Telegram Web Link
#بخش_سوم
گروه درمانی افسردگی چیست؟!
و در جلسات گروه درمانی افسردگی چه روندی طی می‌ شود؟

یکی از انواع گروه درمانی ‌هایی که تاکنون نتایج بسیار مثبت و موثری از خود نشان داده است، گروه درمانی افسردگی است.
اما چرا گروه درمانی افسردگی تا این اندازه موثر است؟
گروه درمانی افسردگی سه عامل مهم افسردگی را هدف قرار می ‌دهد: انزوا، روابط ناسالم و گفتگوی درونی منفی. حقیقت این است که این روش راه حل هایی را به افراد ارائه می ‌دهد که درمان فردی و یا داروهای ضدافسردگی از ارائه آن عاجز هستند.

@GroupTherapists
🔷گروه درمانی بر مبنای طرحواره‌ها :

در طرحواره درمانی ، گروه درمانی تاثیر زیادی بر بهبود فاکتورهای درمانی دارد ، در جلسات گروه درمانی شرکت کنندگان در زمینه تمرین رفتار سالم و یادگیری مهارت های مورد نیاز در طرحواره درمانی تجربه ای بی نظیر کسب می کنند .
در این نوع گروه ، افراد با تصور طرحواره های دیگران و رنجی که بخاطر این طرحواره ها متحمل می شوند ، نوعی یادگیری نیابتی را نیز تجربه می کنند .

@GroupTherapists
🔶گروه درمانی اغلب بسیار اقتصادی است. یکی دیگر از فواید آن کاهش هزینه ‌های مراجعان است. درمانگر در این روش، می‌تواند وقت خود را به افراد بیشتری اختصاص می ‌دهد و در نتیجه هزینه انجام جلسات گروه درمانی نسبت به درمان فردی کاهش پیدا می ‌کند.

🔸گروه درمانی مانند یک پناهگاه امن و مطمئن برای اعضا است. به افراد این اجازه را می‌ دهد تا با خیال امن و آسوده رفتارها و اقدامات خود را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهند.

🔸در گروه درمانی تنوع زیادی وجود دارد. از دیگر فواید گروه درمانی می‌توان به این نکته اشاره کرده که در گروه درمانی اعضای مختلفی با شخصیت ‌ها و شغل‌ های مختلف حضور دارند. در نتیجه اعضای گروه متوجه می‌شوند که در این راه تنها نیستند. دیدن نحوه برخورد دیگران با مشکلات و ایجاد تغییرات مثبت در آنان نیز باعث می‌ شود تا اعضای گروه دید کاملی نسبت به تمام استراتژی ها درمان داشته باشند.

@GroupTherapists
🔶 گفتگوی درونی منفی

درمان افسردگی الگو های گفتگوی درونی تخریبگر را شرح می ‌دهد. در این جلسات اعضا تشویق می‌ شوند تا گفتگوی منفی ذهنی خود را مطرح کنند و آن ها را به چالش بکشند. گزاره‌ هایی مانند "من احمق هستم" ، "هیچ کس من را درک نمی‌ کند" و ... داخل گروه به اشتراک گذاشته می‌ شود سایر اعضا در مورد آن بحث می‌ کنند.



اعضای حاضر در جلسات گروه درمانی افسردگی به یکدیگر یادآور می ‌شوند که این جملات تا چه اندازه نادرست هستند و با جملات انرژی بخش خود موجب می‌ شوند تا کم کم گفتگوی درونی مثبت درون فرد شکل بگیرد.
@GroupTherapists
🔶 پذیرش و معنای درست آن

مفهوم پذیرش (acceptance) یکی از مفاهیم اصلی و کلیدی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است که اغلب درمانگران کم و بیش با معنای آن آشنایی دارند. با این وجود حتی در بین دانش آموختگان و حتی متخصصان این حیطه شاهد سوبرداشت هایی از این مفهوم کلیدی هستیم.
این سو برداشت از آنجا ناشی می شود که برای بسیاری از افراد مفهوم پذیرش با رویداد های منفی و آزاردهنده تداعی شده و تلقی آنها این است که پذیرش یعنی مواجهه با تمایلات ، افکار ، احساسات و رویدادهای منفی و ناراحت کننده. به عبارت دیگر پیش فرض غالبی که در این زمینه وجود دارد این است که بجای استراتژی " اجتناب" در برابر افکار و احساسات منفی و ناراحت کننده باید از راهبرد " پذیرش" بهره گیریم.
واقعیت این است افراد درست همانطور که تمایل به اجتناب از رویداد های منفی دارند، تمایل به دلبستگی و تمسک به تکرار آن دسته از رویدادهایی دارند که آنها را مثبت می پندارند. بعنوان مثال، در مراحل آغازین رابطه، یک زوج ممکن است هنگام برقراری رابطه جنسی احساس وجد و رضایت زیادی داشته باشند. ولی طبیعی است که به مرور زمان، آن حس سرخوشی اولیه کاهش یافته و کمرنگ گردد. در چنین شرایطی یک یا هر دوی آنها ممکن است واقعیت فعلی را نادیده گرفته و در جستجوی تجربه مجدد آن احساس سرخوشی اولیه برآیند. تمایل شدید برای تجربه این حس می تواند به تلاش برای جست و جوی یک رابطه جدید و کنار گذاشتن رابطه قبلی منجر گردد. پذیرش صرفا به معنای اجتناب از رویداد های منفی نمی باشد. پذیرش به معنای قبول تجربه فعلی و گارد نگرفتن و پس نزدن هر آن چیزی است که در اینجا و اکنون روی می دهد‌. تلاش برای خلق دوباره یک رویداد شخصی ، فرد را به همان میزان از لحظه حال دور می کند که اجتناب از آن.
درک ماهیت گذرای رخدادهای شخصی مساله مهمی در پذیرش آنهاست. پذیرش به معنای دیدن ماهیت موقت و گذرای تمامی رویدادهایی است که آنها را تجربه می کنیم. هر حس هر قدر هم که سخت و دردناک و یا بالعکس خوشایند و شعف آور باشد، بدون شک ایستا نبوده و دستخوش تغییر خواهد گردید( دکتر کریم افشاری نیا/ مهرماه ۹۷).


@GroupTherapists
🔰اثربخشی گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست

نویسندگان :
شاهرخ مکوند حسینی
علی محمدرضایی
منا عزالدین

مقدمه: مدل طرحواره درمانی جهت آسیب شناسی ارتباط والدین با کودک ارائه گردیده است و با تأکید بر روابط بین فردی از دوران کودکی تا زمان حال ، سبب کاهش سطح طرحواره های ناسازگار اولیه و نشانه‌های روان رنجوری می‌گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره، بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و طرح آن پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز بهزیستی استان سمنان می‌باشد. از میان 31 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز شبانه روزی بهزیستی، دو نمونه با روش نمونه گیری طبقه‌ای، با توجه به جنسیت آزمودنیها انتخاب گردید . درنهایت 16 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست به گروه آزمایش و 15 نفر دیگر به گروه کنترل اختصاص یافت. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ بر روی همه آزمودنی‌ها( گروه مداخله و کنترل) اجرا شد و سپس گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره بر روی گروه آزمایش انجام پذیرفت؛ پس از پایان دوره 12 جلسه ای درمان ، مجدداً همان پرسشنامه در هر دو گروه اجرا گردید و پس از یک ماه نیز به منظور پی‌گیری، آزمونها مجدداً اجرا شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان داد که در خصوص کاهش طرحواره‌های ناسازگار اولیه ، بین دو گروه مورد مقایسه تفاوت معنادار آماری وجود ندارد؛ اما یک روند افزایشی ملایم در پنج طرحواره مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره در طی 12 جلسه نتوانست سبب کاهش و تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست شود و جهت به دست آمدن نتایج آماری معنادار، به مدت جلسات بیشتری نیاز است. به لحاظ بالینی، سیر مثبت در طرحواره‌های خود تحول نایافته/گرفتار، معیارهای سرسختانه/ عیب‌جویی افراطی، استحقاق/ بزرگ منشی، رهاشدگی/ بی‌ثباتی و بازداری هیجانی به دست آمده است.


@GroupTherapists
فواید گروه درمانی :

🔺گروه درمانی کمک می کند تا متوجه شوید که تنها نیستید : گروه درمانی انزوا و بیگانگی را کاهش می دهد. و این احساس که همه ما با هم هستیم و همچنین هنجار و عادی کردن رنج را افزایش میدهد.

🔺گروه درمانی به دریافت و انتقال حمایت کمک می کند : اعضای گروه در واقع تشویق می شوند تا به نوبه ی خود از یکدیگر حمایت کنند، به یکدیگر بازخورد دهند و باهم ارتباط برقرار کنند، به جای اینکه همه ی اینها را از پزشک دریافت کنند.

🔺گروه درمانی کمک می کند تا صدای خود را پیدا کنید : پیدا کردن صدا یعنی آگاه شدن از احساسات خود ، در گروه ها ، اعضای گروه تشویق می شوند تا به چگونگی احساس خود در طول جلسه توجه و درباره ی آن صحبت کنند.

🔺گروه درمانی به شما کمک می کند تا با دیگران ( و خودتان) به روش های سالم تری در ارتباط باشید : گروه ها فرصت هایی را برای مشاهده ی اینکه چطور افراد در حال حاضر با یکدیگر و با خودشان ارتباط دارند، فراهم می سازند و با گذشت زمان کیفیت ارتباط ها بررسی می شود و به کمک اعضای دیگر گروه و روانشناس ، بهتر و بهتر می شود.

(پارت1)...
@GroupTherapists
آکادمی تخصصی گروه درمانی
فواید گروه درمانی : 🔺گروه درمانی کمک می کند تا متوجه شوید که تنها نیستید : گروه درمانی انزوا و بیگانگی را کاهش می دهد. و این احساس که همه ما با هم هستیم و همچنین هنجار و عادی کردن رنج را افزایش میدهد. 🔺گروه درمانی به دریافت و انتقال حمایت کمک می کند : اعضای…
🔺گروه درمانی یک شبکه ی ایمن را فراهم می کند : در گروه های درمانی اعضای گروه برای قابل اعتماد شدن و صحبت کردن برای خود در زندگی شان، تلاش می کنند. آن ها این مهارت ها را در گروه تمرین می کنند، و زمانی که این کار را انجام می دهند، اعتماد به نفسشان برای تمرین این مهارت ها در خارج از گروه و در زندگی واقعی افزایش می یابد.

🔺بزرگترین کمکی که گروه درمانی به افراد گروه می کند این است که باور غلط ما را « فقط من این مشکلات را دارم و هیچ کس دیگری بغیر از من درگیر این مسائل نشده» از بین می برد ، چرا که با حضور در این گروه ها مشاهده می کنند چندین نفر از اعضای گروه مثل خودشان دچار مشکلات مشابهی هستند و این باعث می شود تحمل سختی ها برایشان ممکن شود .

🔺وقتی شما به کمک گروه درمانی روابط اجتماعی خود را بهبود بخشید و احساسات خود را خوب بشناسید و مهارت های زندگی خود را تقویت کنید ، از بسیاری از بیماری های روحی مثل افسردگی دور خواهید ماند.

@GroupTherapists
🔺گروه درمانی برای بسیاری از مردم نتیجه بخش تر از درمان انفرادی است
گروه درمانی یا روان درمانی گروهی همانند روان درمانی انفرادی است با این تفاوت که در این روش روانشناس به جای تمرکز بر روی یک فرد و مشکلات مختص به وی با یک گروه و یا چندین نفر سروکار دارد.

تعدادی از افراد در یک محیط آرام کنار هم می نشینند و به نوبت در مورد مسائل و مشکلات خود صحبت می کنند سپس بقیه افراد حاظر در جمع ، نظرات و احساسات خود را در مورد آن مشکل نشان می دهد .

در نتیجه این تعاملات، اعضای گروه در روند ایجاد تغییرات به یکدیگر کمک می کنند و روانشناس نیز به عنوان عضو تسهیل گر و بی طرف مسائل گروه را در مسیر مناسب و تا رسیدن به بینش هر یک از اعضا نسبت به مشکل خود هدایت می کند.


@GroupTherapists
🔶تاریخچه گروه درمانی :

اولین استفاده از فرآیند گروهی در روان درمانی را می توان به روانپزشک اتریشی، یاکوب موره نو، نسبت داد؛ او در حول و حوش ۱۹۱۰، فنون نمایشی و درمانی را درآمیخت و از این رهگذر نقش گزاری روانی را ابداع کرد.

موره نو که هنوز هم فنون نقش گزاری روانی او به کار میرود، معتقد بود که در طی فرایند درمان لازم است موقعیتهای بین فردی متنوعی که احتمالا باعث و بانی مشکلات روانی بیمار بوده اند، بازآفرینی شود .

@GroupTherapists
▫️شفافیت درمانگر و همدردی جهانی:

💯یکی از علل کلیدی موثر بودن گروه درمانی، همدردی جهانی و اشتراک در خصایص بشری است. بسیاری از بیماران درمان را با این احساس آغاز می کنند که در مصیبت خود منحصر به فردند؛ معتقدند تنها آنان هستند که دچار افکار و تخیلات مهیب، ممنوع، حرام، دیگر آزارانه، خودخواهانه و منحرف از نظر جنسی هستند. افشای وجود افکار مشابه در سایر اعضای گروه، به طرز شگفت آوری مایه تسلی است.

💯در درمان فردی، بیماران احساساتی را آشکار می کنند که ما درمانگران نیز تجربه شان کرده ایم؛ می توان زمان و موقعیتی را به در میان نهادن این اشتراکات اختصاص داد. برای مثال، اگر بیماری احساس گناهش را در ارتباط با این واقعیت بیان کند که در ملاقات پدر یا مادر سالخورده اش، هر بار بعد از یکی دو ساعت حوصله اش سر می رود، شاید من هم برایش بگویم که نهایت تحملم برای دیدار مادرم حدود سه ساعت بوده است.

📚هنر درمان
🖋اروین یالوم

@GroupTherapists🍀
گروه درمانی به عنوان یک اصطلاح کلی برای نشان دادن انواع مختلفی از گروهها به کار رفته است. واژه ی درمانی به درمان انواع اختلالهای رفتاری و هیجانی اشاره نمی کند، بلکه در مقابل هدف کلی گروه درمانی افزایش آگاهی افراد از خودشان و دیگران و کمک به انها در جهت روشن ساختن تغییراتی است که در زندگی مایل اند بدانها دست یابند و فراهم ساختن ابزارهای لازم برای انجام این تغییرات. مشارگت کنندگان از طریق تعامل با دیگران در یک محیط مطمئن و پذیرنده، این فرصت را پیدا می کنند که رفتارهای جدید را تجربه و بازخورد صادقانه ای را از دیگران راجع به اثرات رفتارشان دریافت کنند. در نتیجه افراد می آموزند که نسبت به دیگران چگونه برخورد کنند.

@GroupTherapists
در گروه درمانی عوامل ناهشیار و گذشته ی فرد و بازسازی جنبه های اصلی شخصیت مورد توجه قرار می گیرد. بنابراین، طول مدت گروههای درمانی در مقایسه با روشهای دیگر به مراتب بیشتر است.

▪️ گروه درمانی یا روان درمانی گروهی همانند روان درمانی انفرادی است با این تفاوت که در این روش روانشناس به جای تمرکز بر روی یک فرد و مشکلات مختص به وی با یک گروه و یا چندین نفر سروکار دارد. هر یک از اعضا مشکلات خود را در گروه مطرح می کنند. بازخورد و مشکلات دیگر اعضا را نیز می شنوند و در مورد آنها نظر، احساسات و افکار خود را بیان می کنند. در نتیجه این تعاملات،اعضای گروه در روند ایجاد تغییرات به یکدیگر کمک می کنند و روانشناس نیز به عنوان عضو تسهیل گر و بی طرف مسائل گروه را در مسیر مناسب و تا رسیدن به بینش هر یک از اعضا نسبت به مشکل خود هدایت می کند.
@GroupTherapists
__تاریخچه گروه درمانی:

•در گذشته مردم مشکلات روانی را به عنوان بیماری قبول نداشتند بلکه آن را نوعی جن زدگی می دانستند که در اثر بادهای بد و ارواح خبیثه و اجنه به وجود می آیند و فرد مبتلا تا پایان عمر با آن دست به گریبان خواهد بود و راه علاجی وجود ندارد. این بدبینی و باورهای غلط باعث شد مردم تصور کنند این قبیل بیماری ها از کنترل انسان خارج هستند. در آن دوران بیماران روانی را در دارالمجانین ها به غل و زنجیر می کشیدند و جن گیرها و جادوگران به حل این مسائل می پرداختند.


#part_1
🌸🌷🌸🌷
@GroupTherapists
در قرن 17 تا 18 «پینل» غل و رنجیرها را از دست و پای این بیماران باز کرد، اما مدت ها زمان لازم بود تا بالاخره فروید در اوائل قرن بیستم گفت:این افراد بیمار هستند و بیماری آنها معلول علتی است که علت آن جن و اوراح خبیثه و... نیست.
فروید علم روانکاوی را معرفی کرد و گفت می توان بسیاری از بیماری های روانی را درمان کرد. او به گونه ای کاشف ناخودآگاه بود و اساس نخستین روان درمان هایی که در قرن بیستم انجام می شد نیز ناخودآگاه بود. فروید معتقد بود افراد بشر به همه انگیزه های درونی کارهای خود آگاه نیستند.


#part_2
🌸🌷🌸🌷
@GroupTherapists
در ابتدا روان درمانی فقط به صورت انفرادی انجام می شد اما از سال 1920 کم کم شیوه های مختلف گروه درمانی به وجود آمد. اولین گروه درمانی توسط یک پزشک آمریکایی به نام دکتر کلَت انجام شد. او که متخصص درمان مسلولین بود برای عده ای از بیماران خود به صورت گروهی کلاس هایی گذاشت و در مورد بیماری و مسائل بیماری آنها صحبت کرد. دکتر کلَت متوجه شد افرادی که در این گروه ها شرکت کرده اند روند سریع تر و بهتری در درمان دارند. از آن پس کم کم روش های مختلف درمان های گروهی مانند روان آموزش، روان نمایش و... متداول شد، اما مشهورترین روش های گروه درمانی مبتنی بر یافته های روانکاوی بود که بعد از جنگ جهانی دوم در انگلیس و آمریکا مرسوم گردید، این گروه ها اولین بار در ارتش انگلیس توسط بیام تشکیل شد. استفاده منظم از گروه ها در روان درمانی پدیده نسبتا تازه ای است.


#part_3
🌸🌷🌸🌷
@GroupTherapists
هر چند التیام یابی گروهی سابقه ای به قدمت تاریخ دارد که نمونه های بارز آن را در تعالیم مذهبی می توان مشاهده کرد. ژوزف پرات (1974) پزشک اهل بوستون را اغلب پدر گروه درمانی می دانند، در آغاز قرن بیستم ژوزف پرات مسأله گردهم آوری بیمارن معلول و آموزش جنبه های پزشکی بیماری آنها بطور دسته جمعی را مطرح ساخت. او صرف نظر از کار تعلیم ، فضایی گروهی بوجود آورد تا بیماران در سایه آن در مقام کمک متقابل به یکدیگر برآیند.

#part_4
🌸🌷🌸🌷
@GroupTherapists
🔹مراحل طبیعی در فرآیند گروه درمانی

در آغاز تشکیل گروه ، گروه هنوز کاملا روشن نشده است. به درمانگر وابسته است چرا که درمانگر را بوجود آورده و ادامه فعالیت گروه به نظر اعضاء گروه به درمانگر ارتباط دارد. اعضاء گروه در انتظار راهنمایی و دستور العمل درمانگر هستند. در نظر آنها درمانگر شخصی با معلومات و متخصص است و اعضاء خود را وابسته به درمانگر احساس می‌کنند و نیز تلاش می‌کنند رفتارهای مناسب داشته باشند تا بتوانند در گروه ماندگار شوند، هر چند آگاهی کامل از اهداف گروه ندارند.

در مرحله دوم وابستگی تغییر شکل می‌دهد و گروه یاد می‌گیرد که وابسته به درمانگر نباشد و مسئولیت پذیر باشد.

@GroupTherapists
آکادمی تخصصی گروه درمانی
🔹مراحل طبیعی در فرآیند گروه درمانی در آغاز تشکیل گروه ، گروه هنوز کاملا روشن نشده است. به درمانگر وابسته است چرا که درمانگر را بوجود آورده و ادامه فعالیت گروه به نظر اعضاء گروه به درمانگر ارتباط دارد. اعضاء گروه در انتظار راهنمایی و دستور العمل درمانگر هستند.…
در مرحله سوم صمیمت بیشتری بین گروه ایجاد می‌شود. احساسات خود را بیان می‌کنند و واکنشهای مناسب در مقابل احساسات دیگران نشان می‌دهند. درمانگر در جلسه درمان حضور دارد، اما تنها اداره کننده جلسه نیست. سعی می‌کند به عنوان یک عضو گروه انسجام جلسه را حفظ کند. و از تکنیکهای مختلف در مورد اعضاء گروه و واکنشهای آنها استفاده کند. ممکن است گروه درمانگر جلسه را با خطاب گروهی آغاز کند و ادامه جلسه را با تشویق و باز خورد به اعضاء تداوم بخشد. هدف مشاوره، یادگیری در مورد عادات و الگوهای احساسی و رفتاری و چگونگی نقش آنها در مشكلات می باشد. در نتیجه می توانیم عادات و رفتارهای جدیدی را یاد بگیریم كه به موفقیت بیشتر ما كمك نمایند.
@GroupTherapists
2025/07/14 00:34:49
Back to Top
HTML Embed Code: