💠 زاکانی، گذشته ماست، بکوشیم آینده ما نشود!

این نقشه را ببینید: جایی است حد فاصل میدان توپخانه تا خیابان انقلاب در دوره قاجار. از میان آن همه باغ که در نقشه دیده می‌شود، فقط دو تا باقی مانده‌: پارک اتابک که دست سفارت روسیه است و باغ سفارت انگلیس که از اول دست خودشان بود. اگر در اختیار ما بود، تا الان همه را مثل صدها باغ دیگرِ تهران و شمیران به باد فنا داده بودیم!

زاکانی که امروز با ساخت مسجد و ساختمان‌های آموزشی و هتل و غیره در پارک‌ها به فضای سبز تهران آسیب می‌رساند، بیش و کم همان کاری را می‌کند که خیلی از شهرداران در صد سال گذشته کرده‌اند. کار او، شبیه رفتاری است که پدران و پدربزرگان ما با باغ‌ها و خانه-باغ‌های این شهر داشته‌اند: یا فروخته‌اند و یا کوبیده‌اند و ساخته‌اند. حالت سومی سراغ دارید؟

اگر کار این آقا به چشم می‌آید، به این دلیل است که فضای سبز پایتخت به حداقل ممکن رسیده و جایی برای خراب‌کاری بیشتر نمانده و در عین حال، حداقلی از آگاهی نزد بخشی از جامعه پدید آمده است.

خوب یا بد، زاکانی آیینه گذشته ماست، بکوشیم که آینده ما و سرنوشت فرزندان‌مان نشود!

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠 خانه منشورالملک در خیابان فخرآباد. عکس اول در فروردین ۱۳۸۸ و عکس دوم در فروردین ۱۴۰۳ گرفته شده است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠خانه منشورالملک اشانتیون بود!
🖌حمیدرضا حسینی

چقدر اهل محله خوشحال بودند. کمتر کسی خبر داشت که چنین عمارت زیبایی برِ خیابان فخرآباد جا خوش کرده است. شاید شصت هفتاد سال پیش در حیاط جلویی، دو خانه بزرگ ساخته بودند و در حیاط پشتی خانه‌ای دیگر. شهرداری هر سه را خرید، خراب کرد و ناگهان عمارتی که قبلا فقط شیروانی‌اش معلوم بود، ظاهر شد. واقعا حیف نبود این همه شکوه و زیبایی از نظرها پنهان بماند؟ مرمتش کردند و در حیاطش حوض و باغچه ساختند و درخت و شمشاد و گل کاشتند و نیمکت چیدند.

طبقه بالای عمارت به دفتر مدیریت بافت تاریخی شهرداری منطقه دوازده اختصاص پیدا کرد. طبقه پایین، موزه و گالری شد و در زیرزمین، کتابخانه و فیلم‌خانه‌ای جمع و جور درست کردند. سمت راستِ عمارت هم سفره‌خانه شد. خلاصه، خانه منشورالملک شد چشم و چراغ محله فخرآباد.

البته وقتی جایی در چشم باشد، حکما چشم می‌خورد و از ما بهترانی پیدا می‌شوند که طالبش باشند و کسی نتواند دست رد به سینه‌شان بزند. شنیده شد که چند مداح معروف به دفتر قالیباف رفته و گفته بودند: حالا که هنرمندان و خوشنویسان و سینماگران و اندیشمندان جوان و فلان و بهمان خانه دارند، چرا ما نداشته باشیم؟ شهردار هم نکرده بود که بگوید: آقاجان! آن‌ها که خانه دارند، فقط همان خانه را دارند. شما که کل مملکت را در اختیار دارید، خانه می‌خواهید چه‌کار؟! فی‌المجلس پیشکش کرده بود خدمت‌شان.

دفتر و گالری و موزه و کتابخانه و فیلم‌خانه و کافه را که همه با پول ملت درست شده بود، جمع کردند و عمارت را سپردند به حضرات. فقط جهت خالی نبودن عریضه، شرط کردند که حیاط برای استفاده مردم باز باشد. و چون از قدیم گفته‌اند که «به روی باز کسی می‌روند نه درِ باز»، در را نیمه‌باز گذاشتند و رو تُرُش کردند که: تو چرا با اسکوتر آمده‌ای؟ تو چرا بدحجابی؟ تو چرا عکس می‌اندازی؟ تو چرا شلوارک پوشیده‌ای؟ تو چرا دوچرخه‌ات را این‌جا بسته‌ای؟ و...

حالا نه این‌که فکر کنید چون تابلو زده‌اند: «خانه مداحان اهل‌البیت» واقعا کار خاصی برای اهل بیت می‌کنند و مثلا محرم و صفر یا ایام فاطمیه، مجلس روضه‌ ترتیب می‌دهند یا شب قدر دعایی می‌خوانند و قرآنی سر می‌گیرند. اتفاقا خانه مداحان در چنین ایام و لیالی، سوت و کورتر از همیشه است.

آخرین شاهکارشان، ساخت مقبره درست جلوی درِ حیاط است تا رهگذران از تماشای منظره آن عمارت دلگشا محروم شوند. (این مرحله حتی در زمان قالیباف هم قفل بود.) کجای کاریم ما؟! مملکت مالِ این‌هاست. خانه منشورالملک حکم اشانتیونی را دارد که روی خرید کلی تقدیم حضور می‌شود!

پی‌نوشت:
به اشتباه چنین گفته شده که خانه مورد گفت‌وگو متعلق به بانو فخرالدوله، دختر مظفرالدین‌شاه قاجار و مادر دکتر علی امینی بوده است. چنین نیست. خانواده امینی تعلق این خانه به فخرالدوله را رد کرده‌اند. زنده‌یاد سیدعبدالله انوار آن را خانه شخصی به‌نام منشورالملک می‌دانست که در دوره دبیرستان با پسرهایش رفیق بود و گاه برای درس خواندن به آن‌جا می‌رفت.
https://www.tg-me.com/nafetehroon/2356

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠نمایی از کافه پارس در تقاطع خیابان‌های لاله‌زار نو و جمهوری اسلامی، احتمالا دهه ۱۳۱۰ خورشیدی، مأخذ: سازمان اسناد و کتابخانه ملی

کافه پارس لوکیشن فیلم «حاجی آقا آکتور سینما»، ساخته اوانس اوهانیانس بود که در سال ۱۳۱۲ به نمایش درآمد. مقایسه عکس‌های قدیم و جدید این کافه بیانگر افزوده شدن یک طبقه به بنا و تبدیل تراس آن به فضای داخلی است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠کجای دنیا نام چنین جایی را موزه می‌گذارند؟

به این عکس خوب نگاه کنید. ظروفی را در ویترین‌های داخل اتاق چیده‌اند. سپس با وجودی که ویترین‌ها شیشه دارند، یک شیشه اضافه هم جلوی‌شان گذاشته‌اند. بعد درِ اتاق را با شیشه دیگری مسدود کرده‌اند که کسی وارد نشود!

می‌دانید این‌جا کجاست؟ موزه ظروف سلطنتی سعدآباد که چند روز پیش دچار آب‌گرفتگی شدید شد. خودشان جوری از میراث فرهنگی و اموال عمومی حفاظت می‌کنند که موزه را آب ببرد، بعد در موزه‌ها چنان مانع می‌گذارند که انگار بازدیدکنندگان لشکریان چنگیزخان مغول یا سارقان حرفه‌ای آثار تاریخی هستند. کجای دنیا نام چنین جایی را موزه می‌گذارند؟

عکس در فروردین سال ۱۴۰۲ گرفته شده است.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
خاک وجود ما را از آب دیده گِل کن
ویران سرای دل را گاه عمارت آمد

سوم اردیبهشت‌ماه، روز معمار بر همه معماران و دوستداران معماری مبارک باد!

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠 بازسازی عمارت بلدیه

چند سالی است که عمارت بلدیه در میدان توپخانه در حال بازسازی است. البته فضای داخلی آن که قرار است کاربری فرهنگی و گردشگری پیدا کند، مطابق پلان اولیه نیست و فقط نمای ساختمان را به شکل گذشته ساخته‌اند.

عمارت بلدیه در سال ۱۳۰۲ با طراحی نیکلای مارکوف ساخته شد. اصولی که او در طراحی این ساختمان به‌کار گرفت و آمیزه‌ای از معماری غرب و معماری دوره اسلامی ایران را به نمایش می‌گذاشت، بیش‌وکم در همه آثار بعدی او از جمله دبیرستان البرز، عمارت پستخانه، مدرسه دارالفنون و زندان قصر تکرار شد. عمارت بلدیه را می‌توان نخستین ساختمان اداری دوره پهلوی به‌شمار آورد که در دوره انتقال سلطنت به رضاشاه پهلوی ساخته شد.

در اواخر دهه چهل و در تداوم تخریب بناهای ارزشمند دوره قاجار، دامنه تخریب به آثار دوره پهلوی اول نیز کشیده و عمارت بلدیه تخریب شد اما ساختمان دیگری برجای آن ساخته نشد و امکان بازآفرینی آن باقی ماند.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
💠 تشییع پیکر ناصرالدین‌شاه قاجار در میدان توپخانه

ناصرالدین‌شاه در ۱۲ اردیبهشت سال ۱۲۷۵ خورشیدی ترور و کشته شد. پیکر او را نزدیک به یک ‌سال در شاه‌نشین تکیه دولت (عکس دوم) به امانت گذاشتند و در این مدت مقبره‌ای را در آستانه حضرت عبدالعظیم حسنی برایش ساختند. هم‌چنین سنگ مرمر بزرگی را برای نصب روی قبر شاه از معادن یزد استخراج کرده و به تهران آوردند.

در بهار سال ۱۲۷۶ پیکر ناصرالدین‌شاه را در ارابه‌ مجللی که با هشت اسب سفید دُم قرمز کشیده می‌شد و عماری کوچکی از پی آن روان بود، از تکیه دولت تا میدان توپخانه و سپس در مسیر خیابان چراغ گاز (امیرکبیر) تا سه‌راه امین‌حضور تشییع کردند. از آن‌جا شاهزادگان و وزیران و رجال و اعیان سوار بر اسب‌های خود شدند و پیکر را تا حرم حضرت عبدالعظیم مشایعت کردند.

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
Forwarded from مشق تاریخ
🌀نمایی از موزه همایونی، نخستین موزه ایران در تالار سلام کاخ گلستان

نخستین موزه ایران را که موزه‌ای سلطنتی بود، ناصرالدین‌شاه قاجار بنیان نهاد و «موزه همایونی» خواند. جایگاه این موزه در عمارت خروجی کاخ گلستان بود اما پس از سفر اول ناصرالدین‌شاه به فرنگ، عمارت بزرگی را به سبک بناهای اروپایی در شمال باغ گلستان ساختند و موزه را با تغییراتی به یکی از تالارهای این عمارت به‌نام «تالار سلام» یا «اطاق موزه» منتقل کردند.

آثار موجود در موزه همایونی شامل آثار هنری و تاریخی متعلق به دربار ایران، هدایای کشورهای خارجی به شاهان قاجار و برخی آثار خریداری شده از کشورهای اروپایی بود که هنوز اغلب آن‌ها در کاخ گلستان نگهداری می‌شوند.

روز جمعه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳، هم‌زمان با روز جهانی موزه به کاخ گلستان می‌رویم تا ضمن گردش در باغ دلگشای گلستان و تماشای برخی عمارت‌های زیبای آن با پیشینه برپایی موزه در ایران آشنا شویم.

🔺برای آگاهی بیشتر و ثبت‌نام این‌جا را ببینید👈https://www.tg-me.com/Mashghetarikh/3032

@mashghetarikh
💠میدان فردوسی تهران با سه مجسمه از حکیم ابوالقاسم فردوسی

میدان فردوسی از میدان‌های ساخته شده در دوره رضاشاه پهلوی است. نخستین مجسمه فردوسی در سال ۱۳۲۴ در این میدان نصب شد. این مجسمه، اثر راس بهادر ماترا، هنرمند هندی و هدیه پارسیان هند به ایرانیان بود. از آن‌جا که مجسمه مذکور به حالت نشسته طراحی شده بود، تناسبی با میدان فردوسی نداشت و چند سال بعد به مقابل دانشکده ادبیات دانشگاه تهران منتقل شد. مجسمه دوم در سال ۱۳۳۸ در میدان نصب شد و در سال ۱۳۵۰ جای خود را به مجسمه کنونی داد. مجسمه سوم توسط استاد ابوالحسن صدیقی ساخته شده است.

۲۵ اردیبهشت‌ماه، روز بزرگداشت فردوسی گرامی باد!

🔺تلگرام و اینستاگرام ناف تهرون @nafetehroon
2024/05/28 03:48:34
Back to Top
HTML Embed Code: