🔸زیست اخلاقی در یک حدیث از امام صادق(ع)
#محمدجعفر_سعیدیان‌فر
عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ قَالَ: كُنْتُ حَاضِراً عِنْدَ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع إِذْ قَالَ لَهُ رَجُلٌ أَصْلَحَكَ اللَّهُ ذَكَرْتَ أَنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبِ- كَانَ يَلْبَسُ الْخَشِنَ يَلْبَسُ الْقَمِيصَ بِأَرْبَعَةِ دَرَاهِمَ وَ مَا أَشْبَهَ ذَلِكَ وَ نَرَى عَلَيْكَ اللِّبَاسَ الْجَيِّدَ قَالَ فَقَالَ لَهُ إِنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ ص- كَانَ يَلْبَسُ ذَلِكَ فِي زَمَانٍ لَا يُنْكَرُ وَ لَوْ لَبِسَ مِثْلَ ذَلِكَ الْيَوْمَ لَشُهِرَ بِهِ فَخَيْرُ لِبَاسِ كُلِّ زَمَانٍ لِبَاسُ أَهْلِهِ...(کافی، ج۶، ص444)

مقابله با تحجر و شکل‌گرایی در کیفیت پوشش و لباس

بهترین لباس هر زمانى لباس مردم آن زمان است «فَخَيْرُ لِبَاسِ كُلِّ زَمَانٍ لِبَاسُ أَهْلِهِ»
يكي از نيازهاي ضروي بشر، داشتن پوشش مناسب است. لباس يك نماد فرهنگي، ملي، مذهبي و اجتماعي براي افراد محسوب مي‌شود، لباس در هر زمان و جامعه‌اي تابع شرايط اقليمي، اجتماعي، فرهنگي هر منطقه است البته بايد و نبايدهاي كلي و ثابتي دارد كه فرا زماني و فرا مكاني است. حليت، ستر، طهارت، عدم تحريك، [عدم شهرت انگشت نما نبودن] و... برخي از ويژگي‌هاي ثابت براي پوشش است.
نوع لباس در زمان‌هاي مختلف، متغير بوده و تابع شرايط عرف زمانه است و از اين‌رو لباس امام صادق(ع) با امام علی (ع) متفاوت بود.
حمّاد بن عثمان می گويد: خدمت امام صادق (ع)حضور داشتم. ناگاه مردى به ايشان گفت: خداوند كارهاى شما را اصلاح كند! شما بيان نموديد كه على بن ابى طالب(ع) لباس خشن و پيراهن چهار درهمى و مانند آن مى‌پوشيد و بر تن شما لباس فاخر و مرغوب مى‌بينم! حضرت (ع) به او فرمود: به‌راستى كه على بن ابى طالب (ع)در دورانى چنين لباسى مى‌پوشيد كه زشت و ناشناخته محسوب نمى‌شد. و اگر آن لباس‌ها را در اين دوران مى‌پوشيد، انگشت‌نما می شدو به آن شهرت مى‌يافت. [لباس شهرت] پس بهترين لباس هر زمانى، لباس اهل آن زمان است.

سيره اهل بيت (ع) در انتخاب لباس:

با دقّت در حدیث ياد شده و احادیث دیگری به همین معنا، مى‌توان به یک معيار اساسى در انتخاب لباس در سيره اهل بيت(ع) دست يافت. اين معيار در واقع، روح سيره نبوى در پوشيدن لباس است كه مى‌تواند به عنوان الگو براى همه جوامع در همه زمان‌ها باشدکه البته این معیار خوش‌آیند ظاهرگرایان شکل‌گرا نیست.

مراعات عرف جامعه:
مراعات هنجارهای عرفی جامعه معيار انتخاب و پوشیدن لباس در سيره اهل بيت(ع) است امام صادق(ع) در تبيين اين معيار به چند نكته مهم اشاره فرموده است:
اوّل: در دوران حكومت امام على (ع)، استفاده رهبر جامعه از لباس كهنه و وصله دار، در عرف مردم، ناپسند نبوده و عيب شمرده نمى‌شده است؛ ولى در روزگار زندگى امام صادق(ع) آن نوع لباس، لباس شهرت به شمار مى‌آمده و در نتيجه استفاده از آن، باعث انگشت‌نما شدن در جامعه [لباس شهرت] می‌شده و ناپسند بوده است.
بنا بر اين، كسانى كه مى خواهند از خاندان رسالت در انتخاب لباس الگو بگيرند، نمى توانند از لباسى كه موجب انگشت‌نما شدن آنها مى‌شود، استفاده كنند.
دوم: الگوى مناسب براى انتخاب لباس در هر دوران، لباس متعارفى است كه معمولاً مردم از آن استفاده مى كنند:
«خَيرُ لِباسِ كُلِّ زَمانٍ لِباسُ أهلِهِ. »
بهترين جامه براى هر روزگار، جامه مردم همان زمان است. گفتنى است كه اين معيار، شامل لباس‌هاى سنّتى همه اقوام و اقشار جامعه در دوران‌هاى مختلف مى گردد.
#آموزه‌های_اخلاقی
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به‌مناسبت درگذشت مهندس فضل‌الله میثمی(ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
برادر گرامی جناب آقای مهندس لطف‌الله میثمی
خبر درگذشت برادر ارجمند و گرامیتان جناب آقای مهندس فضل‌الله میثمی موجب تأثر و تأسف گردید.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درگذشت ایشان را به حضرتعالی و خانواده گرامی آن مرحوم تسلیت می‌گوید. از خداوند منان خواهان رحمت و مغفرت بران آن مرحوم، و صبر و اجر برای همه بازماندگان هستیم.
سلامت، عزت و توفیق خدمت را برای حضرتعالی آرزومندیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۳/۲/۱۴
#پیام_تسلیت_مجمع
🆔@majmaqomh
Audio
🔸تجربه نبوی و تجربه انگیختگی [نقدی بر وحی‌شناسی استاد مجتهد شبستری (۳)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۵۹)
زمان: دوشنبه‌‌‌ها ساعت ۱۸/۳۰
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحی‌شناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸روایت کلام خدا یا قرائت فهمی - تفسیری - دینی از جهان[ نقدی بر وحی‌شناسی استاد مجتهد شبستری(۴)]
از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن، با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۶۰)
زمان: یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
مکان: قم، خیابان صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
🆔@majmaqomh
🔺امام صادق (ع):
پند و موعظه عالمی که به علم خود عمل نمی‌کند، مانند قطره بارانی که از روی تخته سنگ فرو می‌غلطد، از دل‌ها فرو می‌افتد. (منیة المرید، ص ١٤٦)
#آموزه‌های_اخلاقی
🆔@majmaqomh
Audio
🔸#اصول_دیانت_قرآنی_برهانی
جلسه سی و چهارم: جمع‌بندی و نتیجه‌گیری، اصول فرازمینی و فرامکانی
ارائه بحث توسط دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
پانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۳
مجمع مدرسین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔷  مهدیگرایی، لغزش گاه مومنان
#محمدرضا_یوسفی
بازنشر یادداشتی به مناسبت شهادت امام صادق

🔹   توجه: منظور از مهدیگرایی در این یادداشت، اعتقاد به حضرت مهدی منجی بشریت نیست بلکه مهدیگرایی به عنوان یک جریان سیاسی است که از این اعتقاد ریشه دار سوء استفاده می کند.

🔹   بر اساس روایاتی از رسول خدا ، مهدی فرزند رسول خدا خواهد آمد و جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد. این روایات در منابع شیعی و سنی آمده است. اما در طول تاریخ همواره افرادی از این روایات برای پیشبرد امور سیاسی خویش سوء استفاده کرده، افراد ناراضی از زمانه و شرایط سیاسی اجتماعی گرد وی جمع می شدند. گفته شده که مختار ثقفی برای پیشبرد کارش، محمد حنفیه را مهدی نامید. گرچه محمد حنفیه خود چنین ادعایی را نداشت.

🔹    از آن به بعد مهدیگری مورد بهره برداری سیاسی قرار گرفت. گاه برای پیشبرد کار خویش روایاتی نیز می ساختند هنگامی که ادعای مهدویت در مغرب شیوع پیدا کرد روایت مشهوری که در زمان ظهور ، خورشید از مغرب طلوع خواهد کرد ساخته شد تا تاییدی برای مهدی آنان باشد. پس از چنین ادعاهایی، افراد ناراضی از وضع موجود و مخلص نیز گرد آن جمع می شدند. و پس از مدتی شکست می خوردند. این شکست ضربات اعتقادی به گروهی از دینداران زده، موجب تضعیف ایمان آنان میشد.

🔹   در دوران امام صادق ، حکومت بنی امیه رو به افول بود. بنی عباس احساس میکرد که اگر بخواهد بر موج نارضایتی ها سوار شود باید یکی از خاندان پیامبر را جلو بیندازد. بنی عباس به الرضا من آل محمد شعار میدادند و نامی از خود نمی آوردند . در سال 132 ه . ق نامه ای به امام صادق نوشتند که ایشان پاسخ منفی داد. نامه ای به عبدالله بن حسن بزرگ نوادگان امام حسن نوشتند وی گفت من سالخورده ام و فرزندم محمد سزاوار است امام صادق به وی هشدار داد که این کار بنی عباس بیشتر از یک بازی نیست. وقتی به قدرت رسیدند فرزندت را خواهند کشت اما فریبندگی این مقام اجازه تامل نداد.

🔹   ابوالفرج اصفهانی نقل می کند که منصور دوانیقی در انتظار بیرون آمدن نفس زکیه در بیرون خانه منتظر می ماند . تا وقتی که بیرون آمد ، ردایش را گرفته، سوار اسب کند. سپس جامه های وی را بر زین اسب مرتب می کرد. بنی عباس برای نفس زکیه تبلیغات زیادی کرد. ابوالفرج گوید اول عباسیان به خود اطمینان نداشتند لذا به دنبال اولاد علی رفتند وقتی خراسان با آنان بیعت کردند این شعار را رها کردند. آنان پس از به قدرت رسیدن قصد کشتن نفس زکیه را کردند و او متواری شد . پدرش را به زندان انداخته، شکنجه کردند تا اینکه بالاخره محمد نفس زکیه را یافته و به قتل رساندند.

🔹  اینها نشان می دهد که اغراض سیاسی نقش بزرگی در این گونه ادعاها دارد و مردم که از وضعیت موجود خسته شده و معتقدند که فرزند رسول خدا خواهد آمد و جهان را پر از عدل می کند نسنجیده پیروی می کنند.

🔹   در جلسه ای که امام صادق حضور داشت نیز این امر مطرح شد امام فرمود هنوز زمان مهدی نرسیده است. هرگاه امام ، نفس زکیه را می دید اشک می ریخت و می گفت او را خواهند کشت.

🔹   اینکه امام صادق اینطور موضع می گیرند یعنی که شیعه باید در هر زمانی هشیار باشد. اگر شیعه از اوضاعی ناراحت است اما مبادا که از چاه به چاله بیفتد . همیشه عده ای آگاهانه یا ناآگاهانه دم از امام زمان می زنند گاه گویند آقا فلان وقت ظهور می کند گاه می گویند آقا فلان پیام را داده است. ما در هر دوره باید به تکلیفمان عمل کنیم و برای ظهورش دعا کنیم . هر گاه امام زمان ظهور کرد چنان نشانه هایش آشکار است که کسی در آن تردید نخواهد کرد.

🔹    شیخ طوسی در کتاب الغیبه روایتی از امام صادق (ع) نقل می کند : کذب الوقاتون و هلک المستعجلون و نجی الم سلمون» یعنی «آنانی که زمان برای ظهور تعیین می کنند، دروغگویند و آنان که عجله می کنند ، هلاک می شوند و آنانی که به وظیفه خود عمل می کنند نجات می یابند» شاید منظور از کسانی که عجله می کنند، افراد مخلصی هستند که شیفته امام زمان هستند و بسیار دوس ت دارند تا در رکاب وی باشند اما آنان انسان هایی ساده لوحی هستند که فریب سیاست بازان را می خورند. به لحاظ مالی و جانی از خودگذشتگی نشان می دهند ولی هنگامی که می فهمند طعمه ای بیش نبوده اند، ایمانشان را از دست می دهند. در حالی که باید خود را ملامت کنند.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
Audio
🔸روایت کلام خدا یا قرائت فقهی - تفسیری - دینی از جهان [نقدی بر وحی‌شناسی استاد مجتهد شبستری (۴)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۰)
زمان: یک‌شنبه‌ها ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحی‌شناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
☘️ بازی در زمین روسها، تجزیه ایران

آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://www.tg-me.com/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
رضا احمدی
🔵 قرن تعطیلی تاریخ
به قول داریوش شایگان ایرانیان، در این عصر به دو قرن تعطیلی، در تاریخ فرو رفتند و همچون گذشته به زندگی ایلی در بیابانها و شهرها خو گرفته، و با هیئت حاکمه ء خود، و نیز با اقتصاد و فرهنگ بسته و با استبداد روزگار می گذراندند.
قرن 18 عصر رقابت های استعماری سه قدرت بزرگ اروپایی، انگلیس، فرانسه و هلند بر سر مستعمرات بود. در ادامه نیز شاهد رقابت فرانسه، هلند و بریتانیا بر سر تسلط بر خان ثروت هندوستان بودیم، بریتانا توانست هلند و فرانسه را در هندوستان شکست دهد و خود به تنهایی مشغول غارت آن سرزمین شد.
در قرن نوزدهم هم قدرت نو ظهوری چون روسیه، وارد عرصه ء رقابت با انگلیس، فرانسه و عثمانی شد. روسیه توانست در حوالی مسکو ناپلئون را شکست دهد. روسیهء نوظهور توانست با بلعیدن برخی از کشورهای اروپای شرقی، خود را به دریای سیاه برساند. و با هجوم به ایران مهمترین قسمت سرزمین ایران را متصرف کرد.
روس¬ها به دنبال آن بودند تا هندوستان را از چنگ کمپانی هند شرقی انگلیس، به دست آورند.
🟢 قربانی توسعه طلبی
هنگامیکه دولت صفویه رو به زوال بود، خاندان رومانوف در سال 1613 میلادی در روسیه به قدرت رسید. در این دوره روسیه کشوری عقب ماندهء بدوی بود. سلطنت شاه سلطان حسین مصادف با پتر کبیر، چهارمین و قدرتمندترین تزارروسیه شد.
در این شرایط روسیه در بن بست کامل قرار داشت و راهی به اروپا و دریا نداشت. سیاستهای توسعه طلبانه از این دوره آغار گردید، آنها سیاست گسترش سرزمین را در برنامهء خود قرار دادند و از چهار جهت جنگ را شروع و توسعه طلبی سر زمینی را آغاز کردند.
پتر کبیر جنگ‌های طولانی علیه امپراتوری‌های عثمانی و سوئد آغاز کرد تا به دریای بالتیک و سیاه رسید و در اینجا، روسیه به دریا دست یافت. با تسلط بر دریای بالتیک و سیاه، جایگاه روسیه در حد یک امپراتوری ارتقا یافت.
دولت روسیه در پی فتح قفقاز و سرزمین¬های غرب دریای خزر بود. با سقوط دولت صفویه در 1135 ق، روسیه از شمال به ایران حمله، و قفقاز و گیلان را تصرف کرد و تا روی کارآمدن نادرشاه، این مناطق تحت اشغال آنان بود
بار دیگر هم زمان با استقرار دولت قاجاریه، روس¬ها با همکاری عوامل خود قفقاز را اشغال کردند. در سال 1211 ق، آقا محمد خان قاجار با لشکرکشی به قفقاز آنها را سرکوب و این منطقه را دوباره به ایران ملحق کرد. با کشته شدن او، بار دیگر قفقاز به تصرف روسیه درآمد. فتحعلیشاه قاجار در سال 1218 ق به قفقار لشکر کشید و در یک نبرد ده ساله نتوانست روسیه را عقب براند و مجبور به پذیرش عهد نامه گلستان شد وآذربایجان، گرجستان و ارمنستان را به روسیه واگذار گردید.
در سال 1243 ق، ایرانیان به توهم و احساسات، عهدنامهء گلستان را نقض و وارد جنگهای دوم با روسیه شد که منجر به شکست دوبارهء ایران و پذیرش عهد نامهء ترکمنچای گردید. شرایط تحمیلی عهد نامه ترکمنچای ایران را کف بسته، تسلیم روسیه کرد.
در جنگهای 20 ساله ارتش ایران، غریبانه تلاشها و فداکاری¬های زیادی کردند ولی توان مقابله در برابر ارتش قدرتمند روسیه را نداشتند و مجبور به پذیرش این عهدنامه¬ها شدند.
🟣 اسیر چنگال دوشیر
ایران براساس عهد نامه ترکمنچای اسیر روسیه شده بود و بدون رضایت روسیه حق نداشت با دولت دیگری قرار دادی ببندد، دولت انگلیس خواهان امتیازاتی هم سان با روسیه بود.
اهداف بعدی روس¬ها دستیابی به هندوستان بود تا کمپانی هند شرقی انگلیس را از این منطقه بیرون برانند و بر هند مسلط شوند. انگستان برای دفاع از هند، طرح «بازی بزرگ» را به اجرا در آورد
بر اساس این طرح، انگلیس والی هرات، کامران میرزا، را با خود متحد ساخت. او سر اطاعت از ایران برتافت. دولت روسیه در گوش دولت ایران، نجوا، و او را تشویق به لشکرکشی به هرات می¬کرد و تضمین کرد که از ایران حمایت سیاسی و نظامی کند. روسیه به دنبال این بود که ایران، هرات را به تصرف درآورد و در اختیار روسیه قراردهد تا آن کشور از این منطقه به هندوستان حمله کند و با وعده های توخالی، به عوض هرات، روسیه منطقه¬ اشغالی از قفقاز را به ایران بدهد.
دولت ایران بی¬آنکه توجهی به شرایط کند، تحت تأثیر روس¬ها، برنامهء حمله به هرات را آغاز کردند. حمله به هرات، حمله به دولت انگلستان بود. ایالت¬های کابل و قندهار از طرفداران ایران بودند. ایران ده ماه هرات را محاصره کرد. اما نیروهای نظامی انگلیسی در هرات، مسئول دفاع از این شهر بودند.
انگلستان برای پایان دادن به محاصرهء هرات با کشتی¬های جنگی جزیره خارک در خلیج فارس را اشغال و تهدید به اشغال بوشهر کردند. محمد شاه ناچار شد به محاصرهء هرات پایان دهد.
🔵 دل خوش کردن به وعده های روسها و بازی در زمین این دولت موجبات تجزیهء هرات و سپس ایالت کابل و قندهار گردید.
🔸️ابتنای مکتب اهل بیت(ع) بر تعقل
استاد ادیب: مبنای مکتب اهل بیت(ع) قدرت نبود، بلکه محاسبه و اقناع و تعقل و اتمام حجت بود لذا علی(ع) فرمودند: صبر خردمندانه‌تر بود و من فکر و محاسبه کردم ببینم چه می‌دهم و چه می‌ستانم، می‌توانستم قدرت را به دست بگیریم ولی با مخاطره‌ انداختن سرمایه‌های اسلام.
امام صادق(ع) وارد دعوای سیاسی نشد چنانکه زیدیه و دیگران شدند و همین هم منصور را کلافه کرده بود؛ ایشان رفتار و حرکتی را شروع کرد که ماندگار شد و امروز هم قابل الگوبرداری است؛ اگر امام یک حکومت موفق حتی تا ۱۰۰ سال درست می‌کرد بالاخره تمام می‌شد ولی این میراث گران‌بهایی را که باقی گذاشته است که تا قیامت اگر برداشت درستی داشته باشیم درس‌آموز است.
امام صادق(ع) با اتقان علمی سخن می‌گفتند ولی امروز منبری‌ها از خواب و الهام و مکاشفه فلان عالم می‌گویند ولی از سنت و قرآن چیز چندانی نمی‌گویند و این فضا در دوره امام صادق(ع) غوغا می‌کرد و التزام داشتند که بر مبنای قرآن و سنت پیامبر(ص) حرف بزنند.
ایشان الگوی رفتار مسالمت‌آمیز و مدارا بودند. گاهی شاگردان صدای خود را نزد امام(ع) بالا می‌بردند و امام(ع) تسامح داشتند به همین دلیل زنادقه و مسیحیان و اهل سنت و شیعه غیرامامی به راحتی نزد او می‌رفتند.
به گزارش اندیشه ما – چهارصد و چهارمین جلسه از سلسله جلسات نظریه‌پردازی مؤسسه پژوهشی – فرهنگی فهیم در تاریخ ۱۵/ ۲ /۱۴۰۳با ارائه و سخنرانی حجت‌الاسلام‌والمسلمین مسعود ادیب تحت عنوان «امام صادق (ع) و حرکت فرهنگی تشییع» با حضور جمعی کثیری از اساتید و فضلای حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات مؤسسه فهیم برگزارشد که متن سخنرانی استاد ادیب را به شرح زیر می خوانید:
🍀http://majmaqom.ir/%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C/%D8%A7%D8%A8%D8%AA%D9%86%D8%A7%DB%8C-%D9%85%DA%A9%D8%AA%D8%A8-%D8%A7%D9%87%D9%84-%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D8%B9-%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%D8%B9%D9%82%D9%84
🆔@majmaqomh
♦️خشونت پلیس علیه دانشجویان ماهیت حقوق بشر دروغین آمریکا رابرملا کرد
آیت‌الله ایازی: اعمال خشونت بر علیه دانشجویان نشان می‌دهد که لابی صهیونیستی در آمریکا چگونه نفوذ کرده است، چرا که در جنگ ویتنام فقط در بخش‌هایی حمایت می‌کردند اما در حال حاضر با توجه به فشار افکار عمومی حاضرند که نامه رسمی هیئت دولت آمریکا در محکومیت دولت و اعتراض به جنایت خشونت بار رژیم صهیونیستی را نادیده بگیرند و همچنان کنگره آمریکا کمک‌های گسترده‌ای را برای حمایت رژیم صهیونیستی تصویب می‌کند که نشان از نفوذ قوی و گسترده لابی رژیم صهیونیستی در آمریکا و اروپا دارد.
بدیهی است که با اعمال خشونت پلیس بر علیه دانشجویان و حتی مردم، ماهیت وحقوق بشر برملا شد،همانگونه که در دوران جنگ آمریکا با ویتنام مردم اقدام به اعتراض به جنایات حاکمان خود پرداختند،امروز نیز بر علیه این جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت دولت های غربی مخالفت خود را نشان دادند. شاید بتوان گفت در این دوره برخلاف دهه ۶۰ میلادی اعتراضات بسیار گسترده‌تر و مخالفت با سیاست غربی بیشتر و گسترده تر است.
ایت الله سیدمحمدعلی ایازی قرآن پژوه معاصر، استادیار دانشکدهٔ حقوق، الهیات و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در خصوص اعمال خشونت پلیس آمریکا به دانشجویان مدافع فلسطین،گفت: با توجه به اتفاقات اخیر باید به دو نکته مهم توجه داشته باشیم، نخست اینکه وجدان افکار عمومی و ملت‌ها در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی برانگیخته شده است و با مردم غزه احساس همدردی می‌کنند، اما دانشجویان آمریکا که در سراسر دانشگاهها قرار گرفته و حق آزادی اعتراض دارند زیر بار فشار دولتی که تحت سلطه لابی صهیونیسم این کشور قرار گرفته،مقاو مت می کند.
وی با بیان اینکه این اعتراضات تنها به افکار عمومی آمریکا بسنده نمی‌شود،افزود: در واقع اکثر مردم اروپا که حاکمان آنها به گونه‌ای مستقیم و غیرمستقیم از جنایات رژیم صهیونیستی حمایت می‌کنند،دست به اعتراض زده و مخالفت خود را با آنان نشان می‌دهند.
آیت الله ایازی ضمن انتقاد از اعمال خشونت پلیس آمریکا نسبت به دانشجویان، یادآور شد: بدیهی است که با اعمال خشونت پلیس بر علیه دانشجویان و حتی مردم، ماهیت وحقوق بشر برملا شد،همانگونه که در دوران جنگ آمریکا با ویتنام مردم اقدام به اعتراض به جنایات حاکمان خود پرداختند،امروز نیز بر علیه این جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت دولت های غربی مخالفت خود را نشان دادند. شاید بتوان گفت در این دوره برخلاف دهه ۶۰ میلادی اعتراضات بسیار گسترده‌تر و مخالفت با سیاست غربی بیشتر و گسترده تر است.
این استاد دانشگاه در ادامه با تاکید بر اینکه اعتراضات افکار عمومی به صورت روزانه در حال گسترش بوده و از کنترل سیاستمداران خارج شده است، افزود: با توجه به اینکه دولت آمریکا تمایلی به شکل‌گیری این گونه اعتراضات ندارد اما این امکان در امریکا فراهم است تا همه مردم از جمله دانشجویان بتوانند در دانشگاه‌ها و خارج از آن مخالفت خود را بیان کنند و حتی دانشجویانی که به دنبال امور سیاسی نیستند بتوانند اعتراض خود را نشان دهند، این گونه اعتراضات برای ما قابل تامل است هنگامی که در یک جامعه چنین آزادی وجود داشته باشد شاهد تاثیر آن به صورت گسترده هستیم.
وی با تاکید بر نفوذ لابی رژیم صهیونسیتی بر دولتمردان آمریکا ادامه داد: اعمال خشونت بر علیه دانشجویان نشان می‌دهد که لابی رژیم صهیونسیتی در آمریکا چگونه نفوذ کرده است، چرا که در جنگ ویتنام فقط در بخش‌هایی حمایت می‌کردند اما در حال حاضر با توجه به فشار افکار عمومی حاضرند که نامه رسمی هیئت دولت آمریکا در محکومیت دولت و اعتراض به جنایت خشونت بار رژیم صهیونسیتی را نادیده گرفته و همچنان کنگره آمریکا کمک‌های گسترده‌ای را برای حمایت رژیم صهیونسیتی تصویب می‌کند که نشان از نفوذ قوی و گسترده لابی رژیم صهیونسیتی در آمریکا و اروپا دارد.
این استادیار دانشگاه ضمن اشاره به انتخابات پیش روی آمریکا عنوان کرد: با توجه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نقش افکار عمومی در آن، با این وجود نگران گسترش آن هستند و به اعمال خشونت نسبت به مردم پرداخته و اعتراضات آنان را نادیده می‌گیرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در واقع رقیب ریاست جمهوری آمریکا فردی با سیاست‌هایی به مراتب بدتر از رئیس جمهور فعلی است،به عنوان مثال در زمان ریاست جمهوری ترامپ سفارت آمریکا در بیت المقدس بازگشایی شد که نشان از رئیس جمهور آینده آمریکا با شرایطی به مراتب بدتر و خطرناک‌تر است و مردم آمریکا دقیقاً از این شرایط آگاه هستند که در زمینه سیاسی کاندیداها دچار چالش خواهند شد.
🆔@majmaqomh
نسبت تشيع اقتدارگرا با عدالت
محمدرضا یوسفی

🔹 در یادداشت مذهب معطوف به قدرت، بیان شد که جریانی دینی با تفسیری خاص از تشیع، در این دو دهه رشد کرده است که در آن کسب قدرت، عنصر محوری است تا بدانجا که می توان آن را مقدس شمرد. از اين رو این جریان را مي توان « تشيع معطوف به قدرت» يا «تشيع اقتدارگرا » ناميد. چنين اعتقادي با تفكر رايج شيعيان سازگاري نداشته؛   با اصل اساسي عدالت و اخلاق در تقابل است. در اين يادداشت به تعارض این رویکرد با عدالت و توجیهات آن اشاره مي شود.

🔹 از منظر ديني، قسط و عدل هدف از ارسال پيامبران است( سوره حديد، آيه 25). و چنانچه قرآن فرموده است خداوند به عدالت و احسان امر مي كند( سوره نحل، آيه 90). از سوي ديگر، هر جامعه اي نيازمند نظم، امنيت و تضمين حقوق مردم است از اين رو حكومتي لازم است كه اين امور را تحقق بخشد. اما آيا حكومت مي تواند در راستاي تثبيت قدرت، عدالت را زير پا گذارد؟

🔹 اميرالمومنين در خطبه سوم، هدف از پذيرش حكومت را تحقق عدالت بيان مي كند. حضرت در خطبه 33 نيز  ارزش يك كفش پاره و وصله دار را از حكومت بيشتر دانسته، مگر اينكه در سايه حكومت، عدالتي بر پا شود و مردم به حقوق خود دست يابند. ايشان در خطبه هاي 34  و 214 از توازن حقوق متقابل حكومت و مردم سخن مي گويد كه بر اساس آن اگر حكومت، حقوق مردم را ناديده گرفت، حضرت نافرماني مدني را تجويز مي كند. چنانچه هنگامي كه مردم با عمار ياسر و ابوالهيثم بن تيهان به نمايندگي از امیرالمومنین بيعت مي كردند، اين دو، همين نكته را تصريح كردند.

🔹 در تفكر تاريخي و مرسوم شيعه، حكومت به خودي خود ارزش ندارد مگر اينكه بتواند عدالت را تحقق بخشد. عدالت به معناي تامين و تضمين حقوق مردم است كه در اجرا به شكل هاي مختلف قابل تحقق است. در اين ديدگاه، عدالت معامله پذير نيست از اين رو حضرت با مصحلت انديشي بر حفظ معاويه و چشم بستن بر توزيع منابع عمومي به شكل ظالمانه، مخالفت کرده و بر اجراي عدالت تاكيد ورزيد.

🔹 اما بر اساس جريان فكري موسوم به تشيع اقتدارگرا، قدرت قداست داشته و در تقابل عدالت و قدرت، قدرت مقدم بر عدالت است. آنان از قدرت به ولايت تعبير مي كنند و بر اي توجيه سخن خود به دنبال شواهد تاريخي هستند و البته شواهدي نيز با چسب هاي ناچسب ذكر مي كنند. از جمله اين موارد؛ پرسش گري موسي بر چرایی قتل كودك از خضر، اعتراض بر صلح حديبيه به پيامبر توسط يكي از اصحاب، اعتراض به چگونگي تقسيم غنائم توسط پیامبر،  پرسش مالك بر چرايي انتصاب ابن عباس توسط حضرت علي، اعتراض خوارج بر همراهي اشعث بن قيس براي مدتي كه وي در لشكر علي بود و درخواست معاويه بر محاكمه قاتلان خليفه سوم توسط خودش را مثال مي زند و نتيجه گرفته می شود كه « مفهوم عدالت، مفهوم قشنگی است، مفهوم دلچسبی است، مفهوم دلنشینی است، ولی باید مواظب باشیم این مفهوم یک‌وقت عامل ولایت‌گریزی یا ولایت‌ستیزی ما نشود». او بيان مي كند كه « معاویه هم مشکلش با علی‌بن ابیطالب عدالت بود.» ( سايت پناهيان، 17 / 2 / 1390).

🔹 در واقع این جریان مثال هاي نامربوط كه نشان دهنده  باز بودن جامعه آن روز و امكان نقد صريح و پاسخگو بودن حاكم است را بيان كننده بي عدالتي دانسته و حق را به منتقدان داده است و نتیجه گرفته است که وقایع یادشده نشانه اين است که قدرت بر عدالت مقدم است. گوینده تا بدانجا پیش می رود كه معاويه را در جايگاه طالب عدالت مي نشاند. او در نهايت از ذكر اين شواهد نامربوط نتيجه مي گيرد كه « جاهایی آنچه تو فکر میکنی عدالت نیست، باید با ولی فقیه همراه باشی. ولایت بر عدالت مقدم است و باید این مسئله در جامعه تثبیت شود» ( سايت پناهيان، 17 / 2 / 1390).

🔹 تقدم ولایت بر عدالت به اطاعت پذیری محض و تعطیلی عقل می انجامد. و این همان، قداست قدرت است. در حاليكه عدالت شاخص هايي دارد و از اصول غيرقابل معامله  بوده و حكومت با آن ارزيابي و سنجش مي شود.

🔹 وي در در شبكه افق نيز بر تقدم ولايت تاكيد كرد (خبرگزاري مهر، 30 شهریور ۱۳۹۹ ). او سخن از عدالت گرايي را در این دوره به دلیل اینکه قوه قضائيه با برخي از مفسدان اقتصادي برخورد می کند، غيرلازم دانسته، و اين برخوردها را نشانه تحقق عدالت در كشور می داند. ( روزنامه همدلي، 20 شهريور 1399)

🔹 اين نوع نگاه به قدرت و قداست بخشی به آن از منظر یک جریان فکری شيعه، تفسیری جدید و مخالف با آموزه های مسلم دینی بوده و براي كشور و دين خسارت جبران ناپذيري داشته و دارد.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
🔷 به صورت چاپلوسان خاک بپاشید


🔹 صدوق از پیامبر نقل می کند که " به صورت چاپلوسان خاک بپاشید" (من لایحضره الفقیه, 4/ 11) در ذیل روایت، توضیح داده شده که منظور این است که به چاپلوسی, مداحی و تملق جایزه و پاداش ندهید. پاداش یک وزیر, نادیدن ضعف مدیریتی، عدم توبیخ وی و ابقا در مسئولیت است.

🔹 ای کاش کمپین نه به تملق تشکیل می شد و هر گاه سخنی از مسئولان بوی تملق می داد در فضای مجازی به وی حمله کرده و مردم خاک بر صورت متملق می پاشیدند.

@yousefimohamadreza
🔺احکام و حقوق ولد زنا در فقه امامیه
✍️سید محمد علی ایازی
چکیده مقاله
یکی از مباحث مطرح حقوقی در فقه اسلامی، تفاوت برخی از احکام ولد زنا با دیگران است. این تفاوت در محرومیت فرزندان نامشروع در برخی از مسائل دیده می‌شود. منشا این احکام، که در فقه امامیه برجسته­تر دیده می‌شود، روایاتی است که در منابع حدیثی و فقهی فریقین و به‌ویژه از اهل‌بیت علیهم السلام نقل شده است. اکنون این پرسش مطرح است که در فقه شیعی مهم‌ترین این موارد کجاست، مبنای آن دسته از روایاتی، که فقیهان بزرگ متقدم و متأخر در این باره چه گفته کد­امند. نکته دیگر بررسی این مسئله، توجه به این مسئله است که موضوع تنها جنبه فقهی و حدیثی ندارد، بلکه پاسخ به شبهه­ای از شبهات کلامی و عقلی و نوعی مخالفت با کرامت انسان است. زیرا در این احکام، نوعی تبعیض و تحقیر فرزند تنها به دلیل رفتار پدر و مادر گناهکار او است و او محکوم به اموری شده که هیچ دخالتی در وضعیت موجود و مشکلات آن نداشته و باز به شکل نامساوی از حقوق، موقعیت و قبول مسئولیت و از حقوق اجتماعی محروم گشته، و کرامت انسانی او ناخواسته و ناکرده، خدشه دار شده است. زیرا جعل چنین احکامی این پرسش را به وجود آورده که آیا این چنین احکامی برخلاف عدالت و برخلاف اخلاق و انسانیت نیست؟ در فقه موارد این تفاوت‌ها فراوان است. محقق نجفی مؤلف کتاب جواهر الکلام به موارد بسیاری در حدود ۱۶ مورد اشاره می‌کند، لکن مهم‌ترین موارد آن، محرومیت در ادای شهادت، امامت جماعت، امامت مسلمین، محرومیت از فتوا، تفاوت دیه و محرومیت از ارث و کاهش دیه او از دیگر مسلمانان و تحقیر شخصیت و برخی مسائل دیگر است. در این تحقیق یکایک این موارد و ادله آن بررسی و اشکالاتی که از نظر سند و دلالت شده، توجه داده می‌شود و در نهایت به این پرسش­ها پاسخ می‌دهد و طرح را به‌گونه‌ای بیان می‌کند، که با اطلاقات قرآن و احادیث مسلم تخالفی ندارد، و این شبهه عقلی و بُعد کلامی و عدل الهی و تحلیل موافقان محرومیت را پاسخ می­دهد. البته این بحث در مقام توجیه و یا فروکاهش دادن عمل سنگین زنا نیست و نمی‌خواهد آثار گناه جنسی را تخفیف دهد، بلکه می‌خواهد آثار رفتاری و اجتماعی آن را برای فردی که در این جرم نقشی نداشته، و در جامعه بسا ممکن است ملکوک شود، بردارد. باز هدف این پژوهش، آن است که بدفهمی‌هایی که در نصوص دینی انجام گرفته برطرف و حق مقام قرآن باز شناخته شود و موجبات تبعیض حقوقی زایل گردد و زمینه کسب هویت و استقرار نسب و پوشش دادن و حمایت کودکان خارج از ازدواج شرعی تا جایی که ممکن است، در جامعه فراهم شود.
⬅️متن کامل مقاله در لینک زیر
🍀http://majmaqom.ir/%D8%A7%D9%86%D8%AF%DB%8C%D8%B4%D9%87/%D8%A7%D8%AD%DA%A9%D8%A7%D9%85-%D9%88-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D9%88%D9%84%D8%AF-%D8%B2%D9%86%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D9%81%D9%82%D9%87-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%87
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی درباره  اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و سوم: تقلیل امامت به حکومت
زمان برگزاری: شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸عقلانیت نظریه قرائت نبوی از جهان [نقدی بر وحی‌شناسی استاد مجتهد شبستری (۵)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۱)
زمان: یک‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحی‌شناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸گفتارهایی درباره  اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی
📍جلسه چهل و سوم: تقلیل امامت به حکومت
زمان برگزاری: شنبه‌ها ۲۲، ساعت ۱۸
🏛مکان:صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#اسلام_رحمانی_عقلانی
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
Audio
🔸عقلانیت نظریه قرائت نبوی از جهان [نقدی بر وحی‌شناسی استاد مجتهد شبستری (۵)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر #عبدالرحیم_سلیمانی (جلسه ۶۱)
زمان: یک‌شنبه‌ها ساعت ۱۸
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
#دینداری_قرآنی_برهانی
#نقدی_بر_وحی‌شناسی_استاد_مجتهد_شبستری
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
2024/05/14 17:48:58
Back to Top
HTML Embed Code: