Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢من باید خیلی پفیوز باشم که .... (بخش هایی از مصاحبه رخشان بنی اعتماد)

یک سوال سخت: این چند دقیقه کوتاه از رخشان بنی اعتماد [بانوی موفق کارگردان سینمای ایران] را نگاه کنیم و به یک چیز فکر کنیم ما در قبال هزاران کودکی که فرصت نکردند که دانشگاه بروند، هزاران بانویی که امکان نداشتند که استعدادهایشان را شکوفا کنند و هزاران مردی که زیر بار فشار اقتصادی نه تنها آرزوهایشان که نامشان را نیز فراموش کرده اند، آیا هیچ وظیفه ای نداریم؟ بلافاصله به دولت حواله ندهیم. ما به عنوان یک انسان چه باید می کردیم که نکردیم؟

مجتبی لشکربلوکی

@life_skills2022
💢 تغییر نگاه به زندگی باید از ذهن شروع شود

🔘 یادمان باشد ،
سنگها نه خرده حسابی با پاهای لنگ دارند

🔘 نه قرار و مداری با پاهای سالم!
پس باورهای اشتباه را کنار بگذاریم …

دکتر فاطمه قیطرانی

@life_skills2022
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢شش تکنیک ژاپنی برای غلبه بر تنبلی

@planing_tm
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢درباره عظمت خوشی های کوچک...!

ترجمه و صدا: ایمان فانی

@life_skills2022
💢يا ميتونى دنبال نتيجه باشى يا دنبال بهونه، اما هر دوتاش با هم نميشه !

You can have results or you can have excuses. You cannot have both.

@planing_tm
💢مهارت‌های نرم؛ سرمایه پنهان در جذب و نگهداشت سرمایه انسانی

در دنیای رقابتی امروز، تنها داشتن تخصص فنی کافی نیست. آنچه سازمان‌ها را متمایز می‌کند، نیروهایی هستند که از مهارت‌های نرم مانند ارتباط مؤثر، کار تیمی، حل تعارض و رهبری برخوردارند. این مهارت‌ها، گرچه در رزومه‌ها به چشم نمی‌آیند، اما نقشی حیاتی در موفقیت فردی و سازمانی ایفا می‌کنند.

با این حال، بسیاری از سازمان‌ها در فرآیند جذب نیرو یا آموزش داخلی، توجه کافی به مهارت‌های انسانی ندارند. نتیجه؟ افزایش تعارضات، کاهش بهره‌وری، رهبری ضعیف و در نهایت، ترک نیروهای توانمند.

📌 نبود مهارت‌های نرم مساوی است با:

افزایش اصطکاک‌های تیمی

کاهش انگیزه و وفاداری کارکنان

فرهنگ سازمانی سمی

هزینه‌های پنهان جایگزینی نیروها

راهکار چیست؟

توجه به مهارت‌های نرم در استخدام: از مصاحبه‌های رفتاری و سناریوهای شبیه‌سازی استفاده کنید.

آموزش مستمر: مهارت‌هایی مانند هوش هیجانی، مدیریت تعارض و رهبری باید به‌طور مداوم تقویت شوند.

منتورینگ: انتقال تجربه از رهبران به نسل جدید.

بازخورد سازنده: برای بهبود ارتباطات و رشد فردی.

فرهنگ‌سازی: ساختار سازمان باید از ارزش‌هایی چون احترام، شفافیت و مسئولیت‌پذیری حمایت کند.

🎯 در نهایت، مزیت رقابتی سازمان‌های آینده در کیفیت سرمایه انسانی آنهاست. و این سرمایه زمانی شکوفا می‌شود که مهارت‌های نرم در بطن فرهنگ سازمانی نهادینه شده باشد.

کانال راهنمای منابع انسانی

@management_skill
🔴وبینار تشريح مدل جبران خدمات 4P

سرفصل‌های وبینار:
⁃ تشریح گریدینگ شغلی و پرداخت شغل محور براساس مدل (G20)
⁃ تشریح گریدینگ شخصی و پرداخت شخص محور براساس مدل (GFF)
⁃ تشریح پرداخت عملکرد محور براساس (3D3L)
⁃ پرداخت یکسان براساس مدل (5MHN)

مخاطبین:
⁃ متخصصین منابع انسانی که قصد پیاده‌سازی سیستم حقوق و مزایای عادلانه در سازمان خود را دارند.
⁃ صاحبین کسب‌وکار که متوجه اهمیت موضوع حفظ و نگهداشت کارکنان شده‌اند.
⁃ مشاوران و علاقه‌مندان به حوزه منابع انسانی

🗓زمان: سه‌شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۴
🕓 ساعت ۱۸ تا ۲٠
📚مدرس: مهندس مجید فاضلی


🔗جهت ثبت نام اینجا کلیک کنید

-----
به کانال سیمرغ، مرجع راهکارهای تخصصی منابع انسانی بپیوندید.
@simorgh34000
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
💢آمارهایی مهم از بازماندگان تحصیل

10 درصد بازماندگان از تحصیل در دورهٔ متوسطه اول مشکلات مالی دارند

بررسی ریشه‌ها و علل بازماندگی از تحصیل کودکان و نوجوانان در سال تحصیلی 1403-1402 نشان می‌دهد:

🔰دلایل بازماندگی از تحصیل در دوره ابتدایی:

🔹 مشکلات مالی و معیشتی خانواده: حدود 3 درصد
🔹 اشتغال به کار کودکان: 1 درصد
🔹 باور‌های غلط عرفی و اجتماعی: 5 درصد
🔹 دوری محل زندگی از مدرسه: حدود 5.1 درصد

🔰دلایل بازماندگی از تحصیل در دوره متوسطه اول:

🔹 مشکلات مالی و معیشتی خانواده: 10 درصد
🔹 اشتغال به کار کودکان: 13 درصد
🔹 باور‌های غلط عرفی و اجتماعی: 22 درصد
🔹دوری محل زندگی از مدرسه: حدود 6 درصد

🔰دلایل بازماندگی از تحصیل در دوره متوسطه دوم:

🔹مشکلات مالی و معیشتی خانواده: 11 درصد
🔹اشتغال به کار کودکان: 25 درصد
🔹باور‌های غلط عرفی و اجتماعی: 38 درصد
🔹دوری محل زندگی از مدرسه: حدود 4 درصد

🔰سایر دلایل:

🔹مشکلات سجلی یا فقدان مدارک هویتی: حدود 5 درصد
🔹تحصیل در مدارس مسجدمحور: 1.5 درصد
🔹 ضعف‌های جسمانی یا ذهنی کودکان و ترجیح خانواده‌ها برای ثبت‌نام با تأخیر کودکان: حدود 4.5 درصد

منبع: شرق

@life_skills2022
💢مجبور نیستیم درباره هر چیزی نظر بدهیم.
بیشتر اوقات، "نمی‌دانم" بهترین گزینه است.

فرقی هم ندارد: پزشکی، سیاست، بورس و ...

@life_skills2022
💢ایران؛ کشور همایش‌ها!

کمتر کشوری را می‌توان یافت که به اندازه‌ی ایران در آن، همایش، کنفرانس، کنگره، گردهمایی، اجلاس، میزگرد و مانند این‌ها... در زمینه‌های گوناگون برگزار شود! برنامه‌هایی اغلب بی‌فایده که اگر قرار بود تنها یک درصد آن‌ها نتیجه بخش باشد باید طی این چند دهه بسیاری از مسائل و مشکلات کشور را حل می‌کرد! دستور کار بیشتر این همایش‌ها و... کم و بیش یکسان است؛ قرائت قرآن، پخش سرود ملی، پخش نماهنگ یا پاور پوینتی مرتبط با موضوع همایش، اعلام برنامه‌ها توسط یک مجری چرب زبان، سخنرانی‌های معمولا" طولانی و گاه بی‌ربط مقامات و مسئولین دعوت شده به مراسم، خواندن شعر یا متن ادبی بین سخنرانی‌ها، پخش ویدیوها یا نماهنگ‌هایی دیگر، تقدیر از افرادی که گاه چندان هم شایسته‌ی تقدیر نیستند، و اگر فرصتی باقی بماند و تریبون آزاد شود؛ سخنان معدودی افراد دغدغه‌مند در مورد اصل مسئله که آن نیز اغلب به فراموشی سپرده می‌شود!

حضار و شنوندگانی که چند ساعت سخنرانی را شنیده و تحمل کرده‌اند هم اغلب به اینکه تصویرشان در گوشه‌ی گزارش یک رسانه و یا عکسی دسته جمعی که معمولا" در پایان چنین مراسمی با مقامات می‌گیرند ثبت شود خشود هستند! مردمی که آنقدر در طول تاریخ نادیده گرفته شده‌اند که اکنون از دعوتی هر چند نمایشی به عنوان سیاهی لشگر، احساس مهم بودن می‌کنند! متاسفانه گاهی سمن‌ها (سازمان‌های مردم نهاد) نیز خواسته یا ناخواسته محفل گرم‌کن چنین برنامه‌هایی می‌شوند. در پایان، برخی اوقات از بودجه‌ی برگزاری همایش مقداری اضافه می‌ماند که کام برگزارگنندگان را شیرین می‌کند و البته صِرف برگزاری موفقیت آمیز همایش نیز امتیازیست که به کارنامه‌ی برگزارکنندگان افزوده خواهد شد و تا سال‌ها بدان خواهند بالید! در حالی‌که مسئله همچنان حل نشده به جای خود باقیست!

نگارنده بر این باور است که گردهمایی یا نشستی که برای پرداختن به یک مسئله‌ی مشخص (مثلا" خطراتی که درختان بلوط فلان منطقه را تهدید می‌کند) برگزار می‌شود باید دست‌کم این چند ویژگی را داشته باشد:

🔹خود برگزارکنندگان با مسئله و جنبه‌های گوناگون آن کاملاً آشنا باشند.

🔹 از کارشناسان باتجربه یا افرادی آگاه که مستقیماً با مسئله درگیر و در مورد آن صاحب‌نظر هستند برای شرکت در نشست دعوت شود.

🔹دستور کار نشست شامل معرفی مسئله، بررسی پیشینه‌، ابعاد و جنبه‌های مختلف آن بر اساس آمار و اطلاعات واقعی، بررسی اقدامات و راه حل‌های پیشین، بررسی راه حل‌های پیشنهادی کنونی و میزان کارایی آن‌ها با توجه به شرایط، امکانات و واقعیت‌های موجود، تعیین وظیفه‌ی هر یک از ادارات یا نهادهای دست‌اندرکار برای پیگیری و حل مسئله باشد.

🔹در برنامه‌ریزی برای برگزاری نشست‌ها، بیشترین زمان ممکن به کارشناسان و افراد صاحب‌نظر داده شود. یک نشست تخصصی که برای پرداختن به یک مسئله‌ی مشخص برگزار می‌شود جای سخنرانی‌های بی ربط و بی حاصل مقامات، خودنمایی، کارهای نمایشی و عوام پسندانه و مانند این‌ها نیست!

کوتاه سخن این‌که؛ جلسه یا نشستی موفق است که بتواند در عمل به‌طور شایان توجهی به حل یک مسئله کمک کند، هر چیز دیگری غیر از این، نمایشی برای سرگرمی و اتلاف وقت است!


🖌 باقریان

👈پی‌نوشت:
این مطلب با نگاهی کلی به موضوع نوشته شده و فرد یا افراد خاصی مخاطب آن نیستند.

@life_skills2022
💢 وقتی اینترنت نبود چه‌کار می‌کردیم؟

🔴 چیزی نمانده تا زمانی که هیچ‌کس روی زمین یادش نیاید دنیا پیش از اینترنت چه شکلی بود. آن‌هایی که اواخر دهۀ ۱۹۷۰ به دنیا آمده‌اند، آخرین نسلی‌اند که بدون اینترنت بزرگ شدند. جامعه‌شناسان به آن‌ها «واپسین معصومان» یا «مهاجران دیجیتال» می‌گویند. آن «معصومیتِ» ازدست‌رفته، اگر اصلاً معصومیتی در کار بوده، چه بود؟ لیا مک‌لارن، نویسنده‌ و گزارشگر کانادایی، هر وقت در هزارتوی اینترنت سرگشته می‌شد، به روزهایی فکر می‌کرد که اینترنتی وجود نداشت. آن روزها چطور سپری می‌شدند؟

🔴 لیا اولین بار در دانشگاه بود که اینترنت را تجربه کرد و همیشه با خودش می‌اندیشید که اینترنت‌نداشتن، کودکی او را حرام کرده. ساعت‌ها جلوی تلویزیون می‌نشست، بعد هم کاری نداشت جز ول‌چرخیدن توی باغچه یا نگاه‌کردن به ابرها.

🔴 از خودش می‌پرسید: مشخصۀ نسل ما چه بود؟ آن «معصومیتِ» ازدست‌رفته، اگر اصلاً معصومیتی در کار بوده، چه بود؟ بعد در گفتگو با بسیاری از روان‌شناسان فضای سایبری و اخلاق‌شناسان فناوری به نکتۀ جالبی رسید: نسلِ «مهاجران دیجیتال» از این جهت منحصربفرد هستند که «واپسین» نمونه‌های یک گونۀ روبه‌انقراض به‌شمار می‌روند: آن‌ها آخرین منابع حیّ و حاضر از یک تجربۀ بشری هستند که چیزی نمانده از دست برود: ساعت‌های کِش‌دار بی‌مایه و روزهای بی‌فایده.

🔴 این روزها اینترنت مفهوم‌هایی مثل «ساعت خالی» یا «اوقات تنهایی» را دارد از میان می‌برد. بچه‌ها خیلی زود با تعاملات آنلاین آشنا می‌شوند و معمولاً گفتگوهای مجازی را به دیدارهای حضوری ترجیح می‌دهند.

🔴 آیا وقت‌گذراندن شبانه‌روزی با اینترنت چیز بدی است؟ بسیاری از گمانه‌زنی‌ها دربارۀ این مسئله بیشتر بر هراس‌های اخلاقی استوار است تا داده‌های علمی. اما چندی پیش، یکی از بزرگ‌ترین مطالعات ترکیبی دربارۀ مسئله، به شواهد قانع‌کننده‌ای رسید که استفادۀ درازمدت از اینترنت در سال‌های کودکی می‌تواند «تغییراتی حاد و پایدار در نواحی خاصی» از ذهن ایجاد کند و بر بازۀ توجه، حافظه و تعاملات اجتماعی اثر بگذارد.

🔴 ژورف فرث، عصب‌شناس بریتانیایی و مدیر این مطالعه، به لیا گفت: «مغز نسبتاً سریع عادت می‌کند که با اینترنت مثل یک‌نوع بانک حافظۀ برون‌سپاری‌شده برخورد کند، که به مرور زمان به کاهش «کارکرد حافظۀ تعاملی» خودمان منجر می‌شود».

🔴 در واقع مشکل اینترنت این است که به مغز ما وعده می‌دهد: همه چیز را من نگه می‌دارم، پس دیگر لازم نیست تو کاری بکنی. تا اینجا هم شاید مشکل زیادی نباشد. مشکل اصلی اینجاست که در این فرایند مهم‌ترین ابزارمان برای فکر‌کردن به خودمان را از دست می‌دهیم. پرسه‌زدن‌های بی‌هدف و روزهای خالی شاید جذاب نباشند، اما در همین بازه‌هاست که ما خودمان را می‌شناسیم، به درکی عمیق از هویتمان می‌رسیم و افکاری را می‌سازیم که واقعاً از آنِ ما هستند.

لیا مک کارن
ترجمه محمد معماریان

📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:

B2n.ir/b75322

@life_skills2022
💢معلمان بدون تست روان؛ بمب ساعتی در مدارس ایران!

نیک‌نژاد، کارشناس آموزشی در گفت‌وگو با خبرهای فوری مهم:

🔹در تمام سال‌های فعالیت حرفه‌ای‌ام، هرگز شاهد اجرای تست روان‌سنجی برای معلمان نبوده‌ام. متأسفانه گزینش معلمان بیشتر بر اساس معیارهای ایدئولوژیک و سیاسی انجام می‌شود تا صلاحیت‌های حرفه‌ای. در حالی که امنیت ۱۷ میلیون دانش‌آموز مطرح است!

🔹دانش‌آموزی که مورد تعرض قرار می‌گیرد، اغلب حتی درک نمی‌کند چه اتفاقی در حال رخ دادن است. چرا؟ چون هیچ‌گاه آموزش لازم را دریافت نکرده‌ است.

🔹مشکل فقط سیستم نیست، بخشی از جامعه نیز مقاومت می‌کند؛ متأسفانه هر بار کارشناسان بر ضرورت آموزش_جنسی تأکید می‌کنند، با تابوهای اجتماعی و حتی مخالفت خانواده‌ها روبرو می‌شویم که می‌گویند این آموزش‌ها موجب کنجکاوی فرزندانشان می‌شود. اما سکوت چه عواقبی دارد؟

🔹امروز دغدغه اصلی آموزش و پرورش نه پرورش معلمان شایسته، بلکه مدیریت بودجه ناکافی و کنترل مدارس است؛ آن هم نه برای بهبود کیفیت آموزش، بلکه برای جلوگیری از شنیده شدن صدای شادی و خنده دانش‌آموزان است.

@life_skills2022
💢اثر داپلِر چیست؟

Doppler effect

📝 محمدرضا سلیمی

تصور کنید یک آمبولانس آژیرزنان به شما نزدیک می‌شود. زمانی که به شما نزدیک می‌شود، صدای آژیر ریزتر و بلندتر است؛ اما وقتی که از شما دور می‌شود، صدای آژیر بم‌تر و ضعیف‌تر می‌شود. در فیزیک به این پدیده اثر داپلر می‌گویند‌. چنین پدیده‌ای در روان‌شناسی هم روی می‌دهد. درواقع، در روان‌شناسی می‌توانیم اثر داپلر را به‌عنوان یک خطای شناختی تعریف و توصیف کنیم.

اثر داپلر زمانی اتفاق می‌افتد که درک ما از افراد و رویدادها با توجه به فاصله‌ی عاطفی یا روانی‌ای که نسبت به آنها داریم تغییر می‌کند؛ درست مانند تغییری که در فرکانس صدا یا نور در اثر داپلر روی می‌دهد.

وقتی فردی به لحاظ احساسی و عاطفی به ما نزدیک است و با او صمیمی هستیم، رفتارهایش را مثبت‌تر یا مهم‌تر از آنچه واقعاً هست درک می‌کنیم. اما وقتی از او فاصله می‌گیریم یا قهر می‌کنیم، همان رفتارها ممکن است از نگاه ما بی‌اهمیت یا حتی منفی به نظر برسد.

خلاصه، اثر داپلر بیان می‌کند که ادراک ما از افراد و رویدادها با توجه به ارتباط عاطفی‌ای که با آنها داریم دائماً در حال تغییر است. درواقع، اثر داپلر به این سوال پاسخ می‌دهد که چرا ادراک ما از افراد و پدیده‌ها با توجه به فاصله‌ی عاطفی و روانی که نسبت به آنها داریم دائماً تغییر می‌کند.

@life_skills2022
💢تله های زندگی را بشناسیم!

این مسئله که الگوی زندگی ما معمولاً در کودکی شکل می‌گیرد تا حدود زیادی مورد توافق همگانی است.

همه انسان‌ها هم در دوران کودکی ناتوان، ناآگاه، وابسته به دیگران و بی‌تجربه هستند و طبیعی است که آسیب‌های زیادی دیده باشند.

مشکل ازآنجایی آغاز می‌شود که این تجربیات اولیه زمینه‌ساز افتادن ما در تله‌های زندگی می‌شوند که گاهی در تمامی عمر همراه ما هستند.



جفری یانگ میگوید:

به یاد داشته باشیم که ممکن است ما در شکل‌گیری این تله‌ها نقش نداشته باشیم ولی در تداوم آن‌ها مسلماً مسئولیم!

@life_skills2022
💢هر روز خطاب به مغزمون

@life_skills2022
💢نقش آفرینی معکوس!

هنر شنیدن، درک کردن، و پاسخ گفتن بخشی از برنامه آموزش مهارت‌های گفت‌وگو از سنین کودکی هستند که می‌تواند پایه‌های همزیستی سالم در جامعه را بنیان بگذارد.

در روش «نقش‌آفرینی معکوس»، دو یا چند فرد هنگام گفت و شنود، نقش‌های خود را با هم عوض می‌کنند و هرکدام باید به جای دیگری فکر و صحبت کند. برای مثال یک زن و شوهر می‌توانند این تمرین را انجام دهند تا قدرت درک، همدلی و توانایی اندیشیدن فراتر از باورهای شخصی را بیشتر کنند.

وقتی می‌آموزیم جهان را از نگاه دیگری ببینیم، هم درکمان از انسانیت عمیق‌تر می‌شود و هم توانایی گفت‌وگویمان واقعی‌تر. این آموزش مخصوص کودکان نیست و بزرگسالان نیز نیازمند بازآموزی چنین مهارتی هستند.

در برنامه‌های آموزشی که در مدارس آمریکا، کانادا و بریتانیا اجرا می‌شود، از نقش‌آفرینی معکوس برای آموزش مهارت‌های گفت‌وگو، تفکر انتقادی و فهم تاریخی به دانش‌آموزان استفاده می‌شود. هدف، پرورش نسلی است که بتواند در برابر دیدگاه‌های متفاوت، با احترام و خرد واکنش نشان دهد. این روش هم‌چنین می‌تواند در بعضی متدهای مشاوره نیز کاربرد داشته باشد.

@life_skills2022
آکادمی کوچینگ کاریزما با همکاری آکادمی مایندست برگزار میکنند:

📣 دوره کارگاهی کوچینگ توسعه فردی و کسب و کار سطح یک

پرورش کوچ حرفه ای بر اساس شایستگی های فدراسیون بین المللی کوچینگ ICF و سرفصلهای سازمان آموزش فنی و حرفه ای


📚 ۱۰۸ ساعت آموزش در پنج ماژول مجزا،  شامل تمرینهای عملی، اجرای بوت کمپ آموزشی، بازیهای گروهی در فضای تعاملی

🆘 همراهی کوچ و منتور پشتیبان در طول دوره

🎓 با ارایه مدرک معتبر فنی حرفه ای و بین المللی

زمان: پنج شنبه ها هر دو هفته یکبار، از ساعت ۹ تا ۱۵ بمدت ۱۸ هفته

🏫 مکان برگزاری: سالن کنفرانس آکادمی مایندست، واقع در میدان ولیعصر، خیابان کریمخان، خیابان آبان جنوبی، بن بست عقیلی، پلاک ۱۶

🔹 شروع دوره: اواخر خرداد ماه ۱۴۰۴ بصورت حضوری

تماس با پشتیبان

لینک کانال آکادمی مایندست

پیش ثبت نام
💢 اضافه شدن درس هوش مصنوعی به پایه دهم هنرستانی‌ها

@management_ai
💢تکنیک فاینمن

🔅بهترین راه برای یادگیری هر چیزی🔅

اگر موضوع جدیدی یاد نگیرید، باز هم سرجای خود باقی می‌مانید. پس بهترین راه یادگیری موضوعات جدید و پی‌بردن به کمبودهای دانشی‌مان
(gaps in our existing knowledge)
چیست؟

ریچارد فاینمن فیزیک‌دان مشهور و برنده جایزه نوبل است. تکنیک فاینمن روشی شناخته شده برای یادگیری هر چیزی است. چهار مرحله ساده برای این تکنیک وجود دارد که من در ادامه توضیح می‌دهم:

۱- مفهومی را انتخاب کنید.

۲- آن را به یک کودک نو پا آموزش دهید.

۳- کمبودها و نواقض‌اش را شناسایی کنید و منابع اطلاعاتی را زیرورو کنید.

۴- مطالب را مرور و ساده‌سازی کنید. (اختیاری)

دو نوع دانش وجود دارد و بسیاری از ما بر نوع اشتباه‌ش تمرکز داریم. اولین نوع دانش در مورد دانستن نام چیزی و دومی در مورد دانستن و آگاهی از زیروبم چیزی است. تفاوت جدی اینجاست: اولی سطحی و دومی عمیق است؛ فاینمن تفاوت بین دانستن چیزی و شناخت نام چیزی را درک کرد و این یکی از دلایل مهم موفقیت اوست.

این تکنیک، فاینمن
(the Feynman Technique)
نامیده می‌شود و به شما کمک می‌کند هر چیزی را سریع‌تر و با درک بیشتری بیاموزید. از همه مهمتر، اجرای فوق‌العاده آسانی دارد.

«کسی که می‌گوید او می‌داند به چه چیزی فکر می‌کند، اما نمی‌تواند بیان کند، معمولا نمی‌داند به چه فکر می‌کند. فکر باید بیان شود تا بروز و تجسم پیدا کند.».


🔰تکنیک فاینمن چهار مرحله دارد:

مرحله ۱: آن را به یک کودک آموزش دهید.

یک برگه سفید بردارید و موضوعی یادگیری را در بالایش بنویسید. انگار که دارید آن را به یک کودک آموزش می‌دهید آنچه را که در مورد موضوع می‌دانید بنویسید. خیال کنید با یک بچه هشت ساله طرفید که کلمات و توجه کافی را برای فهمیدن مفاهیم و ارتباط ابتدایی دارد.

بسیاری از مردم وقتی موضوعی را درست درک نمی‌کنند، آن را در قالب کلمات و اصطلاحات پیچیده بیان می‌کنند. مشکل اینجاست که ما فقط خودمان را گول می‌زنیم، چون ندانستن‌مان را مخفی می‌کنیم و با در پشت اصطلاحات قلمبه سلمبه مخفی می‌شویم.

وقتی از ابتدا به زبان ساده‌ای که کودک می‌تواند درک کند، ایده‌ای را می‌نویسیم، شما مجبور می‌شوید آن مفهوم را در سطحی عمیق‌تر درک کنید و روابط و ارتباط بین ایده‌ها را ساده‌سازی کنید. تقلایی اگر صورت می‌گیرد برای این است که بهتر ذهن و ابهامات دانشی شناسایی شوند.

مرحله ۲: مرور

در قدم اول به ناگزیر گپ‌هایی دانشی‌تان را پیش رو دارید؛ موضوعاتی فراموش شده اند، چیزهایی که قادر به توضیح‌شان نیستید، یا اصلا نمی‌شود ارتباط آن‌ها را با ایده‌های دیگر پیدا کرد. این بازخورد گرانبهاست چرا که شما مرز دانشی
(edge of your knowledge)
خود را کشف کرده‌اید. صلاحیت یعنی شناخت حدوحدود توانایی‌هایتان و شما آن را شناسایی کرده‌اید! این جایی است که یادگیری شروع می‌شود. حالا شما می‌دانید کجا گیر افتاده‌اید و مشکل کجاست. حالا به متن و منابع اولیه مراجعه می‌کنید تا دوباره یاد بگیرید و قادر باشید اصطلاحات پایه و ارتباط‌شان را توضیح دهید.

مزیت دیگر شناسایی مرزهای درک‌تان
(boundaries of your understanding)
این است که ما را خودآگاه‌تر می‌کند و به تبع‌اش از اشتباهات معمول کم می‌کند؛ همین طور، شانس موفقیت‌تان را هنگام استفاده از دانش افزایش می‌دهد.

مرحله ۳: سازماندهی و ساده‌سازی

حالا شما مجموعه‌ای از یادداشت‌ها را در تهیه کرده‌اید. با وارسی‌شان مطمئن شوید جایی به اشتباه حرف‌های منبع اصلی را تکرار نکرده‌اید. با آن‌ها یک داستان ساده بسازید. آن را با صدای بلند بخوانید. اگر بیانتان ساده نیست یا گیج کننده به نظر می‌رسد، احتمالا جایی را درست درک نکرده‌اید پس هنوز نیاز به کاری بیشتری است.

مرحله ۴: انتقال و آموزش (اختیاری)

اگر واقعا می‌خواهید به فهم مطلب‌تان اطمینان داشته باشید، آن را برای یک نفر دیگر شرح دهید. بهترین حالت کسی را پیدا کنید که از موضوع اطلاعی ندارد یا همان بچه هشت ساله! سنجش نهایی میزان درک‌تان، توانایی انتقال آن آزمون نهایی دانش شما، انتقال آن است.

🔰سخن نهایی

رویکرد فاینمن نه تنها دستورالعملی عالی برای یادگیری است، بلکه نگاهی جدید به تفکر دارد که به ما این فرصت را می‌دهد که ایده‌ها را بشکافیم، جدا کنیم و دوباره آن را از نو بازسازی کنیم. (الون ماسک این گونه یادگیری را فکر کردن و ساختن از اصول اولیه می‌نامد.) این فرایند منجر به درکی به مراتب عمیق‌تر ایده‌ها و مفاهیم می‌شود. و در نهایت از یاد نبریم که پیش نیاز رویکرد فاینمن باور است: باور به این که هوش یک روند رشد است و ما هر روز می‌توانیم بهتر شویم.

آکادمی مدیریت استراتژیک

@planing_tm
2025/07/01 00:52:22
Back to Top
HTML Embed Code: