Telegram Web Link
Forwarded from همدان‌نامه
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
سخنان دکتر اکبر ایرانی درباره برگزاری
جایزه دوسالانه استاد اذکایی

دیدار  یکصدو هفتم مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب  که چهارشنبه 27 فروردین 1404 به یاد استاد باستانی پاریزی برگزار شد

مراسم جایزه دوسالانه استاد پرویز اذکایی روز چهارشنبه سوم اردیبهشت در سالن همایش‌های دانشگاه علوم پزشکی با حضور استادان، پژوهشکران، فعالان فرهنگی و مسئولان استانی برگزار خواهد شد.
همدان را با #همدان‌نامه بخوانید

https://www.tg-me.com/hamedannameh97
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
چهارشنبه‌های دیدار 107

به‌یاد محمدابراهیم باستانی پاریزی

مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب – چهارشنبه 27 فروردین 1404

@mirasmaktoob
.
بزرگداشت سعدی در دانشکدهٔ برخط زبان و ادبیات روشن با همکاری میراث مکتوب برگزار می‌شود.

دوشنبه یکم اردیبهشت ۱۴۰۴
ساعت ۱۰ صبح

پیوند ورود به سخنرانی:
https://meet.google.com/xtg-czfj-uqx
انّا لله و انّا الیه راجعون

درگذشت دکتر محمدحسن میرحسینی، پژوهشگر، یزدشناس و عضو هیات‌علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد را به جامعه علمی و دانشگاهی کشور و خانواده ایشان تسلیت می‌گوییم و برای بازماندگان شکیبایی و برای آن مرحوم آرامش آرزو می‌کنیم.
یکی از کارهای علمی زنده‌یاد دکتر محمدحسن میرحسینی نسخه‌برگردان «تاریخ هرات (دستنوشتی نویافته)» است که به سال ۱۳۷۸ در مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب منتشر شد.

روابط عمومی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب

@mirasmaktoob
.
شهرام یاری
چهارشنبه‌های دیدار (107) به‌یاد محمدابراهیم باستانی پاریزی صحبت‌های جناب آقای دکتر اکبر ثبوت مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب – چهارشنبه 27 فروردین 1404 @mirasmaktoob .
سه فیلسوف، متکلم و ادیب در کنار هم. دکتر اکبر ثبوت، استاد منوچهر صدوقی سها و دکتر غلامرضا اعوانی در نشست گرامی‌داشت زنده‌یاد باستانی پاریزی، در آیین چهارشنبه‌های دورهمی دیدار با اهل فرهنگ، دانش و فضیلت.
#mirasmaktoob

https://www.instagram.com/share/reel/_9F3yhfQK
مورّخ عثمانی، در اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم هجری، مصطفی اَفندی سِلانیکی، در کتاب تاریخ خود موسوم به تاریخ سلانیکی، ترجمهٔ حسن بن علی (ص۲۲۲-۲۲۳)، دربارهٔ استقبال گرم و شکوهمند سلطان مراد سوم، سلطان عثمانی از سفیر شاه ایران در استانبول گزارش می‌دهد. لکن او‌ که تابع و‌‌ مورخ دربار عثمانی است و به دلیل تسنّنش از ایران و تشیع آن، خرسند نیست، در پایان تلویحاً ناخرسندی خویش را از اینکه علی‌رغم استقبال و پذیرایی گرم عثمانیان از سفیر ایران و همراهان سرخ‌سر (قزلباش) او، ایشان با رفتار خویش، چندان وقعی برای شأن دولت عثمانی قائل نبودند، اظهار می‌نماید:

«آمدن طوقماق خان، حاکم ایروان و نخجوان به رسم سفارت از جانب طهماسب خان، شاه عجم»:

فرمانفرمای ایران و توران، شاه ممالک‌ستان، طهماسب خان از شهر قزوین که تختگاهش بود، طوقماق خان را با تحف و‌ پیشکش و‌ نامه برای تهنیت و‌ مبارک‌بادی جهان‌بانی و تعزیهٔ مرحوم و مغفور له سلطان سلیم خان فرستاده، چون سابقاً در حین آمدن پدرش شاهقلی خان به عنوان ایلچی‌گری برای تعظیم و تکریم او از سخنوران دوران حضرت احمد پاشا بیگلربیکی روم‌ایلی استقبال کرده بود و در ملاقات کلام معجزبیان او فیمابین سفیر مشارالیه در السنهٔ اعجام ضرب‌المثل شده بود، این دفعه نیز حضرت سیاوش‌پاشا بیگلربیگی روم‌ایلی که در نکته‌شناسی بی‌عدیل و نظیر بود و به همان قانون مأمور و با اقبال ملاقات کرده به آئین قدیم عثمانلو عمومی غلامان سُدّهٔ سلطنت با اسب و‌ یراق و حشمت و شوکت مالاکلام پیشواز نموده در قرب میدان اسب و در سرای بهرام پاشا و خنجرلی سلطان، منزل دادند و نظر به قاعدهٔ قدیم حکم‌ گردید که با نعم‌ بی‌پایان اکرام و احترام نمایند. روزی یک‌دفعه موافق دلخواهشان انواع مأکولات از مطبخ عامره و‌ مصارف دوآب از اصطلبل عامره فرستاده می‌شد.
خلاصه، اتلافات و اسرافات فوق‌الحدّ و الغایة گردید. لیکن بنا به عادتشان در سرخ‌سران بوده کفران النّعمی را از حد افزون می‌کردند و آن ملاعین به طوری در تحقیر نعم‌ الهی جری بودند که در یکی از ملل سایره و اعدای دین دیده نشده، حق تعالی مقهور نماید. آمین!

گزینش از محمدرضا ابویی مهریزی

@mirasmaktoob
.
گفت‌وگو با خانم پروین ثقةالاسلامی:
تمام عشق من انس دانشجویان با کتاب بود

@mirasmaktoob
.
Forwarded from انجمن فرهنگی آمارد (مانلی آمارد)
شانزدهمین نشست انجمن فرهنگی آمارد

نکوداشت استاد محمدتقی دانش‌پژوه

شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴
ساعت ۱۶
آمل، دریای ۱۰، آستانه‌ی امامزاده ابراهیم، مرکز افق، طبقه‌ی دوم

@anjoman_amard
کارنامۀ استاد دکتر محمّدحسن میرحسینی،
استاد نامدار تاریخ دانشگاه یزد

✍️ حسین مسرّت

@mirasmaktoob
.
کارنامۀ استاد دکتر محمّدحسن میرحسینی،
استاد نامدار تاریخ دانشگاه یزد

✍️ حسین مسرّت


از زمانی که گروه تاریخ دانشسرای عالی یزد و سپس دانشگاه یزد بنیان شد، استادان دانشمندی همچون زنده یادان: دکتر محمّدعلی جراحی، دکتر حسین ضیا، دکتر عبّاس هاشم‌زاده و دکتر محمّدحسن میرحسینی با این گروه همکاری می‌کردند که این دانشگاه را در ردیف دانشگاه‌های نامدار کشور در زمینه تاریخ شناساند.
دکتر میرحسینی یکی از استادان نامدار و اندیشمند این گروه بود که در کنار فعالیت‌های علمی و آموزشی خود، بسیار در زمینۀ شناخت تاریخ یزد، دانشی گسترده داشت و سال‌ها مشغول نگارش دوره‌های نخستین تاریخ یزد بود و تقریباً در سال 1390 خ آن را به پایان برد و به همین دلیل به هنگام نگارش و تدوین دانشنامۀ مشاهیر یزد، از سوی مدیر این بنیاد دعوت به کار شد و موفق شد باهمکاری شماری از دانشجویان تاریخ و پژوهشگران، زندگی نامۀ شمار بسیاری از بزرگان، رجال، فرمانروایان، نمایندگان مجلس و سیاستمداران در گسترۀ تاریخ یزد از آغاز تا سال 1382 خ را گردآوری و در دسترس ویراستان این مجموعه قرار دهد.
چیرگی و استادی که او به تاریخ یزد داشت، بی‌مانند بود و با اینکه عملاً در سال 1388خ از تدریس بازمانده و بسیاری از دانشجویان تاریخ دانشگاه یزد بی‌بهره از گسترۀ دانش بیکران او شدند، ولی تا واپسین روزهای زندگی همواره یار و یاور پژوهشگران و دانشجویان تاریخ یزد بدون هیچ‌گونه چشم‌داشتی بود. ساعت‌ها مهربانانه و خالصانه به راهنمایی می‌پرداخت و در رشد و پرورش بسیاری از دانشجویان رشتۀ تاریخ نقش پررنگی داشت.
از مکارم اخلاقی او که بسیار در یاد اهل پژوهش و دانشجویان او مانده است، فروتنی، مردمداری، افتادگی و سادگی او بود. چنان بی‌ریا، صمیمی، مهربان بود که دوست داشتی ساعت‌ها در کنارش بنشینی. خوش‌گو بود و بی‌هیچ آدابی می‌توانستی با او در گپ‌وگفت باشی. از همه دلنشین‌تر لطیفه‌ها و طنزهای زیبای وی بود که نقل محفل همگان بود و نگارنده را برآن داشته بود که به شیوۀ تذکره المقامات زنده‌یاد ابوافضل زرویی و دکتر مرتضی فلاح که در گُل‌آقا می‌نوشتند، متن طنزی بنویسم و با اجازۀ خودش در نشریۀ بشارت یزد چاپ کنم.(1) مردم مردآباد می‌گویند که او هیچ‌گاه در بند مال دنیا نبود زیرا زمین‌های پدری خود را به رایگان برای بنیان بوستانی به مردم آن برزن اهدا کرد، چنانکه سعدی شیرین سخن در عهد کهن گفته است:
قرار بر کفِ آزادگان نگیرد مال
نه صبر در دلِ عاشق، نه آبْ در غربال
(گلستان سعدی)
کوتاه سخن آنکه:
دکتر محمّدحسن، فرزند میرزا ابوالقاسم، متولد دوم اردیبهشت 1334 خ در برزن مردآباد (محمودآباد) شهر یزد بود. وی کاردانی حقوق خود را در سال 1356خ از دانشگاه ملی ایران، کارشناسی تاریخ را در سال 1365 از دانشسرای عالی یزد، کارشناسی ارشد تاریخ را در سال 1373 از دانشگاه تهران و دکتری تاریخ را در حدود سال 1380 خ از همان دانشگاه دریافت کرد.
او در آبان 1372 خ به عضویت هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه یزد درآمد و در اردیبهشت 1396 خ (به صورت اداری. چون از سال 1388 خ از تدریس بازمانده بود) از آن دانشگاه بازنشسته شد. در این مدّت پایان‌نامه‌های بسیاری با راهنمایی و مشاورت وی در دانشگاه یزد و دیگر دانشگاه‌های ایران دفاع شد.
فعالیت‌های آموزشی وی شامل تدریس در دانشگاه یزد (1373 تا 1388خ)، دانشگاه آزاد اسلامی میبد، دانشکدۀ علوم قرآنی میبد و ریاست دانشگاه پیام نور میبد است.
فعالیّت‌های علمی وی به غیر از نگارش پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد خود با عنوان «تاریخ آل مظفر» و پایان‌نامۀ دکتری با عنوان «اقتصاد یزد در عهد ناصری»؛ نگارش و چاپ کتاب آل مظفر از؛ همکاری در نگارش و تدوین دورۀ دو جلدی کتاب «انقلاب اسلامی در یزد» با دکتر محمّد عابدی اردکانی؛ همکاری در نگارش و تدوین دفتر سوم کتاب تاریخ شهر و شهرنشینی در یزد: از خوانین تا پهلوی اوّل با دکتر علی‌اکبر تشکری‌بافقی؛ تصحیح «خاطرات سعیدی فیروزآبادی»؛ کوشش در نگارش مقدّمه و چاپ کتاب تاریخ‌نامۀ هرات اثر عبدالرّحمن فامی هروی با همکاری دکتر محمّدرضا ابویی مهریزی بود. او همچنین در نگارش گفتاری در کتاب «یزد، نگین کویر» با عنوان «تاریخ یزد» که از سوی استانداری یزد در سال 1375 خ چاپ شد، نیز در گردآوری و بازخوانی اسناد امین الضرب یاور زنده‌یادان استادان ایرج افشار و دکتر اصغر مهدوی برای چاپ کتاب «یزد اسناد امین الضرب» بود که در سال 1380خ از سوی فرهنگ ایران‌زمین و گنجینۀ پژوهشی حسین بشارت با همکاری نشر طلایه چاپ شد، و گردآوری بخش پیشینۀ خاندان دکتر حاجب مرتاض همکاری داشت.
دکتر میرحسینی از سال 1378 تا 1382 خ مدیر گروه تاریخ دانشنامۀ مشاهیر یزد بود که زیر نظر میرزا محمّد کاظمینی در سال های 1380و 1382 ویرایش های یکم و دوم آن در سه دفتر از سوی بنیاد ریحانة الرّسول یزد چاپ شد.
از وی گفتارهای گوناگونی در نشریات علمی و غیرعلمی از جمله: بررسی‌های نوین تاریخی تاریخ، پژوهش‌نامه، پژوهش‌های تاریخی، پژوهش‌های علوم تاریخی، سایبان، فرهنگ یزد، گنجینۀ اسناد، معماری و فرهنگ و ندای یزد چاپ شده است. همچنین نشست‌هایی با حضور او در سازمان اسناد ملی استان یزد در حوزۀ تاریخ یزد از دیگر فعالیّت‌های او بود که در شکوفایی فضای فکری و فرهنگی جامعۀ یزد نقشی بس ارزنده داشت. واپسین فعالیت مستمر او برگزاری جلسات هفتگی سخنرانی‌های علمی دربارۀ تاریخ یزد در دانشگاه جواد (ع) یزد از آغاز سال 1401 تا پایان 1402خ بود.
اثر چاپ نشدۀ او دورۀ شش جلدی تاریخ یزد از آغاز تا سده ششم قمری بود که امیدواریم به کوشش دانشگاه یزد چاپ شود. همو بنا داشت پایان‌نامۀ دکترای خود را که با راهنمایی تاریخ‌نگار نامدار، دکتر شیرین بیانی نوشته بود، چاپ کند. وی در سال 1388 خ بسیاری از اسناد تاریخی خود را به سازمان اسناد ملی استان یزد اهدا کرد.
وی در روز 26 فروردین 1404 خ بر اثر بیماری سرطان در بیمارستان مرتاض یزد در هفتاد سالگی و در آستانۀ زادروزش درگذشت. آرامگاه وی در کنار بنای امامزاده سیدجعفر محمّد یزد جای دارد. از وی شش فرزند (۳ دختر و ۳ پسر) به یادگار مانده است که همه تحصیلات عالی دارند. قرار است از سوی خانوادۀ او کتابخانۀ شخصی و تخصّصی او در حوزۀ تاریخ به کتابخانۀ مرکزی یزد اهدا شود.
در سوگ وی این رباعی را مهندس احمد مضطرزاده سروده است:

دردا که به کس وفا ندارد دنیا
هر روز روند جمعی از دار فنا
شد «میرحسینی» اوستاد تاریخ
از دار جهان روان به گلزار بقا
پایان بخش این گفتار، درج چکیده نوشتار آقای کرامت یزدانی از نمایشنامه‌نویسان و از شاگردان استاد میرحسینی است:
«مرگ برای معلّم تاریخ معنا ندارد. مورّخ، مرگ را به چالش می‌کشد، از مرگ، شالوده‌شکنی می‌کند، برای کسی که گذشته را می‌شکافد و آدم‌ها و رویدادها را در رستاخیزی دوباره به صحنۀ داوری می‌آورد، مرگ، معنای خودش را از دست می‌دهد. او نمی‌میرد که بر او مرثیه و سوگواره بنویسیم، بلکه جایی در همین مسیر تاریخ، وارد کاروانی شده که به آینده می‌رود.
طنز و صمیمیتی که همواره در گفتارش بود، مانع از آن می‌شود که به مرگش فکر کنم. بلکه باور دارم او به تناسب علاقۀ دیرین و هموارۀ خود ادامۀ تاریخی شده که عمری را برای جستجو، بازخوانی و انعکاس آن صرف کرده بود. دکتر محمّدحسن میرحسینی برای تاریخ ایران و یزد با آثاری که نوشت و شاگردانی که تربیت کرد، سایۀ بلندی از خود به جا گذاشت. چنین فردی نمی‌میرد که همواره در پایان نامه‌ها، مقاله‌ها و کتاب‌ها و نقل‌های آینده، رستاخیز مکررّی خواهد داشت .»(2)

کتابشناسی آثار دکتر میرحسینی
آل مظفر: محمّدحسن میرحسینی، تهران: دفتر پژوهش‌های فرهنگی (مجموعۀ چه می دانم؟، 84)، ۱۳۸۶، رقعی، 117 ص، مصوّر.
انقلاب اسلامی در یزد: محمّد عابدی اردکانی، محمّدحسن میرحسینی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی‏ ، ۱۳۸۷ (جلد یکم، چاپ دوم، 1397)، وزیری، 2 ج .
تاریخ شهر و شهرنشینی در یزد: از خوانین تا پهلوی اوّل: علی‌اکبر تشکری‌ بافقی، محمّدحسن میرحسینی، یزد: خانۀ فرهنگ صدوقی‏ ، ‏ ۱۴۰۲ ، وزیری، ‏ ۳۹۷ص، مصوّر، عکس، نقشه.
تاریخ هرات: گویا از عبدالرّحمن فامی‌هروی؛ نسخه‌‌برگردان دست‌نویس کتابخانۀ شخصی دکتر محمّدحسن میرحسینی؛ به کوشش: محمّدحسن میرحسینی، محمّدرضا ابوئی‌ مهریزی؛ با پیش‌ گفتاری از ایرج افشار، تهران: مرکز پژوهشی میراث مکتوب، 1387، وزیری، 181ص.
خ‍اطرات‌ س‍ع‍ی‍دی‌ ف‍ی‍روزآب‍ادی‌، به‌کوشش م‍ح‍مّ‍دح‍س‍ن‌ م‍ی‍رح‍س‍ی‍ن‍ی‌. ی‍زد: دان‍ش‍گ‍اه‌ ی‍زد، چاپ دوم، 1400 (چاپ یکم، ۱۳۸۳)، وزیری، 742ص، مصوّر.

پی‌نویس:
(1) «اندر اوصاف مولانا دکتر محمّدحسن میرحسینی»، بشارت یزد، س7، ش1026 (27/2/1399):1.
(2) یزدانی کرامت: « قامتی به قد سایۀ غروب (برای سفر بی بازگشت دکتر محمّدحسن میر حسینی)»،
کتابنامه
تارنمای دانشگاه یزد.
تارنمای کتابخانۀ ملی ایران.
کاظمینی، محمّد: دانشنامۀ مشاهیر یزد، یزد: بنیاد فرهنگی پژوهشی ریحانة الرّسول، ویرایش دوم، 1382، ج 2.
گفتگو با دکتر حامد میرحسینی (29/1/1404)

@mirasmaktoob
.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
شانزدهمین نشست انجمن فرهنگی آمارد

نکوداشت استاد محمدتقی دانش‌پژوه

صحبت‌های آقای دکتر اکبر ایرانی
مدیرعامل مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب

آمل، مرکز افق _ شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

@anjoman_amard
@mirasmaktoob
.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
حضور هیئت علمی و فرهنگی کشور ترکیه در مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب

شنبه 30 فروردین 1404

https://www.aparat.com/v/abwj097
میراث مکتوب در کتابخانه‌های ترکیه

دیروز شنبه پس از برگزاری نخستین جلسۀ شورای علمی همایش گرامی‌داشت دیپلمات دانشمند و کاردان عصر قاجار میرزا محبعلی‌خان ناظم‌الملک مرندی یکانلو که قرار است نیمۀ مهرماه در دانشگاه تبریز برگزار شود، ده نفر از استادان گروه تاریخ دانشگاه‌های ترکیه از میراث مکتوب بازدید و با فعالیت‌های میراث مکتوب از نزدیک آشنا شدند. یکی از استادان از احساس خود هنگام بازدید از آثار تاریخی و معماری شکوهمند تخت جمشید و عظمت آن گفت و دیگری از حضور کتابهای تاریخی میراث مکتوب در کتابخانه‌های ترکیه که مورد استفادۀ محققان قرار می‌گیرد. من هم از میراث مشترک ایران و عهد عثمانی گفتم که از زمان سلاجقه در آناتولی و آثار فارسی مولانا تا پایان عثمانیان که جملگی خود مروج زبان فارسی بودند و هم با سرودن شعر و داستان دیوان اشعار فارسی بدان فخر می‌کردند. قرار بر همکاری گذاشتیم و راه تداوم بقای ملت‌ها را در تبادل اندیشه و تعامل فرهنگی ذکر کردیم.
#mirasmaktoob

https://www.instagram.com/reel/DIqaa12qP0N/?igsh=NXdjamZpam1uOWcw
2025/07/09 18:46:44
Back to Top
HTML Embed Code: