190915_1821
My Recording
🎧 فایل صوتی
از سلسله نشست هاي تحليلی درباره ظرفیت های توسعه در قانون اساسی

👈🏻 موضوع نشست اول: آراء مردم در جایگاه بنیان قانون اساسی

🕰 تاريخ برگزاری: روز یکشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۸

برگزاركنندگان:
خانه اندیشمندان علوم انسانی
انجمن حقوق شناسی
حامیان جامعه مدنی (حجم)

📍محل برگزاری:
سالن حافظ - خانه اندیشمندان علوم انسانی

🎙 سخنرانان:
محمود صادقی (نماينده مجلس و عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس)

علی اکبر گرجی (معاون نظارت و پيگيري قانون اساسي رياست جمهوری و عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی)

قدرت الله رحمانی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی)

مسلم آقایی طوق (عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری ایران)
@Haajm
Audio
🎧 فایل صوتی
از سلسله نشست هاي تحليلی درباره ظرفیت های توسعه در قانون اساسی

👈🏻 موضوع نشست دوم: «جایگاه حقوق ملت در قانون اساسی»

🕰 تاريخ برگزاری: روز یکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۸

برگزاركنندگان:
خانه اندیشمندان علوم انسانی
انجمن حقوق شناسی
حامیان جامعه مدنی (حجم)

📍محل برگزاری:
سالن حافظ - خانه اندیشمندان علوم انسانی

🎙 سخنرانان:
محمد جلالی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی)
ابوالفضل دلاوری (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی)
محمد شریف (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی)
داود فیرحی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران)
@Haajm
191011_0623
My Recording
🎧 فایل صوتی
از سلسله نشست هاي تحليلی درباره ظرفیت های توسعه در قانون اساسی

👈🏻 موضوع نشست سوم: "همه‌پرسی در بنیان قانون اساسی"

🕰 تاريخ برگزاری: روز یکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۸

برگزاركنندگان:
خانه اندیشمندان علوم انسانی
حامیان جامعه مدنی (حجم)
انجمن حقوق شناسی

📍محل برگزاری:
سالن حافظ - خانه اندیشمندان علوم انسانی

🎙 سخنرانان:
پروانه سلحشوری (نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی)

محمدجواد غلامرضا کاشی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی)

یوسف مولایی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران)

هادی وحید (عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی)
@Haajm
191115_0631
My Recording
🎧 فایل صوتی
از سلسله نشست هاي تحليلی درباره ظرفیت های توسعه در قانون اساسی

👈🏻 موضوع نشست چهارم: "بازنگری در قانون اساسی"

🕰 تاريخ برگزاری: یکشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۸

برگزاركنندگان:
خانه اندیشمندان علوم انسانی
حامیان جامعه مدنی (حجم)
انجمن حقوق شناسی

📍محل برگزاری:
سالن حافظ - خانه اندیشمندان علوم انسانی

🎙 سخنرانان:
لعیا جنیدی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران)

صادق زیباکلام (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران)

سیدمحمود کاشانی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی)

عباسعلی کدخدائی (عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران)
@Haajm
توسعه، مهاجران و جامعه مدنی

🔰مهاجرت پدیده‌ای چندوجهی است که برای کشور مبدأ و کشور مقصد مزایا و معایبی دارد. این پدیده موجب خروج نخبگان از کشور مبدأ می‌شود و دارای تأثیرات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است. امروز در خدمت تنی چند از کنشگران اجتماعی و فعالان حوزۀ اقتصاد و محیط زیست هستیم و جنبه‌های مختلف این پدیدۀ پیچیده را که هم‌اکنون در دنیا بسیار رواج پیدا کرده و کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه را درگیر خودش کرده است بررسی می‌کنیم.

👈🏻 ادامه مطلب

@Haajm
همکاران ارجمند لطفا جهت هماهنگی و برنامه ریزی بهتر ثبت نام بفرمایید.
📌سالروز وقوع زلزله غمبار بم به‌عنوان " روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی" نامیده شده است. هدف از این نامگذاری جلب توجه عمومی به عواقب ناشی از وقوع پدیده‌های طبیعی، شناسایی عوامل پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از آن و گسترش فرهنگ ایمنی در جامعه است.
شبکه کمک با هدف شنیده شدن صدای جامعه مدنی در حوزه مخاطرات طبیعی و اجتماعی، همایشی را به این مناسبت روز یکشنبه سوم دی ماه از ساعت ۱۴ الی ۱۹ در مجتمع آموزشی و نیکو کاری رعد برگزار می نماید.
🔹مشتاق دیدار مدیران سازمان‌های مردم نهاد، فعالان اجتماعی و مدنی هستیم.
برای شرکت در این برنامه با هدف برنامه ریزی بهتر لطفا از طریق لینک زیر ثبت نام بفرمایید:
👇👇👇👇👇
https://survey.porsline.ir/s/7XM3HqP
اطلاعات بیشتر در باره برنامه و سخنرانان را در کانال تلگرامی شبکه کمک کسب فرمایید.
❇️ روابط عمومی شبکه کمک
🆔 https://www.tg-me.com/KomakNetwork
آفات سیاسی کردن امر اجتماعی

▫️گزارش هم‌اندیشی نهادهای مدنی با نمایندگان تشکل‌ها در شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل‌ها


🔰 نگاه سیاسی و امنیتی به نهادهای مدنی چالش همیشگی این نهادها بوده است. محدودیت‌هایی که ناشی از همین نگرش است مشکلات زیادی را پیش‌روی سازمان‌های مردم‌نهاد قرار داده است. افزون بر این بحران مشارکت در این نهادها که به‌نوعی حاصل فضای کنونی و انفعال جامعۀ مدنی است، فعالیت سمن‌ها را با دشواری‌های زیادی مواجه کرده است. این دلسردی در تعامل میان نهادهای مدنی و دولت نیز مشاهده می‌شود. بسیاری از سمن‌ها از اینکه حرفشان شنیده نمی‌شود دلسردند و تعامل با حاکمیت را سخت و حتی ناممکن می‌دانند. نتیجۀ چنین فضایی مشارکت حداقلی سمن‌ها در انتخابات نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد در هیئت نظارت بر تشکل‌های مدنی است.

🔰نشست اخیر در روز سه‌شنبه 21 آذر 1402، به همت حامیان جامعۀ مدنی (حجم) برگزار شده است. در این جلسه از چهار نمایندۀ تشکل‌های مدنی در هیئت نظارت دعوت شده تا با تنی چند از فعالان مدنی به گفت‌وگو بنشینند، اما از آن جمع تنها محمد الموتی دعوت حجم را پذیرفته است.

👈🏻 برای خواندن متن کامل گزارش بر روی لینک کلیک کنید:

https://bit.ly/4775oa1
جامعه مدنی، توسعه و حق بر صلح

🔰 پیش از این جلساتی را در زمینه جامعه مدنی و توسعه برگزار کرده‌ایم. امیدواریم این جلسات مفید بوده و همدلی دوستان و همراهان را برانگیزد و به نتایج مؤثر منجر شود.

🔰 به خیال خویش در آستانه قرار گرفته بودیم. ترسیم فضایی که در حال تجربه بودیم به ما نشانه‌هایی عرضه می‌کرد که راه باریک آزادی به مقصد خواهد رسید و ما در آستانۀ توسعه هستیم. راه پیموده‌شده ضامن این نشانه‌گذاری تلقی می‌شد، اما خیال خام جوانی ره به صعب بودن مسیر توسعه نمی‌برد. ما برای چندمین بار فرصت عبور را از دست دادیم و تلخ‌تر از همیشه بر جای ماندیم. شرایط آستانگی ما برای توسعۀ پایدار و دموکراتیک دچار سکته‌ای مهیب شده است. تحریم، کرونا، فساد ساختاری، خالص‌سازی پیش‌رونده و خطر جنگ و خشونت فراگیر برخی از سرفصل‌های دردناک سال‌های اخیر است. جامعۀ مدنی نحیف ایران در فضای پیش‌گفته از حیث نهادسازی، تداوم، تشکل‌یابی و شبکه‌سازی دچار رکود شده است. با وجود تمام تلاش‌های فعالان مدنی و همت جمعی با اهداف خویش فاصله‌ای ژرف داریم. البته پیگیری مطالب و تأکید بر اصول و مبانی حقوق ملت در همین وانفسا نیز قابل‌ستایش است. از سوی دیگر حاکمیت هنوز هم کمتر قصدی برای شنیدن صدای جامعه مدنی دارد. همچنان مطالبات را به‌راحتی به دست فراموشی می‌سپارد، حقوق شهروندان را رعایت نمی‌کند، بر سر توافقات ملی و حد خویش نمی‌ماند و مسیر توسعه، دموکراسی و حفظ حقوق اولیه شهروندی انسانی را به گروگان می‌گیرد، گروگان خطر خشونت فراگیر.

👈🏻 ادامه مطلب

@Haajm
آمارهای نگران کننده از افت تحصیلی دانش آموزان

▫️خیل بی‌سوادان در راه است؟


✍🏻 غزل ایمانی

🔰گروهی از کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت بر این باورند که در 20 سال اخیر؛ سواد دانش‌آموزان روند نزولی داشته و در سال‌های اخیر به خصوص بعد از شیوع کرونا؛ شیب منفی آن، تندتر شده است. برخی کارشناسان روش‌های تدریس و ساختار آموزشی را معیوب می‌دانند و برخی نیز معتقدند که به نظر می‌رسد نظام تعلیم و تربیت، اولویتی به نام رشد سواد دانش‌آموزان ندارد. این دسته از کارشناسان معتقدند که اولویت‌های وزارت آموزش وپرورش به گونه‌ای دیگر، فارغ از اعتلای دانش‌آموزان تعریف شده است.

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

@Haajm
جامعه مدني به دنبال منزلت قانون

✍🏻 علي مجتهدزاده

🔰 كارزار درخواست لغو بخشنامه غيرقانوني وزارت كشور در خصوص حجاب اگر يك هدف داشته باشد، آن هدف احياي شأن قانون در كشور است. پيش‌تر بارها درباره دلايل غيرقانوني بودن بخشنامه وزارت كشور توضيح داده شد. به‌طور كلي سه اشكال جدي به اين بخشنامه وارد است؛ اول اينكه وزارت كشور فراتر از دستورالعمل در اين بخشنامه در مواردي اقدام به قانونگذاري كرده و دستگاه‌هاي ديگر را -  بي‌آنكه اختياري درباره آنها داشته باشد- مكلف به انجام تكاليفي كرده. مضافا اينكه براي حقوق شهروندان نيز در اين بخشنامه تعيين تكليف شده كه اين كار از حدود اختيارات وزارت كشور خارج است. نكته دوم به اين برمي‌گردد كه محتوا و مواد اين بخشنامه در موارد متعددي مغاير قوانين موضوعه كشور هستند. خصوصا درباره حقوق شهروندان اين نقيصه بسيار جدي است. ايراد سوم هم به محرمانگي اين بخشنامه برمي‌گردد كه باز هم مغاير با موازين حقوقي طبقه‌بندي اسناد دولتي انجام شده و نقض آشكار مواد متعددي از اين قوانين است. 

🔰 كمي قبل از راه‌اندازي اين كارزار، به همراه همكار گرامي جناب آقاي حسن يونسي درخواست ابطال بخشنامه وزارت كشور را به ديوان عدالت اداري داده‌ بوديم. در اين خصوص نيز گويا با وجود درخواست ديوان از وزارت كشور، اين بخشنامه به آنها ارسال نشده و در نهايت پس از درخواست مكتوب، قرار است كه ارسال شود.  طرح اين درخواست نزد ديوان عدالت اداري و راه‌اندازي كارزار لغو اين بخشنامه مدني‌ترين و قانوني‌ترين مسيري است كه شهروندان مي‌توانند براي احقاق حقوق خود و جلوگيري از رفتارهاي فراقانوني و غيرقانوني يك دستگاه مهم حاكميتي در پيش بگيرند. عدم رضايت و همراهي عمومي با شيوه‌هاي اخير برخورد با كشف حجاب و عدم تطابق مشهود اين شيوه‌ها با قوانين جاري كشور چيزي نيست كه بتوان آن را از نظرها پنهان كرد. كما اينكه همين ادعا درباره بخشنامه اخير وزارت كشور هم قابل طرح است. 

🔰 در شرايطي كه بسياري از مراجع رسمي به صورت كلي و مبهم در دفاع از اين روش‌ها و راهكارها از واژه «قانون» بهره مي‌گيرند و به آن متوسل مي‌شوند، اما كمترين دقت نظر و تفسير در قوانين نشان از زاويه شديد اين رفتارها و دستورالعمل‌ها با قانون دارد. البته همين گزاره را مي‌توان درباره توجيهات شرعي اين رفتارها و دستورالعمل‌ها هم به كار برد، چراكه بسياري از برخوردهاي صورت گرفته به شكل مشهودي نه فقط داراي توجيه شرعي نيستند، بلكه مغايرت آنها با شرع مقدس هم آشكار است.

🔰 اقدام به طرح درخواست لغو اين بخشنامه نزد ديوان عدالت اداري و راه‌اندازي كارزار عمومي براي دفاع از آن، به مثابه آخرين گام‌هاي مدني و قانوني جامعه براي دفاع از حقوق خويش و نظام قانوني كشور است. نگراني آنجاست كه بن‌بست در اين مسير و نااميدي از وجود روزنه‌هاي هر چند كوچك اميد در فرآيندهاي قانوني كشور مي‌تواند به فاجعه‌اي تمام عيار منجر شود. ما همين الان هم از اين حيث در وضعيتي نامناسب و تا حد زيادي غيرقابل قبول قرار داريم. يعني وضعيتي كه حيثيت و شأنيت عمومي قانون توسط متوليان قانون در حال نقض مكرر است. شايد در ظاهر براي اين متوليان اين‌گونه به نظر برسد كه فعلا از حيث توازن قوا قابليت اجراي تمام منويات درست و غلط خود تحت نام و لواي قانون را دارند و نيرويي جلودار آنها نيست. اما در درازمدت وضعيت به هيچ عنوان چنين نخواهد ماند و بي‌اعتبار شدن قانون مي‌تواند در يك لحظه مانند آواري بر سر تمام جامعه و از جمله خود متوليان قانون فرو بريزد.

🔰 در دنياي امروز نمي‌توان از جامعه‌اي كه به معناي مدرن آن نمي‌تواند حاكميت قانون را لمس كند، توقع انضباط و انتظام پايدار داشت. در واقع رفتار فراقانوني توسط متوليان قانون خود حلقه اول زنجيره قانون‌شكني در كشور خواهد بود. به همين معناست كه اقداماتي مانند طرح شكايت عليه بخشنامه محرمانه وزارت كشور نزد ديوان عدالت اداري و راه‌اندازي كارزار براي حمايت از لغو آن را بايد دفاع تمام قد جامعه مدني از منزلت قانون در كشور دانست. اما به‌رغم اينكه شوراي نگهبان به درستي ايرادات، ابهامات و اشكالات فراوان قانوني و شرعي در خصوص اين قانون گرفته، اما ظاهرا گروهي از نمايندگان مجلس نگاه سياسي به موضوع داشته و بي‌توجه به ايرادات مطرح شده، تلاش مي‌كنند اين لايحه را به دور از افكار عمومي تصويب كنند./ اعتماد
 
https://Karzar.net/98519‌

@Haajm
۲۷ فوریه روز جهانی سازمان‌ غیر دولتی است

🔰سازمان‌های غیردولتی منشا بسیاری از فعالیت‌های خیریه، محیط زیستی، فرهنگی و اجتماعی برای مردم محلی و منطقه‌ای هستند و هدفشان «ساختن آینده‌ای بهتر برای همه» است.

🔰شعار امسال:
ساختن آینده‌ای پایدار: نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در دستیابی به اهداف توسعه پایدار (SDGها)

@Haajm
در پی کسب موافقت هلال احمر با جمع‌آوری کمک‌های مردمی، مجتمع رعد به مدت‌ ۱۰ روز اقلام اهدایی و مبالغ نقدی را جمع‌آوری خواهد کرد.

@raad_charity
@Haajm
چرایی بی‌اعتمادی حاکمیت به نهادهای مدنی

▫️گزارش دومین هم‌اندیشی نهادهای مدنی با نمایندگان تشکل‌ها در شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل‌های مردم‌نهاد


🔰دومین نشست فعالان مدنی با نمایندگان تشکل‌ها در شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل‌های مردم‌نهاد، به همت و میزبانی مؤسسه حامیان جامعه مدنی (حجم) در روز سه‌شنبه، 1 اسفند 1402 از ساعت 16 تا 19 برگزار شد.

🔰در آغاز این نشست مینو مرتاضی نکاتی را در باب ضرورت فعالیت‌های نهادهای مدنی بیان کرد و گفت: «حمایت از سازمان‌های مردم‌نهاد در خلأ اتفاق نمی‌افتد، در یک فضای واقعی، عملکردی و تشکیلاتی واقع می‌شود. همکاری مردم در ایران ریشه تاریخی دارد، ولی در دنیای جدید که قدرت حرف اول را می‌زند، اینکه نهادهایی خود را خارج از ساختار حکومت معرفی کنند ادعای بزرگی است. حکومت‌ها به این سازمان‌ها نگاه مثبتی ندارند و همیشه به آن‌ها به‌عنوان رقیب قدرت می‌نگرند، درحالی‌که نهادهای مدنی در واقع بازوهای دولت‌های دموکراتیک هستند.
طبق قانون اساسی ایران فعالیت‌های داوطلبانه نیاز به مجوز ندارد، درحالی‌که ما اکنون درگیر اخذ مجوزها هستیم و مجوز بسیاری از نهادها صادر نشده است، حتی مجوز حامیان جامعه مدنی (حجم). ما حدود هجده سال است که فعالیت می‌کنیم، اما هرگز روحیه تعامل با ساختارهای حاکمیتی را از دست نداده‌ایم. ما شاید بیش از صد نهاد را به جلسات حجم دعوت کرده‌ایم. تلاش می‌کنیم که این دریچه باز بماند تا در بحران‌ها بتواند آسیب‌ها را کاهش دهد.
در این جلسه فعالان مدنی مشکلات خود را با آقایان ودود حیدری و محمد الموتی در میان می‌گذارند. به دنبال فهم این موضوع هستیم که بدانیم چرا جامعه مدنی دچار لکنت است و چرا تا این حد به آن بی‌اعتماد هستند. در شرح وظایف شورای ملی توسعه و حمایت از تشکل‌های مردم‌نهاد، نظارت بر فرآیند تأسیس و فعالیت‌های تشکل‌های مردم‌نهاد آمده است، اما واقعاً محدودیت‌هایی ایجاد کرده‌اند که حیات این نهادها را به خطر انداخته است».

🔰پس از این مقدمه، تنی چند از فعالان مدنی به بیان دیدگاه‌های خود پرداختند که رئوس مطالب بیان‌شده به شرح زیر است:


👈🏻 برای خواندن متن کامل گزارش بر روی لینک کلیک کنید:

bit.ly/3wUfiQ1

@Haajm
گیرم که سحر رفته و شب دور و دراز است
در کوچه خاموش زمان، گام شمایید

ایام به دیدار شمایند مبارک
نوروز بمانید که ایام شمایید

با آرزوی آغازی پر از امید
نوروزتان مبارک 🌱

@Haajm
نقش نهادهای مدنی در توسعه کارآفرینی زنان

✍🏻 زهرا رهایی . عضو انجمن زنان کارآفرین

🔰در عصر حاضر تقویت زیست‌بوم کارآفرینی و پرورش خلاقیت و نوآوری جایگاه مهمی در برنامه توسعه کشور‌ها داشته و در کانون توجه سیاست‌گذاران قرار گرفته است. نهادها و سازمان‌های بسیاری در سطح جهانی و ملی در زمینه ارزیابی، پایش و ارائه توصیه‌های سیاستی با هدف بهبود شاخص‌های کارآفرینی فعال بوده و پژوهش‌های گسترده‌ای در دانشگاه در این زمینه صورت می‌گیرد که دلالت بر اهمیت و پیچیدگی مفهوم کارآفرینی دارد. سیر تطور نظریه‌های کارآفرینی حکایت از آن دارد که خاستگاه اقتصادی این مفهوم به‌تنهایی نمی‌تواند همه ابعاد آن را پوشش دهد. هم‌زمان با پررنگ‌شدن عاملیت انسانی در نظریه‌های توسعه و اهمیت تعامل فرد با محیط پیرامونی، مفهوم کارآفرینی از یک پدیده اقتصادی صرف به پدیده‌ای اجتماعی- تاریخی و در نهایت به گونه‌ای از سبک زندگی تبدیل شد.

🔰در خلال این تغییرات موضوع فرهنگ به عنوان یک عامل مهم و تأثیرگذار در زیست‌بوم کارآفرینی مورد توجه قرار گرفت و دریچه‌ای بر چرایی تفاوت شاخص‌های کارآفرینی کشورها گشود. فرهنگ در اکوسیستم کارآفرینی مجموعه‌ای غنی از معانی، باورها، شیوه‌‌ها و نمادها، هنجارها و ارزش‌های رایج در میان افراد یک جامعه است. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای توجه به نقش عوامل فرهنگی در اکوسیستم کارآفرینی، توجه ویژه به سهم زنان در ایجاد کسب‌وکار و مشارکت اقتصادی بود. پژوهش‌ها نشان داد حتی در شرایط یکسان قانونی در محیط کسب‌وکار و فرصت‌های برابر برای زنان و مردان، نظام باورها و هنجارهای فرهنگی می‌تواند مانع جدی برای ایجاد و توسعه کسب‌وکار زنان کارآفرین باشد؛ برای مثال یک باور رایج فرهنگی کشور ما و بسیاری از کشورهای جهان این است که زنان در برقراری ارتباط و کنش در شبکه‌های اقتصادی و اجتماعی نسبت به مردان مهارت کمتری دارند و به همین دلیل نیز از فرصت‌های حضور در مدیریت‌های عالی یا رشد و توسعه مسیر حرفه‌ای کسب‌‌وکار بازمی‌مانند و توانایی لازم برای ایفای نقش رهبری را ندارند. باور دیگر فرهنگی که مانع جدی بر سر راه کارآفرینی زنان است تضاد نقش‌های سنتی به‌ویژه همسرداری و فرزندپروری با مدیریت کسب‌وکار است. این باور به تقابل نقش اجتماعی و اقتصادی زنان با رفتارهای مورد انتظار سنتی از آنها باعث شده تا زنان به‌ دلیل نگرانی از داوری‌های نظام ارزش‌های فرهنگی جامعه در این خصوص یا ازدست‌رفتن سرمایه خانواده در صورت ورشکستگی در کسب‌وکار از فرصت‌های کارآفرینی خود چشم‌پوشی کنند. در سایه سنگین چنین باورهای فرهنگی پنداره زنان از خود و توانمندی‌هایشان بسیار ضعیف‌تر از آنچه هست شکل خواهد گرفت؛ ازاین‌رو عامل فرهنگی نقش بسیار مهمی در کارآفرینی زنان دارد.

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

@Haajm
جامعه مدنی، دولت و زندگی روزمره
جواد کاشی، موسسه رحمان
🎧فایل صوتی نشست «جامعه مدنی، دولت و زندگی روزمره»

🎙محمد جواد غلامرضا کاشی
📍موسسه رحمان
📆 ۳ اردیبهشت ۰۳
@rahmaninstitute
وظیفه خطیر نهادهای مردمی حافظ میراث شهرها

✍🏻 ترانه یلدا

🔰خبر این بود که ایران عضویتش را در سه سازمان بین‌المللی لغو کرد؛ یعنی دولت ایران اعلام کرده که «با توجه به تمایل‌نداشتن به تداوم عضویت در برخی مجامع بین‌المللی، لایحه لغو عضویت در این مجامع را به مجلس تقدیم کرده است». این مجامع عبارت بودند از «شورای بین‌المللی موزه‌ها» ایکوم، «شورای بین‌المللی محوطه‌ها و بناهای تاریخی (‌ایکوموس)» و «شبکه سازمان‌‌های علمی جهان سوم» که مصوب شده بود همکاری‌هایی با وزارت فرهنگ و آموزش عالی و به‌ویژه ‌دانشگاه صنعتی شریف و سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران داشته باشد. ابتدا حسرت خوردیم که چرا باید در این دوران انزوا از جهان پیش‌رونده، ما این ارتباطات نحیف‌مان را هم از دست بدهیم؛ اما انعکاس فوری خبر این بود که ایران از ایکوم و ایکوموس جهانی حذف نشده است؛ زیرا از دولت احمدی‌نژاد به بعد این دو نهاد با پرداخت حق عضویت از سوی اعضا همچنان به فعالیت ادامه می‌دهند. ایکوموس ایران یک ان‌جی‌او است؛ یعنی سازمانی مردم‌نهاد یا سَمَن، و غیردولتی. در ضمن این شورا خصوصی نیست و بین‌المللی‌بودن آن هم تا زمانی که همه سمن‌های ملی کشورهای جهان در آن عضو باشند، پابرجاست. جای زهی سعادت؛ زیرا چشم و دل ما ایرانی‌ها به بناها و بافت‌های تاریخی‌مان است و هرکسی را که در ماندگاری آنها بکوشد
گرامی می‌داریم.


🔰اگر تاکنون بزرگان میراث مانند مرحوم باقر آیت‌الله‌زاده شیرازی در رأس این نهادها بوده‌اند، اکنون نوبت همه علاقه‌مندان به میراث است که برای گشایش این نهادهای مهم و تخصصی وارد صحنه شوند. این نهادها در جایگاه غیردولتی، حتی به‌راحتی می‌توانند عملکرد دولت‌ها و شهرداری‌ها در حوزه محوطه‌ها و بناها یا موزه‌ها را نقد کنند. اگر در دهه 60 این نهادها هنوز در کشور جا نیفتاده بود، اکنون دیگر قریب به ۲۰ سالی هست که مستقل شده‌اند و می‌توانند با سرمایه‌گذاری و مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی حوزه میراث و گردشگری را هدایت و متحول کنند. در خلال بحث‌ها سؤال‌هایی هم مطرح شد: اینکه چرا درِ ساختمان زیبا و تاریخی ایکوموس به روی اعضا و مردم علاقه‌مند باز نمی‌شود؟ چرا محیطی گرم و پذیرا، مثلا کافه، در فضای باز آن درست نمی‌کنند تا علاقه‌مندان جوان و تحصیل‌کرده را جلب و به فعالیت یا استفاده از کتابخانه تشویق کنند؟ این نوع خدمات حتی می‌توانند از سوی غیر ارائه شوند. چرا ایکوموس روحیه نقاد و مطالبه‌گر ندارد و وقتی بنایی تخریب می‌شود، اعتراض یا بیانیه صادر نمی‌کند؟

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

@Haajm
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مقصود فراستخواه در گفت‌وگو با «شبکه شرق» تاکید کرد: تجربه عاطفی منفی ایرانیان زیاد است  

🔰 فراستخواه: «من فکر می کنم در ایران یک ترومای اجتماعی و ذهن زخمی شکل گرفته که نتیجه‌اش ناامیدی و حتی یک نیهیلیسم پنهان است. بر اساس مطالعات کیفی که انجام دادم یک نوع نیهیلیسم پنهان عجیبی مثل خوره در جامعه مان نفوذ کرده و یک نوع هیچ انگاری منفعلانه هم رسیدیم.»

‌گفت‌وگو کامل را اینجا ببینید:

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-926940

@sharghdaily
@Haajm
بلوغ اجتماعی و حکم اعدام

✍🏻 کیومرث اشتریان - استاد دانشگاه تهران

🔰اینکه خواننده‌ای با خواندن اشعاری، هرچند مخالف نظام، به اعدام محکوم شود، با چه منطقی سازگار است؟ منطق حقوقی یا اجتماعی یا سیاسی یا امنیتی؟ شاید هیچ‌کدام. قضاوت قاضی فارغ از بلوغ مدنی و رشد سیاسی- اجتماعی او نیست. گاه گفته می‌شود که «منطق حقوقی» مستقل است و استقلال قاضی از همین رو است؛ اما نقد «پوزیتیویسم حقوقی» جایی برای این ادعا باقی نگذاشته است. قاضی نیز مانند همگان درگیر زندگی اجتماعی و تجربه سیاسی است و فارغ از آن نمی‌تواند حکم دهد؛ این زندگی اجتماعی می‌تواند از زندگی قبیله‌ای تا شهرنشینی دامنه‌دار باشد. از همین رو است که مقولاتی مانند عوام‌زدگی، شهری‌زدگی، غرب‌زدگی یا شرق‌زدگی برای یک قاضی نیز صادق است. اینکه یک قاضی باید از کارشناس فنی استفاده کند تا حکمش روا باشد، از همین رو است؛ «حکم قضا ممتحن تدبیر است». کارشناس فنی هم محدود به حوزه ساختمان یا امور امنیتی نیست. کارشناس هنری، سیاسی، اجتماعی و بین‌المللی هم از آن جمله است که کمتر به آن توجه می‌شود. حکم اعدام، خود مشمول همین حکم است.

🔰فراموش نکرده‌ایم که سال‌ها پیش حکم اعدام دکتر هاشم آغاجری صادر شد و فضای بین‌المللی را بر ضد ایران برآشفت. چهره‌ای خشن و بی‌تمدن از کشور آفریدند که قرار است یک استاد دانشگاه را به‌ دلیل سخنرانی اعدام کنند. در همان زمان تصور کسانی بر این بود که این صرفا یک تهدید است و او اعدام نخواهد شد؛ و چنین هم شد؛ اما تنها چیزی که برای ایران باقی ماند، چهره‌ای بسیار مخدوش بود. آن قضا بلا شد و آن قاضی فنا. برخی «دست‌اندرکاران بیرونی» قوه قضائیه بی‌توجه به ابعاد ملی و بین‌المللی چنین احکامی می‌خواهند؛ مثلا به تصور خود بازدارندگی ایجاد کنند یا چهره‌ای انقلابی از خود نشان دهند «تا که خود از‌ های و هوی و هیبتش/ رنگ سیما از رقیبان برپَرَد». در‌حالی‌که آن‌گاه که در مرحله تجدید‌نظر چنین احکامی نقض شود، دیگر اعتبار و اقتداری باقی نمی‌ماند و ما می‌مانیم و حیثیتی که بر باد رفته و تبلیغاتی جهانی که به خاطر هیچ و پوچ شکل گرفته است. درباره پرونده مورد بحث این روزها، برخی از اشعار این «رَپِر» همان محتوایی را دارد که برخی از «خودی‌ها»، خون در دل و پا در گِل، بیان می‌کنند.

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

@Haajm
این جامعه پر از سؤال است

▫️گزارش سخنرانی «محمدجواد غلامرضاکاشی» دربارهٔ لزوم بازتعریف مفاهیم جامعهٔ مدنی                                   

🔰مفهوم جامعهٔ مدنی در ایران در دههٔ هفتاد و با قدرت گرفتن اصلاح‌طلبان بروز و ظهور پیدا کرد. اما متفکران و روشنفکران آن دوره چه درکی از آن مفهوم داشتند و امروز پس از گذشت حدود سی سال، جامعهٔ مدنی چه معنایی پیدا کرده است و به چه کار می‌آید؟ آیا جامعهٔ مدنی در معنایی که سابقا به کار برده می‌شد می‌تواند پاسخگوی سوالات این نسل از جامعهٔ ایران باشد؟ محمدجواد غلامرضاکاشی، استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در نشست «جامعهٔ مدنی، دولت و زندگی روزمره»، دربارهٔ لزوم تغییر درک ما از جامعهٔ مدنی و اشکالات آن می‌گوید: «درک ما از جامعهٔ مدنی همان درک دهه هفتاد است که عمرش به سر رسیده و لازم است که از آن فاصله بگیریم. درک از جامعهٔ مدنی در دهه هفتاد میان فرد و دولت مستقر می‌شد و کارکرد آن حمایت از مردم در مقابل دولت و قدرت بخشیدن به افراد در برابر ساختارهای قدرت بود و قرار بود عصای دست دولت اصلاحات برای پیشبرد دموکراسی باشد. بعدها اما معنای دیگری اضافه شد اینکه جامعهٔ مدنی دست ناتوانان را بگیرد و رنج مردم را التیام دهد.»

🔰استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی بر این نظر است که سیر تطور مفهوم جامعهٔ مدنی از یک درک «آریستوکراتیک» (حکومت دانایان)، به سمت سنخی از جامعهٔ مدنی که با زندگی روزمره در ارتباط است تغییر پیدا کرده است: «جامعهٔ مدنی در پیوند با زندگی روزمره فرم و صورت دیگری پیدا می‌کند. درک جامعهٔ مدنی به صورت درک مقتضی زندگی روزمره نقطه آغازی است برای یک بازآفرینی رو به آینده. در ادبیات سیاسی معاصر نیم قرن گذشته، طرح جامعهٔ مدنی بیشتر با گفتمان سیاسی مشخص اصلاح‌طلبان ظهور پیدا کرد و درک ما از جامعهٔ مدنی همان درک دههٔ هفتاد است که عمرش به سر رسیده و لازم است که از آن فاصله بگیریم. درک از جامعهٔ مدنی در دهه هفتاد درک هگلی بود که میان فرد و دولت مستقر می‌شد و کارکرد آن حمایت از مردم در مقابل دولت و بخشیدن قدرت به افراد در برابر ساختارهای قدرت بود و قرار بود عصای دست دولت اصلاحات برای پیشبرد دموکراسی باشد. معنای دیگری هم بعدها اضافه شد این که جامعه مدنی دست ناتوانان را بگیرد و رنج مردم را التیام دهد.»

▫️جامعهٔ مدنی نسبتی با کف جامعه نداشت

🔰«کاشی» در ادامه با اشاره به این که معنای قبلی از جامعهٔ مدنی به مرور کمرنگ شد چرا که کارکرد اصلی‌اش یعنی واسط بودن بین فرد و دولت را ایفا نمی‌کرد، گفت:«همهٔ نهادهای جامعهٔ مدنی متعلق به یک طبقهٔ خاص تحصیلکرده و شهری بود که خواستار موقعیتی در ساختار قدرت بودند و نسبتی با کف جامعه نداشتند. آن واسطه‌گری در تعریف هگلی اصلا اتفاق نمی‌افتاد. این جامعه مدنی منافع خاصی داشت و نسبتی با اقشار دیگر نداشت. وقتی اصلاح‌طلبان به تدریج از صحنهٔ قدرت کنار گذاشته شدند، ایده‌ای بین آن‌ها شکل گرفته بود که نهادهای واسط (جامعهٔ مدنی) حذف شدند و حکومت با خود مردم مواجه شده و جامعه «ذره‌ای» و منفعت‌طلب شده، در این مواجهه مردم تنها هستند و آگاهی ندارند و گسیخته و فاقد معنا و مستعد فاشیزم هستند.» 


👈🏻 ادامه در instant view

@rahmaninstitute
@Haajm
2024/05/01 19:20:03
Back to Top
HTML Embed Code: