החטא ועונשו – הנוסח הירדני
לא מדברים על זה הרבה בגלוי בתקשורת הערבית, אבל זה די ידוע שאלפי ירדנים איבדו את מקום עבודתם מאז ה-7 באוקטובר. לפי הערכות בלתי רשמיות בממלכה, בין 15,000 ל-20,000 עובדים בשוק הירדני הפכו מובטלים וזאת בגלל החרם הצרכני שננקט נגד חברות זרות או מקומיות ש"נחשדות" בשיתוף פעולה עם ישראל. אותן חברות נאלצות לצמצם פעילות ולכן מפטרות עובדים.

נכון להיום יש בירדן כ-418,000 מובטלים כששיעור האבטלה נמצא בעלייה ונע סביב כ-23%.
האם ממשלת ארדואן אוכפת את החרם על ישראל?
אז נכון שהיום מתפרסמות ידיעות על חרם מוחלט שאוכפת טורקיה על הייצוא לישראל והייבוא ממנה. עם זאת, גורמים בטורקיה מפקפקים במידת האכיפה וטוענים כי הידיעות המופצות בנושא זה הן לצורכי תעמולה. אותם גורמים מציינים כי טורקיה עדיין מאפשרת העברת נפט דרך שטחה לישראל. אותם גורמים מציינים כי ישנה ירידה בייצוא מוצרי המזון מטורקיה לישראל, אך זה פחות משמעותי מכיוון שבישראל אין מחסור במזון.

חוגי אופוזיציה בטורקיה מתעקשים שכל ההודעות של ארדואן על הפסקת הסחר עם ישראל הן לצורכי "תעמולה" שנועדה לשפר את מעמדה של מפלגת השלטון אחרי כשלונה בבחירות המקומיות שנערכו ב-31 במרץ.
המלכוד הטורקי
טורקיה כאמור הכריזה על חרם מסחרי כולל על ישראל. עם זאת, בשלב זה היא לא הודיעה האם תאפשר את המשך הזרמת הנפט לישראל דרך שטחה. כידוע ישראל מייבאת כ-40% מהנפט שלה מאזרבייג'אן דרך צינור נפט שעובר בגיאורגיה עד למסוף הטורקי. סגירת "הברז הטורקי" תהווה "הכרזת מלחמה" לא רק על ישראל אלא גם על אזרבייג'אן. אולי ארדואן בשנאתו לישראל היה מעוניין לעשות זאת כדי להכאיב לישראל אבל אם יעשה זאת יערער את יחסיו עם אזרבייג'אן שהיא בעלת ברית קרובה של טורקיה. יש גבול גם למה שהוא יכול לעשות...
התעשייה הטורקית שהכי תיפגע מהחרם על ישראל
בהנחה שהטורקים אכן יאכפו את חרם הסחר על ישראל, הפגיעה הכללית בכלכלה הטורקית קטנה יחסית. לפי נתוני 2023, היצוא לישראל היווה כ-3% מסך הייצוא הטורקי שהגיע לכ-260 מיליארד דולר. לפי נתוני השנה, החלק של ישראל בייצוא הטורקי נע סביב כ-2%. פגיעה משמעותית יותר צפויה בתעשיית הפלדה הטורקית שכן על פי חישובים שערכתי, ייצוא הפלדה לישראל בשנים האחרונות היווה כ-7% מכלל ייצוא הפלדה של טורקיה.

אלה נתוני מאקרו, אבל זה לא אומר שברמת המיקרו, קרי חברות ועסקים במגזרים מקומיים שקיימו קשרי סחר עם ישראל לא ייפגעו והדברים אמורים בעיקר כלפי חברות קטנות ובינוניות.

יש לזכור כי חברות טורקיות שממש יירצו להמשיך בייצוא לישראל או בייבוא ממנה תמיד יוכלו לעקוף את האיסור דרך צד שלישי....
"פצצה מתקתקת"? הפלסטינים טוענים שאלה שיעורי האבטלה העדכניים
הלשכה הסטטיסטית של הרשות הפלסטינית טענה השבוע ששיעור האבטלה בגדה המערבית עלה ל-32% ברבעון הרביעי של 2023, לעומת 13% ברבעון השלישי של אותה שנה, קרי לפני שהחלה המלחמה ברצועה.

היא הוסיפה כי "מספר המובטלים בגדה עלה ל-317,000 ברבעון הרביעי של 2023, לעומת כ-129,000 ברבעון השלישי של 2023".

לגבי רצועת עזה נמסר כי "עם תחילת המלחמה על רצועת עזה, שיעורי האבטלה זינקו לרמות חסרות תקדים, וההערכות מצביעות על כך ששיעורי האבטלה עלו והגיעו ל-75% ברבעון הרביעי של 2023 לעומת 46% ברבעון השלישי של 2023. , כלומר נרשם אובדן של לפחות 200,000 מקומות עבודה במהלך שלושת החודשים הראשונים של המלחמה".
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
מהנעשה ברפיח. עקורים בעיקר ילדים הנמצאים ברפיח צועקים "בדנא הדנה", כלומר "רוצים הפסקת אש". מזכיר שחמאס עדיין שולט ברפיח....
לחמאס עזה אין בעיית מזומנים...
לפי דיווחים, שטרם זכו לאישור, הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה שמה את ידה בחודש שעבר על מזומנים בשווי 66 מיליון יורו (כ-70 מיליון דולר) במטבעות שונים כולל שקלים. לפי אותם הדיווחים, מבצע השוד הגדול המיוחס בעזה לחמאס נמשך שלושה ימים בין ה-16 ל-18 באפריל, בשעות הלילה. בשני הלילות הראשונים נשדדו כספומטים וכן נפרצו כספות שהכילו כסף מזומן באחד מסניפי בנק פלסטין ברצועה. בלילה השלישי נשדד כסף במזומן מסניף אחר של "בנק פלסטין". לא נמסרו פרטים נוספים היכן ממוקמים סניפי הבנקים הללו ברצועה.
עזה? ראש ממשלת קטר סגר עסקה של עשרות מיליונים...
ראש ממשלת קטר, שיח' מוחמד בן עבד א-רחמן אאל-ת'אני עלה אצלנו לכותרות מאחר שהוא משתתף במאמצי התיווך לעסקה בעזה. אבל מסתבר שבסמוך לפרוץ המלחמה בעזה הוא היה עסוק גם בעסקה אישית, מוצלחת יותר מבחינתו. לפי הדיווחים, אאל ת'אני מכר אחוזה במייפייר לחבר אחר במשפחה השלטת בקטר בעסקה שמחירה הגיע לשווי של 39 מיליון ליש"ט.

שיח' מוחמד מכר לפי הדיווחים את הנכס הנמצא באזור בלונדון המכונה "דוחא הקטנה" באוקטובר, באחת מעסקאות הבתים היקרות ביותר בבירה הבריטית במהלך השנה שעברה. הנכס נמצא באזור הנקרא בלפור פלייס שהוא חלק מ"דוחא הקטנה" – כינוי שניתן לאזור בשל ריבוי נכסי היוקרה הנמצאים שם בבעלות קטרית.

ראש הממשלה הקטרי החזיק בנכס הזה מאז 2021. לפי הדיווחים, העסקה נסגרה ישירות בין שני השיח'ים כשלא נמסרה זהות הקונה.
החוצפה הטורקית גוברת מיום ליום...
אחרי ההצטרפות לתביעת רצח העם של דרום אפריקה וההכרזה על חרם מסחרי נגד ישראל, טורקיה ממשיכה להסלים. עיתון טורקי המקורב לשלטון מדווח כי אנקרה צפויה להעלות את סוגיית תשלום הפיצויים שעל ישראל יהיה לשלם על "הנזקים שגרמה ברצועת עזה".

זאת לאחר הצהרות של שר החוץ הטורקי, האקן פידן, על החלטתה של אנקרה להצטרף רשמית לתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל בפני בית הדין הבינלאומי.

העיתון פרסם, בציטוט מטעם מומחה משפטי בשם אימט גוזוגוזלי, כי במידה שבית הדין לצדק בהאג יקבע שמה שמבצעת ישראל בעזה הוא "פשע רצח עם", טורקיה תדאג שסוגיית הפיצויים תעמוד בראש סדר העדיפויות.

עוד עולה מהעיתון כי טורקיה תמלא תפקיד מוביל במשפט בהאג, כולל "בהפרכת הטיעונים שהציגו מדינות התומכות בישראל."
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
הסרטון הזה מפורסם לפני זמן קצר בערוץ מזוהה עם הזרוע הצבאית של חמאס. לפי הפוסט, אנשי חמאס מוציאים להורג "סוכנים" של הפתח. לא נמסר היכן התרחש האירוע הזה ברצועת עזה אבל ברור שהוא נועד לשדר מסר מהזרוע הצבאית של חמאס כי למרות המבצע הישראלי ברפיח אנשיה עדיין שולטים באזורים מסוימים ולא יאפשרו לגורמים אחרים להחליף את חמאס כשלטון ללא תיאום אתו. השימוש במונח "סוכנים" מעיד בדרך כלל על קשר שעושה חמאס בין אנשים אלה לישראל.
זה הסכום שהרשות הפלסטינית טוענת כי ישראל "שדדה" מהם
מוקדם יותר השבוע פרסם משרד האוצר של הרשות הפלסטינית נתונים לגבי מצבה הפיננסי והתמונה קודרת. לפי הנתונים, עד סוף אפריל אף מדינה, כולל אף מדינה ערבית, לא העביר לקופת הרשות כל סיוע.

הפלסטינים מאשימים את ישראל במצוקת המזומנים ממנה סובלת הרשות. לפי נתוני משרד האוצר הפלסטיני, נכון להיום ישראל מחזיקה ב-6 מיליארד שקלים ששייכים לרשות – כספי קיזוז המיסים עקב תשלום משכורות למחבלים. הפלסטינים טוענים כי מדובר ב"שוד ובסחיטה".
צילומי לוויין מוכיחים: זה הנזק האדיר בעיר עזה
צילומי לווין נכונים לשבוע שעבר מגלים את ממדי ההרס ברצועת עזה. לפי האנאליסטים כ-75% מהמבנים בעיר עזה ניזוקו או נהרסו לחלוטין, חמישה בתי חולים נהרסו כליל, פחות מאחד מכל שלושה בתי חולים ממשיכים לתפקד חלקית, 408 בתי ספר מתוך 563 ניזוקו ו-53 נהרסו כליל, ויותר מ-60% מהמסגדים הפכו להריסות.

"שיעורי ההרס המהירים ביותר היו בחודשיים-שלושה הראשונים של המלחמה", הסביר קורי שר, אנאליסט תמונות לוויין באוניברסיטת סיטי של ניו יורק בארה"ב. "שיעור הנזק שנרשם אינו דומה לשום דבר שחקרנו בעבר. זה הרבה יותר מהיר ונרחב מכל מה שמיפינו", הוא אמר והוסיף שממדי ההרס בעזה גדולים יותר ממדי ההרס שגרמו בעלות הברית לעיר הגרמנית דרזדן במהלך מלחמת העולם השנייה.
העולם משלם ושותק
זה אולי קצת נדחק מהכותרות אבל מה שקורה בים סוף הוא דרמטי וההשפעה המשמעותית ביותר על הכלכלה העולמית של המלחמה בעזה. בכיר בחברת ייעוץ אמריקאית מסביר כי נוכח העובדה שבשגרה כ-30% מתעבורת המכולות העולמית עוברת בתעלת סואץ, למשבר ים סוף יש השפעה עצומה על שרשראות האספקה העולמיות. התקפות החות'ים על ספינות משא הביאו לעלייה של כמעט פי חמישה בעלות המשלוח בין אסיה לאירופה. לפי הערכות הדבר יעודד את האינפלציה העולמית על ידי הוספה של עד 0.7% לעלות "סחורות הליבה" של הכלכלה העולמית.

המסלולים האלטרנטיביים הטובים ביותר מוסיפים להפלגות אלפי קילומטרים, למעלה מ-10 ימים (בין אסיה לאירופה) ומאות אלפי דולרים בעלות דלק לכל מסע כזה בים. "בהתחשב באופי הגלובלי של הכלכלה שלנו, מעט חברות או תעשיות חסינות מההשפעה. העלות המוגדלת של חומרי גלם ואספקה, זמני אספקה ארוכים יותר, עיכובים בייצור ואתגרי הפצה ישפיעו על כל מגזר הייצור הרבה אחרי שהמשבר יסתיים", הוא כתב. נראה שהעולם השלים עם המציאות הזו...
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
אירופה מאבדת עצמה לדעת...
זה סרטון לא קל לצפייה שנטען כי צולם השבוע באחת מערי בלגיה. בסרטון ניתן לראות מספר מהגרים תוקפים בחור מקומי בברוטליות מזוויעה. האם אירופה לא מבינה כי פתיחת שעריה לזרם בלתי נשלט של מהגרים יביא לעוד ועוד מקרים שכאלה?
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
תיעוד ההרס בשכונת א-סלאם ברפיח לאחר תקיפות צה"ל הלילה. בינתיים ישנם דיווחים ברצועה כי מאז החל המבצע הישראלי במרחב רפיח, יצאו ממנו צפונה כ-80,000 פלסטינים.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
יום של עימותים באמסטרדם מול מפגינים פרו פלסטינים. מפגין מנסה לעצור בולדוזר בשירות המשטרה וזה מה שקורה כששוטר בא לעצור אותו....
ארה"ב וטורקיה חתמו על הסכם ענק בתחום הגז
היום היו אמורים להיפגש הנשיא ביידן ומקבילו הטורקי ארדואן בבית הלבן. המפגש בוטל מסיבה לא ברורה כשחלק מהמקורות טוענים כי הדבר קשור לחילוקי הדעות בנושא עזה.

אבל למרות היחסים הפוליטיים העכורים משהו, זה לא הפריע לשתי המדינות לחתום אתמול על הסכם ענק בתחום הגז. לפי ההסכם, חברת אקסון מובייל האמריקנית תספק לטורקיה 2.5 מיליון טון גז טבעי בשנה למשך 10 שנים. שווי ההסכם מוערך בכ-11 מיליארד דולר.
למרות שאין עדיין הסכם: סעודיה מאותתת לארה"ב באיזה צד היא
ארה"ב וסעודיה קרובות להסכם הגנה, טכנולוגיה וגרעין אך מה שמפריד ביניהן עדיין הוא חוסר היכולת לכרוך אותו בהסכם נורמליזציה עם ישראל. הסעודים הבהירו השבוע כי יעשו מה שיידרש מוושינגטון כדי לקדם את ההסכם.

מנכ"ל חברת "אלאת" הסעודית המשקיעה בטכנולוגיית בינה מלאכותית הצהיר כי אם ארה"ב תדרוש החברה תמשוך השקעותיה מהשוק הסיני. החברה הבהירה כי היא רואה בארה"ב השותף המועדף על פני כל מדינה אחרת.

יצוין שחברת אלאת שייכת לקרן ההשקעות הסעודית והונה מוערך בכ-100 מיליארד דולר.
שכונת הזיתים והטרור – רקע
בעקבות החדשות הקשות משכונת זיתון להלן רקע אודותיה. שכונת זיתון (זית) היא שכונה בחלק הדרומי של העיר עזה. השם זיתון ניתן לה מאחר שבזמן הקמתה חלקים נרחבים ממנה היו מכוסים בעצי זית.

השכונה הוקמה החל משנות ה-30 של המאה הקודמת עם התרחבות העיר עזה. לאחר מלחמת העצמאות בשנת 1948 וזרם הפליטים גדלה אוכלוסיית השכונה. בין השאר משפחתו של מנהיג חמאס שיח' אחמד יאסין התיישבה בשכונה הזו.

שכונת זיתון היא הגדולה ביותר בעזה מבחינת שטחה – כ-9 קמ"ר. לפני המלחמה התגוררו בשכנות זיתון כ-80,000 פלסטינים ובכך היא דורגה שנייה מבחינה זו, אחרי שכונת שג'אעיה (110,000 פלסטינים).

לשכונת זיתון עבר עשיר בטרור נגד כוחות צה"ל. אחד הקשים ביותר אירע במאי 2004 אז נהרגו בשכונה "באסון הנגמ"שים" 6 חיילי צה"ל.

זיתון קרובה ל"ציר נצרים" שמחלק את הרצועה לצפון ולדרום ולכן חשיבות עקירת תשתית הטרור החמאסית בה.
ארדואן ייאלץ להדק את החגורה...
המצוקה הכלכלית בטורקיה נמשכת והממשלה רומזת על צעדים דרסטיים שתיאלץ לנקוט כבר בקרוב. עם אינפלציה של קרוב ל-70% ושיעור אבטלה של קרוב ל-9% הצהיר אתמול שר האוצר הטורקי מחמד סימסק כי אין מנוס מצעדים נוקשים ובראשם צמצום ההוצאות הממשלתיות. הוא לא פירט מה יכלול הצמצום הזה אך ככל הנראה מדובר בקיצוץ ההשקעות בשיקום האזורים שנפגעו ברעידת האדמה בשנה שעברה וכן בקיצוץ ההוצאות על שירותים שונים שמספקת המדינה. חלק מהסובסידיות כבר קוצצו בחודשים האחרונים על ידי ממשלתו של ארדואן.

סימסק הדגיש כי העדיפות של הממשלה כרגע היא להילחם באינפלציה. הוא הכחיש שמועות כי הממשלה תטיל מיסים חדשים על הציבור, אם כי חוגים כלכליים מפקפקים בהבטחה זו...
2024/05/11 15:41:08
Back to Top
HTML Embed Code: