Telegram Web Link
اینفوگرافی/سکه چگونه از ۴۲۰ تومان به ۹ میلیون تومان رسید؟
🔹مروری بر سالهایی که سکه ارزان شد و سالهایی که سکه با شتاب گران شد.
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
مقایسه قدرت خرید #خودرو در ایران و کشورهای مختلف
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
📚نهادهای سیاسی استثماری منجر به نهادهای اقتصادی استثماری می‌شوند، و این نهادها عدۀ اندکی را به هزینۀ بسیاری دیگر ثروتمند می‌کنند آنهایی که از نهادهای استثماری بهره‌مند می‌شوند از قِبَل این نهادها منابع لازم را برای تشکیل ارتش‌های خصوصی، استخدام مزدوران، خرید قضات و تقلب در انتخابات برای باقی ماندن در قدرت در اختیار دارند. آنها هم‌چنین همه گونه منافعی در دفاع از این نظام دارند. بدین ترتیب، نهادهای اقتصادی استثماری زمینه را برای استمرار نهادهای سیاسی استثماری فراهم می‌آورند.
🔸بخشی از كتاب چرا ملت ها شكست میخورند؟
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
🔸فساد خانوادگي، پديده جديد اقتصاد رانتي
📌بهانه مصاحبه با حسين راغفر، امضاهاي طلايي يا كثيف بود. امضاهايي كه صاحبان قدرت در برخي نهادها، سازمان‌ها و... با استفاده از آن مي‌توانند دست به كارهاي فراقانوني بزنند و رانت عظيمي را به وابستگان و هم‌پيمانان خود بدهند. نمونه اين گزاره حداقل در 10 سال اخير در كشور كم نيست. افرادي كه با رانت‌هاي مختلف به دستگاه‌هاي اجرايي كشور وارد شدند و فسادهاي عظيمي مانند دكل گمشده‌، پرونده پتروشيمي و حتي در بدنه قوه قضاييه ايجاد كردند. به باور راغفر دستگاه‌هاي نظارتي بايد فراجناحي باشند و با هر اخلالگري بنا به مقتضيات زمان و ميزان فسادي كه مرتكب شده‌، برخورد كنند. اين استاد اقتصاد معتقد است تا زماني كه عزم و اراده‌اي جدي در بدنه سياسي كشور به وجود نيايد، نمي‌توان دست اخلالگران را قطع كرد.
http://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/150248/%D9%81%D8%B3%D8%A7%D8%AF-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%AF%DA%AF%D9%8A%D8%8C-%D9%BE%D8%AF%D9%8A%D8%AF%D9%87-%D8%AC%D8%AF%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%AA%D9%8A
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشید
@isiew
🖊 مظلوم‌ترین اقتصاددان تاریخ

(به بهانه انتشار یک کتاب خواندنی)

✍️ محسن رنانی

گزیده‌هایی از متن:
ـــــــــــــــــــــــــــــــ
☑️ همیشه دلم می خواست کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» آدام اسمیت توسط یکی از مترجمان بزرگ کشورمان به فارسی ترجمه شود. یکی این کتاب بود و دیگری کتاب «افسانه زنبوران » برنارد ماندویل که گمان می‌کردم همه دانشجویان اقتصاد باید بخوانند تا به گستردگی و دشواری و تعارض موضوعاتی که یک اقتصاددان هنگام تحلیل موضوعات اقتصادی باید به آنها توجه داشته باشد پی ببرند.

☑️ اسمیت اما خیلی مظلوم است. او زندگی پرکار، منزه و قاعده مندی داشت و برای دقیق نوشتن آن اندازه حساسیت داشت که حتی اجازه نمی‌داد دانشجویانش در کلاس یادداشت بردارند، مبادا بعدها جایی مطالب آن یادداشت‌ها به نام نظریات آدام اسمیت مطرح شود. حالا آیا چنین شخصیتی این اندازه بی‌پروا است که کتاب «ثروت ملل» را جوری بنویسد که همه از آن، رقابت خشن و موضوعیت نداشتن اخلاق در تصمیمات اقتصادی و پذیرش بی‌عدالتی ناشی از قاعده بازار را برداشت کنند؟ یا این کتاب مروج تقسیم کار خشک و خشن و گاه غیرانسانی باشد که در برخی کتابهای اقتصاد و مدیریت معرفی می‌شود؟ و یا بکوشد نشان دهد که همه تصمیمات یک آدم معقول باید مبتنی بر محاسبه سود و زیان باشد و بگوید برای بهروزی خودمان و جامعه‌مان، در تمام زندگی اقتصادی‌مان باید تنها و تنها یک قاعده را رعایت کنیم و آن «قاعده حداکثر سازی منفعت» است؟

☑️ این جمله را بخوانید:
«چگونه می‌توان انسان را تا این حد خودخواه فرض کرد، در حالی که آشکارا اصولی در سرشت او وجود دارد که بر اساس آن نفع خود را در موفقیت دیگران می‌یابد، و خوشبختی آنان را برای خود به یک ضرورت بدل می‌سازد، و با این همه هیچ توقعی جز لذت حاصل از دیدن آرامش آنها ندارد.»
آیا با برداشتی که امروزه از آدام اسمیت در میان ما رایج است، می‌توانیم باور کنیم که این جمله از همان نظریه پرداز نفع شخصی است؟ در حالی که جمله بالا نخستین جمله کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» اسمیت است که آن را ۱۷ سال قبل از کتاب ثروت ملل منتشر کرده است.

☑️ مگر می تواند کسی که در کتاب اولش می گوید:
«بشر ذاتاً مایل است که نه تنها دوستش بدارند، بلکه دوست داشتنی هم باشد، یا آن چیزی باشد که هدف طبیعی و شایستة دوست داشتن است. او ذاتاً نه تنها از مورد تنفر بودن، که از نفرت‌انگیز بودن، یا از اینکه آن چیزی باشد که هدف طبیعی و شایستة نفرت است، بیم دارد. او مایل است نه تنها تحسین شود، بلکه «شایستة تحسین» هم باشد، یا آن چیزی باشد که هرچند هیچ کس او را تحسین نکند، اما هدف طبیعی و شایسته تحسین باشد. او بیم آن دارد که نه تنها سرزنش شود، بلکه شایستة این سرزنش هم باشد، یا آن چیزی باشد که هرچند هیچ کس او را سرزنش نکند، اما هدف طبیعی و شایستة سرزنش باشد.»
بعد بیاید و کتاب دومی به نام «ثروت ملل»‌ بنویسد و در این کتاب بگوید انسان آنقدر خودخواه است که منافع دیگران هیچ اهمیتی برایش ندارد و در انتخاب هایش فقط و فقط منافع شخصی خود را لحاظ می کند؟

☑️ اگر دو کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» و «ثروت ملل» را با هم بنگریم آنگاه نه تنها اسمیت را پدر علم اقتصاد کلاسیک می‌دانیم بلکه ریشه‌های اقتصاد رفتاری و اقتصاد نهادی (که دویست سال پس از او پدیدار شدند) را هم در اندیشه های او شناسایی می‌کنیم.

☑️ یکی از شاهکارهای آدام اسمیت در کتاب نظریه عواطف اخلاقی، ایده «تحسین ناسزاوار» است. با این ایده باید گفت آدام اسمیت دقیقا دویست سال قبل ازاین که لئون فستینگر ‌یکی از مشهورترین و پردکاربردن‌ترین نظریات روانشناسی مدرن، یعنی «نظریه ناهماهنگی شناختی » را مطرح کند، ایده محوری این نظریه را کشف و مطرح کرده و با مثال‌های دقیق و فراوان آن را بازشناسی کرده است.

☑️ گاهی فکر می‌کنم در این دو و نیم قرنی که اقتصاددانان آدام اسمیت را به عنوان پدر علم اقتصاد معرفی کرده اند و دائما نظریه خودخواهی منفعت طلبانه اسمیت را به عنوان هسته مرکزی و ایده اصلی کتاب ثروت ملل بازگو کرده یا تدریس کرده‌اند، چقدر روح این فیلسوف اخلاقی را آزرده‌اند! به گمانم اسمیت از هیچ قشری بیش از اقتصاددانان شاکی و دلگیر نباشد که چنین ظلمی به او کردند؛ آن هم به کسی که پیش از مرگش دستور داد تمام یادداشت های ناتمامش را بسوزانند، مبادا پس از مرگش ایده‌های خام او منتشر شود و مورد سوء برداشت قرار گیرد.

☑️ این کتاب را بیش و پیش از همه باید آن دسته از اقتصاددانان وطنی بخوانند که سی سال است با ایمانی راسخ به انگاره‌های اقتصاد کلاسیکی منسوب به اسمیت، و بدون توجه به عواطف انسانی به طور عام، و روحیات ایرانی به طور خاص، دست به توصیه های سیاستی زده‌‌اند که ......
ادامه در👇
https://telegra.ph/-07-03-361
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
🌐مرکز آمار ایران منتشر کرد: رشد 26 درصدی شاخص فلاکت در سایه رشد تورم و بیکاری
🔹در گزارشی که مرکز آمار ایران در خصوص وضعیت اقتصادی کشور در سال 98 منتشر کرده است، به افزایش ۲۶ درصدی شاخص فلاکت درسه سال گذشته اشاره شده که تحت تاثیر تورم و بیکاری رشد کرده و به 45.4 درصد رسیده است.
🔹مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت اقتصاد کشور در سال 1398 منتشر کرد که تحولات شاخص‌های کلان اقتصاد کشور را در بر می‌گیرد و گاها از تغییرات کلیدی در این شاخص‌ها حکایت دارد.
🔹اطلاعاتی که مرکز آمار ایران از اوضاع شاخص‌ها در بخش واقعی اقتصاد کشور در سال 1398 منتشر کرده، نشان می‌دهد که شاخص فلاکت (که وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک جامعه را نشان می‌دهد و برای به دست آوردن آن نرخ بیکاری و نرخ تورم را با هم جمع می‌زنند) در پایان سال ۱۳۹۸ به ۴۵.۴ درصد رسیده است.
🔹شاخص فلاکت از جمله شاخص‌های مهم اقتصادی است که مجموعه‌ای از نرخ بیکاری و تورم را در اقتصاد کشور در بر می‌گیرد و تغییرات آن می‌تواند تبعات اقتصادی و اجتماعی خاص خود را به همراه داشته باشد.
🔹در بخشی از این آمار آمده که شاخص فلاکت در سال ۱۳۹۵ معادل ۱۹.۳ درصد بوده که با رشد به ۲۰.۳ درصد در سال ۱۳۹۶ و ۳۸.۹ در سال ۱۳۹۷ می‌رسد و در ادامه در سال ۱۳۹۸ در فصول مختلف دچار نوسان شده است؛ همچنین در بهار ۴۸.۴، تابستان ۵۳.۱ و پاییز ۵۰.۶ درصد گزارش شده بود که در زمستان به ۴۵.۴ درصد کاهش می‌یابد.
🔹 بر اساس این گزارش شاخص فلاکت نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۲۶ درصد و در مقایسه با پایان سال ۱۳۹۷ حدود شش درصد افزایش دارد.
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
🔸پربازده ترين ٥٠ شركت ايالات متحده امريكا! ارقام به ميليارد دلار
#اپل٥٥
#مايكروسافت ٣٩
#بانك_امريكا ٢٧
#مك_دونالد ٦
#جی پی مرگان ٣٦
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشید
@isiew
تغییرات شاخص فلاك از سال 95 تا 98
منببع: ایسنا
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
🔴 پنج درسي كه از كرونا بايد آموخت از نگاه دكتر فرشاد مومني

📌منبع: روزنامه ارمغان بيداري

👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شويد.
@isiew
🔴 روش‌های کمک سازمان‌ها به کارکنان جهت کار از راه دور

📌منبع : سایت sloanreview.mit.edu


👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید.
@isiew
🔴بازده طلا بر حسب پول کشورها از سال ۲۰۰۱ میلادی تا کنون

📌منبع : @TMSCGC


👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شويد .
@isiew
🔆 بومي ‌سازی بیماری هلندی و تضعیف سیمرغ توسعه🔆

در حال حاضر، تب بورس بسیار شدید است و افراد زیادی نقدینگی خود را وارد بورس می‌کنند. بدون توجه به ماهیت این اتفاق و پیش‌فرض‌های راست‌کارکردی بورس، توسعه بازار مالی، قوه ایستای سیمرغ توسعه را بهبود می‌بخشد اما این پیش‌فرض‌ها و ماهیت چیست؟
نگاهی به اوضاع بازارهای مالی جهانی نشان می‌دهد که بازار سهام ایران در کنار بازار سهام کشورهایی مانند ونزوئلا و زمیباوه، بالاترین نرخ رشد را دارد! نکته مشترک این سه کشور چیست؟ تورم بالا. در واقع نگاه ریزبینانه‌تر به بورس نشان می‌دهد که در کنار سیاست دولت برای مدیریت نقدینگی به سمت بورس و با ابزارهایی نظیر آزادسازی سهام عدالت و عرضه بخشی از سهام شستا، تورم عاملی مهم در رونق شاخص بورس و افزایش گرایش به بورس است در حالی که طبق گفته یکی از مقامات بورس در اوایل اردیبهشت‌ماه سال جاری، بررسی بیش از 400 شرکت بورسی دال بر عدم همخوانی بین رشد قیمت سهام با وضعیت فروش و سودآوری آنهاست! این گزاره، تامل جدی روی تحقق پیش‌فرض‌های مهم فروش سهام شرکت‌های بزرگ در بورس از جمله شفافیت و رابطه بین مالکیت و مدیریت را برجسته می‌سازد.
مهمترین نکته در ورود یک شرکت به بورس این است که مالکیت و مدیریت جدا می‌شود و از این‌روی حاکمیت شرکتی و منافع سهامداران اقلیت مورد تهدید قرار می‌گیرد. در صورتی که برای تامین حقوق سهامداران اقلیت، سازوکاری وجود نداشته باشد، شفافیت و حاکمیت قانون، ضعیف باشد و حق آگاهی شهروندان، به‌خصوص مالکان خرد، ضمانت اجرایی نداشته باشد آنگاه این فرایند خصوصی‌سازی فقط در ظاهر اتفاق می‌افتد و ممکن است مسیر مدیریت آن اصلاح نشود؛ ضمن این‌که معضل کژمنشی و کژگزینی در رابطه بین مالک و کارگزار (مدیران) نیز همواره فرصت بروز خواهد داشت.
در واقع، رونق بورس بدون تقویت بنیه تولید بدین معناست که نسخه جدیدی از بیماری هلندی ظهور کرده است که در قالب آن، همه از تورم سود مقطعی می‌برند و با توجه به مشکلات بسیار زیاد در بخش‌های تولیدی، درباره تداوم این رونق، تردید جدی وجود دارد؛ چون رونق ناشی از افزایش تولید یا رشد تولید ناخالص داخلی واقعی نیست! روند بدون مهار تورم و بازی سوداگرانه با قوانین برای انتشار اطلاعاتی برای محدودیت واردات و سپس گران‌کردن کالاها، گرانی مستمر و بدون توقف کالاها از جمله مصادیق این رونق کاذب است. در واقع، بخش مالی سوار یک موج تورم شده و سودی که از این مسیر برای خرده‌سرمایه‌گذاران به دست می‌آید نیز صرف پوشش‌ افزایش مستمر قیمت می‌شود!
افزون بر این، اگر شرکت‌های بورسی، دچار مشکل شوند آنگاه سهامداران، فقط مالک چند برگ کاغذ خواهند بود مگر اینکه برای تقویت بنیه تولید نیز فکری شود و سرمایه مالی به رقیبی برای سرمایه واقعی (مولد و بخش تولیدی) تبدیل نگردد. به‌ویژه در شرایطی که سناریوهای کاهش تحریم‌های بین‌المللی، احتمال بسیار اندکی دارند، دغدغه این شرکت‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه آنها فقط تامین منابع مالی نیست و کل فرایند عملیاتی آنها در معرض ریسک عملیاتی ناشی از عدم امکان انجام سرمایه‌گذاری‌ها، مبادلات و عقد قراردادهای کاری لازم قرار دارد که به مروز زمان، جدی‌تر می‌شود. اما اگر به عنوان یک سناریوی بدیل، سهام برخی از شرکت‌های کوچک و زیرمجموعه شرکت‌های مادر یا هولدینگ، در ابتدا عرضه می‌شد تا هم مساله تامین مالی حل شود و هم سهم بیشتری به افراد تعلق یابد آنگاه تا زمان تامین پیش‌نیازهای کلیدی در بلندمدت، روند خصوصی‌سازی و مشارکت عمومی نیز به صورت جدی‌تری تحقق می‌یافت. بنابراین انتقال مالکیت بدون انتقال مدیریت یا حفظ سهم پررنگ از مدیریت (به صورت صریح یا ضمنی) یا تضمین سهام اقلیت، امکان تامین مالی موقتی برای دولت را فراهم می‌سازد اما تحقق ارزش انتظاری خریداران سهام در بلندمدت، محل تردید است.







📌منبع : گزارش‌های سیمرغ توسعه/ اندیشگاه طرح هزاره پاسارگاد


👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شويد.
Https://www.tg-me.com/isiew
📚 انتشارات نهادگرا وابسته به موسسه مطالعات دین و اقتصاد منتشر میکند

📑نشر نهادگرا/ هم گام با مطالعات توسعه

🖋 ترجمه: علی خالندی
🖋ویراستاری علمی: عباس منوچهری، نسیبه بهزادیان نژاد

📍با مقدمه فرشاد مومنی

هم گام با مطالعات توسعه| واندانا دسای، رابرت ب.پارتر

📲برای تهیه کتاب به تلگرام و یا واتس آپ شماره 09228574572 پیغام دهید.


👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شويد.
@isiew
🔴حمایت از گروه‌های آسیب پذیر با استفاده از مزایای اضطراری

برای کاهش تأثیرات اجتماعی بحران کرونا، تعداد قابل توجهی از کشورها، موضوع نقل و انتقالات نقدی موقت به گروەهای جمعیتی در فقر یا در معرض خطر را عنوان کردەاند. این پرداخت ها به نیازهای خاص این گروەهای آسیب پذیر که بلافاصله تحت تأثیر کاهش فرصت های شغلی یا درآمد ناشی از بحران قرار گرفته‌اند پاسخ داده است.

علاوه بر حمایت از خانواده های کم درآمد ، پرداختهای مذکور در جهت کمک به کودکان، کارمندان بخش غیررسمی یا افراد مسن با درآمد بازنشستگی کم یا فاقد درآمد، انجام شده است.

📎متن کامل این خبر را در لینک زیر بخوانید:

https://bit.ly/3fHGeox






👈با مدرسه اقتصادنهادگرا همواه شويد .
@isiew
📖 برشی از کتاب بزرگ زیباست / اسطوره زدایی از کسب و کارهای کوچک

📕 نویسندگان کتاب حاضر استدلال می‌کنند که کسب و کارهای کوچک بسیاری از کارکردهایی که مدت‌هاست تبلیغ می‌نمایند را ندارند. در واقع کسب و کارهای کوچک نه عامل رفاه هستند، نه مبنای دموکراسی، نه مولد شغل فراوان و نه تاثیر چندانی بر نوآوری و در نهایت نه بهره‌وری مناسبی دارند. آنها با تکیه بر شواهد آماری در اقصی نقاط دنیا بیان می‌دارند:
چه چیزی می‌تواند همبستگی قابل‌توجه میان پنج عامل به‌ظاهر غیر مرتبط در میان کشورها یعنی نرخ‌های خوداشتغالی، درآمد سرانه، ترکیب و نوع صادرات، نابرابری درآمدی و نرخ‌های استارت آپ را توضیح دهد؟ جواب کسب‌وکار بزرگ است.

#بزرگ_زیباست | رابرت اتکینسون، مایکل لیند

📍نشر نهادگرا/ بزرگ زیباست/ ترجمه: حمید پاداش، علی نیکو نسبتی، بهمن خداپناه / قیمت: شصت هزارتومان

📍برای تهیه کتاب به تلگرام و یا واتس آپ شماره 09228574572 پیغام دهید

🆔 @nashr_nahadgara
🆔 @dinoeqtesad
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
به كدام كشورها بدون رواديد مي توان سفر كرد؟
منبع: مردم سالاري
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
قدرت های بزرگ لوطی محله نیستند‼️ دکتر فرشاد مومنی:

📌حواسمان باید باشد که برای قدرت‌های بزرگ به طور خاص و تمام کشورها بطور عام، متحد استراتژیک کشورشان منافع ملی آنها است. اینکه انتظاراتی از کسانی داریم که سابق بر این از لوطی‌های محله داشتیم درست نیست. باید توجه داشت که هیچ کشوری لوطی محله نیست. آنها بو می‌کشند تا به جایی بروند که منافع ملی در آنجا باشد و در این زمینه چینی‌ها از آلمانی‌ها، فرانسوی‌ها، انگلیسی‌ها و آمریکایی‌ها چیزی کم ندارند. بنابراین نباید سهل انگارانه با این موضوع برخورد کنیم این که بخواهیم کشوری برای ما فداکاری کند در دنیای واقعی اصلا از این خبرها نیست. و ما باید اصل همه کارها را بر اتکا به سرمایه‌های انسانی و مادی خود بگذاریم و در جهت اعتلای آنها سرمایه گذاری کنیم.
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشید
@isiew
🔴 موسسه مطالعات دین و اقتصاد برگزار میکند:

🎙 سخنرانی دکتر محمود صادقی و دکتر فرشاد مومنی

◀️ تحت عنوان : ارزیابی لایحه دولت با عنوان مقابله با فساد و ارتقا نظام اداری- مالی


🕑 سخنرانی روز پنج شنبه ۲ مرداد از ساعت ۱۴ الی ۱۵:۳۰ به صورت لایو و از طریق پیج اینستاگرام موسسه دین و اقتصاد برگزار خواهد شد.

📌جهت حضور آنلاین در سخنرانی لینک زیر را دنبال کنید

https://www.instagram.com/p/CC7xmvrprK1/?igshid=1hwlgntxwmkoi

آدرس پیج اینستاگرام موسسه مطالعات دین و اقتصاد:

🆔 din_o_eqtesad


👈با مدرسه اقتصادنهادگرا همراه شويد.
@isiew
2025/07/03 09:09:10
Back to Top
HTML Embed Code: