Telegram Web Link
🌀آرامگاه اولیه فردوسی با طراحی آندره گدار و آرامگاه کنونی با طراحی کریم طاهرزاده

آرامگاه فردوسی در دهه ۱۳۱۰ خورشیدی به کوشش انجمن آثار ملی و با طرحی از آندره‌گدار، معمار و باستان‌شناس فرانسوی ساخته شد اما مورد پسند قرار نگرفت. اعضای انجمن معتقد بودند که خدمات فردوسی به تاریخ و فرهنگ ایران شبیه خدمات کورش بزرگ است و آرامگاه فردوسی باید تا حدی شبیه آرامگاه او باشد. بنابراین، طرح جدیدی توسط کریم طاهرزاده بهزاد، معمار ایرانی تحصیل‌کرده در آلمان تهیه شد که آرامگاه کنونی فردوسی طبق آن ساخته شده است.

با وجود این، ساختمان آرامگاه پس از چند سال دچار نشست شد. بنابراین در سال ۱۳۴۳ برچیده و طبق طرح قبلی بازسازی شد. در این بازسازی، هوشنگ سیحون باغ کنونی آرامگاه فردوسی و ساختمان‌های پیرامونی آرامگاه را طراحی کرد.

عکس اول را رابرت بایرون در سال ۱۳۱۳ و عکس دوم را فردریک جی. کلپ در سال ۱۳۱۶ گرفته است.

@mashghetarikh
🌀آرامگاه خیام پیش از ساخت آرامگاه کنونی

تا سال ۱۳۴۱ آرامگاه خیام نزدیک به بقعه امام‌زاده محروق قرار گرفته بود. در سال ۱۳۱۳ که دولت ایران کنگره بزرگداشت هزاره فردوسی را برگزار کرد و آرامگاه فردوسی با حضور خاورشناسان بزرگ جهان گشایش یافت، با عجله صفه و ستون سنگی نسبتا کوچکی را روی مزار خیام ساختند تا اگر خاورشناسان و دانشمندان در مسیر توس در نیشابور توقف کردند، آرامگاه خیام وضع آبرومندی داشته باشد.

این ستون سنگی در سال ۱۳۴۱ جمع‌آوری شد تا آرامگاه بزرگ‌تری درخور مقام خیام برای او ساخته شود. از آن‌جا که نزدیکی مزار خیام به ساختمان امام‌زاده محروق مانع از ساخت آرامگاهی بزرگ می‌شد، با نبش قبر خیام، بقایای استخوان‌های او را درآوردند و پس از ساخت آرامگاه جدید در آن‌جا به خاک سپردند.

آرامگاه جدید که در باغی بزرگ و نزدیک به آرامگاه قبلی قرار گرفته بود، توسط هوشنگ سیحون طراحی شد و در ۱۲ فروردین سال ۱۳۴۲ گشایش یافت.

۲۸ اردیبهشت‌ماه روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری است.

@mashghetarikh
🌀آرامگاه بایزید بسطامی در شهر بسطام، مجموعه بزرگی از آثار معماری متعلق به دوره‌های سلجوقی (سده ۱۱ تا ۱۲ میلادی)، ایلخانی (سده ۱۳ تا ۱۴)، تیموری (سده ۱۴ تا ۱۶)، صفوی(سده ۱۶ تا ۱۸) و قاجار (سده ۱۹ تا ۲۰) را در خود جای داده است. بیشترین و زیباترین آن‌ها مربوط به دوره سلجوقی و ایلخانی هستند. اما برخلاف انتظار، مزار بایزید بیرون از فضاهای معماری و در گوشه‌ای از صحن مجموعه قرار دارد.

در سفری که روزهای ۲۳ تا ۲۵ خردادماه ۱۴۰۳ به دامغان، بسطام، خرقان و جنگل ابر خواهیم داشت، به دیدار آرامگاه بایزید بسطامی نیز می‌رویم و از زبان دکتر آگیتا محمدزاده، پژوهشگر ادبیات عرفانی با آثار و احوال بایزید و جایگاه او در تصوف ایران بیشتر آشنا می‌شویم.

🔺برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام این‌جا را ببینید👈 https://www.tg-me.com/Mashghetarikh/3036

@mashghetarikh
🌀آستان امام هشتم شیعیان، مجموعه بزرگی از آثار معماری و هنری ایران طی بیش از ۱۲۰۰ سال را در خود جای داده است. از جمله، گنبدخانه آستان دربردارنده آثاری از سلسله‌های گوناگون تاریخ ایران به شرح زیر است:

▫️شالوده گنبدخانه، دوره عباسی، اواخر سده دوم هجری
▫️پوسته داخلی گنبد، دوره غزنوی، سده چهارم و پنجم
▫️ازاره کاشی داخل گنبدخانه، دوره سلجوقی، سده ششم
▫️محراب‌های سه‌گانه زرین فام که به موزه آستان منتقل شده‌اند، دوره خوارزمشاهی، ابتدای سده هفتم
▫️پوسته خارجی و طلاکاری شده گنبد و کتیبه آیینه داخل گنبد، دوره صفوی، سده یازدهم
▫️آیینه‌کاری زیر گنبد، دوره قاجار، سده سیزدهم
▫️کتیبه سنگی و کاشی‌کاری‌های میان ازاره تا آیینه‌کاری، دوره پهلوی، سده چهاردهم
▫️ضریح کنونی که پنجمین ضریح امام رضاست، دوره جمهوری اسلامی، ۱۳۷۹

عکس‌ها از سایت آستان قدس رضوی
@mashghetarikh
2024/05/21 20:48:41
Back to Top
HTML Embed Code: