Telegram Web Link
📚 کتاب جدید دکتر گلشنی منتشر شد:

🔆جُستارهایی در فیزیک معاصر🔆

✍️ هدف این کتاب، جلب نظر فیزیک‌دانان و کیهان‌شناسانِ ما به افکار انقلابیِ مطرح شده در غرب، در سه دهه اخیر است.

📖 مشاهدهٔ فهرست کتاب

🛍 سفارش کتاب

🌳 @Dr_MGolshani
👥 گفت و گوی خبرگزاری مهر با دکتر گلشنی
🗓 ۳ فروردین ۱۴۰۰

✏️مهر:
سال ۱۳۹۹ که برای همگان با عنوان سال کرونایی شناخته شد، به واسطه قرنطینه و تعطیل شدن خیلی از برنامه‌ها فرصت و فراغت بسیاری برای برخی از اندیشمندان فراهم کرد / انتشار سه اثر جدید و حضور در وبینارها و نشست‌های مختلف خارجی و داخلی ثمره خانه نشینی گلشنی در سال ۱۳۹۹ بود.

🔆 اهم نکات مطرح شده:
با اینکه یکسری از همکارانم از مجازی برگزار شدن نشست‌ها ناراضی بودند من خیلی از این شیوه برگزاری راضی بودم / خود من طی سه ماه اخیر حدود ۲۰ وبینار و نشست تخصصی شرکت کردم.
بنده در کتاب جدیدم «جستارهایی در فیزیک معاصر» مسائل چالشی این دو حوزه (حوزه فیزیک اتمی و کوانتوم و حوزه کیهان شناسی) در جهان خرد و جهان کلان را بررسی و اختلافات مطرح شده در این حوزه را مطرح کردم.
برای من ایام کرونا ایام خوبی بود چون در دانشگاه انقدر تخلف می‌دیدم که اوقات خوشی در آنجا نداشتم و تنها دلخوشی ام دیدن یکسری از دانشجویان خوبم بود.
امروزه فیلسوفان و فیزیکدانان درجه یک باهم کار می‌کنند / ما به مشق‌های معمولی دلخوشیم و حاضر نیستیم در علم نوآوری کنیم / به نظرم بخشی از این رفتار هم مقاومت نیست، خصومت است / در این باره برخی از شهرستان‌ها به مراتب خیلی از تهران بهتر هستند.
دوران کرونا نشان داد که بشر علی رغم همه ادعایش خیلی محدود است و باید دست از تکبر بردارد.

🌐 mehrnews.com/xTYXJ

🌳 @Dr_MGolshani
🖥 انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر برگزار می‌کند:

اهمیت استقلال، خودباوری و خودکفایی

👤 دکتر مهدی گلشنی

🗓 شنبه، ۷ فروردین؛ ساعت ۲۰

📍برای کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در برنامه به صفحهٔ اینستاگرامی زیر مراجعه فرمایید:
https://instagram.com/sedaye_daneshjo_?igshid=ycz9setmlpbz


@students_voice

@Dr_MGolshani
قائمشهر - مقاله محوری
<unknown>
🔊 صوت بخشی از وبینار دکتر گلشنی در دانشگاه آزاد اسلامی قائم‌شهر

🗓 تاریخ برگزاری: ۷ فروردین ۱۴۰۰

🖥 لینک فایل کامل این وبینار:
https://www.instagram.com/tv/CM7d9ScleVq/

#پرونده_مقاله_محوری

🌳 @Dr_MGolshani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 بخشی از وبینار دکتر گلشنی در مؤسسهٔ تاریخ متون خواجه نصیرالدین طوسی

🔆 موضوع: فلسفهٔ علم و آیندهٔ آن در ایران

🗓 تاریخ برگزاری: ۲۷ دی‌ماه ۱۳۹۹

🖥 مشاهدهٔ فایل کامل این وبینار:
https://www.instagram.com/tv/CKHcVRQndzI/?igshid=lhk6aitdqrhd

#پرونده_مقاله_محوری

🌳 @Dr_MGolshani
👥 گفت و گوی خبرگزاری آنا با دکتر گلشنی به بهانه انتشار کتاب «جستارهایی در فیزیک معاصر»؛
✳️ اعتراف بزرگان فیزیک دنیا به مشکلات فلسفی فیزیک کوانتوم / محیط علمی ایران همچنان در غفلت است
🗓 17 فروردین 1400

🔆 اهم نکات مطرح شده:
بر حوزه اتمی یک نظریه حاکم است آن هم نظریه کوانتوم که تقریباً در همه حوزه‌های علم تجربی هم حاکم است، فقط فرقی با بقیه نظریه‌ها دارد که علت را نمی‌فهمد. / اینشتین می‌گفت: «اگر قرار است شانس حاکم باشد من ترجیح می‌دهم کارمند قمارخانه باشم تا فیزیکدان».
۳۰ سال پیش کتابی به نام «تحلیل دیدگاه‌های فلسفی فیزیکدانان معاصر» نوشته بودم و در آن مشکلات فلسفی نظریه کوانتوم را گفته بودم، ولی در آن زمان کسی به این بحث‌های فلسفی توجهی نداشت.
در ۳۰ سال اخیر که فلسفه به جمع سرآمدان و نخبگان فیزیک برگشته به این موضوع توجه می‌شود اما در ایران هنوز جمع‌های علمی فیزیک به شدت در مقابل این دیدگاه مقاومت می‌کنند.
چندی پیش بود که جمعی ۳۳ نفره از دانشجویان ارشد و دکتری فیزیک در دانشگاه صنعتی شریف طی نامه‌ای از رئیس دانشکده فیزیک خواستند که بحث‌های جدید فلسفه و فیزیک کوانتوم در دانشکده مطرح شود، اما ایشان پاسخ دادند که این مباحث فلسفی است و ربطی به فیزیک ندارد! متاسفانه حتی تکیه‌شان بر علوم غربی به‌روز نیست و از تحولات روز غرب غافل هستند.
در دانشگاه‌های برکلی، آکسفورد و کمبریج فیزیکدان‌ها و فلاسفه کنار هم جمع شده‌اند و با هم تصمیم به حل مسائل جهان دارند؟ این تحولات در علم بسیار حائز اهمیت است اما در ایران به آنها توجهی نمی‌شود.
محیط علمی ما به دنبال نوآوری‌های بنیادین در علم نیست، فقط به دنبال مسائل رایج، مُد و روزمره یا در نهایت تکنولوژی هستند و مانند نیوتن، ابن‌سینا و اینشتین کمتر دنبال فهم عالم هستند و سطحی‌نگری در علم موجب شده در اداره جامعه و مسائل دچار مشکل باشیم.

🌐 ana.press/x6Syq

🌳 @Dr_MGolshani
🌷 در چهل‌ویکمین سالگرد شهادت شهید صدر به صورت وبینار برگزار می‌شود:

هفتمین نشست از سلسله نشست‌های علمی «اندیشۀ صدر»

🔆 موضوع:
شهید صدر، مظهر نبوغ، شهامت، جامع‌نگری و آگاهی از مقتضیات زمان

💠
سخنران:
دکتر مهدی گلشنی، استاد ممتاز دانشگاه صنعتی شریف

🗓 زمان:
سه‌شنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۰، ساعت ۲۰:٣۰

🖥 پخش زنده از صفحۀ‌ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر

🌳 @Dr_MGolshani
💠 شهید صدر پیشگام بزرگ‌ترین دانشمندان غربی

🔻 دکتر مهدی گلشنی، استاد ممتاز دانشگاه صنعتی شریف در هفتمین نشست از سلسله نشست‌های اندیشۀ صدر:

🔹 توجه به انقلاب اسلامی ایران
نبوغ، شهامت، رفتار اخلاقی، جامع‌نگری و آگاهی به مقتضیات زمان از برجسته‌ترین ویژگی‌های شهید صدر است.
مردم عراق به دعوت شهید صدر برای راهپیمایی در عصر ٢٢ بهمن ۵٧ به خیابان آمدند. شهید صدر فرمود «در امام خمینی ذوب شوید، همان‌طور که امام خمینی در اسلام ذوب شدند». الاسلام یقود الحیات شهید صدر در حمایت از انقلاب اسلامی است که مسائل اقتصاد و حکومت و… را از دیدگاه اسلام بررسی کرده و این توجه ایشان به انقلاب اسلامی در ایران را نشان می‌دهد.

🔹 جمع علم و اخلاق
جمع علم و اخلاق در افراد، بسیار کم است؛ به‌ویژه در قرن حاضر و خصوصاً در ده‌های اخیر. بسیاری از علمای دانش‌های مختلف، به‌دلیل حاکمیت سکولاریسم، علم همراه با اخلاق ندارند و افرادی متکبر هستند و گمان می‌کنند همه‌چیز را می‌دانند؛ اما مرحوم شهید صدر همان‌طور که در قله علمی بود در اخلاق هم در درجات بالایی بود.

🔹عالم به مقتضیات زمان
متأسفانه افرادی که نیاز کشور را بدانند و بنا بر آن تلاش علمی خود را انجام دهند، بسیار کم‌اند. شهید صدر در جواب شبهات غرب، کتاب‌های متعددی نوشت که یکی از آنها فلسفتنا بود؛ شهید صدر این کتاب را در ٢۴ سالگی نوشت. مرحوم مطهری، علامه طباطبایی و شهید محمدباقر صدر حواس خود را جمع کردند که هم به شبهات مارکسیست‌ها و هم پوزیتیوست‌ها پاسخ دهند؛ اوضاع را تغییر دادند و زمینه را برای تغییر وضعیت آماده کردند. در دوره ایشان مارکسیست بازار داغی داشت و ایشان این مکتب را به چالش کشید.

🔹 مقابلۀ‌ شدید شهید صدر با نظریه شانس
کوانتوم می‌گفت زمانی که به اتم برسید دیگر «شانس» حاکم است؛ به‌دلیل اهمیت مسئله علیت شهید مطهری در کتب خود و شهید صدر در فلسفتنا به آن پرداختند و گفتند که اگر شما علت را نیافتید، دلیل نبود علت نیست و نمی‌توانید به‌سراغ شانس بروید. علامه صدر علیت را اصل می‌دانست و از آن به‌شدت دفاع کرد؛ اما اعتقاد داشت به‌وسیله دیگری باید آن را اثبات کرد. این اندیشمند جهان اسلام اصل استقرا را اصلاح کرد و آن را برای اثبات اصل علیت به‌کار گرفت.

🔹 تجهیز به زبان علم روز
شهید محمدباقر صدر احتمالات و آمار را که بخش مهمی از ریاضیات است، فراگرفت؛ این فراگیری سبب ورود ایشان به زبان علم روز شد؛ شهید صدر با چنین علمی می‌گوید «وقتی که ما چند مورد را انجام دادیم و نتیجه مشابه به‌دست آوردیم، در ذهن ما اثر می‌گذارد که ممکن است درست باشد؛ بیشتر آزمایش می‌کنیم و درجه اطمینان ما بیشتر می‌شود؛ و به یقین نزدیک‌تر می‌شویم». البته در این مسیر دانشمندان دیگری هم حرکت کرده‌اند.

🔹 جلوتر از زمان خود
شهید صدر زمانی به این مسأله اشاره کرد که حتی در غرب کسی چنین توجهی به این مسأله نکرده بود؛ به تازگی دانشمندان غربی روی استقرا و اینکه از روی چند آزمایش می‌توانیم نتیجه قطعی بگیریم کار خود را شروع کرده‌اند. شهید صدر چهل پنجاه سال از زمان خود جلوتر بود.
قرن نوزدهم همه فکر می‌کردند که به آخر علم رسیده‌اند، اما در قرن بیستم با رسیدن به معلومات جدیدی در اتم و مانند آن، نتیجه گرفتند هیچ‌وقت به انتهای علم نمی‌رسند. سر نخ ایده استقرا و اینکه به یقین نمی‌رسیم و تنها به آن نزدیک می‌شویم، از جهان اسلام و با مرحوم شهید صدر آغاز شد.

🔹 لزوم پرداخت به نظرات شهید صدر
تمام علمای بزرگ ترجیح می‌دادند که روی کارهایشان نقد و بررسی صورت گیرد؛ خواجه نصیر کارهای ابن سینا را ادامه داد و کارها و اندیشه‌های شهید صدر نیز باید پیگیری شود. بنابراین کسانی هم باید راه شهید صدر را ادامه دهند. درباره علیت و استقرا که شهید صدر باب آن را گشوده است، باید کار بیشتری انجام شود؛ شهید صدر این کتاب را در سن ٢۴ سالگی نوشته است؛ لازم است تحقیقات ایشان ادامه پیدا کند.

🔗 گزارش کامل این نشست را اینجا بخوانید

🆔 @Shahidsadr
🌳 @Dr_MGolshani
📣 فراخوان مقاله
📌 سی‌وششمین و سی‌وهفتمین شماره در فصلنامه‌‌ی علمیِ پژوهش‌های فلسفی؛
تعامل علوم و فلسفه در عصر حاضر

📒 محورهای اصلی این فراخوان عبارتند از:
۱. رابطه‌ی متقابل فلسفه و علم
۲. نقش فلسفه در علوم پایه
۳. نقش فلسفه در علوم مهندسی
۴. نقش فلسفه در علوم پزشکی
۵. رابطه‌ی فلسفه و علوم انسانی
۶. فلسفه و هنرها

پژوهشگران و علاقه‌مندان می‌توانند مقالات خود را تا پایان شهریور ۱۴۰۰ از طریق سایت رسمی مجله به نشانی زیر ارسال کنند.
https://philosophy.tabrizu.ac.ir

✍🏻 سردبیر افتخاری این دو ویژه‌نامه را دکتر مهدی گلشنی بر عهده خواهند داشت.

🌳 @Dr_MGolshani
فرهیختگان 30 فروردین.pdf
1.7 MB
🗞 گفت و گوی مکتوب روزنامۀ فرهیختگان با جناب دکتر گلشنی در ارتباط با کتاب تازه منتشر شدۀ «جستارهایی در فیزیک معاصر»؛
دکتر مهدی گلشنی
فرهیختگان 30 فروردین.pdf
✍️ گفت و گوی مکتوب روزنامۀ فرهیختگان با جناب دکتر گلشنی در ارتباط با کتاب تازه منتشر شدۀ «جستارهایی در فیزیک معاصر»؛

✳️ تفکر پوزیتیویستی بر اذهان اکثر فیزیکدانان ما غالب است / صاحب‌نظران از حالت انفعال درآیند و اهمیت علوم انسانی و علوم پایه را روشن کنند
🗓 30 فروردین 1400

🔆 اهم نکات مطرح شده:
در دو سه دهۀ اخیر بعضی از سرآمدان علم معاصر به ابعاد فلسفی و بنیادی علم‌شان توجه کرده‌اند و حتی بعضی از آنها لزوم انقلاب در نظریه‌های حاکم در فیزیک، کیهان‌شناسی و زیست‌شناسی را مطرح کرده‌اند، اما غالب دانشکده‌های ما با طرح این مسائل مخالفت می‌کنند.
صحبت از لزوم تحول فقط در میان بعضی از سرآمدان فیزیک مطرح است که در مقالات یا کتب خاصی نظرات خود را منعکس کرده‌اند و اساتید ما غالبا به همان کتب متداول اکتفا می‌کنند و دنبال مطالب مطرح‌شده توسط آن فیزیکدانان نخبه نیستند.
با ظهور مکاتبی در فلسفه علم در نیمه دوم قرن بیستم، معلوم شد علوم مملو از مفروضات فلسفی هستند / از آنجا که تفکر پوزیتیویستی بر اذهان اکثر فیزیکدانان ما غالب است، در دانشکده‌های علوم ما با طرح مسائل فلسفی در کلاس‌ها مخالفت می‌شود و من خودم صریحا این را در دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف شاهد بوده‌ام.
در دانشگاه ام‌ای‌تی، که از برجسته‌ترین دانشگاه‌های مهندسی آمریکا است، دانشجویان دوره‌های علوم و مهندسی باید تعدادی واحد از دروس علوم انسانی را بگیرند که فلسفه هم جزء آنهاست.
فکر کردند تمامی مسائل ما با فنون حل می‌شود و لذا مرحوم امیرکبیر دارالفنون را تاسیس کرد، نه دارالعلوم را و بعد از آن هم غالب حاکمان کشور از مهندسان بوده‌اند.
اگر شایسته‌سالاری حاکم بود و بر وزارت علوم و دانشگاه‌ها افراد ذی‌صلاح حاکم بودند وضعیت ما متفاوت می‌بود.

🌐 http://fdn.ir/page/197377/

🌳 @Dr_MGolshani
🏴🏴🏴🏴🏴
🏴🏴🏴🏴
🏴🏴🏴
🏴🏴
🏴
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ وَ يَبْقى‌ وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلالِ وَ الْإِكْرامِ

🥀 و هر از گاه در گذر زمان، در گذر بی صدای ثانیه‌های دنیای فانی، جرسِ کاروان از رحیل مسافری خبر می‌دهد که در سکوتی غریب، آغازی بی پایان را می‌سراید.🌱

◼️ با کمال تأثر و تأسف مطلع شدیم سرکار خانم بتول نجفی (همسر گرامی جناب آقای دکتر گلشنی)، دار فانی را وداع گفته و به رحمت ایزدی پیوستند.

⚫️ بدین‌وسیله این مصیبت وارده را خدمت آن استاد گرانقدر و خانواده محترمشان تسلیت عرض نموده و از درگاه خداوند متعال برای آن مرحومه، رحمت و مغفرت و برای آن استاد عزیز و سایر بازماندگان، صبری جمیل خواهانیم.

🌳 @Dr_MGolshani
Forwarded from طبیعیات
👈 برخی مقاله‌های بسیار ارزشمند ترجمه شده توسط مرحومه سرکار خانم بتول نجفی (همسر گرامی جناب آقای دکتر گلشنی):
جهان و خالق آن
خدا در علم جدید
چگونه وجود خدا، جهان و نظم آن را توضیح می‌دهد؟
آیا علم تهدیدی برای ایمان است یا کمک به آن؟ نظری به مفهوم علم خداباورانه
آیا در علم محدودیتهایی است؟
مصاحبه با چارلز تاونز
پرسشهایی از پروفسور هولمز رولستون سوم درباره رابطه علم و دین
آیا علم می‌تواند دین را نادیده بگیرد؟
بیانیه چارلز تاونز هنگام دریافت جایزه علم و دین تمپلتون (9 مارس 2005)
بیانیه جان بارو کیهان شناس انگلیسی در کنفرانس خبری اعلام جایزه سال 2006 تمپلتون
افسانه بودن یک حیات صرفا عقلانی
ماده، ریاضیات و خدا

👈 برخی از کتب بسیار ارزشمندی که توسط ایشان ترجمه شده است:
1. آیا علم میتواند دین را نادیده بگیرد؟
2. علم و دین، از تعارض تا گفت وگو
3. نقش ایمان در علم: عالمان در جست وجوی حقیقت
4. رهنمای حیرت زدگان
5. در جستجوی خدا: آیا علم می تواند در شناخت خدا به ما کمک کند
6. آیا دین برای سلامتی شما سودمند است؟ آثار دین بر بهداشت جسم و روان
7. چشم انداز خداباوری در قرن بیست و یکم
آگهی ترحیم.pdf
1.4 MB
#آگهی_ترحیم به مناسبت درگذشت بانو بتول نجفی (همسر فقید جناب دکتر مهدی گلشنی) در #روزنامه_اطلاعات

از طرف:
▫️جمعی از دانشگاهیان کشور
▫️اعضای پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

🌳 @Dr_MGolshani
👥 گفت و گوی خبرگزاری مهر با جناب دکتر گلشنی

⚠️ عجله شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تصویب آئین‌نامۀ ارتقاء اساتید به صلاح نیست

🗓 12 تیر 1400

🔆 اهم نکات مطرح شده:

حدود ۱۰ الی ۱۵ سال است که بنده در شورای عالی انقلاب فرهنگی راجع به آئین نامه ارتقا اساتید صحبت کرده‌ام / در دهه ۱۳۷۰ قانونی تصویب شد که به موجب آن به مقالاتی که در مجلات فهرست شده در پایگاه ای اس ای (ISI)، نوشته می‌شد، بسیار ارزش می‌داد و از همان زمان این مغازه به راه افتاد که من آن را تحمیلی استعمار غرب می‌دانم، چرا؟ برای اینکه مردم به نوشتن مقاله افتادند.

این نابودی علم ایران است و ارزش ندارد، به عنوان مثال ما در حوزه شیمی بیشترین مقالات را داریم و همچنین بیشترین تعداد واردات را هم محصولات شیمیایی به خود اختصاص داده است بنابراین مقالات، کمکی به ما در جهت رفع نیازهای کشور نکرده است.

«استیون واینبرگ» از فیزیکدانان برجسته و برنده جایزه نوبل در فیزیک که استاد بنده در برکلی هم بود چند سال پیش در مصاحبه‌ای عنوان کرد، در این ۴۰ سال مقاله‌ای از جهان اسلام به دست من نرسیده است که ارزش خواندن داشته باشد، البته مقالات ارزشمندی از مسلمانان مقیم غرب به دستم رسیده است.

اعلام کردند یعنی شما می‌گوئید مقاله چاپ نکنیم؟ گفتم چه کسی گفته است که مقاله چاپ نکنید، مقاله باید بر اساس اولویت‌ها باشد.

آئین نامه‌ای که وزارت علوم در ۲۸ صفحه تهیه کرده پر از جزئیات بوده ولی حل کننده هیچکدام از مشکلات اساسی ما نیست / بررسی این آئین نامه مفصل در دو جلسه که از این دولت باقی مانده کفاف نمی‌دهد، ما درباره این آئین نامه نکات اساسی داریم.

🌐 mehrnews.com/xVCXY

🌳 @Dr_MGolshani
🌀پروفسور مهدی گلشنی
میهمان نشست هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه‌های استان اصفهان

🔺«جایگاه خداباوری در دهه‌های اخیر در غرب و نسخه‌ای برای ایران»

📅 دوشنبه 8 شهریورماه
ساعت ۱۶:۰۰

🌐 لینک ورود به جلسه:
http://www.skyroom.online/ch/nahad110/hamandishi

دفتر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان دانشگاه صنعتی اصفهان

🔴 @prof_golshani
2025/07/04 00:54:45
Back to Top
HTML Embed Code: