Telegram Web Link
🔴 آیا ایران و آمریکا در ماه‌های پیش رو به توافق می‌رسند؟

📝دکتر رحمن قهرمان‌پور

🔹دیدار مقامات ایرانی و امریکایی در عمان در فروردین ماه ۱۴۰۴ بار دیگر ‏این پرسش را پیش می کشد که آیا دو طرف می توانند به یک توافق جامع ‏و پایدار برسند؟ و آیا امکان توافقی شبیه برجام و از جنس آن وجود دارد؟ ‏یا مطالبات و خواسته‌های متفاوت و متضاد دو طرف چنین اجازه‌ای را به ‏آنها نمی دهد؟

💢شرایط کلی حاکم بر روابط ایران و آمریکا

🔸بستر حاکم بر مذاکرات به اندازه خود مذاکره اهمیت دارد و در مورد ایران و ‏آمریکا این بستر مملو از بی اعتمادی است که هم جنبه تاریخی دارد و هم ‏در چهار دهه اخیر تشدید شده است. به بیان ساده تر ، شرایط موجود در ‏روابط ایران و آمریکا باعث می شود نسبت به حصول توافق گسترده و پایدار ‏مردد باشیم. سرنوشت برجام هم نشان داد حتی در صورت رسیدن به ‏توافق، حفظ و استمرار آن کاری بسیار دشوار است. ‏ گروه‌های سیاسی داخلی متعددی در هر دو کشور مخالف توافق  پایدار و ‏عادی سازی‌اند، اسرائیل آشکارا در مسیر توافق سنگ اندازی می کند و ‏تجربه برخورد آمریکا با کشورهای مخالف هم تصمیم گیران ایرانی را در ‏اعتماد کردن به واشنگتن دچار تردید جدی می کند.چشم انداز آتی مذاکرات را هم باید در این بستر تحلیل کرد.

💢ترامپ و دیپلماسی اجبار در برابر ایران

🔸دیدار روز شنبه را بیشتر از آنکه یک مذاکره بدانیم باید نوعی دیدار دوجانبه ‏برای ارزیابی متقابل طرفین از همدیگر بدانیم. آمریکا به عمان می‌آید تا  ‏بی واسطه بداند  آیا ایران واقعا به دنبال رسیدن به یک توافق هست یا می  ‏خواهد زمان بخرد؟ ایران هم  به مسقط می‌رود تا بداند خواسته‌های واقعی  ‏ترامپ از ایران چیست و آیا او از خواسته های افراطی خود که در رسانه ها ‏مطرح کرده کوتاه می آید یا نه؟

🔸سیاست ترامپ در مقابل ایران در چارچوب آن چیزی است که اصطلاحاً ‏دیپلماسی زور یا اجبار نامیده می ‌شود و منظور از آن تلفیق دیپلماسی و ‏قدرت نظامی است. در سال ‌های اخیر در مراکز قدرت در واشنگتن این ‏باور تقویت شده است که دلیل ناکامی آمریکا در رسیدن به یک توافق ‏هسته‌ای پایدار با ایران در گذشته  عدم استفاده از تهدید نظامی موثر علیه ‏ایران بود.

🔸این عده  معتقدند که موفقیت دیپلماسی اجبار  آمریکا در برابر ‏ایران نیازمند آن است که آمریکا به صورت جدی استفاده از قدرت نظامی  ‏را در دستور کار قرار دهد. یعنی به  موازات اقدامات دیپلماتیک، تهدید ‏نظامی را هم معتبر جلوه دهد. تمدید حضور ناو‌های جنگی  آمریکا در ‏دریای مدیترانه و تقویت حضور نظامی آن در  پایگاه جزیره دیگو گارسیا در ‏اقیانوس هند  و تهدیدات مکرر ترامپ درباره امکان حمله به تاسیسات ‏هسته ای ایران را باید در این راستا یعنی معتبر کردن تهدید نظامی دانست. با این حال استفاده بیش از حد از زور نظامی می‌تواند انگیزه طرف  مقابل( یعنی ایران)  ‏را برای توافق کاهش دهد.

💢عدم قطعیت‌های موجود در رسیدن به توافق

🔸در حال حاضر سه عدم قطعیت اصلی درباره توافق ایران و آمریکا در ماه‌ ‏های آینده وجود دارد. عدم قطعیت اول به ترامپ و شیوه رفتار او برمی‌گردد ‌‏. او تصور می کند بزرگترین مزیتش در پیش‌بینی ناپذیر بودن است  و ‏همواره سعی می‌کند طرف مقابل را غافلگیر بکند. این در حالی است که ‏این خصلت رفتاری او باعث محتاط تر شدن مقامات ایران می شود.‏

🔸عدم قطعیت دوم به عملکرد لابی طرفدار اسرائیل و نتانیاهو برمی‌گردد. ‏نتانیاهو خواهان توافق میان ایران و آمریکا نیست و همه تلاش خود را به ‏کار می‌گیرد تا در این مسیر اخلال ایجاد کرده و مانع توافق شود.‏ عدم قطعیت سوم به آن چیزی برمی‌گردد که می‌توان تنگنای هویتی و ‏ایدئولوژیک در ایران دانست . جمهوری اسلامی ایران مقابله با نظام سلطه ‏و در راس آن آمریکا را به عنوان یکی از اهداف اصلی سیاست خارجی خود ‏تعریف کرده است. در نتیجه کوتاه آمدن در برابر آمریکا به نوعی در ‏تعارض با این هدف سیاست خارجی است. ‏در همین راستا اصرار ایران بر انجام مذاکرات غیر مستقیم را باید جدی ‏گرفت. جمهوری اسلامی می خواهد با حفظ اصول خود وارد مذاکرات شود ‏و تصویر پذیرش مذاکرات از موضع ضعف را تقویت نکند. این سیاست ایران ‏را می توان نشانه از این تنگنای هویتی دانست.

💢نتیجه‌گیری
به نظر می‌رسد که شرایط برای رسیدن به یک توافق بلند مدت و پایدار در ‏روابط ایران و آمریکا فراهم نیست و ما در ماه‌های آینده شاهد این نوع ‏توافق نخواهیم بود. اما در عین حال ایران و حتی ترامپ خواهان جنگ ‏نیستند. نتیجه این دو گزاره آن است که به احتمال زیاد یک توافق محدود ‏بین دو طرف شکل خواهد گرفت.

برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید!


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴راهنمایی برای موضع‌گیری رسانه‌ای در مذاکرات غیرمستقیم ایران - آمریکا

✍️رضا نصری

🔹با اعلام آغاز مذاکرات (غیرمستقیم) میان ایران و آمریکا در عمان، توجه رسانه‌ها به‌طور گسترده به ایران معطوف شده است. این توجه لزوماً مثبت نیست. بسیاری از رسانه‌ها و مراکز افکار عمومی در آمریکا و اسرائیل به‌دنبال رصد اظهارات و مواضع پراکنده در داخل ایران هستند تا از آن‌ها به‌صورت گزینشی استفاده کنند، روایت‌های برساخته خود را ترویج دهند و فضای تعامل میان ایران و آمریکا را به‌سوی تنش و درگیری سوق دهند.

🔹به همین دلیل، شناخت دقیق روایت‌هایی که اکنون در فضای سیاسی آمریکا در حال شکل‌گیری و گسترش است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این شناخت به مقامات، شخصیت‌های سیاسی برجسته و کانون‌های قدرت در کشور - که مواضع‌شان در سطح بین‌المللی بازتاب می‌یابد - کمک می‌کند تا اظهارات و مواضع خود را با دقت بیش‌تری تنظیم کنند.

🔹در روزهای آینده تلاش خواهد شد هر اقدام تیم مذاکره‌کننده ایران در راستای رسیدن به توافق «تسلیم ایران» جلوه داده شود و هر اقدام تاکتیکی که به ظاهر طرفین را از توافق دور می‌سازد - ولو موضوعات شِکلی مانند مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات - به عنوان «شکست دیپلماسی» شناخته شود.

🔹در این راستا، بازوهای تبلیغاتی فارسی‌زبان جریان ایران‌ستیز - مانند شبکه ایران‌اینترنشنال - نیز تلاش خواهند کرد افکار عمومی کشور را - با کلیدواژه‌هایی مانند «جام زهر»، «عقب‌نشینی»، «سازش» یا «تلاش ایران برای خریدن وقت» - حساس کنند.

🔹در واقع، ضروری است که تمامی مواضع و اظهارات مطرح‌شده از سوی ایران، روایت‌های داخلی در حال شکل‌گیری در فضای سیاسی و رسانه‌ای ایالات متحده را به‌دقت مدنظر قرار دهند تا از بهره‌برداری گزینشی، تحریف آن‌ها و توقیت این روایات برساخته جلوگیری شود.

🔹همچنین، مواضع سنجیده و منسجم تیم مذاکره‌کننده ایران - که با دقت و هوشمندی تدوین شده - نباید با اظهارات پراکنده مقاماتی که مسئولیت رسمی در پرونده هسته‌ای ندارند، تضعیف یا نقض شود.

🔹در مجموع، مدیریت یکپارچه و متمرکز مواضع ایران در این برهه حساس باید به‌طور انحصاری بر عهده وزارت امور خارجه باشد تا از انسجام راهبردی کشور در برابر چالش‌های پیش رو اطمینان حاصل شود.

⬇️متن کامل در ایرنا:
https://irna.ir/xjThWp


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 منابع اروپایی مدعی شدند: ایران خواستار توافق موقت با آمریکا است

🔹وبگاه آکسیوس به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت: ایران در حال بررسی پیشنهاد یک توافق هسته‌ای موقت به آمریکا پیش از ادامه مذاکرات برای یک توافق جامع است.

🔹ایران دستیابی به یک توافق هسته‌ای پیچیده ظرف دو ماه را غیرواقعی می‌داند.

🔹ایران به دنبال زمان بیشتری برای جلوگیری از تشدید تنش با ایالات متحده است.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 رابرت مالی، رئیس تیم مذاکره کننده آمریکا در دوره بایدن: اکنون شانس تفاهم تهران و واشنگتن بیشتر است؛ بایدن به توافق بی تفاوت بود اما ترامپ مشتاق آن است / بایدن حسابگر بود و روی سیاست داخلی تمرکز داشت اما ترامپ به آن اهمیت نمی دهد

🔸دیوید سنگر در نیویورک‌تایمز نوشت: از رابرت مالی، که در توافق برجام نقش داشت و سپس نماینده اصلی بایدن در مذاکرات با ایران بود، پرسیدم ایرانی‌ها چگونه به دو رئیس‌جمهور اخیر نگاه می‌کنند.

🔸در ادامه این مطلب آمده است: مالی گفت: «بایدن نسبت به یک توافق بی تفاوت بود؛ ترامپ مشتاق است. بایدن روی سیاست داخلی تمرکز داشت؛ ترامپ اصلاً به آن اهمیتی نمی‌دهد. بایدن حسابگر بود؛ ترامپ بدون فکر و بی برنامه ریزی حرکت می کند.»

🔸مالی اضافه کرد: «ترامپ احتیاط، دقت و منطق را کنار می‌گذارد. به همین دلیل احتمالاً اکنون شانس بیشتری برای رسیدن به یک نوع تفاهم وجود دارد نسبت به زمانی که دولت قبلی در قدرت بود.»/ انتخاب

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺فردا چه اتفاقی می‌افتد؟

امروز چه اسرائیل به عنوان مخالف جدی مذاکرات فردا شنبه در عمان میان تهران و واشنگتن و چه مخالفان و موافقان آن در ایران و آمریکا چشم به نتایج آن دوخته‌اند و بازار تحلیل و گمانه‌زنی داغ است. از این رو پرسش کانونی ساعت‌های مانده به مذاکرات مسقط درباره نتایج آن و دورنمایی اولین دور دیپلماسی هسته‌ای با ترامپ است.

پاسخ به این پرسش بسیار دشوار است و خط خبری تحلیلی کاخ سفید و ناظران نزدیک به آن در سایه وجود رئیس‌جمهوری پیش‌بینی‌ناپذیر هم کمکی نمی‌کند. با این حال، نگارنده معتقد است که اولا مذاکرات فردا دور اول و آخر نخواهد بود و در این دور بیشتر درباره شکل و دستور کار گفتگو خواهد شد.

ثانیا احتمالا دو طرف پس از پایان این دور از مذاکرات خواه یک روزه باشد یا دو روزه تلاش خواهند کرد که تصویری نسبتا مثبت ارائه کنند؛ حتی اگر پیشرفتی واقعی هم در کار نباشد. علت هم این است که هر دو‌ طرف به تداوم این مذاکرات نیاز دارند و قبل از شروع مذاکرات فردا به احتمال زیاد، هم تهران هم ترامپ می‌دانند که در این گفتگوی چند ساعته نمی‌توان به نتیجه خاص و پیشرفت بزرگی رسید و با این علم، مذاکرات را شروع می‌کنند که ادامه‌دار خواهد بود.

ادامه مذاکرات هم می‌طلبد دستکم تصویری منفی از مذاکرات فردا ارائه نشود و برای ریل‌گذاری جهت تداوم آن، واجد چشم‌انداز معرفی شود. 

در این میان به نظر می‌رسد طرف ایرانی همچنان در پیوست رسانه‌ای خود بسیار محتاطانه عمل کند و منتظر موضع‌گیری و واکنش تیم آمریکایی و کاخ سفید بماند؛ مگر این که تجربه این مدت و نگرانی از موج‌سواری مجدد رئیس جمهور آمریکا موجب بازنگری در این رویه قدیمی و کلیشه‌ای شده باشد.

به احتمال زیاد ترامپ فردا چه در اثنای مذاکرات و چه بعد از آن در ارتباط نزدیک و سریع با استیو ویتکاف فرستاده خود باشد. ویتکاف نیز بعید است که یک نوع جمع‌بندی را ارائه کند که حکایتگر شکست زودهنگام ماموریتش باشد. بنابراین همچنان که ترامپ با پیوست رسانه‌ای غافلگیر کننده برای اولین بار از نشست فردا شنبه در شامگاه ‌دوشنبه گذشته خبر داد، ممکن است همین رویه را نیز پس از مذاکرات مسقط در پیش‌گیرد.

اما اگر هم ترامپ فرضا تصویری خوشبینانه درباره نتایج این مذاکرات و دورنمای آن ارایه دهد و حتی از قریب الوقوع بودن توافق سخن گوید، لزوما به این معنا نیست که عملا چنین است و این اتفاق می‌افتد. او همین رفتار را هم در قبال مذاکرات خود با روسیه و اوکراین در پیش گرفت و بدون این که اساسا پیشرفتی جدی در کار باشد، از صلح قریب‌الوقوع و غیره گفت و خیلی‌ها هم باور کردند؛ اما گذشت اندک زمانی نشان داد که سخنان ترامپ نوعی خوشبینی فاقد پشتواند عملی بوده است.

اما یک تفاوت جدی این مذاکرات ایران با غرب با دورهای قبلی در عهد بایدن و اوباما این است که ترامپ کلا اروپا را بی‌خبر از گفتگوهای خود با تهران گذاشته و هماهنگی خاصی با آن‌ها در این باره انجام نمی‌دهد. به نوعی می‌شود گفت که ترامپ همزمان خود نقش پلیس خوب و بد را ایفا می‌کند و پیوست رسانه‌ای را هم در انحصار خود گرفته است و نقش سخنگو را هم بازی می‌کند.
بعدا درباره جوانب مثبت و منفی این سیاست در قبال اروپا خواهم نوشت.

تا ببینیم نتیجه مذاکرات فردا چه می‌شود و جمع‌بندی ترامپ درباره آن چه خواهد بود.
اگر دو طرف بتوانند در مذاکرات به یک جمع‌بندی درباره دستور کار برسند، بعدا بهتر می‌توانست درباره چشم‌انداز و احتمالات پیش‌رو سخن گفت.
#صابر_گل_عنبری


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
فرصت ویتکاف


حدود ۱۰ روز پیش نوشتم که مصالحه با ترامپ هم شدنی و امکان پذیر است و هم منافع و دستاوردهای زیادی را دارد ، حالا انتخاب استیو ویتکاف به عنوان نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات با ایران،  امید به تحقق مصالحه را بیشتر کرده است ، مذاکره با ویتکاف فرصتی استثنایی برای دور زدن رادیکال ها و تندروهای مستقر در دولت ترامپ و خنثی سازی نتانیاهو است ،‏استیو ویتکاف وکیل و دلال ملکی است وابسته به نهادها و جریان های رادیکال و ضد ایرانی نیست یهودی بودنش هم مثبته ، چون ترسی نداره که به خاطر ترس از انگ اسرائیل ستیزی ، همه جوره دل اسرائیل رو بدست بیاره ، به یاد داریم که  سیاستمداران یهودی مانند برنی سندرز مواضع تندی علیه اسرائیل  داشتند.درسته که ویتکاف هیچ ربطی به سندرز نداره و اصولا چندان سیاسی هم نیست و مشاور ترامپ است که نقطه مقابل سندرز قرار دارد ، اما  یهودی بودنش مثبت است چرا که  او را در برابر اسرائیل مستقل تر می سازد ، افزون بر این ، ویتکاف رفیق شخصی و صمیمی ترامپ است پس با ویتکاف میشه همه ضد ایرانی های کابینه ترامپ مانند روبیو را تا حد زیادی دور زد.فرصت مذاکره با ویتکاف یک فرصت استثنایی و خوبه که میتونه ایران را به خواسته های خودش برسونه ، اقداماتی که ویتکاف انجام داده از  تحت فشار قراردادن نتانیاهو برای آتش بس با حماس تا موضع مثبت نسبت به روسیه و نیز اعلام مواضع نرم و میانه روانه در مقابل ایران در مصاحبه ها  و ریپلای مثبتی  که به توییت عراقچی زد  ، همگی نشانه های امیدوار کننده ای است . افزون بر این که نفس انتخاب ویتکاف به معنای امنیتی زدایی از مناسبات  ایران و آمریکا و  تفوق اقتصاد بر این مناسبات است . همگی این ها یعنی مقدمات گذار ایران از انزوا به عادی سازی روابط خارجی ، عصری که می تواند دوران نا امیدی دشمنان ایران باشد ، پس قدر فرصت ویتکاف را بدانیم و از آن به بهترین گونه در راستای تحقق منافع ملی ایران بهره ببریم . پیروزی دیپلماتیک ایران در این مقطع ، یک برگ زرین در تاریخ دیپلماسی ایران خواهد بود ، امید که چنین نتیجه ای حاصل گردد.
#محمدعلی بهمنی قاجار


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
ویتکاف نماینده ویژه ترامپ: خواسته آمریکا این است که برنامه هسته‌ای ایران برچیده شود/ ممکن است در ازای توافق امتیازدهی به ایران لازم شود

نشریه «وال استریت ژورنال» به نقل از استیون ویتکاف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه:

🔹ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران برای دولت ترامپ خطر قرمز است. خواسته آمریکا این است که برنامه هسته‌ای ایران برچیده شود. ممکن است در ازای توافق امتیازدهی به ایران لازم شود.

🔹 اصرار ترامپ بر برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران به معنی عدم ایجاد راه حل میانه نیست. اگر ایران برچیده شدن برنامه هسته‌ای آن را نپذیرد، اتخاذ تصمیم بعدی با ترامپ خواهد بود. در مذاکرات فردا در مسقط با ایران شرط‌های دقیق توافق بررسی نخواهد شد.

🔹 اولین نشست مذاکراتی آمریکا با ایران در عمان با محوریت اعتمادسازی برگزار خواهد شد. هر گونه توافق مستلزم ایجاد تضمین‌هایی برای عدم دست‌یابی ایران به تسلیحات هسته‌ای است.
💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 مذاکرات مسقط آغاز شد

✍️سخنگوی وزارت خارجه:

🔹‏گفتگوهای غیرمستقیم دکتر عراقچی وزیر امور خارجه و استیو ویتکوف نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه با وساطت بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان آغاز شد.

🔹این گفتگوها در محل پیش‌بینی‌شده توسط میزبان عمانی، با استقرار نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در سالن‌های مجزا انجام می‌شود و طرفین نقطه‌نظرات و مواضع خود را از طریق وزیر امور خارجه عمان به یکدیگر منتقل می‌کنند.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴آمریکا در مذاکرات امروز مسقط به دنبال چیست؟


📝عرفان علمشاهی

🔹امروز برای اولین بار ایران و آمریکای جمهوری‌خواه با یکدیگر وارد مذاکراتی می‌شوند تا رسیدن به توافق را امکان‌سنجی کنند. چرایی این امر اهمیت دارد. جمهوری‌خواهان تاکنون تندترین مواضع را علیه ایران و خواسته‌هایی غیرقابل پذیرش در خصوص مسائل غیرهسته‌ای داشته‌اند. این مواضع در دولت کنونی آمریکا نیز یافت می‌شوند؛ اما طبق برخی نشانه‌ها و سخنان، توافقی صرفاٌ هسته‌ای به نحوی که خطوط قرمز هر دو طرف رعایت شود محتمل است. علی‌رغم این نکته امتیازهای درخواستی آمریکا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.



🔸درست است که غالب جمهوری‌خواهان همیشه طرفدار یک معامله جامع (در خصوص برنامه هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای ایران) بوده‌اند؛ اما در صورت محدودشدن مذاکرات به مسئله هسته‌ای نیز پیشنهاداتی خواهند داشت. بسته‌شدن پرونده هسته‌ای ایران یک بار برای همیشه، اصلی‌ترین خواسته تندروها است. مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، از بین بردن تمام تأسیسات هسته‌ای ایران را می‌خواهد. تام کاتن و لیندسی گراهام، دو سناتور جمهوری‌خواه نیز اجرای مدل لیبی (نابودی کامل تأسیسات و تجهیزات هسته‌ای) را مطرح کرده‌اند. مارک دوبویتز، رئیس اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) هم چنین چیزی را پیشنهاد کرده است. در سطحی دیگر، اندیشکده‌هایی همچون اتحاد علیه ایران هسته‌ای پیشنهاد به صفر رساندن غنی‌سازی روی میز گذاشته‌اند.

🔸در این چارچوب، برخی تحلیل‌گران آمریکایی پیشنهاد کرده‌اند که کنسرسیومی منطقه‌ای یا بانک سوختی بین‌المللی برای تأمین سوخت هسته‌ای مورد نیاز ایران تشکیل شود و به این نحو نیازی به غنی‌سازی داخل ایران وجود نداشته باشد. با این حال باید در خصوص این گزینه یک نکته را ملاحظه کرد. نابودی برنامه‌ هسته‎‌ای، ایران را به یک نقطه غیرقابل بازگشت می‌رساند، در حالی که مشخص نیست در آینده واشنگتن چقدر به تعهدات اقتصادی خود پایبند خواهد بود. بنابراین نابودی کامل به هیچ وجه مطلوب ایران نیست.

💢آنچه ممکن است میانه‌روها بخواهند

🔸انتخاب استیو ویتکاف به عنوان مذاکره‌کننده آمریکا از این جهت اهمیت دارد که مواضع او در خصوص مسائل خاورمیانه تا حدی نسبت به سایر جمهوری‌خواهان تفاوت دارد. او اخیرا بیان کرد که با توافق و راستی‌آزمایی، ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت. این نکته برخی جمهوری‌خواهان را نگران کرد؛ چراکه تقاضای آن‌ها نابودی برنامه هسته‌ای ایران است. صحبت اخیر ویتکاف با وال استریت زورنال، حاوی موضع پیچیده‌تری بود. او تقاضای اولیه آمریکا را برچیدن کامل دانست اما گفت که راه مصالحه نیز باز است. همچنین ممکن است او نیز تقاضای موشکی و منطقه‌ای از ایران داشته باشد. در هر صورت یکی از گزینه‎‌های احتمالی در حوزه هسته‌ای، برقراری نظارت‌ها و محدودیت‌ها خواهد بود. در این صورت کمیت و کیفیت آن‌ها و آینده برجام مطرح می‌شود.

💢آینده برجام

🔸به سه دلیل، احتمال بالایی وجود دارد که مذاکرات به احیای برجام ختم نشود. نخست، جمهوری‌خواهان تندرو یا میانه‌رو متفق‌القول خواهند بود که توافق هسته‌ای جدید باید فراتر از برجام باشد. حتی اگر ترامپ نابودی کامل برنامه‌ هسته‌ای را نخواهد، باز هم تعهداتی بیشتری را خواهد خواست تا نشان دهد بهتر از اوباما با ایران معامله کرده است. دوم، وضعیت کنونی تحریم‌ها و برنامه‌ هسته‌ای ایران بسیار متفاوت از ۲۰۱۵ است و بازگشت به تعهدات برجام مطلوب طرفین نیست. سوم، نشانه‌ها تاکنون حاکی از کنارگذاشته‌شدن اروپا توسط آمریکا بوده است. طبق برخی منابع، ترامپ اروپا را در جریان برنامه خود برای مذاکرات قرار نداده بود. ویتکاف نیز پیش از سفر به عمان به روسیه سفر داشت و با پوتین دیدار کرد و احتمالاً در خصوص ایران نیز با او سخن گفته؛ اما گویا با رهبران اروپایی صحبت نشده است.

🔹از یک سو برچیدن کامل یا توقف هرگونه فعالیت مرتبط با غنی‌سازی خواسته غیرقابل پذیرشی است و از سوی دیگر توافقی در اندازه برجام یا کمتر از آن نیز بعید است برای طرف آمریکایی پذیرفتنی باشد. بنابراین به نظر می‌رسد توافقی که در آن ضمن حفظ برنامه هسته‌ای، محدودیت‌ها و نظارت‌ها نسبت به برجام افزایش یابند و ایران امتیاز اقتصادی دریافت کند می‌تواند نقطه‌ای تعادلی باشد که هر دو طرف بپذیرند. هرچند که فشار اسرائیل و جمهوری‌خواهان تندرو این امر را دشوار خواهد کرد. با این حال دستان ایران نیز در مذاکرات بسته نیست. ایران می‌تواند با استفاده توأمان از تهدید و ابراز تمایل به مذاکره خواسته‌های طرف مقابل را تعدیل کند.

اندیشکده تهران


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴عراقچی: نیت ما رسیدن به توافق شرافتمندانه از موضع برابر است

وزیر امور خارجه:
🔹نیت ما رسیدن به یک توافق منصفانه و شرافتمندانه از موضع برابر است.

🔹اگر طرف مقابل هم از همین موضع وارد شده باشد ان‌شالله شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود وجود خواهد داشت.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
نشریه «تایم»: احتمال توافق میان ایران و ترامپ بالا ارزیابی می‌شود

🔹نشریه آمریکایی «تایم» در گزارشی تفصیلی به بررسی روند تازه گفت‌وگوهای غیررسمی میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و تیم دونالد ترامپ پرداخته و بخت رسیدن به توافق را «بالا» ارزیابی کرده است.
🔹در این گزارش آمده که هر دو طرف از انگیزه‌های قابل توجهی برای پیشبرد گفت‌وگوها برخوردارند. بر اساس تحلیل تایم، ترامپ برخلاف برخی انتظارات، مواضعی همدلانه‌تر نسبت به اسرائیل اتخاذ نکرده و نماینده او، برت ویتکاف، نیز به‌صراحت با الگوی «طرح لیبی» مخالفت کرده است.
🔹از سوی دیگر، به‌نوشته تایم، ایران نیز فراتر از مواضع پیشین خود حرکت کرده و از لزوم تعمیق تعاملات و حتی ایده‌هایی مانند برقراری روابط تجاری سخن گفته است./ جماران

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
وزیر خارجه ایران درباره مذاکره غیر مستقیم با آمریکا: گفتگوها در فضای احترام متقابل انجام شد

🔹
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در شبکه ایکس نوشت: دور اول مذاکرات غیرمستقیم با فرستاده ویژه ایالات متحده آقای ویتکاف، با میزبانی و میانجیگری برادرم جناب بدر البوسعیدی از سلطنت عمان سازنده و امیدوارکننده بود. گفتگوها در فضای احترام متقابل انجام شد.

🔹من دیدگاه های ایران را قاطعانه و در عین حال با نگاه رو به جلو تشریح کردم. هر دو طرف تصمیم گرفتند که این روند را ظرف چند روز ادامه دهند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 نیویورک‌تایمز: آمریکا احتمالاً خواستار برچیدن برنامۀ هسته‌ای ایران نشده

🔹فرناز فصیحی، خبرنگار نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشت: در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، دو طرف درباره چارچوب و زمان‌بندی گفت‌وگوها به توافق رسیدند و احتمالاً آمریکا خواستار حذف کامل برنامۀ هسته‌ای ایران نبوده است.

🔹او همچنین اعلام کرد که نمایندگان ایران و آمریکا برای احوال‌پرسی به‌صورت مستقیم دیدار کرده‌اند و قرار است هفتۀ آینده گفت‌وگوها ادامه پیدا کند.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
📣 چرا رهبری با مذاکرات موافقت کردند؟

نشریۀ خط حزب‌الله، وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب:

🔹ترامپ، در نامۀ خود، به نوعی از مواضع پیشین خود عقب‌نشینی کرده و نسبت به محدود شدن مذاکرات به موضوع هسته‌ای چراغ سبز نشان داد.

🔹ترامپ در نامۀ خود، عملاً از شرط گفت‌وگو درباره «مجموعه مسائل منطقه‌ای، موشکی و امنیتی» عقب‌نشینی کرده است.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 نشانه های روشن از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

✍️ رضا نصری، حقوقدان بین الملل


🔸نتیجه این دور از گفت‌وگوهای غیرمستقیم نشانه‌هایی روشن از رویکردی سازنده دارد. تأکید بر «احترام متقابل» به روشنی نشان می‌دهد که در این مرحله، زبان تهدید و ادبیات تحمیلی کنار گذاشته شده است. همچنین، تصریح بر ادامه مذاکرات حاکی از آن است که نه تنها طرح‌هایی مانند «برچیدن کامل برنامه هسته‌ای» (dismantle) وارد دستور کار نشده، بلکه پایه‌های مشترکی برای تداوم گفت‌وگو شکل گرفته است. اینکه هیأت‌ها هنگام خروج نیز چند دقیقه‌ای به تبادل نظر پرداختند، نشانه‌ای از سطحی از تفاهم و آمادگی برای پیشبرد مسیر دیپلماتیک است.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 عراقچی: به مبنای مذاکرات نزدیک شدیم و در جلسه آینده جدول زمانی مشخص می‌شود

🔹سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران درباره مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط:

🔺 امروز فضای جلسه به گونه‌ای بود که ادامه و استمرار گفتگو را تضمین می کرد.

🔺در جلسه آینده در شنبه آینده وارد دستور کار خواهیم شد که شامل جدول زمانی خواهد بود.

🔺 مهم محتوای مذاکره است و در جلسه امروز به مبنا نزدیک شدیم و آینده تلاش داریم مبنای مذاکره را تعیین کنیم.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴استیو ویتکاف به NBC درباره مذاکرات خود با ایران امروز گفت:"ما یک گفتگو بسیار مثبت و سازنده داشتیم."

🔹️ویتکاف گفت که مذاکرات با ایران در تاریخ ۱۹ آوریل ادامه خواهد یافت. او امروز از عمان به ایالات متحده باز می‌گردد./انتخاب

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴کاخ سفید: ترامپ درباره مذاکرات امروز با ایران بیانیه صادر می‌کند

🔹کاخ سفید اعلام کرد که رئیس‌جمهوری آمریکا درباره مذاکرات امروز با ایران بیانیه صادر می‌کند.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
وزارت خارجه: مذاکرات با آمریکا در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل برگزار شد

🔻توافق شد گفتگوها هفته آینده ادامه یابد

وزارت خارجه اعلام کرد:

🔹️گفتگوهای غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا راجع به موضوع رفع تحریم‌ها و بحث هسته‌ای، دقایقی پیش پایان یافت.

🔹در این‌ گفتگوها که با وساطت عمان انجام شد، سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و استیو ویتکوف نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل مواضع دولت‌های متبوع خود راجع به موضوعات مرتبط با برنامه هسته‌ای صلح‌‌آمیز ایران و رفع تحریم‌های غیرقانونی علیه ایران را از طریق وزیر امور خارجه عمان تبادل کردند.

🔹طرفین موافقت کردند که این گفتگوها در هفته آینده ادامه یابد.

🔹شایان ذکر است پس از پایان بیش از دو ساعت و نیم مذاکرات غیر مستقیم، روسای هیئت‌های نمایندگی ایران و آمریکا در هنگام ترک محل گفتگوها با حضور وزیر امور خارجه عمان دقایقی گفتگو کردند.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 ماجرای دیدار کوتاه عراقچی و ویتکاف در عمان چه بود؟

🔹عراقچی پس از گفت‌وگوهای غیرمستقیم امروز با آمریکا گفت: «در هنگام خروج از محل مذاکرات، دو هیئت به‌صورت اتفاقی باهم برخورد داشتند و این گفت‌وگو در حد سلام‌و‌علیک بود.»

🔹خبرنگار نیویورک‌تایمز نیز در وصف مذاکرات امروز مسقط، از گفت‌وگوی پایانی بین عراقچی و ویتکاف با کلمۀ «احوال‌پرسی» یاد کرد.

🔹عراقچی تاکید کرده هیئت‌های ایرانی پیش از این نیز همواره شئون دیپلماتیک را نسبت به هیئت دیپلماتیک آمریکایی رعایت کرده‌اند.

🔹مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، امروز با وساطت وزیر خارجۀ عمان در مسقط برگزار شد. بنابر گزارش رسانه‌های عمانی، این گفت‌وگوها در دو سالن جداگانه انجام گرفت و بدر البوسعیدی ۴ بار پیام‌های مکتوب را بین دو طرف ردوبدل کرد.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
2025/07/08 16:56:19
Back to Top
HTML Embed Code: