Telegram Web Link
🟥گزارش تلویزیونی

◀️این مبحث :
عناصر و اجزای شکل دهنده گزارش تلویزیونی

⬅️⬅️بخش اول : پلاتو

✍️پلاتو بخشی یا قطعه ای از گزارش است که خبرنگار رو به دوربین اجرا میکند البته با استفاده از ارتباطات کلامی و غیر کلامی.

✍️ محتوای پلاتو یا اطلاعات است یاانتقال یک مسئله و موضوع ، ایجاد سوال و یا مجموعه ای از برخی از این موارد.

✍️ به هر حال در پلاتو ودر هر موقعیتی از ذکر و اعلام بدیهیات و طرح موضوعات غیر جذاب ، کلیشه ای و تکراری در پلاتو خودداری شود.

🟥 انواع پلاتو :

۱_ پلاتو آغازین یا ابتدایی

✍️ پلاتوی آغاز که به آن تمرکز اولیه نیز گفته میشود ذهن مخاطب را به سمت سوژه و موضوع میکشد وکشش خاصی برای پیگیری گزارش در ذهن مخاطب ایجاد می.کند.

✍️ این نوع از پلاتو باید قدرت فراوانی برای جلب توجه مخاطب به سوژه یا موضوع داشته باشد.

۲_ پلاتو میانی یا پل یا واسط

✍️برای ورود گزارش به شاخهای جدید و یا ایجاد اتصال میان دو محور گزارش مورد استفاده قرار میگیرد.

✍️در حقیقت پلاتو میانی پلی میان شاخه ها یا محورهای عمده گزارش استفاده می‌شود.

۳_ پلاتو پایانی یا تمرکز انتهایی و نهایی :

✍️ باید ذهن مخاطب را همچنان درگیر سوژه نگه دارد و حتی با پایان گزارش اجازه ندهد مخاطب موضوع را فراموش کند.

✍️پلاتو پایانی یا امضای گزارشگر اگر حاوی اطلاعات لازم باشد بدون تردید از تأثیر گذارترین قطعات و بخشهای گزارش است.
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث: کارکردهای پلاتو


✍️قدرت برجسته سازی مطالبی که در پلاتو گفته میشود در ذهن مخاطب برجسته میشود وماندگاری بیشتری دارد.

✍️پلاتو برای عینی کردن و میدانی کردن رویداد گزارشگر و خبرنگار در صحنه است و موضوع عینی و میدانی میشود.

✍️همچنین اعتماد سازی در ذهن مخاطب، نسبت به اطلاعاتی که ارائه میشود.

✍️با پلاتو در حقیقت خبرنگار در میدان است و بر اساس دیدها و یافته های خود حرف میزند نه بر اساس ذهنیت.

✍️ ایجاد ارتباط قوی تر مخاطب با سوژه پلاتو ،ارتباط مخاطب را با موضوع حقیقی میکندو ارتباط چهره به چهره خبرنگار با مخاطب در این نوع ارتباط مخاطب ناخود آگاه توجه بیشتری صرف میکند.

✍️دیگر کارکردهای پلاتو:

=ایجاد تمرکز در ذهن مخاطب در مقایسه با قطعات دیگر گزارش

=افزایش قدرت مانور رسانه

=حضور خبرنگار و طبعاً رسانه در میدان رویدادها و حوادث ...

=مؤلف گزارش وخبرنگار در ذهن مخاطب شناخته می شود

= امضای گزارش

=پرکردن خلاء تصویر

= برخی مواقع یک ایده یا سوژه قابل تصویر شدن نیست یا به هر دلیل تصویری موجود نیست در این مواقع پلاتو میتواند به کمک بیاید اما نباید در این مسئله افراط کرد.
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث=

⬅️ نکات مهم در پلاتو:


✍️اجرا درپلاتو باید متناسب با سوژه باشد و در موضوعات متفاوت کاملاً یکسان نباشد .

✍️استفاده از ارتباط کلامی و غیر کلامی ، ادبیات پلاتو ، آهنگ جملات، حس صورت و کلام ، طرز ایستادن یا نشستن و ... متناسب با سوژه باشد.

✍️ لباس رنگ و نوع لباس و پوشش و ظاهر مجرى حتى الامكان متناسب با سوژه البته تا جایی که نمایشی و مصنوعی جلوه نکند.


✍️ مكان پلاتو و لوکیشن نیز متناسب با سوژه و تقویت کننده محور اصلی گزارش باشد و در صورت مشکل بودن انتخاب مکان، لوکیشن حداقل خنثی باشد و محور اصلی گزارش را تضعیف نکند.

✍️ هر نکته ای که هنگام اجرای پلاتو ، ذهن مخاطب را از محور محتوایی مورد نظر دور کند نویز و پارازیت محسوب میشود.

✍️ سایر مولفه های موثر در پلاتو:

* دیوار نوشته ها و غیر مرتبط با سوژه ،
*جذابیت بیش از حد تصویر ، خبرنگار و بالعکس ،
*اجزای ثابت یا متحرک لوکیشن مثلاً انسانهایی که در بک گراند در حال رفت آمد هستند،
*حرکت بیش از حد خبرنگار،
*حرکات و ارتباط غیر کلامی که برای مخاطب قابل و فهم نباشد
* حرکات بدون معنای دوربین کادر *تصویر بی منطق و نامفهوم پوشش و لباس سوال برانگیز ،
*ظاهر آشفته و یا غیر عادی و .....
باید با دقت کامل از این پارازیتها خودداری و دوری کرد.

✍️وضع ظاهری و روحی خبرنگار هنگام اجرای پلاتو کاملاً در ذهن مخاطب اثر میگذارد برای اجرای پلاتو باید از لحاظ روحی و احساسی آماده بود در مواقع کسلی آشفتگی بی حوصلگی عجله داشتن ، مسلط نبودن به موضوع ناراحتی و عصبانی بودن و هر حالت غیر عادی دیگر از اجرای پلاتو خودداری شود.
🟥گزارش تلویزیونی

◀️این مبحث:

⬅️مدت پلاتو :

✍️مدت پلاتو متناسب با موضوع و محور محتوایی گزارش ،است اما در هر حال پلاتو باید طولانی و خسته کننده نباشد و بدون هیچ گونه حشو و زواید کلامی و یر کلامی ، موضوع را با جذابیت، بدون کندی و باشتاب و آهنگ لازم به مخاطب منتقل کند.

⬅️انتخاب کادر تصویر هنگام اجرای پلاتو

✍️کادر بندی پلاتو از پارامترهای مختلف و به طور مشخص از محتوای پلاتو و نیز بک گراند یا محیط اجرای پلاتو تأثیر می پذیرد. هر قدر رویداد یا واقعیاتی که در بک گراند وجود دارد مهم و اصل باشد سهم تصویر خبرنگار در کادر کمتر میشود و بالعکس اگر بک گراند مهم نیست و تمرکز کامل بر خبرنگار و محتوای پلاتو ضروری است میتوان بک گراند را فلو کرد.

✍️اندازه کادر در هنگام اجرای پلاتو از قواعد کادربندی تبعیت میکند اما معمولاً تصویر مدیوم و متوسط خبرنگار مورد نظر است نه کاملاً بسته که در ذهن مخاطب سوال ایجاد کند و نه لانگ که خبرنگار در آن گم شود، البته در گزارشهای خاص و متکی بر سناریوی از پیش طراحی شده،کادر بندی پلاتو متناسب با سوژه سناریو و هدف خبرنگار انجام میشود.

=اگر خبرنگار در وسط کادر بایستد خودآگاه یا ناخودآگاه در ذهن مخاطب اصل و محور می.شود ،

= اگر خبرنگار در سمت چپ یا راست کادر بایستد به تناسب موقعیت و اندازه تصویر خبرنگار و یک گراند تصویر زمینه اصل می.شود.

=اگر خبرنگار به طرف دوربین حرکت کند یا زوم این شود خبرنگار و محتوای حرف او اصل می.شود.

=اگر خبرنگار از دوربین دور شود یا زوم بک بک گراند اصل می شود. حرکت خبرنگار در داخل کادر فقط با توجه به ضرورت و نیاز سوژه معنا می دهد.

✍️ بنابراین باید مراقب بود که حرکت هنگام دادن ،پلاتو پارازیت یا نویز نشود زوایای متفاوت دوربین تصاویرمتفاوتی را به وجود میآورد که هر کدام در ذهن بیننده معنای را خاصی دارد.

✍️ در هنگام دادن پلاتو باید این تفاوتها را کاملاً در نظر داشت زاویه بالا یا (های انگل)تصویر سوژه را کوچک تحقیرآمیز می کند و برعکس ، زاویه از پایین «لوانگل» به سوژه نوعی اقتدار و قدرت می بخشد.

◀️⬅️پلاتو را در چه مقطعی از روند تهیه گزارش اجرا کنیم؟

✍️در گزارشهای موضوعی و اصطلاحاً تولیدی و غیر خبری، پلاتو معمولاً در مراحل پایانی روند تهیه گزارش اجرا شود. در این مرحله بخشهای مختلف گزارش تهیه شده اند و در بازخوانی نهایی سناریو ، ضرورت اجرای ،پلاتو محتوا و نوع آن مشخص میشود.

✍️در گزارشهای خبری برای پرهیز از به هدر رفتن فرصت پلاتو باید هنگام رسیدن به میدان واقعه یا حادثه و در عرصه رویداد اجرا شود البته درباره استفاده کردن یا نکردن از این پلاتو باید هنگام تدوین نهایی تصمیم گیری شود.
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️◀️ این مبحث: نریشن

✍️ یکی از عناصر و اجزای شکل دهند گزارش تلویزیونی نریشن است.

✍️نریشن یا گفتار متن، بخشی از گزارش است که در آن صدای خبرنگار و گفتار متن همراه با تصاویر متناسب پخش می.شود.

✍️ یکی از کارکردهای نریشن این است که موضوع گزارش را در ذهن مخاطب به جلو میبرد و به پردازش سوژه کمک میکند، نریشن میتواند حلقه وصل قطعات مختلف گزارش باشد،نریشن میتواند در ریتم گزارش موثر باشد.

✍️ نریشنهای کوتاه در تقطیع و ایجاد ریتم در مصاحبه های طولانی وجلوگیری از خسته شدن مخاطب موثر است همچنین درتقسیم کردن مصاحبه و اتصال قطعات آن از طریق نریشن کاربرد دارد،

✍️ نریشن همچنین در مواردی کاربرد دارد که تصویر به خودی خود گویا نیست ( مثلاً آمار و ارقام طرح مسائل کلی و ...)

⬅️⬅️نکات مهم در نگارش نریشن:

✍️محتوای نریشن یا اطلاعات است یا ایجاد یک احساس یا طرح یک سوال و یا مطرح کردن یک موضوع یا مجموعه ای از برخی از این موارد ....

✍️نریشن باید به موضوع گزارش کاملاً مربوط باشد و محور مورد نظر خبرنگار را تقویت کند. اطلاعات ارائه شده در نریشن متکی بر تحقیق میدانی یا غیر میدانی است نه کلی گویی و ذهنی
بافی، در نریشنهایی که متکی بر آمار و اطلاعات هستند استفاده از گرافیک برای قابل فهم تر کردن موضوع ، ایجاد جذابیت و ساده کردن هضم اطلاعات برای مخاطب ضروری است.

✍️در نریشنهای مبتنی و متکی بر اطلاعات ، تصاویر باید هم وزن و متناسب با اطلاعات ارائه شده باشد و در واقع اطلاعات را تایید تصویری کند.

✍️در نریشن نباید بدیهیات تصویر که برای بیننده به آسانی و کاملاً قابل درک است بازگو شود بلکه متن و تصویر باید مکمل و تقویت کننده یکدیگر باشند مگر در مواقعی که خبرنگار در صدد است نوعی تضاد را ارائه و القا کند حتی در گزارشهای روایی و روایتی نیز نباید بدیهیات موجود در تصاویر بازگویی شود.

✍️ در گزارش تلویزیونی، تصویر اصل است بنابراین باید در هنگام نوشتن نریشن به این موضوع توجه کرد و با اتکا به تصویر گزارش و موضوع را جلو برد،در نریشن از جهت گیری و سوگیری پرهیز شود مگر در موارد واقعاًاستثنایی که فضای ذهنی وجهت گیری عمومی جامعه مخاطب کاملاً روشن است که باید با آن هم جهت شد.

✍️در نریشن بویژه در مورد حوادث رویدادهایی که دارای ارزش خبری برخوردار هستند از امبیانس یا افکت صدای صحنه به عنوان زیر صدا استفاده شود ،فراز و فرودهای متن نریشن طول و آهنگ جملات تابع موضوع و سوژه است، درگزارشهای حوادث جملات نریشن باید کوتاه ،باشد در گزارشهای احساسی یا علمی و فرهنگی جملات نریشن میتواند مقداری طولانی تر باشد ...

✍️آهنگ و ادبیات نریشن باید متناسب با سوژه باشد پلاتو نیز همین ویژگیها را دارد بنابراین باید لحن و آهنگ و ادبیات نرینش با پلاتو نیز هماهنگ باشد.

✍️برای جلوگیری از ایجاد فضای متفاوت در بخشهای مختلف ،گزارش پلاتو و نریشن حتی المقدور در یک مکان اجرا و ضبط شود بخصوص در گزارشهای میدانی و حادثه ای اگر در یک مکان پلاتو و نریشن اجرا نشود حتماً قبل از نریشن پلاتو بازشنوایی شود و نریشن با همان لحن و آهنگ ادبیات ، پلاتو بیان شود ،

✍️نریشن باید از منظر و نگاه فردی نوشته شود که همه چیز را میداند، در اصطلاح داستان نویسی دانای کل در گزارشهای روایتی، نریشن از زبان اول شخص حاضر مفرد یا جمع نوشته و اجرا میشود و در دیگر گزارشها از زبان سوم شخص مفرد.

✍️در نریشن و حتی پلاتو بهتر است از زمان حال (مضارع) یا ماضی نقلی استفاده کرد این کار رویداد و گزارش را به زمان حال که مخاطب در آن قرار دارد نزدیک میکند و موجب ارتباط
بهتر مخاطب با گزارش می.شود البته در گزارشهای حادثه ای زمان گذشته ساده توصیه میشود.

✍️درباره مدت نریشن دیدگاهها متفاوت است و استانداردی در این زمینه وجود ندارد اما نریشن باید کوتاه، گویا ، صریح و بدون ابهام و به زبان قابل فهم مخاطب باشد تایم کلی نریشن تلویزیونی میتواند حدود ۱/۳ گزارش باشد و در هر حال نباید از ۱/۲ مدت گزارش بیشتر شود.

✍️در گزارشهای موضوعی نریشن را باید در مراحل پایانی تهیه گزارش اجرا و ضبط کرد در این نوع از گزارشها، سناریو در مراحل پایانی بازخوانی مجدد میشود و در این بازخوانی ضرورت نریشن و محتوا و تایم آن مشخص میشود.
🟥گزارش تلویزیونی

◀️◀️ این مبحث:

⬅️مصاحبه در گزارش تلویزیونی

✍️مصاحبه نوعی گفتگوی هدفدار است که با هدف کسب اطلاعات، باآگاهی از دیدگاهها و افکار ونظرها انجام میشود.


✍️ ازکارکردهای مصاحبه می‌توان به
مستند گردن گزارش مصاحبه با شاهدان ، ناظران،عینی کردن گزارش، روایت ماجرا از زبان کسانی که در رویداد یا موضوع درگیر بوده اند ،کمک به ایجاد تعادل و چند بعدی شدن گزارش نام برد.

✍️از طریق مصاحبه با همه طرفهای درگیر در(موضوع)،ایجاد چند صدایی در گزارش و پرهیز از تک گویی یا مونولوگ، به جامعیت گزارش کمک استفاده کرد.

✍️ مصاحبه شوندگان هر کدام گوشه ای از ماجرا با موضوع را روایت میکنند و مجموعه دیدگاههای آنها جامعیت گزارش را تضمین میکند .

✍️ همچنین کمک به جذابیت و تنوع در گزارش ،حضور انسانهای متفاوت و مصاحبه شوندگان گوناگون، جهت دهی غیر مستقیم به موضوع ،بیان واقعیات و محورهای مورد نظر از زبان مصاحبه شوندگان و القای بی طرفی خبرنگار در گزارشها، از دیگر کاربردهای مصاحبه است .

✍️افزایش بار اطلاعاتی و خبری گزارش، بیان اطلاعات بیشتر از زبان مصاحبه شوندگان ونیز استفاده مناسب از مصاحبه به گزارش ریتم میدهد.

◀️مصاحبه شوندگان

✍️مصاحبه شوندگان معمولاً در طیفهای زیرقابل دسته بندی هستند.

◀️مسئول:

◀️ هدف از مصاحبه با مسئول رفع ابهامات و پاسخگویی به سوالات و نیازهای مخاطبان ، کسب اطلاعات یا خبر آشنایی با دیدگاهها و نظرها و مستند کردن یک ایده یا موضوع است.

◀️اشخاص مشهور اما غیر مسئول :

✍️ معمولاً این گونه مصاحبه ها با هدف کسب دیدگاهها و نظرها وآشنایی بیشتر مخاطب با مصاحبه شونده صورت میگیرد.

◀️کارشناس :

✍️ هدف اصلی از مصاحبه با کارشناس علت یابی و پاسخگویی به چرایی و چگونگی رویداد یا موضوع اصلی است اما آشنایی با دیدگاهها و نظرهای کارشناسان نیز یکی دیگر از اهداف این مصاحبه هاست.

◀️شاهد:

✍️ معمولاً هدف از این نوع مصاحبه مستند کردن موضوع تشریح و توصیف یا آشنایی بادیدگاهها و .. است.
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث:

⬅️⬅️ نکات مهم در مصاحبه

✍️ هم انگونه که در صفحات پیشین در بحث پلاتو قید شده است محل مصاحبه ، ظاهر وپوشش خبرنگار، پارازیتهای ناخواسته و ...در مصاحبه نیز باید مورد توجه باشد.

✍️ مصاحبه در گزارش باید ،کوتاه گویا و قابل فهم باشد و با کمک به پردازش سوژه گزراش(موضوع) را جلو ببرد و در ذهن مخاطب پرورش دهد.

✍️در هنگام پرسش و پاسخ باید به تناسب از تصاویر خبرنگار یا مصاحبه شونده و یا تصاویری که در آن هم خبرنگار و هم مصاحبه شونده وجود دارند و یا نماهای مناسب دیگر استفاده کرد.

✍️ زوم بک یا زوم این در مصاحبه با تناسب ریتم گفتگو رد و بدل کردن سوال و جواب باید سرعت متناسب داشته باشد، از زوم خیلی سریع و غیر ضروری خودداری شود.

✍️ مصاحبه شونده را به میدان سوژه بیاورید و در اتاق کار و محیطهای بسته غیر مربوط به موضوع حتى المقدور مصاحبه نکنید در این صورت بک گراندها متفاوت و متنوع و به موضوع
مرتبط میشود از لحاظ روانشناسی خبرنگار در موضوع مسلط قرار میگیرد مسئول یا کارشناس مجبور میشود در چارچوب واقعیاتی که مخاطب میبیند صحبت کند و ... لحن ادبیات و ... سئوال باید بیطرفی مصاحبه کننده را القاء کند بجز در موارد خاص که افکار کاملاً جهت گیری دارد و نباید خنثی عمل کرد.

✍️در مصاحبه های مردمی تنوع مصاحبه شونده ها و تنوع مکان مصاحبه خیلی مهم است و به جامعیت عینیت باورپذیری و ... گزارش کمک میکند،البته در یک مکان ثابت و با بک گراندهای مشابه مصاحبه مردمی نگیرید.

✍️رفتار خبرنگار هنگام مصاحبه باید متناسب با شخص و شخصیت مصاحبه شونده و موضوع مصاحبه باشد اما نباید متملقانه و مفعلانه یا تهاجمی و بازجویانه باشد، رفتار مصاحبه کننده در یک گزارش حادثه ای با یک گزارش فرهنگی - هنری طبعاً تفاوتهایی دارد اما به هر حال از اصول گفته شده تبعیت میکند .

✍️مصاحبه شونده در گزارش تلویزیونی با زیرنویس معرفی میشود نه با کلام مگر در گزارشهای روایی که در قالب ارائه اطلاعات نه صرفاً معرفی مصاحبه شونده معرفی میشود ،

✍️نیاز به مصاحبه و همچنین تعیین تعداد و نوع و مصادیق مصاحبه شوندگان از دل مطالعه و تحقیق و سناریو مشخص و نمایان میشود و مصاحبه شونده حتماً باید با موضوع گزارش ارتباط قابل لمس داشته باشد.

ادامه دارد .....
🟥 گزارش تلویزیونی


◀️ این مبحث:

⬅️نحوه استفاده مصاحبه از مسئول ،کارشناس، شاهد و ...


✍️چینش مصاحبه ها در گزارش باید دارای منطق باشد و به پردازش سوژه کمک کند.

✍️هنگام انتخاب بخش یا بخشهایی از مصاحبه برای گزارش باید از دید مخاطب اقدام کرد نه از دید ذهن پر از اطلاعات خبرنگار، گاه خبرنگاران بخشهایی از مصاحبه را استفاده میکنند که ابهاماتی را برای مخاطب به همراه میآورد اما چون ذهن خبرنگار اطلاعات بیشتری دارد خبرنگار متوجه این ابهامات نمیشود به همین علت مصاحبه باید برای مخاطبی که فقط یک بار آن را می بیند گویا و قابل فهم باشد.

✍️مصاحبه خوب و دارای قدرت جلب توجه میتواند ورودی یا پایان گزارش را نیز به خود اختصاص دهد.

✍️مدت هر مصاحبه را در گزارش کوتاه کنید اگر مجبور به استفاده از مصاحبه های طولانی هستید حتماً با استفاده از نریشن به تقطیع منطقی مصاحبه و ایجاد ریتم در آن بپردازید.

✍️ مهمترین پارامتر در مشخص کردن موقعیت افراد هنگام مصاحبه یعنی مصاحبه شونده و مصاحبه کننده ایستاده یا نشسته، در حال حرکت یا در حال سکون و ...سوژه و بک گراند مصاحبه است .

✍️گاه گزارش و موضوع میطلبد که مصاحبه حتماً ایستاده و در حال حرکت باشد و گاه به تناسب موضوع و گزارش و همچنین محل مصاحبه ، باید حتماً مصاحبه را نشسته انجام داد اما به هر حال، مصاحبه ایستاده ممکن است سرپایی و بی اهمیت بودن مصاحبه را القاء کند بنابراین وقتی سوژه و گزارش عمقی است بهتر است از مصاحبه های ایستاده خودداری کرد البته گاه محیط مصاحبه ایستادن را طلب میکند اما در گزارشهای خبری و رویدادی ایستادن حس منفی ندارد.

✍️ری اکشن یا عکس العمل مصاحبه کننده مجموعه ارتباط غیر کلامی کلامی، عکس العملهای رفتاری و هر نوع واکنش دیگر خبرنگار بویژه هنگام پاسخ مصاحبه شونده در مصاحبه اهمیت بسیاری دارد.

✍️ خبرنگار باید به تناسب دیالوگی که در مصاحبه وجود دارد از خود عکس العمل نشان دهد و از مصاحبه های اصطلاحاً صورت سنگی و بی هیچ گونه احساس و عکس العمل بپرهیزد البته هر عکس العملی در ذهن مخاطب معنای خاصی دارد به همین علت باید با شناخت مخاطب به گونه ای عکس العمل نشان داد تا مفهوم مورد نظر خبرنگار در ذهن مخاطب ایجاد و القا شود نه معنای دیگر.

ادامه دارد .....
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️این مبحث : مراحل تهیه گزارش تلویزیونی

✍️در روند تهیه گزارش معمولاً چهار مرحله زیر طی میشود:


✍️ ۱_ انتخاب سوژه و موضوع گزارش:

✍️سوژه یا به ذهن خبرنگار خطور میکند بابا مشاهدات عینی، توجه به متن زندگی مردم ، مطالعه و تحقیق و یا به طریقی در دستور کار رسانه و خبرنگار قرار میگیرد.

✍️سوژه هایی که مسئولان مختلف رسانه و حوزه پیشنهاد میدهند سوژه هایی که مردم مستقیم یا غیر مستقیم مطرح میکنند سوژه هایی که اشخاص حقیقی یا حقوقی خارج از سازمان پیشنهاد میکنند وسوژه به هر طریق در دستور کار خبرنگار قرار گیرد باید دارای:

⬅️ارزش خبری ،باشد ،

⬅️ظرفیت جلب توجه مخاطب را داشته باشد،

⬅️مورد نیاز مخاطب باشد،

⬅️ نیاز ذهنی یا عینی مخاطب

⬅️در چارچوب سیاستهای سازمان

⬅️ومصالح کلی کشور و نظام باشد .

◀️ ۲ـ مشخص کردن حدود سوژه

✍️سوژه ها در ابتدا معمولاً کلی و بدون محدوده مشخص هستند در حالی که با توجه به محدودیتها الزامات گزارش خبری مانند مدت گزارش ،ظرفیت مخاطب برای جذب اطلاعات، مشکلات و محدودیتهای پخش و مشخص شدن حدود چارچوب و زاویه نگاه به «سوژه ضروری است بنابراین سوژه باید «تحدید» شود و محور اصلی پردازش آن در گزارش مشخص شود .

✍️برای این مرحله نیاز به تحقیق ابتدایی وجود داد مگر اینکه موضوع کاملاً عینی بوده و محور اصلی مشخص باشد در این مرحله مشخص می شود که به موضوع از چه زاویه ای و با چه نگاهی در گزارش پرداخته میشود و سوال اصلی و سوالهای فرعی که گزارش باید به آنها پاسخ دهد چیست.

ادامه دارد....
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث:

⬅️ ۲_ تحقیق در گزارش


✍️ تحقیق از رموز توفیق یک گزارش بویژه گزارشهای موضوعی است .

✍️تحقیق گاه میدانی است گفتگو با شاهدان ،متخصصان و ... مشاهدات عینی و دیگر یافته های ناشی از حضور در عرصه و میدان رویداد و گاه غیر میدانی ،کتابخانه ای ، مراجعه به کتب و اسناد و پژوهشهای مکتوب تصویری یا صوتی مراجعه به آرشیو و ... در برخی مواقع نیز ترکیبی از این دو نوع تحقیق ضروری است.

✍️ تحقیق ،اولیه ذهن خبرنگار را کاملاً درگیر سوژه میکند و برداشت عینی و واقعی از سوژه را امکان پذیر می سازد.

✍️ بدون تحقیق ، خبرنگار خواسته یا ناخواسته اسیر اطلاعات ناقص یا غلط میشود .

✍️اطلاعات سطحی که در ذهن خبرنگار موجود است یا از کسی شنیده یا جایی خوانده ، اطلاعات ناقص و غلط نیز در واقع عامل مرگ زود هنگام گزارش است و یا باعث میشود گزارش ناقص الخلقه متولد شود .

✍️تحقیق اولیه در شکل دادن به ذهنیت خبرنگار درباره سوژه و موضوع کاملاً موثر و مهم است و اگر بهای لازم به آن داده نشود تأثیر منفی آن حتماً در گزارش مشهود خواهد بود.

ادامه دارد....
🟥 گزارش تلویزیونی

این مبحث:

۳_ تحدید گزارش

◀️تحدید یا مشخص کردن حدود سوژه

✍️سوژه ها در ابتدا معمولاً کلی و بدون محدوده مشخص هستند در حالی که با توجه به محدودیتها و الزامات گزارش خبری مانند :

* مدت گزارش

* ظرفیت مخاطب برای جذب اطلاعات

* مشکلات و محدودیتهای پخش و انتشار اطلاعات

* مشخص شدن حدود و چارچوب

* زاویه نگاه به «سوژه

* نیاز مخا طب و ....ضروری است.

✍️ بنابراین سوژه باید «تحدید» شود و محور اصلی پردازش آن در گزارش مشخص شود.

✍️ برای این مرحله نیاز به تحقیق ابتدایی وجود داد مگر اینکه موضوع کاملاً عینی بوده و محور اصلی مشخص باشد .

✍️در این مرحله مشخص می شود که به موضوع از چه زاویه ای و با چه نگاهی در گزارش پرداخته میشود و سوال اصلی و سوالهای فرعی که گزارش باید به آنها پاسخ دهد چیست.
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث: سناریو


۴ _ ساختار یا سناریوی اولیه

✍️خبرنگار با اطلاعات ناشی از تحقیق اولیه ، به پردازش ذهنی سوژه میپردازد تا سوژه اصطلاحاً پخته شود.

✍️ در این مرحله به خبرنگار توصیه میشود ذهن خود را بر موضوع گزارش و نتایج تحقیق متمرکز کند و اجازه ندهد موضوع دیگری ذهنیت اصلی او شود.

✍️ براساس تحقیق اولیه و تمرکز و پردازش ذهنی سوژه ، چارچوب و محتوای کلی گزارش در ذهن خبرنگار شکل میگیرد خبرنگار بر اساس این محتوای کلی نوعی ساختار یا سناریوی اولیه را شکل می.دهد.

✍️ این سناریویا فرضیه یا ساختار اولیه در واقع دستور العمل تهیه گزارش است و به سئوالات مشابه سوالات زیر پاسخ میدهد:

= با چه کسی یا کسانی باید مصاحبه کرد؟

=سئوالات مصاحبه ؟

= تصاویر و صداهای مورد نیاز؟

= انواع تصاویر و صدا ، علت نیاز به آنها و...)

=گرافیکهای ضروری؟

=پلاتوی احتمالی؟

=محورهای نریشن؟

= ورود و خروج گزارش؟

= چینش قطعات مختلف گزارش؟

✍️در مجموع خبرنگار در این مرحله به نوعی سناریو و دکوپاژ دوبار دست پیدا میکند و به مرحله تهیه اجزای گزارش میرسد.

ادامه دارد ....
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث:

۵- آماده سازی و تهیه اجزا و عناصر گزارش

✍️ در این مرحله، خبرنگار بر اساس ساختار با سناریوی اولیه به تهیه اجزای مختلف گزارش مصاحبه ، پلاتو، نریشن کارهای گرافیکی تصاویر آرشیوی یا تازه و ... می پردازد.

✍️ نکته بسیار مهم در این مرحله این است که خبرنگار در تهیه بخشهای مختلف گزارش ممکن است با اطلاعات و عینیاتی روبرو شود که متفاوت یا حتی متضاد با تحقیقات اولیه باشد.

✍️ از جمله علل اصلی بروز این مشکل بی دقتی و عدم تلاش و تأمل لازم در تحقیق اولیه است که نتایج تحقیق اولیه را عملاً غیر قابل استفاده میکند در این صورت خبرنگار باید نتایج جدید را اصل قرار دهد و بر اساس آنها به اصلاح فرضیه یا ساختار اولیه بپردازد و منطبق با نیازهای ساختار جدید احتمالاً اجزای گزارش را مجدداً تهیه کند .

✍️بسیار مهم است برخی خبرنگاران با وجود اینکه در مرحله تهیه اجزا و بخشهای گزارشهای به اطلاعات تازه و گاه متفاوت با ، نتایج تحقیق اولیه دست می یابند بازهم بر یافته های اولیه و سناریوی ابتدایی پافشاری و به علل مختلف از اصلاح سناریو خودداری میکنند این کار بسیار خطرناک است و ممکن است گزارش را غیر قابل پخش کند و زحمات تیم تهیه گزارش را عملاً بر باد دهد.

✍️ انعطاف منطقی در مرحله تهیه اجزای گزارش ، امری ضروری است و باید مورد توجه کامل باشد.

◀️ادامه دارد....
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️ این مبحث:
◀️ ۶_ سناریوی نهایی و تکمیل اجزای گزارش


✍️در این مرحله که متکی بر نتایج و یافته های مرحله پنجم است تأیید نتایج تحقیق اولیه یا دستیابی به نتایج تازه ،سناریو و ساختار نهایی گزارش با توجه به الزامات و ویژگیهای یک گزارش خوب ،
شکل میگیرد.

✍️ این سناریو نهایی شکل و ساختار گزارش و چیدمان اجزای مختلف آن را مشخص می سازد .

✍️در این مرحله ممکن است تهیه مجدد یا تغییر برخی اجزای گزارش ضروری شود.

✍️ بازنویسی نریشنها . سفارش مجدد گرافها، تهیه تصاویر جدید آرشیوی یا غیر آرشیوی تهیه پلاتو و و ...شامل سناریوی نهایی و تکمیل اجزای گزارش می‌شود.

ادامه دارد..
🟥 گزارشرتلویزیونی

◀️ این مبحث:

◀️ ۷- تدوین


✍️در مرحله پایانی تهیه گزارش خبرنگار با سناریو و دکوباز مشخص که البته ممکن است با مشورت با تدوینگران دچار تغییراتی محدود شود به آماده سازی نهایی گزارش میپردازد.

✍️ تهیه شات لیست و تایم ، که در این مرحله کاری ،ضروری و حرفه ای است و از فهم ارتباطاتی و دانش و قدرت خبرنگار خبر میدهد.

✍️این کار همچنین باعث کاهش محسوس زمان تدوین، جلوگیری از سردرگمی خبرنگار و تدوینگر میشود.

✍️ مراحل هفت گانه فوق ،مراحل کلاسیک تهیه یک گزارش بخصوص گزارش موضوعی است اما به تناسب موضوع گزارش، قدرت و توانایی خبرنگار ،سرعت وقوع رویداد، منبع پیشنهاد دهنده سوژه و ... ممکن است برخی از این مراحل در یکدیگر ادغام شوند نه اینکه نادیده گرفته شوند و از بین بروند.

✍️ به هر حال گزارش نهایی باید با معیارها و ویژگیهای یک گزارش خوب منطبق باشد.

ادامه دارد ....
🟥 گزارش تلویزیونی

◀️◀️چند نکته کاربردی

✍️ورودی گزارش باید از جذابترین و گیراترین بخشها و قطعات گزارش و بالاترین درجه و قدرت جلب توجه در میان اجزای مختلف گزارش انتخاب شود .

✍️ورودی گزارش نباید حتماً پلاتو باشد بلکه میتواند مصاحبه ، نریشن آمبیانس محیط ..... باشد هر کدام جذابتر و گیراتر بود.

✍️ در گزارش باید از ورودیهای تکراری و کلیشه ای کاملاً پرهیز کرد. چه اصلی یا موضوع کلی گزارش را به عنوان ورودی انتخاب نکرد مگر در موارد کاملاً استثنایی که موضوع گزارش به خودی خود جلب توجه میکند .

✍️پایان گزارش نیز باید در زمره موثرترین بخشهای گزارش باشد تا ذهن مخاطب را بیشتر درگیری سوژه کند.

✍️ بنابراین باید از کاربرد کلیشه های رایج مثل :

⬅️جمع بندی و تکرار نکات گفته شده در طول گزارش،

⬅️جملات کلی

⬅️جمله های بدون جذابیت و تأثیرگذاری

⬅️ توصیه های اخلاقی و ... خودداری کرد.

✍️ضمناً لازم نیست گزارش حتماً با حضور خبرنگارو پلاتو یا ... پایان پذیرد. ،البته در صورت ضرورت نیز حضور خبرنگار در پایان گزارش باید بدیع و گیرا باشد .

✍️گزارش باید یک حرف مشخص و اصلی داشته باشد نباید همه حرفها و مسائل را در یک گزارش مطرح و گزارش را آشفته و شلوغ کرد این نوع گزارش تنها در ظاهر پرمحتوا هستند اما عملاً مخاطب حرف اصلی را در نمی یابد و ممکن است سردرگم شود.

✍️همه اجزای گزارش باید مستقیم یا غیر مستقیم در خدمت مستند کردن ،اثبات ،عینی کردن ،تقویت ، تأیید و ... حرف اصلی باشد.

✍️ گزارشهایی که حرفهای متناقض و پراکنده مطرح میکننداز آشفتگی درونی رنج میبرند.

✍️هر ادعا و حرفی در گزارش به غیر از بدیهیات باید با ارائه تصویر یا صدا یا هر دو مستند شود. شاهد - دلیل و...مستندات نیز دو نوع هستند مستندات کشف کردنی که خبرنگار در میدان رویداد به آنها دست مییابد و مستندات خلق کردنی که عمدتاً با مصاحبه شکل می گیرد و عینی میشود.

ادامه دارد....
🟥 گزارش تلویزیونی

مبحث پایانی : باید ها ونبایدهای گزارش تلویزیونی

✍️ فراوانی حجم اطلاعات به ضرر گزارش است که سبب کاهش ضریب تأثیرگذاری وسردرگم شدن مخاطب میشود .

✍️باید حجم اطلاعات ارائه شده در گزارش نه کم باشد و نه زیاد بلکه مناسب باشد.

✍️ اطلافات با توجه به ظرفیت وجودی سوژه، مدت گزارش، ظرفیت و نیاز مخاطب وزمان پخش گزارش ... تعیین می‌شود.

✍️ برای پرهیز از ارائه بیش از حد اطلاعات در گزارش، باید حرف اصلی گزارش را به دقت انتخاب و چارچوب سوژه را مشخص و محدود کرد.

✍️ هر قدر این چارچوب بندی دقیق عینی و بدور از کلیات باشد امکان ارائه گزارش مناسب فراهم میشود.

✍️ از انتخاب موضوعات کلی برای تهیه گزارش بپرهیزید در موضوعات کلی خبرنگار کلی گو میشود گزارش از عینیات و نکته های قابل درک و مورد نیاز مخاطب دور میشود و مخاطب مطلب جدید نمی گیرد .

✍️ در گزارش باید همه جوانب مثبت و منفی را دید ،نگاه خاکستری به سوژه ،نه نگاه مطلقاً مثبت و نه نگاه مطلقاً منفی ،

✍️گزارش باید واقعی باشد و همه طرفهای درگیر در سوژه در آن حضور داشته باشند .

✍️ گزارشهایی که از نوعی داستان ، روایت و قصه برخوردارند معمولاً دارای جذابیت بیشتری هستند و ذهن مخاطب را بخوبی درگیر سوژه میکنند اما گزارش داستان نیست بلکه آیینه ای است برای بازتاب واقعیات، بنابراین ضمن استفاده از نوعی مایه و رنگ داستانی در گزارش البته در سوژه هایی که ظرفیت دارند باید به مرزهای مشخص گزارش در خبر با داستان و قصه و ذهنیات توجه کامل داشت.

⬅️پایان مبحث گزارش تلویزیونی➡️
🟥 🟥روزنامه نگاری اینترنتی

◀️ مقدمه

⬅️ ➡️ نقش روزنامه نگار اينترنتي كمابيش مشابه نقش هر روزنامه نگار ديگر است.

✍️اصول روزنامه نگاري نيزيكسان است، تفاوتهاي موجود، صرفاً در ابزار و مهارتهاي لازم براي ارائه اخبار و اطلاعات دراينترنت است.

✍️شما همچنان مهمترين عناصر خبر را عرضه و پرسشهاي اساسي را مطرح ميكنيد:
چه كسي، چرا، چه مكاني، چه موقع، چه چيزي و چگونه.

✍️ساختار خبر شما، در حالت ايده آل، بايد مطابق اصول روزنامه نگاري هرمي باشد يعني به گونه اي بنويسيد كه اگر پارگرافهاي آخر خبر را كه حاوي مطالب حاشيه اي است حذف كنيد به اصل خبرصدمه نزند.


⬅️ ➡️ فضای نامحدود

✍️زماني تصور ميشد كه يكي از نقاط قوت اينترنت اين است كه خبرنگاران را به ارائه گزارش در
مدت زمان محدود و يا كلمات محدود، مجبور نميكند. به عبارت ديگر، خبرنگاران هر چقدر دلشان
بخواهد، ميتوانند بنويسند.

✍️ محدوديتهاي وسعت ستون كه گريبانگير روزنامه نگاران ميشد يا محدوديت زماني اخبار در راديو
و تلويزيون، ديگر در روزنامه نگاري اينترنتي مايه نگراني نبود.

✍️اين برداشت درست بود و درست است ولي اگر اين آزادي با تدبير به كار گرفته نشود، خبرنگاران با
بي مبالاتی و بي نظمي كار خواهند كرد.

✍️خبر بايد سبك، شكل و چهارچوب استانداردي داشته باشد.هميشه مواردي پيش ميآيد كه براي كاويدن برخي مسائل به گزارشهاي بلند و پيش زمينهاي نياز پيدا ميكنيد. اما بايد اخبار سخت يا خبر محض را مختصر و فشرده بنويسيد و ارائه كنيد.

✍️براي خبرنويسي بايد سبك استانداردي در وب سايت خود داشته باشيد. لازم است در نحوه ارائه مطالب تداوم را حفظ كنيد تا مخاطبان در هنگام خواندن، راحتر باشند.

ادامه دارد ....
اتفاق نادر وجالب در ورکشاپ (سوژه یابی خلاق) در رشت وتبدیل کلاس درس به برنامه زنده رادیویی🖕

ماجرا ازاین قرار بود که تهیه کننده وگزارشگر برنامه رادیویی"کیف احوال" که از رادیوی اردبیل هر روز پخش میشود همزمان با درخواست شنوندگان وپرسش آنان از غیبت دوروزه تهیه کننده وگزارشگر برنامه که در دوره آموزشی حاضر بود با وی ارتباط زنده گرفتند و ایشان نیز بااستفاده از فرصت پیش آمده وبا تبحر وهنرمندی کلاس درس را به سوژه زنده رادیویی تبدیل کرد.
2024/05/29 19:35:33
Back to Top
HTML Embed Code: