Telegram Web Link
⭕️چفی الجدور و الدلال؛ آیینی به قدمت واقعه کربلا / #قهوه‌‌ی ممنوعه برای یک شب

قاسم آل کثیر

جدای از ارزش گذاری درباره‌ی #مناسک و باورهای مردم، مستندنگاریِ باورهای مردم و بعدها تحقیق و بررسیِ جوانبِ مختلفِ آنها به شناختِ عمیقِ ما نسبت به آن جامعه کمک می‌کند.

مردم عرب #اهواز در شبِ یازدهم محرم و به نشانه‌ی عزاداری شهادت امام حسین (ع) و یارانش، با وارونه‌کردن قابلمه‌ها و دله‌های قهوه‌خوری از پذیرایی‌کردن و پخت‌وپز خودداری می‌کنند که این آیین به (چفی الجدور و الدلال) معروف است.

اهوازی‌ها و بسیاری از شهرستان‌های دیگر همزمان با آیین #شام_غریبان، این مردم از دیرباز معمولا در شامگاه شب یازدهم #محرم در تنورهای گلی خود، شمع روشن می‌کنند.

مناسکِ روشن کردن شمع در تنور گِلی از شمال غرب #خوزستان تا #اهواز و جنوب استان امتداد دارد. البته مردمِ خصوصا اهالی هورنشین (تالاب‌نشین) به روزِ دهم محرم #الطبگ و #الشیلان می‌گویند که احتمالا به معنی پایانِ مراسم یا رخدادِ عظیمی باشد.

آیا در منطقه‌ی شما چنین آئینی وجود داشت؟

کانال اگزار👇
@Egzar
👍2
📸گزارش تصویری از مراسم شبیه‌خوانی حسینی در روستای سیدمحمد (الهدامه) از توابع بخش مرکزی شهرستان شوش

عکاس: بتول فته‌پور

کانال اگزار👇
@Egzar
اگزار
Photo
شهردار هفتکل، مهدی محمودی در جمع خبرنگاران:

🔹زیرساخت و عمران شهری

در دو سال اخیر نیم میلیون مترمربع آسفالت انجام دادیم، معادل سرانه ۲۰ تا ۲۵ متر برای هر نفر.

ورودی هفتکل از سمت نفت سفید را به بزرگراه شهید سلیمانی تبدیل کردیم. محور حادثه‌خیزی بود که ایمن‌سازی شد.

مسیر شهید سلیمانی شامل پیست‌دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی و فضای سبز در دو طرف است. طول رفت و برگشت ۶ کیلومتر طول دارد. تمامی فضای سبز مسیر بزرگراه با آب خام آبیاری می‌شود.

پروژه بزرگ «هفت کِل» با وسعت ۷۰ هکتار آماده افتتاح است. جاده‌کشی، برق‌کشی و فضای سبز آن به‌طور کامل انجام شده.

🔹فضای سبز و محیط زیست
۶۰ درصد آب مورد نیاز فضای سبز را از آب خام تأمین می‌کنیم.

سرانه فضای سبز در هفتکل ۱۸/۵ متر مربع به ازای هر نفر است.

بیش از ۵۰ هزار اصله درخت مثمر در شهر کاشته‌ایم که شامل توت، انجیر، کنار و مرکبات است.

پارک «هفتکل زیبا» نیز روی تپه‌های گچی احداث شده و دارای آبنمای موزیکال، فضای سبز و نشیمن است.

🔹 امکانات تفریحی و فرهنگی
برای تمام محله‌هایی که بوستان نداشتند، ۱۳ پارک و بوستان محله‌ای احداث کرده‌ایم.

پارک بانوان و شهربازی در زمینی به مساحت ۲ هکتار راه‌اندازی شده که دارای زمین والیبال، بسکتبال و فضاهای آموزشی است.

سینمای کارگری هفتکل یکی از ظرفیت‌های فرهنگی قابل‌توجه شهر است که امیدوارم بتوانیم آن را با مشارکت دستگاه‌های مرتبط احیاء کنیم.

🔹 هویت محلی و میراث
بقعه شهید گنجی (مربوط به سال ۱۳۲۲) به‌عنوان یکی از مفاخر هفتکل را احداث کردیم.

هفتکل پایتخت گلیم قشقایی است و ظرفیت‌های بزرگی در حوزه صنایع دستی وجود دارد.

🔹 مدیریت شهری و اقتصادی
هیچ بدهی به پرسنل، پیمانکاران یا بیمه نداریم و وضعیت پرداخت حقوق در شهرداری هفتکل بهتر از میانگین شهرداری‌های استان است.

شهرداری و شورای شهر هفتکل تعامل و انسجام کامل دارند و کم‌حاشیه‌ترین شورا در سطح کشور هستند.

کانال اگزار👇
@Egzar
🔹 با دستور استاندار خوزستان؛

🔵 رهاسازی ۳۶ میلیون مترمکعب آب از سد مارون برای نخیلات شادگان آغاز شد


🔷 با دستور مستقیم سید محمدرضا موالی‌زاده، استاندار خوزستان، از شامگاه سه‌شنبه ۱۷ تیرماه ۱۴۰۴، میزان ۳۶ میلیون مترمکعب آب از سد مارون برای آبیاری نخیلات شادگان رهاسازی شد. این اقدام در پاسخ به بحران کم‌آبی و به منظور نجات نخیلات در معرض خشکیدگی در پایین‌دست حوضه انجام شده است.

🔷 به گزارش روابط عمومی استانداری خوزستان، تصمیم به رهاسازی این حجم از آب، نتیجه پیگیری‌های مستمر و مذاکرات فوری استاندار با مسئولان ملی در روزهای اخیر بوده و بخشی از اقدامات فوری برای کاهش تنش آبی در منطقه محسوب می‌شود.

🔷 مشروح خبر در لینک زیر:

https://news.ostan-khz.ir/74662/
کانال اگزار👇
@Egzar
تعزیه بیت چریم میراث معنوی ثبت نشده

🖋️فریدحیدری آل کثیر

🏴تعزیه یا شبیه دربیت چریم عمری به درازای تاریخ تعزیه دراین سامان دارد. بانام بیت چریم میدان تعزیه در ذهن مردم تداعی می شود. گویا بیت چریم وتعزیه همزاد همند درعبور ازجاده های تاریخ.

دوقرن ونیم روزگارکوتاهی نیست که این دورا باهم مانوس تر نکند. دوشادوش هم آمدند واز دشوارترین مسیرها گذشتند تا میراث دار این فرهنگ ویادگار مردمی باشند که از همه چیزشان گذشتند تا امروز به دست ما برسد. میراث گرانسنگی که به دست شیخ غافل بنا شد و این بنیان همچنان استوار مانده هرچند گاهی بی مهری ها ستونهایش را می لرزاند.

🏴 رهاورد شیخ غافل ازسفر کربلا ازآن عهد تاکنون در دل وجان مردم خانه کرده وتمام خانه های بیت چریم یاشهرحر بویی از آن را به مشام دوستان اهل بیت هبه می کنند. آن روز شیخ غافل اسب و شترش را فروخت تامخارج تعزیه و وسایل را فراهم کند و امروز مردم این دیار از وقت وپولشان می گذرند تا مهمان نوازانی درخور برای مهمانان عاشورا باشند.

🏴شبیه درمسیرش رنجهایی دید وگاهی با مشکلات دست و پنجه نرم کرد. در عبورش جنگ بادست نشاندگان متجاوزان انگلیس وشهادت فرزندان روستا را دید وتلخی ممانعت پهلوی ها از برگزاری تعزیه در زمان شیخ خلف را چشید. اینکه میگویم همدوش تاریخ است ومیراث دار رنجها وعشق هاست حرف بیجایی نیست.

🏴شبیه بیت چریم احساس دوگانه ای القا می کند. همان احساسی که "لگیطه" و "مگرنات" به ما می دهند. احساسی سربلندانه ازتاریخی سترگ وجاودانگی آن واحساسی شرمسارانه از بی تفاوتی وبی مهری به این میراث معنوی.

🏴 دوقرن ونیم را نمی شود نادیده گرفت ودربرابر آن بی تفاوت بود. آیا این کهنگی وارزشمندی به ثبت ملی نمی ارزد؟ نمی دانم چرا متولیان امر عزم جدی برای ثبت این میراث معنوی ندارند وچرا دستانی مغرض در این مسیر سنگ اندازی می کنند؟ مگر در فهرست آثارثبت شده عمرهای کمتر ازصد سال نمی بینیم؟ مگر آنها چه دارند که حتی ممکن است با تاریخی مزورانه ثبت شوند و ما با بی تفاوتی از کنار این یادگار قرن ها بگذریم.

میدانیم کسانی نمی خواهند باثبت ملی هویت این سرزمین را بشناسند. و میدانیم کسانی تعمدا نام بانیان تعزیه ای را که برایش خون دل خوردند وامروز این شبیه خوانی میراث آنهاست نمی برند ومیدانیم .....

🏴 این مسئله نیاز به اراده جمعی دارد. مسئولین شهرستان باید به چشم افتخار بنگرند. گمان نمی کنم درتاریخ تعزیه میدانی کشور بتوان از آن گوی سبقت را ربود.
همه ما نسبت به این مسئله مسئولیم. این تاریخ ماست. این هویت ماست.



کانال تلگرام خبرگزاری اگزار👇
https://www.tg-me.com/joinchat-AAAAADwNxZIbUTGtd6nsbQ

کانال خبری اگزار در ایتا👇

https://eitaa.com/Egzar2


کانال خبری اگزار در واتساپ👇

https://chat.whatsapp.com/HryraX2fzbgLBSlgsTANt9


کانال جدید خبرگزاری اگزار👇


https://whatsapp.com/channel/0029Vb5xnbuAzNbrzCz9nV1K
👍1
⭕️ مرگ خاموش پارس طبیعت



مهدی آل کثیر


سال گذشته، اخراج ناگهانی بیش از ۱۰۰ کارگر شرکت «پارس طبیعت سلولز» به تیتر اصلی رسانه‌های محلی و ملی تبدیل شد. شرکتی که در ابتدا همراه با «کاغذپارس» نماد موفقیت در واگذاری به بخش خصوصی معرفی می‌شد، حالا خود به نمونه‌ای روشن از چگونگی بهره‌کشی از ظرفیت‌های ملی و انسانی برای سودهای موقت و پنهان تبدیل شده است.

شرکت کاغذپارس در شوش، به‌قیمت ناچیز و به‌عنوان شرکتی زیان‌ده واگذار شد؛ اما مالکان جدید با راه‌اندازی خطوط فرسوده و تعدیل گسترده نیرو، حداکثر سود را از آن استخراج کردند. سپس، با استفاده از تسهیلات کلان بانکی، شرکت جدیدی با نام «پارس طبیعت» را از صفر بنیان نهادند تا نشان دهند بخش خصوصی می‌تواند «قهرمان توسعه» باشد.

اما به مرور و با افشاگری کارشناسان و اعتراضات کارگری، ابعاد تازه‌ای از این ماجرا روشن شد: این سرمایه‌گذاری‌ها نه برای تولید پایدار، بلکه برای رسیدن به «لقمه چرب آخر بازی» بود. کارخانه‌ای را ارزان خریدند، سودش را بالا کشیدند، با وام‌های کلان مجموعه جدیدی ساختند، و آن را در بورس فروختند. در نهایت، با سود چندلایه‌ای که به جیب زدند، امروز در جایگاه یک «نازپرورده اقتصادی» ایستاده‌اند.

در سال‌های گذشته، کاغذپارس و شرکت‌های تابعه‌اش، بارها با اعتصاب‌ها، اعتراضات و شکایت‌های کارگری مواجه بوده‌اند. کارگرانی که از حقوق معوقه، قراردادهای ناپایدار، و اخراج تدریجی بدون شفافیت شکایت داشتند؛ اما هر بار، با تاکتیک‌هایی مثل تعویق قرارداد، فشار روانی و اخراج‌های قطره‌چکانی، صدایشان خاموش شد.

امروز دیگر اخراج‌ها یک‌باره نیست. آن‌ها «به اصطلاح» حقوق را می‌دهند، اما فشار روانی، بلاتکلیفی و حذف تدریجی کارگران را طوری مدیریت می‌کنند که نه اعتراضی شکل گیرد، نه صدایی شنیده شود. تنها در روزهای اخیر، ۸ کارگر دیگر با بهانه‌های واهی تا اطلاع ثانوی خانه‌نشین شده‌اند تا در عمل، اخراج شوند.

به نظر می‌رسد اکنون تعطیلی تولید و خاموشی کارخانه، برای این صاحبان سرمایه، سودآورتر از کار کردن آن باشد.


کانال اگزار👇
@Egzar
👍3
⭕️آغاز ثبت‌نام طرح نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده از ۲۴ تیر

ستاد نوسازی ناوگان حمل‌ونقل در اطلاعیه‌ای اعلام کرد:

🔹 ثبت‌نام طرح ملی نوسازی و جایگزینی موتورسیکلت‌های فرسوده از تاریخ ۲۴ تیر ۱۴۰۴ آغاز می‌شود./باشگاه خبرنگاران

کانال اگزار👇
@Egzar
⭕️نفس کشیدن سخت است...
در باب بحران این روزهای شهرهای ما... که دارند زیر دود و غبار دفن می‌شوند...





📝 عبدالقادر سواری

1. چند روز است که نفس مردمان شهرهای مرزی ما تنگ شده؟... از شمار رفته است... در همین اهواز خودمان هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شوم و از پنجره نگاه می‌کنم می‌بینم که شهر در دود غلیظی فرو رفته است... اهوازی که ده‌ها کیلومتر از هور و از مرز فاصله دارد... چه رسد به حال مردمان شهرهای غرب اهواز... شهرهایی که به طرز عجیبی هیچ امکانات پزشکی هم ندارند... و اگر برای کودکی یا پیری از آنان مشکل تنفسی حادی پیش بیاید باید ده‌ها کیلومتر راه بیایند تا به اهواز برسند... فاجعه که شاخ و دم ندارد...

2. قطعا باید یقه‌ی شرکت‌های نفتی را درید که هور را و ما را فدای استخراج مفت نفت کردند... قطعا باید در روی سدسازان هوار کشید که برای مشتی پول، سرزمین ما را خشک کردند... اما در این لحظه‌ی وانفساه چه باید کرد... اقدامات عاجل در این لحظه چه کارهایی هستند؟

3. در همین وقت که من مطلب را می‌نویسم می‌دانم که استاندار خوزستان هم با وزیر کشور صحبت کرده است و هم با رئیس سازمان محیط زیست... تا چاره‌ای اندیشیده شود... فردا هم برای بازدید میدانی به هور می‌رود... روز چهارشنبه هم با استاندار میسان دیدار می‌کند تا چاره‌ای اندیشیده شود... اما واقعا این‌ها کفایت می‌کنند؟ قطعا خیر... مردمان دارند خفه می‌شوند... و فقط با این اقدامات نمی‌شود راه نفس را بر آن‌ها باز نمود...

5. واقعا نمی‌دانم مدیریت بهداشت و درمان کجای دنیای ما ایستاده... واقعا ارسال چند عدد اتوبوس اورژانس کار شاقی‌ست؟... آخر چقدر ناتوان‌اند مدیران بهداشت خوزستان... شرکت‌های نفتی که متصدیان اصلی این جنایت هستند چه کرده‌اند؟ تعداد درمانگاه‌هایی که تاسیس کرده‌اند چقدر بوده؟ هیچ! یک هیچ بزرگ... فقط نفت ما را برده‌اند و دود خود را نصیب ما کرده‌اند... شرکت‌ برق هم که قوز بالای قوز است... در همین حال با دقت به کار قطع برق در این شهرها مشغول است...

6. واقعیت آن است که پایان این بحران فقط با یک کنش اجتماعی وسیع میسر است... کنشی اجتماعی که همه را پاسخگو‌کند... شرکت‌های نفتی باید بهای آلودگی خود را بپردازند... وزارت نیرو هم... که سدسازی را باب کرد و سرزمین ما را به برهوت تبدیل نمود... بله... اصلاح وضعیت همیشه نیازمند کنشگری اجتماعی است...



🔹فاجعه، پی‌نوشت ندارد...

کانال اگزار👇
@Egzar
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⭕️لایروبی به روشِ صدهاسال پیش / تلاش برای رسیدنِ آب به نخلستان

قاسم آل کثیر

مردم شادگان (فلاحیه) بدون بودجه و دستور و ادواتِ مدرن، تنها با بیل و داس تلاش کردند تا مسیرِ معیشت و حیاتشان هموارتر شود.

با دستانی خالی در جایی که میلیون‌ها نفر نخل می‌توانند ستون اقتصاد یک منطقه باشند، مردم با داس و بیل به جان نهر عبودی افتادند تا آن را لایروبی کنند.

نخیلاتی که تشنه مانده‌اند، چون سازمان آب و برق هنوز بر سر حق‌آبه‌شان چانه‌زنی می‌کند.

در این نقطه از جهان که روزگاری پرآب‌ترین نقطه بود هم آب خشکید، هم هور و فرصت هم خشکیده. دنیا خرما را به طلای اقتصادی تبدیل کرده، اما کشاورز خوزستانی با بیل خودش، مسیر زندگی را می‌کَند.

شادگان محروم است، اما مردم نشان دادند که تنها نیست. مردمی که برای آینده و معیشت، دست در دست هم می‌گذارند تا نخیلات خود را از تشنگی رها کنند.

ویدئو: ولید آلبوناصر

کانال اگزار👇
@Egzar
⭕️ احیای سه چشمه رودخانه شاوور با پیگیری فعالان محیط زیست

🔵 پروژه تعیین مرز بستر رودخانه همچنان بلاتکلیف

با تلاش‌های مستمر فعالان محیط زیست و دغدغه‌مندان محلی، سه چشمه و یک نهر قدیمی از رودخانه شاوور که طی دهه‌ها خشک و راکد مانده بودند، سرانجام احیا شدند. این اقدام مهم در محدوده روستای "عمله سیف" از بخش مرکزی شهرستان شوش و با حضور میدانی معاونین سازمان آب و برق خوزستان صورت گرفت.

شهروندان و دوست‌داران محیط زیست منطقه بارها نسبت به ساخت‌وسازهای غیرمجاز، تصرف بستر رودخانه و کم‌کاری برخی دستگاه‌های اجرایی از جمله اداره امور آب غرب و منابع طبیعی هشدار داده بودند.

برخی از فعالان محلی ضمن ابراز خرسندی از احیای چشمه‌ها، از روند کند اقدامات انتقاد کردند. آنان در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار داشتند:
«تأمین یک دستگاه بیل مکانیکی برای عملیات احیای چشمه‌ها، چرا باید ماه‌ها یا حتی سال‌ها به طول بینجامد؟ همچنین پروژه احداث کمربندی و پیاده‌رو روستا، که دارای مجوز و بودجه مشخص است و می‌تواند به تعیین دقیق مرز بستر رودخانه و جلوگیری از تجاوز به آن کمک کند، چرا معطل مانده و اجرایی نمی‌شود؟»

این در حالی‌ست که تعیین حریم قانونی رودخانه شاوور همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برد و انتظار می‌رود مسئولان مربوطه، با توجه به اهمیت موضوع در حوزه منابع طبیعی و زیست‌محیطی، تصمیمات قاطع و فوری اتخاذ کنند.

گزارش میدانی: مهدی ال کثیر


کانال اگزار👇
@Egzar
🔹 گفت‌وگوی اختصاصی با دکتر مالک سعد، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان شوش:


⭕️سهمیه پرستاری تابع تصمیمات سازمان امور اداری و استخدامی کشور است / جذب ۳۶ نیروی فوریت پزشکی، جایگاه دوم استان پس از اهواز

در پی اظهارات نماینده سازمان نظام پرستاری در شهرستان شوش مبنی بر عدم تخصیص سهمیه استخدامی به شهرستان شوش در آزمون اخیر پرستاری، خبرنگار اگزار گفت‌وگویی با دکتر مالک سعد، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان شوش انجام داد تا به ابعاد مختلف این موضوع بپردازد.

دکتر سعد در ابتدا ضمن اشاره به زمان تصویب این استخدامی‌ها گفت:
«مصوبه مربوط به آزمون‌های استخدامی پرستاری در اوایل سال ۱۴۰۳ انجام شده است و دانشگاه علوم پزشکی در تعیین سهمیه‌ها نقشی نداشته است. تشخیص سهمیه‌ها کاملاً بر عهده سازمان امور اداری و استخدامی کشور بوده است.»

وی افزود:
«بر اساس دستورالعمل این سازمان، اولویت جذب پرستاران و سایر نیروهای خدمات بیمارستانی با مراکز درمانی و بخش‌های جدیدالتأسیس بوده است. به عنوان مثال، دزفول با احداث بیمارستان حضرت یازهرا(س) و توسعه بخش‌هایی از بیمارستان گنجویان، توانست سهمیه قابل توجهی جذب کند.»

رئیس شبکه بهداشت و درمان شوش در ادامه به موفقیت قابل توجه شهرستان شوش در جذب نیروهای اورژانس پیش‌بیمارستانی اشاره کرد و گفت:
«در زمینه فوریت‌های پزشکی، موفق به جذب ۳۶ نفر شدیم که پس از اهواز، بالاترین میزان جذب در استان بوده است.»

وی با مقایسه عملکرد سایر شهرستان‌ها افزود:
«در حالی که شوش ۳۶ نفر سهمیه فوریت‌های پزشکی جذب کرده، شهرستان‌های دیگر استان به شرح زیر سهمیه دریافت کرده‌اند:

امیدیه: فوریت ۹ نفر، پرستار صفر

سوسنگرد: فوریت صفر، پرستار صفر

اندیمشک: فوریت ۴ نفر، پرستار صفر

ایذه: فوریت ۵ نفر، پرستار یک نفر

مسجدسلیمان: فوریت ۴ نفر، پرستار صفر»


سعد ادامه داد:
«با این تعداد نیرو، امکان راه‌اندازی سه پایگاه اورژانس جدید در شهرستان شوش فراهم می‌شود و تعداد پایگاه‌های اورژانس به ۸ پایگاه خواهد رسید که گامی مهم در ارتقاء خدمات فوریت‌های پزشکی است.»

وی همچنین خبر داد:
«با نزدیک شدن به زمان بهره‌برداری از بیمارستان جدید شوش، هماهنگی‌های لازم برای پیش‌بینی و تأمین سهمیه‌های استخدامی در حوزه‌های مختلف از جمله پرستاری، مامایی، رادیولوژی و سایر خدمات درمانی انجام شده و این سهمیه‌ها در آینده جذب خواهند شد.»

در پایان، دکتر سعد از پیگیری‌های دکتر محمد کعب‌عمیر، نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی و دکتر بوستانی ریاست دانشگاه علوم پزشکی اهواز تقدیر کرد و بر تداوم تلاش‌ها برای توسعه زیرساخت‌ها و تأمین نیروی انسانی در شبکه بهداشت و درمان شهرستان شوش تأکید کرد.

خبرنگار: مهدی آل کثیر


کانال اگزار👇
@Egzar
⭕️محفل ادبی ایستاده برای ایران

زمان و مکان درج در پوستر آگهی فوق


کانال اگزار👇
@Egzar
2025/07/14 02:49:01
Back to Top
HTML Embed Code: