Telegram Web Link
پاینده ایران

آیا باکو می‌تواند هدفی مشروع برای پاسخ به جنگ نیابتی ایران و اسراییل باشد؟

برای پاسخ به این پرسش نخست باید وقایع، اقدامات و عملکردهای سران جمهوری باکو در سال‌های اخیر را مورد بررسی قرار داد.
باکو در همان ابتدای استقلال خود با اسراییل روابط دوستانه و استراتژیک برقرار کرد.
منطقه‌ای نفت‌خیز در همسایگی ایران با پیوندهای فرهنگی و قومی که در آن سوی رود ارس و بخش تاریخی سرزمین ایران که بعد از استقلال خود در ۱۹۹۱ از شوروی سبب ساز چالش‌هایی در چند سال اخیر شده است.

بسیاری به یاد دارند کشتی تجسسی منابع نفت و گاز از ایران اجاره شد و بعدها توسط خود عوامل باکو به آتش کشیده و سپس غرق شد.

در امرداد ۱۳۸۲ که دو فروند میگ ۲۵ ارتش باکو برای یک فروند هواپیمای گشت دریایی p3 مورد تخاصم قرار گرفت که با دخالت یک اف۱۴ ایرانی و قفل راداری بر روی ۲ میگ ۲۵ ناکام ماند.
ادامه گستاخی‌های رژیم باکو به اینجا ختم نشد.
بعد از بر قراری ارتباط رژیم باکو و اسراییل، اسراییل زمین را مهیا یافت تا به واسطه نزدیکی و همسایگی باکو و ایران ایجاد پایگاه‌های جاسوسی و فروش طیف گسترده از  سلاح‌های آفندی و پدافندی به رژیم باکو زمینه حضور مستشاران و افسران موساد را فراهم سازد.
در اوایل دهه ۹۰ شمسی بود که یک فروند پهپاد شناسایی هرمس از خاک باکو به پرواز درآمد و وارد خاک ایران شد و تا نزدیکی نطنز به پرواز در‌آمد اما از لحظه ورود زیر چتر پدافند ایران قرار گرفت و منهدم گشت (موردی که خبرگزاری های ایرانی آن را پوشش دادند).

مورد بعدی که در افشاگری موساد خبرساز شد ورود تیم‌های تروریستی از مرز باکو به ایران بود که خود اسناد ربوده شده نیز از طریق مرز باکو انتقال یافت و بعد به اسراییل نیز منتقل شد.
گستاخی‌های فرهنگی و اجتماعی و گسترش پان‌ترکیسم نیز از دیگر رفتارهای تهدید‌آمیز و ضد منافع ملی و تمامیت ارضی ایران است که با نفوذ عناصر نامطلوب و خود‌فروخته در درون دستگاه جمهوری اسلامی است که باعث ایجاد لابی در سیاست خارجی ایران شده است.
رژیم باکو میخواهد اهداف راهبردی خود را دیکته کند و هدف تغییر ژئوپلیتیک مرزهای شمالی است!
جنگ دوم قره‌باغ و اشغال قره‌باغ کوهستانی با تکیه بر سلاح های اسراییلی و ایجاد یک شبکه گسترده شناسایی و جاسوسی ISR در شمال مرزهای ایران باعث گستاخی بیشتر باکو و قطع دسترسی ایران به منطقه  قفقاز است. کانال زنگزور خطر ژئوپولتیکی و استراتژیک برای ایران دارد که دستان اسراییل در ایجاد این کریدور کاملا روشن است.

حال بعد از خرید های گسترده و ایجاد دو پایگاه پهپادی و جاسوسی در نزدیکی مرز ایران که با تفاهم اسراییل و رژیم باکو صورت گرفته است میتوان این دو پایگاه را هدف مشروعی قلمداد کرد.
در حمله محدود  ماه آپریل اسراییل به ایران در کنار فعال سازی پدافند اصفهان و غرب کشور پدافند تبریز نیز فعال شد و دست به انهدام ریز پرنده‌هایی زده است که به آن زیاد پرداخته نشد!
حال اسراییل باکو را در قامت فلاخن داوود بر ضد جولیات میبیند که در زمان مقرر میتواند حمله گسترده هوایی بر علیه زیر ساخت ها و منافع ایران ترتیب دهد.
در آینده و در نزاع احتمالی در منطقه منطقا پایگاه های دشمن در جغرافیای شمال ایران می‌تواند هدف طبیعی باشد با ذکر این موضوع که پایگاه‌های حاضر در شمال ایران بسیار گسترده و با ارزش و برای دشمن موقعیتی استراتژیک دارد.
پاینده ایران
پدرام زنگویی

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

ترس از بیش از ۱۰۰ نفر؟!

دانشگاه صنعتی خواجه نصیر اعلام کرده است که «تشکیل گروه‌های مجازی با جمعیت بالای ۱۰۰ نفر نیاز به مجوز کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دارد و در حال حاضر هیچ‌یک از گروه‌های دانشجویی که در بستر فضای مجازی فعال هستند مجوز قانونی ندارند.»!

حالا چرا صد نفر و نه مثلاً ۱۲۰ نفر چه توجیهی دارد؟!

سلطه بر همه شئون زندگی مردم از سوی حاکمیت دینی آیا بر پایه اصول فقهی است یا مصلحت نظام چنین است؟!

همین ۱۰۰ نفر اگر در محوطه دانشگاه یا بیرون آن گردهم بیایند و فقط در باره درس کلاسی گفتگو کنند چه بلایی سر آنان خواهد آمد؟!

ترس از جمعیتی که آرمان مشترک دارند به هر تعداد در همه وجود نظام رخنه کرده است.

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

جنبش «برای میهن» در ارمنستان به اوج رسید

«‏جنبش «برای میهن» در ارمنستان، محصول زمانی است که مشخص شد، پاشینیان، اگر ماسکش را دربیاورد، چهره الهام علی اف ظاهر خواهد شد. همه جوامع شرقی که فریفته انقلاب رنگی شدند از اوکراین تا ارمنستان در نهایت به بحرانی عمیق رسیدند و رهبران مصنوعی که ادعای مبارزه با فساد داشتند، فسادی بالاتر از قبل به وجود آوردند و به دیکتاتورهایی کاریکاتور‌گونه تبدیل شدند که دیگر تن به انتخابات نمیدهند. پاشینیان علاوه بر همه اینها، خاک کشورش را هم مرحله به مرحله فروخت: اول طی مصالحه پشت پرده (مشابه آنچه که حیدرعلی اف در ۱۹۹۳-۱۹۹۴ صورت داد)، قراباغ را تسلیم کرد و اجازه مداخله گسترده به ارتش نداد. با دیاسپورای ارمنی خارخ قطع رابطه کرد و اکنون در حال واگذاری یک طرفه چندین روستای مسکون (به جای مبادله) است.
پاشینیان احتمالا تنها نخست وزیر دوران جنگ است که در بین کشورهای متخاصم دولت خودش، محبوبیت بیشتری دارد، به طوری که روسای جمهور و وزیران دفاع کشورهای متخاصم ارمنستان، مردم این کشور را تهدید میکنند که نباید به کسی جز او رأی دهند.

روزنامه نگار متوسطی که با ادعای دموکراسی خواهی به قدرت رسیده بود، در درجه اول، مخالفین بالقوه خود را به زندان هدایت کرد، تظاهرکنندگان را دستگیر و حتی یک حزب مسلح به عنوان میلیشیای حامی خود درست کرد.
در ارمنستان، یک معیار عرفی در مورد میزان نفوذ و موفقیت احتمالی یک جنبش وجود دارد که میگویند، اگر حرکتی بتواند، میدان جمهوری را پر کند، یعنی توانسته حمایت یا توجه عمومی را به خود جلب نماید. باغرات گالستانیان، اسقف اعظم ارمنستان پس از واگذاری چندین روستای مرزی و بیرون راندن مردم آنها (ناحیه طاووس) از کاشانه خود- آن هم به دست ارتش پاشینیان نه ارتش بیگانه- مشروعیت چنین رئیس دولتی را به چالش کشید و پس از سه هفته با استقبال بی نظیری روبرو شد تا اینکه دیروز توانست میدان جمهوری را پر کند.
فعلا پاشینیان تن به «انتخابات زودرس» نداده است ولی تنها امیدی که به مردمش میدهد، واگذاری سرزمین های بیشتر به الهام علی اف و بیرون راندن آنها از خانه هایشان در نوامبر آینده است. گالستانیان میگوید، خیانتی است که نامش را صلح گذاشته‌اند.»

(از کانال تلگرامی سالار سیف‌الدینی)

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

قراردادی که منافع کشور را مورد هجمه قرار دهد!

قرارداد موسوم به خرید خودرو برقی از چین که توسط شهردار تهران بسته شده و گفته می‌شود که مبلغ آن بیش از دو میلیارد یورو است محرمانه است! پول این قرارداد از جیب مردم ایران پرداخت می‌شود ولی نه تنها مردم بلکه نمایندگان مجلس سوپر انقلابی هم نباید نسخه‌ای از آن در اختیار داشته باشند!

نایب رئیس شورای شهر تهران می‌گوید این قرارداد «بنا به دلایلی» محرمانه است!

وی می‌گوید «روال این‌گونه نیست که قراردادهای حساس و مهمی از این دست که می‌تواند منافع کشور را مورد هجمه قرار دهد در اختیار دیگران قرار گیرد.»!

و افزوده‌اند «مفاد محرمانه آن هرگز نباید به بیرون درز کند.»!

استدلال را ببینید! مقصود از «قراردادهای حساس «که می‌تواند منافع کشور را مورد هجمه قرار دهد» چیست؟ چرا اساسأ چنین قراردادی که «می‌تواند منافع کشور را مورد هجمه قرار دهد» منعقد شده است؟!
«بنا‌به‌دلایلی» به چه معنی است! حتی «دلایل» محرمانه بودن هم محرمانه است!
«قرارداد حساس و مهم»! این قرارداد مگر بجز خرید اتوبوس برقی است؟ پس چرا حساس و مهم هست؟!
«دیگران» کیستند که شهرداری تهران آنان را غریبه می‌داند؟!
«قراردادهای از این دست» یعنی چه نوع قراردادهایی؟!
«هرگز نباید به بیرون درز کند» مقصود بیرون از اتاق شهردار است؟!

چنین سخنانی نشان می‌دهد که قرارداد منعقده با چین دارای مفادی است فراتر از خرید اتوبوس برقی، و مستقیم با امور امنیتی مردم و کشور مرتبط است. به گفته شهردار حتی دولت چین هم خواستار محرمانه ماندن آن شده است!

گویا فرقه‌های نظام در امر اداره امور کشور دارای حق کاپیتولاسیون هستند و هیچ فرقه‌ای نباید در امور مالی و امنیتی فرقه دیگر تجسس کند!

طبق قانون اساسی انعقاد قراردادهای مهم دولتی با خارجیان باید به تصویب مجلس برسد!

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
🔴پرویز سروری نایب‌رئیس شورای شهر تهران:

قرارداد شهرداری با چین بنا به دلایلی محرمانه است؛ نباید برای هیچ نماینده‌ای ارسال شود

روال اینگونه نیست که قرارداد‌های حساس و مهمی از این دست که می‌تواند منافع کشور را مورد هجمه قراردهد در اختیار دیگران قرار گیرد.

مفاد محرمانه آن هرگز نباید به بیرون درز کند.

@iran_times
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
پاینده ایران

امام جمعه‌ای که از رزق‌های مادی سرشار است!

کاظم صدیقی که دروغگویی نخستین وی در انتقال اموال عمومی به نام اعضای خانواده شهره عام و خاص شد امروز گفت «هرکس تقوا داشته باشد خدا او را از رزق‌های مادی سرشار می‌کند.»!

حتی «تقوا» هم در حاکمیت دینی بازتعریف می‌شود!

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

فحاشی به زنان!

گروهی اندک در پیاده‌رو گرد‌آمدند و به بانوان ایرانی فحش دادند! این است مفهوم آزادی در جمهوری اسلامی!

تحلیل گری می‌گوید از آنجا که نسبت داده شده به بانوان ایرانی جنبه عام داشته لازم است دادستانی ورود کند و این فحاشان را تحت تعقیب قرار دهد و نیازی به شاکی خصوصی نیست. البته هر یک از بانوان هم می‌توانند شکایت کنند.

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

«بحمد‌الله مردم حماسه آفریدند»!

نظر وزیر کشور در باره ۹۳٪ مردم که در دور دوم انتخابات تهران شرکت نکردند!

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

چوپانی به دلار!

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک می‌گوید چون دلار کاهشی شده است قیمت دام زنده هم پایین آمده است!

از جمله دلایل ایشان حقوق ارزی چوپان‌های افغانستانی است! می‌گوید آن‌ها حقوق خود را به دلار می‌گیرند و به افغانستان می‌فرستند!

این هم از جمله حماسه‌های مد نظر وزارت کشور است!

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

شاهزاده چی؟ برگردد؟!

ایدئولوگ اصلاح‌طلبان می‌گوید بحث در باره طرح «تاجزاده تا شاهزاده» پیشنهادی مهدی نصیری زمانی امکان دارد که تاجزاده آزاد شود و مهدی نصیری به ایران برگردد!

اگر قرار است طرح تاجزاده تا شاهزاده دنبال شود آیا شرط اصلی آزادی تاجزاده و برگشت شاهزاده نیست؟!

آیا قرار است پیشنهاد دهنده طرح در فرودگاه به دست امنیتی‌های دعوت‌کننده سپرده شود؟!

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
پاینده ایران

روز بین‌المللی زن در‌ ریاضیات

۲۲ اردیبهشت روز تولد مریم میرزاخانی بانوی ریاضیات ایرانی و روز جهانی زن در ریاضیات را گرامی می‌داریم.

اجرای ترانهٔ "جانِ مریم" توسطِ ارکستر سمفونیک لندن برای زنده‌یاد مریم میرزاخانی

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

بیست و پنجم اردیبهشت، روز جهانی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی را گرامی می داریم.

@paniranist_party

آیینِ روزِ بزرگداشتِ حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشتِ زبانِ ملی فارسی در شهر ارومیه

برگزارکنندگان:
دانشگاه آفاق ارومیه با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی و انجمن صلح ایران

سخنرانان:
سجاد آیدنلو، استاد زبان و ادبیات فارسی و شاهنامه‌پژوه ارومیه‌ای
جواد رنجبر درخشیلر، دکترای علوم سیاسی و شاهنامه‌پژوه تبریزی

همراه با شاهنامه‌خوانی و اجرای موسیقی زنده

زمان:
سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ خورشیدی، ساعت ۱۷

مکان:
استان آذربایجان غربی، شهر ارومیه، خیابانِ ورزش، خیابان امنیت‌طلب، سالن خانۀ مطبوعات.

شرکت برای عموم آزاد است.

۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

دموکراسی و یکدست‌سازی!

امیر کویت چند روز پیش طی حکمی پارلمان این کشور را منحل کرد و برخی مواد قانون اساسی را نیز به مدت ۴ سال به حال تعلیق درآورد .

کویت پیش از ظهور شیخ‌نشین‌های رفاه منطقه مانند امارات و قطر به دولتی ثروتمند که برای ساکنان خود رفاه به ارمغان آورده بود شهره داشت. ولی اکنون نزاع قدرت بین امیر کویت / پارلمان / دولت که چند سالی است پایدار شده، سبب شده است که کویت از دیگر کشورهای منطقه از جهات سیاسی بسیار عقب بماند و با چالش‌هایی جدی در امر حکمرانی روبرو شود. در این مدت شیخ‌نشین کویت سطحی از دموکراسی پارلمانی را نیز تجربه کرده بود.

در کویت که از سال ۱۹۶۱ میلادی استقلال پیدا کرد تاکنون ۴۵ دولت تشکیل شده است (نخست‌وزیر را امیر کویت تعیین می‌کند). از این میان، ۱۴ دولت آن از ۱۹۶۲ تا ۱۹۹۱ (زمان اشغال کویت از سوی عراق) و ۳۱ دولت دیگر از زمان آزادسازی کویت، و از سال ۲۰۱۲ تاکنون ۱۷ دولت تشکیل شده است. در این مدت تنها دو دوره پارلمان ۴ ساله تا پایان دوام آورده است بقیه منحل شده‌اند. چنین تزلزلی در حاکمیت سبب شده است که در سه دهه گذشته کویت از ثبات سیاسی و اقتصادی پایدار عقب بماند.

امیر کویت دلیل تصمیم خود مبنی بر انحلال مجلس و تعلیق بخشی از قانون اساسی را «سوء‌استفاده از دموکراسی برای نابودی کشور»، مداخله برخی نمایندگان در اختیارات امیر، ولیعهد و نیز وضع شروطی مقابل تشکل دولت اعلام کرده است.

دموکراسی – با هر تعریفی – دشمن امیران و خلفا هست. «یکدست‌سازی» حاکمیت عهدی دیرینه است که دیکتاتورها به آن متعهد هستند و تا پای مرگ برای تحقق آن در تلاشند.

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

جوانمردی در دزدی کجا رفته است؟!

از جمله نتایج یکدست‌سازی در نظام جمهوری اسلامی پیدایی توهم «خوش‌حکمرانی» برای عوامل حاکمیت است! از آثار این توهم گفتگوی یک‌طرفه با مردم است! در این گفتارها هرآنچه که عوامل مذکور در خواب و خیال مردم این می‌گذرد را به حساب خود می‌گذارند!‌ می‌گویند وضع اقتصادی ما بهتر از وضعیت اقتصادی اروپائیان است! نرخ بیکاری پایین آمده است! تورم در حال کاهش است! و این‌که همه مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم حل شده است!

این خوش‌خیالی دروغین در حالی است که: در دستگیری دزدان از سوی پلیس روشن شد که هنگام سرقت از خانه یک بیمار همه داروهای شیمی‌درمانی مریض سرقت شده و در ناصرخسرو به فروش رفته است!‌ در دزدی دیگری جهیزیه دختری جوان چند روز پیش از عروسی به سرقت رفته است. دزدان مواد غذایی خانه‌ها را می‌دزدند!‌

این دزدها به کسی رحم نمی‌کنند!‌ چنانچه نورچشمی‌های وابسته به حکمرانان دینی به کل مردم رحم نمی‌کنند و اختلاس‌های کلان و غارت‌های اموال مردم را حق خود می‌دانند!‌

دزدان کوچک هم دیگر مروت نمی‌شناسند!

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

یکدست‌سازی در درون یکدست‌سازی!

مدت‌هاست مردم نظاره‌گر حذف فرقه‌ای از فرقه‌های حاکمیت فرقه‌ای از چرخه قدرت هستند به‌گونه‌ای که همین فرقه‌ها می‌گویند حاکمیت در حال یکدست شدن است!‌ حال پس از حذف مردم از پای صندوق‌های رای و کنار گذاشتن همه «دوستان»‌ی که در درازای چهار دهه گذشته سبب ثبات نظام شده‌اند، اکنون نوبت به یکدست‌سازی در درون یکدست‌سازی رسیده است:‌ می‌گویند دیگر نوبت قالیباف به پایان رسیده است (خبرنگار اصول‌گرا نوشته است «از پشت‌پرده یک معامله کثیف شنیدیم: در دستور کار قرار گرفتن طرح «صیانت» به ازای ریاست مجلس»!) روزنامه متعلق به حمید رسایی تیتر زده است «تغییر قالیباف قطعی شد.»! روزنامه اصول‌گرای فرهیختگان نوشته است «آیا موضوع زمین ازگل و پرونده کاظم صدیقی قرار است رسیدگی شود؟»!‌

برای مردم شریف ایران که بی‌خیال حاکمیت شده‌اند همه این‌ها یک معنی دارد: اکنون اموال عمومی متعلق به مردم در انحصار یک فرقه قرار گرفته است!‌ دیگر فرقه‌ها تاکنون سهم خود را برده‌اند! پایان کار نزدیک است!

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

ایران ناسیونال

امروز سالگرد تاسیس ایران ناسیونال از سوی برادران خیامی با ۴۰ میلیون تومان سرمایه اولیه است که در نتیجه مذاکره با شرکت انگلیسی روتس که تولید کننده پیکان بود حاصل شد.

اکنون ایران‌خودرو که بی‌کیفیت‌ترین خودرو ها را می‌سازد دارای مدیرعاملی است که می‌داند چه می‌کند: وی می‌گوید اگر پژو پارس آدم می‌کشد بگذار تا ۶ ماه دیگر هم بکشد!

کسی هم از عوامل نظام متعرض وی‌ نیست!
بالاخره همه عوامل سهمی از خون مردم دارند.

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party,
پاینده ایران

تک‌کاندیدایی یک رسم است!

حتی در ورزش هم پیش می‌آید که تنها یک کاندیدا نامزد ریاست یک فدراسیون شود و رای هم بیاورد!
امروز در انتخابات فدراسیون ژیمناستیک بانویی تک‌کاندیدا بود و از ۶۶ رای اخذ شده ۶۰ رای آورد و رئیس شد!

نهادهای مدنی برای حاکمیت مهم هستند: حتما باید زیر کنترل باشند! از کانون‌های وکلا و نظام پزشکی و نظام مهندسی تا انتخابات اصناف و فدراسیون ها. در یک نظام تک‌صدایی بنیادگرا چه معنی دارد که نهاد مدنی مستقل وجود داشته باشد؟!

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

به گفته سیدجواد طباطبایی، حکیم فردوسی "به چنان تاملی فلسفی در تقدیر ایران‌زمین پرداخته است که حماسه ملّی او را می‌توان چونان جانشین تاملی فلسفی در تقدیر تاریخ ایران تلقی کرد."

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
پاینده ایران

شاهنامه، آموزش، امر ملی

«شاهنامه حضرت استاد فردوسی حماسه ملی ایرانیان است. حماسه پس از ملیت شکل می گیرد و حماسه ملی عبارتی دقیق است. تا ملت نباشد حماسه شکل نمی گیرد؛ یا در حد خشونت و کشتار باقی می ماند. زوایای انسانی، مولفه های فرهنگی، ساختار حقوقی، تشریفات و نمادها و تصویرها و امور اخلاقی یک ملت در حماسه ملی نمایان است. همه این ها پیشتر در زندگی یک ملت تبلور یافته، پخته شده و انسجام پیدا کرده است. حماسه ملی نمایش تمام ابعاد ذهنیت و عینیت یک ملت است. بر این اساس شاهنامه خوانی خود به خود یک امر ملی است.
همه ساکنان ایرانشهر شاهنامه را می فهمند و از شنیدن آن لذت می برند. هزار سال شاهنامه خوانی و نقالی بی وقفه در همه شهرهای ایران سند محکمی است بر این ادعا. شاهنامه خوانی در این هزار سال عموما امری عرفی و متکی به نظام آموزشی سنتی بوده است؛ آموزش سینه به سینه و نسلی. اکنون این نوع آموزش از نظام اجتماعی ایران تقریبا رخت بربسته و هر مهارتی نیاز به آموزش رسمی دارد که چارچوب های آن از پیش مشخص شده باشد. آیا شاهنامه نیز نیاز به آموزش رسمی تری دارد؟ یا روند هزار ساله پیشین را می توان ادامه داد؟ با بهره گیری از ابزارهای جدید اینترنتی.
واقعیت آن است که آموزش رسمی شاهنامه در مدارس و دانشگاه ها چندان درست و پرشور و جدی نیست. اصلا می توان جرات کرد و گفت تقریبا خبری از آموزش شاهنامه نیست. اگر هم باشد عاری از بدفهمی و تحریف نیست. نمونه آن ده ها چاپ نامعتبر از داستان رستم و سهراب که یک درس دو واحدی در رشته ادبیات است. وقتی منبع تدریس غلط باشد طبیعی است که درس هم اعتباری ندارد. تدریس شاهنامه در مدارس در سطوح ابتدایی و پیش دبستانی رایج است اما آن هم توسط عده ای از مربیان انجام می گیرد که گاه حتی از خواندن یک صفحه شاهنامه ناتوان استند.
در عرصه غیر رسمی اوضاع کمی بهتر است. کلاس های زمان فراغت شاهنامه در فرهنگسراها و مراکز فرهنگی، همچنین در محافل شاهنامه خوانی در شهرهای مختلف، و در فضای مجازی شاهنامه با امکانات شنیداری و دیداری به خوبی آموزش داده می شود؛ هر چند هم محافل شاهنامه خوانی و هم آموزش در فضای مجازی هم عاری از برخی بدفهمی ها و اشتباهات نیست.
تجربه من در آموزش شاهنامه در هفت سال گذشته چند اصل مهم را نمایان کرده است. نخست این که آموزش شاهنامه یک امر ملی است و غفلت از آن در سال های گذشته یکی از ارکان مهم هویت ملی را سست کرده است. آموزش شاهنامه تاثیر مهمی بر ترویج زبان فارسی و فرهنگ ایرانشهری دارد.
دوم: شاهنامه آموزی یک کار تربیتی است و چون با ذات و روح ایرانیان سازگار است در جامعه پذیری آنها کمک شایانی می کند. بنابراین هر نوع ترویج شاهنامه، چه آموزش های علمی، چه شاهنامه خوانی و نقالی، ساخت فیلم و نمایش، یک تلاش ژرف برای فرهیختگی ایرانیان است و قطعا در امور اجتماعی آنان هم تاثیر مهمی دارد.
سوم: شاهنامه آموزی باید علمی و مطابق با چاپ معتبر و شرح های علمی باشد. متاسفانه صدها کتاب نامعتبر از خود متن تا شرح و تحلیل آن وجود دارد که گاه اساسا این کتاب را به چیزی غیر از خود یا حتی ضد خود تبدیل می کند. تقریبا همه بیت های زن ستیزانه یا دیگرستیزانه شاهنامه از این چاپ های نامعتبر می آید. توجه به علم شاهنامه شناسی و یافته های آن برای هر نوع آموزش و یا بهره برداری نمایشی لازم است.
از هر زوایه ای بنگریم شاهنامه مفید است و جای کسی را تنگ نمی کند. شاهنامه ستیزی های هدفمند در سال های اخیرکه ریشه خارجی دارند، نشان می دهد دشمنان ایران این کتاب ارجمند را به درستی نشانه گرفته اند. کتابی که در زبان های دیگر همتایی ندارد.
شاهنامه آموزی امری ملی است و در درازمدت می تواند پایه های وحدت ملی را، به ویژه از بعد فرهنگی محکم تر کند. برخی ایرادات از سر نادانی مثل این گزاره که شاهنامه متنی کهن است و به درد جامعه مدرن امروز نمی خورد، یا خشن است و در روحیه مردم به ویژه کودکان تاثیر بدی دارد، نتیجه نخواندن شاهنامه و آشنا نبودن با این متن است. اگر شاهنامه را یک بار بخوانیم آن را برای همیشه خواهیم خواند.»

(برگرفته از کانال تلگرامی دیپلماسی)

۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

@paniranist_party
2024/05/13 23:10:14
Back to Top
HTML Embed Code: