Telegram Web Link
Forwarded from Bukharamag
سیمرغ شب‌های بخارا

به قلم: دکتر محمد فاضلی


این چند روز که میهن زیر آتش، زخم‌خورده و خون‌آلود است، به این فکر می‌کردم که کدام فرد یا نهاد آن‌قدر اعتبار و سرمایه اجتماعی و نمادین دارد که جمع بزرگی از ایران‌دوستان را گرد هم آورد تا پیامی معتبر، پرمحتوا و سازنده برای ایران و ایرانیان ارائه کنند. ذهنم به هیچ شخصیت و نهادی نرسید الا عالیجناب علی دهباشی. چرا؟
علی دهباشی تنها کسی است که در همه سال‌هایی که اهل هنر و فرهنگ و ایران‌دوستی، عزیز داشته نمی‌شدند، و در همه ایامی که بزرگان این کشور را به انگ و ننگ‌های بسیار می‌تاراندند، دست به کار بزرگِ بزرگ داشتن بزرگان این سرزمین زد.
علی دهباشی از فیزیکدان و تا فیلسوف، از موسیقی‌دان تا گیاه‌شناس، از ادیب تا جغرافیدان، و هر خادم صادق فرهنگ، هنر، علم، محیط‌زیست و داشته‌های ایران را عزیز و بزرگ‌ داشت. علی دهباشی از سبک زندگی، گرایش سیاسی، جنسیت، قومیت و عقاید آدم‌ها نپرسید؛ کافی بود آدمی صادقانه به ایران خدمت کرده و معتبر باشد تا علی دهباشی برایش بزرگداشت بگیرد، عزیزش بدارد و قدرش بداند.
خدایش به سلامت دارد علی دهباشی را که چه سرمایه‌ای اندوخته است. ده‌ها و صدها عزیزی که علی دهباشی در شب‌های بخارا برای آن‌ها بزرگداشت گرفته، تا آن‌جا که من می‌شناسم، بزرگ‌ترین شبکه آدم‌های ایران‌دوستی است که دل در گروی ایران دارند، و صرف‌نظر از نظام سیاسی و قدرت، نگران ایران هستند.
وقت آن است که این جمع بزرگ و عزیز، در کنار علی دهباشی، پیامی عظیم و مهم، تاریخی و سرنوشت‌ساز را به ایرانیان ارائه کنند. وقت آن است که از میان اصحاب شب‌های بخارا، از بخارائیان، سیمرغ‌هایی به پرواز درآیند که بوی ایران‌دوستی، اصرار بر حفظ تمامیت سرزمینی، عقلانیت برای حفظ ایران، خشونت‌ستیزی، مدارا و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز را در امروز و آینده ایران بپراکنند. وقت آن است که بخارائیان، کاری برای ایران کنند که فردوسی بزرگ هزار سال پیش کرد.

دوم تیرماه ۱۴۰۴
هر صاحب سخنی که از خلق زبان و گفتمان جدید در #ایران_پساجنگ عاجز باشد، بی‌اعتبار خواهد شد.
@fazeli_mohammad
سیاست فناوری

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد فناوری به شدت مهم است. ماهیت جنگ‌ها تغییر کرده‌اند. از پهپاد گرفته تا شبکه‌های اطلاعاتی برای جمع‌آوری و انتقال اطلاعات، ماهواره‌ها، پدافند و آفند فناورانه، بسیار اهمیت دارند. عصر هوش مصنوعی هم هست. ایران فقط با داشتن ‎#سیاست_فناوری مؤثر می‌تواند در تاریخ بماند.

@fazeli_mohammad
زوال امت‌گرایی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد مردم ایران از خواننده لس‌آنجلسی محروم از دیدار میهن تا فیلسوف مسلمان رانده شده از وطن، از منتقد مسلمان زندان رفته و زجر کشیده تا فعال اقتصادی سکولار به ستوه آمده از حکمرانی بد، بر محور ایران متحد می‌شوند، اما ‎#امت‌گرایی چنین ظرفیتی برای اتحاد ایرانیان ندارد.

@fazeli_mohammad
نیروی هوایی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد دست یافتن به ‎#نیروی_هوایی توانمند از ضروریات حفظ ایران است. کشوری با طول و عرض ایران، مرزهای گسترده، آسمانی پهناور و انبوه دارایی‌های ارزشمند، نمی‌تواند از نظر کمیت و کیفیت هواپیماهای جنگی و سیستم پدافند هوایی، در حد فعلی باشد. ‎#سیاست_نظامی متفاوتی لازم است.

@fazeli_mohammad
چیزباختگان

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد وقتی ‎#چیزباختگان جامعه‌ای به دلیل بحران اقتصادی و انواع کردارهای برآمده از حکمرانی بد، افزوده می‌شوند و میلیون‌ها نفر ‎#زخم_خورده از کردارهای حاکمان می‌شوند، ظرفیت و آمادگی برای ‎#جاسوسی و ‎#خیانت افزایش می‌یابد. خیانت محصول و نتیجه فرایندی اجتماعی و طولانی است.

@fazeli_mohammad
بازنگری در سیاست خارجی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد ایران مجبور به بازنگری در سیاست خارجی است. سیاست خارجی باید بر بستر همبسته «امنیت-توسعه-فناوری-قدرت نظامی» بازتعریف شود. ایران - تنها در جهان - به زیستنی متفاوت در شکاف قدرت‌ها، بازتعریف منافعش، و تعریف و سنجش دقیقی از شکست و‌ پیروزی در سیاست خارجی نیاز دارد.

@fazeli_mohammad
فعالیت سیاسی علنی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد رویکرد امنیتی به فعال سیاسی که می‌خواهد ‎#حزب و تشکل تأسیس و علنی کار سیاسی کند، و از هزار فیلتر سلیقه‌ای گذراندن او غلط است. ‎#جاسوس و ‎#نفوذی خطرناک است که کار علنی نمی‌کند و به عوض تأکید بر تکثر و تفاوت‌هایش، خود را مریدترین فرد و مخلص نظام سیاسی نمایش می‌دهد.

@fazeli_mohammad
خدمت به امنیت ملی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد اگر ‎#قانون_حجاب_و_عفاف اجرا شده و ایرانیان را زخم خورده کرده بود، چه بلایی سر ‎#همبستگی_اجتماعی می‌آمد و چه ابزار و بهانه مؤثری در اختیار دشمن خارجی برای تضعیف همبستگی ملی قرار می‌گرفت. اجرا نکردن آن قانون، خدمت ‎#پزشکیان و عقلای جامعه به ‎#امنیت_ملی هم بود.

@fazeli_mohammad
سیاست مهاجرت

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد ایران به ‎#سیاست_مهاجرت دقیق و متناسب با مسائل خاص خودش نیازمند است. ایران بعد از چند دهه مهاجرپذیری شدید، هنوز فاقد سیاست مهاجرت رسمی و مدون است. هر نوع سامان‌دهی اتباع خارجی نیز از مسیر داشتن سیاست مهاجرت می‌گذرد. ادامه دادن وضع موجود هم عواقب نامناسبی دارد.

@fazeli_mohammad
فیلترینگ مضر

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد#فیلترینگ جز ناراضی کردن مردم، سوق دادن آن‌ها به استفاده از فیلترشکن (با همه خطرات امنیت شبکه آن)، و ناتوان کردن فعالان اجتماعی و مدنی از مشارکت فعال در اطلاع‌رسانی، ارتقای همبستگی اجتماعی و مقاومت مدنی در برابر حمله خارجی، خاصیتی دیگری نداشته و نخواهد داشت.

@fazeli_mohammad
قومیت‌های ایرانی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد همه #قومیت‌های_ایرانی، مثل همیشه، سرمایه دردانه ایران هستند و دل در گرو آن دارند. عمده استان‌های قومی از توسعه‌نیافتگی و عوارضش (بیکاری، فقر و ...) در رنجند و شایسته توجه هستند، اما ایران محور همبستگی ملی و حفظ ‎#تمامیت_سرزمینی هدف ارزشمند همه ایرانیان است.

@fazeli_mohammad
همدلی کردن با زنان

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد همدلی کردن با #زنان این سرزمین، به دست آوردن دل ایشان و احترام گذاشتن به سبک زندگی و مطالبات آن‌ها، برای حفظ سرزمین بسیار مهم‌تر است تا تحمیل ‎#سبک_زندگی بر ایشان و اجبارشان به روسری سر کردن. سرمایه اجتماعی برای مملکت‌داری بیشتر به کار می‌آید تا روسری اجباری!

@fazeli_mohammad
فایده آزادی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد آزادی سیاسی و اجتماعی واقعی، فضای باز رسانه‌ای و تضمین شدن امنیت منتقدان، به نفع جامعه و حتی بیشتر به نفع حکومت است تا قبل از آنکه با تکرار اشتباهات، در وضعیت غافلگیری قرار گیرد، در معرض انتقاداتی باشد که مسیر اصلاحات را بگشایند و انجامش را ناگزیر کنند. ‎#آزادی

@fazeli_mohammad
🔴ضعیف‌ترین حلقه زنجیره قدرت

🔺اعتماد ۵ تیر ۱۴۰۴

✍️عباس عبدی

🔘این یادداشت را روزی نوشتم که به صدا و سیما موشک زدند. از این رو ترجیح دادم که منتشر نشود. اکنون که جنگ متوقف شده آن را منتشر می‌کنم، گو این که پس از آن واقعه هم سیاست‌های آن منفی‌تر شده و حتی در یک روز اخیر نیز سیاست‌های قبلی را ادامه می‌دهند.

🔘توان و پایداری زنجیره‌ قدرت ملی ایران به شدت نامتوازن شده‌اند، حلقه‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی(مردم و نظام بین‌الملل)، نظامی و رسانه‌ای را می‌توان اصلی‌ترین اجزای زنجیره قدرت ملی دانست که قطعاً هم‌سنگ نیستند و بار یکسانی را تحمل نمی‌کنند. ولی عدم توازن حلقه رسانه‌ای آن که همان صدا و سیما باشد، به شدت مشهود است.

🔘در واقع می‌توان گفت که این رسانه اندکی از بار را هم نمی‌تواند تحمل کند در حالی که حلقه‌های دیگر به تناسب در حال تحمل بارهای سنگینی هستند. اگر به جنگ اخیر دقت کنیم، به میزانی که رسانه‌های غربی و اسراییلی در جنگ نقش‌آفرینی می‌کنند، رسانه ملی ایران از مفهوم ملی فقط کلمه آن را یدک می‌کشد و بازتاب‌دهنده امیال اقلیت افراطی است.

🔘از کارشناسان مدعو آنان بگیرید تا ترانه‌های به زبان غیر ملی و نوحه‌خوانی به جای حماسه‌سرایی، از انتقام‌گیری به جای سیاست ملی و میهنی از نگاه آخرالزمانی و بی‌پایه به جای تحلیل واقع‌گرا، از روایت محض به جای تحلیل واقعیت و... همه و همه مصداق‌های این ادعا است. در واقع هر گونه تبعات روانی بدی که بر جنگ برای ایران بار شود ناشی از ناتوانی این حلقه بسیار ضعیف قدرت ملی است. رسانه‌ای که مجری آن در روز روشن ادعای حضور هواپیمای دشمن در آسمان را قاطعانه رد می‌کرد و همزمان مردم آنها را می‌دیدند.

🔘تا پیش از شرایط جنگی این مشکل خیلی حاد نبود. مردم می‌توانستند به جای این رسانه از رسانه‌های داخلی و خارجی جایگزین استفاده کنند و چنین می‌کردند. البته این خیلی بد بود ولی خطر فوری ایجاد نمی‌کرد. ولی در شرایط جنگی تبعات زیادی برای مردم و کشور دارد.

🔘شاید همچنان در برابر این هشدارها بی‌تفاوتی پیشه کنند، ولی پیشنهاد می‌کنم که از ۵۰ کارشناسان خبره در حوزه ارتباطات نظرسنجی کنند و ارزیابی آنان را از عملکرد این رسانه در جهت کمک به همبستگی ملی و بسیج همگانی برای حمایت از ایران و میهن در این جنگ متجاوزانه بپرسند. اطمینان دارم که نمره آن مردودی خواهد بود. همین نمره ردی است که مردم را از آن دور کرده و به سوی رسانه‌های غیر رسمی خارجی سوق می‌دهد.

🔘واقعیت این است که هدف تجاوز اسراییل فراتر از نظام است؛ موجودیت ایران را نشانه گرفته است و به همین دلیل مردم خیلی حساس شدند و افراد بسیاری که منتقد وضع جاری، و حتی زخم‌خورده آن بودند پا به میدان دفاع از ميهن گذاشتند. بنابراین سیاست رسانه‌ای باید متکی بر عواملی باشد که این مفهوم را بازتاب دهد. بیان گزاره‌هایی همچون تأکید بر انتقام‌گیری، یا نوحه‌خوانی، یا خواندن سرودهای حماسی کشورهای عربی، یا آوردن افرادي معدود و حتی کم‌مایه و یا با خطاهای تحلیلی فراوان برای شرح این تجاوز، همگی خلاف این راهبرد و سیاست است.

🔘برای تحقق این هدف باید گام‌های موثری را در رفع شکاف‌ها برداشت نه آنکه همچنان بر کوره اختلافات دمید و شعله آن را برافروخته‌تر کرد. باید به ایرانیان فراتر از مرزهای کشور توجه ویژه داشت. نگرانی آنان برای وطن و سرنوشت کشور از جهاتی بیش‌تر از افراد داخل کشور است. باید از شبیه‌سازی‌های امروز و دوران جنگ تحمیلی، پرهیز کرد زیرا دو موضوع کاملاً متفاوت هستند و کمتر شباهتی با هم دارند.

🔘باید عملکرد این رسانه بیانگر آن باشد که سیاست ملی و همه را به یک چشم دیدن سرلوحه آن شده باشد، نه اینکه همچنان خود را در انحصار گروهی به نسبت اندک تعریف کند. در این راه می‌توان حتی مخالفان و منتقدان ایرانی خارج از کشور را که دل در گرو این میهن دارند و چشم امید به بیگانه نبسته‌اند همراه و شریک کرد. نباید هم‌مسیر با تبلیغات دشمن شد و اینگونه بازتاب داد که این جنگِ حکومت و طرفدارانش با اسراییل است. باید گفت که این جنگ نتانیاهو علیه ملت و موجودیت ایران است، پس همه مردم بدون تمایز می‌توانند در این مسیر همراهی کنند.

🔘بارها گفته‌ام که علامت تغییر سیاست در ایران بیش از هر جایی در صدا و سیما تجلی خواهد یافت. مردم هم همین را می‌بینند. صدا و سیما تابلوی ساختار رسمی شده است، گر چه باید مستقل باشد، ولی فعلاً چنین است. مردم باید تغییر رویکرد را از طریق تحولات این رسانه درک و حس کنند. خطرات بزرگتر این رسانه در نقض همبستگی ملی را احتمالا در روزهای آینده بیشتر خواهیم دید.
چه کسی می‌خواهد من و تو «ما» نشویم؟

✍🏻 سهند ایرانمهر

درست همان زمانی‌که مردم ایران، با همه‌ی اختلاف سلیقه‌ها و عقیده‌ها، در داخل و خارج از کشور، بدون هیچ دستور یا فراخوان و بپاخیز، از دلِ آوار و اضطراب، دوباره نام ایران را فریاد زدند؛ درست همان وقتی‌که واژه‌ی «وطن» از یک شعار تلویزیونی، به مفهومی زنده و جان‌دار در زبان و دل مردمان کوچه و خیابان تبدیل شد؛ و درست همان لحظه‌هایی‌که تهرانیِ خسته، اهوازی داغ‌دار، کرمانشاهی مظلوم، بلوچستانی محروم، خوزستانی دردکشیده و آذربایجانی غیرتمند، دست در دست هم گذاشتند تا بگویند: خانه، اگرچه زخمی‌ست، هنوز خانه‌ی ماست ، در همین لحظات وحدت‌آفرین، وحید جلیلی دوباره دست به کار شد.

او که انگار فوبیای همبستگی ملی دارد، این‌بار با شیطنتی آشنا مدعی شده که داعیان این همبستگی ملی آن را با حذف نام خدا و پیغمبر و معنویت می‌خواهند و کشوری با چنین وحدتی به «آغل»شبیه است!

اما واقعاً چه‌کسی چنین چیزی گفته؟ چه‌کسی و کجا ادعا کرده که همبستگی ملی باید به بهای حذف معنویت و نام‌خدا و هویت تمام شود؟ اگر هم بوده چه کسی او را ترجمان خواست یک ملت دانسته؟معلوم نیست آقای جلیلی به نمایندگی از چه کسی یا چه جریانی، چنین دوگانه‌ی جعلی و نادرستی را عَلَم می‌کند. معلوم نیست کدام وسوسه، او را وامی‌دارد تا معنویت را – آن‌هم در لباسی از انذار و نصیحت – بار دیگر به ابزاری برای ترساندن اربابان خودخوانده ایمان مردم و تحریض آنان به دشمنی با این همبستگی تبدیل کند.

جالب است؛ تا دیروز که صدای سُم ستوران متجاوز به گوش می‌رسید در همین صداوسیمایی که قحط‌الرجال دست‌ساز، وحیدجلیلی را قائم‌مقام امور فرهنگی آن کرده است به دهان مجری‌هایش تلقین می‌کرد که: «وقتی پای ایران در میان است، ارزشی و غیرارزشی نداریم»؛ آن موقع نه حرفی از آغل بود و نه هراسی از همبستگی ملی اما حالا که مردم بدون اجازه‌ی کسی، خودجوش و صادقانه از وطن می‌گویند، دلِ ژولیده‌موهای صوفی‌نمای صداوسیما که لباس وکالت خدا را هم بر تن کرده‌اند، می‌لرزد که مبادا همبستگی ملی بدون نقش و اجازه‌ی آنان شکل بگیرد !

واقعاً چه کسی چنین ایران زیبایی را آغل می‌بیند؟ آن‌که می‌خواهد لحظه‌ای وحدت ملی حفظ شود؟ یا آن‌ سایه‌بازان، سایه‌نشینی که طاقت دیدن هیچ حرکتی بیرون از حصار دولت‌سایه خود را ندارند؟ چرا هر بار مردم از دل بحران، با شعور جمعی و احساس ملی سر برمی‌آورند، بلافاصله متهم می‌شوند به تقلای حذف خدا؟

وقت آن است که بپرسیم: آیا فقط آنچه را شما به‌عنوان «نشانه‌ی خدا» معرفی می‌کنید، باید معیار معنویت دانست؟ آیا ایمان را باید از وابستگی سیاسی سنجید یا از رفتار و خلوص دل ملت رنج‌دیده اما مقاوم؟ آیا این مردم، در دل تهدید و ویرانی، به جای نفی خدا، ایمان و وطن مصرح در « حب الوطن من الایمان»را معنا نکردند؟

حذف «به‌نام خدا» نه خواسته‌ی این مردم است و نه نتیجه‌ی وحدت آن‌ها. این، شعبده‌بازی کسانی‌ست که در هیاهوی دولت پنهان، نگرانند نه از حذف ایمان، که از حذف انحصار .
آنانی که از کوچکی خود، ملت را همانقدر کوچک می‌بینند که خدای عالمیان را غافل از آنکه «يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ وَاللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ».

کسی که در روزهای شکل‌گیری همبستگی ملی، به جای قدردانی از مردم، نگران دیده‌نشدن مهر تأیید خودش است، نه مدافع دین است و نه حافظ وطن. او فقط تاجر دکان خویش است و هزارباره می‌گویم:باید تاخت‌وتاز این افراد را نفوذ آشکار برای تفرق و تشتت تلقی کرد.

وطن زمانی به آغل تبدیل می‌شود که هر بار مردم، با خون دل و درد، پنجره‌ای از امید و اعتماد را باز می‌کنند، عده‌ای با چکش انحصار، آن پنجره را در هم می‌کوبند، آن‌هم با ادعای نمایندگی خدا!

فراموش نکنیم: کسی که همدلی و همبستگی ملی را با واژه‌ی «آغل» از بهیمه‌نامه خود تحقیر می‌کند، حتی اگر با نام خدا سخن بگوید، به‌کام خودپرستی و منیّت حرف زده، نه به سود ایمان.
فراموش نکنیم: خدایی که در قرآن، عظمتش مستقل از کفر و ایمان بندگان است، تجلی خود را در «اراده‌ی مردم» دیده، نه در ادعاهای امثال وحید جلیلی.

اکنون ملت ایران، دل در گرو یکدیگر و وطن دارند. ملت ایران این قدرت را از معنویتی یافته‌اند که از جنس شهود است و با مختصات ذهن‌های کوچک جور درنمی‌آید و اگر این دل‌های لبریز از ایمان و مهر به وطن خواب را از شما بومان‌آفتاب‌گریز می‌ربایند پس زنهار که چشمان خمار از تراخم‌تان را امیدی به درمان نیست.

@sahandiranmehr
مذاکره و قدرت نظامی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد امنیت هدف، و ‎#مذاکره و ‎#موشک ابزار کسب امنیت هستند؛ و ارزش ذاتی ندارند.
اگر مذاکره نشده بود، جامعه حمله خارجی را نتیجه عدم مذاکره دانسته و متحد نمی‌شد. اگر موشک نبود، مذاکره قدرت اثرگذاری بر محاسبات دشمن نداشت.
دوگانه مذاکره یا ‎#قدرت_نظامی، کاذب و فریب است.

@fazeli_mohammad
فرقه آغلیان

محمد فاضلی

این دوره از مدیریت ارشد ‎#صدا_و_سیما ضدملی‌ترین رویه را داشته است؛ اما بدتر آنکه طرف با لفظ ‎#آغل به یک ملت توهین کرده اما هنوز سر جایش هست و یک عذرخواهی هم نکرده است. اگر عقلای مملکت به جای این فرقه ‎#آغلیان از چنین دوام و قدرتی بهره داشتند، الان این‌جا نبودیم!

@fazeli_mohammad
ذهن و میز شلوغ امنیتی

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد ذهن و میز ‎#نیروی_امنیتی را نباید با دستور کار انحرافی تأیید صلاحیت هزاران رئیس مدرسه، مدیر بانک، مدیر گروه دانشگاه، نوازنده کنسرت یا کارمند رده سه روستای ج بخش ب شهر الف شلوغ کرد تا وقت نکند به کار اصلی خودش برسد و مانع قاچاق یا تولید ریزپرنده در کشور شود.

@fazeli_mohammad
بار به اندازه ظرفیت

محمد فاضلی

در این جنگ ‎#مشخص_شد هر کشوری بسته به اندازه اقتصاد، فناوری، قدرت نظامی و رتبه‌اش در مؤلفه‌های قدرت، برای برداشتن اندازه مشخص و محدود از بار (خاصه ترکیبی از اثرگذاری و ادعاها در نظام بین‌المللی) ظرفیت دارد. گفتن و اراده برای برداشتن باری فراتر از ظرفیت، زجر فراوان به بار می‌آورد.

@fazeli_mohammad
2025/07/05 23:30:43
Back to Top
HTML Embed Code: