Telegram Web Link
هنوز باید تا حد امکان به جای راه های دوباره پرهزینه رادیکال و انقلابی ، به اصلاحات اساسی ساختاری اندیشید

نگاهی کوتاه به «کنشگری مرزی»، کتاب برگزیده بخش اجتماعی سال ۱۴۰۳
کنشگری مرزی با کشف امکانات تازه در میان محدودیت‌های ساختاری

ابراهیم جعفری

روزنامه اطلاعات ، 16 فروردین 1404 کتاب «کنشگران مرزی» نوشته دکتر مقصود فراستخواه که به بررسی موانع توسعه و همچنین نقش‌آفرینی کنشگران مرزی در تاریخ ایران می‌پردازد، اثر برگزیده بخش علوم اجتماعی چهل‌ ودومین دوره جایزه کتاب سال را از آن خود کرد. فراستخواه در این کتاب، روایتی نو از مفهوم توسعه ارائه داده و با عبور از سرمشق فقدان، به امکان‌سازی در دل محدودیت‌ها رسیده است.

... در یک تعریف کوتاه، کنشگر مرزی می‌کوشد در میان محدودیت‌های ساختاری ایران، امکان‌هایی تازه کشف یا خلق کند. او بین «دیوان حکومت» و «ایوان جامعه» رفت‌وآمد داشته است. به روایت او، در تاریخ ایران با افزایش شکاف میان ملت و دولت، در شرایط انسداد که پنجره‌های گفت‌وگو بسته می‌شوند، با وجود آن که ناامیدی بر ذهن‌ها حاکم است؛ اما جامعه ایرانی از نفس نمی‌افتد. قابلیت‌های فرهنگی موجب می‌شود بازیگران جامعه، صورت‌های متفاوتی از فعالیت را پیش بگیرند که یکی از آنها، «کنشگری مرزی» است که در یک منطقه خاکستری میان دولت و ملت صورت می‌گیرد.... متن کامل :
https://telegra.ph/Farasatkhah-04-06-3
مقصود فراستخواه در گفت‌وگو با ایبنا؛اسیر نیهیلیسم پنهان در جامعه نشویم

اخلاق؛ شنیدن صدای دیگری / پایان اخلاق پایان اجتماع است
مقصود فراستخواه معتقد است ما می‌توانیم از چرخه معیوب جامعه ضعیف- دولت ضعیف خارج بشویم و جامعه خوب – دولت خوب داشته باشیم مواجهه با این پوچی وقتی است که معنا و عزتی از خودمان می‌تراود و این همان بیداری اخلاقی و وجدانی است.
شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) خداداد خادم؛ اخلاق در جهان امروز مهم‌ترین مسأله بشر است. به همین دلیل در آثار اکثر فلاسفه و اندیشمندان بزرگ جهان بخش‌هایی درباره اخلاق مشاهده می‌کنید. زمانی که جوامع از مسئله اخلاق دور می‌شوند کج‌فهمی‌ها، فساد و ستم‌های مختلف شدت می‌گیرد. جامعه ایران هم از این قاعده مستنثی نیست. مقصود فراستخواه استاد موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی کتابی با عنوان «اخلاق در ایران؛ بین زمین و آسمان» منتشر کرد. این کتاب کاربرد نظریات علمی در عاملیت اخلاقی ماست. فراستخواه از نظریات مختلف استفاده کرده تا بتواند مسئله اخلاق را در ایران بررسی کند. با وی درباره این کتاب و مسئله اخلاق به گفت‌وگو نشسته‌ایم که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

امروزه مسأله اخلاق یکی از مهم‌ترین مسائل جوامع جهانی و ایران است. به همین سبب این کتاب بسیار مهم است. در ابتدا می‌خواهم با یک پرسش کلی به بحث بنشینیم. در جایی که اخلاق را فقط به خلق‌وخو محدود نمی‌کنید و آن را فراتر از این مسائل می‌دانید، من هم در اینجا با شما بسیار هم‌دلم. اخلاق را حتی فراتر از دین می‌دانم و معتقدم که اخلاق باید مبنای دین قرار گیرد. شاید بسیاری از مسائل جامعه ما زاییده این است که دین را مبنای اخلاق قرار داده‌اند. جنابعالی هم در کتاب اشاره کرده‌اید که یک نفر ممکن است دیندار نباشد اما اخلاقی زندگی کند و برعکس افرادی هم ممکن است که دیندار باشند و اخلاقی زندگی نکنند. یعنی در این حالت اخلاق بسیار گسترده می‌شود. به این سبب می‌خواهم از اینجا آغاز کنیم که مفهوم اخلاق در این کتاب به چه معنایی به کار برده شده؟

همین‌طور است. اخلاق ساحتی جهان‌شمول است و خیلی مبنایی‌تر از مسائلی مانند دین و مانند آن است. من در این کتاب به نوعی از منظر پدیدارشناسی به اخلاق پرداخته‌ام. اخلاق یک نوع مواجهه شناختی وعاطفی احترام آمیز است که شما نسبت به خودتان و دیگری و عالم دارید. در یک وضعیت حرمت‌داری نسبت به خود، جهان و دیگری قرار می‌گیرید. این تجربه‌ای از بودن و زندگی است و لازم است به روش پدیدارشناختی این وجد را و این حس و حال را فهم کرد. یعنی بدون پیش‌فرض‌های نظری می‌توان به این تجربه عمیق انسانی روی آورد و آن را فهمید. به طور جهان‌شمول یک انسان می‌تواند در وضعیتی شناختی و عاطفی قرار گیرد که نسبت به خود و دیگری و جهان احترام قائل شود. او عزت نفس دارد و می‌خواهد حرمت خود و دیگری و جهان را حفظ کند. مثلاً محبت به دیگری، حیوانات، محبت به هرکسی فارغ از عقیده‌اش، نژاد و جنسیتش‌، دین و … بی دلیل دیگری را دوست داشتن، طرد نکردن ورعایت حق وحقوق. این حس وحال اخلاقی خیلی وسیع‌تر است.

همچنین در این کتاب اخلاق را به صورت یک نوع عقل عملی و یک نوع عقلانیت نیز در نظر گرفته‌ام؛ سطحی از زندگی به شرط اندیشیدن ما را به سمت اخلاق می‌برد. اساساً با اخلاق است که انسان واجتماع در تاریخ باقی مانده و اقوام روزگار با اخلاق زنده‌اند. متن کامل: https://telegra.ph/Farasatkhah-04-06-4
Forwarded from به مهربانی
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Audio
فایل صوتی نشست بیست و هفتم خیروخرد

🆔 @bemehrbani
کنشگری مرزی؛ در شکل فردی و در شکل نهادی

متن تحریر یافته سخنرانی مقصود فراستخواه در نشست خیر و خرد

۲۸ اسفند ۱۴۰۳

دارالاکرام حامی آموزش کودکان و نوجوانان فاقد سرپرست موثر در واپسین روزهای سال بیست‌وهفتمین نشست خیر و خرد را برگزار کرد . بیست‌وهفتمین نشست خیر و خرد با حضور دکتر مقصود فراستخواه و با نگاهی به کتاب کنشگران مرزی و به موضوع سازمان‌های مردم‌نهاد و شکاف دولت-ملت اختصاص یافت و با پرداختن به نقش ان‌جی‌اوها در ایجاد پل میان دولت، ملت و حاکمیت، به تحلیل موضوع توسعه و شناسایی مفهوم کنشگر مرزی در معنای فردی و نهادی آن در تاریخ ایران پرداخت . مقصود فراستخواه در مقدمه‌ی این نشست با بیان این فرض که در ایران نوعی نبوغ بقا وجود دارد، گفت: اینکه یک ملت طی هزاره‌ها مانده یعنی توان بقا و دوام دارد. ساختارها در ایران درمانده‌اند و کیفیت ندارند و کیفیت عاملان آن را جبران کرده که همان مکانیزم و ساز و کار داستان است که به علت وجود ساختارهایی علیل و کودن و فاقد هوش و مهربانی کیفیت ساختار کم بوده است؛ در نتیجه کیفیت عاملان انسانی سعی کرده تا کمبود یا نبود این کیفیت را جبران کند؛ عاملانی هوشمند تاب‌آوری داشته‌اند و بیش از ساختارهای آماده عمل کرده‌اند؛ چراکه صورت‌های خیال ایرانیان وسیع بوده است و اگر راه‌هایی به روی ما بسته می‌شد راه‌های دیگری خیال می‌کردند و تخیل خلاق شان راه‌های متنوع شیوه‌های عمل را متنوع می‌ساخت.

متن کامل:
https://telegra.ph/Farasatkhah-04-09
سلامت روان دنیای پلورال و نیاز به دمکراسی عمیق معرفتی؛
تغییر مبلمان جهان

بحث کوتاه فراستخواه در چهاردهمین همایش سلامت روان و رسانه

اول اسفند 1403
به نقل از اکو ایران
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 مبلمان قدیمی جهان بهم خورده است

▫️در یک جهان پلورال(تکثرگرا) چطور می‌شود، سلامت روان را حفظ کرد و توسعه داد؟ این عنوان سخنرانی، مقصود فراستخواه، جامعه‌شناس و مدرس دانشگاه در همایش سلامت روان و رسانه بود.

▫️او در این همایش تصریح کرد که در دوره پیشامدرن از طریق مراجع اقتدار سنتی، خوب و بد تعیین می‌شد اما در طی سال‌ها این موضوع دستخوش تغییر و متزلزل شده است.

▫️فراستخواه در ادامه به صحبت‌های پیتر برگر، جامعه‌شناس اشاره کرد: «ذهن اکنون در دوران مدرن بی‌خانمان است.» فراستخواه می‌گوید در وضعیت فعلی مبلمان قدیمی جهان بهم خورده است: «ما در آن مبلمان قدیمی راحت بودیم، آسوده بودیم و آرامش روانی داشتیم.»

▫️فراستخواه در ادامه به نظریه جامعه‌شناسی لاتور اشاره کرد که حقیقت را به نوعی استعاره از تقدیر و سرنوشت می‌دانست، او در تکمیل صحبت‌های خود ادامه می‌دهد: «جهان ما خیلی موقعیتی شده است و موقعیت‌ها حسب یک تقدیر عجیبی شکل می‌گیرد، همین سبب وضعیتی شده که گروهی دین‌گرا اما نیهیلست است، ما در داعش یک نیهیلسیمی می‌بینیم.»

#همایش_سلامت_روان

📺 @ecoiran_webtv
زندگی و شادی از مواجهه خلاق با غمهای مان  بر می‌خیزد

ملاحظاتی راهبردی برای توسعه پایدار ایران
 
فیلم صحبت مقصود فراستخواه  
در نشست 118 نهاد مدنی« سیر رهیافت آگاهی( سرآ)» ، رشت
در گذار سال 1403 به 1404
 https://www.aparat.com/v/wzgu24x
گفتگوی انتقادی پیرامون مسؤولیت اجتماعی دانشگاه

دانشگاه کاشان
۲۶ فروردین ۱۴۰۴
Audio
توسعه مناطق محروم و روستایی ؛ خطاهای حکمروایی و اقدام های ملی لازم

پوشه شنیداری بحث دکتر فراستخواه
با مدیران وکارشناسان این حوزه

۲۰ فروردین ۱۴۰۴
هجدهمین کنفرانس بین المللی «ارزیابی و تضمین کیفیت در نظام‌های دانشگاهی»

دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران
سه شنبه و چهارشنبه
دوم و سوم اردیبهشت
۱۴۰۴
📔تحلیلی بر آثار و خدمات میرزا حسن رشدیه

با حضور:
#بهدخت رشدیه
#مقصود فراستخواه
#شروین_وکیلی
#رضا_باقریان_موحد
#قدرت_الله_آذرنیا
#علیرضا_صادقی

🔹همراه با پخش کلیپ و موسیقی
 
🗓 سه شنبه 9 اردیبهشت 1404 ساعت 17

🏡 سالن فردوسی

🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.

🔹ورود برای عموم آزاد و رایگان است.

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔
@iranianhht
بیست و ششمین همایش کشوری آموزش علوم پزشکی

سمپوزیوم «فلسفه فناوری ، هوش مصنوعی و آینده آموزش عالی و دانشگاه»

حمیدرضا نمازی،
مریم سلیمانی،
شاپور اعتماد،
مصطفا تقوی
و مقصود فراستخواه

دانشگاه علوم پزشکی ایران
مرکز همایش های بین المللی رازی

پنجشنبه 4 اردیبهشت 1404
ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲:۱۵ صبح
پنل آموزش و ایدئولوژی
در وبینار مطالبات صنفی و آموزشی معلمان
با سعید پیوندی و مقصود فراستخواه ،

چهارشنبه دهم اردیبهشت 1404 ساعت 21 تا 23

مدیر پنل:عبدالله رضایی
2025/07/05 13:39:49
Back to Top
HTML Embed Code: