Telegram Web Link
مقاله میدل ایست آی
* درگذشت رئیس جمهور، ایران را در دو راهه تصمیم گیری قرار داده است
https://www.middleeasteye.net/opinion/iran-ebrahim-raisi-president-death-crossroads
سید حسین موسویان
21 می 2024

بخش پایانی

سومین تحول مهم منطقه ای در دروان یاست جمهوری رئیسی، برقراری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان با وساطت چین بود. در ژانویه 2016، نیروهای طرفدار اصولگرایان در اعتراض به اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان همراه با 47 تن از شیعیان عربستان، سفارت عربستان در ایران را به آتش کشیدند که این حادثه موجب بروز بحران دیپلماتیک بین دوکشور شد.
علت اصلی موفیت چین در بهبود روابط تهران-ریاض این بود که محمد بن سلمان با اتخاذ یک استراتژی جدید، تصمیم گرفت در قالب برنامه چشم انداز 2030، عربستان را به قدرت اقتصادی منطقه تبدیل کند. بدین منظور ریاض روابط خود را نه تنها با ایران و قطر و ترکیه و مصر بلکه با قدرتهای بلوک شرق نیز بهبود بخشید.
تحول مهم بعدی منطقه ای-بین المللی در دروان ریاست جمهوری رئیسی، نهایی شدن عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای و پذیرش ایران به عضویت در گروه کشورهای بریکس شامل روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی و برزیل بود که پروسه آن از سالها قبل آغاز شده بود.

اگر روند جاری خصومتهای غرب با ایران ادامه یابد، عضویت ایران در این دو سازمان مهم میتواند پروسه چرخش کامل ایران به شرق را رقم زند.
حاکمیت یکدست
اما در بخش سیاست داخلی ایران، آقای رئیسی اولین رئیس جمهوری بود که بطور کامل با سیاستهای مورد نظر مقام عالی رهبری ایران در موضوعات داخلی، منطقه ای و بین المللی هماهنگ بود. روسای جمهور قبلی از جناح اعتدالیون و اصلاح طلبها همچون هاشمی، خاتمی و روحانی دیدگاههای متفاوتی با مقام عالی رهبری ایران داشتند. حتی احمدی نژاد که منتخب اصولگرایان بود، بعد از مدتی اختلافات شدید با سیاستهای مقام رهبری پیدا کرد.
در حقیقت دوره رئیسی، اولین دوره یک رئیس جمهور در دوران 35 سال رهبری آیت الله خامنه ای بود که حاکمیت یکدست شد و اصولگرایان دولت، مجلس، قوه قضائیه و نهادهای امنیتی-نظامی را دراختیار گرفتند.
با این وجود، جبهه اصولگرایان در این دوره نیز دچار شکاف شد بطوریکه نیروهای معتدل این جبهه مثل علی لاریجانی رئیس مجلس قیلی منزوی شدند، نیروهای نیمه معتدل جناح اصولگرا همچون محمد باقر قالیباف رئیس فعلی مجلس توسط جناح رادیکال اصولگرایان مورد انتقاد و تحت فشار قرار گرفتند. درعین حال رئیسی سعی کرد که خود را در وسط رقابتهای داخلی جبهه اصولگرایان حفظ کند. در عین حال، در اواخر دوره رئیسی، تئوری "حاکمیت یکدست" هم زیر سئوال رفت.
نهایت اینکه بعد از رئیسی، دو فرضیه متصور است.
یکی اینکه جناح رادیکال جبهه اصولگرایان قدرت را قبضه کند که در این صورت ممکن است تنشهای ایران با غرب تشدید شود.
فرضیه دوم اینکه با تدبیر مقام عالی رهبری ایران، نیروهای معتدل جبهه اصولگرایان، غالب شوند که در اینصورت شانس کاهش تشنجات غرب و ایران افزایش خواهد یافت.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
▫️ویدیو/ سه کشور اروپایی دیگر «کشور فلسطین» را به رسمیت می‌شناسند

▫️ايسنا

ایرلند، نروژ و اسپانیا اعلام کرده‌اند «در پنج روز آینده قصد دارند به طور رسمی کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند» در صورت نهایی شدن این اقدام، آن‌ها بار دیگر تعهد تزلزل‌ناپذیر خود را به راه حل دو کشوری و اجرای عدالت طولانی‌مدت برای مردم فلسطین نشان دادند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️همراهی آمریکا با اسرائیل برای تحریم دیوان کیفری بین المللی

▫️ایلنا

"علی بیگدلی"، کارشناس مسائل آمریکا در تشریح ابعاد و دلایل صدور حکم بازداشت احتمالی نخست‌وزیر اسرائیل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مسئله صدور حکم بازداشت از سوی دیوان کیفری بین المللی علیه مقامات اسرائیل دارای ابعاد مختلفی است. زمانی که چندی پیش دبیرکل سازمان ملل درباره حماس و غزه موضع گرفت، او به نوعی از سوی تل‌آویو تهدید شد و در این میان تمام اسرائیل علیه آنتونی گوترش اقدام به اتخاذ مواضع هجومی کردند. در این راستا اسرائیل به دنبال آن بوده که نوعی تحریم را علیه دیوان کیفری بین المللی اعمال کند و در این راستا تمامی مقامات تل‌آویو از کشورهای غربی درخواست کردند که یک صف‌بندی مشخص علیه دیوان کیفری بین المللی انجام دهند.

وی ادامه داد: مساله اینجاست که واکنش اسرائیل علیه دیوان عملاً یک واکنش رادیکال است؛ چراکه نتانیاهو و تیم وی در داخل اسرائیل تحت فشار قرار دارند و از خارج هم به نوعی انتقادهای به شدت تند و اساسی علیه آنها اتخاذ شده است. اینکه صدور حکم بازداشت نتانیاهو از سوی دیوان کیفری بین المللی چه تاثیراتی خواهد داشت باید گفت که از نظر سیاسی پیامدهای منفی برای وی و سایر اعضای کابینه جنگ وجود دارد و در این راستا آنها به دنبال این هستند که به هر ترتیب مانع صدور حکم از سوی این مرجع قضایی بین المللی شوند. اینکه دیده می‌شود مقامات اسرائیل به تکاپو افتاده‌اند نشان از یک تهدید سیاسی دارد؛ به عبارت دیگر اسرائیل به نوعی پرستیژ خود را در حال تهدید می‌بیند و سعی می‌کند دست به هر تهدیدی بزند تا این مسئله را خنثی کند اما بحث اینجاست که آمریکا هم در این راستا با مقامات اسرائیل هم نظر و همگام است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: ایالات متحده در شرایط فعلی به دنبال تحریم دیوان کیفری بین المللی است و باید دانست اینکه دادستان دیوان از سوی آمریکا، اسرائیل یا هر کشور دیگر تحریم شود، یک مسئله کاملاً مشخص به حساب می‌آید و صرفاً آنها می‌توانند دادستان دیوان را به صورت انفرادی تحریم کنند. این در حالیست که بسیاری معتقدند بایدن در آستانه انتخابات به دلیل نیاز به آرای حامیان مهاجر خود اعم از مسلمانان سعی می‌کند که یک حد تعادل را رعایت کند اما حالا دیده می‌شود که او بیش از هر چیز به سمت اسرائیل متمایل شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آمریکا و تیم بایدن حتی برای جلب نظر لابی آیپک به سمت تحریم دیوان کیفری بین المللی رفته‌اند و این در حالیست که اساساً وضعیت کنونی حکایت از نوعی تهدید را نمایان می‌کند. به بیانی گویاتر دیوان کیفری بین المللی به عنوان یک نهاد قضایی بین‌المللی در حال تهدید شدن است و به موازات این وضعیت باید متوجه بود که با صدور حکم جلب مقامات اسرائیل به هر ترتیب آنها با مشکلات سیاسی جدی روبرو خواهند شد اما در نهایت کشورهایی که مقامات تل‌آویو با آنها روابط عمیق دارند این حکم را اجرا نخواهند کرد؛ به گونه‌ای که روابط سیاسی آنها بر اجرای این احکام ارجحیت دارد و از سمت دیگر باید توجه شود که مشابه این مسئله را در گذشته و در پرونده عمرالبشیر هم شاهد بودیم.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
▫️انتخابات انگلیس و افول محافظه‌کاران

▫️ایلنا

"مرتضی مکی"، کارشناس مسائل اروپا طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح دلایل برگزاری انتخابات زودهنگام در انگلیس پرداخت که به شرح زیر از نظر می‌گذرد:

اعلام برگزاری انتخابات زودهنگام انگلیس اساساً موضوع قابل پیش‌بینی بود و قرار بر این بود که با توجه به اتمسفر سیاسی این کشور چنین اتفاقی به زودی رخ دهد. تمام نظرسنجی‌ها نشان از آن دارد که حزب محافظه‌کار شانس زیادی در این رقابت‌ها برای پیروزی ندارد و این در حالیست که ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس تقریبا توانسته در این دوران کارنامه قابل قبولی در حوزه اقتصاد از خود به جای بگذارد. بسیاری از تحلیل‌ها نشان از آن دارد که او توانسته عملا یک خروجی مثبت در این زمینه از خود به ثبت برساند اما در نمای کلی کارنامه قابل قبولی از حزب محافظه‌کار انگلیس وجود ندارد.

توجه داشته باشید که سال‌های گذشته اساساً حزب محافظه‌کار نتوانسته از خود یک عملکرد مثبت به جای بگذارد و در این میان می‌توان به اقدامات این حزب نگاه کرد. در سال ۲۰۱۹ زمانی که انتخابات برگزار شد برخی از مسائل، این روند منفی را نشان داد اما ۱۰ سال قبل از این تاریخ، دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت انگلیس پس از پیروزی توانست برخی از محورهای سیاسی و اقتصادی را در حوزه داخلی و خارجی به صورت مثبت پیش ببرد. در این میان، برگزاری همه‌پرسی خروج انگلیس از جمع کشورهای اتحادیه اروپا (برگزیت) باعث شد تا اوضاع به هم بریزد و به نوعی مردم در مورد سیاست‌های مهاجرتی و اقتصادی دولت انگلیس به دنبال ایجاد تغییرات اساسی بودند. همین مسأله موجب شد تا فضای دیگری بر ساحت سیاسی لندن حاکم شود؛ به گونه‌ای که اختلاف رأی مخالفان و موافقان در مورد برگزیت بسیار کم بود و پس از آن ترزا می به عنوان نخست‌وزیر جدید از حزب محافظه‌کار روی کار آمد و در این میان او هم نتوانست اوضاع را کنترل کند و در قضیه کنار آمدن با شروط اروپا به بن‌بست خورد که در نهایت بوریس جانسون به عنوان نخست‌وزیر جدید با سیاست‌های خاص خود سکان امور را در دست گرفت که در نهایت او هم با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شد.

همین روند موجب شد مشکلات زیادی در این راستا به وجود بیاید و در نهایت نه تنها در کابینه بلکه در میان اعضای حزب محافظه‌کار انگلیس یک دو قطبی مشخص را شاهد بودیم. به همین جهت است که می‌گوییم انتخابات زود هنگام انگلیس در شرایط فعلی می‌تواند به نفع حزب کارگر تمام شود و احتمال دارد حزب محافظه‌کار به حاشیه رانده شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
ناتو 2030 ، توسعه یک مفهوم استراتژیک جدید

رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

ناتو بر اساس اصل دفاع جمعی بنا شده است. تطابق عملکرد ناتو در مقاطع تاریخی مختلف به نسبت درک روال تفکر استراتژیک، آن هم در چارچوب مفاهیم استراتژیک روش محاسباتی سیاسی روشن تری در قبال این اتحاد ارائه می دهد.ناتو از زمان تولد تاکنون به لحاظ تکامل تفکر استراتژیک دو دوره تاریخی متمایز را پشت سر گذاشته است: دوره جنگ سرد و دوران پس از جنگ سرد.....

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/nato2030strategic2024
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
▫️اسرائیل به بار اضافی برای آمریکا تبدیل شده است/توافق واشنگتن و ریاض مقدمه عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل خواهد بود

▫️ایلنا

"عبدالرضا فرجی راد"، سفیر پیشین ایران در نروژ در تشریح ابعاد توافق احتمالی آمریکا و عربستان در خصوص مسائل امنیتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: واقعیت این است که دولت بایدن یک سیاست دوگانه را در رابطه با اسرائیل دنبال می‌کند. از یک طرف آمریکا خواهان کاهش تنش در منطقه و پایان جنگ در غزه است و از سوی دیگر به دلیل وجود جنگ اوکراین و نگرانی‌های اروپا در قبال روسیه و همچنین اقدام‌های چین در مقابل تایوان به دنبال آن است که به هر ترتیب اوضاع را کنترل کند. در این راستا نتانیاهو در اسرائیل به دنبال آن بوده که جنگ غزه را ادامه دهد تا در نهایت بتواند حیات سیاسی خود را تضمین کند که این مسأله در درون کابینه اسرائیل هم با مشکلات زیادی روبه‌رو است. این در حالیست که مسأله حملات حزب الله لبنان و پرونده غزه به انضمام برگزاری تظاهرات گسترده در آمریکا و اروپا به ضرر نخست‌وزیر اسرائیل تمام شده است. 

وی ادامه داد: از سوی دیگر بحث صدور حکم دیوان کیفری بین‌المللی هم مطرح شده و در این راستا اروپا در  خصوص احتمال بازداشت نتانیاهو با آمریکا کاملاً هماهنگ است. به همین جهت نخست‌وزیر اسرائیل و کابینه وی و حتی لابی یهود در ایالات متحده به دنبال آن هستند که بتوانند ترامپ را روی کار بیاورند. لذا آمریکا اصرار دارد سه نوع بحران در خاورمیانه برای انتخاب مجدد جو بایدن و شکست نتانیاهو را در راستای یکدیگر پیگیری کند. نخست، پایان جنگ غزه است و دوم توافق با عربستان است اما ریاض به دنبال آن خواهد بود که با کابینه بعد از نتانیاهو وارد عادی‌سازی روابط با اسرائیل شود. سوم هم توافق نانوشته میان ایران و آمریکا است که تنش در منطقه، جنوب لبنان، تنگه باب المندب و دریای سرخ را کاهش دهد؛ چراکه اگر این مسائل در منطقه حل نشود، دموکرات‌ها باید به هر ترتیب در انتخابات ریاست جمهوری آینده به جمهوری‌خواهان جواب پس بدهند و بگویند که چرا با وجود نیروی دریایی قدرتمند، در دریای سرخ با مشکل روبه‌رو شده‌اند. 

این استاد ژئوپلیتیک تصریح کرد: نکته مهم این است که نتانیاهو برخلاف سیاست‌های غرب و شرق در حال ادامه جنگ در رفح و غزه است و در این راستا مخالفت‌های هم علیه وی در داخل کابینه صورت گرفته که همین مسأله برای وی مشکلاتی را به وجود آورده است. این در حالیست که بعضی سیاست‌مداران اسرائیلی هم از حمایت آمریکا طرفداری می‌کنند و در این مسیر نیاز به این حمایت دارند. مسأله دیگر این است که دو خواسته فعلی عربستان از آمریکا اعم از شروع فعالیت علنی هسته‌ای و همچنین تضمین‌های امنیتی و دفاعی مطرح شده که بخشی از آن به درخواست ریاض در برابر ایران برای ایجاد موازنه قلمداد می‌شود. به نظرم تضمین‌های امنیتی و دفاعی مورد نظر عربستان توسط آمریکا به عنوان یک قرارداد دوجانبه که پیش‌شرط عادی‌سازی روابط با اسرائیل به حساب می‌آید و به زودی امضا خواهد شد که بخشی از آن به کم شدن نفوذ چین در منطقه برمی‌گردد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در کل باید گفت واشنگتن به دنبال آن است که در منطقه آرامش برقرار شود و در این میان مسیر قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای کاخ سفید حائز اهمیت بوده و در دستور کار قرار دارد؛ به گونه‌ای که به زعم واشنگتن دو رقیب آن یعنی چین و روسیه به سرعت در حال عبور از برخی مسائل هستند و در این میان ایالات متحده معتقد است که اسرائیل به یک بار اضافی جدی تبدیل شده است اما عربستان سعودی برای ایالات متحده منافع خاص خود را دارد و حتی دموکرات‌ها هم در سال‌های گذشته همیشه با نتانیاهو مشکل داشتند و حالا هم با همین روند روبه‌رو هستند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️رای دیوان بین‌المللی دادگستری، الزام‌آور است/ دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای بیش از هر چیز در جهان تأثیرگذار است

▫️ایلنا

#بخش_اول

"مهدی ذاکریان"، استاد حقوق بین‌الملل با اشاره به صدور رأی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری علیه اسرائیل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: این اقدام دیوان را باید صدور دستور موقت دوم دانست؛ به گونه‌ای که آفریقای جنوبی از اسرائیل به دلیل نقض کنوانسیون نسل‌کشی با محوریت اقدام‌های این رژیم در غزه شکایت کرده و چند خواسته را مطرح کرده است. نخست اینکه جنگ باید کاملاً متوقف شود و دوم بحث ارائه غرامت و ترک کردن این منطقه توسط نظامیان اسرائیل بوده است اما باید توجه داشت دیوان جلسات استماع را برگزار کرده اما رأی نهایی را صادر نکرده و حالا به دلیل درخواست آفریقای جنوبی یک دستور موقت فوری را صادر کرده است. توجه داشته باشید که درخواست آفریقای جنوبی بسیار محدود بوده و رأی صادر شده از سوی دیوان هم محدود بوده و اعلام کرده که اسرائیل باید در این عملیات از اقداماتی که می‌تواند باعث نسل‌کشی و ژنوساید شود، خودداری کند.

وی ادامه داد: به همین جهت باید گفت که دیوان بین‌المللی دادگستری در دستور موقت اول موضع اسرائیل برای «دفاع از خود» را به رسمیت شناخت و این موضوع در دستور موقت اول کاملاً مشهود بود ولی زمانی که  اسرائیل وارد رفح شد، آفریقای جنوبی درخواست دوم خود را مبنی بر اینکه این اقدام ناقض دستور اول بوده و می‌تواند در ماهیت پرونده تاثیر بگذارد را مطرح کرد و درخواست توقف عملیات ارتش اسرائیل را داشته که در نهایت دیوان دستور موقت دوم را صادر کرده و این دستور مبنی بر آن است که اسرائیل باید عملیات خود صرفاً در رفح را متوقف کند. اینکه چرا دیوان به صورت مستقیم رفح را مورد اشاره قرار داده به این دلیل است که در طول ماه‌های گذشته به حدی عملیات اسرائیل گسترده بوده که تمام این جمعیت در رفح جمع شدند و عملاً در مناطق دیگر غزه هیچ سکونتگاهی وجود ندارد که این جمعیت در آن اسکان داشته باشند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: حتی باید متوجه بود که امدادرسانی هم در رفح متمرکز است و اگر اسرائیل در این منطقه هم عملیات گسترده انجام می‌داد، همان کورسوی امید که در این منطقه از حیث وجود اماکن امدادی و غیره وجود دارد از بین می‌رود. لذا به دلیل وجود این مخاطرات و نگرانی‌ها دیوان بین‌المللی دادگستری دستور موقت دوم خود را هم صادر کرده است. پرسش این است که آیا این دستور موقت ضمانت اجراء دارد یا خیر؟ واقعیت این است که دیوان بین‌المللی دادگستری یکی از ارکان سازمان ملل متحد است و کشورهایی که عضویت آن را می‌پذیرند، ناچار هستند تا دستور موقت یا هرگونه رای دیگر را هم اجرایی کنند اما واقعیت این است که دیوان پلیسی ندارد که بتواند این حکم را اجرایی کند یا اینکه متوجه شود کدام کشور رعایت کرده یا از آن سر باز زده است. به همین دلیل کشورهای عضو باید بر این امر نظارت کنند ولی زمانی که دیوان رای نهایی را صادر کند، در آنموقع مطابق با بند ۲ ماده ۹۴ منشور سازمان ملل متحد می‌تواند استنکاف از اجرای تعهدات را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد و شکایت کند و شورای امنیت هم در نهایت می‌تواند تصمیمات جدی برای اجرای آن اتخاذ کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️رای دیوان بین‌المللی دادگستری، الزام‌آور است/ دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای بیش از هر چیز در جهان تأثیرگذار است

▫️ایلنا

#بخش_پایانی

وی افزود: واقعیت این است که رای دیوان بین‌المللی دادگستری، الزام‌آور است اما ضمانت اجرا ندارد؛ به گونه‌ای که سوال این است که چه کسی می‌خواهد برای اجرای این رأی ضامن شود؟ باید توجه شود که این رأی فشار افکار عمومی را علیه اسرائیل افزایش می‌دهد ولی بحث این است که دیپلماسی عمومی و دیپلماسی رسانه‌ای در جهان امروز، بیش از دیپلماسی حکومتی و رسمی تأثیر دارد و به همین جهت این رأی دیوان بین‌المللی دادگستری همین حالا در تمام جهان در حال دست به دست شدن است و به همین جهت فشار افکار عمومی، عملیات ارتش اسرائیل را با محوریت نسل‌کشی توسط نظامیان آن را زیر سوال می‌برند که البته این موضوع در مورد دفاع مشروع به گونه‌ای دیگر است. در این راستا دیوان کیفری بین‌المللی هم در مورد جنایات اسرائیل در حال فعالیت است و به صورت مستقل تصمیم می‌گیرد. این در حالیست که آمریکا و به خصوص کنگره  این کشور اعلام کرده که به دنبال تحریم این نهاد بین‌المللی خواهند رفت.

ذاکریان گفت: در مورد تهدید دیوان کیفری بین‌المللی باید گفت که آمریکا و اسرائیل عضو این دیوان نیستند که بخواهند بگویند بودجه این نهاد را قطع می‌کنیم یا اقداماتی از این قبیل انجام دهند؛ چراکه پرونده هم از شورای امنیت به  دیوان  کیفری بین‌المللی ارجاع نشده است اما در نهایت این دو شاید بخواهند به واسطه اساسنامه دیوان، این پرونده را از دستور کار دیوان کیفری بین‌المللی خارج کنند که این موضوع هم به شورای امنیت سازمان ملل بر می‌گردد؛ چراکه در ماده ۱۳ اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی اعلام شده که شورای امنیت می‌تواند یک پرونده را به دیوان کیفری بین‌المللی ارجاع دهد که خلاف این موضوع هم می‌تواند اتفاق بیفتد که این نیازمند توافق پنج قدرت اصلی است؛ چراکه همانند گذشته ممکن است قطعنامه‌ای که روسیه آن را مطرح می‌کند، از سوی سوی آمریکا وتو شود یا اینکه بر خلاف این موضوع اتفاق بیفتد و در نهایت یک لجاجت سیاسی را در این میان شاهد باشیم. لذا در کل باید این اقدامات را حرکتی مشخص در جهت اعمال فشار بر اسرائیل با محوریت رفح دانست.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌸به نام خداوند جان و خرد🌸

🟢انجمن علمي مطالعات صلح ايران و دانشگاه فرماندهي و ستاد ارتش با همكاري خانه انديشمندان علوم انساني برگزار مي كنند:

🔺نشست تخصصي درباره:
          🌺ارتش و صلح🌺

سخنرانان:
♦️دكتر مسعود بختياري
♦️دكتر حسين علايي
♦️دكتر مسعود سرودي

🔹مدير نشست: دكتر اميرهوشنگ ميركوشش🔹

📆دوشنبه هفتم خردادماه ١٤٠٣

از ساعت ١٥ تا ١٧

🔍نشاني: تهران، خيابان استاد نجات الهي، نبش خيابان ورشو، خانه انديشمندان علوم انساني، تالار حافظ

🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir

⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
▫️ویدیو/ اعلام آمادگی پوتین برای مذاکرات صلح با اوکراین

▫️ايسنا

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در دیدار با رئیس‌جمهور بلاروس گفته «برای مذاکرات صلح با اوکراین آمادگی دارد» در حالی این خبر در طول روزهای گذشته سروصدای زیادی به پا کرده که همزمان مسکو، سومین حمله خود را در یک ماه اخیر به خارکیف آغاز کرده است از طرف دیگر اوکراین مذاکره نکردن با روسیه را رسما به یک قانون تبدیل کرده و گفته «رئیس‌جمهور این کشور از آمریکا و چین برای رسیدن به صلح کمک خواسته است»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/پولیتیکو/

▫️نگرانی شدید دموکرات‌ها نسبت به چشم‌انداز پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۴

▫️ایرنا

"پولیتیکو" نوشت: احساس ترسی فراگیر در حزب دموکرات آمریکا نسبت به چشم‌انداز انتخاب مجدد جو بایدن، حتی در میان صاحب منصبانی که پیشتر نسبت به نبرد آتی [بایدن] با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده ابراز اطمینان کرده بودند، وجود دارد.بر اساس این گزارش، دموکرات‌ها در طول سال در مسیری عاری از رضایت و طاقت‌فرسا برای انتخابات سال ۲۰۲۴ آمریکا بودند. با این حال اکنون که نزدیک به پنج ماه به انتخابات باقی مانده است، به گفته بیش از دوازده رهبر و دست اندر کار حزب [دموکرات]، اضطراب به وحشتی محسوس تبدیل شده است.آنها گفتند که شکاف و اختلاف زیادی بین آنچه می‌خواهند به طور علنی در تلویزیون یا روزنامه یا به طور خصوصی به دوستان خود بیان کنند، در حال افزایش است، همانطور که نگرانی‌ها در مورد چشم‌انداز پیروزی بایدن در انتخابات آتی ایالات متحده افزایش یافته است.

به نوشته این نشریه آمریکایی، ترامپ در بیشتر ایالت‌های موسوم به «میدان نبرد» از بایدن جلوتر است. او در ماه آوریل (فروردین/اردیبهشت) پول بیشتری [برای کمپین انتخابات ریاست جمهوری خود] جمع‌آوری کرد و با پایان یافتن محاکمه‌اش درمورد پرداخت حق‌السکوت، ممکن است چشم‌انداز [پیروزی مجدد] برای دموکرات‌ها بدتر شود.

از آنجایی که ترامپ به برخی از لیبرال‌ترین مناطق آمریکا، از جمله نیوجرسی و نیویورک رفت تا حمایت رای‌دهندگان اسپانیایی و سیاهپوست را جلب کند، این نگرانی دموکرات‌ها در روزهای اخیر گسترش یافته است.در حالی که ترامپ مدت‌ها از نظر دارا بودن وجه نقدی [برای کمپین انتخاباتی] از بایدن عقب‌تر بود، جمع‌آوری کمک‌های مالی او در ماه گذشته [میلادی] ۲۵ میلیون دلار از رئیس‌جمهور آمریکا پیشی گرفت.طبق این گزارش، یکی از مشاوران کمک‌کنندگان اصلی حزب دموکرات فهرستی را فراهم و با این سرمایه‌گذاران به اشتراک گذاشته است که حدود ۱۲ دلیل برای شکست بایدن [در انتخابات ۲۰۲۴] از مساله مهاجرت و تورم بالا در آمریکا گرفته تا سن بایدن، عدم محبوبیت کامالا هریس معاون وی و حضور نامزدهای دیگری مانند "رابرت اف کندی جونیور" ارائه می‌کند.

انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا یک لحظه حیاتی برای جو بایدن و دونالد ترامپ است. ترامپ از سال ۲۰۱۶ که برای اولین بار به ریاست جمهوری رسید، یکی از چهره‌های برجسته حزب جمهوری‌خواه است که در انتخابات سال ۲۰۲۰ از رقیب دموکرات خود بایدن شکست خورد.انتخابات ریاست جمهوری امسال آمریکا که قرار است در پنجم ماه نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ۱۴۰۳) برگزار شود، به عنوان بزرگترین خطر سیاسی جهان در سال جاری میلادی معرفی شده است.کارزارهای انتخاباتی بایدن در چند ماه گذشته تلاش‌های خود را برای جلب نظر رای‌دهندگان افزایش داده است.

ترامپ در سال ۲۰۱۶ میلادی توانست آرای ایالت‌های میدان نبرد شامل میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا را که همگی در سال ۲۰۱۲ به باراک اوباما رئیس‌جمهوری وقت آمریکا رای داده بودند، از آن خود کند.هرچند، بایدن در سال ۲۰۲۰ بار دیگر آنها را به نفع دموکرات‌ها برگرداند و در ۲ ایالت جورجیا و آریزونا هم که پیش‌تر به شدت طرفدار جمهوری‌خواهان بودند، آرا به نفع وی بود.از سوی دیگر، خشم رای‌دهندگان آمریکایی از بایدن به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی و مدیریت ضعیف و منفعلانه او در قبال آتش‌بس و کشتار غیرنظامیان فلسطینی ممکن است به شکست سیاسی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در ۲۰۲۴ بیانجامد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/تلگراف/

▫️اوکراین می‌داند که وقت، تنگ است

▫️ايسنا

اوکراین کمبود نیرو و تسلیحات دارد و در مقابل، روسیه با جمعیتی معادل سه برابر جمعیت اوکراین، اقتصاد و صنایع خود را برای جنگ تنظیم کرده است. این، اوکراین را در موقعیت بدی قرار داده و این کشور شاید تنها چند ماه فرصت داشته باشد.

روزنامه انگلیسی[تلگراف] با اشاره به اینکه اوضاع اوکراین در جنگ رو به وخامت است، گزارش داد، این کشور مجبور شده هزاران تن از سربازان خود را برای مقابله با حملات تهاجمی روسیه، به جبهه شمال شرقی اعزام کند؛ اقدامی که دیگر مناطق را بی‌دفاع گذاشته است.به گزارش تلگراف، جنگ در نقطه حساسی قرار دارد و «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین می‌داند که فرصت زیادی ندارد؛ ازاین‌رو او از همتایان چینی و آمریکایی خود خواسته در نشست صلح اوکراین در سوئیس شرکت کنند تا درباره آنچه او آن را صلح واقعی می‌نامد، گفت‌وگو کنند.

پیش‌تر خبرگزاری رویترز گزارش داد «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه برای مذاکره آماده است. به گزارش رویترز، پوتین می‌تواند همچنان به جنگ ادامه دهد، اما در صورت موافقت اوکراین با حاکمیت روسیه بر مناطقی که در جنگ و در ۲۰۱۴ تصرف کرده، مسکو می‌تواند وارد مذاکره شود.به گزارش تلگراف، پوتین می‌داند که با دورزدن تحریم‌ها و روابطی که با چین، ایران و کره شمالی دارد، در این جنگ در موضع قدرتمندتری قرار گرفته است. روزنامه انگلیسی اظهار کرد اوکراین هنوز منتظر حمایت‌های تسلیحاتی غرب است، اما روسیه در حال ساخت سلاح‌هایی است که از نظر کیفیت با غرب برابری می‌کند و کمیت آن هم بیشتر از سلاح‌های غرب است.

در عین حال، تأخیر در تصویب بسته کمک ۶۰ میلیارددلاری آمریکا برای اوکراین باعث شد جلوگیری از پیشروی روسیه به سمت خارکیف سخت‌تر شود و ژنرال‌های ارتش روسیه با پی‌بردن به این مسئله، از فرصت استفاده کرده و در خارکیف عرصه را بر اوکراینی‌ها تنگ کردند.در این گزارش آمده است که گرچه اوکراین سعی دارد با تشدید قوانین سربازگیری تعداد اعضای نیروهای مسلح خود را افزایش دهد، اما تفاوت در تعداد نیروی انسانی اوکراین و روسیه مشهود است. جمعیت روسیه تقریباً سه‌ونیم برابر اوکراین است و کی‌یف با خطر کمبود شدید سرباز مواجه است.

به گزارش روزنامه انگلیسی، زلنسکی و مشاورانش نگران هستند که با تمرکز آمریکا و اروپا بر انتخابات‌های آتی در غرب، اوکراین به‌تدریج به حاشیه رانده شود. این نگرانی بی‌راه نیست، زیرا حضور بایدن در نشست آتی صلح اوکراین در سوئیس هنوز قطعی نشده و رئیس‌جمهور آمریکا ممکن است به‌جای این نشست، در یک کمپین انتخاباتی برای جمع‌آوری بودجه در کالیفرنیا شرکت کند.نشست صلح اوکراین قرار است ۱۵ و ۱۶ ژوئن (۲۶ و ۲۷ خرداد) سال جاری میلادی در سوئیس و پس از نشست گروه هفت در ایتالیا برگزار شود. چند تن از سران کشورهای گروه هفت قرار است در نشست صلح اوکراین نیز شرکت کنند، اما بایدن تا این لحظه تصمیم خود در این باره را اعلام نکرده است. بااین‌حال، هم‌زمانی این نشست با یک نشست انتخاباتی برای جمع‌آوری بودجه، این احتمال را مطرح کرده که شاید بایدن در این نشست حاضر نشود.

روزنامه انگلیسی نوشت: «با قوی‌تر شدن پوتین و کم‌رنگ‌شدن علاقه غرب (به حمایت از اوکراین)، کی‌یف ممکن است تنها چند ماه فرصت برای مقاومت داشته باشد. ما باید جنگ در اوکراین را به‌خاطر داشته باشیم. پیروزی روسیه اروپا را تغییر داده و تهدید بزرگی را ایجاد خواهد کرد که در ۸۰ سال گذشته ندیده‌ایم.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️دلایل لغو ممنوعیت فروش تسلیحات ایالات متحده به عربستان/ موانع عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو

▫️ایلنا

"مهدی مطهرنیا"، کارشناس  مسائل آمریکا در تشریح دلایل لغو ممنوعیت فروش تسلیحات ایالات متحده به عربستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: عربستان به عنوان یکی از شرکای اصلی ایالات متحده در منطقه محسوب می‌شود و باید بپذیریم که کشورهای عربی از جایگاه ویژه در منطقه و حتی جهان برخوردار هستند و ریاض هم مرکزیت جامعه عربی را به عهده دارد که از آفریقا تا خاورمیانه را در بر می‌گیرد. بالطبع باید متوجه باشیم که از این جغرافیا به عنوان یک منطقه ویژه نام برده می‌شود لذا جایگاه عربستان در سطوح مختلف یک جایگاه ویژه و کلیدی بوده و این روند پس از به روی کار آمدن ملک سلمان و انتصاب محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان به سمت و سوی دیگری رفت؛ تا جایی که پرونده قتل جمال خاشقجی هم در این راستا نتوانست او را با مشکلات زیادی روبه‌رو کند.

وی ادامه داد: نزدیک شدن ریاض به تهران در ایام اخیر هم در همین راستا می‌تواند تلقی شود؛ چراکه محمد بن سلمان به سمت عادی‌سازی روابط با ایران و برخی دیگر از کشورها مانند سوریه رفت و بسیاری معتقدند که عربستان از غرب فاصله گرفته است که این یک امر اجتناب‌ناپذیر به حساب می‌آید. عربستان از جایگاه ویژه‌ای که پیدا کرده بیش از هر چیز به دنبال ثبات بلند مدت است و حتی بخشی از آن را تجربه می‌کند. ریاض در شرایط کنونی موضع ضعیفی را در همراهی با اسرائیل و در قبال پرونده فلسطین داشته است و به نوعی با اسرائیل در این رابطه اختلافات زیادی دارد. این در حالیست که نظر ریاض در پرونده فلسطین به واشنگتن نزدیک‌تر است و در این راستا باید توجه داشت که ارتباط میان آمریکا و عربستان از گذشته وجود داشته است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: بحث این است که مهر تایید کلی توافق ابراهیم در گرو توافق عربستان و اسرائیل است و در این میان باید متوجه باشیم که فضای پرونده غزه و رفح در شرایط کنونی موجب آن شده تا اوضاع و احوال در روند عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل کند شود. این مسأله مانعی به معنای مسدود کننده رابطه عربستان و اسرائیل نخواهد بود. اینکه اسرائیل حملات خونین خود علیه رفح و آوارگان فلسطینی را تحمیل می‌کند امری رادیکال به حساب می‌آید اما باید متوجه باشیم که عملاً حمله به رفح و غزه بعد از مدتی به حاشیه می‌رود و چندی بعد اوضاع به شکل دیگری تغییر خواهد کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: این در حالیست که حملات اسرائیل به رفح نوعی از نگرانی‌های متعدد را به وجود آورده ولی این امر مانعی در شکل‌گیری روابط عربستان و اسرائیل نخواهد بود بلکه در نهایت سرعت آن را کاهش خواهد داد. تاکنون کنترل اسرائیل در پرونده غزه از سوی آمریکا به سختی انجام شده است اما حالا وضعیت به سمت و سویی رفته که بسیاری معتقدند عربستان و اسرائیل به زودی به سمت یکدیگر خواهند رفت که البته این موضوع هم تبصره‌هایی در دل خود دارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
سخنرانی حسین موسویان در مجمع سالیانه جهانی چین و جهانی شدن


https://mp.weixin.qq.com/s/tudRChxKt4ARe9K9WuazuQ

▫️غیرقابل پیش بینی بودن استراتژی هسته ای ایران بعد از رهبری آیت الله خامنه ای :

در آینده نزدیک شاهد ظهور چند کشور "در آستانه بمب هسته ای" در خاورمیانه خواهیم بود


بخش اول

دهمین مجمع سالیانه جهانی "چین و جهانی شدن" در پکن با حضور حدود 300 میهمان ازبیش از 100 کشور جهان در پکن برگزار شد. در این کنفرانس موضوعات مهم از جمله آینده رابطه چین با آمریکا و غرب، جهان چند قطبی یا تک قطبی، تاثیرحکمرانی جهانی بر اقتصاد و امنیت و محیط زیست جهان، جنگ غزه و جنایات اسرائیل علیه فلسطینی ها، عاریسازی خاورمیانه از سلاحهای هسته ای و کشتار جمعی و صلح و ثبات و امنیت در خاورمیانه مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
سید حسین موسویان در سخنرانی خود در این کنفرانس راجع به عاریسازی خاورمیانه از سلاحهای هسته ای و کشتار جمعی گفت: ما با چند واقعیت مهم در مورد خلع سلاح در خاورمیانه مواجه هستیم.
واقعیت اول این است که قطعنامه سازمان ملل در مورد عاری سازی خاورمیانه از سلاحهای هسته ای بعد از 50 سال شکست خورده و هیچ پیشرفتی در این مورد حاصل نشده است. همچنین بیش از 30 سال از عمر تصمیم سازمان ملل در مورد عاریسازی خاورمیانه از کلیه سلاحهای کشتار جمعی اعم از هسته ای و شیمیایی و بیولوژیک گذشته و این تصمیم هم به هیچ نتیجه ای نرسیده و شکست خورده است.
عامل اصلی این شکست ها هم اسرائیل است که بمب هسته ای دارد و عضویت در معاهده هسته ای موسوم به ان پی تی را نپذیرفته است . هیچ کشوری در خاورمیانه بمب هسته ای ندارد و اسرائیل بعنوان تنها کشور دارنده سلاح هسته ای، استراتژی "انحصار بمب هسته ای در خاورمیانه" را ادامه داده و حاضر به از دست دادن آن نیست. بنابراین تا زمانیکه اسرائیل به این سیاست ادامه دهد، قطعنامه های سازمان ملل در مورد عاریسازی خاورمیانه از سلاحهای هسته ای و کشتار جمعی به هیچ نتیجه ای نخواهد رسید.
واقعیت دوم در مورد محتوی کنوانسیونهای خلع سلاح است. محتوای تمام کنوانسیونهای خلع سلاح اعم از هسته ای، شیمیایی و بیولوژیک بر دو اصل استوار است:
1- تعهدات: کشورهای عضو در این بخش متعهد هستند که از دسترسی به سلاح های کشتار جمعی پرهیز کنند.
2-حقوق: متقابلا کشورهای عضواز تکنولوژیهای صلح آمیز هسته ای، شیمیایی و بیولوژیک بهره مند خواهند شد.
مبنای این کنوانسیونها بر اساس "حقوق در برابر تعهدات" است. ایران بعد از انقلاب 1979 عضویت تمام کنوانسیونهای خلع سلاح را دشته و به تعهداتش عمل کرده اما از حقوقش محروم بوده است. تحریمهای اقتصادی آمریکا و غرب علیه ایران موجب شده که این کشور نتواند از حقوق مسلم خود در قالب کنوانسیونهای خلع سلاح در زمینه تکنولوژیهای صلح آمیز هسته ای، شیمیایی و بیولوژیک بهره مند شود. ممکن است در مورد تعهدات ایران در بخش هسته ای ابهام وجود داشته باشد اما هیچ ابهامی در مورد اجرای تعهدات ایران در قبال کنوانسیونهای شیمیایی و بیولوژیک وجود نداشته اما با این وجود ایران از حقوقش در مورد تکنولوژیهای صلح آمیز شیمیایی و بیولوژیک بخاطر تحریمها محروم بوده است.
در حقیقت آمریکا و قدرتهای جهانی، کنوانسیونهای خلع سلاح در امور هسته ای و شیمیایی و بیولوژیک را برای ایران تبدیل به یک "جاده یکطرفه" کرده اند تا ایران به تعهداتش عمل کند اما از حقوقش محروم باشد.
بنابراین سئوال بزرگ در مورد آینده خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای و کشتار جمعی این است که آیا قدرتهای جهانی به اصول " تعهدات در مقابل حقوق" در این کنوانسوینها پابیند خواهند بود یا به سیاستهای تبعیض آمیز و دو گانه ادامه خواهند داد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
سخنرانی حسین موسویان در مجمع سالیانه جهانی چین و جهانی شدن


https://mp.weixin.qq.com/s/tudRChxKt4ARe9K9WuazuQ

▫️غیرقابل پیش بینی بودن استراتژی هسته ای ایران بعد از رهبری آیت الله خامنه ای :

در آینده نزدیک شاهد ظهور چند کشور "در آستانه بمب هسته ای" در خاورمیانه خواهیم بود


بخش پایانی

واقعیت سوم این است که ایران سه سال تمام به تعهداتش در مورد برجام عمل کرد اما در مقابل با تحریمهای بیشتر مواجه شد. برجام جامعترین سند تاریخ عدم اشاعه سلاحهای هسته ای است با قویترین مکانیزمهای بازرسی و شفافیت و بیشترین محدودیتها جهت اطمینان از عدم دسترسی ایران به سلاح هسته ای. پنج قدرت جهانی با ایران در مورد برجام توافق کردند، شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامه 2231 برجام را تصویب کرد، آژانس بین المللی انرژی هسته ای طی قطعنامه های متعدد برجام را تصویب کرد، ایران به مدت سه سال بطور کامل و بدون نقص برجام را اجراء کرد تا اینکه ترامپ تقلب کرد و از برجام خارج شد و تحریمهای گسترده و بیسابقه علیه ایران اعمال کرد.

لذا واقعیت تلخ این است که اگر همه قدرتهای جهانی با یک کشور خاورمیانه در مورد موضوع هسته ای یا شیمیایی و یا بیولوژیک توافق کنند و شورای امنیت سازمان ملل هم آن توافق را تصویب کند و کشور طرف قرارداد هم به تعهداتش عمل کند، تضمینی برای انجام تعهدات آمریکا و قدرتهای جهانی وجود ندارد و نخواهد داشت.
واقعیت چهارم درمورد این سئوال است که آیا ایران حاضرخواهد بود که برای 40 سال آینده هم به روند تبعیض آمیز 40 سال گذشته تن دهد؟ یعنی به تعهداتش در مورد معاهدات هسته ای و شیمیایی و بیولوژیک عمل کند و در مقابل بیشتر تحریم شود؟ من شخصا بعید میدانم ایران به این روند برای همیشه ادامه دهد. البته در دوران رهبری آیت الله خامنه ای ایران استراتژی هسته ای خود در مورد منع سلاح های هسته ای و کشتار جمعی را تغییر نخواهد داد مگر اینکه مورد حمله نظامی قرار گیرد. اما شرایط بعد از دوران رهبری ایشان قابل پیش بینی نخواهد بود.
واقعیت پنجم این است که بمب هسته ای بعنوان مهمترین سلاح بازدارنده، جایگاه و اهمیت گذشته را ندارد چون توانمندیها و تکنولوژیهای جدید همچون موشکی و پهباد ظهوری جدید یافته اند. در عملیات اخیر موشکی و پهبادی ایران علیه اسرائیل هم مشخص بود که بمب هسته ای نمیتواند تنها عامل بازدارندگی باشد.
نکته آخر هم اینکه بخاطر خروج آمریکا از برجام، ایران در مقطع کنونی با نقطه "گریز هسته ای" دو هفته فاصله دارد. عربستان هم بزودی به چرخه کامل سوخت هسته ای شامل غنی سازی دست خواهد یافت ودر نتیجه سایر کشورها مثل مصر و ترکیه هم به این توان دست خواهند یافت که این حق مسلم همه کشورهاست.
بنابراین دیر یا زود کشورهای متعددی در خاورمیانه به " کشورهای در آستانه هسته ای" تبدیل خواهند شد. لذا اسرائیل باید تصمیم بگیرد یا اینکه بمب های هسته ای خود را نابود کند تا خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای شکل گیرد، درغیر اینصورت چند کشور دیگر خاورمیانه نیز به بمب هسته ای دست خواهد یافت.
https://www.pailixiang.com/album_ia6223637716.html


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/06/01 08:22:01
Back to Top
HTML Embed Code: