Telegram Web Link
برای گفت‌وگو

محمد فاضلی

سال ۱۴۰۲ در پاسخ مجری دیدارنیوز، جنگ آمریکا علیه ایران را شر مطلق خواندم و کماکان بر همان باورم (اینجا). آن چند دقیق پاسخ احتمالا میلیون‌ها بار دیده شده است.

بسیاری با آن موافق هستند و نقدهای بسیاری هم بر آن نوشته شده است. امروز (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) هم متنی منتشر شده که به گمانم دربرگیرنده همه نقدها علیه شر مطلق خواندن حمله آمریکا به ایران است.

تصور می‌کنم متن قایل نقد اساسی است، ولی به جهت دامن زدن به گفت‌وگو آن را بازنشر می‌کنم. متن آقای ناصر دانشفر را می‌توانید در فرسته بعدی کانال با عنوان «جناب فاضلی متشأ این دو سر مطلق کجاست؟» بخوانید.

جامعه-حکومت ایرانی باید بالاخره تکلیف خودش را در میانه این موضوعات و گفت‌وگوها، با خیلی مباحث روشن کند.

@fazeli_mohammad
جناب فاضلی منشاء این دو شر مطلق کجاست؟

ناصر دانشفر

در آغاز سخن عرض می‌کنم که به وجود امثال دکتر فاضلی در این دیار افتخار می‌نمایم و بدون تعارف عرض می‌کنم که در محضر این استاد درس پس می‌دهم، اما هرگز بنا نداشته‌ام و اکنون نیز قصد ندارم، شاگردی مطیع باشم و از پرسیدن و به چالش کشیدن اساتید خود، لحظه‌ای غافل شوم.
استاد با شما کاملاً موافقم که جنگ و تحریم هر دو شر مطلق هستند‌ و از اینکه برخی از هموطنان ما در واکنش به شیوهٔ حکمرانی حضرت‌آقا، حتی از حملهٔ سردمداران جانی اسرائیل نیز استقبال می‌کنند، بسیار اندوهگین و حتی می‌باشم و چون شما آن را با هیچ منطقی سازگار نمی‌دانم.
جناب فاضلی شاید از خود بپرسید که با این حساب چه نقدی بر بیانات حضرتعالی در کلیپ زیر دارم و نیت حقیر از نگارش این متن چه می‌باشد؟ به گمانم از تیتر این نوشتار مشخص است که سؤالم چیست و چه مقصودی دارم.
بله، استاد ارجمند، حرف من این است که اولاً چرا از علت این دو معلول عبور می‌کنید و ثانیاً به کدام دلیل ادامهٔ حیات این نظام را همپای دو شر مذکور ارزیابی نمی‌نمایید؟
جناب فاضلی، درست است که اگر خدایی ناکرده بین ایران و غرب جنگی درگیرد، ما به عصر حجر برمی‌گردیم و حدس بنده آن است که دچار یک انقلاب به مراتب فاجعه‌بارتر از رخداد ۵۷ خواهیم شد، این مسئله دقیقاً صحت دارد که تحریم‌ها همیشه نقمت بوده‌اند و هیچ خیری در آنها نبوده است، اما مگر نه اینست که علت اصلی این هر دو شر، اتخاذ راهبردهای ویرانگر نظام‌مقدس بوده است؟ آیا این ادعا مقرون به صحت نیست که اگر علت‌العلل این دو پدیدهٔ شوم جمهوری‌اسلامی هم نباشد، بدون تردید این نظام در وقوع آنها نقش اساسی داشته و خواهد داشت؟
پرسش دیگر بنده از شما این است که با توجه به ساختار، شیوهٔ مدیریت، سیاست‌گذاری‌ها و عملکرد نظام، آیا آثار غیرقابل انکار جنگ و تحریم از تبعات ادامهٔ حیات نظام ولایی خیلی زیانبارتر می‌باشد؟ آیا نتایج این همه ناتراتزی که کشور را در آستانهٔ فروپاشی قرار داده، خیلی کمتر از آثار یک جنگ ویرانگر است؟
من متوجه هستم که اگر جنگی اتفاق بیفتد، ما را از همین امکانات فعلی که زندگی بخور و نمیرمان را تأمین می‌کند، نیز محروم می‌نماید. اما از شما می‌پرسم که اگر این نظام تا بیست سال دیگر با همین دست فرمان براند، بر فرض ماندن، آیا هزینهٔ کمتری از جنگ بر کشورمان تحمیل خواهد کرد؟
حق با شماست، جنگ در کوتاه مدت سرزمین مادری ما را ویران خواهد کرد، اما مگر دوام این حکومت که حاضر نیست به اصلاحات بنیادین تن دهد، کمتر از یک جنگ به کشور خسارت وارد خواهد کرد؟ به عبارت دیگر چنانچه نظام زیر بار تحولات اساسی منجر به گذار از این ساختار نرود، آیا ادامهٔ روند کنونی هزینهٔ کمتری از یک جنگ حتی منتهی به یک انقلاب خواهد داشت؟
شما به درستی، هم جنگ و هم تحریم را شرمطلق نامیده‌اید، بعید می‌دانم که شر تحریم را کمتر از شر جنگ بدانید و یقین دارم که قبول دارید، با ادامهٔ کار جمهوری‌اسلامی سایهٔ شوم این هر دو شر بر سر ما ماندگار خواهد بود.
اینک با این دو دو تا چهارتای به گمانم منطقی، آیا این استنتاج ناصواب است که برای دفع آن دو شر، باید قال شری را کند که علت آن دو معلول می‌باشد.
نفرمایید که باید همهٔ هم و غم خود را مصروف اصلاحات مورد نیاز کنیم تا با استحالهٔ حاکمیت، علت این معلول‌ها را از حیز انتفاع ساقط کنیم که خداوند هم امر به محال نمی‌کند.
جناب فاضلی، سالهاست که به ولی‌امر مسلمین‌جهان التماس می‌کنم که خود عامل گذار به مطلوب خلایق شوند، اما شما خود شاهد بودید که حضرتشان ما را لایق نظر دادن و شرکت در رفراندوم ندانستند، پس امیدی به تحقق این آرزو نیست، اما اگر شما همچنان باور دارید که با روزنه‌گشایی امکان چنین رخدادی وجود دارد، با همهٔ احترامی که برای شما قائل هستم، باید به صراحت عرض کنم که با این کاسهٔ ماست و این اقیانوس، دوغ نمی‌شود که نمی‌شود، که ای کاش می‌شد.

عزت زیاد

@peyghameashna
.
ما ایرانیان سال‌ها زمان نیاز داریم تا میلیون‌ها تن زباله ریخته شده در طبیعت زیبای این سرزمین را جمع کنیم.

در سیزده روز گذشته هر کجا پا گذاشتیم، زباله بود، پلاستیک، پوشک بچه، پاکت چیپس و پفک، بطری نوشابه و آب معدنی!

چه کرده‌ایم با این سرزمین!

#دغدغه_ایران #محیطزیست #مدیریت_پسماند #سیزده_بدر

@fazeli_mohammad
۱۰ اصل در روز سیزده
۱. پرهیز از استفاده ظرف و سفره یکبار مصرف در گشت بیرون از خانه و یا در خانه
۲. پرهیز از استفاده هر گونه کیسه پلاستیکی
۳. به جا نگذاشتن بقایای غذایی، دستمال، پوشک بچه و سایر امور بهداشتی
۴. ندادن بقایای غذایی به حیوانات وحشی و غیر وحشی
۵. نکندن و لگد مال نکردن سبزی ها و‌گل های خودرو
۶. وارد نشدن به حریم شخصی دیگران، بخصوص باغها و زمین های کشاورزی
۷. عدم ایجاد ترافیک و استفاده حداقلی از خودرو
۸. عدم ایجاد صوت نا بهنجار و مزاحمت برای سایر هموطنان
۹. نریختن سبزه ها در مسیر آب، جاده و هر جایی که باعث زشتی و یا آسیب به طبیعت و‌یا شهر و‌روستا می شود.
۱۰. پرهیز از ایجاد آتش و یا در صورت ایجاد پرهیز از هر گونه آسیب به درختان و طبیعت
در سیزده بدر به طبیعت احترام بگذارید.
حسین آخانی
Forwarded from فراشرح
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
.
چرخ‌های تورم در درازمدت همه، جز معدودی، را له می‌کند.
محسن جلال‌پور، فعال اقتصادی از مصائب تورم می‌گوید.

ویدیوی کامل در یوتیوب (صفحه محمد فاضلی)
https://youtu.be/Mej3aQEDy64

#دغدغه_ایران #محمد_فاضلی #محسن_جلالپور #تورم

@fazeli_mohammad
توضیحات درباره هدررفت آب شهری

محمد فاضلی

من در اسفند ۱۴۰۳ متنی درباره هدررفت آب شهری نوشتم با عنوان «کدام سوراخ‌ها را پر می‌کنید؟» (اینجا). آقای #علی_سیدزاده مدیرکل دفتر نظارت بر کاهش هدررفت آب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، یازده نکته را درباره مشکل #هدررفت_آب نوشته‌اند که می‌تواند به روشن شدن موضوع، گفت‌وگوی بیشتر درباره مشکل و در دستور کار قرار گرفتن مقابله با هدررفت آب کمک کند. عین توضیحات آقای علی سیدزاده را در ادامه می‌خوانید.

یک. شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در موضوع آب بدون درآمد و هدررفت آب از سال ۱۳۸۴ از استاندارد انجمن جهانی آب  IWA   با کلیدواژه جداول بالانس آب (water balance sheet) به منظور محاسبه اجزای هدررفت آب استفاده می‌نماید، و موفق شده است سالانه برای بیش از ۱۲۰۰ شهر کشور میزان هدررفت آب را مطابق استاندارد مذکور محاسبه و رصد نماید که در نوع خود و در مقایسه با کشورهای همسایه اقدامی قابل توجه و تاثیرگذار در حوزه شناخت واقعی و دقیق اجزای هدررفت آب به منظور انجام فعالیت‌های اجرایی بوده است.

دو. از بدو تاسیس شرکت‌های آب و فاضلاب در سراسر کشور دفاتر تخصصی نظارت بر کاهش هدررفت آب در چارت تشکیلاتی ایجاده شده است (در بخش کشاورزی که سهم بزرگی از منابع آبی و هدررفت آب را به خود اختصاص داده تیم تخصصی در چارت برای موضوع هدررفت وجود ندارد) و به جز اقدامی که در سال ۱۳۹۹ متاسفانه با یکپارچه‌سازی شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی علیرغم نظر متخصصان این حوزه منجر به حذف دفاتر مذکور شد تا کنون فعالیت‌های علمی و اجرایی متعددی در کشور در این حوزه انجام شده است. قابل ذکر است در سال ۱۴۰۳ و با نظر موافق مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور مجددا دفاتر تخصصی نظارت بر کاهش هدررفت آب در کشور ایجاد گردید.

سه. در سال ۱۳۹۹ و پس از ادغام شرکت‌های آب و فاضلاب میزان آب بدون درآمد کشور عدد ۳۲.۷ درصد رسید که با مجموعه اقدامات انجام شده طی ۴ سال گذشته در حال حاضر این عدد به ۳۲ درصد کاهش داشته است. قابل ذکر است طی سالهای ۱۳۸۷ الی ۱۳۹۹ و پس از اجرای بالانس آب میزان آب بدون درآمد در کشور در حدود ۹ درصد کاهش داشته است. (مطابق مطالعات بانک جهانی میانگین آب بدون درامد در کشورهای در حال توسعه ۳۵ درصد و در کشورهای توسعه‌یافته ۱۵ درصد است.)

ادامه متن در لینک زیر👇👇
https://telegra.ph/%D8%AA%D9%88%D8%B6%DB%8C%D8%AD%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%87%D8%AF%D8%B1%D8%B1%D9%81%D8%AA-%D8%A2%D8%A8-%D8%B4%D9%87%D8%B1%DB%8C-04-05

@fazeli_mohammad
هیچ روابط عمومی در دولت و همه ارکان حکومت نباید حق دروغگویی داشته باشد.

@fazeli_mohammad
تپّه‌های قطب‌های جنوب

محمد فاضلی

معاون رئیس‌جمهور، با هزینه شخصی برای تعطیلات و تفریح به #قطب_جنوب رفته بود. خبرش منتشر شد و رسانه‌ها – عمدتاً در فضای مجازی – خواستار شفاف شدن موضوع و برکناری ایشان در صورت صحت داشتن خبر شدند.

رئیس‌جمهور #پزشکیان امروز ۱۶ فروردین ۱۴۰۳ خیلی صریح، بدون آن‌که درگیر رفاقت یا رودربایستی همکاری شود، معاونش را عزل کرد. این اقدام حداقل تا آن‌جا که من به یاد می‌آورم، در تاریخ جمهوری اسلامی سابقه ندارد.

این اقدام درست سبب نمی‌شود مشکلات اساسی کشور – تورم، فساد، پایین بودن رشد اقتصادی یا مشکلات محیط‌زیستی، فیلترینگ یا سیاست خارجی پرتنش – حل شود، اما در جای خودش اهمیت دارد.

یک. مهم‌ترین نکته این است که اقدام معاون رئیس‌جمهور در میانه سختی‌های اقتصادی مردم، تورم، نرخ ارز بالارفته و در فضای تهدید جنگ، تضعیف‌کننده اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی دولت بود. هر آدمی که سمت دولتی می‌پذیرد، در فضای توجه عمومی قرار می‌گیرد و باید ملاحظاتی فراتر از زندگی شخصی‌اش داشته باشد.

دو. روابط عمومی معاونت پارلمانی رئیس‌جمهور در روزهای اولیه انتشار این خبر، سفر را تکذیب کرده و عکس مربوط به آن‌را هم قدیمی خوانده بود. اکنون آشکار شده که این اظهارنظر دروغ بوده است. روابط عمومی نباید دروغ بگوید. این خطای اخلاقی روابط عمومی معاونت پارلمانی هم نباید بی‌عقوبت بماند.

سه. هر دولتی باید پاسدار و نگهبان انواع سرمایه‌های کشور باشد. فرقی نمی‌کند سرمایه مالی و منابع فیزیکی، سرمایه جغرافیایی و جایگاه کشور در کریدورها، یا سرمایه‌های محیط‌زیستی و مربوط با ظرفیت زیست‌پذیری سرزمین باشد. یکی از این سرمایه‌ها، اعتماد مردم به دولت و سرمایه اجتماعی دولت نزد مردم است.

رفتاری نظیر سفر به قطب جنوب، تضعیف سرمایه اجتماعی دولت بود. نکته مهم این است که در چند دهه گذشته، حکومتی‌ها و دولتی‌ها با انواع سخنان و کردار خود، اعتماد و سرمایه اجتماعی را نابود کرده‌اند:

🔴 مقامات با جیب‌های پر، از مقاومت و ساده‌زیستی گفته‌اند.

🔴 مقامات با جملات دهان‌پرکن و قیافه‌های برنده، از ابزارهای مسخره و پروژه‌های شکست‌خورده تعریف و دفاع کرده‌اند.

🔴 مقامات با جملات پرطمطراق و ژست‌های عاقل اندر سفیه، از احمقانه‌ترین طرح‌ها گفته‌اند و فخرها فروخته‌اند.

🔴 مقامات آن‌چه را مردم در خشت خام می‌دیده‌اند، در آینه هم ندیده‌اند و دیده‌های مردم را هم انکار کرده‌اند.

🔴 مقامات در چشم مردم زل زدند و آمار و ارقام عجیب و غریب گفتند، و بعد زیردستان‌شان از آن آمارها دفاع کردند.

هر وقت مقامات یکی از این کارها را انجام داده‌اند، یک سفر به قطب جنوب رفته‌اند که تازه به هزینه شخصی خودشان هم نبوده، کاملاً هزینه‌اش از جیب ملت بزرگ ایران پرداخت شده است.

قطب جنوب، استعاره‌ای است برای همه سخنان و اقداماتی که اعتماد و سرمایه اجتماعی را در ایران نابود کرده‌اند. مقامات، زیاد قطب جنوب رفته‌اند، فقط معاون پارلمانی دولت چهاردهم قطب جنوب نرفته است.

همه این سفرها به قطب جنوب، اعتماد و سرمایه اجتماعی را نابود کرده‌اند. همه این‌ها برای خودشان قطب جنوبی بوده‌اند.

در اصل، یخ‌زدگی‌های اقتصاد، جامعه، سیاست و فرهنگ در ایران، حاصل همین قطب جنوب رفتن‌های مقامات است. قطب جنوب، سرزمین شناخته‌شده‌ای برای تعداد زیادی از مقامات در چند دهه گذشته است.

بازسازی سرمایه اجتماعی وقتی ممکن می‌شود که به هر طریقی از سفرهای قطب جنوبی گفتاری و کرداری مقامات، و ایستادن بر تپه‌های قطب جنوب، هر قطب جنوبی، جلوگیری شود.
 
@fazeli_mohammad
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
فقرزدایی مؤثر

مردم ایران برای #فقرزدایی به خیریه‌ها کمک می‌کنند، خیریه‌های زیادی در کشور وجود دارند و منابع زیادی هم در کار خیر صرف می‌شود.

آیا این خیریه‌ها و منابع، سبب اثرات ماندگار و مؤثر بر کاهش فقر و بهبود زندگی افراد می‌شوند؟

انجام کار #خیر_مؤثر به نوآوری، استفاده از مدل‌های مالی و فناوری‌های جدید، استفاده از افراد بااستعداد و تفکر علمی نیاز دارد. انجام کار خیر مؤثر، صنعتی پیچیده است؛ و برای انجام آن فقط نیت خیر کافی نیست.

خانم #سارا_شاهرخی بنیان‌گذار سازمان مردم‌نهاد #ایفا دشواری‌های انجام کار خیر مؤثر، و ملاحظات ضروری برای ایجاد #اشتغال_پایدار و #اشتغال_فقرزدا را تشریح می‌کند.

نسخه کامل ویدیو در یوتیوب

https://youtu.be/8xTrXtpYKls

پلتفرم #ایفا و دست‌آوردهای آن نشان می‌دهد که ایرانیان داخل و خارج کشور چگونه می‌توانند در مسیر کمک به هم‌وطنان خود فعالیت کنند.

ایفا، زندگی بهتر را به ایرانیان نیازمند تأمین مالی، و حال خوب را به خیرین ارائه می‌کند.

#کار_خیر #تأمین_مالی #اشتغال_پایدار #فقرزدایی

نسخه کامل ویدیو در یوتیوب

پلتفرم ایفا

@fazeli_mohammad
مثل هر جامعه دیگری، تحلیل‌گران و شخصیت‌های مؤثر بر سیاست‌های آمریکا، یکدست نیستند؛ متنوع و با نظرات گاه کاملا متعارض درباره موضوع ایران هستند. اشتباهی راهبردی است اگر گفت‌وگو و تبادل نظر با طیف میانه‌رو و ضدجنگ تحلیل‌گران و تأثیرگذاران نزدیک به جمهوری‌خواهان از سوی ایران جدی گرفته نشود. پای ایران در میان است.

https://x.com/Mfazeli114/status/1908992572103544896?t=VbwnRw_r_CDtIBIX9kasIg&s=19

@fazeli_mohammad
اشتغال‌زایی و فقرزدایی مؤثر

محمد فاضلی

وام‌های ریز و درشت در ایران زیاد داده شده تا صرف اشتغال‌زایی و کاستن از فقر شود. گاه ابزار سیاسی برای خرید رأی و محبوبیت هم بوده‌اند. این وام‌ها حتی وقتی با نیت خیر بوده، با این فرض داده شده که گیرنده وام توانایی برای استفاده از وام، ایده خوب برای تبدیل وام به شغل، و شرایط مناسب برای پایدار کردن شغل ایجادشده با وام را دارد.

این فرض‌ها می‌تواند کاملاً غلط باشد و وام‌گیرنده – بالاخص در وام‌های خُرد – گاه پول وام را هم از دست داده و از بیکار به بیکارِ بدهکار هم تبدیل شده است. این وام‌ها هم اغلب با فشار بر منابع بانکی و با عوارضی مثل خلق پول و ایجاد تورم، نکول و بازپرداخت نشدن وام‌ها و ایجاد عوارضی در نظام بانکی همراه بوده است.

سازمان مردم‌نهاد ایفا، تلاش کرده روش نوآورانه و مبتنی بر ملاحظات علمی برای استفاده از منابع جمع‌آوری‌شده از مردم و خیّرین را برای ایجاد اشتغال به‌کار بگیرد. منابع #ایفا از خیّرینی جمع‌آوری می‌شود که مایلند منابعی که به کار خیر اختصاص می‌دهند در مسیر ایجاد اشتغال پایدار صرف شود.

ویدیوی «فقرزدایی مؤثر» گفت‌وگویی با بنیان‌گذار ایفا است که در آن سازوکار عمل ایفا و مزایای آن‌را توضیح می‌دهد. وی توضیح می‌دهد که چگونه سعی شده منابع محدود به سمت ایجاد اشتغال پایدار و سازگار با محیط‌زیست جهت داده شود.

ویدیوی گفت‌وگو
https://youtu.be/8xTrXtpYKls

سایت سازمان مردم‌نهاد ایفا

***
صفحات محمد فاضلی در فضای مجازی
یوتیوب  II  اینستاگرام  II  ایکس (توییتر)

@fazeli_mohammad
Audio
قسمت صدوبیست‌وهشت پادکست دغدغه ایران

چین: فیلسوفان و فلسفه‌ها (بخش ۱)

تاریخ چین شاهد پیدایش فیلسوفان و فلسفه‌هایی بوده است که بر میلیاردها انسان در همه جهان، و به‌ویژه در شرق آسیا، اثر گذاشته‌اند. سه مکتب فلسفی کنفوسیوس‌گرایی، دائوئیسم و قانون‌باوری، اصلی‌ترین مکاتب فلسفه چینی هستند. این قسمت، بخش اول از بررسی فیلسوفان و فلسفه‌های چینی است که کنفوسیوس‌گرایی و سه فیلسوف این مکتب یعنی کنفوسیوس، مو دزو و منسیوس را بررسی می‌کند.

حامی مالی
صرافی ارز دیجیتال والکس
اینستاگرام والکس || تلگرام والکس

حمایت از پادکست دغدغه ایران

شماره تماس برای حمایت مالی
09965691194

شناسه پیپال
[email protected]

موسیقی آغازین
قطعه سلام، اثر استاد حسن کسائی

Email: [email protected]

گوینده: محمد فاضلی
امور فنی و صوت: مرتضی مشیری‌خواه
گرافیک: استودیو آنسو (@onsoustudio)

تاریخ انتشار
بهمن هزار و چهارصدوسه

#تاریخ_چین #کنفوسیوس #پادکست_دغدغه_ایران #محمد_فاضلی

@dirancast_official
‏به جای رفتن به افتتاح
۱. دولت عقلانیت را با مشروعیت ندادن به این حماقت‌ها شروع کند.
۲. غلط بودن ساخت در این مکان را اعلام کند.
۳. برنامه کاهش خسارات محیط‌زیستی تأسیسات موجود را اعلام کند.
۴. اقدام برای ممانعت از حماقت‌های آتی را اعلام کند.
بالاخره دست از ‎#حماقت_محیط‌زیستی بکشیم!

@fazeli_mohammad
پروژه ‎#پتروشیمی_میانکاله را چه کسانی حمایت می‌کنند که سال‌هاست پرونده آن بسته نمی‌شود؟

@fazeli_mohammad
Forwarded from کانال اختصاصی رضا نصری (Reza Nasri)
خبرگزاری ایرنا:

«راهنمایی برای موضع‌گیری رسانه‌ای در مذاکرات غیرمستقیم ایران - آمریکا»

رضا نصری


با اعلام آغاز مذاکرات (غیرمستقیم) میان ایران و آمریکا در عمان، توجه رسانه‌ها به‌طور گسترده به ایران معطوف شده است. این توجه لزوماً مثبت نیست. بسیاری از رسانه‌ها و مراکز افکار عمومی در آمریکا و اسرائیل به‌دنبال رصد اظهارات و مواضع پراکنده در داخل ایران هستند تا از آن‌ها به‌صورت گزینشی استفاده کنند، روایت‌های برساخته خود را ترویج دهند و فضای تعامل میان ایران و آمریکا را به‌سوی تنش و درگیری سوق دهند.

به همین دلیل، شناخت دقیق روایت‌هایی که اکنون در فضای سیاسی آمریکا در حال شکل‌گیری و گسترش است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این شناخت به مقامات، شخصیت‌های سیاسی برجسته و کانون‌های قدرت در کشور - که مواضع‌شان در سطح بین‌المللی بازتاب می‌یابد - کمک می‌کند تا اظهارات و مواضع خود را با دقت بیش‌تری تنظیم کنند. در این راستا، اشاره به چند روایت کلیدی ضروری است:

۱) رسانه‌های حامی اسرائیل در حال ترویج این ادعای غلط هستند که ایران در حال برنامه‌ریزی برای ترور دونالد ترامپ است. به همین دلیل، در روزهای آینده انتظار می‌رود که حملات رسانه‌ای هماهنگ با استناد به منابع ناشناس، اطلاعات گزینشی و اخبار جعلی منتشر شود تا هم از ویژگی‌های شخصیتی ترامپ در راستای تیره کردن فضای مذاکرات بهره‌برداری کند و هم افکار عمومی آمریکا را تحریک کرده و زمینه‌ای برای تشدید تنش‌ها فراهم آورد.

۲) اسرائیل - به‌ویژه از طریق وزیر خارجه و نخست‌وزیر این رژیم - قصد دارد ایران را به سازمان‌دهی و پشتیبانی مالی از عملیات ۷ اکتبر متهم کند. پیش از سفر اخیر نتانیاهو به واشنگتن، وزیر خارجه اسرائیل چند نامه به زبان عربی منتشر کرد که ادعا می‌شد میان مقامات ایران و حماس ردوبدل شده‌اند تا نشان دهند ایران تأمین‌کننده مالی این عملیات بوده است. هدف اصلی این روایت بی‌اساس، جلب حمایت مقامات و شهروندان آمریکایی برای برخورد نظامی با ایران و انحراف توجه از حماس به سمت ایران است.

۳) اسرائیل در تلاش است دولت آمریکا را به اتخاذ مواضعی در مذاکرات وادار کند که به شکست آن منجر شود. به عبارت دیگر، آن‌ها می‌خواهند با هدایت فضای سیاسی و رسانه‌ای آمریکا، دولت ترامپ را به طرح خواسته‌های حداکثری - مانند نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران - سوق دهند تا مذاکرات عملاً به بن‌بست برسد. در واقع، استراتژیست‌های رسانه‌ای اسرائیل - با مطرح کردن و ترویج گسترده مطالبات غیرواقع‌بینانه - قصد دارند ایران را به ترک میز مذاکره وادار کنند و سپس با مقصر جلوه دادن ایران، گزینه نظامی را به تنها گزینه باقی‌مانده تبدیل کنند.

۴) اسرائیل - با شبکه‌های رسانه‌ای و لابی‌گری خود - به‌صورت ظریف اما تهاجمی این دیدگاه را ترویج می‌دهد که حتی حمله محدود به تأسیسات هسته‌ای ایران کافی نخواهد بود. ادعا می‌شود چنین اقدامی تنها بازسازی برنامه هسته‌ای ایران را به تعویق می‌اندازد و از این رو مدعی است حملاتی گسترده‌تر و فراتر از اهداف هسته‌ای لازم است تا ایران در تولید سلاح هسته‌ای کاملاً خنثی شود. در این راستا، این تحلیل را برجسته می‌کنند که هرگونه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، ایران را ناگزیر به حرکت به‌سمت ساخت سلاح سوق خواهد داد؛ و از این پیش‌فرض، نتیجه می‌گیرند که حمله باید آن‌قدر سنگین و ویرانگر باشد که هیچ ظرفیتی برای احیای برنامه هسته‌ای باقی نماند. به بیان دیگر، دستگاه تبلیغاتی اسرائیل با این روایت‌سازی به‌دنبال ایجاد جنگی تمام‌عیار میان ایران و آمریکا است.

۵) لابی‌های اسرائیل در واشنگتن در حال پیشبرد لوایحی مانند «قانون حمایت حداکثری» هستند که هدف آن سلب اختیار رئیس‌جمهور آمریکا برای لغو تحریم‌ها علیه ایران و «دائمی» کردن وضعیت جنگی است. به احتمال زیاد، در هفته‌های آینده مانورهای تبلیغاتی گسترده‌ای در مورد این جنس لوایح صورت خواهد گرفت تا فضای مذاکرات برای ایران نامطلوب گردد.

۶) در روزهای آینده تلاش خواهد شد هر اقدام تیم مذاکره‌کننده ایران در راستای رسیدن به توافق «تسلیم ایران» جلوه داده شود و هر اقدام تاکتیکی که به ظاهر طرفین را از توافق دور می‌سازد - ولو موضوعات شِکلی مانند مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات - به عنوان «شکست دیپلماسی» شناخته شود. در این راستا، بازوهای تبلیغاتی فارسی‌زبان جریان ایران‌ستیز - مانند شبکه ایران‌اینترنشنال - نیز تلاش خواهند کرد افکار عمومی کشور را - با کلیدواژه‌هایی مانند «جام زهر»، «عقب‌نشینی»، «سازش» یا «تلاش ایران برای خریدن وقت» - حساس کنند.
Forwarded from کانال اختصاصی رضا نصری (Reza Nasri)
در واقع، ضروری است که تمامی مواضع و اظهارات مطرح‌شده از سوی ایران، روایت‌های داخلی در حال شکل‌گیری در فضای سیاسی و رسانه‌ای ایالات متحده را به‌دقت مدنظر قرار دهند تا از بهره‌برداری گزینشی، تحریف آن‌ها و توقیت این روایات برساخته جلوگیری شود.
همچنین، مواضع سنجیده و منسجم تیم مذاکره‌کننده ایران - که با دقت و هوشمندی تدوین شده - نباید با اظهارات پراکنده مقاماتی که مسئولیت رسمی در پرونده هسته‌ای ندارند، تضعیف یا نقض شود.

در مجموع، مدیریت یکپارچه و متمرکز مواضع ایران در این برهه حساس باید به‌طور انحصاری بر عهده وزارت امور خارجه باشد تا از انسجام راهبردی کشور در برابر چالش‌های پیش رو اطمینان حاصل شود.

https://irna.ir/xjThWp
چالش‌ها و فرصت‌های ایران در صحنه‌ بین‌الملل

✳️ایران در یکی از حساس‌ترین شرایط خود در چهار دهه گذشته قرار دارد. عبور ایمن از این شرایط، نیازمند همفکری دلسوزان ایران به منظور یافتن راهکارهای سنجیده و واقع‌بینانه‌ای است که نه‌تنها کشور را از وضعیت پیچیده و دشوار فعلی خارج کند، بلکه افق‌های جدیدی را پیش‌روی آحاد جامعه بگشاید و ایران را به جایگاه شایسته خود بازگرداند.

✳️در این متن،ابتدا به تحلیل رفتار دولت ترامپ و دولت چین در بستر گسترده‌تر جهانی می‌پردازیم. سپس نقش سایر بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای را تحلیل کرده و در نهایت جایگاه ایران و مذاکرات هسته‌ای را در این معمای پیچیده مورد بررسی قرار می‌دهیم.

✳️در بخش نخست عنوان شد که سه اولویت اصلی دولت ترامپ کاهش کسری بودجه، مقابله با چین و حذف ریسک حمله هسته‌ای است. در مقابل چین به دلیل وابستگی شدید به واردات نفت و غذا و آسیب‌پذیری در تنگه‌های مالاکا و هرمز، تمایل دارد از درگیری‌هایی که اقتصادش را تهدید کند، اجتناب کند. اگر تحریم‌های آمریکا باعث تشدید کنترل‌ها در تنگه مالاکا شود، چین ممکن است واردات نفت از ایران را کاهش جدی دهد یا ایران را به توافق با آمریکا ترغیب کند. همچنین، جنگ اوکراین و رشد اقتصاد هند باعث افزایش تقاضای اروپا و هند برای تامین‌کنندگان جدید نفت و گاز شده است. اما این مشتریان بالقوه نفت ایران نیز تحت تاثیر سیاست‌های تحریمی واشنگتن قرار دارند، بنابراین مذاکره با آنها نمی‌تواند جایگزین حل معضل تحریم‌های آمریکا شود.

✳️در بخش دوم، مزیت‌های رقابتی ایران در عرصه بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفت و عنوان شد که تنها با در نظر گرفتن همزمان سه مزیت اصلی ایران یعنی منابع عظیم هیدروکربنی، نیروی انسانی متخصص در داخل و خارج از کشور، و موقعیت ژئوپولیتیک حساس ایران، می‌توان به تدوین برنامه‌ای متوازن، زمانمند و پایدار برای کاهش تحریم‌ها و حرکت به‌سوی توسعه پایدار دست یافت.

1️⃣نادیده گرفتن منابع عظیم هیدروکربنی، ایران را در سال‌های پیش‌رو از یکی از مهم‌ترین منابع درآمدهای ارزی‌اش محروم خواهد کرد. با‌این‌حال، رشد صرفاً مبتنی بر منابع طبیعی، موقتی بوده و در میان‌مدت، با همراهی نکردن روسیه، کشورهای منطقه و حتی آمریکا در بازگشت ایران به اقتصاد جهانی مواجه می‌شود.

2️⃣در میان‌مدت، این نیروی انسانی متخصص در داخل و خارج کشور است که می‌تواند نقشی کلیدی در توسعه پایدار و ایجاد توازن قدرت میان مردم و حکومت ایفا کند.

3️⃣همچنین، بهره‌برداری درست از موقعیت ژئوپولیتیک ایران می‌تواند به ابزاری موثر برای جلب همراهی روسیه و دیگر صادرکنندگان نفت منطقه در مسیر توسعه کشور بدل شود.

⬅️در کنار در نظر گرفتن نقش ایران به‌عنوان حلقه اتصال میان روسیه، آسیای میانه، هند و جنوب شرق آسیا، سرمایه‌گذاری‌های مشترک شرکت‌های آمریکایی-هندی، آمریکایی-اروپایی و چینی در توسعه صنعت نفت و گاز ایران نیز می‌تواند زمینه‌ساز حمایت قطب‌های اقتصادی جهان از مسیر توسعه ایران باشد. همچنین در این بخش به نقش تمدن هفت‌هزارساله ایران در تسهیل بازسازی سرمایه اجتماعی در داخل و وجهه بین‌المللی در خارج اشاره شد. در پایان بخش دوم هم به برخی فرصت‌های همکاری مشترک میان ایران و سایر کشورهای منطقه پرداخته شد.

✳️در بخش سوم بر موضوع پرونده هسته‌ای ایران تمرکز شد. در این بخش بیان شد که موفقیت مذاکرات با واشنگتن تابع وضعیت اقتصادی و اجتماعی داخلی، داشتن برنامه توسعه‌ای مشخص برای کشور و توان ترسیم افقی جدید برای نقش ایران در توسعه خودش و منطقه در دوران پس از تحریم و در نهایت سازگاری زمانی مذاکرات است:
1️⃣همان‌گونه که تجربه‌های مذاکرات علنی و محرمانه قبلی نشان ‌داده، شرایط ناپایدار اقتصادی یا اجتماعی داخلی امکان هرگونه توافق را به‌شدت کاهش می‌دهد. در نتیجه در بعد اقتصادی انجام برخی اصلاحات حداقلی در حوزه انرژی و ارز در اسرع وقت اجتناب‌ناپذیر است.

2️⃣همچنین توافق بر سر سازوکاری رسمی برای نحوه هزینه‌کرد درآمدهای ارزی حاصل از رفع تحریم‌ها برای سرمایه‌گذاری -به‌خصوص در بالادست نفت و گاز و بهینه‌سازی مصرف انرژی- و تعریف پروژه‌های توسعه‌ای مشترک در منطقه نقش مهمی در پیشبرد مذاکرات خواهد داشت.

3️⃣در نهایت سازگاری زمانی مذاکرات نیازمند برنامه مرحله‌به‌مرحله و زمانمند برای افزایش تعهدات هسته‌ای ایران و کاهش تحریم‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در ایران است. در بلندمدت انگیزه‌های اقتصادی نقش مهمی در کاهش پایدار تحریم‌ها خواهند داشت. اما بیش از یک دهه تحریم‌ها موجب شده که اقتصاد ایران حتی در صورت کاهش تحریم‌ها هم آماده ورود یکباره به اقتصاد جهانی نباشد و در نتیجه ایجاد انگیزه‌های اقتصادی برای تداوم کاهش تحریم‌ها فرآیندی زمان‌بر خواهد بود.
2025/07/07 09:22:41
Back to Top
HTML Embed Code: