Telegram Web Link
پارینه/پالئوگرام
مجلس شبیه در ذکر مصائب دیرینه‌شناسی دیروز برای بچه‌هایم در البرز، میانه درس تکامل زیستی، از داستان اکتشاف سنگواره و توصیف آن گفتم و نمونه‌های نویافته گونه‌ای جدید از خرچنگ‌های سنگواره در رسوبات اقیانوس تتیس را نشانشان دادم که الیوم، مشغول توصیف آن‌هایم. در…
#سنگواره_سنگشنبه

چند سال پیش که همراه دکتر مجید میرزایی و دکتر حسین غلامعلیان (عکس نه‌‍م) در نهشته‌های سازند میشان به جستجوی #سنگواره_خرچنگ رفتیم، فکرش را نمی‌کردیم که حاصل این سفر، یافته‌ای به این مهمی باشد:

گونه‌ای تاکنون ناشناخته و قدیمی‌ترین نماینده سرده Galene (عکس پنج‌‍م) که هزاران کیلومتر غرب‌تر از محدوده پراکندگی سنگواره‌های این خرچنگ کشف شده (عکس شش‌‍م)، آن هم نه با یک نمونه استثنائی، بلکه با دوازده نمونه در اندازه‌های مختلف. اسمش را به افتخار مهندس هوشنگ دشتبان (عکس ده‌‍م)، که برای همه ما عزیز هستند، گذاشتیم Galene dashtbani\گالنه دشتبانی.

وجود این خرچنگ در نهشته‌های ۱۵ میلیون ساله عضو گوری از سازند میشان (عکس‌های هفت‌‍م و هشت‌‍م) حکایت آخرین آبراهه بازمانده از اقیانوس تتیس را بازگو می‌کند که مأمن و زادگاه گونه‌هایی متنوع از جانداران بوده، کمابیش شبیه دریاهای جنوب شرق آسیا که امروز کانون داغ تنوع زیستی اند؛ اما با خشک‌شدن این آبراهه، بخشی از تنوع زیستی آن به سمت شرق مهاجرت کردند و به حوزه هندوآرام رسیدند.

این مقاله را از کتابخانه پالئوگرام دریافت کنید.

متن کامل یادداشت در تلگراف یا اینستاگرام.
👍14🔥3
پارینه/پالئوگرام
Photo
«نقطه داغ تنوع زیستی» در ایران با کشف فسیل ۱۵ میلیون ساله خرچنگ

یکشنبه / ۲۸ فروردین ۱۴۰۱

شواهد جدید محققان برای تایید وجود نقطه "داغ‌زیستی" در ایران با کشف فسیل ۱۵ میلیون ساله خرچنگ
گروهی از محققان دیرینه شناس دانشگاه تهران در مطالعات خود با کشف سنگواره گونه‌ای از خرچنگ در مناطق مختلف کشور نشان دادند که در ۱۰ تا ۱۵ میلیون سال قبل، در منطقه‌ای که امروزه رشته کوه‌های زاگرس کشیده شده است، آبراهه‌ای دریایی وجود داشته که از طریق آن دو اقیانوس هند و اطلس با هم تلاقی داشتند و ایران یکی از "کانون‌های داغ تنوع زیستی" در زمین بوده است.

به گزارش ایسنا، این یافته بحث‌های تازه‌ای را درباره اهمیت و نقش کانون‌های شکل‌گیری تنوع زیستی و اهمیت حفاظت از آنها پیش روی ما می‌گذارد. به علاوه اهمیت تحقیقات دیرینه‌شناسی را دوچندان روشن می‌کند و نشان می‌دهد بررسی سنگواره‌ها تا چه حد می‌تواند برداشت ما از دنیای زنده کنونی و محیط زیست را کامل‌تر کند.
👍222
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تکامل دواب کرانی

با چند نمونه از آخرین نمونه‌های تکامل‌یافته دواب کرانی (strandbeest) ساخته تئو یانسِںْ (Theodorus Gerardus Jozef Jansen) آشنا شوید.
👍10😱2🤩21
پارینه/پالئوگرام
بازی جعل و جهل دوباره بهار آمد؛ مردم جانوری دیدند که برایشان عجیب بوده، پس شاهد گزارش‌های ابلهانه‌ای هستیم که یک سرش به بی‌سوادانی موسوم به «مدیر اداره فلان» می‌رسد و سر دیگرش به هالوهایی موسوم به «روزنامه‌نگار [مدعی علم، اما در حقیقت یاوه]» که مثل بز اخفش…
آیا تی. رکس به مرغ تکامل پیدا کرد؟

این ‏مصداق خوبی از ساده‌سازی‌های نادقیق علمی‌‍ست که پیش عوام، معتبرتر از اصل قضیه شمرده می‌شن.
درستش اینه همه پرنده‌ها به یه اندازه دایناسور هستند.
قشر خاصی از کاربران شبکه‌های اجتماعی هم بدون دانش عمیق، همین ساده‌سازی‌های نادقیق رو به جای علم ترویج می‌دن.

چند تا مثال مشهور دیگه رو در ادامه بخونید.
👍291👎1
Forwarded from مدرسه پارینه
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دوره‌های جدید مدرسه پالئوگرام

مخصوص بچه‌ها، بزرگترها، کسانی که دوست دارند تخفیف بگیرند و کسانی که دوست دارند حامی بچه‌های مدرسه پالئوگرام باشند، همه اینجا هستند.

یادتون نره به دوستان علاقه‌مندتون هم خبر بدین!
👍1
Forwarded from مدرسه پارینه
برای علاقه‌مندانی که امکان مالی ندارند

‏دوستان اگر اطراف شما کسی هست که علاقه داره در کارگاه‌های ‎مدرسه پالئوگرام شرکت کنه ولی امکان مالی نداره، قدمش روی چشم من. ‎قبلا حساب شده.
فقط کافیه به من پیام بده و کد تخفیف بگیره.

همه دوره‌ها اینجا معرفی شدند.
مدرسه پالئوگرام
👍252
پارینه/پالئوگرام
#یکشنبه_یللی #عیدانه سال نو همه شما عزیزان مبارک! چند هفته پیش، آریا، دوست کوچک #دایناسورشناس من هدیه‌ای جذاب و هیجان‌انگیز فرستاد. صدایی که می‌شنوید، صدای آریا است، درحالیکه عکس‌های دایناسورهای مختلف را نظاره می‌کند و نام هر یک را به زبان می‌آورد. من، بعد…
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اتاق نور

گاهی نور آنقدر شدید می‌شود که از میان گوشت و خون و حتی غضروف و استخوان هم می‌گذرد. سوراخ می‌کند و می‌گذرد. آنوقت می‌شود درد را دید. آهنگ‌های توی سر را شنید. زخم‌ها را که می‌گویند، نور از دل آن‌ها وارد تن می‌شود، بو کشید و از عطر نسج‌های پاره مست شد.
گاهی نور آنقدر شدید می‌شود.
اگر از این دست کارها دوست دارید، باید با هنر مرگ آشنا شوید و از دستش، حیواناتی بخرید که پس از مرگ طبیعی، مثل زخم‌های ما شفاف شده‌اند تا نور از دل آن‌ها عبور کند.
گاهی نور آنقدر شدید می‌شود.
👍14
همه ما ساکنان کهکشان راه شیری دور این سیه‌چرده چاق می‌گردیم، البته عمر بنی‌آدم به طواف کامل قد نمی‌ده. از ۲۳۰ میلیون سال پیش که اولین دایناسورها ظاهر شدن تا امروز، فقط یک دور به گرد این تپلی ریزه‌میزه چرخیدیم.

معرفی می‌کنم: نخستین تصویر از *Sagittarius A ابرسیاه‌چاله کهکشان ما

🔗 Pouria Nazemi (@pnazemi):
Ladies and Gentlemen: the first direct image of our own Blackhole:
👍207🤩1
2025/07/09 20:29:27
Back to Top
HTML Embed Code: