Telegram Web Link
سیاست‌ورزی بی‌مسئولیت

محمد فاضلی

مقدمه
دیروز دو صفحه سند منتشر شد (اینجا) که یکی از ارزشمندترین اسناد منتشرشده در سال‌های اخیر است؛ و از هر افشاگری جنجال‌آفرینی، مهم‌تر است. سندی که ارزش تاریخی دارد.

این دو صفحه سند، نامه‌ای است که در رئیس‌ دفتر مرحوم ابراهیم رئیسی به پانزده نفر از مقامات دولت سیزدهم ارسال، و در آن پیش‌بینی سه متغیر مهم اقتصادی تا پایان سال را ارائه کرده است:

🔵 نرخ ارز بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان (دقیقا همان نرخی که الان در اسفند ۱۴۰۳ هست)

🔵 نرخ تورم بین ۴۵ تا ۵۰ درصد

🔵 کسری برق بین ۱۰.۵ تا ۱۲.۵ هزار مگاوات

وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت قبل که در نقش منتقدان دولت پزشکیان ظاهر شدند؛ و رئیس بانک مرکزی و وزیر صمت (که این دو نفر در دولت پزشکیان هم حضور دارند) از دریافت‌کنندگان این نامه بوده‌اند. محال است نمایندگان مجلس و سایر مقامات هم از این پیش‌بینی بی‌خبر بوده باشند.
 
آن‌چه بر دولت پزشکیان گذشت!
نمایندگان مجلس، وزرای دولت قبل، و بسیاری دیگر از این پیش‌بینی خبر داشته‌اند. اما وقتی دولت پزشکیان شروع به‌کار کرد، و همه ریسک‌های سیاسی که در زمان ارسال این نامه وجود نداشتند، بر دولتش بار شد، مخالفانش در مجلس و سایر جاها:

🔴 خاموشی‌ها را بهانه حمله به دولت کردند.

🔴 افزایش قیمت ارز را به سیاست‌های وزارت اقتصاد نسبت دادند.

🔴 نرخ تورم را ابزار حمله به دولت و تضعیف آن کردند.

مجلسی‌ها و مخالفان دولت، هرگز به گونه‌ای رفتار نکردند که نشان دهد می‌دانند آن‌چه رخ می‌دهد (از نرخ ارز تا تورم و ناترازی) نتیجه گذشته اقتصاد ایران و حتی تشدید آن بر اثر افزایش ریسک‌های سیاسی است. فرصتی پیدا شده بود تا کاسه و کوزه همه آن چیزی را که خودشان پیش‌بینی کرده بودند، و نتیجه طبیعی مسیر طی‌شده سیاست داخلی، سیاست خارجی و سیاست اقتصادی و تحریم دو دهه گذشته است، بر سر دولت #پزشکیان بشکنند.

این‌ها همان کسانی هستند که اگر دولت مرحوم رئیسی باقی مانده بود، باید نه در موضع منتقد این وضعیت، بلکه در مقام حامیان و توجیه‌کنندگان وضعیت ظاهر می‌شدند.
 
نتیجه
سیاست‌ورزی در ایران امروز بی‌مسئولیت شده است. یعنی جریان اصلی سیاست، اکثریت مناقشات و گفتار سیاسی که در ظاهر به اسم مردم، کشور یا نظام صورت می‌گیرد، در اصل دعوا بر سر جابه‌جایی دار و دسته‌ها، رانت‌ها و افراد است. موضوع وطن، چیزی به نام ایران خانه ایرانیان، و مردم، سرزمین یا منافع ملی، از دستور کار طیف گسترده‌ای از سیاسیون خارج است.

اگر چنین نبود، آن‌ها که می‌دانستند حتی اگر دولت قبل می‌ماند، و حتی اگر هیچ ریسک سیاسی‌ای افزوده نمی‌شد، باز هم ارز به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان می‌رسید، خاموشی‌های گسترده رخ می‌داد و تورم به ۴۵ تا ۵۰ درصد می‌رسید؛ به عوض عربده‌کشی و ننه من غریبم‌بازی، کمک دولت می‌کردند تا سیاست‌های بهتری اجرا کند، تا منسجم‌تر باشد، تا کمتر در چاله‌های سیاست هر روزه گیر بیفتد و وزرایش وقت داشته باشند با تمرکز بیشتری به درد این کشور برسند.

سیاست‌ورزی بی‌مسئولیت، یعنی لخت و عریان منافع شخصی و جناحی را به زیان یک ملت دنبال کردن؛ یعنی حرف از مردم زدن اما با وقیح‌ترین ابزارها دنبال رانت و منافع بودن.

سیاست‌ورزی بی‌مسئولیت، یعنی بدانی که تحت شرایط موجود، قیمت ارز در پایان سال ۱۴۰۳ به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان می‌رسد، حتی اگر هیچ ریسک سیاسی‌ای افزوده نشود و هیچ بازار ارز توافقی هم اجرا نشود، اما جلوی دوربین‌های تلویزیونی عربده بکشی و از تأثیر بازار ارز توافقی بر افزایش قیمت ارز بگویی؛ قیافه دفاع از مردم هم بگیری!
 
حرف آخر
سیاست‌ورزی بی‌مسئولیت، آن نوع سیاست‌ورزی که ذره‌ای از ارزش قائل شدن برای ایران و ایرانی، بویی نبرده، و صرفا منافع شخصی را دنبال می‌کند، این کشور را به خاک سیاه می‌نشاند، بیشتر از آن‌چه اکنون هست.
 
@fazeli_mohammad
👍475👎35
Audio
قسمت صدوبیست‌وچهارم پادکست دغدغه ایران

چرا برق رفت؟

مشکل صنعت برق ایران چیست؟ و چرا کشوری با منابع عظیم نفت و گاز به ناترازی در تولید و مصرف برق رسیده است؟ چرا سرمایه‌گذاری در منابع برق تجدیدپذیر یا بهبود راندمان نیروگاه‌ها صورت نگرفته است؟ دکتر #کیومرث_حیدری، متخصص اقتصاد برق، در این قسمت به این سؤالات و وجوه مهمی از سیاست‌گذاری و اقتصاد صنعت برق ایران می‌پردازد.


مهمان: دکتر کیومرث حیدری
میزبان: محمد فاضلی

امور فنی و صوت: مرتضی مشیری‌خواه
گرافیک: استودیو آنسو (@onsoustudio)

حامیان مالی
صرافی ارز دیجیتال والکس
@Wallexchange

محصولات بهداشتی ساختمانی سارودی


اپیزود هفدهکیفیت مداخله دولت و توسعه: مورد صنعت برق

کتاب اصلاحات اقتصادی صنعت برق (نوشته کیومرث حیدری)

حمایت از پادکست دغدغه ایران

شماره تماس برای حمایت مالی
09965691194

شناسه پیپال
[email protected]

موسیقی آغازین
قطعه سلام، اثر استاد حسن کسائی

Email: [email protected]

تاریخ انتشار
آذر هزار و چهارصدوسه

@dirancast_official
👍97👎2
Audio
قسمت صدوبیست‌وپنجم پادکست دغدغه ایران
 
چین: قرن اول تا هفتم پس از میلاد
 
چین در فاصله سال اول پس از میلاد تا اوایل قرن هفتم، شاهد شکل‌گیری سلسله هان شرقی، دوران سه پادشاهی، حکومت خاندان جین (Jin)، دوران سلسله‌های شمالی و جنوبی، و حکومت کوتاه‌مدت سویی (Sui) است. این دوران ششصد ساله، با شکل‌گیری حکومت سلسله تانگ (Tang) پایان می‌یابد. همین دوران ششصد ساله شکل‌دهنده به ابعاد مهمی از تاریخ فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی چین است که در قسمت ۱۲۵ بررسی می‌شود.

🔴 شنیدن از کستباکس 🔴


شنیدن از پادبین

 
حامی مالی
صرافی ارز دیجیتال والکس
 
حمایت از پادکست دغدغه ایران
 
شماره تماس برای حمایت مالی
09965691194
 
نقشه سیاسی چین
 
نقشه طبیعی چین
 
شناسه پیپال
[email protected]
 
موسیقی آغازین
قطعه سلام، اثر استاد حسن کسائی
 
Email: [email protected]
 
گوینده: محمد فاضلی
امور فنی و صوت: مرتضی مشیری‌خواه
گرافیک: استودیو آنسو (@onsoustudio)
                                
تاریخ انتشار
دی هزار و چهارصدوسه
 
@dirancast_official
👍89👎4
Forwarded from دغدغه ایران
اولین گفت‌وگو

محمد فاضلی

اولین گفت‌وگوی صفحه من در یوتیوب در طول یک هفته گذشته منتشر شد.

من (محمد فاضلی) و #مصطفی_مهرآیین در گفت‌وگویی مفصل، شرایط ایران امروز را بررسی کردیم و هر کدام نظرمان درباره راه‌های برون‌رفت از این وضعیت به سمت بهبود را شرح دادیم.

این گفت‌وگو را می‌توانید در دو بخش در یوتیوب مشاهده کنید.


بخش اول
جهان ایرانی: جامعه-حکومت ناخوش

https://youtu.be/6NgR-L9lwUY

بخش دوم
جامعه-حکومت ناخوش: راه برون‌رفت
https://youtu.be/eNziqP36RQY

این گفت‌وگوها ادامه خواهد داشت.

@fazeli_mohammad
👍183👎8
قسمت صد‌وسی‌ودو پادکست دغدغه ایران

آیا برق می‌آید؟

صنعت برق ایران چرا به روز بد افتاد؟ آیا سپردن صنعت برق به سازوکارهای بازار آزاد و قیمت‌های آزاد برق می‌تواند مشکل را حل کند؟ #علیرضا_اسدی در این قسمت توضیح می‌دهد که چرا سپردن برق در اقتصادی به اندازه اقتصاد ایران و با سازوکارهای حاکم بر آن، به بخش خصوصی، علت پیدایش مشکل فعلی است. او روایتی از ضرورت مداخله باکیفیت دولت ارائه می‌کند.

میهمان: علیرضا اسدی
میزبان: محمد فاضلی

دانلود مستقیم فایل صوتی

شنیدن از
کستباکس || اسپاتیفای || اپل پادکست

گزارش «بررسی ناترازی برق از منظر اقتصاد سیاسی امور زیرساختی» (نوشته علیرضا اسدی)


حامیان مالی

صنایع چسب سینا
وبسایت چسب سینا
اینستاگرام چسب سینا

صرافی پول نو
وبسایت پول نو
ورود و ثبت نام در پول نو


صفحه یوتیوب محمد فاضلی

حمایت از پادکست دغدغه ایران

شماره تماس برای حمایت مالی
09965691194

شناسه پیپال
[email protected]

موسیقی آغازین
قطعه سلام، اثر استاد حسن کسائی

Email: [email protected]

امور فنی و صوت: مرتضی مشیری‌خواه
گرافیک: استودیو آنسو

تاریخ انتشار
اسفند هزار و چهارصدوسه

@dirancast_official
👍82👎6
Forwarded from نگاه متفاوت (احمد زیدآبادی) (Ahmad Zeidabadi)
پای ایران در میان است!

لی سونگ نمایندۀ چین در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی: "تأکید می‌کنیم آمریکا به عنوان عامل اصلی تخریب برجام، باید هرچه سریعتر گام‌های عملی برداشته، به تلاش‌های دیپلماتیک بین‌المللی بازگردد و با ایران وارد گفتگو شود."
پیش از این دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آمادگی خود را برای گفتگو با جمهوری اسلامی اعلام کرده است. بنابراین، روی سخن مقام چینی به طور غیرمستقیم به سمت تهران است تا با آمریکا وارد گفتگو شود. روس‌ها هم به صراحت گفته‌اند که اختلافات ایران و آمریکا باید از طریق گفتگو و مذاکره حل شود.
سیاست "نفی مذاکره و گفتگو" بین دو کشور معمولاً در سطح جهان طرفداری ندارد و ظاهراً به همین دلیل، دولت ترامپ برای مذاکره با جمهوری اسلامی پیشقدم شده است تا از این جهت ایران را طرفِ "لجباز" در ماجرای تنش بین دو کشور نشان دهد و به انزوا بکشاند. این نکته‌ای است که رهبر جمهوری اسلامی نیز در سخنان روز شنبۀ خود به آن اشاره کرد. احتمالاً به همین علت، وی به جای نفی صریح مذاکره بر عدم تسلیم در برابر خواست آمریکا تأکید کرد.
به هر حال، حفظ سنگر "عدم مذاکره" در دنیای امروز بسیار سخت‌تر و پرهزینه‌تر از ورود به مذاکره است. به نظرم به زودی اجماعی جهانی در بارۀ ضرورت مذاکرۀ ایران و آمریکا شکل خواهد گرفت. همانطور که بارها تأکید کرده ام، مذاکره در دنیای سیاست صرفاً یک ابزار برای حل تخاصم است و به خودی خود معجزه‌ای نیست که کور کند یا شفا دهد.
اصلِ موضوع، چیزی است که دو طرف مذاکره روی میز می‌گذارند و تا مذاکره آغاز نشود، نمی‌توان به دقایق آن پی برد. تا این لحظه، هنوز آنچه آمریکا و ایران برای حل اختلافات بین خود از یکدیگر طلب می‌کنند، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. بنابراین، تمام آنچه این روزها در رسانه‌ها و یا از زبان برخی افراد مطرح می‌شود، از دقت لازم برخوردار نیست.
واقعیت این است که خواست‌های طرف ایرانی از آمریکا ابهام بیشتری دارد. دولت و نظام جمهوری اسلامی هنوز مشخص نکرده‌اند که در چه شرایطی حاضرند از دایرۀ خصومت با ایالات متحده خارج شوند و در برابر رفع تحریم‌های اقتصادی کشور، چه امتیازات مشخصی ارائه دهند.
طرف آمریکایی نیز گرچه کمی صریح‌تر بوده اما هنوز چارچوب مشخصی را مطرح نکرده است. از فحوای کلام مقام‌های آمریکایی چنین برمی آید که آنان خواهان قطع کمک جمهوری اسلامی به گروه‌های متحدش در خاورمیانه، ایجاد حد و مرزی برای برد موشک‌های بالستیک و برچیدن چرخۀ غنی‌سازی اورانیوم در ایران هستند. در مقابل، آنان ظاهراً حاضرند که تحریم‌های اقتصادی ایران را رفع کنند و راه سرمایه‌گذاری خارجی و تجارت آزاد ایران با دنیا را بگشایند.
جزئیاتِ هر کدام از این موارد اما روشن نیست. با این حال، ترامپ چنین معامله‌ای را برای هر دو طرف بسیار سودمند می‌داند و آن را بخصوص سبب جلوگیری از بروز جنگ و برخورد نظامی قلمداد می‌کند، حال آنکه برخی محافل داخلی ایران، آن را "خلع سلاح" و یا "تسلیم" ایران در برابر آمریکا توصیف می‌کنند.
ارزش سلاح چه از نوع متعارف و چه غیرمتعارف آن برای هر کشور، قدرت بازدارندگی آن از بروز جنگ و یا غلبۀ آن در صورت بروز جنگ است وگرنه کارکرد لازم را ندارد. برای من تا این لحظه مشخص نیست که آیا مقام‌های جمهوری اسلامی قدرت تسلیحاتی کشور را برای بازدارندگی در مقابل بروز جنگ، کافی و وافی می‌دانند و اطمینان دارند که در هر صورت جنگی در انتظار کشور نیست؟ یا اینکه جنگ را محتمل می‌دانند اما خود را طرف پیروز آن به شمار می‌آورند؟ یا اینکه شانس پیروزی را بالا نمی‌دانند و در عوض روی وارد کردن ضربه و آسیب متقابل شرط‌بندی می‌کنند؟
اینها پرسش‌هایی است که باید با بی‌طرفی علمی و دقت فراوان مورد بررسی قرار گیرند. داستان را نباید ساده فرض کرد. پای ایران در میان است.
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad
👍326👎32
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
قسمت ۲ ویدیوکست دغدغه ایران

دولت نفتی: دون‌کیشوت در لی‌لی‌پوت

آیا نفت باعث بدبختی و تیره‌روزی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورهای نفتی است؟

آیا ونزوئلایی شدن سرنوشت حتمی همه کشورهایی است که به نفت فراوان دسترسی دارند؟

تری لین کارل در کتاب «معمای فراوانی: دولت‌های نفتی و رونق‌های نفتی» شرحی تاریخی از چگونگی اثرگذاری نفت یا هر منبع درآمدی مشابه نظیر طلا و نقره بر ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورها ارائه می‌کند.

کارل نشان می‌دهد که چگونه نفت در غیاب ظرفیت دولت، این گونه کشورها را از دولت‌سازی دور کرده و به تدریج در تیره‌روزی اقتصادی و خشونت سیاسی فرو می‌برد. مورد اصلی بررسی کتاب، کشور ونزوئلاست اما نوع برخورد کشورهای ایران، نیجریه، اندونزی و نروژ با نفت را نیز بررسی می‌کند.

کتاب خانم کارل، توضیحی دقیق برای چرایی بروز فساد، ناکارآمدی اقتصادی، بهره‌وری پایین، بی‌ثباتی سیاسی و ناکامی توسعه در کشورهای نفتی فاقد ظرفیت دولت است.

نسخه کامل ویدیو در یوتیوب
https://youtu.be/JjTmGkYSKGA

#دولت_نفتی #بیماری_هلندی #نفرین_منابع #ظرفیت_دولت

@fazeli_mohammad
👍129👎7
#عدد دبش در تاریخ ریاضیات، ریاضیات حکمرانی، به یادگار می‌ماند.

@fazeli_mohammad
👍434👎13
ویدئوی دکمه‌های بی‌لباس حکایت ایده‌ها و راه‌حل‌هایی است که معلوم نیست به درد کدام مسأله می‌خورند. چاه‌هایی هستند که برای ایران و مردمش آب ندارند اما برای صاحبان این ایده‌ها و راه‌حل‌های بی‌مسأله نان دارند.

https://youtu.be/NMRWcsq0aN4

صاحبان این ایده‌ها و راه‌حل‌های بی‌مسأله، موفق می‌شوند آن‌ها را به سیاست‌گذاران و حکمرانان بفروشند؛ ایده‌ها و راه‌حل‌هایی #پوچ_و_مهمل.

@fazeli_mohammad
👍199👎5
Forwarded from احمد میدری
◽️آنچه میدری در صحن مجلس و در پاسخ به سوال نمایندگان گفت

▪️هر گونه سیاست زدگی در انتصابات پیامدهایی مخربی برای کل نظام اداری و خدمات دولتی به جا می گذارد

▪️سیاست‌زدگی در نظام اداری اجازه نمی‌دهد که دولت کارآمد داشته باشیم

▪️به هیچ وجه نباید اجازه مداخلات سیاسی در شرکت ها را داد
https://www.mcls.gov.ir/fa/news/36316

@midarimedia
👍159👎3
احمد میدری امروز در مجلس حرف‌های مهمی درباره کارکردش در شش ماه گذشته گفت. نکات او درباره ضرورت استقلال بوروکراسی از سیاست، بیان درد صد ساله است. لطفا در اینجا نگاه کنید.
👍191👎7
2025/07/08 13:41:15
Back to Top
HTML Embed Code: