاسی شیعه، درک پیشینۀ این افکار دشوار است. همکاری خاص خاندان سلطنتی صفوی و رهبران دینی مهم‌ترین زمینۀ گرایش علمای شیعه به عمل‌گرایی سیاسی بود. حاکمان دنیوی از روی غریزۀ بقا ابتکار این همکاری را به دست گرفتند. قدرت و شکوه آنان نیازمند مبنایی برای مشروعیت بود که در این دورۀ تاریخی اهمیت داشت. همکاری با علما به قدرت آنان مشروعیت دینی می‌بخشید. علما مشارکت خود را با این استدلال توجیه می‌کردند که هم علما و هم جماعت شیعیان را در برابر مخالفان سنی خود محافظت می‌کنند. علمای شیعه حمایت خود از شاهان صفوی را با دلایل مختلف دینی توجیه و مشروع‌سازی می‌کردند. دلایل آنان، که مبتنی بر قرآن و روایات و متون امامیه بود، برای موضع سیاسی‌شان مجوزهای اخلاقی فراهم می‌کرد. آنان نمی‌خواستند به آن سنت شیعه برگردند که بر اساس آن قدرت دنیوی باید متعلق به علما باشد، چون منتظر امام غایب بودند. کار آنان در واقع بازسازی ایدئولوژیک سنت شیعه برای بافتی جدید بود. آنان تأکید می‌کردند که این هم‌کاری برای مردم عادی شیعه بسیار سودمند است و به گسترش اسلام شیعی و تحکیم نهادهای شیعه کمک می‌کند. هم‌کاری آنان با شاهان صفوی همچنین به علما قدرت دنیوی بزرگی می‌بخشید، زیرا هم صلاحیت انحصاری در امور دینی و حق اخذ مالیات‌های دینی را به دست می‌آوردند و هم در امور نظام قضا و آموزش و رفاه اجتماعی صلاحیت می‌یافتند. در این هم‌کاری هر دو طرف سود می‌بردند. 


* متن بالا ترجمۀ بخش آغازین و انجامینِ این مقاله است:
Mohammad Fazlhashemi, ”Justifying political decisions through theological arguments”, Studia Theologica, 2016, Vol. 70 (2), pp. 179–198.


@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)
#معرفی_مهمان

🔹«سلف‌گرایی شیعی؟»، آخرین کتاب منتشرشده از #محمد_فضل‌هاشمی، دربارۀ جریانی فکری در شیعۀ امامیه در ایران است با تمرکز بر اندیشۀ #شریعت_سنگلجی (۱۲۷۱-۱۳۲۲)، که با متهم کردن شیعیان به شرک و خرافات، از برخی عقاید آنان انتقاد کرد. نویسنده به بررسی این موضوع می‌پردازد که آیا این انتقادها حاصل تأثیر افکار سلفی سنی بر کلام شیعی است یا نتیجۀ نزاع کلامی درونیِ امامیه. او ویژگی‌های این جریان فکری و میراث آن را تا سال‌های اخیر در ایران بررسی می‌کند.

🔹پرسش‌های نهمین نشست دورنما عمدتاً دربارۀ محتوای این کتاب و میراث شریعت سنگلجی است. برای آمادگی بیشتر قبل از حضور در نشست، خواندن و شنیدن مطالب زیر پیشنهاد می‌شود:

۱. «شریعت سنگلجی: مصلح کبیر یا رهبر گم‌شدگان؟»، معرفی دورنما از کتاب «اصلاحات شیعی در ایران» اثر علی رهنما
متن در وبسایت | صوت در تلگرام

۲. «شریعت سنگلجی: روحانی اصلاح‌گرای دورۀ رضاشاه»
، مقاله‌ای از یان ریشار، ترجمۀ مهرداد عباسی
متن در تلگرام ‌| آکادمیا

۳. «قرآن‌شناسی شریعت سنگلجی»، گفتاری از مهرداد عباسی
صوت در تلگرام | آپارات | یوتوب

@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

▪️سنگلجی، اسلام آغازین و دنیای مدرن*
نوشتۀ #محمد_فضل‌هاشمی

🔹در پی جهانی‌شدن مدرنیته، اندیشه‌‌های جدید در عرصه‌های گوناگون نظام‌های حاکم در کشورهای اسلامی را به چالش ‌کشیدند. بسیاری از متفکران مسلمان به دنبال پاسخ به این پرسش بودند که چرا مسلمانان در مقایسه با اروپا عقب مانده‌اند؟ پیش‌روی‌های قدرت‌های استعماری توازن قدرت نظامی و سیاسی را به زیان کشورهای مسلمان تغییر داده بود. در چنین شرایطی، متفکران مسلمان پیشنهادهای مختلف خود را برای پاسخ به این چالش‌ها و حل این بحران‌ها در کشورهای مسلمان ارائه کردند. برخی می‌خواستند زمان را به ابتدای اسلام برگردانند و برخی دیگر در پی ارائۀ تفسیرهای جدیدی از متون اساسی اسلام بودند. انتخاب سنگلجی اما ترکیبی از الگوها بود. او مجذوب ایدۀ آرمان‌شهری اسلام آغازین شد و تفسیرهایی جدید بر مبنای این ایده‌آل ارائه کرد. هم‌زمان، او می‌خواست تفسیرهایش را با چالش‌های عقلانیت مدرن سازگار کند و این امر موجب شد جنبه‌هایی از کلام شیعی را که در تضاد با عقلانیت مدرن می‌دید کنار بگذارد.

🔹سنگلجی نوعی گفت‌وگوی انتقادیِ درونی با سنت رایج شیعی انجام داد. از منظر کلامی-تاریخی، حمله‌های شدید او به مفاهیم اعتقادی و مناسک امامیه نسبت به مسائلی بود که در بحث‌های عمومی مسلمانان در دورۀ میان دو جنگ جهانی رواج داشتند. تفکر سنگلجی گواهی روشن از تأثیر تفکر وهابی و سلف‌گرایانه بود. او نقدی درونی ارائه کرد که برخی کاستی‌ها و تناقض‌ها در سنت کلامی امامیه را برجسته می‌کرد. اگرچه او آماج انتقادهای گسترده، تهدید به تکفیر و تهدید به مرگ قرار گرفت، اما هرگز از مواضع خود عقب‌نشینی نکرد. نقد درون‌دینیِ او در نهایت راهنمایی برای موجی از صداهای انتقادی و نقدهای درون‌دینیِ جدید بر سنت کلامی رایج در امامیه بود. ایده‌های سنگلجی در آثار چند تن از متفکران امامیه ریشه دوانید و منجر به پیدایش سنت‌های فکری جدید در کلام امامیه شد. بخشی از این تأثیر تمایل به بازگشت به سنت توحیدی در اسلام و دوری از تصورات خرافی و شرک‌آمیز بود؛ سنگلجی همچنین به تعریفی جدید از عقلانیت در کلام امامیه کمک کرد که مرزبندی دقیقی با تفکر فلسفی و عرفانی داشت. او همچنین در پی شکستن سنت کلامی‌ای بود که بر اساس تکرار تفسیرهای نسل‌های پیشین متکلمان امامیه ساخته شده بود. از دیگر نتایج اندیشۀ سنگلجی ظهور تفکر سیاسی رادیکال بود. طرف‌داران این سنت فکری رادیکال تفسیرهای کاملاً جدیدی از قرآن و سنت ارائه کردند و با الهام از ایدئولوژی‌های چپ رادیکال مؤمنان را ترغیب کردند تا از طریق اسلحه و انقلاب اجتماعی، جامعۀ بی‌طبقۀ توحیدی بسازند.

🔹سنگلجی می‌خواست محتوا و روش‌شناسی سنت غالب کلامی در شیعۀ امامیه را تغییر دهد. این امر از طریق گفت‌وگوی انتقادی درونی با سنت کلامی رایج شیعی محقق می‌شد. تحولی که سنگلجی بخشی از آن بود، به‌وضوح نوعی تحول سنت‌های دینی است، سنت‌هایی ـ که به تعبیر مک‌اینتایر ـ در طول زمان از طریق گفت‌وگوی پیوسته دربارۀ معنا، هدف و میانجی‌گریِ همیشگی‌شان ساخته شده‌اند. به‌گفتۀ او، این اختلاف‌نظرها در چارچوب نقاط عزیمت مشترک سنت را می‌توان نشانه‌ای از «حیات» و «تناسب» آن سنت توصیف کرد.

🔹تفکر سنگلجی و افراد الهام‌گرفته از او آشکارا نشان‌دهندۀ واکنش‌های شیعۀ امامیه به جهانی‌شدن مدرنیته است. از ویژگی‌های این متفکران این است که بر اساس تصویری پیش‌ساخته از شکل اصیل و معتبر اسلام، به دنبال ارائۀ راه‌حل‌هایی برای این چالش‌ها بودند. این گروه طیف وسیعی از مواضع را نمایندگی می‌کردند و در ساخت مستمر سنت در امامیه عمیقاً مشارکت داشتند و دربارۀ معنا، هدف و میانجی‌گری سنت در شیعۀ امامیه گفت‌وگو می‌کردند. کار این گروه به‌خوبی گواه بر «حیات» سنت بود، زیرا مجال زیادی به نقد درون‌دینی می‌داد. اما این‌که آیا تفکر آن‌ها «متناسب» هم بود یا نه، مسئلۀ دیگری است. آن‌ها به چالش‌هایی معاصر پاسخ می‌دادند که اعتقادات‌شان را تا حد زیادی متزلزل کرده بود، اما در جدا کردن خود از تصور آرمان‌شهری از اسلام آغازین دچار مشکل بودند. نتیجۀ این امر آن بود که ایده‌های آنان از بسیاری جهات با نوعی آرمان‌شهرگرایی مبهم درآمیخته بود.


* انتخاب عنوان متن از دورنماست و این متن خلاصه‌ای است از ترجمۀ بخش نتیجه‌گیریِ کتاب «سلف‌گرایی شیعی؟»:
Mohammad Fazlhashemi, Shi'ite Salafism?, Palgrave Series in Islamic Theology, Law, and History, Cham: Palgrave Macmillan, 2022, pp.159-161.

#شریعت_سنگلجی
#سلف‌گرایی_شیعی
#دورنما_ببینیم
#رسانۀ_مستقل_اسلام‌پژوهی

@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

#گزارش_نشست

🔹نهمین نشست از مجموعۀ «خیلی دور، خیلی نزدیک» در حضور جمعی از مخاطبان و همراهان دورنما و با میزبانی زهیر میرکریمی شب گذشته (چهاردهم دی) در اینستاگرام برگزار شد. در این نشستِ حدوداً دوساعته، #محمد_فضل‌هاشمی دربارۀ رویکرد الهیاتی و دانشگاهی در سوئد، آخرین اثرش با عنوان «ایران میان سه انقلاب»، سلف‌گرایی سنی و تفاوت آن با #سلف‌گرایی_شیعی، و زندگی و اندیشۀ #شریعت_سنگلجی توضیحاتی داد. او همچنین به ارزیابی برخی آثار تألیف‌شده دربارۀ سنگلجی پرداخت و از ارتباط سلف‌گرایی شیعی با مبانی انقلاب پنجاه‌وهفت سخن گفت. بخش کوتاه پایانی نشست نیز به طرح پرسش‌های حاضران اختصاص یافت.

✔️ اکنون ویدئوی کامل این گفت‌وگو در اینستاگرام دورنما قابل مشاهده است. نسخه‌های صوتی و تصویریِ تدوین‌شدۀ این گفت‌وگو طی روزهای آینده در حساب‌های کاربری دورنما در فضای مجازی منتشر خواهند شد و خبر انتشار آنها از همین طریق به اطلاع علاقه‌مندان خواهد رسید.

🔻 ویدئوی کامل گفت‌وگو در اینستاگرام


@doornamaa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

🔅 سلف‌گرایی شیعی در ایران
گفت‌وگو با محمد فضل‌هاشمی

✔️ ویدئوی کامل گفت‌وگو (۱۱۲ دقیقه) در:
آپارات دورنما یوتوب دورنما

🔹سنگلجی و خمینی: تقابل و تشابه اندیشه‌ها
در
این برش کوتاه از ویدئوی گفت‌وگو، فضل‌هاشمی نقطۀ تقابل اندیشه‌های شریعت سنگلجی (ز. ۱۲۷۱ش) و روح‌الله خمینی (ز. ۱۲۸۱ش) را انتقادهای تند سنگلجی از برخی عقاید پایه‌ای شیعه نظیر شفاعت و رجعت و ظهور مهدی و البته تقارن این انتقادها با سرکوب روحانیت در دوران رضاشاه می‌داند، که موجب حملۀ تند خمینی به سنگلجی و هم‌فکرانش در کتاب «کشف اسرار» شد. او در بیان تشابه اندیشه‌های این دو عالم شیعی نیز به ترویج ایدۀ ناب‌گرایی دینی و بازگشت به اسلام اولیه و کاربرد عبارت‌هایی چون «اسلام ناب محمدی» از جانب خمینی در اوایل انقلاب ایران اشاره می‌کند. به‌گفتۀ او، در تحلیل تاریخ اندیشه‌ها، لزوماً نباید فردی تمام اندیشه‌های فردی دیگر را پذیرفته باشد، بلکه می‌تواند بخشی را رد و بخشی دیگر را قبول کند و به کار ببندد.

#محمد_فضل‌هاشمی
#شریعت_سنگلجی
#روح‌الله_خمینی
#انقلاب_ایران
#دورنما_ببینیم

@doornamaa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

🔹سبک زندگی سنگلجی و انتقادها از او

فضل‌هاشمی می‌گوید سنگلجی با مناصب دولتی میانه‌ای نداشت و در امور دنیوی فردی ساده‌‌زیست بود، اما در عین حال، در اموری چون اصلاح قوانین خانواده به علی‌اکبر داور، وزیر دادگستری وقت، مشورت می‌داد. به‌گفتۀ او، از نقدهای رایج نسبت به مواضع سنگلجی یکی عدم مخالفت و به‌نوعی تأیید او در قبال سیاست‌های ضدمذهبی رضاشاه ازجمله ممنوعیت عزاداری در محرم است و دیگری آزادی عمل او در برگزاری جلسات و انتشار کتاب‌هایش با وجود ممنوعیت این قبیل فعالیت‌ها برای دیگر روحانیان شیعی در آن دوره. اما باید توجه داشت که سنگلجی هیچ‌گاه با برخی سیاست‌های روشن‌فکرانۀ امثال فروغی دایر بر ایجاد تضاد میان اسلام و ایران هم‌سو نبود، و این هم یکی از نشانه‌های پیچیدگی شخصیت سنگلجی است.

✔️ ویدئوی کامل گفت‌وگو در آپارات | یوتوب

#محمد_فضل‌هاشمی
#شریعت_سنگلجی
#سلف‌گرایی_شیعی
#دورنما_ببینیم

@doornamaa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

🔹ارزیابی پژوهش‌های پیشین دربارۀ سنگلجی

در
این بخش از گفت‌وگو، فضل‌هاشمی می‌گوید در کتاب «سلف‌گرایی شیعی؟» کوشیده است با نگاهی نقادانه نسبت به پژوهش‌های پیشین دربارۀ سنگلجی برخورد کند، چون بیشتر این پژوهش‌ها ـ به‌استثنای آثار یک پژوهش‌گر به زبان فارسی ـ را کاملاً ستایش‌آمیز یافته و با تأکید بر جنبۀ سلف‌گرایی اندیشۀ سنگلجی قصد نقد آن‌ها را داشته است. او می‌گوید بر خلاف ادعای پژوهش‌گران قبلی، نمی‌توانیم سنگلجی را اومانیست یا پروتستان اسلامی بخوانیم، چون هیچ نشانی از آشنایی او با منابع پروتستانتیسم مسیحی در زندگی و آثارش وجود ندارد. در مقابل، سنگلجی با وهابیان و سلفیان در تماس بوده و اندیشۀ او بیش از هر چیز متأثر از دیدگاه‌های سلفی‌ـ‌اجتهادی و فکر وهابی است. بااین‌حال، او دیدگاه‌های عقل‌گرایانه و مدرن‌ هم دارد و اندیشۀ او را باید تلفیقی از همۀ این‌ها دانست.

✔️ ویدئوی کامل گفت‌وگوی زهیر میرکریمی با محمد فضل‌هاشمی با عنوان «سلف‌گرایی شیعی در ایران» را در آپارات دورنما یا یوتوب دورنما ببینید.

#محمد_فضل‌هاشمی
#شریعت_سنگلجی
#یان_ریشار
#علی_رهنما
#دورنما_ببینیم

@doornamaa
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

🔹الهیات دانشگاهی و عبور از ملاحظات فرهنگی و سیاسی

فضل‌هاشمی در این ویدئو دربارۀ تأسیس رشتۀ «الهیات دانشگاهی» در دانشگاه اوپسالا توضیح می‌دهد که رشته‌ای متفاوت با الهیات درون‌دینی و مبتنی بر اصول علمی است و پژوهش‌های آن سه مرحلۀ توصیف، توضیح و نقد را دربردارد. او به‌عنوان نمونه‌ای از این نوع پژوهش‌ها به مقالۀ خودش در باب اکوتئولوژی اسلامی اشاره می‌کند که در آن دیدگاه‌های حسین نصر دربارۀ محیط زیست از نگاه اسلام را از منظری واقع‌گرایانه به چالش کشیده است. فضل‌هاشمی در پاسخ به پرسش زهیر میرکریمی دربارۀ رعایت یا عدم رعایت «ملاحظات فرهنگی و سیاسی» (Political Correctness) در رشتۀ الهیات دانشگاهی، تأکید می‌کند که در این رشته رویکرد نقادانه اولویت دارد و چنین ملاحظاتی کنار گذاشته می‌شوند. ‌

✔️ ویدئوی کامل گفت‌وگو در آپارات | یوتوب

#محمد_فضل‌هاشمی
#الهیات_دانشگاهی
#دانشگاه_اوپسالا
#مطالعات_آکادمیک_اسلام
#دورنما_ببینیم

@doornamaa
Audio
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)

#پادکست

🔅 سلف‌گرایی شیعی در ایران
گفت‌وگوی زهیر میرکریمی با محمد فضل‌هاشمی

🔹این گفت‌وگو پنج‌شنبه ۱۴ دی ۱۴۰۲ به‌صورت زنده از صفحۀ اینستاگرام دورنما پخش شده است.

✔️ این پادکست را در حساب کاربری #رادیو_دورنما در اپلیکیشن‌های معتبر پادکست‌خوان نظیر کست‌باکس و شنوتو هم می‌توانید بشنوید.

#محمد_فضل‌هاشمی
#دورنما_بشنویم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹)
#گزیدۀ_نشست

▪️هفتۀ گذشته در شب پانزدهم دی (مصادف با هشتادمین سال‌روز درگذشت شریعت سنگلجی)، دورنما نشستی برگزار کرد با عنوان «سلف‌گرایی شیعی در ایران» با حضور محمد فضل‌هاشمی. در این فرسته می‌توانید بخش‌های برگزیده از ویدئوی این نشست را در تلگرام و اینستاگرام دورنما ببینید.

🔸
الهیات دانشگاهی و عبور از ملاحظات فرهنگی و سیاسی
مشاهده در تلگرام (۴:۳۰ دقیقه)

🔸تقسیم‌بندی گروه‌های سلفی و بیان شاخصه‌های آن‌ها
مشاهده در اینستاگرام (۴:۱۳ دقیقه)

🔸شخصیت پیچیدۀ سنگلجی و دشواری تعیین گرایش او
مشاهده در اینستاگرام (۲:۲۸ دقیقه)

🔸سبک زندگی سنگلجی و انتقادها از او
مشاهده در تلگرام (۴:۱۴ دقیقه)

🔸ارزیابی پژوهش‌های پیشین دربارۀ سنگلجی
مشاهده در تلگرام (۴:۰۸ دقیقه)

🔸تأثیر اندیشۀ سنگلجی بر شخصیت‌های انقلاب ایران
مشاهده در اینستاگرام (۵:۲۰ دقیقه)

🔸سنگلجی و خمینی: تقابل و تشابه اندیشه‌ها
مشاهده در تلگرام (۵:۰۹ دقیقه)


🔻نسخۀ کامل ویدئو در آپارات | یوتوب


#محمد_فضل‌هاشمی
#سلف‌گرایی_شیعی
#شریعت_سنگلجی
#مطالعات_آکادمیک_اسلام
#دورنما_ببینیم
#با_دورنما_بمانیم

@doornamaa
مدرسانۀ دورنما pinned «#خیلی_دور_خیلی_نزدیک (۹) #گزیدۀ_نشست ▪️هفتۀ گذشته در شب پانزدهم دی (مصادف با هشتادمین سال‌روز درگذشت شریعت سنگلجی)، دورنما نشستی برگزار کرد با عنوان «سلف‌گرایی شیعی در ایران» با حضور محمد فضل‌هاشمی. در این فرسته می‌توانید بخش‌های برگزیده از ویدئوی این نشست…»
2025/07/13 17:20:38
Back to Top
HTML Embed Code: